Reserapport - KI-student
Karta över Queen Elizabeth Central Hospital
Lärosäte: University of Malawi
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: Linnaeus-Palme
Termin: Höst- och vårtermin 18/19
Namn: Robert de Meijere
E-postadress: robert.de.meijere@stud.ki.se

Innan avresa

Ska du resa till Malawi på utbyte och vill ha mer info om vad du behöver tänka på och bra kontakter och tips så är du varmt välkommen att höra av dig. 


Om du som jag är intresserad av global hälsa så är Malawi ett av de mest intressanta länderna att besöka. Trots att det är rankat som det 6.e fattigaste landet i världen sett till BNP per capita så har det ett i relation välfungerande sjukvårdssystem. Det är ett av få länder som faktiskt nådde upp till målet med minskad barnadödlighet i enlighet med Millenium Development Goals (MDG:s). Det betyder inte att sjukvården här är bra och frustrationen över de begränsade resurserna och en stundtals bristfällig struktur och organisering är stor men det ger hopp för framtiden. 


Informationen från KI:s sida var väldigt bra och vi fick mycket kontakter redan innan avresan. VI träffade även läkarna och studenterna som var på det motsvarande utbytet i Sverige innan vi åkte. Det gjorde att det var enklare att komma in i arbetet och kulturen här då vi redan kände några på sjukhuset. Från universitet i Malawis sida så är det inte så mycket info. Du mejlar och säger vilken placeringen du vill vara på och mellan vilka datum så får du en bekräftelse som du sen visar upp på plats för att registrera dig som student. Bristen på information speglar dock utbytet i stort då det inte är något uppstyrt program utan det är mycket upp till dig hur mycket du får ut av det. Med det sagt så är jag otroligt nöjd med mina fyra månader här och kan verkligen rekommendera dig att söka. 


Visum - Visum ordnas lättast med på flygplatsen i Blantyre. Enligt ambassadens hemsida behöver du ha med dig passfoton och letter of invitation mm. men i verkligheten är det inget de frågar efter. En ifylld blankett och en jämn summa dollar verkar vara allt som krävs men ta med dig resterande papper och foton ändå för att vara på säkra sidan. OBS! Även om ditt visum säger 90 eller 180 dagar så är själva stämpeln bara giltig i 30 dagar så innan dess måste du gå till Immigration Office (på Victoria avenue) och förlänga det för en kostnad på ca 60SEK för ytterligare 30 dagar osv. Efter 90 dagar måste du lämna landet oavsett vilket visum du har! Det räcker med att korsa gränsen, en bra ursäkt för att ta en safari i Zambia som du kan läsa mer om nedan. 


Vaccinationer - Du behöver ha med din gula bok som visar att du är vaccinerad mot gula febern. Förutom den rekommenderas malaria profylax, Hep A & B och möjligtvis tyfoid och kolera men prata med din vaccinationscentral. I övrigt så rekommenderar jag att ta med ett reseapotek med vätskeersättning, hydrokortison, antihistamin, myggsprej, solskydd etc. för det är inte säkert att det går att få tag på här.

Ankomst och registrering

Det räcker att komma dit några dagar innan för att hinna landa och ordna med praktikaliteter innan själva utbytet börjar. För att kunna börja praktiken på sjukhuset krävs att du är registrerad som student på College of Medicine (COM). Det är relativt enkelt ordnat, du går till campus som är ca 5 min promenad från sjukhuset. Där hittar du sekreteraren som du mejlat med om ditt utbyte och placering och visar upp brevet du fått där det står hur länge du ska vara där osv. Sen betalar du en avgift på 100USD för att registrera dig. Det tar ca 1h och sen är allt du behöver göra att lämna pappret du får till den ansvariga på avdelningen du ska vara på. 


Det är inget organiserat program från värduniversitetet, du har egentligen ingenting med universitetet att göra under utbytet förutom själva registreringen. Allt annat sköts av sjukhuset, Queen Elizabeth Central Hospital. Därför finns det heller inget organiserat intro utan första dagen gick jag till morgonmötet för Pediatriken där jag var placerad och introducerade mig själv. (Att jag hittade dit och visste när det började var enbart tack vare att jag redan kände en av läkarna på sjukhuset som hade visat oss runt dagen innan.) Det verkar inte som sjukhuset och universitetet pratar med varandra för ingen där visste att jag skulle komma. Det är dock inget problem och alla är väldigt välkomnande och hjälpsamma. Men det är viktigt att ha i åtanke om du väljer Malawi, hur mycket du får ut av utbytet är väldigt beroende av hur engagerad och initiativrik du är själv. Ingenting är ordnat för dig vilket till en början gör att det tar ett tag att komma in i arbetet men det ger dig också en stor frihet att göra så mycket (eller lite) du känner för.

Utsikten från University of Malawi, College of Medicine

Ekonomi

Förutom ovan nämnda 100USD i registreringsavgift så är det inget mer du behöver betala för själva utbytet. Därtill tillkommer flyg (ca 6500SEK mellan Stockholm och Blantyre), visum (75USD för 90 dagar eller 150USD för multipel entry 180 dagar) OBS! Se visumavsnittet ovan för viktigt info. Stipendet på 20.000SEK genom Linnaeus-Palme täcker de mesta av kostnaderna för tre månader. 


Prisexempel


Telefon - rekommenderar att köpa ett simkort på plats (ex. Airtel). Det kostar ca 5SEK och för att ladda på med pengar för att ringa och använda internet köper du förbetalda vouchers som säljs överallt. 1,2GB för 1 månad kostar ca 45SEK. Rekommenderar att ladda ner Whatsapp då alla här använder det och det gör det lätt och fram för allt billigt att ringa hem. Samtalskvalitén är förvånansvärt bra även på mobilnätet och det drar väldigt lite data. 


Mat - På sjukhuset kan du äta lunch i cafeterian i den intilliggande byggnaden "Malawi Liverpool Welcome Trust (MLW). Det serveras ris, potatis, Nsima (Malawis nationalrätt gjord på majsmjöl) med kött, fisk, kyckling, bönor och grönsaker. Vad som finns varierar från dag till dag. Vegetariskt kostar ca 10SEK och med kött/fisk/kyckling ca 15SEK. Det finns även en Tuckshop på sjukhuset där du kan köpa bröd, Mandasi (donut), juice eller en extra bläckpenna med mera. 


Det finns en del restauranger och caféer kring Blantyre som definitivt är värda av prova. Två som du absolut inte får missa är Café Grazia (bästa pizzan och hemgjorda glassen i vågar nog säga hela Malawi) och Lovestory Café som har riktigt bra kaffe och väldigt trevliga ägare. En middag med en huvudrätt och dryck kostar ca 100SEK som mest. Om du lagar mat själv och handlar på marknaden som har ett fantastiskt utbud av grönsaker, frukt, kryddor m.m. så kan du leva rätt billigt (och väldigt hälsosamt). Vi köpte det mesta av vår mat på marknaden och lagade själva. Det du inte hittar på marknaden kan du köpa på Chipiku (den överlägset bästa butiken och den som alla här rekommenderar) som ligger på andra sidan gatan från sjukhuset. 


Vatten - du kan köpa vatten i 5L flaskor för ca 6SEK. Efter tre månader kommer det bli en imponerande samling men som tur är finns det många välgörenhetsorganisationer som gärna tar emot dem och använder de i olika återvinningsprojekt. 


Taxi - inom staden kostar en taxiresa mellan 25-40SEK enkel väg och priserna är relativt fasta.

Boende

Malawi och fram för allt Blantyre är ingen turistort så att hitta boende är inte alltid det lättaste. Det finns dock en del bra alternativ. Vi hittade vårt boende via AirBnB och kan varmt rekommendera det ifall du är intresserad. Vi hade en egen lägenhet, fullt möblerad med två sovrum för 6000SEK i månaden inklusive el och vatten. 


Då det inte är så lätt att ta sig runt är det en stor fördel att bo i närheten av sjukhuset. Det gör också att du bor centralt med nära till matbutiker och marknaden mm. Förutom AirBnB, finns det en del gästhus/hostel där du oftast kan förhandla om en långtidshyra. En av de mer populära bland backpackers och andra som jobbar kortare tid här är Kabula Lodge. Det ligger dock en liten bit från sjukhuset men det går en direkt minibuss däremellan på morgonen och eftermiddagen. Annars finns det ett gästhus på sjukhusområdet som främst är till för besökande lokala läkare men som går att hyra genom sjukhuset. Finns även en bra Facebook grupp (BTXP+) för alla "ex-pats" i Blantyre där det ibland annonseras om boende som hyrs ut och annan allmän info om lokala event och liknande.

Studier allmänt

Eftersom vårt system skiljer sig en del från utbildningen i Malawi så finns det inte riktigt en roll som passar helt för dig som student på T11 i Sverige. Du är officiellt registrerad som en student i Malawi men de tyckte inte det var någon idé att jag skulle vara med studenterna här då de spenderar relativt lite tid på sjukhuset. Därför blev det mer att jag gick med "Interns" vilket kan liknas vid AT-läkare. Det kan dock variera från avdelning till avdelning då exempelvis 5.e års studenterna på ObGyn tar hand om alla förlossningar. 


Den epidemiologi du kommer se på sjukhuset här liknar inget du har sett eller lärt dig om i Sverige. Det är en bra idé att läsa på om en del sjukdomar i förväg och repetera akutrutiner. en bra källa till info är WHO:s guidelines (https://www.who.int/maternal_child_adolescent/documents/child_hospital_care/en/) och det finns även en bok att köpa på plats för ca 50SEK med de lokala riktlinjerna som utarbetats specifikt för pediatriken på QECH som jag verkligen rekommenderar. Några sjukdomar att läsa på i allmänhet oavsett avdelning är HIV/AIDS, malaria och TB. 


Vad gäller kläder så bär de flesta sina egna, ex byxor och skjorta/t-shirt eller klänning. Studenterna här bär läkarrock men du behöver inte göra det då du mer ses som en Intern. Jag rekommenderar scrubs och ett par sneakers du inte är rädd om för du kommer få allt möjligt roligt på dem och du vill inte ta hem dem igen. Förslagsvis tar du även med kirurg-scrubs och ett par crocs om du vill vara med på någon operation (Det behövs även hårskydd men det kan du köpa av en sköterskorna på ObGyn som syr egna av afrikanska tyger för ca 25SEK och på köpet få en kul souvenir). Du behöver inte ta med handskar men handsprit + en liten flaska att ha i fickan är en bra idé och munskydd/skyddsglasögon om du ska vara på op. Annars är stetoskop, reflexhammare och pennlampa bra att ha och om du har möjlighet så underlättar det verkligen att ha en saturationsmätare, termometer (för armhålan) och blodtrycksmanschett i passande storlek då de som finns ofta är trasiga eller försvunna.

Nattjour

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI

Utbytet varade över båda SVK perioderna i slutet på T11, minimilängden är tre månader för att du ska kunna få Linnaeus-Palme stipendium och i mitt fall innebar det att jag skulle missa examensceremonin, därför valde jag att stanna fyra månader. Enligt universitetet i Malawi så fick vi bara välja en placering att vara på under hela utbytet (det är dock inget problem med sjukhuset att väl på plats vara en tid på en annan avdelning) så för mig blev det 16 veckor på pediatriken. Dagarna börjar med morgonmöte ca 7.30 på morgonen och sen arbetar du fram till 16.30. Det finns även möjlighet att gå natt och helgjour med någon av "Interns" och det kan jag verkligen rekommendera då ni två eller ibland tre praktiskt taget är ensamt ansvariga för de ca 250 patienterna på avdelningen och alla eventuella akutfall. Beroende på vilken sektion du är på så ser dagarna lite annorlunda ut men i stora drag så rondar du på förmiddagen och följer upp det som behöver göras (ex ta prover, följa upp resultat, boka eller utföra undersökningar) på eftermiddagen. 


Första 6 veckorna roterade jag runt mellan de olika sektionerna för att få en känsla för hur arbetet går till. Det var alltifrån Neonatalavd till Malnutritionsavd och den helt nybyggda pediatriska Kirurgavd (Sponsrad av Madonna). Största delen av tiden tog vi egna patienter i den mån språket tillät, undersökte och skrev journalanteckningarna. Fallen presenterade sen för antingen en Intern eller Registrar (ST-läkare) som dubbelkollade att vår plan för patienten såg bra ut. Det finns stora möjligheter att få öva många praktiska moment såsom blodprovstagning, LP, Ventrikel-tappning mm. Men det bygger på att du måste ta egna initiativ och fråga och även säga nej om du känner att det är utanför din kompetensnivå. Mitt sätt att hantera de etiska aspekterna då det inte går att leva upp till samma standard som hemma var att alltid ställa frågan: Vad är bäst för patienten i det här läget? Även om Interns här har gjort alla praktiska moment hundratals gånger så saknas det ofta bra handledning så det är långt ifrån alltid det görs enligt riktlinjerna och i de fallen kan det till och med vara bättre för patienten att vi får öva. 


Generellt får du vara beredd på att det är en relativt kaotisk miljö och att allt inte är logiskt eller fungerar så som det borde fungera. Vi fick höra första veckan att det är först efter 3 månader man får komma med kritik på hur vården bedrivs för innan dess har man inte fått en tillräckligt bra bild av svårigheterna personalen ställs inför. Efter fyra månader kan jag förstå den inställningen men det finns fortfarande situationer som är väldigt frustrerande. Det har funnits tillfällen när jag fått göra saker som är långt över min kompetensnivå för att jag i situationen trots allt varit den med högst kompetens på plats och ingen annan gått att få tag på. Det har innefattat allt från att utföra hjärt-lungräddning på en 8-åring med hjärtstopp till att försöka hålla liv i nyfödda trillingar där alla får andningsuppehåll samtidigt. Ibland slutar det lyckligt men allt som oftast så är det ett hopplöst försök. I fallet med 8-åringen så visade sig senare att den antibiotika han behövde mot sin meningit inte hade getts under de senaste tre dagarna. De dagarna känns det tungt för det är en sak när utfall beror på resursbrister och det är lättare att acceptera än när det känns som att vi inte gjort vårt bästa för patienten.

Akutrummet på pediatriken

Språk och kultur

Det officiella språket är engelska och det talas av alla som arbetar på sjukhuset och ett fåtal av patienterna. Alla journalanteckningar, ronder etc. är på engelska så det är inget problem att vara delaktig. Det är en fördel att lära sig några enkla fraser/ord på Chichewa (ett av de lokala språken) för att enklare kommunicera med patienterna och deras anhöriga. I de flesta fall får du dock ta hjälp att tolka av någon av sköterskorna eller studenterna som är på avdelningen. Kulturen på sjukhuset är mycket mer hierarkisk än i Sverige och du måste ta egna initiativ för det finns ingen tillförordnad handledare men alla är samtidigt väldigt välkomnande och trevliga så det brukar lösa sig.

Fritid och sociala aktivteter

Alla på sjukhuset frågar konstant om du har rest och sett landet och uppmanar dig att göra det. Det är inget problem att ta någon dag ledigt för att resa runt och se annat än insidan av sjukhuset och det finns mycket att se och göra i Malawi. Även om (eller tack vare) att landet är långt ifrån någon turistdestination så finns det många fantastiska platser att besöka. 


Det svåraste med att resa i Malawi är själva transporten mellan platserna. Det går att hyra bil men det är relativt dyrt och skicket på många vägar samt trafiken gör att det tyvärr inte är det mest inbjudande alternativet. Det är också vänstertrafik vilket gör det lite extra ovant. Det finns ett rätt utbyggt nät av minibussar som kan ta dig nästan överallt men vi blev varnade från att använda dem. Efter att ha varit placerad ett antal dagar på akuten så förstår jag varför. Var och varannan historia börjar med frasen: "Jag satt i en minibuss..." Eller "Jag blev påkörd av en minibuss...". Förarna kör otroligt vårdslöst och det i kombination med de dåliga vägarna och skicket på bilarna (inga krockkuddar eller säkerhetsbälten och alltid överfulla) gör att olyckor tyvärr är vanliga. 


Vill du resa inom staden råder det dock ingen brist på taxis och det är lätt att samla på sig ett antal nummer till bra förare som kan ta dig runt när det behövs. Mellan Blantyre och Lilongwe går det större bussar (coaches, ex: AXA eller SOSOSO) för ca 100SEK enkel resa som tar ca 4,5h och är relativt bekväma. 


Blantyre

  • Farmers marker - Första lördagen varje månad är det marknad i Blantyre där olika välgörenhetsprojekt och andra säljer mat och hantverk. Det är fullt av Muzungus (det är ett ord du kommer lära dig) och du träffar alltid någon du känner. 
  • KwaHaraba - Konstcafé som har bra lunch och ibland livemusik. Du kan även köpa tavlor eller annat hantverk till rimliga priser. 
  • Café Grazia - Som nämt ovan har de Malawis bästa pizza och hemgjord glass (Om ryktet stämmer så är det en av överläkarna på sjukhuset som säljer mjölken från sina kor till caféet för att göra glass på). Vägg i vägg ligger en butik som fungerar lite som ett varuhus för alla olika hantverksprojekt i Malawi. 
  • Lovestory - Precis nyöppnat café som har stans bästa kaffe. Brukar även ha en plats på Farmers market. 
  • Mandala - En grön oas i mitten av Blantyre som är den perfekta platsen att njuta av solen med ett glas Hibiskus-isté. 
  • Jacaranda Cultural Center - Det händer alltid något på Jacaranda, allt från konserter till konstutställningar och kurser. 
  • Tiyamike - Ett välgörenhetsprojekt ämnat att lära kvinnor att bli sömmerskor för att få en inkomst. Det som tillverkas säljs i deras butik (alltifrån gosedjur till väskor och köksredskap) och det brukar även ha en plats på Farmers market. 
  • People of the Sun - Ligger bakom Jacaranda och är en inredningsbutik värdig att finnas i de trendigaste delarna av SoFo. Är ett välgörenhetsprojekt som syftar till att bevara och lära ut traditionellt hantverk av trä och halm. 
  • Pamet - Ligger runt hörnet från People of the Sun och säljer produkter av återvunnet papper.  

  • Sports complex - På universitetet finns ett Sports complex med gym, en liten pool, squashbana mm. Är ett trevligt ställe med bra stämning och du kommer inte hitta ett bättre gym i Blantyre. Vi köpte ett årskort eftersom deras år slutar i mars och vi därför bara behövde betala för nov-mars vilket passade oss perfekt. Totalt för fyra månader kostade det 750SEK och då ingår även att använda poolen. Glöm inte att visa upp att du är student på College of Medicine för att få rabatt. 

Dagsutflykter

  • Satemwa - ett av de äldsta teplantagen i Malawi. Du kan antingen stanna där över några dagar i det lyxiga Huntingdon House eller åka på en dagsutflykt med te-provning, lunch och en rundtur av plantaget. 
  • Mulanje - Ett av Afrikas högsta berg och väl värt ett besök. Du kan bestiga det med hjälp av en guide (rekommenderas inte att försöka själv då mer än en person försvunnit på berget, vilket också gett upphov till en del legender). Se dock till att packa riktiga vandringskängor för det är inte en helt enkel vandring. Finns även ett trevligt vattenfall i närheten som är värt ett besök. 
  • Zomba - Ett annat berg där du har en fantastisk utsikt från toppen. Du kan antingen sova över på toppen på det lyxiga Sunbird och se solnedgången över Zomba-dalen eller stanna en natt i staden på det betydligt billigare men helt adekvata Pakachere Backpackers som även erbjuder guider för att ta dig runt. Tror det ska finnas möjlighet att rida upp för berget också... 

Lilongwe

  • Lilongwe Wildlife Center - i mitten av staden finns det ett center som jobbar med att rehabilitera skadade djur som sen släpps tillbaka ut i vildmarken. Det är en oas av lugn i en annars hektiskt stad och de har även en fantastisk restaurang/café. 
  • Linga Winery - Missa inte möjligheten att gå på vinprovning hos Malawis enda vintillverkare. Det är ett lokalt familjeägt projekt och du kan utan problem spendera tre timmar där med att bara dricka fantastiskt vin gjort på lokala frukter (inte vindruvor) och prata om allt från livsmedelshygien till politik med den helt underbara ägaren. 
  • Zambia Chitenje market - Villl du köpa tyg är det här platsen att göra det på i Lilongwe som av någon anledning heter Zambia på Google maps. 

Lake Malawi 
Du har inte varit i Malawi innan du besökt sjön. Du kan hitta tillräckligt med info om den på egen hand men kan rekommendera ett besök till Nkhotakota Pottery Lodge om du vill undvika backpacker ställen som Cape Maclear och Mangochi. Tänkt på att risken för att få Schistosomiasis är stor om du badar i den och behandling med Praziquantel rekommenderas. 

South Luangwa (Zambia) - Eftersom visumreglerna säger att du måste lämna landet efter 90 dagar så passar det perfekt att ta en tur till South Luangwa i Zambia som räknas som en av de bästa nationalparkerna i Afrika (speciellt under regnperioden). Kan rekommendera safari med Kiboko som anordnar 3-4 dagars safari med start i Lilongwe och inkluderar allt utom visumkostnad till Zambia (50USD).
Lake Malawi, Nkhotakota

Sammanfattning

Malawi är ett land av kontraster. Det är en tuff miljö på sjukhuset och åker du hit behöver du vara förberedd på att du kommer få se och uppleva mycket frustration och sorg. Men du kommer också få uppleva mycket glädje och framförallt lära dig otroligt mycket och få minnen för livet. I slutändan så är det med en känsla av hopp som jag lämnar (för den här gången). För människorna här klarar av att göra så otroligt mycket med de begränsade resurser de har och alla är trots motgångar alltid lika välkomnande och givmilda. Efter fyra månader här så kan jag inte annat än att hålla med om att Malawi är "the warm heart of Africa".