Reserapport - KI-student
Saskatchewan River med Downtown Edmonton i bakgrunden
Lärosäte: University of Alberta
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Hösttermin 18/19
Namn: Olle Thunberg
E-postadress: olle.thunberg@stud.ki.se

Innan avresa

Sedan min resa på KI tog fart har jag alltid velat komma iväg på ett utbyte. Jag har sett det som en självklarhet att nyttja KI:s gedigna utbud av orter att åka till. Jag spanade tidigt in alternativen under SVK-perioden på termin 11 och landade till slut i beslutet att söka till University of Alberta inom ramen för ett sprillans nytt utbytesavtal från och med läsåret 18/19. Jag är således den första studenten från KI som genomfört detta utbyte. Mitt val av land styrdes dels av språket. Jag ville komma till ett engelskspråkigt land för att putsa engelskan i allmänhet och i synnerhet bli mer bekväm med den medicinska delen av språket. Jag lockades också till landet för vad den kanadensiska vintern har att erbjuda, dvs. kyla, snö och skidåkning! Från vad jag läste mig till förstod jag dessutom att University of Alberta har ett gott rykte och erbjuder högkvalitativ medicinsk utbildning. Då ingen annan KI-student varit där tidigare hade jag inte mer att gå på än infon från KI (som var tillfredsställande) och universitetets kurskatalog. 

Jag genomförde det 8 veckor långa utbytet HT-18 och påbörjade således ansökningsprocessen under den föregående vårterminen. Jag fick direkt kontakt med den ansvariga kontaktpersonen vid UofA som gav mig klar och tydlig info över vad jag behövde ordna med. Sedan gick det dock trögt för dem att skapa en profil åt mig på universitetets studentportal och det dröjde till augusti, dvs tre månader innan utbytesstart, innan jag kunde skicka in min definitiva ansökan. Därefter flöt allt på relativt smidigt och jag fick den hjälp jag behövde samt snabba svar på de frågor som dök upp. 

När studentprofilen är skapad på studentportalen (AFMC Student Portal) ska ansökan skickas in och följande dokument laddas upp (med reservation ändringar inför kommande utbyten):
  • Immunization Records & Serology Results - Enligt blankett som jag erhöll från min kontaktperson. Listan på vaccinationer och serologier är relativt gedigen, se till ordna med dessa i god tid. Jag gjorde det via Vaccinationsgruppen och Cityakuten.
  • Criminal Record and Vulnerable Sector Check (utdrag belastningsregistret) - Man ansöker via Polisen. Kostnad 180 kr plus porto. 
  • A recent and clear photo of yourself
  • Proof of personal health insurance - Fås via KI.
  • Proof of malpractice insurance - Fås via KI.
  • Proof of English Competency - internationella handläggaren på KI signerade en kopia av mina gymnasiebetyg.
  • Electronic Travel Authorization (eTA) - inresetillstånd. Man ansöker online. Kostnad 7 CAD (Ca 50 SEK).
För att skapa studentprofilen behövs förutom person- och kontaktuppgifter ett särskilt student-ID-nummer. Något sådant har vi inte som KI-studenter och min kontaktperson skapade helt enkelt ett ID-nummer åt mig utifrån vilket datum jag började på läkarprogrammet.
När profilen är skapad ska man, förutom att ladda upp dokumenten som listas ovan, manuellt mata in alla kliniska kurser (core rotations + clinical electives) som man dittills avslutat under utbildningen. De kurser som är möjliga att mata in motsvarar inte riktigt de vi läser på KI, men efter lite pusslande och uppskattande fick jag nog till det förhållandevis korrekt. 

Beroende på vilka kurser man läser kan man behöva genomföra diverse webb-utbildningar för att få åtkomst till journalsystemen. Information om detta skickas ut i god tid innan kursstart. 

Man får inte något ID-kort att bära under sina kliniska placeringar utan man ombeds medta sitt sjukhus-ID från hemuniversitetet. Jag tog med mig både mitt e-tjänstekort och mitt KI-kort från Sverige och båda fungerade fint att använda för identifiering på sjukhusen. 

Inför utbytet hade jag funderingar kring klädkod på sjukhus och klinik. Jag hittade dokumentet nedan vilket var till hjälp när jag skulle packa min väska. Jag lärde mig sedan att klädkoden som beskrivs i dokumentet gäller på mottagning samt fungerar på sjukhusavdelning (hygien ehm...). På akuten (ej psykakut) och på operationsavdelning bär man scrubs som finns att låna i alla omklädningsrum. Man ansvarar själv för att ta med sig läkarrock/lab coat. Jag planerade att köpa en rock på plats men kunde låna av en annan student! 

https://cloudfront.ualberta.ca/-/media/medicine/ume/policy/dresscode.pdf

Ankomst och registrering

Efter att ha gjort klart för kontaktpersonen mellan vilka datum jag kunde genomföra utbytet pusslade denne ihop kurser som innebar att jag startade första kursen en vecka efter IST. Det var bekvämt i och med att jag kunde vara på plats i god tid innan. Fyra dagar innan kursstart landade jag i Edmonton och kunde i lugn och ro bli bekant med staden, lokalisera sjukhusen och lära mig olika sätt att ta sig runt. Jag bokade in ett möte med kontaktpersonen vid ankomst och träffade denne för att stämma av läget. Av denne fick jag också en liten välkomstgåva vilket kryddade mottagandet till det bättre. Utöver detta möte krävdes ingen registrering eller liknande inför kursstart. 

Ett skäl till att vara på plats några dagar innan den första kursen startar är för att boka in en tid för s.k. N95 mask fitting, vilket i regel krävs av gästande studenter (kostnad 24 CAD). Syftet är att prova ut en sådan andningsmask inför eventuella möten med patienter som bär på luftburen smitta. Jag bokade in en tid för detta en dag innan kursstart men insåg sedan att jag var tvungen att raka bort mitt skägg inför utprovningen och valde därför att avstå, vilket var helt OK. Konsekvensen av att avstå blir att man ej kan gå in till patienter där mask krävs. 

Ingen organiserad introduktion eller fadderverksamhet fanns att tillgå. 
Street art, Edmonton

Ekonomi

Edmonton är generellt sett en något billigare stad att leva i jämfört med Stockholm, en lunch på sjukhuset kostar 50-70 kr och fredagsölen går oftast inte på mer än 40 kr. 

Däremot innebär ett utbyte av denna sort en hel del kostnader. Den "jobbigaste" kostnaden är den läkarundersökning som Kanadas "immigration office" kräver för läkarstudenter och andra som ska arbeta på sjukhus. Den kostade 4700 kr plus 536 kr för tillhörande röntgenundersökning. Kostnaden för vaccinationerna beror givetvis på vad man har för vaccinationstäckning sedan innan, men innebär också en relativt stor utgift. Jag reste till Edmonton med KLM, ditresan via Amsterdam och Minneapolis, hemresan med ett stopp i Amsterdam. Den totala kostnaden för detta landade på 7650 kr. 

När det gällde boende gick det att hålla nere kostnaderna, se rubrik "Boende. 

Kollektivtrafiken i Edmonton är relativt väl utbyggd, åtminstone med nordamerikanska mått mätt. Light rail transit (LRT), tar dig till universitetet, downtown och till de två största sjukhusen. Jag köpte månadskort som kostade 96 CAD, vilket motsvarar 650 kr i skrivande stund. Det allra bästa sättet att ta sig runt är förstås bil, men tack vare LRT-tåget är det en kostnad som absolut går att undvika. Väljer man bil är ett internationellt körkort rekommenderat enligt mina efterforskningar.

Andra kostnader som jag nämner under andra rubriker:
  • Utdrag belastningsregistret - 180 kr plus porto.
  • eTA - Ca 50 kr. 
  • N95 Mask fitting - Ca 170 kr
  • Boende - Ca 1000 kr/vecka (varierar såklart)
  • Medlemskap idrottscenter på campus - Ca 325 kr/månad
Det finns en rad stipendier att söka inför ett utbyte som detta vilket många studenter utnyttjar. Jag sökte inget sådant av olika anledningar, utan klarade ekonomin med pengar från egen ficka samt merkostnadslån och resebidrag från CSN. Därtill fås ett LINK-bidrag på 6000 kr från KI, 5000 kr utbetalas innan avresa och 1000 kr betalas efter att reseberättelsen skickats in. 

Boende

Jag hittade mitt boende via denna sida: https://www.afmcstudentportal.ca/institution/uAlberta#/ (Scrolla ner till "Accommodations"). Där förmedlas rum att hyra från privatpersoner. Jag betalade 150 CAD (ca 1000 kr) i veckan för ett källarrum med eget badrum och eget kylskåp. Jag delade kök med min värd vilket fungerade fint. Huset låg i ett fridfullt bostadsområde tio minuters promenad från LRT-stationen och ett stort shoppingcenter (Southgate). Det tog mig 20 min att komma till universitetssjukhuset. Det fanns gott om liknande boendealternativ via sidan ovan. 

När jag började kika på boende hade jag siktet inställt på någon form av studentboende i syfte att på ett enkelt sätt lära känna andra studenter. Efter lite efterforskningar insåg jag dock att det inte var helt lätt för denna relativt korta utbytesperiod med ankomst mitt i terminen. Jag är trots det mycket nöjd med det boendet jag fann tack vare det rimliga priset, de nödvändiga bekvämligheterna och de goda transportmöjligheterna. 

De övriga boendemöjligheterna jag blev tipsad om var följande: 

Airbnb.ca
ca.easyroommate.com
cfms.org
housinganywhere.com
Mitt bostadsområde, nära Southgate centre

Studier allmänt

Läkarutbildningen i Kanada skiljer sig förhållandevis mycket från den svenska. Man läser först en minst tvåårig kandidatexamen inom "Science" innan man söker till det fyraåriga läkarprogrammet. Ansökningsprocessen är mycket snårig och inkluderar förutom betyg från high school särskilda tester, motiveringsbrev och intervjuer. Stor vikt läggs vid tidigare erfarenheter och det kan ha bidragit till att jag upplevde snittåldern bland läkarstudenterna som högre än i Sverige. 

Direkt efter läkarutbildningen söker man ST-tjänst(Residency). Sistaårsstudenterna läser till en stor del valbara kurser vilka oftast väljs utifrån var studenten vill göra sin ST. Detta gör att dessa studenter har en stor vilja att visa framfötterna och på så sätt öka sina chanser till anställning. Jag upplevde således de studenter jag mötte som något mer initiativtagande och pålästa än vad som vanligen är fallet i Sverige. 

Läkarhierarkin är också annorlunda i jämförelse med den svenska. I regel förekommer inte kategorin läkare som motsvarar underläkare/AT-läkare, utan arbetet fördelas mellan överläkare/specialister(staff physicians) och ST-läkare(residents). 

En påtaglig skillnad mellan det svenska och kanadensiska sjukvårdssystemet finner man i sättet att dokumentera. Medan vi till den allra största delen arbetar digitalt, har kanadensarna kvar pappersjournalerna i en relativt stor utsträckning. De elektroniska journalsystemen, där Alberta Netcare utgör det främsta, används framförallt inom öppenvården men pappersjournalerna dominerar fortfarande inom slutenvården. Det är i sammanhanget värt att nämna att Alberta-provinsen ligger i framkant gällande digitalisering inom vården jämfört med övriga landet. 

Jag läste "electives", valbara kurser, inom psykiatri och urologi. Det är således med den utgångspunkten jag kan beskriva arbetssätt och upplägg för mina studier i Edmonton. 
Kurserna jag läste innebar enbart kliniska placeringar, alltså inga föreläsningar, seminarier eller tentor. Min tillvaro som läkarstudent var väldigt lik hur den är på kliniska placeringar i Sverige. Under pass på akuten (psyk) och mottagning (urologi och psyk) träffade jag oftast patienten först för att inhämta anamnes och utföra eventuell undersökning innan jag rapporterade till min handledare som var överläkare (staff physician) eller ST-läkare (resident). Jag fick ofta utrymme att uttrycka mina tankar och förslag kring handläggning och behandling innan vi tillsammans gick in till patienten. Läkare och övrig personal var generellt sett mycket välkomnande och tillmötesgående. Folk jag mötte på sjukhusen verkade nästan ärade över att jag hade valt Edmonton och UofA för mitt utbyte vilket gjorde att jag sällan blev bortglömd eller åsidosatt. 

För patienterna presenterade jag mig oftast som utbytesstudent från Sverige, vilket aldrig innebar några problem. I vissa fall blev patienterna istället extra måna om att berätta sin historia på ett utförligt sätt. 

Mer detaljer om mina specifika kurser finns att läsa under nästa rubrik.
Längdskidor i Lake Louise

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI
Det stod på förhand klart att kurserna Emergency Medicine, Family Medicine, Sports Medicine, Dermatology och General Obstetrics/Gynecology inte var möjliga för mig att söka under utbytet. 

Ansökningsprocessen
Jag fick tidigt i ansökningsprocessen lista sex kurser som jag kunde tänka mig att läsa. Då jag känner störst dragning till psykiatri valde jag ut ett antal olika kurser inom det området som mina toppval och la utöver dessa till en medicin- samt en pediatrikkurs. Därefter dröjde det många månader innan min kontaktperson återkom i ämnet. Det visade sig att det var knepigt att placera mig på önskade kurser utifrån det tänkta upplägget, dvs. två olika kurser á fyra veckor. Jag blev till en början placerad på två olika psykiatrikurser á två veckor, en två veckor lång pediatrikkurs samt två veckor urologi (det sistnämnda var ej listat bland mina sex val). Värt att nämna är att jag som utbytesstudent inte behövde ansöka till kurserna på samma sätt som de inhemska studenterna, utan min kontaktperson skötte det åt mig. När min studentprofil sedan var skapad i studentportalen gjorde jag där de formella kursanmälningarna enligt instruktioner från kontaktpersonen. Cirka två månader innan avresa fick jag besked om att jag trots allt inte skulle få plats på pediatrikkursen utan att min enda möjlighet var att läsa ytterligare två veckor urologi. Det slutade således med att jag läste två tvåveckorsperioder av urologi under utbytets första respektive sista två veckor.  Däremellan läste jag två veckor Community Psychiatry och två veckor Emergency Psychiatry. 

Trots att jag inte helt och hållet fick de kurser jag hade önskat kände jag mig laddad och optimistisk inför mina två månader i den kanadensiska sjukvården. Min kontaktperson gjorde ett hästjobb för att jag skulle få de kurser jag ville ha och jag gissar att framförhållningen kommer vara bättre när nästa KI-student ska göra samma utbyte.

Urology Surgery
Inför den första urologikursen tilldelades jag en handledare (alltid en överläkare) för första respektive andra veckan och dennes schema blev mitt schema, bortsett från var dags början då samtliga studenter på urologen rondar med ST-läkarna. Dessa ronder startar kl 6 på urologiavdelningen på det sjukhus där man är placerad. Som student "ansvarar" man för att journalföra under ronden, vilket var mycket förvirrande min första morgon då jag inte alls hade fått någon introduktion eller genomgång av rutinerna. Jag fick dock mycket hjälp och stöd av läkarna såväl som andra studenter vilket gjorde att jag snabbt kom in i arbetet. Efter ronden letar man upp sin handledare(eller annan person enligt överenskommelse). Under kursen roterar man mellan operation, "clinic"(mottagning) samt mindre procedurer såsom cystoskopier och ESWL. Operationerna jag närvarade vid kunde vara allt från större ingrepp som njurtransplantationer till de av mindre storlek så som TURP:s. En besvikelse var jag att inte fick skrubba in mer än några enstaka gånger, vilket berodde på att andra prioriterades framför mig (typ ST-läkare) eller att ingreppet i sig helt enkelt inte tillät det (typ robotkirurgi). 

Mottagningspassen var den mest lärorika delen av urologiplaceringen. Där träffade jag patienterna själv för anamnestagning och eventuell undersökning varpå handläggning diskuterades med handledaren och besöket avslutades sedan gemensamt. Jag fick under dessa pass möta patienter med ett brett spann av urologiska sjukdomar och jag erhöll god träning i handläggning av nedre urinvägssymptom hos män respektive kvinnor. 

Urologkliniken i Edmonton har sitt säte på Kaye Edmonton Clinic intill universitetssjukhuset men bedriver verksamhet på flera sjukhus i staden vilket gjorde att jag var placerad på flera olika ställen under kursens gång. Detta såg jag som en av kursens fördelar då jag fick chansen att upptäcka en större del av staden. 
Den andra tvåveckorsperioden på urologen inföll under jul- och nyårshelgerna vilket medförde ett lite annorlunda upplägg jämfört med de två första veckorna. Personalstyrkan var decimerad, mycket av den elektiva verksamheten var pausad och jag hade ingen dedikerad handledare. Jag hoppade runt mellan de göromål som fanns och fick en del ledigt vilket jag ej klagade på utan jag passade istället på att upptäcka vad jag dittills missat av staden. 

Dagarna på urologen varade i regel mellan kl 6 och kl 16. 

Community Psychiatry
Den första av två psykiatrikurser jag läste var Community Psychiatry vars innehåll enligt min uppfattning beror på vilken handledare man blir tilldelad. Den mest rättvisa svenska översättningen av kursens titel är nog öppenvårdspsykiatri, men min handledare var ansvarig för ett antal inneliggande patienter vid mentalsjukhuset Alberta Hospital Edmonton vilket föranledde ett antal besök där varje vecka. Förutom att träffa och följa arbetet kring de inneliggande patienterna, följde jag min handledare på dennes mottagningspass vid olika kliniker i och utanför staden. Jag både auskulterade och tog egna patienter. Under kursens två veckor fick jag träffa patienter med en varierad sjukdomsbörda inklusive depressions- och ångestproblematik, psykossjukdom, beroende, ätstörningar samt neuropsykiatriska tillstånd. Jag närvarade också vid några ECT-behandlingar samt planerades närvara vid ett par hembesök vilket av olika anledningar dessvärre inte blev av. 
Jag hade samma handledare under hela kursen vilket jag upplevde som mycket positivt, kanske för att denne var en oerhört bra lärare. Vi hann med mycket "privat" undervisning i och med mängden bilåkande mellan klinikerna (dessa kunde ligga 30-40 minuter utanför staden). Detta upplevde jag såklart som väldigt annorlunda jämfört med de kliniska placeringarna i Sverige, där man ofta inte hinner skapa någon relation till sina lärare/handledare. Jag är dock medveten om att upplägget kan leda till jobbiga veckor om man får en dålig handledare som man inte trivs med. En egen bil hade under denna kurs underlättat, men jag och min handledare träffades alltid på en plats dit jag kunde ta mig med tåg/buss. Morgnarna var inte heller lika tidiga som på urologen, dagen startade aldrig tidigare än kl 9 och slutade oftast kring 16.30.  

Emergency Psychiatry
Den andra psykiatrikursen var förlagd till psykakuten på Royal Alexandra Hospital (ligger i nära anslutning till tåget) och jag arbetade med samma team under kursens två veckor. Teamet bestod av ett par överläkare och en ST-läkare samt ett antal skötare och sjuksköterskor. Jag träffade egna patienter som jag sedan rapporterade till någon av överläkarna varpå vi avslutade gemensamt hos patienten. Således klassiskt studentarbete på en akutmottagning. Likt den första psykiatrikursen var denna kurs mycket intressant och lärorik för mig med ett starkt psykiatriintresse. Jag såg vad man kan förvänta sig att se på en psykiatrisk akutmottagning: Akuta psykoser, suicidförsök, diverse intoxer, panikattacker m.m. Därtill var stämningen bland läkare och övrig personal mycket trevlig och min närvaro kändes uppskattad. Arbetstiderna var i regel mellan kl 8 och ca kl 16.
 
Övrigt
Ingen av kurserna jag läste innehöll någon särskild examination, utan min insats bedömdes i det "Assessment form" som KI försåg mig med innan avresa. Detta fylldes i av handledaren vid respektive kursslut. 

Något att tänka på är att mejla kursansvarig för respektive kurs några veckor innan kursstart för att se till att få all nödvändig kursinformation. Ett välkomstmejl med sådan info skickades ut från urologen men för övriga kurser jag läste fick jag själv initiera kontakt för att erhålla uppgifter om handledare, tider etc. 
Soluppgång sedd från Kaye Edmonton Clinic, säte för bl. a. Urologkliniken

Språk och kultur

Jag mötte sällan några språkliga problem under mitt utbyte. Att arbeta på ett språk som inte är ens modersmål innebar dock vissa utmaningar inledningsvis och det tog en stund innan jag hade vant mig. Den främsta svårigheten var alla förkortningar som användes i den kliniska vardagen. Känslan liknade den på termin 5 när man som färsk student började orientera sig ordentligt i den medicinska terminologin på klinik.

Innan utbytet förväntade jag mig att psykiatrikurserna skulle innebära den största språkliga utmaningen. Detta då diagnostiken i specialiteten till en stor del kretsar kring samtalet och därmed språket. Jag förberedde mig genom att läsa lite psykiatrisk litteratur på engelska och det gick bättre än jag trodde under kursernas gång. Anamnestagandet kunde dock bli lidande i vissa fall då psykpatienter ibland talar relativt osammanhängande och otydligt vilket gjorde att jag inte alltid uppfattade vad som sades. Jag skämdes inte för att be patienten förtydliga eller upprepa sig och klarade mig på det sättet bra. 

Detta var första gången jag besökte Kanada och tredje gången jag besökte Nordamerika. Jag har tidigare varit i New York, Los Angeles och San Francisco, alla storstäder med internationell prägel. Jag uppfattade Edmonton, den provinsiella huvudstaden i Alberta, som en genuin nordamerikansk medelstor stad. Mycket sparsamt med turister. Någon kallade Alberta "Kanadas Texas", vilket kan ge en hyfsat rättvis bild av invånarna, särskilt de som kom in till sjukhusen från landsbygden. Livet för många av Edmontons invånare kretsar kring oljeindustrin och hockey, samtalsämne nummer ett i fikarummet var alltid hockeylaget Edmonton Oilers senaste match. 

Jag upplevde inga egentliga kulturkrockar och det var lätt att som svensk smälta in i staden och på sjukhusen. De kulturskillnader jag kan räkna upp är relativt få. Värt att nämna är att man på restaurang förväntas dricksa minst 15 % av notan, mer om man uppskattade servicen. Jag skulle också säga att kanadensarna generellt sett är trevligare och artigare än svenskarna, samt, lite slarvigt uttryckt, något mer nyfikna på främlingar. 
Onsdagscurlingen

Fritid och sociala aktivteter

Jag var ensam student från KI och från universitetets sida organiserades inga aktiviteter för mig som nyanländ utbytesstudent. Jag fick således vara min egen lyckas smed när det gällde sociala aktiviteter. 

Under kurserna träffade jag sparsamt med studenter. På urologen roterade sistaårsstudenter som liksom jag läste valbara kurser. De byttes ut varje vecka och man arbetade sällan tillsammans under placeringarna vilket gjorde det lite klurigt att få bra kontakt. Där träffade jag dock ett par andra studenter som jag senare under utbytet umgicks lite med. Via dom fick jag också kontakt med ett curlinglag bestående av andra läkarstudenter. De spelade i en serie med andra student- och läkarlag. Nivån var tillåtande och jag kunde som nybörjare gå med i laget och spelade sedan en gång i veckan (alltid med efterföljande öl i curlinghallens bar). Detta utgjorde en av de absoluta höjdpunkterna under utbytet. 

Via min kontaktperson på universitetet fick jag kontakt med de två kanadensiska studenter som inom ramen för utbytet åker till Sverige i sommar. Dessa två gjorde verkligen sitt för att jag skulle trivas i Edmonton. Utöver några fikastunder och lunchhäng blev jag medbjuden på en fest under min första helg på plats, jag fick låna en läkarrock vilket jag annars hade behövt köpa samt blev överröst med tips på saker att se och göra i staden. Jag ser fram emot att visa Stockholm för dem i sommar!

Jag la stort fokus på idrottande under min tid i Edmonton. Både för att idrott är ett stort intresse och för möjligheten att träffa folk. Utöver curlingen kontaktade jag en längdskidklubb på universitetet, University of Alberta Nordic Academy, som jag sedan tränade med ett antal gånger. Man var välkommen oavsett tidigare erfarenhet och jag kunde låna utrustning inför varje träningspass. Jag köpte också ett medlemsskap på det stora idrottscentret på campus (Van Vliet Centre) för vilket jag betalade 47 CAD (325 SEK) i månaden. Med detta hade jag tillgång till stort gym, simhall, friidrottshall samt gruppträningspass för en mindre tilläggskostnad. På centret fanns också ett klättercenter (separat medlemskap), en isrink, badminton- och squashbanor samt multihallar för basket etc. Därtill fanns ett stort utbud av diverse idrottsföreningar. Jag tror att det generellt är lite knepigt att lösa medlemskap när man anländer mitt i terminen och för den korta tiden man är på plats, men att kontakta en förening som intresserar en kan man alltid göra och det gick lätt att få kontakt och träna med längdskidklubben under en kortare period. 

Vissa säger att det bästa med Edmonton är att åka därifrån, närmare bestämt fyra timmar västerut till Rocky Mountains. Att få se och uppleva bergen var en av anledningarna till att jag valde Alberta för mitt utbyte och Lake Louise, dit jag åkte med min påhälsande far över jul, gjorde mig inte besviken. För detta tog jag två dagar ledigt från sista urologikursen vilket inte innebar några problem alls. Lake Louise ligger ca 6 timmars bilresa från Edmonton och vi tog oss dit med hyrbil. En fyra timmars bilresa tar dig till Jasper och närliggande skidorten Marmot Basin. Jasper är också känt för dess oändliga vandringsmöjligheter. Universitetet har två föreningar som man kan vända sig till om man vill åka på organiserade turer till bergen: University of Alberta Outdoors Club och University of Alberta Ski and Snowboard Club. Skidföreningen arrangerar skidresor och erbjuder liftkortsrabatter medan "Outdoors Club" arrangerar allt från isklättring till vandrings-weekends. 

Ytterligare en väg jag fann till att möta andra studenter var genom att mejla några studentrepresentanter från MSA (Medical Student Association). Jag blev på det sättet inbjuden till en middag med ett gäng som visade sig vara från deras IFMSA-gäng. Det resulterade sedan i att jag hängde med på pub quiz och lite annat som förgyllde mitt utbyte. 

Ett urval av saker att göra i Edmonton:
  • Gå på hockey! Jag tog mig aldrig till Rogers Place för att se staden stolthet Edmonton Oilers, lite dyra biljetter för min plånbok. Däremot gick jag på en av universitetslagets matcher vilket var väl värt den blygsamma biljettkostnaden. 
  • Royal Alberta Museum - nyöppnat museum i downtown med en naturhistorisk del och en "human history"-del samt en bra gift shop. Väl värt ett besök!
  • Whyte Avenue - stadens mest "vibrerande" gata. Gott om bra affärer, barer och restauranger. 
  • Ströva eller jogga i parker och naturområden längs floden Saskatchewan River som delar staden.
  • Ta bussen ut till West Edmonton Mall - en gång Nordamerikas största mall. Där finns oändligt många affärer, en nöjespark och en vattenpark bland mycket annat. 
Utförsåkning i Lake Louise

Sammanfattning

Jag är mycket tacksam för att jag fick möjlighet att genomföra detta utbyte och jag är glad och stolt över att jag tog chansen. Ett perfekt avslut på läkarprogrammet och det är med studs i steget som jag nu tar klivet ut i yrkeslivet. Med ett utbyte kommer mycket pappersarbete, relativt höga kostnader (förutsedda såväl som oförutsedda), ett gäng orosmoment och en rejäl dos ovisshet. I slutändan kan jag dock säga att erfarenheterna och upplevelserna som ett utbyte ger väger upp allt detta. Jag tar framförallt med mig kunskaperna jag fick under kurserna i psykiatri, curlingen (nyfunnen favoritsport), den kanadensiska vintern med allt vad den har att erbjuda och det kanadensiska folkets öppenhet. Jag känner också att dörren för framtida arbete utomlands nu står på glänt. 

Så min varmaste rekommendation till dig som läser detta: Sök utbyte! Åk till Alberta! Och mejla hemskt gärna mig om du har några frågor. 
Icefields parkway, mellan Lake Louise och Jasper