Reserapport - KI-student
Lärosäte: Instituto Politécnico de Lisboa - Escola Superior de Tecnologia da Saúde de Lisboa
Utbildningsprogram: Röntgensjuksköterska
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 17/18
Namn: Ailar Yousefzadeh
E-postadress: yousefzadeh.ailar@hotmail.com

Innan avresa

Jag har varit intresserad av att åka på utbytesresa sedan jag i början av röntgensjuksköterskeprogrammet fick veta att den möjligheten fanns på Karolinska Institutet. Anledningen till det är att jag alltid har velat studera i ett land utöver Sverige för att känna på likheter och skillnader, och för att få uppleva hur det är att bo som student i ett annat land i Europa.


Det hölls en ’’informationsdag’’ om möjligheter till utbytesstudier på KI andra terminen på programmet, och det hålls en sådan dag varje läsår (som förövrigt även var obligatorisk att närvara). Studenter fick mycket information av bland annat tidigare studenter som har varit på utbyte som ville dela med av sina upplevelser, vilket var positivt. 


Universitetet jag fick göra utbytet på är Escola Superior de Tecnologia da Saude de Lisboa (ESTeSL) i Lissabon. Eftersom att jag så gärna ville vara i Lissabon och hade valt det som förstahandsval i ansökan till utbytesresa, hamnade jag därav på det universitetet då det är med just det universitet i Lissabon som KI har avtal med.


Beroende på vilket land man ska göra sitt utbyte på krävs särskilda vaccinationer och intyg. För mig krävdes dock ingen vaccination för det landet jag skulle studera i, däremot finns ett antal blanketter att skriva på vid ansökan till partneruniversitet som även Karolinska institutets internationella studenthandläggare gärna hjälper till med. 

Ankomst och registrering

Det rekommenderades att vara på plats några dagar innan kursstart vilket jag var. Det gav mig tid att bekanta mig samt att lära mig hitta runt i staden. Jag fick en introduktionsträff på universitetet där jag fick träffa den internationella studenthandläggaren för partneruniversitetet i Lissabon. Jag och några andra utbytesstudenter fick en grundlig introduktion på vad som skulle vänta oss under utbytet, dessutom visades vi runt på universitetet. Introduktionen var mycket bra enligt min åsikt.


En mycket viktig sak att nämna och som kan kännas bra är att universitetet hade ett så kallat faddersystem för internationella studenter. Vi fick även träffa dem efter introduktionen med studenthandläggaren. Faddrarna var röntgensjuksköterske-studenter som studerade på det universitetet, och de var mycket välkomnande och var redo att hjälpa oss med det vi behövde. 

Ekonomi

Valutan i Portugal är Euro, och det var ganska billigt överlag om man ska jämföra det med Sverige. Boende kunde vara lite dyrt dvs som i Stockholm, däremot gick det att hitta billigare om man samtidigt är villig att bo lite sämre. Att handla i mataffärer är mycket billigare än vad det är i Sverige. 


Något som var till hjälp var bidraget man får av KI som kräver att man fyller i lite papper, och som skolans internationella studenthandläggare hjälper till med och förklarar stegen. Man kunde även be om bidrag av vårdförbundet, vilket jag gjorde, och då gäller det om man är medlem i förbundet. Är man inte medlem så kan man bli det och betala en liten medlemsavgift. Av vårdförbundet fick jag också en liten summa som var mycket tacksamt. 


Allt som allt är det upp till en själv till kostnaden i Lissabon. Det är exempelvis inte svårt att hitta billiga rum att hyra samt handla smart och ekonomiskt. Jag föreslår att man försöker att laga sin egen mat så ofta man kan, och hyr ett rum som nödvändigtvis inte behöver vara centralt då kommunikationen är bra i Lissabon och att det inte är så långt till stadens centrum. Ett annat tips är att man delar ett boende med en eller flera andra, vilket jag gjorde och det funkade bra. På så sätt kan man spara lite pengar. En mataffär som jag upplevde har bra priser på livsmedel är Pingo doce. Mitt viktigaste förslag är däremot att man ska försöka spara och lägga undan lite pengar innan man åker iväg på detta utbytet.

Boende

När man blir nominerad till att åka på utbytesstudien får man kontakt med partneruniversitetet redan då. Det var inte svårt att hitta boende i Lissabon i och med att partneruniversitetets internationella studenthandläggare föreslog flera alternativ på sätt att hitta boende. Det finns exempelvis flera grupper på facebook där boende hyrs ut för erasmusstudenter i Lissabon. Universitetet i Lissabon föreslår flera alternativa sätt genom mail som innehåller länkar till hemsidor som hyr ut samt förklarar hur man kan ansöka om att hyra rum på campus. 


Jag personligen kontaktade inlifeportugal och gav information om hur mycket min budget var och när jag skulle ankomma. Samma dag som jag ankom till Lissabon träffade jag därmed en hyresvärd som visade mig tre rum, och jag valde att flytta in i ett av rummen som visades. Nackdelen med inlifeportugal var att det var lite dyrt och att man faktiskt kan hitta billigare, men jag valde ändå att hyra ett av deras rum som kostade mig 580 euro i månaden. Rummet var stort och rymligt, samt hade stora fönster med en fin utsikt. Rummet var i en fin och ren lägenhet tillsammans med fem andra rum som hyrdes av andra studenter. Sammantaget tyckte jag att det var värt summan. 

Studier allmänt

Utbytet i Lissabon var upplagt på så sätt att jag hade endast verksamhetsförlagd utbildning, alltså endast praktik på sjukhus. Däremot erbjöds jag en portugisisk språkkurs två gånger i veckan, vilket jag närvarade vid. Det var ett bra sätt att lära känna flera andra studenter från andra ställen i världen. 

Jag praktiserade både på ett statligt sjukhus samt ett privat, från kl 08:00 till 16:00. Min placering var på slätröntgen och datortomografi. En skillnad jag upptäckte var att hygien tas på större allvar i Stockholm än i Lissabon, däremot var personalen mycket kompetenta i allt annat. Man kan enkelt lägga märke till hur mycket kunskap de besitter vilket var imponerande. 


Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI
Det kurs som jag hade i Lissabon var verksamhetsförlagd-utbildning och det innebar praktik på ett statligt sjukhus samt på ett privat sjukhus. 

Något jag tyckte var bra var att det fanns alltid någon handledare som man kunde gå till vid frågor och funderingar kring något angående praktiken. Däremot upplevde jag små skillnader mellan det statliga och privata sjukhuset. 

På det privata sjukhuset kändes det nästan som att man inträder ett hotell eller liknande i och med att det alltid fanns mycket uppklädda sekreterare i kavaj och kostymer vid ingången som välkomnar en, och gärna vill svara på ens frågor. Sjukhuset hade också kafeterier, där man vid lunchtid hade flera alternativa rätter att välja mellan för endast 4,30 euro. 
En allmän och viktig punkt inom vård och omsorg är hygienrutiner, vilket inte riktigt prioriterades på detta sjukhus i Lissabon. Exempelvis torkas inte detektorerna med sprit efter varje lungundersökning, inte heller undersökningsbord.Däremot upplevs dom som mycket kompetenta överlag, för när de jobbar och ska förklara saker och ting märker man att de besitter på mycket kunskap, samtidigt som de jobbar mycket effektivt.  

Det statliga sjukhuset var inte lika ''lyxigt'' vad gäller kafeterierna och själva byggnaden, och de hade inte heller sekreterare i kostym vid ingången. Det var lite mer jordnära miljö enligt mig, vilket jag trivdes med.

En nackdel på dessa sjukhus i Lissabon som jag har praktiserat på har varit att det inte funnits tillräckligt med information i remisserna till skillnad från hur det är i Sverige. Exempelvis skulle man på det privata sjukhuset i Lissabon fråga själva patienten om vart den har ont, om det stod ''trauma'' i remissen. Utifrån patientens svar ska röntgensjuksköterskan ha den kompetensen att själv avgöra vilka bilder och vart de ska tas. 

Under utbytesstudien fick jag utöver praktiken på sjukhusen, i uppgift att under hela perioden skriva en rapport på 10-15 sidor som skulle innefatta två patientfall samt en utvärdering på praktiken. Mitt förslag är att man börjar skriva tidigt så att man inte hamnar under tidspress och kan njuta ordentligt av sina sista lediga dagar i Lissabon. I stort sett var jag mycket nöjd med min utbildning under utbytet. 






Språk och kultur

Något som man märker mycket tidigt på praktiken är att alla inte kan tala engelska, vilket man skulle kunna tro då det språket talas i stort sett hela världen. Det var mest de yngre personalen som kunde behärska det engelska språket samt mina handledare på sjukhusen. Ändå funkade det. Man både förstod och fick sig förstådd på genom bland annat kroppsspråk och google translate. Detta tvinga också fram min ambition att försöka lära mig portugisiska språket. Jag lärde mig några grundläggande fraser på praktiken som jag kunde säga till mina patienter. Exempelvis '' rör inte på dig'', '' ta ett djupt andetag och håll andan'' och ''ställ dig här'' osv. 

Efter praktiken på måndagar och onsdagar hade jag portugisiska språklektioner som jag brukade närvara vid. Portugisiska är ganska likt spanska då de har liknande ord, däremot är uttalet någorlunda annorlunda. Jag upptäckte att på portugisiska uttalar man ofta på ett annat sätt än hur man läser det, medan på spanska uttalas ord precis som det är. Man kan också säga att det kan vara svårt för spansktalande att förstå portugisiska, medan det är mycket enklare för portugiser att förstå de spansktalande. 




Fritid och sociala aktivteter

Jag var nästan aldrig hemma i början då jag på min fritid ville utforska staden, och när jag väl hade lärt känna några andra studenter som var på erasmusutbytet då var jag ute från morgon till kväll. På morgonen gick jag till praktiken och efteråt träffade jag mina nyfunna vänner, och brukade komma hem på kvällen. Det finns mycket att hitta på under utbytet. Jag personligen brukade gå till ett fik med vännerna, promenera i staden, sitta i en park och fika, gå till bargatan och träffa andra erasmusstudenter. Utöver detta håller erasmus olika aktiviteter nästan varje dag, och man fick ett nytt schema med aktiviteter varje månad. Ett tips är att man går in i facebook- gruppen för erasmusstudenter i Lissabon. Det bildas en ny grupp varje år för nya studenter. På helger kunde man åka på roadtrips, eller betala en liten summa för att åka med ett erasmusevent till exempelvis andra städer med intressanta sevärdheter. 

Så allt om allt, är det inte alls svårt att få kontakt med andra studenter eller helt enkelt att ha en fritid utanför praktiken. Det fanns också möjlighet till idrott, och även facebook-grupper för sportaktiviteter som fotboll, handboll och basket fanns. Jag var med på en handbollsträning en gång, vilket var mycket roligt och jag lärde känna några vänner därifrån också. Mitt förslag är verkligen att gå ut och vara med på olika aktiviteter som hålls och lära känna nya människor från runtom i världen för att få den bästa upplevelsen av din utbytesresa.  

Sammanfattning

Summan av kardemumman är att detta var verkligen en upplevelse för livet. Jag är så tacksam för att jag fick denna möjlighet att få åka på denna utbytesresa med Erasmus. Erasmus's motto är ''No regrets'', och så är det verkligen. Jag föreslår alla som funderat på att åka på Erasmus att göra det: det behöver inte vara till just Lissabon, men att åka på utbytesresa i sig är något du garanterat kommer att vinna på. 

Jag har lärt känna otroligt fina människor och skapat kontakter runtom i världen. Jag har fått testa på en ny kultur vad gäller maten, traditioner och livsstil. Allt detta i sig är en oväderlig upplevelse som jag önskar för alla. 

Har man några extra slantar i fickan kan man spara dom och åka till grannländerna när man ändå är där i närheten. Detta gjorde jag och har under min utbytesresa även besökt Cordoba, Gibraltar (tillhör numera Storbrittanien) och Sevilla i Spanien. En resa för livet som jag aldrig kommer att glömma.