Reserapport - KI-student
Lärosäte: Université Pierre et Marie Curie (Sorbonne Université)
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 17/18

Innan avresa

Redan innan jag började studera på KI hade jag en dröm om att studera utomlands. Eftersom jag under gymnasiet pluggade franska och har därefter i perioder jobbat i frankrike blev det naturligt att jag sökte mig till ett fransktalande land för utbyte. Paris är ingen klassisk studentstad men för mig var det ett ganska självklart val! 

Det är lätt att bli avskräckt av allt pappersarbete inför utbytet i början men det är värt det. Jag ångrar inte mitt utbyte en sekund utan känner att det var en fantastisk erfarenhet. 

Värt att tänka på att vara ute i god tid vad gäller att söka boende, ordna med vaccinationer och språkcertifikat (om man inte har det sedan tidigare) då mycket tar längre tid än vad man tror. 


Ankomst och registrering

Jag kom till Paris två dagar innan start för placeringen för att hinna landa lite och ordna med praktiska saker. Allt kändes väldigt rörigt och osäkert inför ankomsten, angående vart och när vi skulle göra vår formella registrering. Dock väl på plats så löste det sig. Kontaktpersonen på universitetet som vi hade mailat med under hösten berättade vid registeringen vad som förväntades av oss, vilka papper vi skulle få ifyllda och påskrivna osv. Som Erasmusstudent har du tydligen rätt till en veckas semester om du gör ett utbyte för minst 3 månader. Eftersom vi var tvugna att skriva terminstentan på KI gjorde denna vecka saken lättare, att kunna åka hem och ha någon dags instuderingstid före tentan om man så önskar. 

Ekonomi

Paris är en stor stad och har mycket att erbjuda vilket gör att det kanske är lättare att utgifterna ökar snabbare än hemma. Boendet är generellt dyrare än i Stockholm men mat, vin och kulturella upplevelser är lite billigare. Kollektivtrafiken kostar lite mer än i Stockholm men om man lämnar in kvittona för sitt Navigo (jmf SL-kort) till ekonomiansvariga på sjukhuset så får man viss ersättning för detta. Som läkarstudent i Frankrike får man även en viss ersättning från sjukhuset, denna summa varierar beroende på vilken termin du läser samt om du går jourer. Det rör sig inte om någon stor summa men jag som läste T9 fick ca 200 euro/mån + ersättning för kollektivtrafik. Inför detta skaffade jag mig ett franskt bankkonto (vilket inte är speciellt omständigt som all får det att låta) då sjukhuset jag var placerad på inte accepterade utländska bankkonton. Jag vet dock andra svenska studenter som har kunnat använda sitt vanliga konto. 


Boende

Jag bodde i ett studentrum med egen toa och dusch på Cité Universitaire för ca 450 euro/mån. Detta söker man via deras hemsida. Som svensk kan man också söka direkt till det svenska studenthemmet (La Maison etudiants suédois) vilket jag gjorde. De har även sk "svenska rum" i andra hus, jag bodde tex i La Maison de la Tunisie vilket jag personligen tyckte var toppen eftersom alla bara pratade franska där. Dock ska man vara medveten om att ett klassiskt studentboende i Frankrike skiljer sig från ett i Sverige (därav också det svenska studenthemmet) tex att det gemensamma köket inte är utrustat. Alla förväntas köpa allt själv så som kokkärl, tallrikar, bestik, glas osv. 

La cité ligger lite i utkanten av Paris men det går bra med förbindelser dit och man har mycket samlat på en och samma plats vilket gör det praktiskt för vardagslivet. Vill man uppleva det klassiska studentlivet så är det här man lättast hittar det.

Studier allmänt

Den stora skillnaden mellan läkarprogrammet i Sverige och Frankrike skulle jag säga är upplägget mellan teori och kliniska placeringar. I Frankrike har studenterna ett roterande schema för kliniska placering, där varje placering varar i 3 månader. Deras olika placeringar är inte bundna till en specifik termin eller ordning och alla studenter har i slutet av utbildningen inte haft samma placeringar. 

Generellt är man som läkarstudent på sjukhuset förmiddagar och föreläsning/teori på eftermiddagar. Dock gick det ingen teorikurs som motsvarade min kurs i Sverige så jag gick på väldigt få föreläsningar. De olika avdelningarna hade undervisning för oss studenter en-två ggr i veckan (motsvarande seminarium/case) som jag tyckte var väldigt givande. Som i Sverige delar man upp studenter emellan vem som har ansvar för vilka patienter osv. Journalsystemet skiljer sig åt beroende på vilket sjukhus man är på. Det ena jag hade placering på var allt handskriver (daganteckningar, remisser, röntgenbilder mm.) medan ett annat sjukhus delvis hade datoriserat journalsystem. 

Innan mitt utbyte hade jag en bild av att läkare i Frankrike skulle vara hårdare mot oss studenter och att det skulle finnas en tydlig hierarkisk attityd. Väl där blev jag positivt överraskad över deras varma bemötande och deras pedagogiska inställning. Absolut kunde man bli ombedd att presentera patienter och svara på frågor inför hela morgonronden men de hade förståelse för att man var ny i början och kanske inte kände sig så bekväm med språket. Min uppfattning är att Svenska studenter generellt har bättre praktisk erfarenhet medan franska studenter är väl pålästa inom det teoretiska. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 9 på KI
Jag åkte under T9 då man läser "Klinisk medicin - inriktning neuro, sinnen, psyke", vilken består av två kortare kurser, ögon och öron, samt de längre blocken neurologi och psykiatri. I samråd med kursledning valde jag att göra som tidigare utbytesstudenter i samma situation gjort och läsa ögon- och öronkursen i Sverige, och de andra två i Frankrike, samt att slutligen skriva tentan hemma på svenska. Dock blev varje placering längre än de skulle blivit i Sverige eftersom det enligt den franska utbyteskoordinatorn var krav på att varje block skulle vara minst 8 veckor. Så det slutade med att jag hade 9 veckor psykiatri och 7 veckor neuro och min termin blev något längre än den svenska. 

Språk och kultur

Det var krav på att man skulle ha Franska nivå B2 från UPMC. Jag hade sedan gymnasiet bara ett B1 så fick skriva ett nytt prov på franska ambassaden. Tips är att vara ute i god tid då dessa prvov normalt sett bara går två-tre ggr om året och tar ett tag att få rättade samt att få certifikatet. 

Universitetet erbjöd språkkurser men de hade redan börjat när jag kom dit eftersom jag läste det första blocket med ÖNH och ögon i Stockholm så jag gick ingen språkkurs där. Jag försökte dock förbereda mig lite med att lyssna på franska nyheter osv. Dock så kommer man snabbt in i språket på sjukhuset tack vare alla latinska termer. 

Fritid och sociala aktivteter

Paris är en fantastisk stad och det finns alltid något att göra för alla. Utställningar, spelningar, och framförallt hur många restauranger/barer som helst. I Frankrike liksom andra sydeuropeiska länder spenderar man mycket tid och umgås på uteställen. Jag personligen älskar dans i alla former vilket Paris har mycket att erbjuda inom dels klasser, dels massor med event för socialdans. Förutom att jag tycker att det är väldigt kul så var detta även ett bra sätt att träffa nya människor och skapa sig en liten egen umgängeskrets. Franska läkarstudenter är ofta väldigt stressade över plugget och lägger väldigt mycket tid på att sitta på biblioteket vilket gör att de inte har så mycket tid över för sociala aktiviteter. 

Paris i all ära men det finns många andra fantastiska platser i Frankrike och med TGV går det både snabbt och smidigt att åka iväg över en helg. 

Trots att Paris inte är någon klassisk studentstad så erbjuder de en hel del studentaktiviteter för den som önskar, detta var dock något som jag valde bort. 


Sammanfattning

Sammanfattningsvis tar jag med mig många positiva upplevelser och erfarenheter från mitt utbyte. Jag känner att det var väldigt utvecklande att få se hur vården fungerar i ett annat land. Fyra månader kanske inte låter så länge men jag känner att det gav mig tid att komma in i samhället och förbättra min franska. Mitt första utbyte har gett mig mersmak och jag håller redan på att planera mitt T11 utbyte.