Reserapport - KI-student
Lärosäte: Université de Lausanne
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: Swiss-European Mobility Programme
Termin: Hösttermin 18/19
Namn: Ebba Niklasdotter
E-postadress: ebba.niklasdotter@gmail.com

Innan avresa

Jag har varit sugen på utbyte sedan termin 1 men kände aldrig att tiden var rätt innan termin 9. Jag ville testa någonting nytt och ge mig själv en utmaning. Det fanns inga engelskspråkiga utbyten för terminen och eftersom jag har läst franska på gymnasiet sökte jag alla franskspråkiga möjligheter och det blev det till slut Lausanne. Min familj bodde i Genève när jag var 5 år så det var kul att få möjligheten att åka tillbaka till Schweiz, lite som att cirkeln blev sluten. 


Information 

Jag tycker att jag fick bra information från Karolinska. Det kom mail med mycket info och Karin var väldigt hjälpsam och jag bokade in ett möte med henne för att gå igenom allts om behövdes inför utbytet. Det var lite oklart kring språkkravet: Lausanne kräver B2 men jag hade bara B1 på papper och skrev då B2 tentan innan utbytet trotts att Karin rådde mig att jag inte skulle behöva det. De bad aldrig att se något certifikat. Utbyteskontoret i Lausanne var hjälpsamma och väldigt snabba på att svara på mail. Det blev nästan lite väl mycket papper och brev de skickade, svårt att hålla koll på. Marie Dahlin, utbytesansvarig för termin 9, hjälpte mig att ordna så att jag kunde tillgodoräkna kurserna och det enda jag behövde göra när jag kom hem var ett jourpass på psykiatriakuten, beroendemomentet och VetU. Jag gick alltså mitt utbyte från 1a september till 27e november (eftersom neurokursen sedan började 28e nov).


Placeringarna i Lausanne heter ”stage” och alla är 1 månad långa. Jag gjorde momentet Sinnen som 1 månad ögon på ögonsjukhuset och 1 månad på öron-näsa-hals på universitetssjukhuset och sedan psykiatri på ett psykiatriskt sjukhus lite norr om Lausanne. Jag skulle tipsa om att söka kurserna man vill läsa tidigt då det bara finns 1–2 platser per ”stage” så att man får de kurserna man vill ha. Jag ville egentligen läsa ögon, ÖNH och neurologi men det blev ÖNH + psyk istället då det inte fanns plats på neuro. Ett annat tips är att verkligen dubbelkolla var varje placering ligger då alla inte är på universitetssjukhuset! Man måste söka kurserna i deras katalog (klicka i "canton Vaud") och då står det i kursinformationen samt var placeringen är. 

Ankomst och registrering

Jag kom till Lausanne en vecka innan min stage började då jag blev kallad till en ”état des lieux” för lägenheten jag hyrde: en inspektion innan inflytt där man måste personligen vara på plats (eller hitta någon som kan representera en). Inspektionen var tidigt på morgonen så jag var tvungen att flyga till Lausanne dagen innan och bo en natt på ett vandrarhem. Var beredd på att det är MYCKET pappersarbete i Schweiz och att saker tar tid! Kom ihåg att ta med passfoton på dig själv som behövs lite här och där. Det var skönt att vara där tidigt och lära känna staden innan min placering började. 


Jag skulle försöka anmäla att jag var i Lausanne via kommunens hemsida och det blev katastrof! Om man är i Lausanne < 3mån så behöver man inget visum men något blev det fel och jag fick ett inbetalningsbrev på 90fr! Jag gick dit och kunde lösa det men jag tror lättast är att bara gå till kontoret i Flon, säga att man är student och bara här i 3 månader och visa papper att man får pengar ("bourse") från skolan samt CSN. Man behöver alltså INTE betala någon skatt eller inskrivningsavgift.


Abonnemang för lokaltrafiken var 52CHF/månad och man köpte vid kontoret Flon. Annars för att köpa enkelbiljetter måste man ha mynt att stoppa i maskinerna (eller köpa via appen men då måste man ha ett Schweiziskt simkort att dra pengarna från). 


Fadder 


Jag fick en jättesnäll buddy genom faddersystemet som hjälpte mig mycket! Hon erbjöd sig tom att möta mig vid flygplatsen i Genève, lånade ut tallrikar till mig första dagen och tog med mig på olika evenemang. Men jag har hört lite olika, vissa träffade aldrig ens sin fadder. 


Intro 


Min första placering började den första måndagen i september och jag hade inget intro innan det annat än att jag fick ett mail från sjukhuset var och när jag skulle vara där. Det fanns en välkomstdag med UNIL där de gav lite allmän information om sport och evenemang och sånt men den låg mitt i min andra vecka på placering och jag missade den. 

Ekonomi

Jag hade inga fasta utgifter i samband med utbytet förutom flygbiljetterna och att boka vandrarhem för första natten. 


Och ja, Schweiz är dyrt! Om man tittar på Big Mac index så ligger de 1a med $6,54 för en Big Mac (fast Sverige ligger ju faktiskt tvåa så det är dyrt men inte jättestor skillnad). Däremot så får man ganska mycket pengar från värduniversitetet och man kan ta merkostnadnadslån från CSN och klara sig bra.


Min hyra var 707CHF/mån. Jag fick också betala en deposit på 1000CHF som jag sedan fick tillbaka (hade inte så mycket i kontanter så minus lite bankavgifter). Hyran kan man betala kontant via posten.


SIM-kortet köpte jag via Yallo och då hade jag obegränsat internet, men de hade någon sorts rea på halva priset när jag köpte den. Kostade 49CHF i aktiveringsavgift, sedan 29CHF/mån. Det tog som sagt lång tid att få SIM-kortet så värt att beställa innan man åker! 


Transport kostade 52CHF för ett månadskort. En enkelresa kostade mellan 2,3-3,7CHF. När jag hade min placering på CHUV kunde jag promenera dit så jag slapp köpa, men mina andra placeringar låg längre bort från där jag bodde så jag var tvungen att köpa. 


I princip alla köpte lunch i sjukhuskafeterian, men det fanns kanske 2 mikrovågsugnar tillgängliga. Lunchen kostade 8.30CHF för en meny där det ingick soppa, huvudrätt och sallad. Det smakade bra och man blev mätt! Det mest plågsamma var att kaffe inte ingick och det fanns inga gratis kaffeautomater som här hemma, utan en kaffe var runt 2.70CHF. Men ofta bjöd handledarna studenterna på kaffe! 


Inkomster 

Studenterna i Lausanne får en ”lön” på ungefär 800CHF från sjukhuset för varje månad och det fick man som utbytesstudent också. För att få ut det tar man med ett närvaropapper påskrivet av ens chef de clinique till administrationen och sedan hämtar man ut pengarna kontant på kassan på sjukhuset. Min första placering på ögonsjukhuset gick de med på att sätta in pengarna på mitt svenska bankkonto men på CHUV så var det kontanter som gällde. 


Man fick också ett engångsbelopp, en ”bourse”, på ungefär 10 000kr, och detta kom till mitt svenska bankkonto (kom ihåg att skicka in pappret på det). 


Jag var och pratade med flera banker men fick inte öppna bankkonto eftersom jag bara var i Schweiz 3 månader vilket var tydligen för kort tid. Det löste sig ändå – jag fick min ”lön” från sjukhuset kontant och kunde betala hyran för studion kontant (man går till posten med fakturan och ger dem pengarna). Min deposit och första hyra fixade jag via utlandsinsättning (tips om att använda t.ex. Transferwise!). Det var lite struligt sista månaden eftersom jag fick ca 800CHF kontant dagen innan jag skulle åka men jag hade en svensk kompis som skulle stanna längre som jag kunde växla pengarna med.


Boende

Jag hyrde via sjukhuset, det var enkelt att få genom att skicka iväg en ansökan. Det låg nära sjukhuset på Avenue de Béthusy och gick på 707CHF/månad plus en deposit på 1000CHF. Det ingick ett litet kök, badrum, möbler och 1 uppsättning sängkläder (påslakan och örngott men inget lakan) men allt annat (bestick, tallrikar, toapper, soppåsar mm.) får man ha med sig eller köpa där. 

Den som höll i min état des lieux gick igenom allt extremt noggrant, tittade verkligen på varenda fläck på väggen och sa till mig att jag måste tvätta till och med gardinerna innan jag åker. Det finns ingen dammsugare eller mopp eller ens en sopkvast tillgänglig, allt sånt får man fixa själv. Jag var nervös att de skulle vara lika petiga när jag flyttade ut som när jag flyttade in men det var rätt lugnt (jag tvättade aldrig gardinerna och det var ingen som la märke till det). 

WIFI – ingår inte. Jag hade inte tänkt så mycket på det innan jag åkte och förväntade mig på något sätt att ett studentboende skulle ha någon typ av wifi man kunde köpa in sig på men så var inte fallet. Eftersom jag var bara där 3 månader så ville jag inte skriva upp mig på ett dyrt internetabonnemang så jag köpte ett SIM-kort med obegränsad surf och använde det som internet. SIM-kortet tog flera veckor att komma så jag lärde känna alla ställen i närheten med öppet Wifi (på sjukhuset kan man surfa via eduroam!). Vissa gjorde så att de knackade på hos grannen och frågade om det var okej att dela internet! 

Det fanns tvättstugor längst ner och man behövde använda ett speciellt tvättkort som man laddade med pengar. Det här kortet kunde man bara fylla på med pengar mellan kl18.20-19.30 på måndagar. Man fick tillbaka pengarna som var kvar på kortet innan man åkte. Själva tvättmaskinerna förstod jag egentligen aldrig riktigt hur man fick igång, jag fick testa mig fram och det kändes som att jag fick göra olika varje gång. 

Att flytta ut var lika osmidigt som när jag skulle flytta in eftersom de bokar en ètat des lieux då också som nu var på eftermiddagen. Jag skulle flyga morgonen därpå och fick alltså inte sova kvar i min lägenhet sista natten. Som tur var hade jag en vän som bodde på samma våning som jag kunde sova hos, men annars tänk på att boka hemresan på t.ex eftermiddag eller kväll så att man slipper det här problemet!

Studier allmänt

Studenterna i Schweiz läser all teori de första 5 åren och gör sina placeringar det sista året. Det betyder att de förväntar sig att du har läst all teori innan. Jag var alltid tydlig med att säga att jag inte har studerat detta innan och be dem förklara mycket för mig. Det var lite olika på mina olika placeringar men generellt så förväntas man vara på plats hela dagen, från ca 8-17 varje dag. Jag var inte van vid så mycket klinisk placering och kände att jag behövde mer tid att studera på egen hand så ibland tog jag eftermiddagar ledigt för att kunna plugga istället och det var okej. Man har också 2 lediga dagar per månad, se till att utnyttja dem! Jag sa bara till min handledare några dagar innan. 


Den kliniska placeringen är rätt lik här hemma i Sverige: man gick bredvid en handledare, tog egna patienter, skrev anteckningar, var med på operation etc. Placeringarna är inte lika strukturerade som hemma där vi får ett schema för varje dag, det kanske fanns ett löst veckoschema  men ingen som sa till om du inte var där eller bytte ordning på saker. Det fanns inte heller några organiserade seminarier eller inlärningstillfällen riktade till studenter. Man fick helt enkelt ta för sig mycket och hitta på saker att göra. 


Jag var den enda läkarstudenten på mina första två placeringar och tyckte att det kändes lite svårt att veta vad som förväntades av mig som student, men jag frågade mycket och de lät mig göra saker i min egen takt (tex på min första placering gick jag bredvid de första veckorna innan jag vågade ta en egen patient). Jag upplevde också att det finns en mycket starkare hierarki i vården och att läkaryrket, speciellt kirurgin, var fortfarande ganska mansdominerat. Jag ville inte göra fel så jag niade alla i början och sedan brukade de säga till mig att det var lugnt att dua. 


I Schweiz så gick man runt på sjukhuset i sina privata kläder + en vit rock ovanpå, förutom på operation där man bytte om till op-kläder. Vissa kvinnliga läkare såg man gå runt i klackar och rätt korta klänningar men jag safeade för det mesta med jeans och ingenting för urringat. Ibland fanns det föreläsningar som ST-läkarna gick på, då kunde man hänga på om man ville! Det var väldigt internationellt på de flesta avdelningarna med läkare från Tyskland, Italien, Grekland, Frankrike mm., så de var förstående om man inte kunde språket. 


Förutom närvaroblanketten som man behöver redovisa för KI så måste man också få en underskrift på en Schweizisk närvaroblankett/utvärdering för varje stage. På vissa placeringar bokar de in möten för att fylla i den här åt dig och på vissa så får man ta initiativ till det själv. Den mailar de till dig i början på utbytet men det är du som är ansvarig att få den ifylld. Jag vet inte hur viktigt det var att ha den egentligen (KI bryr sig bara om det svenska pappret) men man ska lämna in dem till kontoret på UNIL för att få ett godkänt utbyte från deras sida.


Det var inga problem för mig att tillgodoräkna mina kurser!

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 9 på KI

Ögon 


Min första placering var ögon på ett ögonsjukhus (Hôpital Jules-Gonin) som låg i centrum, alltså separat från det stora universitetssjukhuset. Jag började första måndagen i september och jag hade fått lite info per mail innan var jag skulle vara och när, plus så klart lite papper att fylla i. Jag var orolig eftersom jag inte hade fått min badge än men den fixade de den första morgonen jag var där. Jag fick en rundvisning av sjukhuset, ett skåp och sedan lämnade de mig med en av överläkarna på kliniken. Jag var den enda studenten där och det kändes nästan som att de var lite ovana vid att ha studenter. Jag tror inte ögon är obligatorisk för studenterna i Schweiz så det är bara de som är väldigt intresserade av ögon som valde den här placeringen. Det var i alla fall ingen som var direkt ansvarig för mig utan jag hoppade runt mellan olika médecin assistants. Alla var supertrevliga men jag saknade lite att ha en fast punkt. Jag hade fått ett översiktligt schema med fyra 1 veckas placeringar men den följde jag inte så mycket. Första veckan gick jag bredvid läkarna på akuten och började så småningom undersöka själv och fråga lite frågor då och då. Jag var där rätt mycket de andra veckorna också för jag kände att det var den placeringen jag fick mest utav. Sedan hängde jag en del på avdelning, men där fanns det inte så mycket att göra efter att de hade rondat patienterna. Det fanns en mottagning där man följde upp patienterna och gjorde små dagkirurgiska ingrepp som vagelkirurgi som man också kunde vara på. Det fanns flera mer specialiserade mottagningar som t.ex. ögononkologi, ögonneurologi, skelningsmottagning, korneakirurgi och retinakirurgi. Det är bara att gå dit och presentera sig som student så får man vara med på deras mottagningar. Jag sa att jag var intresserad av kirurgi så jag fick vara med på några olika ingrepp vilket var kul. På det här sjukhuset var det framförallt två Professorer som opererade, och de släppte inte in en på operationssalarna om man inte gick ner dit tillsammans med dem så man fick se till att bestämma en tid med dem och inte vara sen. 


ÖNH 


Öron-näsa-hals var helt klart den bästa placeringen. Här hade de skickat hem en massa papper till min svenska adress vilket kanske inte var så smidigt eftersom jag redan var i Schweiz. Det kom ett helt frågeformulär om vad man brukar ha för fritidsaktiviteter och hur ofta man är sjuk. Jag gick till den administrativa byggnaden den första dagen där jag fick en ny badge och ett papper för att kvittera ut kläder och skåp och sånt. Skåp fick man fixa själv genom att först gå till kassan och lämna in en deposit, sedan gå till klädutlämningen och få en nyckel. Här fanns det faktiskt en överläkare som var studentansvarig och han berättade lite om hur kliniken fungerade men det var inte han man gick med. Han kändes väldigt avslappnad och var det någon så kunde man alltid hugga tag i honom (han var verkligen överallt samtidigt jag vet inte hur han lyckades). Morgonmötet var 7:45 uppe på avdelningen och sedan fanns det en mottagning, ett ÖNH-rum på akuten, endoskopi och operationssalar. Ibland var jag kvar till rätt sent på eftermiddagen och ibland om jag kände att jag behövde läsa på satte jag mig i biblioteket. Man kunde också gå med den som var jour för dagen som både fick ta akuta patienter på mottagningen och springa runt till olika avdelningar på sjukhuset, ofta pga problem med tracheostomier. Man fick också en studentmobil så de kunde ringa till en om det var något spännande på g. 


Psykiatri 


Psykiatri blev en rätt speciell placering. Det var svårt att välja då det fanns flera psykiatriplaceringar på kurslistan, vissa var på CHUV men de kändes ganska smala. Jag hamnde till slut på Section E Minkowski, en låst psykosavdelning, vid Cery som låg ca 40min bort från där jag bodde. Jag var väldigt nervös inför den här placeringen då psykiatri kändes som ett väldigt känsligt område och jag ville inte råka säga fel sak, men det var mycket observation så man var inte tvungen att prata så mycket (med patienterna i alla fall). Första dagen hade jag en ganska negativ inställning till det hela - vi fick inte riktigt någon introduktion (förutom några ord från Professorn som vi sedan aldrig såg mer), det var ganska ofräscha lokaler, extremt varmt och inget syre inne på rummen då man inte fick öppna fönster. Här fanns det i alla fall andra studenter som jag kunde diskutera med, vilket kändes väldigt skönt. Vi läkarstudenter började samtidigt som deras nya underläkare började så det var ganska rörigt på avdelningen och många nya som inte kunde rutinerna. Det fanns 3 avdelningar, Azur, Aster och Dahlia, som alla tog in psykospatienter. Ibland kom det in patienter med bipolär sjukdom, depression, missbruk etc. också så det man fick se lite av allt egentligen. Ibland var avdelningarna helt låsta, ibland stod de öppna beroende på hur rymningsbenägna patienterna var och man fick en nyckel som gick till alla dörrar. Man fick dock ingen säkerhetsknapp eller någon som helst säkerhetsundervisning vilket jag upplevde som otryggt, speciellt då det fanns en del aggressiva patienter på avdelningarna. Jag höll mig nära min handledare helt enkelt. Man fick en handledare som man skulle följa resten av tiden på placeringen. Hon var jättetrevlig och försökte lära ut när hon hade tid, men det var ganska stressiga dagar för henne så ibland han vi inte prata så mycket. Placeringen var trots allt ganska intressant till slut och min hörförståelse blev verkligen mycket bättre från allt lyssnande! Det fanns ett morgonmöte som det var jätteviktigt att vara med på (och inte vara sen till!). Den började olika tider varje dag (ibland hade de knepfallsrond och läkemedelsrond tidigare) och det hade ingen berättat för mig så någon gång råkade jag promenera in en halvtimme efter att de hade satt igång och det kändes inte så populärt. Här rapporterade de nya patienter och bestämde även schemat för varje enskild läkare för dagen. Sedan hade man 4-5 samtal per dag där man fick sitta och lyssna. Jag kom överens med hon som var studentansvarig att jag skulle ta ett eget läkarsamtal i slutet på placeringen, och det gick helt okej trots att jag var fortfarande rätt nervös. Stämningen på avdelningen var god bland sjuksköterskorna och uskorna men mellan läkarna kände jag att det var väldigt tryckt stämning. Det var många läkare som fick alldeles för mycket att göra på dagarna och flera hade slutat på kort tid. Sedan verkade det som att personkemin mellan överläkarna inte fungerade jättebra. Jag läste en annan reseberättelse där någon hade varit på den här avdelningen innan och trivts jättebra, men för min del så trivdes jag inte och jag hade inte rekommenderat den.

Språk och kultur

Jag hade läst franska fram tills gymnasiet och sedan gått en språkkurs i Frankrike en sommar för något år sedan men inte riktigt formellt pluggat franska sedan dess så jag var lite ringrostig. Jag försökte läsa på och förbereda så gott jag kunde innan men det finns mycket man inte kan lära sig förrän man är där som tex medicinska termer och vanliga fraser de använder i området. Det blev intensiva första veckor där jag både försökte plugga det medicinska och hänga med i språket. Jag lånade lite franska medicinböcker på biblioteket som jag tyckte var väldigt hjälpsamt och brukade skriva en lista på användbara fraser jag hörde i vården. 


Fritid och sociala aktivteter

ESN ordnade många roliga events, det fanns sportklubbar och olika kommittéer och saker som hände på stan (julmarknad, vinfestival mm.). Det fanns i princip flera saker att göra varje helg:  vandra, åka på chalethelg, festa, besöka närliggande städer, laga fondue... Jag åkte hem precis när skidsäsongen kom igång så jag åkte inte skidor men det är lätt att ta sig till skidorter därifrån. Jag tror ändå att höstterminen var en bra termin att åka dit för att det var varmt långt in i oktober och man kunde hitta på mycket utomhusaktiviteter.

Dock så låg sjukhuset och mitt boende på andra sidan stan från universitetet där de flesta aktiviteterna anordnades så det blev inte av så ofta att jag åkte dit. Man kunde anmäla sig till saker online men sedan var man tvungen att åka till universitetet mellan kl12-13 för att betala då det inte fanns möjligheter att betala online. Detta var inte alltid så lätt då jag hade placering varje dag så jag hoppas att de jobbar på ett system som gör det lättare.

Jag träffade inte många andra läkarstudenter på sjukhuset men i min lägenhetsbyggnad fanns det flera andra utbytesläkarstudenter som jag lärde känna. Det var också lätt att lära känna andra utbytesstudenter från andra kurser genom ESN eventerna.

Lausanne är en ganska lugn stad men som man brukar säga är mer ungdomlig än Genève. Det finns flera fina museer, ett livligt barområde vid Flon och vackra vyer av sjön och bergen. Det är också hem till Olympiska kommittéen och ett stort Olympiskt museum om man är sportintresserad.

Sammanfattning

Jag är glad att jag valde att åka på utbyte och var nöjd med Lausanne! Det fanns såklart dagar jag verkligen längtade hem till Sverige och saknade hur enkelt det var att få saker gjort hemma men det var också riktigt kul och lärorikt att vara där. Det var intressant att få en inblick i läkaryrket och läkarstudentrollen i ett annat land, även om det var hyfsat likt Sverige så fanns det skillnader i mentalitet och sättet att bemöta studenter.