Reserapport - KI-student
Lärosäte: La Trobe University
Utbildningsprogram: Tandhygienist
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 18/19
Namn: Elin Johansson
E-postadress: elin.johansson.2@stud.ki.se

Innan avresa

Ansökan

I maj 2018 skickade jag in min ansökan till att få åka på utbyte termin 4, jag hade en hel del ställen att välja på så som, Portugal, Danmark, Holland, Norge, Canada och Australien. Jag valde självklart Australien eftersom det har varit en drömdestination för mig, och nu när jag kan ta chansen att göra ett utbyte så måste jag ta den-tänkte jag.

I ansökan skall man skriva ett brev om sig själv och varför just du skall åka. Sen ungefär i mitten av juni får man reda på om man får åka eller inte, jag blev så överlycklig när jag fick mitt mail som berättade att jag var antagen till att åka till Australien.

Efter detta blev det en stor väntan innan La Trobe skickade alla papper för att ansöka till universitetet för att bli antagen där också.

Var beredd på att lägga ner mycket tid på denna ansökan den var väldigt krånglig, och se till att du får kurskoden för den kurs du skall ha för utbytet innan du sätter dig för att ansöka så kommer det går mycket lättare.

 

Förberedelse

Något som kan vara bra att kolla upp är att du är vaccinerad mot hepatit A och B samt göra ett tuberkulos test som du kan visa upp på kliniken om de frågar. Beställ även ett utdrag från polisregistret på engelska det behövs för att få vara på kliniken, det skall skickas in till ansvarig för att kunna få behörighet till kliniken. När du även skickar in detta behövs ett kort på dig själv med en ljus bakgrund som inte får vara ett passfoto men detta mail får du i slutet av december eller i början av januari.

Kolla även upp så att du inte missar obligatoriska seminarier som inte går att ta igen medans du är borta på utbytet så att det löser sig innan du åker.


Bokning av resa

Se till att få datum för utbytet och boka biljetter samt visum, visumet är gratis om man skall vara där minder än tre månader. Men det gäller att söka det på Australiens utrikesdepartement för annars kan du bli lurad på pengar.

Länken till visumansökan: https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/evisitor-651

Jag fick mitt visum på 2 minuter, så det svenska passet är verkligen fantastiskt.


Ankomst och registrering

Anlänt

Resan började 6/2 på Arlanda och landade på Melbournes flygplats Tullamarine sent 7/2 så tog in på ett hotell över natten och åka tidigt på morgonen till Bendigo. Det smidigaste sättet att ta sig från Melbourne till Bendigo är att ta tåget, så skaffa dig ett myki-card och fyll på det med en enkelbiljett. Resan tar ca 2 timmar och kostar ca 140kr.

 

La Trobe

Första dagen mötte vi koordination samt rektorn för programmet, på campus där de visade oss runt och informerade oss vad vi skulle göra samt få inlogg till mailen.

Rektorn bad oss om en 10 min film som summerar utbytet och hur skillnaderna är mellan länderna., som man lämnar in de sista dagarna helt via ett USB så ta med ett som ligger hemma och skräpar. För att kunna få ut ett “betyg” från detta utbyte så måste man göra två olika kurser som man gör på webben som handlar om ursprungsbefolkningen och hur man skall förhålla sig till studier.

 


 

Ekonomi

Priserna i Australien ligger ungefär som här hemma i Sverige, ett tipps är att inte ta med för mycket kontakter för du kommer inte använda dem förutom på marknader och liknande. Du kan betala med kort överallt.
För boendet betalade vi ca 9000kr/person, men då bodde vi i ett helt eget hus och slapp bo med 24st andra på campus.



Boende

Boende jag hade i Bendigo var fantastiskt,  vi hade en sådan tur när jag och min klasskamrat bokade via Airbnb och hamnade hos ett fantastiskt par. De är så omhändertagande så de visade oss runt och även bjöd oss på middag, sen har de även tagit med oss på utflykter för att se vilda kängurus och se städerna runt omkring Bendigo.

Vill rekommendera att när ni bokar boende så kolla vart boendet ligger i jämförelse med sjukhuset eftersom det är där ni skall vara. Vi bodde i Quarry Hill vilket låg bakom tågstationen och du kan gå vart som.

Det var nära det mesta och hade bara 20 min gångavstånd till kliniken.

 

Studier allmänt

Första dagen på kliniken kommer vara jobbig det är så många intryck och skillnader med hemma, men du kommer få mycket information för du kommer få göra lite olika kurser på nätet för att kunna få vara på kliniken.

På kliniken råder klädkod, du måste ha en blå tröja/bussarong och svarta byxor (ej jeans) samt ha svarta läderskor. Detta är ett måste, se till att du har detta annars är du tvungen att köpa allt nytt.

Första veckan kommer du bara att assistera, se till att du får assistera till barnpatienter för det andra har du redan sett och gjort själv. Kanske att du bör assistera till en undersökning på en vuxen patient och hur de går tillväga när de utför en MIB och vad de skriver i anteckningarna.

Kliniken är väldigt annorlunda gentemot Sverige, här plastar de in allt och det finns ingen spottkopp samt att röntgenrören är runda. Det är några av skillnaderna, studenterna har även sina egna curetter men vi får lång sjukhusets egna dock är de ganska dåliga och fel slipade tyvärr.  Studenterna är väldigt försiktiga när de MIB:ar och de går inte ner i djupare fickor utan då skickas patienterna till parodavdelnningen.

När du får dina egna patienter kommer du ha en assistent och du kommer få ha på dig ett förkläde i typ. Behandlingstiden ligger på ca 1h och 15 min och du kommer bara få MIB:a eller kanske göra en parodstatus samt skriva anteckningarna. Sen gör man alltid en reflektion på arbetet för varje enskild patient som du får respons på.

Man lär sig så mycket av detta och man uppskattar KI:s klinik så mycket mer än vad man kanske gjorde innan.

 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 4 på KI
Jag hade bara klinik under mitt utbyte samtidigt som jag hade en del uppgifter att göra från Karolinska institutet som exempel examensarbete osv.

Språk och kultur

Språket är enkelt om man kan engelska och alla är så vänliga i Australien så de tar sig tid att förstå dig även om du inte hittar rätt ord just för tillfället. Dock är dialekten lite trixig att förstå sig på men det lär man sig tillslut. Alla studenter är så hjälpsamma när man behöver hjälp att skriva daganteckningar och handledarna har stor förståelse om det blir felstavningar.

Fritid och sociala aktivteter

Kultur

Jag har inte bara varit på kliniken utan har varit och rest lite. Utan tog en weekend både i Sydney och i Brisabane.

Sydney var verkligen underbart, så skönt att komma iväg från kliniken några dagar. Bondi och Manly var så vackra platser så rekommenderar verkligen att åk till Sydney.

 

Brisbane var också fantastiskt god mat och så fina byggnader. Åkte ut till Lone Pine sanctuary för koalor och andra djur. Där möter du koalor och kan klappa dem men du kan även mata kängurus, se dingor, wombats, tasmanska djävular och en massa fina fåglar. Var även på utomhusbio som var så mysigt och prisvärt. Där kan du ta med dig mat och sitta i gräset och kolla på filmen, ta med en filt det blir mysigare då.

 

Melbourne måste du gå till Victoria market den är gigantisk och så mysigt, där kan du köpa allt från souvenirer till grönsaker och kött. Jag missade brighton beach boxes, det är det enda jag ångrar att jag inte åkte dit. St.kilda är fint men inget övermäktigt som Bondi. Melbourne bjuder på fantastisk mat och fantastiska byggnader med otrolig gatukonst. En fantastiskt vacker stad måste jag säga.

 

Bendigo är en så mysig och liten stad, byggnaderna är fantastiska och människorna är så vänliga. Jag som kommer från en liten stad trivs som fisken i vattnet. Här kommer du trivas om du gör detta utbyte.

Sammanfattning

 

Avslutning

Detta är det bästa beslutet jag har tagit, tack till Karolinska och La Trobe för denna möjlighet. Så går du i tankar om att göra ett utbyte så gör det, du kommer inte att ångra dig även om du kommer ha en del hemlängtan.