Reserapport - KI-student
Nilen
Lärosäte: Makerere University
Utbildningsprogram: Tandläkare
Utbytesprogram: Linnaeus-Palme
Termin: Vårtermin 17/18
Namn: Evelina Jelinski
E-postadress: evelina.jelinski@stud.ki.se

Innan avresa

Jag bestämde mig tidigt under utbildningen för att åka på utbytesstudier. Jag har tidigare både pluggat och arbetat utanför Sverige och vet vilken fantastisk erfarenhet det är att få spendera en längre tid utomlands. Att valet föll just på Uganda var för att det var det landet som med stor sannolikhet skulle ge en störst skillnad från den svenska vardagen. Jag ville se och uppleva hur tandvård och övrig vård kunde bedrivas i ett land där resurser är knappa.


Informationen om utbytet var begränsat och kontakt med Makerere skedde via e-post. Svar på mail kom alltid, dock tar det sin tid, så var ute i god tid vid frågor och dylikt. Tidigare reserapporter lästes och kontakt med tidigare utresande studenter gav mycket information och tips. Allmän information om landet som googlades fram gjorde att man ändå kände sig någorlunda förberedd innan avresa. 


Vaccination

Obligatorisk vaccination för inträde i landet: Gula febern 

Makerere University rekommenderar att man är vaccinerad mot Hepatit B 

Övrig vaccination/profylax som rekommenderas: Hepatit A, Kolera, Malaria.


Handskar, förkläden, munskydd, visir och handsprit ansvarar man själv för att packa och ta med för hela sin utbytesperiod. Klinikkläder hämtas ut från KI och returneras sedan vid hemkomst. 


Visum krävs för inträde i Uganda. Man kan ansöka om ett studentvisum (kostar 25 USD), kräver dock att man har tillgång till flertalet dokument, turistvisum (50 USD) eller det som jag reste in på; Östafrika-visum (100 USD) som ger inträde till Rwanda, Uganda och Kenya. Samtliga visum kan sökas online.

Ankomst och registrering

Min kursare och jag var på plats cirka två dagar innan skolstart och tycker att det räcker för att hinna orientera sig, fixa SIM-kort och ta ut pengar osv. Ta med USD så att ni kan växla till ugandiska shillings redan på flygplatsen, så att ni slipper leta efter växlingskontor/ATM det första ni gör


Vi landade tidigt på morgonen i Entebbe och hade ordnat chaufför via vårt boende (Air- Bnb) som körde oss till vårt boende i Kampala. Första skoldagen letade vi runt på campus för att hitta International Office. Det var inte helt lätt, men som tur var hade vi internationella koordinatorns nummer så efter några timmar hittade vi rätt. På International Office kan alla utbytesstudenter komma för hjälp med alltifrån studier till fritidsaktiviteter. En miss hade skett då ansvarig hade fått information om att vi skulle anlända en vecka senare, men det löstes snabbt och vi välkomnandes med öppna armar.

Utsikt över Kampala

Ekonomi

Kostnad för att resa till Uganda kostar ca 5000, vaccination ca 2000-3000 kr och boende varierar beroende på vart och hur man väljer att bo. Frukt och grönt kostar i jämfört med svenska priser ingenting. Kostnad för att äta ute traditionell ugandisk mat ligger på ca 30 kr. Skolmat ca 15-20 kr. 

Boende

Vi anordnade boende via Air-Bnb som vi hade fått tips av från tidigare utbytesstudenter. Vi bodde i en lägenhet med varsitt rum och badrum samt ett kök. All el ingick, även varmvatten. Möjlighet att använda lägenhetens Wi-fi fanns men vi valde att använda oss av surfen som ingick i telefonens kontantkort. Dessutom hade vi en tvättmaskin vilket verkligen är lyx! Vi hade promenadavstånd till skolan vilket kanske tog 15-20 min. Kostnad för vårt boende låg på ca 900 USD/månad, vilket är dyrt. Man kan få betydligt billigare boende. Tips är att höra med Makerere vad de kan erbjuda alternativt kika i Facebook-gruppen “Kampla Expats 2.0”

Påväg till skolan

Studier allmänt

Tandläkarutbildningen i Uganda är på 5 år. Innan studenterna får sin legitimation måste de praktisera på olika tandläkarkliniker under ett halvår. De tillhör då inte längre Makerere University utan ”Ministry of Health”. 


De första två åren är allmänmedicinsk inriktade och studenterna får vara med och auskultera på sjukhus där de bland annat får närvara vid olika operationer. Ugandiska tandläkarprogrammet är mycket mer medicinskt inriktad då tandläkare skall kunna, vid kris, fylla en läkares roll. De fokuserar mycket på teoretisk kunnande och det är inte ovanligt att studenter går upp klockan tre på morgonen för att hinna läsa på inför dagens skoldag. Lärare tituleras Doctor eller Professor och har hög auktoritet. Att bli ifrågasatt eller rent av sågad är inte något som hör till ovanligheterna för studenterna på kliniken. Lärarnas mantra är “ You are going to be a doctor, you must know this”.


Skoldagarna är långa för studenterna, ofta börjar dagen runt klockan åtta med en föreläsning. Vid tio tar man in sin första patient som man behandlar till ca 13-14. Efter det är det en snabblunch om man har tid innan det är dags för nästa föreläsning. Ibland har studenterna föreläsning ända fram till kl 21. Vid patientbehandlingar samarbetar Seniors (år 5) med sin junior (år 4). Seniors har ofta den behandlande rollen, medan juniorn är med och assisterar samt exempelvis depurerar. Seniors ska också fungera som en mentor för sin junior och ställa upp vid frågor och annat då exempelvis juniorn ska hålla föreläsning för klassen. Vi utbytesstudenter har både rollen som senior och junior och styr mycket själva hur mycket vi vill vara delaktiga i behandlingar. 


Vid första patientmötet tas en mycket utförlig anamnes upp, såväl allmän medicinsk som odontologisk. Efter detta görs en preliminär terapiplan. Ansvarig lärare tillkallas till patienten och behandlingsstolen och studenten förväntas då att utantill kunna presentera anamnesen samt terapiplanen. Vid dessa presentationer närvarar ca 10-15 studenter för att kunna ta lärdom av det som sägs. De patienter vi behandlade fick vi tilldelade av vår senior och patienterna kontaktades enklast via telefon. Seniorn hjälpte till mycket med patientkontakten då vissa patienter inte kunde eller pratade lite engelska. 


Efter varje klinikpass skriver man ned i sin loggbok vad man har utfört och din prestation för dagen betygssätts av ansvarig lärare.

Ambulans tillhörande Mulago Hospital, där tandläkarhögskolan ligger

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 8 på KI

Måndag-fredag är studenterna schemalagda på kliniken. Vilken behandling som kan ges beror på vilken veckodag det är och vilken lärare som är på sal. Jag var borta under tandläkarprogrammets åttonde termin, vilket också ska motsvara de kliniska kurserna vi läste på Makerere; 


Måndagar: Pedodonti/ortodonti. Här fick man göra GPA-fyllningar, extraktioner, pulpektomi och se hög kariesaktiva barn. Lärarna tryckte mycket på att identifiera varför barnet hade karies. Att undervisa föräldrarna om kostvanor och fluor var vanligt förekommande på kliniken. Vi fick även se andra tillstånd som inte vi kunde diagnostisera på kliniken, vilket senare remitterades till läkare. Jag fick ta avtryck inför ortbehandlingar och även närvara vid aktivering av avtagbar ortodontisk apparatur. 


Tisdagar: Protetik. Här görs mycket proteser, det förekommer även att fast protetik utförs. Min kursare och jag gjorde en helprotes tillsammans, där vi fick göra allt från början till slut. Allt tandtekniskt arbete utför och ansvarar studenterna för själva med hjälp av tandteknikerstudenterna. En stor portion tålamod krävs vid arbete på labbet då resurserna är begränsade. Att få vara med vid varje steg av framställande av proteser var mycket lärorikt och stämningen på labbet är verkligen mysig! Dina kursare kommer att hjälpa dig så var inte rädd att fråga om du behöver hjälp.


Onsdagar: Oral kirurgi/parodontologi. Mycket depuration och profylaktiskt arbete. Extraktioner utförs. På kvällarna sker presentationer av traumafall på sjukhuset. Varje vecka har en senior förberett en presentation om aktuellt fall som denne presenterar för övriga klassen och ansvarig kirurg. Diskussion av fall samt lättare undersökning av patient utförs. Min kursare och jag fick också vara med vid operation, vilket var mycket lärorikt. Att få närvara vid olika operationer är inte omöjligt, var tydlig med vad du vill se och lära dig mer om så fixas det. 


Torsdagar/Fredagar. Konserverade tandvård. Mycket rotfyllningar utfördes och jag lärde mig en hel del om endodonti. Gjorde en del fyllningar både i composit och i amalgam. 


Vi närvarade vid en del föreläsningar, men inte alla som var schemalagda. Man får själv känna av hur mycket man känner att man klarar av, vi har ju studierna från KI att lägga tid på också.

Presentation på kliniken innan dagens patientbehandlingar

Språk och kultur

I Uganda talas över fyrtio inhemska språk. I Kampala talas det främst engelska och luganda. Ugandiska engelskan kan vara svår att förstå sig på och i början fick jag skämtsamt frågan om jag överhuvudtaget kunde engelska på grund av min ständiga fråga “Pardon”? Men var inte oroliga, efter några veckor är man inne i språket.


Om man är intresserad av att lära sig lite luganda anordnas detta av skolan. Superbra att kunna enstaka ord med arbete av patienter som endast talar luganda. Exempelvis “öppna munnen” på luganda är “yasama”. Att ta lektioner är också ett kul sätt att lära sig mer om kulturen och träffa andra utbytesstudenter på skolan. Hör med International Office vid ankomst för tider då lektioner ges. 


Jag upplevde människorna i Uganda som oerhört varma och levande. Det finns en gemenskap människor emellan. Jag har träffat så många människor som hyser en oerhörd tacksamhet och hopp till livet trots den misär de lever i. Dessa möten bär jag med mig för resten av livet. 


På skolan behöver man aldrig känna sig ensam. Kursarna är otroligt inkluderande och hjälpsamma. Man lånar material emellan varandra och pratar med alla. Om man önskar ett par extra händer finns de alltid till hands.

Lugandalektion

Fritid och sociala aktivteter

Sociala aktiviteter för utbytesstudier anordnas kontinuerligt av International Office. Safaris, kulturkvällar, olika utflykter är exempel som skolan erbjuder. Personligen kände jag att det var roligare att umgås med lokala befolkningen och med våra fantastiska kursare. Att få uppleva möten med familjer, mässor i lokala kyrkan där klasskamrater uppträdde, utflykter med kursare till närliggande byar och ett bröllop är bara några exempel på vad jag fick uppleva.


Outreach är något som både skolan och lokala kyrkor anordnar. Det är ett fantastiskt sätt att få hjälpa människor såväl barn som gamla med sin orala hälsa. Utöver outreach kan man som volontär exempelvis hjälpa till på barnhem, hjälpa gatubarn/barn i slummen och hjälpa till på olika djurhem. Kontakta mig om du vill ha kontaktuppgifter. 


Kampala är rörig, med mycket trafik och människor. Att gå på gatorna är ett äventyr i sig. Boda-bodas (motorcyklar) finns överallt och är även det färdmedlet de flesta lokalbor väljer att använda sig utav. Själv åkte jag taxi, ladda ner appen Taxify för att kunna beställa snabbt och trovärdigt färdmedel. Dessa förare kan man även göra deals med för att köra längre turer. 


I Kampala: Besök den maffiga Gadaffimosken och gå upp i minareten för panoramautsikt över staden. Åk till Bahaitemplet och ta med picnic. Fantasiskt fin trädgård och avkopplande i kontrast till den bullrande staden.

Besök marknader av alla dess slag 


Närliggande städer att besöka:

Entebbe: Promenera runt i botaniska trädgården med utsikt över Victoriasjön. Ta en tur över till Schimpansön. 

Jinja: Se “source of the Nile”. Upplev forsränning på Nilen. Galoppera på sockerfält. 


Övrigt: Åk på safari, gorilla-trekking, åk till Rwanda och/eller något annat grannland. 


I matväg kan man i närheten av Acacia Mall få olika typer av maträtter från världens hörn. Här finns även många barer. Maträtter vid Acacia är normalt dyrare än traditionell ugandisk mat. Om man vill äta den bästa lokala maträtterna är mitt tips att fråga dina klasskompisar, de vet var man ska gå!

Efter en härlig galopptur

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan jag säga att min tid i Uganda var en tid jag aldrig kommer att glömma. Jag skulle ljuga om jag sa att den alltid var en dans på rosor, för det var det inte. Att ständigt möta misär och begränsade resurser är något som tär på psyket. Trots detta minns jag min tid i Uganda med värme och kärlek. Jag har daglig kontakt med mina ugandiska klasskompisar och jag saknar dem varje dag. Min tid i Uganda har utvecklat mig inom min kommande yrkesroll, men om inte mer som människa. Jag är oerhört tacksam för att jag fick möjligheten att åka på utbytesstudier till Uganda och om du som läser detta tvekar på att åka, tveka inte, åk! Du kommer inte att ångra dig.

Promenad på landsbygden