Reserapport - KI-student
Lärosäte: University of Iowa
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Hösttermin 18/19

Innan avresa

Jag valde att åka till University of Iowa (UoI) och Carver College of Medicine eftersom det är en topprankad läkarutbildning i USA. Iowa City är dessutom en universitiesstad, något som gjorde att hela staden kretsade kring just universitetet. Jag upplever att informationen om universitetet var god även om jag läste på det mesta själv via Google och skolans hemsida.

Ankomst och registrering

Ansvarig person på IoU, Deanna Nielson, var mycket hjälpsam och trevlig! Hon uppmuntrade mig att vara på plats lördagen innan den kliniska placeringen började på måndagen. När jag reste dit mötte hon upp mig på flygplatsen, hjälpte mig att handla några basala varor på Walmart och körde mig sedan till mitt boende. Jag tycker att det var lagom att komma fram på lördagen och det gav också Deanna möjlighet att visa mig runt i staden och på sjukhuset. På så vis hittade jag till sjukhuset och till den avdelning jag skulle.


Deanna önskade att man bokade sin flygbiljett så att man landade på den lokala flygplatsen, CID. Denna sista flygresa från Chicago till CID tog bara 40 minuter och var ganska dyr (3000-5000 SEK extra ToR). Ett tips är att endast boka flyg till Chicago dit det fanns flera billiga flyg. Från Chicago fanns det sedan en buss. Jag tog dock inte denna utan hyrde en bil på flygplatsen och körde själv. Körningen var enkel och tog ca 3 eller 4 timmar, ett alternativ till buss som jag definitivt tycker är värt att kolla upp.

Ekonomi

Kostnadsläget i USA likande det i Sverige. Jag hyrde ett studentrum i ett studenthus för 350 USD. Utbytesstudenterna åkte ofta tillsammans i bil till billiga matbutiker vilket gjorde det möjligt att storhandla. Det fanns också 2 trevliga eko-matbutiker i stan som tog ca 30-40 min att gå till.

Boende

Jag bodde på AKK, ett studenthus med andra läkarstudent där man delade dusch, toalett och kök. Det var mycket trevligt och gav ett social sammanhang med möjlighet att prata med amerikanska läkarstudenter. Det fanns också ett par andra utbytestudenter från andra länder. I huset anordnades en del aktiviteter så som middagar, pubrundor och bowling. När jag först kom till boendet var jag något förvånad över att huset var ganska slitet. Det var också ovant att dela toalett med andra. Jag vande mig dock vid detta och hade inte valt något annat boende i efterhand med tanke på den sociala sammanhållningen.


AKK låg ca 10 minuters promenad från sjukhuset och ytterligare 20 minuters promenad från "stan." Ville man gå till stan tog det alltså en halvtimme och man gick förbi sjukhuset.

Studier allmänt

Under mina placeringar träffade jag amerikanska läkarstudenter som också var utplacerade. Det var dock tydligt för både läkare och de andra studenterna att jag hade en mer "senior" roll än dessa eftersom jag i princip var klar med min utbildning. Jag fick större förtroende att assistera vid operationer och vid undersökningar.


Om jag jämför med det svenska systemet så upplever jag att läkarna på avdelningarna och klinikerna uppfattade mig som en viktig del av "the team." Jag fick vara med på samtliga läkarsamtal och undersökningar och i de få fall då patienten ifrågasatte närvaro av en student så förklarade överläkaren helt sonika att det inte gick att välja bort studenten. Av de amerikanska läkarstudenterna lärde jag mig senare att de patienter som vill undvika studenter helt enkelt söker till ett annat sjukhus.


På UoI fick läkarstudenten först undersöka en patient och rapportera sin bedömning och förslag på behandling till ST-läkaren som i sin tur undersökte och bedömde patienten. Sist i ledet rapporterade sedan ST-läkaren till överläkaren som även denna undersökte patienten en sista gång. I slutända blev det alltså ofta så att patienten blev undersökt 3 gånger av 3 grader av läkare. Detta kändes mycket underligt, särskilt i början. En fördel var att jag fick undersöka och träffa många patienter själv och sedan se hur 2 mer erfarna läkare gjorde och la upp samtalet. Jag fick alltid feedback och kommenterar på mitt samtal, undersökning och journalanteckning.


Det svåraste att lära sig var hur man skulle rapportera sina patienter. Det ställdes också ganska höga krav på att man memorerat patientens hela sjukhistoria, även om det fanns en del tolerans för att jag var svensk och kanske var van vid något annat.


Det viktigaste för läkarna i USA var att studenten var intresserad av ämnet och ville vara med och lära sig. Detta är något som jag känner igen från svenska placeringar.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI

High risk OB sub-internship

Detta var min första kurs under utbytet. Jag tillbringade ca 2 dagar i veckan på förlossningen och var med på både c-sections och vaginala förlossningar.  2 dagar i veckan ägnandes åt mottagning av kvinnor med högrisk graviditeter. Under mottagningen fick jag egna patienter som jag handla tillsammans med resten av teamet. 1 dag i veckan ägnades åt ultraljusdiagnostik. Detta var också en mottagning men jag gick bredvid en läkare och tittade på fynd samt diskuterade detta med patienten. Utöver dessa olika dags-aktiviteter hade jag ansvar för en avdelning med 10 patienter som vårdades inneliggande pga högriskgraviditer. Dessa rondade jag själv tillsammans med ST-läkaren på morgonen och sedan igen tillsammans med överläkaren. På eftermiddagen rondade jag dem igen fast själv med rapport till ST-läkaren.

 

Detta var en kirurgisk specialitet och likt alla kirurgiska specialiteter var arbetsdagarna mycket långa. Jag började ronda mina patienter vid 6-tiden för att hinna igenom mina patienter innan morgonronden med de andra läkarna klockan 7. Eftermiddagsronden började klockan 17. Utöver dessa 12-timmars pass förväntades även morgonrondning på lördagar. Dock var det inte nödvändigt att stanna kvar efter detta även om man var varmt välkommen och uppmuntrad att stanna extra på förlossningen. Ofta lockade de med möjlighet till "scrub-in" på olika kirurgiska ingrepp så det hände ganska ofta att jag stannande hela lördagen.

 

Examinationen skedde i form av närvaro vid de ovan nämnda aktiviteterna. Jag fick även skriva ett "vetenskapligt arbete" och lämna in på ett ämne som jag själv fick välja. De uppmuntrade mig att försöka göra en "case report" på en intressant patienten. Eftersom dagarna var ganska långa var det svårt att ha kraft/tid att sätta sig med detta när man kom hem från sjukhuset. Jag bad om tid att få göra detta under dagtid och det gick bra, jag fick avsatt 3 hela dagar utöver rondarbetet att arbeta med detta.

 

Adult inpatient psychiatry

Denna kurs innehöll avdelningsarbete på en psykiatrisk avdelning. Olikt från svenska psykiatriska avdelningar hölls timslånga samtal med samtliga inlagda patienter varje dag. Jag arbetade i ett team med en överläkare och 1-2 ST-läkare. Vi gick alltid i samlad trupp och pratade med patienterna. Jag fick ansvar för och ledde samtalen för 3 patienter. Även dokumentation och journalföring av dessa. Jag fick daglig feedback på de samtal jag ledde samt mina journalanteckningar. Både överläkaren och ST-läkarna var positiva och ville hjälpa mig att lära mig mer. De tog med sig böcker inom ämnet och uppmuntrade mig att läsa mer och ställa frågor. Jag var huvudsakligen placerad vid en avdelning men fick möjlighet att förlägga ett antal dagar vid andra avdelningar för att träffa fler typer av patienter och andra läkare,

 

Schemat inom psykiatri liknande mer mina placeringar på KI. Morgonrond måndag-fredag kl 8.30 och eftermiddagsrond vid 16-17-tiden. Helgerna var lediga. Det fanns möjlighet att "gå med jouren" för att träffa patienter om sökte akut men inget som förväntades av mig som student. Jag gick två kvällar med jouren, det var intressant att se även denna del av verksamheten. Tiden mellan ronderna ägnandes åt patientsamtal och dokumentation. Läkarna jobbade ganska tätt med kuratorer anställda på sjukhuset för att ordna med patienternas sociala situation. Pga detta fick jag under denna kurs även viss insikt i hur det amerikanska sjukvårdssystemet med försäkringar fungerar. 

 

Examinationen skedde i form av närvaro vid avdelningsarbetet samt en muntlig presentation under placeringens sista dag. Denna presentation skulle vara en "case report" på ca 15-20 minuter. Jag höll presentationen inför det team jag jobbat med mest, en överläkare och 2 ST-läkare. Det bjöds på lunchmacka under tiden och stämningen var avslappnad.

Språk och kultur

Det var inga större problem att prata engelska. Amerikanska läkare tyckte om att använda sig av förkortningar av medicinska termer, något som ställde till det i början av varje kurs innan jag hunnit lära mig vad de stod för. Ingen tyckte dock att det var  konstigt när jag frågade om dessa och de förklarade tålmodigt.

I början på mitt utbyte fick jag gå en 3-timmars kurs med en lärare i hur deras journalsystem fungerade, hur jag skulle skriva anteckningar och hitta rätt informatio om patienterna. Denna kurs var givande även om mina handledare på avdelningar och mottningarna fick fortsätta visa mig olika "knep."

Det var väldigt kallt några dagar i januari, minus 20 grader. Under dessa dagar avbröts undervisningen och man uppmuntrades att hålla sig inomhus. Det var iof kallt men jag tyckte att det var fullt möjligt att röra sig utomhus sålänge man klädde sig ordentligt. Mina medstudenter i huset blev dock mycket arga på mig/ "worried" när de förstod att jag gått ut trots "winter-warning." Detta var kanske något av en kulturkrock.


Fritid och sociala aktivteter

Jag vill varmt rekommendera Campus Recreation & Wellness Center! Det är ett mycket fint gym som låg 20 minuter från AKK och 10 minuter från sjukhuset. Kostade 40 USD för 4 veckor. Modernt, rent och mycket generösa öppettider (ofta öppet till midnatt) Det fanns också en väldigt fin swimming pool som jag besökte flera gånger i veckan.


Att bo i AKK-huset var väldigt viktigt för att få kontakt med andra studenter!


Iowa City var en ganska liten stad med en tydlig huvudgata där de flesta restauranger och butiker låg. Tillsammans med de andra studenter i huset åkte vi ofta till restauranger som låg i kluster utanför stan. Det var trevligt. Iowa City sägs också ha mycket fin natur och många trevliga marknader - Detta var dock inget jag kunde uppleva då jag besökte dem under november-februari och det var mycket kallt med snö.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis tyckter jag att det var mycket trevligt och givande att åka på utebyte till University of Iowa (UoI) och Carver College of Medicine!

Jag lärde mig väldigt mycket men blev framförallt väldigt inspirerad av läkarna jag träffade till att lära mig mer och ta för mig i min yrkesroll.