Reserapport - KI-student
Jag med en vild känguru och hennes bebis i pungen strax utanför Grampians National Park.
Lärosäte: Monash University
Utbildningsprogram: Sjuksköterska
Utbytesprogram: INK
Termin: Hösttermin 18/19
Namn: Lina Allard
E-postadress: lina@norsholm.se

Innan avresa

Redan när jag valde mellan de olika sjuksköterskeutbildningarna som finns att tillgå i Stockholm så såg jag över möjligheterna att åka iväg på utbytesstudier och en av de främsta anledningarna till att jag valde KI var just för de goda möjligheterna till detta. Karolinska Institutet har betydligt fler länder och värduniversitet att välja mellan jämfört med de andra universiteten och högskolorna jag kollade på, tack vare att det är ett så stort och väletablerat universitet som är erkänt världen över och har utbytesavtal med många olika universitet. 

Australien hade varit ett drömresmål enda sedan jag var liten och "forskade" om landet och koalor för en uppgift på lågstadiet. Kanske är det för att det är så exotiskt och långt borta som gör att det lockar? Att det är ett helt annat klimat och således också en helt annan kultur jämfört med i Sverige, och jag ville se något annorlunda? Hur som helst så var det självklart redan från början att Australien skulle vara mitt förstahandsval. Jag ville dessutom vara iväg så länge som möjligt och Monash University i Melbourne var det enda stället man kunde göra en hel termin på.  

Under introduktionskollot i termin 1 fick vi lite information om utbytesstudier, men det mesta kollade jag upp själv på sjuksköterskeprogrammets programwebb. Redan under början av termin 2 läste jag alla reserapporter jag kom över från tidigare utresande studenter som varit i Australien och bokade ett möte med den internationella studenthandläggaren för att få mer info. Jag fick reda på att engagemang i sjuksköterskesektionen och studentkåren var meriterande, vilket var perfekt då jag redan var engagerad och tyckte det var superkul! Exempel på sätt du kan engagera dig är att arrangera fester, vara terminsrepresentant för din klass och bidra till att utbildningen utvecklas, vara fadder åt en internationell student, hjälpa till att anordna introduktionskollot för de nya sjuksköterskestudenterna med mera. Kolla på Medicinska Föreningens hemsida och håll utkik på Sjuksköterskesektionens Facebooksida för mer info, det finns något för alla! 

När du väl bestämt dig för vilket eller vilka värduniversitet du helst vill åka till ska du först skicka en ansökan till KI med tillhörande motiveringsbrev, CV, studiemeritförteckning från Ladok, intyg på uppgivna meriter samt ett referensbrev från en KI-ansluten person. NVS internationella kommitté bedömer ansökningarna och väljer ut vilka som får åka och vart. 

När du sedan blivit nominerad för utbytesstudier av KI så ska du skicka iväg din ansökan till det värduniversitet du blivit nominerad till. Ansökan till värduniversitetet ser olika ut beroende på vart du ska. Jag blev förvarnad innan om att Australien var ett av de "värsta" länderna du kan åka till på utbytesstudier sett till den mängd arbete och förberedelser som krävs innan avresa. Nomineringarna från KI kommer i februari/mars, så ska du dessutom åka till höstterminen (vilket är fallet när det gäller Melbourne och Monash University) så är det ganska knapert med tid. Se därför till att sätta igång med alla förberedelser direkt. 

I samband med ansökan till Monash University behöver du bland annat få koll på alla dina vaccinationer och eventuellt komplettera vissa, ansöka om visum, genomgå en läkarundersökning samt lungröntgen, begära ett utdrag ur polisregistret, fixa försäkring (Kammarkollegiet) samt ansöka om CSN för utbytesstudier. Kanske behöver du också ordna med saker här hemma, så som att hyra ut din lägenhet, fixa eftersändning av post etc. Det är en lång och dyr process, så se till att börja i god tid för att hinna med allt och undvika onödig stress. Ha i åtanke att det kan ta tid att få visum beviljat och att läkarundersökningen som krävs för att få ha praktik i Australien endast kan göras på två kliniker i hela Sverige, som har avtal med the Australian government, vilket innebär att det kan vara lång väntetid för att få en tid. 

Som sagt, det är en lång och dyr process som kräver gediget arbete och det kommer att kännas övermäktigt stundvis, men frågetecken kommer att klarna under processens gång och allt löser sig bara man vill det tillräckligt mycket! Personerna jag hade mailkontakt med från Monash University innan avresa var dessutom oerhört hjälpsamma och snabba med att svara på frågor (även om det ibland kunde ta tid att få rätt dokument skickades till sig) så var inte rädd att maila och ta stöd från dem! 
Utsikt över Melbourne från Shrine of Remembrance, bara en stenkast från där jag bodde.

Ankomst och registrering

Jag anlände till Melbourne ca en vecka innan orientation week startade - en obligatorisk välkomstvecka med info från skolan och massor med aktiviteter anordnade av studentkåren - och två veckor innan kursstart. Detta tyckte jag var lagom då jag hann anpassa mig till tidsomställningen, göra mig hemmastadd i mitt nya hem, fixa australienskt mobilabonnemang och bankkonto samt bekanta mig med staden. 

Ett av mina bästa tips är att delta i så många aktiviteter som möjligt i början. Du lär känna massvis med människor, både andra utbytesstudenter och australienska studenter, lär dig hitta i staden och på campus, kan redan då börja bocka av flera turistiga sevärdheter och har jättekul! En av de, enligt mig, roligaste aktiviteterna som anordnades var orientation camp - ett tredagarskollo likt det sjuksköterskekollo vi har på KI, fast detta var anordnat av australienska studenter för utbytesstudenter på alla olika program. 

Ett annat tips är att följa MSA - Monash Student Association (studentkåren) samt MOVE - Monash Overseas and Exchange Club på Facebook där de lägger upp allt som händer. Du kommer även få mail från Monash University med info om dessa organisationer och dess aktiviteter. 

Tänk på att årstiderna är omvända där borta och terminstiderna är därmed annorlunda. Terminen startade redan i mitten på juli och jag hann därför bara sommarjobba hemma i Sverige under juni innan det var dags att åka till Australien och i princip börja plugga direkt igen - men fick istället mitt sommarlov senare under december/januari när utbytesstudierna var klara.

Ekonomi

Det är dyrt att åka på utbyte till Australien! Så är det bara, det går inte att sticka under stolen med. Men det är otroligt värt det. Nedan följer en lista med cirkapriser på de utgifter jag hade i samband med utbytet för att du ska kunna få en bild av ungefär vad det kan kosta. 

Flyg enkelresa dit 6000kr 
Utdrag ur polisregistret 185kr 
Cityakuten Hötorget (immunitetsprover, vaccinationer till Monash) 3400kr
Sibyllekliniken (läkarundersökning för visum) 4700kr 
Lungröntgen Sophiahemmet 536kr
Studentvisum 3679kr
Australian police check 300kr
Influensavaccination i Australien 200kr 
Uthyrningsförsäkring på lägenheten hemma i Sverige 2000kr
Boende 6400kr/månad 
Telefoni 200kr/mån 
Busskort 500kr/mån 
Kläder till praktiken 1000kr
Flyg enkelresa hem 11000kr 

Utöver detta får man även tänka på att man ofta spenderar mer än vanligt när man är utomlands. Det blir ju lite som en väldigt lång semester och det finns mycket man vill se och göra när man är där. Det är självklart individuellt hur mycket man väljer att spendera också. Jag valde att se detta som en once in a life time-upplevelse och tillät mig själv att resa runt i Australien och spendera mer än jag vanligtvis gör här hemma i Sverige, men hade såklart sparat en hel del pengar i förväg till just det ändamålet, samt tog merkostnadslån för utbytesstudier från CSN. 
Att leva i Australien är ungefär lika dyrt som i Sverige. Vissa saker kostar lite mer, andra lite mindre. 

Boende

Jag hade otrolig tur och bodde väldigt lyxigt under min vistelse i Melbourne. Jag åkte dit tillsammans med min dåvarande pojkvän och en klasskompis från KI som också blev nominerad till utbytet på Monash University och vi bestämde ganska snabbt att vi skulle leta boende ihop alla tre då det verkade enklast att hitta boende om man letade ihop. Tanken var att åka ned till Melbourne och bo på hostel första dagarna medan vi letade efter ett permanent boende på plats, men innan vi lämnade Sverige testade jag att slänga ut frågan om boende i Facebookgruppen "Svenskar i Melbourne" och kom då i kontakt med en annan svensk utbytesstudent från Uppsalas universitet som också studerade på Monash University. Hon hade redan varit där en termin men skulle stanna ytterligare en, medan hennes tre dåvarande rumskamrater skulle hem till Sverige igen och hon behövde därför tre nya rumskamrater, vilket ju var perfekt för oss! Därför hade vi boende ordnat redan innan vi kom ned, men jag är säker på att man hyfsat enkelt kan fixa det på plats också. 

Boende är rätt dyrt i Melbourne och boendestandarden är vanligtvis sämre än i Sverige. Vi bodde som sagt väldigt lyxigt i en hotellägenhet mitt i city men betalade då 6400kr/månad och person. Hela lägenheten kostade alltså ca 25000kr i månaden och vi var då fyra personer som delade på två sovrum, två badrum, ett stort kök och vardagsrum, två balkonger och hade fri tillgång till hotellets gym, pool och biosalong. Australienska hem har ofta sämre boendestandard och isolering är överlag något som Australien inte är särskilt bra på, så tänk på att det kan bli kallt även inomhus vintertid. 

Det finns studentrum på campus som en kan ansöka om att få. Detta är dock inget jag personligen skulle rekommendera. Det kostar att ställa sig i kö för ett studentrum trots att du inte är garanterad ett rum och ett litet rum i studentkorridor kostar lika mycket som jag betalade för lägenheten jag bodde i. Campus är dessutom en bra bit utanför city - närmre en timme med kollektivtrafik - och det är i city du kommer vilja spendera större delen av din tid. Även aktiviteter och fester som studentkåren anordnar hålls ofta inne i city och det blir då bökigt att ta sig hem sent på vardagskvällar när tågen slutat gå. Jag hade ca en timmes resväg till både campus och sjukhuset jag hade praktik på och ångrar inte en sekund att jag bosatte mig i city! Tågresan ut till campus går fort med lite musik i öronen och dessutom hade vi inte lektioner på plats mer än högst tre dagar per vecka. 

Några bra områden att bo i är CBD, Southbank, St Kilda, Fitzroy, Brunswick, Richmond, Carlton och South Yarra.
Bra Facebooksidor att gå med i (både för boende och annat) är Svenskar i Melbourne och Svenskar i Australien. En annan bra sida för boende är gumtree.com.au. 
Varje dag promenerade jag över Yarra River som går genom staden, på vägen från min lägenhet till tågstationen.

Studier allmänt

Studieupplägget ser helt annorlunda ut i Australien jämfört med i Sverige. Medan vi på KI läser en kurs i taget, tenterar av den och sedan påbörjar en ny, så läser du 3-4 kurser parallellt med varandra på Monash University. Terminen är uppdelad i olika perioder; först orientation week, sedan learning and teaching period som är den period då alla lektioner och föreläsningar är. Du kommer även under denna tid ha ett mid-semester break. Efter learning and teaching period kommer swot vac som är en vecka utan några föreläsningar eller lektioner. Under den veckan är det tänkt att du ska studera inför dina salstentor. Sist men inte minst kommer exam period, då du tenterar av alla dina kurser (3-4 stycken) under loppet av 1-2 veckor. Tid för praktik kan vara när som helst under terminen då inte alla har praktik samtidigt utan blir indelade i olika "block", men lärarna kommer hjälpa dig och se till så att din praktik inte krockar med övriga kurser. 

De allra flesta kurserna betygsätts inte enbart med en salstenta, utan kräver fler delar för att du ska bli godkänd. Exempelvis kan salstentamen utgöra 30% av betyget, online-quiz 10%, hemtentamen 25%, CLE (KTC) 10%, workshops 10% och praktik 15%. 

Jag upplevde att studierna generellt låg på en högre nivå och att den medicinska biten i sjuksköterskeyrket studerades mer detaljerat än vad den gör vid KI. Monash University är ett toppuniversitet och det fanns en stor kunskap redan hos förstaårselever. Studierna varvas med föreläsningar, workshops, praktiska labb (liknande KTC) och självstudier. Trots att jag är sistaårsstudent på KI men läste första- och andraårskurser på Monash University så upplevde jag att jag fick mer djupgående faktakunskaper i patofysiologi än vad jag fick under patofysiologi-kursen i termin 4 vid KI. 

Praktiken i Australien var dock lite av en besvikelse. Jag praktiserade på en medicinsk vårdavdelning på sjukhus under tre veckor. Trots den goda och djupgående teoretiska kunskapen som sjuksköterskor i Australien har, så insåg jag att det praktiska arbetet var mer likt en undersköterskas i Sverige. Det är väldigt mycket basal omvårdnad och en hel del hierarki. Sjukvården i Australien ligger dessutom långt efter i utvecklingen. Jag trodde att det skulle vara väldigt likt svensk sjukvård då båda länderna är rika och moderna i-länder, men hygienrutiner existerar knappt och det är först nu de börjat datorisera vården (där jag var skrevs journalen fortfarande för hand). 

Relationen med lärare och patienter upplevde jag som lik de relationer en har i Sverige. Alla lärare var otroligt omtänksamma och måna om att jag som utbytesstudent skulle ha det bra och kollade att jag hängde med hela tiden. Patienterna på min praktik tyckte det var mycket intressant med en sjuksköterskestudent från Sverige och frågade mig om sjukvården här. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 5 på KI
Jag åkte iväg under termin 5 men läste motsvarande halva termin 5 och halva termin 6 i Australien. Detta då jag väldigt gärna ville läsa akutsjukvårdskursen här hemma i Sverige som ingår i termin 5. 

Kurserna vid KI som jag tillgodoräknade mig från termin 5 var Valbar kurs 7,5hp och Ledarskap, pedagogik och samverkan i sjuksköterskans yrkesutövning 7,5hp. 

Kurser motsvarande termin 6 på KI
Kurserna jag tillgodoräknade mig från termin 6 var Vård av äldre i en föränderlig livssituation 12hp och Interprofessionellt teamarbete 3hp. Jag behöver dock göra den skriftliga sluttentamen samt slutexaminationen på KTC som ingår i kursen Interprofessionellt teamarbete här hemma på KI innan jag tar examen. 

På Monash University läste jag dels två valbara förstaårskurser. Den ena hette Clinical concepts och handlade om smärta och sårvård. Kursen innehöll workshops samt självstudier och betygsattes genom två hemtentamen (en om smärta och en om sårvård) och en salstentamen. Detta var den kurs som jag upplevde som tråkigast och också lättast, men den gav mycket värdefull kunskap om saker som vi inte läser särskilt mycket om på KI.

Den andra kursen jag läste hette Introduction to maternity and paediatric nursing och handlade om graviditet, förlossning och pediatrik. I denna kurs hade vi både workshops, CLE (likt KTC) samt självstudier. Kursen betygsattes genom ett grupparbete där vi blev tilldelade ett ämne som vi skulle presentera genom en affisch och youtubevideo samt genom en salstentamen. För mig kändes det konstigt att vi skulle bli bedömda på våra tekniska förmågor att göra en snygg affisch och tilltalande youtubevideo snarare än våra teoretiska kunskaper i det faktiska ämnet, men i övrigt var det en mycket intressant kurs med roliga CLE! 

Den tredje och största kursen jag läste hette Nursing practice contexts 2 och handlade främst om patofysiologi men innefattade också en del familjecentrerad vård, pediatrik och läkemedelsberäkning. Det var även i denna kurs praktiken ingick. Kursen varvades med traditionella föreläsningar, workshops, CLE och självstudier. Det här var den mest krävande och också intressanta kursen jag läste på Monash University och både salstentamen, hemtentamen, närvaro på workshops/CLE och praktik låg till grund för betyget. 

På Monash Universitys hemsida kan du hitta handboken för sjuksköterskeprogrammet, där du kan läsa om alla kurser. När du ska välja vilka kurser du vill söka till så bör du ha i åtanke att kurserna inte ges både vår- och hösttermin, utan endast en gång per år, så kolla upp att de kurserna du söker till går den termin du kommer vara där.
Länk till handboken: http://www.monash.edu/pubs/2018handbooks/units/index-byarea-of-study-n-nursing.html 

-       

Språk och kultur

Att studera på ett annat språk kan verka skrämmande, men man kommer fort in i det! Alla är förstående för att man är utbytesstudent och att engelska inte är ens förstaspråk och de tycker dessutom att vi svenskar är jätteduktiga på engelska. Det svåraste var att lära sig alla medicinska termer och akronymer på engelska. Australiensare använder otroligt mycket förkortningar, inte bara i skrift utan även i tal. Ett exempel är # som betyder fraktur... Det tar lite tid men dessa är bara att nöta in, bra att kunna de vanligaste innan man går ut på praktik. 

På campus finns hjälp att få både med akademiskt skrivande, specialhjälp för utbytesstudenter med engelska som andraspråk samt en organisation som ger gratis engelskalektioner. Jag själv utnyttjade inget av detta men visste att det fanns om jag behövde, vilket var en trygghet i sig. Min lärare mailade mig dessutom långa listor med akronymer och "nursing jargon" att lära mig inför praktiken. 

Kulturen i Australien är helt fantastisk! Melbourne är en otroligt mångkulturell stad med människor från hela världen. Folk är så mycket mer öppna, välkomnande, vänliga, sociala och inte alls lika reserverade som den typiska svensken är. Australiensarna tycker det är kul att lära känna nya människor och det är inte ovanligt att man finner sig själv i en intressant konversation med någon man precis mött på gatan, om än för bara fem minuter. Det är lättare att lära känna och komma nära inpå människorna i Australien. Jag fick fler nya, nära vänner under de sex månaderna jag spenderade i Australien, än vad jag fått under de tre åren jag bott i Stockholm.
Jag och min närmsta australienska vän Luke, som jag gick kursen Clinical concepts med och här på bilden spenderade min sista dag i Melbourne tillsammans med på Sorrento Beach (i ett tappert försök att gömma oss för den starka solen under handdukarna).

Fritid och sociala aktivteter

Som jag nämnt tidigare så finns det massvis med aktiviteter, fester och arrangemang både för australienska studenter och utbytesstudenter, framför allt under början av terminen men även senare. Monash University är stort och studentlivet är mer likt det man ser i amerikanska filmer än det vi har hemma i Sverige. Det finns alla möjliga klubbar och föreningar - det är bara att gå in på studentkårens hemsida och börja göra dina efterforskningar! På campus finns även ett stort gym och många olika sportklubbar. Att engagera sig i studentlivet och vara med på aktiviteter är ett ypperligt sätt att lära känna nya vänner.

I Melbourne finns det alltid något att göra. Det är en otroligt vacker stad med så mycket kultur och saker att se och göra hela tiden. Åker man ut en bit utanför staden kan man dessutom finna otroligt fina stränder, nationalparker och den berömda Great Ocean Road (som är ett måste!). Ett hett tips är att i början av din vistelse i Melbourne gå en gratis rundvandring i staden. Det finns flera organisationer, bland annat Free Walking Tours Melbourne som utgår från stadsbiblioteket i stadens kärna och tar dig sedan runt staden på en 2-3 timmars lång guidad tur. Dessa turer går flera gånger per dag och är ett perfekt sätt att lära känna staden. Andra "måsten" är Grampians National Park, Wilsons Promontory, Sorrento Beach, Shrine of Remembrance, Royal Botanic Garden och pingvinerna vid St Kilda Pier. Upptäck nattlivet i Fitzroy och på Chapel Street och missa inte The Mill House där många av studentfesterna hålls till! 

Det anordnas som sagt många aktiviteter för just utbytesstudenter och många utbytesstudenter umgicks därför med varandra. Jag tog dock tillfället i akt att lära känna så många australiensare som möjligt. På så sätt fick jag en bättre inblick i den australienska kulturen och hur det faktiskt är att bo i Australien - och dessutom finns de flesta av mina vänner kvar där den dagen jag återvänder, i och med att de är australiensare och bor där permanent, till skillnad från utbytesstudenter!

Studierna präglas av mycket självstudier och du kommer därför att ha mycket fritid. Har du råd skulle jag därför säga att det bästa du kan göra är att resa så mycket du kan under din tid i Australien, kanske är du bara där en gång i ditt liv och det finns så otroligt många vackra platser att se på kontinenten! Det finns billiga inrikesflyg samt hostel att bo på. Jag åkte bland annat på en två veckor semester längst med östkusten i samband med mid-semester break, en weekend till öknen samt reste runt i norra Australien och Nya Zeeland i en månad efter att utbytesstudierna var avklarade, innan jag åkte hem till Sverige igen. 

Skydive över vackra Noosa.

Sammanfattning

Under utbytesstudiernas gång kände jag mig många gånger lite förvirrad och osäker på hur jag skulle applicera det jag lärde mig på utbildningen här hemma och på min kommande yrkesroll som sjuksköterska i Sverige. Som jag tidigare nämnt var jag även lite besviken på praktiken i Australien och upplevde inte att jag fick ut så mycket av den. Nu när jag varit hemma ett par månader och haft min sista VFU så inser jag dock hur mycket jag lärt mig och utvecklats under detta halvår! Jag har en mycket djupare kunskap i patofysiologi och en bättre förståelse för läkemedel och dess verkningsmekanismer (detta då FASS inte finns i Australien och de var stenhårda med att man skulle ha kunskap om alla läkemedel och kunna förklara dessa utantill på praktiken). Jag upplever dessutom att jag blivit mer stresstålig och tidseffektiv i min yrkesroll som sjuksköterska, har bättre koll på "mina" patienter och har lättare för att ta in ny information och lära mig nya saker - detta kanske för att jag under ett halvårs tid utsatt mig själv för utmanande situationer där jag behövt lära mig massor helt nya saker under kort tid och dessutom på engelska, vilket gör att allt här hemma som är så bekant känns lätt nu? 

Har du chansen att åka på utbytesstudier så ta den! Det är en del merjobb men det är så värt det, jag älskade varenda sekund av det. Du utvecklas så otroligt mycket, inte bara inom din yrkesroll som sjuksköterska utan också på ett personligt plan och får vara med om och uppleva saker som du aldrig skulle få i Sverige. Mitt halvår i Australien är den hittills bästa tiden i mitt liv och det är inte utan anledning som jag nu planerar min flytt tillbaka till Melbourne efter examen! 
En av de vackraste stränderna jag sett, i mysiga Byron Bay.