Reserapport - KI-student
Lärosäte: Hanoi Medical University
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Hösttermin 18/19

Innan avresa

Jag var spänd på att söka utbyte under sista terminen då jag tycker att global hälsa är spännande och det är en fantastisk möjlighet att kunna göra ett sådant medicinskt utbyte via Karolinska Institutet (KI). Hanoi var en av mina topp tre-val för utbyte och det beror mestadels på att jag velat besöka Vietnam men också att det är en kultur som skiljer sig relativt mycket från den svenska och jag tycker att det är intressant att ta del av hur sjukvården fungerar under en sådan kontext.  

Inför utbytet i Hanoi var det självklart en del pappersarbete att ordna med men ingenting som var särskilt påtagligt. Vi fick bra stöd från KI och fick även en bra kontakt med den ansvarige Hanoi Medical University (HMU), som också erbjöd oss ett boende relativt nära HMU. Vi nappade på detta och tyckte det var väldigt skönt att ha så mycket som möjligt klart redan innan vi skulle komma dit. Det blev en del mailväxling fram och tillbaka för att reda ut alla detaljer kring boende och studieperiod men det löste sig till sist och vi kände oss något sånär redo när vi väl lämnade Sverige. Mitt under denna period inför utbytet slutade den ansvariga för utbytesstudier på KI och en permanent ersättare tillsattes först några månader senare. I och med detta föll en del information mellan stolarna, bland annat att man som utbytesstudent till Hanoi kunde (=borde) höra av sig till en svensk läkare som bor och arbetar där sedan länge. Vi fick kontakt med denne läkare senare och väl på plats men ett tips är att ta kontakt med honom redan innan, om inte annat så för att få lite tips kring vad man bör tänka på inför utbytet osv.  

Vad gäller vaccinationer tog jag de vaccinationer som rekommenderades. Detta innefattade bland annat japansk encefalit, tyfoid feber och meningokock-vaccin. Det är såklart en avvägningsfråga vilka vaccin man är beredd att kosta på sig men med tanke på att vi skulle vara placerade på infektion och barnkliniker så kändes det ändå rimligt. Utöver dessa bör man givetvis även ha de vanliga som hepatit A & B, DTP osv. 

Ankomst och registrering

Vi satsade på att vara på plats i Hanoi ett par dagar innan kursstart. Det visade sig dock inte bli något problem alls, då kursstarten för vår del blev något försenad. Det var stressande initialt då vi fick mail från HMU att vi inte kunde börja planerad dag utan att de skulle återkomma när det kunde ordnas. Det var i detta läge som vi fick kontakt med ett par svenska läkare som jobbar i Hanoi och det hela löste sig ändå till det bättre och vi kunde påbörja vårt utbyte mer eller mindre som planerat. Det är en sak att ha i åtanke när man kommer som utbytesstudent till Hanoi, att för det mesta är inte saker och ting så välorganiserade och man får helt enkelt försöka ta det lite som det kommer. En sak som är tämligen säker är att det alltid ordnar sig! 

Vi fick ingen egentlig introduktionskurs utan började praktiken på infektionskliniken med en gång. Vi möttes dock upp av en väldigt trevlig student som blev som vår fadder under vistelsen i Hanoi och framförallt på Bach Mai Hospital. Denna läkarstudent var engagerad inom en English club på universitetet och såg till att vi allt som oftast hade med oss en vietnamesisk läkarstudent på praktikdagarna, för att få hjälp att översätta journaler och en del samtal och ronder. Detta var mycket trevligt och välbehövligt! Studenterna var även måna om att ta hand om oss och visa oss staden vilket uppskattades. 

Ekonomi

Inför utbytet behövde man som sagt fylla på/ta vaccinationer, vilket kostade en del. Jag tror att det landade på runt 4.000-5.000 kr, dock beroende på vad man själv väljer att ta. I övrigt var det inga obligatoriska kostnader/avgifter väl på plats i Hanoi.  

Kostnadsläget i Hanoi är varierat men generellt sett kan man leva betydligt billigare än i Sverige. Dock beror det såklart på var man går och äter och vad man gör på sin fritid osv. En lunch utanför sjukhuset kunde man få för ca 10-20 svenska kronor, till exempel en traditionell Bahn Mih som alltså är en varm baguette fylld med diverse godsaker. Bra sätt att hålla kostnaderna nere på är dels att laga mat och äta hemma (om man har tillgång till kök) även om det förmodligen är billigare att äta den mat som finns ute längs gatorna. Dock blev vi avrådda av studenterna från HMU från att äta "street food", just för att de flesta västerlänningar blir dåliga av den. Billig mat att laga hittar man på någon av alla de marknader med ris, bönor, kött och grönsaker som finns längs gatorna. Ett annat tips är att skaffa appen Grab som har bra priser på taxiresor, motsvarande Uber. Registrerar man dessutom sitt bankkort i appen får man väldigt rabatterade priser på taxiresor, det kan kosta så lite som 3-6 kr att åka 25 minuter med taxi. Detta var något vi upptäckte först efter några veckor men skulle verkligen rekommendera att göra det direkt! 


Boende

Bostad hade vi som sagt ordnat redan innan vi lämnade Sverige. Vi fick kontakt med en kvinna i Hanoi via ansvarig på HMU, som hyr ut rum till studenter. Det var ett tämligen välfungerande boende där vi delade på ett rum med tillhörande badrum. Dock var det inga fönster i rummet men det fungerade ändå bra under vår tid där. Man hade tillgång till kök på nedervåningen men tydligen var det endast vi av de studenter som bodde i huset som fick låna köket, då detta var en särskild överenskommelse de hade med HMU och deras utbytesstudenter. Värdparet var trevliga men pratade inte ett ord engelska, varför en släkting till dem var där och tog emot oss första dagen när vi kom, för att skriva kontrakt och förklara hur allt fungerade. Vi bjöds på frukt och te och även senare under tiden vi bodde där blev vi bjudna på söndagsluncher med familjen. Det var väldigt trevligt, trots språkbarriär. 

Jag skulle rekommendera boendet i och med att det var relativt billigt jämfört med vad andra utbytesstudenter vi träffade betalade för sina boenden. Vi betalade 2.400 kr i månaden totalt (d.v.s. 1.200 kr/person) men hade en hel del taxi-kostnader istället då vårt boende låg ca 20-30 minuters taxifärd från stadskärnan. Andra studenter hyrde t.ex. lägenhet mer centralt (förvisso med eget kök då) för omkring 8.000 kr i månaden. Från vårt boende var det gångavstånd (ca 30 minuter längs högtrafikerade och högljudda bilvägar alternativt bilfärd på 20 minuter ungefär p.g.a. den kaotiska trafiken) till Bach Mai Hospital där vi gjorde större delen av utbytet. Campus (HMU) låg mittemellan vårt boende och Bach Mai Hospital men där var vi i princip aldrig. Hanoi är inte en särskilt härlig stad att promenera i egentligen till följd av all trafik (och då framförallt alla mopeder/motorcyklar) och förorenad luft men vi tyckte ändå att det var skönt att röra på sig då och då. Man vande sig snabbt med att promenera bredvid mopparna (som faktiskt kör på trottoarerna med i rusningstider) och insåg att fordon stannar för en eller helt sonika kör runt en när man korsar en väg där det inte finns ett övervakat övergångsställe. Detta var något man snabbt vande sig vid och så länge man gick långsamt hann fordonen anpassa sig och köra runt. 

Studier allmänt

Även om det var en betydande språkbarriär för oss som inte förstod någon vidare vietnamesiska så tycker jag att utbytet gav mycket medicinskt sett, även om praktiken i sig inte var lika strukturerad och välfungerande som här i Sverige. Studenterna gick mest med och ordnade med journalanteckningar till morgonmötena och patientdragningarna. Det var många gånger inte särskilt praktiskt utan mer att man läste på i journaler (med hjälp av de vietnamesiska studenterna som hjälpte till att översätta) och sedan fick chans att diskutera med läkarna och gå runt till och titta på och undersöka patienterna. Det uppstod många intressanta diskussioner med läkare av olika slag samt med läkarstudenter. Det var även intressant att samtala med anhöriga till patienter på sjukhuset, vilket gav en tämligen bra bild av hur sjukvården och sjukvårdssystemet i helhet ser ut i Vietnam och framförallt i Hanoi.

Man bör vara förberedd på att det blir dagar med en hel del väntan då läkarna hade det hektiskt och inte han engagera sig i studenterna förrän framåt lunch. Initialt känner man sig mest stressad för att man kanske inte gör så mycket som man är van vid och som man varit inställd på. Jag tror det är viktigt att bara ta det för vad det är, det går snabbare att anpassa sig till rutinerna på så sätt och slippa känna sig stressad. Det kan vara bra att ta med någon litteratur att läsa i när man får tid över. Placeringen på neo på barnsjukhuset var otroligt spännande och bra! De läkarna var betydligt bättre på engelska, vilket gav mycket mer rent medicinskt. Många eftermiddagar och kvällar satt vi och läste på om olika infektionstillstånd och generell fakta om sjukvårdssystemet i Vietnam, vilket gav bra underlag för praktiken och diskussionerna på kliniken.  

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI
Utbytet i Hanoi bestod inte av någon specifik kurs utan var kliniska rotationer inom pediatrik och infektionsmedicin. Därför var det inte heller några examinationer eller egentliga undervisningar som var obligatoriska även om vi deltog vid en del konferenser och specifika undervisningsdagar för läkarna såsom internationella AIDS-dagen. 

Språk och kultur

En viss nackdel med detta utbyte får man ändå säga är språkbarriären som finns där, mer eller mindre på olika kliniker/avdelningar. De föreläsningar/konferenser som vi deltog på var mestadels på engelska så det gick bra, sen var det inte alla läkare som kunde engelska något vidare. Dock löste det sig ofta ändå, bland annat då genom att vi hade med oss studenter från HMU som hjälpte oss med översättning. Däremot var det vid flera tillfällen som man ställde frågor till läkare på avdelningen som man inte fick något bra svar på och det var uppenbart att det helt enkelt berodde på språkbarriären. Man snappade upp en hel del medicinsk terminologi på vietnamesiska under de morgonmöten man satt med på varje morgon under placeringen på infektionskliniken men det var mest till nytta sedan när man studerade patientjournaler. De frågor som lämnades obesvarade släppte man ofta men de saker som man verkligen tyckte var intressanta och som man ville ha svar på gick allt som oftast att bolla med de vietnamesiska läkare som pratade bra engelska (för det fanns en del sådana också) eller med de svenska läkarna vi hade kontakt med, vid ett senare tillfälle. Generellt var folk väldigt måna om att förklara strukturer i landet vad gäller sjukvård och samhället i helhet. 


Fritid och sociala aktivteter

Det arrangerades inte särskilda aktiviteter för utbytesstudenter av själva värduniversitetet. Däremot fick vi kontakt med andra utbytesstudenter via de svenska läkarna som tycktes ha lite övergripande koll på vad för folk som befann sig i Hanoi för tillfället. Det blev bland annat en del mingelkvällar, luciafirande och julbord samt särskilda konferenser eller föreläsningsdagar som vi blev tipsade om. Av de vietnamesiska studenterna som vi fick kontakt med via praktiken blev vi inbjudna till en av deras debattkvällar, vilket var väldigt intressant. Sen var de alltid måna om att vi skulle ha det bra och visade oss runt inne i staden. 

Utbytet gav också ett tillfälle att se mer av Vietnam som turist, vilket jag verkligen skulle rekommendera att man passar på att göra om möjlighet finns. Norra Vietnam var otroligt vackert. Det finns även många bra helgutflykter man kan göra från Hanoi under praktikveckorna, bland annat Halong Bay som är väldigt populärt. 

Sammanfattning

Detta utbyte var väldigt intressant och lärorikt på många sätt, kanske framförallt på ett mer övergripande plan vad gäller global hälsa och medicin. Man bör vara beredd på att det inte alltid är så givande rent praktiskt medicinskt men om man själv läser på och engagerar sig får man ut mycket av placeringarna ändå och sen beror det givetvis även på vem man har som handledare för dagen, liksom det ju gör här i Sverige med. Jag tror att min tid i Vietnam kommer att påverka min yrkesroll på så sätt att man har fått en bredare referensram vad gäller olika tillstånd och därtill hur olika förutsättningar för att hantera sjukdom ger så olika utfall. Detta påverkar inte bara den enskilda patienten eller ens bara sjukvården i sig utan ett helt samhälle och dess kultur. 

Om man någon gång har funderat på att kanske göra ett utbyte under studietiden så tycker jag verkligen att man ska passa på och ta chansen när man har så bra möjligheter. Det är berikande såväl inför ens framtida yrkesroll liksom för den egna personliga utvecklingen.