Reserapport - KI-student
Min favirot promenadsträcka vid Lac Leman (Lac Geneve).
Lärosäte: Université de Lausanne
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Hösttermin 17/18
Namn: Sara Klingwall Widfors
E-postadress: sarawidfors@hotmail.com

Innan avresa

Jag sökte en utbytestermin i Lausanne under T11 av flera anledningar. Jag hade redan gjort två utbyten (till Paris T5 och Oxford T9), och ville ta sista chansen under studierna samt utveckla min franska ytterligare. Jag ville gärna till Schweiz eftersom det är ett stabilt land med god standard, vacker natur, fransktalande mm. I framtiden är jag eventuellt intresserad av att arbeta med internationell hälsa, och även av den anledningen var Schweiz ett passande val, då flera huvudkontor är belägna i Geneve (WHO, FN). Jag hade även slut på CSN och visste att det var betydligt lättare att få stipendium om man reser iväg på utbyte. 

Schweiz har generellt mycket god administration, och det var även min upplevelse inför utbytet. De mailade mig med all nödvändig information, och de erbjöd till och med boende under utbytet. En sak som är bra att ha koll på vid ansökan till Lausanne är framförallt intyg för franska språket (nivå B1/B2). Jag letade fram gamla betyg samt intyg från tidigare praktik i Paris. Internationella handläggaren på KI var mycket hjälpsam och sammanställde ett intyg. Ett annat alternativ är att göra ett franskatest, men oftast kan man undvika detta om man har läst franska tidigare och kan få fram någon sorts intyg på detta. 

Vad gäller vaccinationer så tog jag menigokockvaccin (Menveo) innan, eftersom jag skulle vara på barnavdelning bland annat. 

Ankomst och registrering

Jag var på plats 1 dag innan kurstart. Jag hade gärna varit på plats lite längre innan, men IST-tentan var precis dagarna innan jag började på sjukhuset i Lausanne. Jag fick ingen information från universitetet om någon kurs i franska, men jag hörde mig heller inte för angående detta. Jag spenderade ett par veckor i Frankrike på sommaren innan så jag hade värmt upp min franska då. Är man mindre van vid språket, är det fördelaktigt att vara på plats några dagar innan så man hinner vänja sig. Det fanns en fadderorganisation, och jag skrev lite med min fadder innan, för att klara ut lite oklarheter. Sedan kände jag en svensk tjej som läste hela utbildningen i Lausanne, och det var till stor hjälp att ha någon som kan förklara hur saker fungerar på sjukhuset i Lausanne. 

Ekonomi

Det är dyrare i Schweiz, men det finns också stora möjligheter till stipendium. Så låt inte kostnadsfrågan skrämma bort dig! Jag fick ca 60 tusen sammanlagt i stipendium. Som utbytesstudent från KI tilldelas man ca 10 tusen från universitetet i Lausanne. Sedan fick jag stipendium från Carl Erik Levin Stiftelse, Anna Whitlock Stiftelse och en till som jag inte minns för tillfället. Andra som kan vara värda att söka är Gålöstiftelsen, Fredrika Bremer och Stiftelsen Petersenska hemmet. 

När man gör kliniskt utbyte i Lausanne får man även betalt av sjukhuset. Det var ungefär 8000 svenska kronor per månad. Jag ordnade aldrig ett bankkonto, så jag hämtade ut min lön i kontant varje månad på sjukhuset. Sedan betalade jag min hyra med kontanter på posten på sjukhuset, i samma veva.    

Boende

Jag ordnade en lägenhet via sjukhuset, som låg vid Place de la Riponne. Det var förvånansvärt lätt att ordna och fantastiskt centralt och fräsch lägenhet! Det var en etta (ca 25 kvm) med kök och badrum, och jag betalade ca 7-8000 kr/månad. De schweiziska studenterna sa att de inte ens kände någon som bodde så centralt. Jag hade ca 15 min dörr till dörr, till sjukhuset. Den enda nackdelen var att det kan bli lite ensamt att bo själv. Man träffar inte jättemånga studenter på sjukhuset, så det kan vara fördelaktigt att bo i någon sorts studentboende, eller dela en lägenhet med andra studenter. 

Studier allmänt

Läkarutbildningen i Lausanne är 6 år, varav de 5 första åren består av teori och det 6:e året av praktik. Under det sista året förväntas man därmed redan ha läst och tentat av i princip alla ämnen. Jag gjorde utbyte T11 och hade således också läst alla ämnen innan. Åker man däremot dit tidigare terminer, och inte har läst den kursen innan, så kan det vara värdefullt att upplysa sina handledare på sjukhuset om det. De ställer löpande frågor om olika tillstånd relaterade till ens placering, så det kan det bli lite svettigt om handledaren tror att du redan läst allt om ÖNH tex. 

På avdelningarna finns "Medecin Assistente" vilket motsvarar ST-läkare. Dessa kan vara relativt nyutexaminerade, eftersom de inte riktigt har någon AT i Schweiz. De kommer vara dina främsta handledare. Nästa steg är "Chef de clinique" vilket är en specialist, som du och alla ST-läkare kommer ronda tillsammans med. De kan ställa frågor till dig på ronderna, eller tex på morgon/kvällsmötena, när de drar alla patienter. Sedan finns de även "Cadre" vilket är mer seniora överläkare. Till sist finns det även "Professeur" vilket ofta är chefen för hela avdelningen. Det är lite mer hierarkier i Schweiz, men som utbytesstudent kan man komma undan med det mesta. Jag niade bara de mest seniora ÖL (cadre) och chefen för avdelningen (professorn). Någon gång duade jag en senior ÖL och det gick utmärkt det med. 

Eftersom medicinstudenterna i Lausanne bara har praktik sista året och får betalt på sjukhuset, så förväntas man arbeta och vara närvarande hela dagarna. Jag upplevde detta som ganska ansträngande, med nytt land, annat språk och ofta 10h arbetsdagar. Flera av mina placeringar var kirurgiska, med morgonmöte 7.30. Ibland fastnade man på kvällsmötet till kl 18 pga utdragna diskussioner mellan överläkarna. Jämfört med andra utbyten som kan vara rätt "slappa" så är Lausanne inte en sådan destination. Du måste vara på morgonmötet varje dag och oftast samma för kvällsmötet, som brukar börja vid 16:30 tiden. Ibland kunde jag gå tidigare, men då var jag tvungen att fråga en ST-läkare först. Kontentan är, att du bör förbereda dig på att du kommer behöva vara hela dagarna på sjukhuset. Dock så har medicinstudenterna (inklusive utbytesstudenterna) 2 dagar ledigt per månad utöver helgerna. Det bästa är att föreslå för en chef de clinique, i början på månaden, vilka dagar du vill vara ledig. Men jag var ute sent ibland och frågade ex på måndagen eller tisdagen om jag kunde ta fredagen samma vecka ledigt. Det gick också bra. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI
Mitt utbyte tillgodoräknade jag som SVK T11. Detta var en väldigt bra termin att åka till just schweiz, eftersom jag kunde välja placering efter intresse, samt att jag hade tentat av de ämnena redan. Jag läste totalt 3 månader i Lausanne, varav 1 månad vardera: barnkirurgi, obstetrik, ÖNH. Jag rekommenderar att göra flera placeringar, på max en månad vardera. Jag blev erbjuden 3 månader på pediatriken först, men tackade nej till det förslaget eftersom jag ville ha flera olika ämnen. Det är även fördelaktigt att vara på olika avdelningar om du ex inte trivs på en avdelning. Då känns det genast lättare om du vet att det bara är 3 veckor kvar där, och att du sedan ska byta till en annan. 

Barnkirurgi
Morgonmöte 7:30 då ST-läkaren som jobbat natt drog alla avdelningens patienter, samt gick igenom op-schemat för dagen. Sedan kunde man välja ganska fritt om man ville gå med ronden på avdelning eller om man ville på op eller mottagning. Man blev undervisad av läkarna kontinuerligt under ex rond eller på mottagning. På ronden kan man ta en eller flera egna patienter som man har "ansvaret" för, dvs sköter kommunikationen och journalföringen samt drar patienten på morgon/kvällsmötet. Det var inte sällan man fick frågor om vanligt förekommande barnkirurgiska åkommor. Jag hoppade in lite på barn-neurokir, på op och mottagning. Det finns stora möjligheter att göra det man är intresserad av. Mycket bra placering generellt.

Obstetrik
Morgonmöte 7:30 med samma upplägg som på barnkir. Morgonmötet och kvällsmötet var tillsammans med gyn, alltså inte bara för förlossningsdelen. Efter morgonmötet gick man upp till avdelningen tillsammans med ST-läkarna. De 2 första veckorna spenderades på prenatal avdelning och de 2 sista veckorna på förlossningsavdelning/op (snitt). På prenatala var dagarna ganska långsamma, det fanns inte alltid så mycket man kunde hjälpa till med som student. Men det var väldigt många intressanta patienter inneliggande, med bla preeklampsi, hotande förtidsbörd och graviditetsdiabetes bla. De 2 veckorna på förlossningen/op var lite mer spännande, enligt mig. Jag fick assistera vid snitt i stort sett varje gång. Så jag spenderade varje förmiddag på op med snitt, och eftermiddag på gynakuten, förlossningen eller mottagningen. På den här placeringen tyckte jag att man behövde vara ganska självständig och ta egna initiativ. Jag tyckte man inte riktigt blev omhändertagen som på de andra placeringarna. Dessutom är en ganska god franska ett plus, pga ämnets känsliga karaktär. 

ÖNH
Morgonmöte 7:45, då ST-läkaren gick igenom nattens patienter, samt vilken läkare som skulle vara vart under dagen. Om man var lite lyhörd här så kan man höra vilken läkare som tex är jour, och direkt haka på den när mötet är slut. Det gäller att vara snabb eftersom de är väldigt upptagna och springer iväg ganska omgående efter mötet. Man får vara ganska flexibel och kanske inte kan förvänta sig så mycket undervisning om man går med jouren, eftersom de är väldigt överbelastade och alltid är under tidspress. I regel så var man första veckan på mottagning, för att lära sig ett ordentligt ÖNH status och träffa de vanligaste patienterna (otiter, vaxproppar, hörselnedsättning mm). De resterande 3 veckorna kunde man välja ganska mycket själv, mellan op, jour, mottagning och endoskopi. Det här var helt klart den bästa placeringen av mina 3 i Lausanne. Mycket pga den goda stämningen på avdelningen samt att man kunde göra väldigt mycket som student! Jag tog många egna patienter på mottagningen och sen kom en ST in och berättade hur vi skulle gå vidare med patienten. På ÖNH var de även vana vid att ha svenska utbytesstudenter, troligen pga att många åker till Lausanne under T9. Jag rekommenderar den här placeringen starkt! 
Genomgång av förlossningstekniker med docka på sjukhuset.

Språk och kultur

Jag hade som sagt gjort ett utbyte i Paris under T5, så jag visste ungefär hur det skulle vara språkmässigt. Jag har läst franska i högstadiet, sedan hade jag övat in språket själv i Paris. Inför Paris använde jag mig bla av Grey´s Anatomy dubbat på franska, det rekommenderar jag för lite medicinska termer. I övrigt hade jag en bok med engelska medicinska termer och översättning till franska medicinska termer. Den köpte jag i en bokhandel i Paris, och den är fantastiskt bra som bibel under utbytet! Värt att tillägga är att läkarna i Schweiz talar mycket bra engelska, och att de gärna övar den med dig. Så försök att aldrig gå över till engelska, för då blir det svårt att gå tillbaka till franskan sen. Även överläkarna pratar generellt mycket bra engelska. 

Kulturkrockar är framförallt hierarkierna. Det är lite mer hierarkiskt i Schweiz än i Sverige. Men det är absolut inte så hierarkiskt som i Frankrike och Tyskland. Vissa av läkarna i Lausanne var mer hierarkiska, medan vissa var precis som läkarna i Sverige. Det viktiga är att man inte tar det personligt, vilket är lätt att man gör om man kommer från en icke-hierarkisk kultur som den svenska. Sen är de mycket mer kritiska i utvärderingar i Schweiz än i Sverige. I Sverige tar man mest upp det positiva och är ganska mesig med förbättringssynpunkter. Men i Schweiz är de hårdare, och ger sällan toppbetyg. Så bli inte förvånad om du får en hel radda med förbättringsförslag :-)

Fritid och sociala aktivteter

Det arrangerades många Erasmus-event av universitetet i Lausanne. Jag rekommenderar att gå med i deras grupper på Facebook för att se vilka event som erbjuds. Jag gick på några enstaka, och det var väldigt lätt att lära känna andra studenter där. Både skandinaver och folk från resten av världen. Några av dom åkte jag till Alperna med över nyår. Jag rekommenderar att ta chansen att åka skidor och njuta av naturen! Lausanne är nära till allt, du har alperna 1h bort och Milano 3h bort bla. Jag gjorde även flera helgutflykter till Geneve, vilket jag också rekommenderar! Man kan köpa ett tåg-kort som gör att man kan åka tåg för halva priset. Dessa tågkort reades ut på black friday i November och jag ångrar lite att jag inte köpte ett. Tåget i Schweiz var nog en av mina största utgifter, det är tyvärr inte billigt att ta sig runt med det. 

För att hitta erasmus-studenter på sjukhuset, så rekommenderar jag att man mailar den ansvariga för utbyten i Lausanne, och frågar om kontaktuppgifter till andra utländska studenter som gör praktik på sjukhuset. Jag hittade en tjej från Österrike som också gjorde praktik på ÖNH, men vi hade båda varit på sjukhuset i två månader redan, så det hade varit fördelaktigt att ha funnit varandra tidigare :-)

Sammanfattning

Sammanfattningsmässigt var utbytet i Lausanne jobbigt men fantastiskt! Det var lite tufft med långa dagar på sjukhuset, men det var härligt att få chansen att bo och leva i Schweiz. Efter 3 månader i Lausanne blev även franskan mycket bättre. Innan var jag lite begränsad i språket och kanske inte hade vågat ta ett jobb i ett fransktalande land, men efter utbytet känner jag mig trygg med språket och absolut att jag kan arbeta på ett sjukhus på franska! :-)