Reserapport - KI-student
UCLA ID Badge
Lärosäte: University of California Los Angeles UCLA School of Medicine
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Hösttermin 18/19
Namn: Robin Saliba
E-postadress: robin.saliba@stud.ki.se

Innan avresa


Hej!
Om du gillar att resa och utmana dig själv så rekommenderar jag verkligen ett utbyte till USA! Överlag så är det populärt med utbyten och de amerikanska universiteten får många sökanden. Karolinska Institutet är däremot ett välkänt universitet och vi har flera universitet att välja mellan. För mig stod det främst mellan Los Angeles eller New York, med B merit och internationell prägel hade jag ganska goda chanser och få mitt förstaval vilket jag också fick! Däremot så ska man inte avskräckas från att söka något universitet om man inte har en merit eller en ”tillräckligt” hög merit då studenter kommit in som reserver med låg eller ingen merit.


Som man kan förvänta sig är det en tidskrävande ansökningsprocess med mycket pappersarbete och planering. Först ska man få en nominering och sen ska man börja processen till värduniversitetet, båda stegen tar tid men om du följer instruktionerna från KI respektive värduniversitetet brukar det lösa sig tillslut. Baserat på tidigare reserapporter verkar ansökningsprocessen vara marginellt bättre än tidigare. Ansökningar kan nu skickas via e-post... Jag vet groundbreaking news. Det som skapar mest frustration är kontakten mellan kursadministratörerna för respektive elective, vissa svarar inom 24 h men andra svarade efter 3 mån. 


Varför UCLA? Baserat på tidigare reserapporter verkade det som ett väldigt givande men intensivt utbyte. Jag har tidigare varit på semester i Los Angeles och gillar staden, kulturen och klimatet. Värmen och stranden är såklart ett stort plus men nackdelen är behovet av bil, trafik och höga levnadskostnader jämfört med många andra utbyten. 


Vidare finns det flera olika sjukhus att välja mellan, grovt indelat har Ronald Reagan och Ceders Sinai ett upptagningsområde med hög socioekonomisk standard och patienterna är typiskt sett alltid försäkradeOlive View och UCLA-Harbor har ett upptagningsområde med låg socioekonomisk standard och har normalt dålig eller ingen försäkring. Sjukdomspanoramat varierar kraftigt och det tidigare motsvarar mer Sverige medans det senare motsvarar ett låginkomstland. 
 
Vaccinationer
Har du några som helst funderingar på att åka på utbyte borde du börja med vaccinering tidigt! Det är värt att poängtera ännu en gång, börja tidigt! Du kommer spara mycket tid och stress mot slutet. Det finns flera olika aktörer, jag hade kontakt Cityakuten och Sveavaccin som kan hjälpa med alla vaccinationer, blodtitrar och intyg. Jag rekommenderar Sveavaccin, det var mycket smidigare och de hade drop in. Båda erbjuder studentrabatt.
 
Vill du spara pengar rekommenderar jag att du bara går dit för vaccinationer och blodtitrar – påskrifter/intyg kan vilken läkare som helst göra, t.ex. handledare på en klinisk placering eller någon läkare som du känner privat. Jag frågade både Cityaktuen och Sveavaccin som tog 500-1500 kr beroende på "intygens omfattning"
 
Visum / ESTA
Gör dig själv en tjänst och åk med ESTA förutsatt att du uppfyller kraven för ESTA och universitetet inte uttryckligen kräver studentvisum. Viktigt att komma ihåg att du inte får vistas i landet i över 90 dagar åt gången och du får inte ha medborgarskap från vissa länder i mellanöstern. UCLA rekommenderar visum men det var inget krav och baserat på tidigare studenter och samtal med internationella handläggaren valde jag ESTA istället.


För er som inte varit i USA tidigare är ESTA är en enkel ansökan på nätet som kostar 14 USD medan visum kräver besök till ambassaden i Stockholm, en rad papper och kostar ett par tusenlappar.


Hyrbil?
JA! Kommer diskutera för- och nackdelar med hyrbil längre ned i rapporten men när du sätter dig bakom ratten i LA så kör försiktigt tänk på att gemene amerikan inte kan köra bil. Jag vet inte speciellt PK men de kan inte köra bil... Blinkers, väjningsplikt, fickparkering, inbromsning i god tid finns inte med i deras uppkörning, de kör bokstavligen runt en byggnad och svarar på några frågor och sen är det klart. Ex. har jag sett 6 bilkrockar som inträffade framför ögonen på mig. Jag har hamnat i 3 olika situationer där föraren inte kunde fickparkera varför det blev trafikkaos och det slutade med att i två av de tre fallen gick jag ut och fickparkerade åt personen. Med de sagt har jag inte mer skills än någon annan som tagit körkort i Sverige.

Ankomst och registrering

På flygplatsen

När du väl landat på LAX så kan du antigen bemötas av ett "Welcome to America" eller otroligt många frågor om varför du är i USA. Jag har aldrig stött på några problem i LA men jag fick en rad frågor i NY vid ett tidigare utbyte och det kan bli lite nervöst. Var bara ärlig och ha gärna lite papper från UCLA/KI som styrker dina påståenden.


Reason for visit: "Business" - frågar de mer exakt, "Clerkship / Observership at UCLA"


Första dagarna i LA
Jag kom till Los Angeles 4 dagar innan kursstart. Hur tidigt du kan åka beror såklart på hur ditt schema ser ut med IST, men jag valde att inte gå på genomgången för att istället vara på plats tidigare. Väldigt nöjd med det beslutet, det var skönt att utforska staden och området lite innan start. 


Väl på plats checkade jag in på mitt airbnb-boende och därefter fixade jag gym-kort och ett amerikanskt nummer med 4G vilket jag starkt rekommenderar, för kurser som har jour är det mer eller mindre obligat. Dessutom starkt rekommenderat om du har bil - du är körd utan GPS i LA trafik! ;) Det finns flera olika alternativ, jag valde T-mobile främst för hur smidigt det var, gick in i en butik och 5 min senare hade jag ett fungerande simkort. Priset varierade mellan 15-50 USD / månad beroende på hur mycket data du behöver 15-50 USD / månad (50 USD obegränsad data).


Kursintroduktion? Det finns ingen officiell introduktion på UCLA, den första kursdagen varierar helt beroende på kurs och det är upp till varje enskild kurs att ordna detta. 


Ekonomi

Precis som många av min klasskamrater så är prislappen för denna typ av resa hög, i synnerhet vid utbyten till USA och framförallt LA, Chicago och NY. Slutpriset för utbytet hamnade på ca 90.000-100.000 kr vilket var enligt min budget.
Tyvärr är den svaga kronan i relation till USD januari 2019 en starkt bidragande faktor, i skrivande stund är växlingskursen ca 9.2 SEK per 1 USD. Mina tidigare resor till USA har den legat mellan 6.5-8 SEK per 1 USD. Låt oss hoppas att svensk ekonomi tagit fart inför ditt utbyte!


Innan avresa var jag tydlig med att lägga upp alla kostnadsposter och jag uppskattade ungefär vad det hela skulle kosta vilket även är ett måste om du ska söka stipendium. Jag skrev upp följande i min budget: 
1. Vaccinationer, blodprov, läkarbesök - krav från UCLA
2. Flygbiljetter
3. Boendekostnader
4. Dagliga varor / mat / dryck
5. Hyrbil / alternativ transport
6. Övriga kostnader (telefonräkningar / oförutsedda)
7. Nöjesaktiviteter


Kostnaden per punkt kan variera ganska mycket beroende på hur man prioriterar respektive punkt. Vidare är det få punkter som man kan undvika, hyrbil och nöjesaktiviteter kan diskuteras. Men jag har varit i LA tidigare och det är få städer i världen där bil är så viktigt som i just LA, Uber/Lyft funkar bra för kortare avstånd men blir ganska dyrt på sikt och är inte lika flexibelt som egen bil. Dessutom tog vi bilen på flera road trips, bl.a. Las Vegas, San Diego, avlägsna stränder, hikes och mycket mer.


Lite praktiska tips för att dra ned på kostnader:
- Boende: jag valde Airbnb för flexibiliteten att byta boende mellan kurserna men det finns andra alternativ, ex. rotating rooms. Men glöm inte att man kan förhandla med din host på Airbnb. En klasskamrat fick ett väldigt bra pris genom att ta sig tiden att faktiskt förhandla lite.


- Hyrbil: bil i LA är ganska billigt, ca 7.000 kr per månad från stora internationella företag som AVIS och Hertz. Däremot är försäkringen dyr, denna kan man negera helt om man har ett kreditkort med hyrbilsförsäkring. Jag har utnyttjat Bank Norwegians kreditkort som är gratis, däremot kan man lägga till hyrbilsförsäkring som kostar 250 kr per år till skillnad från att köpa försäkring direkt från hyrbilsföretaget där det kan kosta 100-300 kr per dag. OBS! De flesta kreditkort kräver inkomst men Bank Norwegian har numera ändrat reglerna så du behöver endast har marginell inkomst.

- Kreditkort: om du har möjlighet skaffa kreditkort som ger dig poäng per spenderad krona finns många alternativ. Jag har AMEX och Bank Norwegian, genom att använda dessa kort istället för ett vanligt kort har jag fått ihop poäng som räcker till en helt ny resa till USA gratis.


- Nöjesaktiviteter: LA är dyrt och det finns många aktiviteter som man gärna vill testa på när man väl är i LA, ex. gick vi på NBA match (1.900 kr / person), Universal Studios (500 kr / person). Men det finns många aktiviteter som är gratis! Vissa museum, hikes längs kusten och i parker, stränder, beach volleyball etc. 


- Om hemresa under utbytet för examen eller annat: boka denna resa tidigt, jag blev tvungen att boka sista minuten varför min T/R kostade 9.000 kr.


Finansiering: Självklart kan man alltid betala resan ur egen ficka, men 100.000 kr bränner ett stort hål i plånboken. Till din hjälp har du såklart CSN och bidrag från KI men glöm inte att söka stipendium!! 


- Stipendium: Sök tidigt, vänta inte på att få in alla officiella papper, så fort du blivit nominerad bör du kolla vilka stipendium som passar dig. Återigen, vänta inte! Det räcker att du har någon form av dokumentation från KI. Flera av oss som sökt stipendium fick generösa bidrag vilket kan täcka uppemot 40-70% av alla kostnader. Det är initialt en ganska tidskrävande process men när du har första ansökan inne går de andra ganska snabbt att skriva ihop.


Kolla på KIs hemsida vilka stipendium som finns men sök även fritt på nätet, det finns så många fler att söka om man lägger ned lite tid på research. Nedan kommer stipendium jag sökt och totalt täckte det ca 50% av utbytets kostnader, observera att jag vid ansökningsperioden var över 25 år varför det var några stipendium jag inte kunde söka (ex. Felix Neubergh).
- Anna Whittlock
- Carl Erik Levins Stiftelse
- Gålöstiftelsen
- MF Samstiftelse för studieresor 
- Gunvor och Josef Anérs stiftelse


Sök mer än vad du tror är möjligt, ex. 25.000-30.000 kr per stiftelse såvida det inte står ett specifikt maxbelopp. Om de inte anser att du bör ha summa X så ger de dig något lägre. Ex. sökte jag om 25.000 kr på ena men fick 20.000 kr. För mer tips/frågor kan ni kontakta mig privat.


Lycka till med sökandet!

NBA match med vänner från LA

Boende

Som nämnt ovan är det dyrt med boende, särskilt om man bor nära stranden eller nära de mer centralt belägna sjukhusen (Ronald Reagan och Ceders Sinai).


Eftersom att jag läste kurser på två olika sjukhus valde jag att byta boende, jag hade två krav: bo så nära stranden som möjligt men samtidigt ha <10 min till sjukhuset. Mitt boende kostade ca 16.000 kr / månad (jag vet orimligt dyrt) men det finns alternativ från 8.000 kr till 40.000 kr. Men med mina två olika boenden hade jag ca 5-10 min till sjukhuset med bil och jag kunde spendera varje dag på stranden, antigen tidig morgon eller på eftermiddagen.


Vad ska du tänka på när det kommer till boende?
- Restid: LA har alltid mycket trafik, det finns ingen tid på dygnet som är "bilfritt" och LA trafik är hemsk, du kan spendera 1-2 timmar i bilen för att åka 20 km under rusningstrafik. Undvik gärna detta efter en lång dag på sjukhuset så prioritera restid. Det är sällan ett problem tidig morgon men vid dagens slut tar samma resa hem dubbelt så lång tid.

- Säkerhet: Tänk på vilket område du väljer att bo i, på senare tid har LA blivit mycket bättre men flera områden är direkt olämpliga, däribland Compton och South LA. Gör lite research och välj själv hur mycket du är villig att betala men dyr hyra som min innebar även säkerhet (dock finns givetvis undantag). Områden längs kusten är typiskt sett ganska säkra, jag bodde vid Manhattan Beach första perioden och nära Santa Monica andra perioden.


- Parkering: OM du väljer att hyra bil så välj boende med egen parkering, flera annonser på Airbnb skriver "Street parking available" och det rekommenderar jag inte av två anledningar. Först och främst finns det sällan parkering vilket innebär att du måste leta eller hitta betalparkering och då hade du lika gärna kunnat betala lite mer för boendet. Och som jag nämnt tidigare kan amerikaner inte köra bil, det inkluderar parkering, så street parking ökar dina risker för att någon krockar in i dig när de ska fickparkera.

Från löprundan vid Manhattan Beach

Studier allmänt

Amerikansk postgymnasial utbildning skiljer från svensk utbildning och det finns väldigt många tidigare rapporter som går in på detta i mer detalj.


Utbildningssystemet: Utbildningen är uppdelad i undergrad (4 år) och graduate (4 år) school. Amerikaner tycker såklart vår utbildning är klen när jag säger att "bara" är 5.5 år men deras 8 år består inte enbart av medicin, undergrad läser du en major som kan vara allt från filosofi till business men om du läser vissa qualifying courses inom medicin kan du senare söka medical school (graduate school). Vidare har läkarstudenter betydligt mindre patientkontakt under medical school än vad vi har i Sverige och patientcentrerat samtal är inte riktigt en prioritet. Dessutom är det mer fokus på detaljkunskap och det är vanligt att de fokuserar på zebror framför hästar. Slutligen har det en betygsskala från A-F såklart har sina för- och nackdelar men skiljer sig från svenska systemet.


Vidare har de inte AT utan väljer specialitet/residency som inkluderar ett intern year vilket innefattar placeringar inom några få olika specialiteter som angränsar din egen. Val av residency görs direkt efter medical school och som MS4 (medical student year 4) är det en intensiv period för studenterna med en rad intervjuer över hela landet. De söker då till en specifik specialitet, de mest populära programmen är bl.a. plastikkirurgi, neurokirurgi och dermatologi. De går vanligtvis på 15-20 intervjuer, därefter får de en overall score och matchas då till ett residency program. Här beaktas även din poäng på USMLE. Som utbytesstudent kommer du med all sannolikhet få se denna process live då de brukar sammanfalla under utbytet. Du kommer då bli inbjuden till middagar och annat skoj.


Hierarki: Kanske den tydligaste skillnaden som läkarstudent mellan USA och Sverige. Som du säkert redan känner till så tilltalas inte överläkare/attendings vid förnamn utan det är Dr. efternamn. Residents kan tilltalas vid förnamn men notera att residents rangordnas efter vilket år de klarat på sin residency och kan benämnas R2 eller R4 (R = resident, # = år på ST-utbildningen). Interns är motsvarande underläkare direkt efter examen, till skillnad från Sverige kan deras arbetstimmar sträcka sig från 60-100 h per vecka och förväntas vara på sjukhuset först och gå hem sist. Det är sällan effektiv arbetstid utan man ska bara vara där rent fysiskt och vara behjälplig.                                                                                                                                            
Mer specifikt om electives / SVK:
Kursernas nivå varierar också beroende på vad det står i kursbeskrivningen. Det är viktigt att förstå nivån varierar väldigt mycket baserat vilket nummer de har. Typiskt står det 200, 300 eller 400 där 300 och 400 kan benämnas Sub-internship/Sub-I vilket motsvarar sista året på läkarprogrammet. Väljer man en Sub-I så är det lite högre förväntningar på studenten vilket motsvarar de senare terminerna på läkarprogrammet T9-T11. Men oroa dig inte för att ta denna nivå, av de läkarstudenter jag träffat är vi väl förberedda och vi har oftast mer klinisk erfarenhet.


För kurskatalog gå in på följande länk: 
https://ucla.oasisscheduling.com/public/catalog/select_student_level.html


Att välja Elective:

Det här steget är tufft, beroende på kursval kan det bli väldigt enkelt eller väldigt intensivt. Arbetstider kan variera allt från 40-100 timmar per vecka. Det är ditt ansvar som utbytesstudent att välja kurs, kontakta kursadministratör för tillgänglighet och slutligen skicka in alla efterfrågade papper. Kurser på Olive View och UCLA-Harbor kräver lite mer pappersarbete för att det är landstingsdrivet om jag förstod det hela rätt. De brukar efterfråga fingeravtryck och ett hälsointyg (E2-formulär). Jag valde kurser på Ronald Reagan och Harbor-UCLA för att jag ville se sjukhus i två olika områden med olika socioekonomisk standard och på grund av jobb i Sverige valde jag att läsa 8 istället för 9 veckor. 


Kursens intensitet avgörs till stor del huruvida det är kirurgi eller ej. Kirurgiska specialiteter är aldrig 40 timmar per vecka. Räkna med 60-100 timmar samt att du kan behöva komma in helger medan övriga kurser brukar motsvara 40-50 timmar. Är du osäker eller nyfiken över en specifik kurs så är det inte fel att fråga kursadministratören om ett ungefärligt schema.

 

OBS! Vid kurser står det ibland skicka in USMLE step 1 scores, detta kan du ignorera, de vet att vi inte gör USMLE såvida du inte redan har påbörjat dina planer att söka ST-tjänst där efter examen.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI

EM320.02: Emergency Medicine

Min första kurs på utbytet var Emergency Medicine (EM) på Harbor UCLA Medical Center. 4 veckor lång och en av de bästa kurserna jag läst under läkarutbildningen. Sjukhuset är ett level 1 trauma center och får in skottskador, knivskador, allvarliga bilolyckor och mycket mer. Trauman tas emot av akutläkare med assistans från traumakirurger som brukar närvara på akutrummet.


Innan kursstart får man ett "information pack" med lite övergripande information om kursen, verksamheten, upptagningsområdet, kurslitteratur och journalsystemet. 


Dag 1 på kursen började 07.00 med frukost och mingel med övriga läkarstudenter som kom från olika universitet i USA, både från öst- och västkusten. Därefter fixades behörighet, ID kort och genomgång av journalsystem. Slutligen genomgång på akutmottagningen och basal UL-träning med genomgång av FAST och EKO. 


Sjukhusets upptagningsområde är de mest utsatta och fattigaste delarna av LA där medellivslängden är närmare 65 år medan de rikare områdena är kring 85 år. Det är inte ovanligt att träffa patienter med gravt obehandlad diabetes, systoliskt blodtryck över 200, nekrotiserande bensår, patienter med stroke vid 45 års ålder och dialys direkt på akuten för att sedan skickas hem. 


Arbetstid: ca 60 timmar (normalt 50-70) / vecka. Utrymme för att jobba ca 40 timmar / vecka. Dessutom stor frihet att lägga upp sitt eget schema. Jag tog fler pass i början för att var ledig 5 dagar i sträck på slutet.


Scrubs: Måste ta med egna scrubs, hade blåa kirurgkläderna. Behöver ej vit rock.


Krav: 

- Minst 12 akutpass (dag, kväll och natt), ett nursing shift, ett pass med räddningstjänst (fire department eller EMT).


- Handlägga följande patientfall minst en gång: Trauma, abdominal pain (not pregnant), fever, headache, chest pain (ACS), vaginal bleed (pregnant), asthma/COPD, Ortho, Laceration repair och DKA (diabetic ketoacidosis)


En vanlig dag på akuten:

Placeringen har ett klassiskt upplägg som på vilken annan akutplacering. Som student tar man egna patienter, anamnes, status och preliminär bedömning. Därefter presenterar du för en senior resident (sen ST) och därefter gemensamt till överläkare/flödesläkare (Attending).


Varje arbetspass börjar och avslutar med "protected rounds". En timme av ostörd tid med ditt team som består av ca 4 residents, 1 attending och 1 läkarstudent. Då går vi igenom alla patienter på liggaren och diskuterar handläggning och fortsatt plan. Av den tid som återstår efter rond går man igenom något patientfall, PEK eller tillstånd, därefter öppen diskussion i hela gruppen. Här är det ofta väldigt bra tillfälle att lära sig lite mer hur de arbetar och du kommer märka att de behandlar patienter lite annorlunda från Sverige, ex. antibiotika till okomplicerad divertikulit. 


Till skillnad från Sverige bemannas akuten bara av akutläkare och tar därför alla patienter inom ortopedi, internmedicin, kirurgi, pediatrik, ögon och gyn. Det var en liten omställning initialt men man har tid att läsa på inför varje patient på deras motsvarighet till internmedicin.se = wikiem.org (används i flera länder men skapades av UCLA Harbor Medical Center).


Jag träffade ca 60 patienter under kursen. Suturerade x flera, HLR x flera, UL x flera, assistera på trauma x flera, PVK:er x flera, intrathorakal hjärtmassage x 2, patienter med infekterade bensår x flera (inkl. förekomst av maskar).


Rekommenderar verkligen denna kurs, det var stort fokus på utbildning, man får ta plats och ansvar efter egen bekvämlighet. Du får alltid hjälp av en senior resident som även bär primärt ansvar för patienten precis som i Sverige så oroa dig inte för att bli utelämnad. Dessutom väldigt bra gemenskap på kliniken och blev inbjuden på flera aktiviteter utanför sjukhuset vilket såklart var supertrevligt!


Tips: visa framfötterna så får du göra i princip vad som helst under handledning. Se till att i början av varje pass uttrycka ett önskemål om vad du vill träffa en speciell typ av patient eller göra ett speciellt typ av ingrepp, ex. thoraxdrän, UL ledd punktion, HLR, trauma etc.


SU391.02: Plastic and Reconstructive surgery

Min andra kurs på utbytet var Plastic and Reconstructive surgery på Ronald Reagan UCLA Medical Center vilket är UCLAs motsvarighet till NKS. Även denna kurs var 4 veckor lång. Jag valde kursen mest för att jag ville testa på kirurgi i USA och jag fick inte plastikkirurgi som SVK under T7 så jag ville gärna testa på det innan examen. 


Överlag en väldigt bra och intressant kurs. Närvarade på ca 40-50 operationer och fick se ett brett spann av både kosmetisk och rekonstruktiv plastikkirurgi.


Till skillnad från EM kursen gavs ingen information förutom ett mail om tid och plats för första dagen. Dag 1 började med OR training vilket egentligen bara var en liten rundvandring av operationssalarna och omklädningsrummet. Därefter fick vi våra ID kort och sen var det bara att hoppa in på operation. Första dagen var ca 15 timmar, varav 12 timmar på operation.


Arbetstid: ca 50-60 timmar / vecka och inringd 1 helg. Men här fanns det stort utrymme att bestämma sina egna tider, var bara tydlig med din chief resident kring vad du vill ha ut av kursen så brukar det lösa sig. Notera dock att 50-60 timmar är en lugn vecka för residents inom plastikkirurgi, de jobbar ca 80-100 timmar per vecka. 


Som svensk kan man tycka att det är helt galet att jobba 100 timmar per vecka och det speglar sig i läkarnas välmående och på senare tid har flera rapporter kommit ut om psykisk ohälsa. Det gick så långt att LA satt in krav på max 80 timmar / vecka för några år sedan vilket såklart inte följs så deras lösning är att de fifflar med tidsrapporteringen istället och jobbar på precis som vanligt...


Scrubs: Fås av sjukhuset via klädautomat likt de på S:t Görans. Vit rock behövs ej men om du vill använda detta använder läkarstudenter kort rock och läkare lång rock.


Krav: Inga tydliga krav ställs under kursen och det är ingen riktig genomgång så du får helt enkelt fråga lite vad som förväntas. Men det är ganska tydligt att kursen inte var lika uppstyrd som Emergency Medicine.


Överlag så är kravet att komma dit på morgonen före de andra, samtidigt som din intern (den mest juniora läkaren) och hjälpa med att skriva ned vitalparametrarna och lab för varje patient på ett papper trots att de står i journalen. Därefter fylla på en plastlåda med omläggningsmaterial som vi tar med oss varje morgon på ronden. Resten av dagen förväntas du närvara på operation och assistera.


En vanlig dag:

En typisk dag börjar ca 05.45-06.00. Du och en intern är först på plats, därefter rounds med övriga residents och chief resident ca 06.30. Kort sittrond 2-5 min därefter går vi runt till patienterna som pågår i ca 20-30 min. Frukost 07.00 till 07.20. Under frukost brukar du kunna välja fritt vilken resident och vilken operation/case du vill på. Operation börjar ca 07.30-08.00. Hemgång efter sista operationen som kan vara 15.00 eller 21.00. Här finns dock utrymme att gå tidigare om du uttrycker den önskan.


Som läkarstudent kan man ibland vara "överflödig" precis som man kan vara i Sverige men oftast har man en ganska viktig roll som assistent under op. Det var aldrig en diskussion om att vara intvättad/ "scrubbed in" eller ej, det tas snarare för givet efter att du presenterat dig för personalen på op-salen och din attending/överläkare. 


Observationer under kursen:

Till skillnad från Sverige upplever jag att läkare är väldigt ineffektiva för att deras arbetsuppgifter även innefattar saker som en undersköterska eller sjuksköterska gör i Sverige vilket resulterar i arbetsdagar som är 2-3 timmar längre än vad de faktiskt behöver vara. Några exempel på detta:

- Prerounds, när student och intern kommer in 45 min tidigare för att skriva ned värden på ett fysiskt papper när det redan står klart och tydligt i journalsystemet


- Inför varje operation är läkare med under hela processen från början till slut. De är med och kör in patient till operationsrummet från preop, närvarar under sövning och därefter tvättar de patienten sterilt istället för op-ssk. Efter operation är de också med och förflyttar patient till säng och skjutsar patient till postop. Denna process tar ca 2 timmar varje dag vilket kan jämföras med kirurger i Sverige som får ett samtal när patient är redo för incision.


Tips: Inga krav på förberedelse inför kursen men läs gärna på lite om de mer basala ingreppen och när du vet vilken operation du ska på så är det bra att läsa på om de olika stegen för din egen förståelse. Men oroa dig inte för att bli "pimpad" / utfrågad, det händer ett par gånger men det är okej att inte kunna svaret.


Rekommenderar jag kursen? Hade jag valt om hade jag förmodligen tagit en annan elective, sannolikt general surgery. Överlag en ganska slitsam kurs med långa dagar vilket kan vara okej men skulle i så fall föredra mer ansvar likt Emergency Medicine. Men plastikkirurgi är en väldigt nischad specialitet och det är inte ovanligt att patienterna betalar 5.000-20.000 USD ur egen ficka för att opereras av en specifik plastikkirurg och då kommer man inte låta studenten eller ST-läkaren göra lika mycket.


Överlag en väldigt bra placering på en trevlig klinik. Vill man vara mycket på operation är detta rätt kurs, jag var alltid intvättad och var på totalt 40-50 ingrepp av olika slag inom plastikkirurgi. Väldigt skickliga kirurger och patienter från hela USA åker till LA för opereras där. Det utfördes allt från lite enklare ingrepp som liposuction och breast augmentation till könskorrigerande kirurgi. Jag fick assistera ganska mycket men som student gör du inget avancerat under operation, hålla hakar, suturera och klippa trådar osv. Majoriteten av alla residents var välkomnande och hjälpsamma men jag upplevde mer hierarki på Ronald Reagan jämfört med Harbor vilket var lite ovanligt första veckan.

Språk och kultur


Till skillnad från många andra resmål är språket och kulturen sällan ett problem i USA. Det som jag gillar mest med USA är just deras kultur, ett relativt ungt land med en bred acceptans för alla kulturer och folkgrupper. Engelska är efter många års studier sällan ett problem, kanske lite ovanligt de första dagarna men det som tar lite längre tid är medicinska termer och förkortningar. Det här kan man såklart öva på men slösa inte massa tid på detta, learn as you go. Det tar lite längre tid bara men de har full förståelse för att du inte kan terminologin. De är redan otroligt imponerade av svenska sjukvårdssystemet och vår engelska!

 

Los Angeles och övriga Kalifornien har en stor latinamerikansk befolkning och kan du spanska är det givetvis ett plus, framförallt på sjukhuset där 30-50% av patienterna på Harbor-UCLA föredrar spanska före engelska. Du kommer ganska långt på gymnasiespanskan men ska du har placering på Harbor eller Olive View kommer du tjäna mycket på att repetera gamla kunskaper. I annat fall finns det alltid tolkar på plats eller telefon.


Sjukhuskulturen: Det var två saker jag noterade tidigt in på utbytet.

Som jag redan varit inne på tidigare är hierarkin tydlig på sjukhuset. Som du säkert känner till tilltalar man inte läkare vid förnamn utan det är Dr. Efternamn. Detta gäller dock främst attendings och fellows. Denna diskussion kom även upp under en operation och överläkaren tycker vi var konstiga...! :)  


Det andra var deras slappa hygienregler. De flesta har på sig klockor och många har privata kläder eller vit rock ovanpå sina scrubs. De spritar inte av regelbundet och de använder inte plastförkläden eller plasthandskar trots att det finns tillgängligt. 


Politik: På senare tid är givetvis politik ett hett ämne i USA, Kalifornien är inget undantag trots att majoriteten är demokrater. Men förvänta dig många heta diskussioner om Trump eller någon annan president beroende på när du läser detta. Vill du sätta dig in i politiken rekommenderar jag dig att antingen lyssna på NPR (finns på deras hemsida eller som podcast) eller läsa lite på olika nyhetssajter CNN/FOX/NPR.

Fritid och sociala aktivteter

Los Angeles är en fantastisk stad med många möjligheter och det finns mycket att se. Kalifornien cirkulerar mycket kring
strandlivet och det passar mig perfekt! Annat roligt är såklart hikes, road trips, fest, sportaktiviteter och mycket mer! Några tips på road trips som jag verkligen rekommenderar under helger är San Diego, Highway 1 upp till San Fransisco (långhelg), Las Vegas, Grand Canyon (långhelg), Yosemite National Park.


Det arrangerades inga studentaktiviteter men beroende på vilket utbyte du har så stöter du på många studenter och residents. Vi umgicks en hel del under placeringarna och helgerna. Jag var på utbyte med en annan student från KI, tittar jag tillbaka borde vi sökt samma sjukhus under samma period för att kunna hänga lite mer, med långa dagar på sjukhuset blev det svårt att synka schemat mellan varandra men det hade gjort denna fantastiska upplevelse ännu bättre! 


Andra sätt att få kontakt med människor är exempelvis via Facebook-sidor som "Svenskar i LA".

Weekend till Chicago för att hälsa på kursare!

Sammanfattning

Roligt utbyte med erfarenheter som jag kommer minnas för livet. Tittar jag tillbaka så hade jag inte gjort något annorlunda och jag hade definitivt sökt UCLA igen om jag fick chansen. Utbytet var dessutom en eye-opener för mig, amerikansk sjukvård är verkligen bristande och klyftorna är så oerhört stora mellan olika socioekonomiska grupper. Det kommer inte som en nyhet men att uppleva det i personligen är väldigt annorlunda, det är värre än vad man ser på TV och läser i media. I Sverige klagar vi gärna på svensk sjukvård som förvisso har sina brister men vi underskattar nog hur bra vi har det i Sverige. Sedan T1 på läkarprogrammet har jag lekt med tanken att flytta till USA och arbeta som läkare här, utbytet har fått mig att inse att livet i Sverige är så mycket bättre! Med det sagt så är utbytet starkt rekommenderat, det handlar inte bara om skolan och kurserna, att resa runt Kalifornien är bland de häftigaste resorna jag gjort i mitt liv och ångrar inte en sekund av all investerad tid! Gör dig själv en tjänst, sök utbyte om det är till LA eller någon annanstans spelar ingen roll!

Om du har frågor eller funderingar kan jag alltid nås per mail robin.saliba@gmail.com, facebook eller telefon.
Google HQ i Silicon Valley