Reserapport - KI-student
Lärosäte: Universidade de São Paulo
Utbildningsprogram: Logoped
Utbytesprogram: INK
Termin: Hösttermin 17/18

Innan avresa

 - Vilka motiv hade du till att söka utbyte? varför valde du att åka till just detta universitet?

Sedan jag började utbildningen så har jag vart nyfiken på att åka till ett universitet utomlands och se hur utbildning ser ut i det landet. Det fanns en ganska begränsad valmöjlighet för utbytet inom programmet under utbildningens ens gång, men när vi skulle söka under T7 så väckte ett intresse inom mig för Läpp-, käk- och gomspalt och vi fick inte så djupt utbildning inom det området och jag fick reda på att University of São Paulo i Brasilien som KI har samarbete med kommer erbjuda kurser om läpp-, käk-, gomspalt då tog jag chansen och sökte. 

Utbytets läroplan, när på året man ska åka (november-december) när där är kyligaste här  i Sverige, så kan man njuta av värmen där, samt destinationen var alla faktorer som gjorde att jag sökte till utbytet.  


- Hur upplevde du informationen om möjligheten till utbytesstudierna både från KI och från Partneruniversitet? finns något särskilt man bör tänka på?

Jag och min klasskamrat som åkte med mig fick vi en jättebra handledning och hänvisningar av studenthandläggaren/internationaliserings-koordinatorn för logopedprogrammet. Hon berättade steg för steg hur vi ska göra och vad/hur vi skulle få söka till Visum samt så fort vi undrade något så fick vi snabbt svar av internationaliserings-koordinatorn och med hjälp av internationaliseringsansvarig vid logopedprogrammet fick vi information om vad kurserna heter samt vilka möjligheter för boende det finns och när kurserna startar och avslutades men inte hur upplägget kommer att se ut samt schema utan det fick vi när vi var på USP. Vi blev lovade att vi skulle få någon information från KI om utlandsstudier och vad vi ska tänka på och vad händer sen när vi kommer hem men tyvärr blev det inte av. 

 

Det man bör tänka på att campuset som man åker till ligger inte i själva staden Sao Paulo utan det ligger 4–5 timmar utanför i en liten stad som heter Bauru men det finns både flyg samt buss så det är inte så svårt att ta sig till staden. Men det är viktigt att man planerar för hur man ska åka. När man väljer åka till Brasilien så är det viktigt att man kan lite portugisiska för det mesta delen av befolkningen pratar endast portugisiska och det är viktigt speciellt när man ska köpa bussbiljetter och så vidare, jag var tacksam för min klasskamrat som åkte med mig kunde lite portugisiska vilket det hjälpte oss mycket för att kunna kommunicera med personalen som var vid flygplatsen. En annan sak man ska tänka på att när vi fick visumet så sa de till oss i Brasilianska ambassaden att inom 30 dagar ska man gå till polisen och visa sig så att man inte ska få problem när man åker hem. Det behöver man inte alls göra, vi fick mer problem när vi åkte till polisen för de var inte alls vänliga och ville inte alls prata engelska med oss så vi var tacksamma att våra vänner följde med oss. På grund av att polisen inte ville samarbeta gick vi bara därifrån och vi fick ingen stämpel av polisen. När vi åkte hem så var det inge problem och vi gick inom utan några problem.

Vaccin är frivilligt men vi tog det ändå för vår säkerhet.  


Ankomst och registrering

Hur lång tid innan kursstart bör man vara på plats?

Vi planerade 2 dagar innan kursstart men när vi kom fram då var det tydligen att kursen starten skulle vara veckan därpå och inte slutet av veckan när vi landade till Bauru och det var för det var en helgdag för landet. Men det gjorde inte mycket för oss utan professorn hade planerat en guidade tur runt campuset den fredag och helgen fick vi tillfälligt att lära känna staden samt blev bjudna på grillsittning på lördag av en tjej som vi lärde känna under fredag under guidningsturen. 

Det fanns ingen fadderorganisation men Professorn på USP hade valt två tjejer som vi kunde fråga om hjälp eller ifall vi hade några funderingar. Men som helhet så upplevde vi mycket trevligt och omhändertagande från studenterna på kliniken samt på universitet och från professorerna som var på kliniken. 


Campuset i Bauru

Ekonomi

I Sao Paulo var kostnaderna ungefär lika som här i Stockholm men i Bauru var det lite lägre. ibland åt vi ute men för det mesta valde vi att äta på campuset där finns en restaurang för studenterna och personalen och det var väldigt billigt, det var ca. 6 kr. De ansvariga måste aktivera ett kort för er för att kunna äta där. Vi handlade mycket hem och lagade själva maten, vilket det hjälpte oss att hålla kostnaderna nere lite. 

 

Ett annat tips inom den ekonomiska aspekten är att söka merkostnad lån + reselån för er resekostnaderna från CSN. för det enda obligatoriska avgifter som man betalde för utbytet är resan till Brasilien och Visumet.

Mortadela Sandwich

Boende

Ansvariga på det utbyte institutet fixade boende till oss och vi fick bo kostnadsfritt i deras doorms som låg på campuset. Det var när bibliotek samt 5 min promenad till sjukhuset där vi hade våra kurser och auskultationer. Boendet bestod av en jätte stor lägenhet med olika sovrum samt ett gemensamt tv-rum och kök. Jag och min kursare fick dela på ett stort rum med stort badrum. 

Under första perioden bodde vi helt ensamma i doorm men sen fick vi en som vi delade doorm med.

själva boendestandard var låg men jag tyckte det var bra ändå för vi fick städning av rummen varje morgon samt tömde papperskorgarna, torkade spisen. Vi behövde inte städa utan bara diska vår egen disk. Lägenheten var möblerad med allt man skulle behöva, tallrikar, bestick, köksredskap i köket och i sovrum så fanns det sängar, skrivbord. På toaletterna fanns det tvål och toapapper samt handdukar om man ville låna.  


Trappor upp till vår dorm

Studier allmänt

Upplägget såg ut på det sättet, att under 5 veckor hade vi heltidsstudier. Två kurser som vi läste med mastersstudenterna från olika discipliner som var mer teori som undervisade på engelska samt fick vi vara i kliniken och mottagningar auskultera när logopeder gjorde Läpp-, Käk- och gomspaltbedömning före och efter operation. Jag och min kursare var på odontologiska kliniken och kollade hur man utformar en gomplatta. Vi var med olika team och auskulterade första besöket när patienten kommer till mottagningen. 

Utöver detta valde vi att vara med och auskulterade på studenterna från grundutbildning när de hade sina patienter. I Bauru så är studenterna första två år kvar i universitet och har sitt besök i själva universitet. 

Det går inte jämföra de kurserna vi läste i Bauru med det vi studerar i KI för de kurserna som vi läste där var mer utformade efter oss. Det var det vi tyckte det var lite jobbigt i början för även att vi fick schema där det stod när vi började dagen och slutade dagen så kunde det ändå variera från dag till dag. För ibland kunde vi gå till kliniken och fick sitta och vänta i över en timme tills första patienten kom. 

Sao Paulo Universitet i Bauru

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 7 på KI

De teoretiska kurserna som undervisades kallades för multidisciplinära kurser. Dessa kurser var generella och innehållet   och passade alla discipliner. 

kurs1. Multidiscplinary rehabilitation of orofacial clefts

Kurs2: Upper airways and orofacial clefts

examinationen såg ut som obligatorisk närvaro samt läsning av 2 artiklar och redovisning av 1 artikel. redovisningens power point gjordes på portugisiska och redovisningen var på engelska. 

Det som var mindre bra att man bara sammanfattade artikeln utan att kritisera artikeln som vi är vana vid på KI samt att vi var tvungna att ha power point på annat språk och redovisa på annat språk, vilket i vanliga fall ska en power point presentation vara ett stöd för redovisningen. 

Det som var bra att man kunde ta hjälp av någon som läraren hade valt.

utöver de teoretiska kurserna så fick vi auskultera på olika typer av patienter samt fick vi vara på den iodontologiska mottagningen och kollade på hur de formar en gomplatta. 

Språk och kultur

Det gick bra att följa med på undervisningar för kuserna undervisades på engelska. Under auskultationer så fanns det alltid någon som förklarade för oss på engelska.


Erbjöds språkkurser?

Nej det erbjöds ingen språkkurser

Hur upplevde du den nya kulturen?

Brasiliansk kultur är ganska lika den kulturen som jag kom ifrån. Folket är väldigt trevliga och vill hjälpa till. Innan vi åkte ditt fick vi höra mycket fördomar. Våra första timmar i landet var vi väldigt försiktiga ifall någon ville komma och prata med oss, människor där är bara väldigt trevliga och pratsamma. Men det rekommenderas inte att man går runt ensam som turist, för Det syns direkt att man inte är från landet. Annars är de väldigt trevliga, pratsamma, hjälpsamma samt gästvänliga. 

Vi blev över bjudna fler gånger av studenter samt professorer på middag och lunch. Vi blev bjudna på grillning. studenter från grundutbildning bjöd oss på olika studentevenemang. Vi blev bjudna även på Zoo besök av en masterstudent och hennes vänner. De hjälpte oss med mathandling osv. 


  
Bauru Zoo utflykt med vänner som vi lärde känna från Campuset

Fritid och sociala aktivteter

Arrangerades sociala aktiviteter för utbytesstudenter? Fanns möjligheter till idrott och rekreation?

Det fanns inga speciella sociala aktiviteter för utbytesstudenter. Men vi blev bjudna över på olika evenemang som studenter hade ordnat till sig själva. Vi blev bjudna på sittning som master-studenter hade ordnat samt volleybollmatch med logopedstudenter och talangshow som studenter hade ordnat för hela universitet. 

Det fanns möjlighet för idrott, vi gick på gym som var 10 minuter gångavstånd från campus. Det fanns även fotbollsplan som man kunde jogga som låg mitt emot campus och en park vid universitetet. Var det lätt att få kontakt med andra studenter?

Studenterna var väldigt mottagliga och vänliga. Vi fick lätt kontakt med både logopedstudenter från grundutbildningen samt Mastersstudenter från logopedkliniken. 


Bauru är en liten stad med olika universitet, så den är mer studentstad med gångavstånd till de flesta mathandeln samt några shoppingaffärer och många speciella sjukvårdskliniker. Efter att vi utforskat staden första två helger så fanns inte så mycket göra i staden så vi valde att utforska andra ställen i Brasilien. 

Iguacúvattenfall

Sammanfattning

Jag tycker att utbytet ska fortsätta för man lär sig mycket angående LKG och de olika bedömningsmaterial som använder vid bedömning av LKG. Man lär sig även hur sjukvården funkar i ett U-land och hur de multidisciplinära teamen jobbar ihop för att ge den bästa sjukvården för människor som inte har riktigt råd i sådant litet sjukhus som Centrinho. De hjälper inte bara folk från Brasilien utan även grannländer. Vi fick träffa patienter i alla åldrar från 3 månader- upptill 30+.

 

Erfarenheten som jag fick samla på mig under utbytet kommer jag verkligen utnyttja av i mitt yrkesliv i framtiden. Denna utbytet rekommenderas verkligen.