Reserapport - KI-student
Hamnen från Tromsøya
Lärosäte: Universitetet i Tromsø
Utbildningsprogram: Tandläkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 17/18
Namn: Tobias Arvidsson
E-postadress: tobias.arvidsson@stud.ki.se

Innan avresa

Vi studenter kan ofta bli för fast i den lilla universitetsvärld som utgör vår vardag. För oss tandläkare är jag efter 4 år på programmet övertygad om att detta karaktärsdrag löper risk att bli ännu mer uttalat för oss än för vår kära grannar på Karolinska Institutets övriga medicinska utbildningar. Vi spenderar våra dagar i ända med att kika på en specifik del av människokroppen, mer specifikt runt 28 små delar av den. Vi är filosofer över ett moment  som de flesta personer i landet endast ägnar en tanke åt 1 dag om året, om vi har tur. Vi sitter dagarna i ända bokstavligt talat med näsan i det (ordentligt täckt av ett munskydd förstås). 
För mig som har haft turen att få omges av tandläkarens vardag sedan barnsben har yrkets höga nöjen och ibland mörka flackar inte varit något helt okänt. Jag är av åsikten att de duktigaste inom vår kår är de som har sett mest, känt på mest och tänkt på mest av tandvårdens olika läror. Med en inspiration att inte bli sämre själv har jag alltid velat verka mer än under Tandläkarhögskolan i Huddinges tak, och se hur skolningen fungerar på andra platser. Så fenomenet med utbytesstudier var en självklarhet för mig när jag äntligen nådde tillräckligt långt in på studierna.

Med denna något högtravande inledning nu avklarad, låt oss bestämt plantera fötterna på jorden och prata om Universitetet i Tromsö, Norges arktiske universitet

Varför valde jag just Tromsö tennlegeutdanning? Relativt enkelt svar: kliniska utbildningen där har mycket gott rykte. Man anses få goda möjligheter till flera tillfällen för patientbehandlingar med god lärarhjälp. Tyckte också det var riktigt häftigt med att åka iväg och studera på världens nordligaste universitet. Och så tycker jag mycket om vårt kära grannland Norge i allmänhet, den kontakt jag haft hittills med landet.
Jag anser man fått adekvat information från bägge KI och UiT för att kunna fatta beslut om sina studier där. Tromsö har varig extremt duktiga med framförallt mail med information om vad man förväntas registrera sig, administrativa detaljer och extrakurrikulära aktiviter. 
Man behöver inte tänka på några särskilda intyg förutom de som krävs från KI på utandlsstudier och som man får information för. Man behöver ej heller specifika vaccinationer.


Unna dig och dina vänner en tupplur på fjället

Ankomst och registrering

Då termin 8 som man studerar med börjar sin klinik också i mars är det inte nödvändigt att anlända tidigare till tromsö för detta. När man kommer dit välkomnas man först av internationella koordinatorn. Man får en rundtur på området och lite var man ska vända sig till bostadskontoret och dylikt. Sedan får man komma till våning 2 och träffa sin handledare och klinikgrupp. Slutligen får man sitt passerkort och får välja omklädningsrum. Då det är en stor majoritet tjejer på utbildningen fick jag som kille dela omklädningsrum med manliga kursare, lärare och professorer. Övrig introduktion sker via sina kursare. Jag upplevde att jag fick all den hjälp jag behövde för min introduktion till studierna och kliniklivet.

Ekonomi

Jag ska inte ljuga: att åka på utbytesstudier i Tromsö är inte helt billigt. Det är dyra flygbiljetter även med god framförhållning. Hyreskostnaderna kan vara höga, mat och dryck är dyrt jämfört med här. Såvida du inte har bil,båt eller dylikt kommer du om du åker hit i alla fall träffa på två härliga skatter i Norge; alkohol- och sockerskatt. Godis, läsk, choklad får man lägga på en tjugolapp jämfört med hemma. En öl på stan kostar sällan under 89 NOK, vilket i skrivande stund motsvarar 97 svenska kronor. Drinkar och vin går över det. Något att betänka ifall du är en person som gillar att festa till det varje helg.

Mina bästa tips för det finansiella är att boka flygbiljetter tidigt, att ha med sig bra skor så du slipper köpa det samt att arbeta upp en buffert på kontot. Det är svårt att säga hur mycket man lägger på rörliga kostnader innan, så var generös när du budgeterar (du har väl tänkt göra en budget)?

Inga obligatoriska avgifter tillkommer. Skolan tar hand om ditt medlemskap i OF UiT.
Utsikt från Fjellheisen Restaurang

Boende

Jag skaffade min studentbostad via Samskipnaden, dvs skolans egna bostadsförmedling. Man får anmäla sitt intresse på rum och lägenheter, detta fick jag mail om i god tid. Av de fyra alternativ jag valde fick jag mitt 4:e, så betänk detta när du rangordnar. Jag bodde i Stakkevollan på nordligaste delen av ön. Studentrummet var tillräckligt för mina behov. Jag bodde i kollektiv med 5 andra studenter, alla delade på 2 badrum och 1 kök. För detta betalade jag 3800 NOK i månaden, alltså inte så farligt. Rummet var beläget nära skolan, 11 min med buss, ca 30min gåväg. Jag var nöjd med närheten till universitetskliniken. Då det var rätt långt från stan blev det förstås lite jobbigare att ta sig hem från innerstan på natten.
Anmäl dig tidigt till studentrumsköerna (du får mail från skolan) och ta gärna och forska lite på egen hand till folk som hyr ut i andra hand till studenter. Det finns många svenskar i Tromsö som man kan vända sig till också.

https://samskipnaden.no/tromso

https://www.facebook.com/groups/svenskarbosattaitromso/

Studier allmänt

Under utbytet i Tromsö har man framförallt en klinisk utbildning på sal. Tandläkarhögskolan är beläggen i en egen byggnad på campusområdet och man äter, byter om, behandlar och går på föreläsning där. På skolans andra våning ligger studentkliniken där man är tillsammans med sin kurs har sina patientpass. Man bokar och ansvarar för sin egen tidbok själv precis som här hemma.

Kursen är uppdelad i klinikgrupper och ens grupp består av 4-5 studenter med en klinisk handledare. Varje student har ett eget bås som man alltså inte behöver boka. Man kan fylla lådorna med sina egna prylar och verktyg. Din lärare är med på varje klinikpass och är den du först och främst vänder dig till. Oavsett om patienten behöver protetisk, endodontisk eller annan typ av behandling. Det är din kliniska handledares uppgift att tillkalla specialist ifall ett case bedöms vara för avancerat eller konsultation behövs. Förutom under själva behandlingen har läraren de flesta dagarna en inledande frågestund och en avslutande reflektion. På denna skriver man en kommentar och betygsätter sig själv på en skala A-C. Sedan gör läraren samma sak och man får se ifall ens bedömning stämmer överens.

Den främsta skillnaden jag upplevde under kliniktiden var den individuella uppföljningen och fokuset på ansvar för egen utveckling. I och med att du har samma lärare under varje pass får man en mycket närmre kontakt och samarbete och handledaren kan lätt sätta sig in i dina behandlingar. Och med hjälp av att man reflekterar aktivt hela gruppen och individuellt kommer man ihåg lärdomarna bättre.
Studierum från förstavåningen, Tannbygget på campus

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 8 på KI
Jag läste endast Klinisk Odontologi i Tromsö, vilket var de klinikpass, kirurgipass och akutpass som man var på och var obligatoriska. Dock tyckte jag det var kul att gå på de föreläsningar mina kursare hade i protetik, pedodonti och ortodonti bl.a. så dessa frekventerade jag ofta. 
Kliniska kursen gick ut på att fylla sina pass med patienter och sedan behandla dem. Fördelningen på ämnet innebar för mig att man hade både vuxna och barnpatienter. Undervisningsformen var klinisk handledning med stort fokus på frågor, reflektion och samtal före och efter patientmötet. Jag tyckte det var fenomenalt att man faktiskt hade så gedigna genomgångar innan patient satt sig i stolen samt så utförliga reflektioner efteråt, där både jag och min lärare fick gå igenom vad som hade varit bra och vad som behövts förbättras. Jag tycker jag har lärt mig mycket framförallt inom ämnen karies, protetik och barntandvård. 
Jag ägnade en ansenlig tid av de två sista månaderna med att göra om en överkäksbro för en patient som skadat sin gamla i en MC-olycka

Språk och kultur

I Tromsö pratar man självklart norska, och det kommer du också göra om du väljer att resa dit. Ett gott mål att sträva efter i all ära; i praktiken kommer du med hög sannolikhet dock hamna vid ett sorts mellanting mellan svenska och norska. De två språken är i slutet av dagen ändå väldigt lika varandra och som svensk stöter man på mindre besvär än man kanske fruktat. Såvida man inte är uppväxt i Norge, har norska släktingar eller spenderat en vansinnig mängd tid på skidorna i Trysil kommer man förstås till en början fråga sina nya norska kamrater, klinikgrupp och lärare en massa ordbetydelser. Men det är absolut inget jag skulle sätta som ett bekymmer. Det är enkelt att redan från början förstå helheten i norskan, det är bara detaljerna som tar en liten tid innan det faller på plats. Jag tog ingen språkkurs innan utbytet och jag tycker inte man behöver det. Slå på datorn och ladda upp språkcentrat med några avsnitt textad Skam eller Diagnoskampen några dagar innan du åker så är det lugnt.

Något som är värt att säga är att ett flertal lärare på Tromsö tandläkarhögskola är svenska. Framförallt på den kliniska sidan finns det en hel del svenska tandläkare; exempelvis är två av institutionens professorer från Sverige och i princip hela pedodonti-avdelningen består av svenskar. Något som definitivt är en trevlig bonus!

Norge är fascinerande i att det är väldigt likt Sverige och ändå finns skillnader. Vi skandinaver lägger stort värde på djur, natur och ett hälsosamt levande, men Norge tar det ett steg längre än vi här hemma. Sport är oerhört populärt och att vistas i naturen är något nästan alla gör. Ett exempel jag fick förklarat för mig under min vistelse är att i Sverige kan en fråga som man ställer vara "sysslar du med sport"? "Sportar du på fritids"? Eller dylikt. I Norge är detta konstigt att fråga; självklart sysslar du med sport. Istället kan ens första fråga vara "vilket är ditt favoritberg"? "Hur många skidor har du"? Det anses alltså vara en självklarhet att man gör vissa aktiviteter.

Ett annan överraskning du kan tänkas stöta på är norrmännens avsaknad av begreppet en ordentlig lunch. Det är smörgåsar som gäller klockan 12:00. Är du någon som har för vana att duka upp en smärre nobelmiddag med sallad, värmda rätter etc. kan du få det lite stressigt med att hinna med på den korta norska lunchrasten.
Jag och några av mina fina kursare 17 maj. I Norge är nationalsdagsfirandet en av årets viktigaste händelser

Fritid och sociala aktivteter

Tycker du om höga berg, djupa dalar, sol vind & vatten och att röra dig i dessa? Grattis, du har hittat hem. Tromsö är en stad som omges av dramatisk natur. Staden är belägen på en ö med smärre delar lokaliserade på fastlandet. När snön ligger framme är det mycket lätt att ta längdskidorna till skolan, och många gör det också. Ett stort och modernt gym ligger beläget på universitetsområdet, Kraft, och till detta får man studentpris på gymkort. Vill jag minnas rätt betalade jag 375 NOK i månaden för att använda det. 
På helgerna är det populärt med att gå på "tur", dvs fjällvandra. Detta är en av de större faktorerna för att välja denna nordliga utbytesort, skulle jag säga. Det är få saker som är så häftiga som att äntligen få komma upp på toppen av Tromsdalstinden, 1238m över havet, och blicka ned på det magnifika landskapet nedanför. Nere i hamnen finns det båt att hyra för dagsfärd om man är nautiskt intresserad; man kan också boka upp sig på den mängd företag som åker båt ut till fjällen längre ut och åker skidor där off-pist. Flera längdskidspår korsar staden och hela Tromsøya; de bästa finns på fastlandet.

Campus anordnar en hel del events för sina studenter med stort fokus på att välkomna de internationella. Då jag är tandläkare är jag naturligt väldigt blyg och tycker endast om att umgås med folk ur min egen utbildning, så jag kan tyvärr inte säga så mycket om dessa evenemang. Kan dock tala värmt om universitetets festlokal och lokala bar nere i stan, Driv.
Topp när Lilla Blåman, Kvaløysletta

Sammanfattning

Såhär i efterhand blickar jag tillbaka på mina tre månader som utbytesstudent med glada minnen. Jag tror det var väldigt nyttigt för mig att komma iväg och se en plats jag förmodligen aldrig skulle åkt till såvida det inte fanns ett internationellt samarbete med Karolinska Institutet. Jag har skaffat många nya vänner och fått bevittna en samling makalöst vackra platser. Kliniskt gick jag träffa mer patienter och utföra fler behandlingar än ifall jag stannat hemma i Stockholm. Väldigt viktigt har jag förstått något som man egentligen bara kan lära sig via en sådan här resa: tandläkarkonsten utövas i hela världen och även fast det detaljmässigt kan skilja sig hur man gör A och B så är själva kärnan av yrket genomsyrande. Det är när det kommer till kritan väldigt lätt för en tandläkare i Sverige att effektivt kommunicera och samarbeta med en kollega i norra Norge. Det främsta jag tar med mig personligen för tandläkaryrket är nog dock förståelsen av reflektionen efter varje avslutad dag och uppföljningen inför framtida liknande fall. 

Jag rekommenderar alla studenter på tandläkarprogrammet att söka utbyte. Är du natur och friluftsintresserad, inte rädd för nordligare klimat, kan skapa och hålla en budget och intresserad av att lära dig bli en duktig tandläkare så rekommenderar jag att du överväger Tromsö som utbytesort.
Tillbaka till verkligheten