Reserapport - KI-student
Lärosäte: Makerere University
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 18/19
Namn: Elin Doyle
E-postadress: doyle.elin@gmail.com

Innan avresa

Afrika. Denna färgstarka, fascinerande kontinent. Gorillornas, zebrornas, flodhästarnas och en hel drös av andra annorlunda djurs kontinent. En kontinent med blodig både historia och nutid. Kontinenten vars natur är sådär exotiskt grön, vars jord är sådär krispigt rödbetäckt, vars befolkning är sådär osvenskt pratsam, avstressad och dansant och där det är helt naturligt att sjunga högt för sig själv på gatan. Jag har vetat det länge: blir det något utbyte för mig under sista terminen på läkarprogrammet så är det till Afrika det kommer att bära av. Det gjorde det också och det är något av det mest lärorika jag varit med om!


Jag var tidigt under utbildningen helt inställd på att åka på så många utbyten som möjligt – det var nästan det jag såg fram emot mest med hela läkarutbildningen. Det blev examensarbete i Sydafrika, två SVK-kurser utomlands, IFMSA-utbyte i Taiwan en sommar och en termins uppehåll för att volontära i bergsbyar i Nepal. Jag sökte terminsutbyten i princip varje omgång man kunde söka under hela läkarprogrammet, men tackade i slutändan nej eftersom jag tänkte att jag inte skulle kunna tillgodogöra mig utbildningen så bra med bristande språkkunskaper. Många av utbytena på T10/T11 är ju dock i länder där undervisningen hålls på engelska och eftersom det var min sista chans att åka iväg på ett regelrätt utbyte (vilket jag ju faktiskt inte hade varit på tidigare) tänkte jag att jag måste köra på denna gång. Jag visste att jag ville till något land Afrika och att jag ville vara tillbaka till examenshögtiden på KI, så då blev Uganda mitt förstahandsval. 

Ansökan  

Det som tog mest tid att skriva i ansökan var det personliga brevet, där man ska berätta kort om sig själv, sina önskemål om kurser/placeringar och eventuella önskemål om hjälp med bostad. I övrigt behöver man fylla i en ansökningsblankett (fås av KI:s utbyteshandläggare), bifoga ett intyg om hepatit B-vaccination (jag scannade in mitt vaccinationskort), Ladok-utdrag och CV på engelska, foto, samt ”Letter of recommendation” och försäkringsintyg som båda fås av utbyteshandläggaren på KI. Hela ansökan skulle sedan både mejlas och skickas per post till internationella koordinatorn på Makerere University. Jag skickade iväg min ansökan i augusti 2018 (för våren 2019) men i november hade jag ännu inte fått svar. Det var lite stressande att inte veta om man blivit antagen eller inte när man skulle söka SVK, men efter några extra mejl från både mig och utbyteshandläggaren på KI fick jag äntligen svar att jag blivit antagen, någon dag innan SVK-deadline (tror typ alla blir antagna så ingen anledning till oro!). Först efter detta bokade jag flyg och boende. 

 

Internationella koordinatorn på Makerere University är generellt rätt långsam på att svara på mejl (om hen alls svarar), men generellt går saker och ting att lösa på plats! Jag ville gärna veta innan exakt vart jag skulle infinna mig och vilken tid, men det är sådant man oftast inte får svar på förrän man är på plats tyvärr. Jag ger dig dock en hel del info här så fortsätt läsa! Det är dessutom väldigt flexibelt gällande vilka placeringar man kan få, dvs det mesta går att ändra när man väl är på plats. 

Vaccinationer

Jag hade alla nödvändiga vaccinationer sedan innan (hepatit A & B, tyfoidfeber, meningokocker/nimenrix. tuberkulos, rabies och gula febern - meningokocker dock ev ej nödvändigt, beror på vart du planerar att resa på fritiden) förutom malariaprofylax & dukoral. Jag gick till en vaccinationscentral flera månader i förväg (när jag hade sökt SVK, dvs bestämt mig för att åka) för att kolla upp mina vaccinationer och få recept på profylax – det var rätt skönt att ha det ur världen tidigt så jag kunde släppa det sen. OBS att gula febern-vaccination är obligatorisk! Man behöver visa upp sin Gula febern-vaccination direkt efter att man landat i Uganda och likaså vid utresa. 

Visum

Det finns ingen ugandisk ambassad i Sverige, så därför söker man visum online: https://visas.immigration.go.ug/. Jag blev rådd av den internationella koordinatorn på Makerere University att söka ett turistvisum då det är en enklare ansökningsprocess än för ett studievisum. Ett turistvisum kostar 50 USD för upp till 90 dagar. Man kan som alternativ välja att söka ett turistvisum som gäller för hela Östafrika, dvs om man planerar att resa lite även i omkringliggande länder - det visumet är dock lite dyrare. Man betalar när man ansöker online. När man får sin ansökan godkänd (via mejl) skriver man ut det dokumentet och visar upp vid passkontrollen i Uganda där de sedan utfärdar själva visumet i passet. Jag ansökte om ett 90-dagars visum online men blev bara godkänd för 60 dagar av oklar anledning, så jag var lite orolig att jag skulle få betala mer på plats för att få detta korrigerat. Jag försökte mejla den e-postadress som fanns på hemsidan flera ggr angående detta innan jag åkte utan att få svar. Väl på plats visade det sig dock inte vara några som helst problem att få det korrigerat till ett 90-dagars visum. 

Bra saker att packa med sig till praktiken:

Gällande klädsel så hade jag scrubs och heltäckande typ foppa-tofflor när jag var på trauma-akuten pga mycket blodstänk (om du är på förlossningen gäller samma där). Under mina resterande placeringar hade jag vit läkarrock med egna kläder under (obs tänk på klädkoden!) och typ ballerinaskor. Det räckte med en läkarrock för mig då den inte blev så smutsig på dessa avdelningar, plus att jag hade tvättmaskin hemma så det gick snabbt och enkelt att få den ren när det behövdes (det är viktigt att hålla sin läkarrock ren i Uganda!). Det var andra läkarstudenter som hade scrubs och gympaskor på sig hela tiden och det gick också bra - utbyteshandläggaren där nere uppmuntrar en till att köra på samma klädkod som man har hemma i Sverige. 

  • Scrubs: Jag hade 4 st med mig så att jag inte behövde tvätta varje dag
  • Vit läkarrock: Jag hade sparat en jag köpt under en global hälsa-kurs i Tanzania. 
  • Foppa-tofflor el liknande bekväma, täckande skor
  • Stetoskop
  • Reflexhammare
  • Plastförkläden: Jag använde ca 1-2st/dag beroende på specialitet
  • Handsprit (liten flaska): Användes mycket och ofta! Jag hade denna med mig på praktiken och fyllde på vid behov från den stora flaskan jag fått från KI (se nedan). 
  • Någon liten medicinsk pocketbok (typ "Oxford handbook of clinical medicine", "Oxford handbook of tropical medicine" eller liknande - beroende på vilka avdelningar du ska vara på)
  • Litet anteckningsblock att ha i fickan + penna

Bra saker att packa med sig från utresepaketet från KI: 

KI ger alla som ska göra utbyte i ett låg- eller medelinkomstland ett utresepaket med användbara prylar till utbytet. Detta var vad jag fick:

  • Vinyl-handskar i strl M (1 pkt): Jag använde minst 2 par/dag under utbytet. 
  • Munskydd (1 pkt): Jag använde det nästan aldrig, men bra att ha om du ska vara på operation eller infektionsavdelning. 
  • Enkla skyddsglasögon: Särskilt bra att ha om du ska vara på operation, obstetriken eller trauma-akuten. 
  • Handsprit (1000 ml-flaska för påfyllning)

Bra saker att köpa på plats till praktiken:

På avdelningarna på sjukhusen i Uganda finns väldigt få blodtrycksmätare, termometrar, reflexhammare, saturationsmätare etc. Behöver man något av detta och inte har det själv behöver man be någon av de ugandiska läkarstudenterna eller läkarna som har det om att få låna (det är långt ifrån alla studenter som har eftersom det är dyrt för dem). Du måste ha med åtminstone eget stetoskop, och du blir väldigt uppskattad om du dessutom har de andra prylarna så att folk kan låna vid behov eftersom det som sagt är en bristvara. Se till att du får tillbaka det du lånar ut bara! Lämnar du ifrån dig dina saker på en bänk eller liknande blir du av med dem illa kvickt. Jag hade med mig en tygpåse som jag hade mina prylar i när jag var på avdelningen, men många andra utbytesstudenter hade en liten ryggsäck. Viktigt att du håller koll på dina värdesaker på sjukhuset då det är vanligt med stölder!

Här är en lista på prylar som är bra att ha med sig på praktiken men som kan köpas på apotek på plats i Kampala. Det finns t.ex. ett apotek ("First Pharmacy") precis utanför sjukhusområdet där de har allt detta till salu:

  • Saturationsmätare (ca 180000 shilling)
  • Termometer (ca 25000 shilling)
  • Blodtrycksmanschett (ca 20000 shilling)
  • Kirurgtejp (billigt)

Är du på en pediatrikavdelning kan det också vara roligt att ha med sig (eller köpa på plats) såpbubblor, små klistermärken eller liknande som man kan leka med/ge till barnen allt eftersom.


Innan du åker hem kan du lämna kvar prylar till t.ex. en sjuksköterska på någon avdelning du finner lämplig. Om du har plats i väskan för ännu fler plasthandskar etc så är allt superbra gåvor att ge till avdelningarna innan du åker hem. Ett allmänt tips innan avresa är att fundera på om du eventuellt vill (helt frivilligt såklart) starta någon form av insamling av pengar eller sjukhusartiklar att ta med dig ner. Behoven på sjukhuset där nere är väldigt stora och när du är på plats kommer du snabbt att lägga märke till att mest basala instrument o.dyl. saknas. Jag gjorde en insamling via Facebook när jag hade varit på plats i ca 3 veckor och fick ihop hela 10 000 SEK bara på två dygn. Av dessa medel köpte jag fem digitala blodtrycks- och saturationsmätare för barn, en nebulisator, blodglukos-mätare, urinstickor och läkemedel för barn med sickelcellsjukdom - detta efter att ha konsulterat med ansvarig för barnkliniken på Mulago Hospital (jag ville involvera honom dels för att höra vilka prylar han ansåg skulle göra mest nytta, dels av "accountability reasons" och dels för att höra mig för kring vem på respektive avdelning jag skulle ge prylarna till för att undvika stöld). 


Bra saker att packa med sig generellt:

  • Paraply
  • Powerbank
  • Engelsk adapter + svensk grenuttag
  • Kontanter (USD eller ugandiska shilling/UGX) till taxiresan från flygplatsen när du landat (åtminstone)
  • Kopior på pass, vaccinationskort, försäkringsbevis, försäkringsvillkor, viktiga telefonnr (till Kammarkollegiet, Falck Global Assistance, svenska ambassaden, spärr av bankkort etc - lägg in dessa i telefonen men ha dem också på papper ifall att du skulle bli av med telefonen) etc
  • Vätskeersättning (jag blev dock aldrig magsjuk)
  • En extramobil som du inte är så rädd om - bra att ha ifall att du skulle bli av med din vanliga mobil + bra att ta med dig den billiga mobilen om du ska till lite suspekta områden (läs mer om säkerhet under "språk och kultur")
  • Tunn magväska att ha under kläderna (där du kan ha det mest värdefulla)
  • Klädsel: Generellt (dvs bortsett från på sjukhuspraktiken) tänker jag att du kan klä dig som du gör i Sverige, men frågan är om du vill det alla gånger då du troligtvis kommer att bli väldigt uttittad redan som det är. Jag valde oftast att ha på mig byxor/kjolar nedanför knäna och t-shirts eller liknande överdel som gick nedanför axlarna då jag gick ut för att om möjligt slippa några extra rop/blickar efter mig. Åkte jag till en hotellpool tog jag med mig korta shorts eller liknande och bytte om till det väl på plats. 
  • Dator: Jag hade med mig min dator (MacBook) och är väldigt glad att jag hade det bortsett från att jag blev av med den efter tre veckor (läs mer om det i "säkerhet" under "språk och kultur"). Det kan vara väldigt trevligt att ha med sig dator för att t.ex. kolla Netflix ibland, men jag rekommenderar dig att inte ta med dig den utanför ditt boende annat än om nödvändigt. 

Jag, två svenska sjuksköterskestudenter och en amerikansk pediatriker utanför barnakuten:

Ankomst och registrering

Transport från flygplatsen

Jag landade runt kl 22.45 på kvällen dagen innan jag skulle börja praktiken så jag hade inte så mycket marginal för eventuella förseningar eller liknande. Jag skulle bli upphämtad på flygplatsen (internationella koordinatorn skulle ordna med transport) men ingen var där för att hämta mig, så efter lite väntande fick jag ordna en taxi på egen hand. Det finns en hel del taxis utanför flygplatsen och det kostar ca 120 000 shilling att ta sig från flygplatsen till området kring Makerere University. Du kan betala föraren i USD, men om du vill betala i shilling fick jag höra (för sent för egen del) att det finns en ATM nånstans vid bagagebandet inne på flygplatsen. Det finns alltså ingen ATM när du kommit ut från det området, så du måste hämta ut pengarna innan du tar dig ut från området med bagagebanden. Det finns wi-fi inne i flygplatsområdet. Ett tips är att ladda ner offlinekarta över Kampala & Entebbe redan hemma i Sverige så att du kan komma åt dem även utan internet när du landat.

Första dagen

Jag valde att ha ett 10 veckors-utbyte, så jag behövde sätta igång praktiken direkt dagen efter att jag landat. Jag tyckte personligen att det var skönt att komma igång med rutiner på en gång. När man väl är på sjukhuset träffar man ju andra utbytesstudenter och det var det också roligt att göra tidigt. Jag visste dock inte var jag skulle infinna mig första dagen, så jag traskade på eget bevåg till Makerere University och letade mig fram. Till sist fick jag reda på att Medical school är belägen på sjukhusområdet (dvs Mulago Hospital) och inte på Makerere University huvudcampus. En snäll administratör på universitet ordnade så att jag fick skjuts dit istället. Där fick jag hjälp att hitta till internationella koordinatorns kontor, där jag fick en namnbricka och fick fylla i några formulär. Obs att hen kan propsa för att du behöver betala en administrativ avgift på x antal tusen USD, men om KI inte uttryckligen har sagt att du kommer att behöva betala denna avgift ska du inte behöva göra det - dvs betala inte! Hänvisa i sådant fall istället till utbyteshandläggaren på KI. 

Den internationella koordinatorn tillkallade sedan en ugandisk läkarstudent som visade mig runt på sjukhusområdet och medical school-området (sjukhuset och universitetet ligger precis jämte varandra). Läkarstudenten hjälpte mig också att fixa ett lokalt sim-kort, vilket var mkt uppskattat! Jag köpte ett sim-kort från operatören Airtel i en liten Airtel-butik i Wandegeya nära mitt boende - men sim-kort finns även att köpa i större köpcentrum såsom i Acacia mall (jag skulle rekommendera att gå/ta über till till Acacia mall om du ska köpa på egen hand). Jag berättar mer om sim-kort & mobilt internet under ekonomi-avsnittet. Obs att du behöver ha med dig ditt pass när du ska köpa sim-kort!

Introduktionsaktiviteter

Första veckan jag var på plats ordnades det dels en tredagars språkkurs i luganda - språket som talas i Kampala-regionen och dels en kvällstur till en "cultural dance show" på Ndere cultural center. Språkkursen hölls tisdag-torsdag kl 15-16.30. Man anmäler sig inne hos internationella koordinatorn, förslagsvis första dagen när man ändå är där. Jag rekommenderar båda dessa aktiviteter, som också är bra sätt att lära känna andra utbytesstudenter!


Makerere medical school vid Mulago Hospital:

Ekonomi

Jag hade en väldigt begränsad budget för mitt utbyte, så jag åkte inte iväg på några större helgutflykter alls utan höll mig omkring Kampala. Gör man det kan man komma extremt billigt undan (efter att man betalt boendet förstås). 

Innan avresa

  • Vaccinationer: Priset för vaccinationer beror givetvis på hur många vaccinationer du redan har sedan innan. Särskilt viktigt med gula febern-vaccination & malariaprofylax! Gula febern-vaccin kostar 590:-, Hepatit A+B-vaccin kostar 630:- per spruta (behövs minst 2 sprutor innan avfärd om du inte har någon sedan innan) och malariaprofylax kostar ca 140:- för själva receptet och därefter får du betala när du hämtar ut tabletterna på apoteket också. 

  • Visum: Ett turistvisum som är giltigt upp till 90 dagar i Uganda kostar 50 USD.

  • Flygbiljett: Jag hittade en tur&retur-biljett för knappt 5000 SEK. Jag köpte biljetterna ca 4 mån innan avresa. 

På plats 

  • Boende: Jag betalade ca 20 USD/natt för ett enkelrum på Camel House. Jag fick även en rabatt på några procent pga att jag stannade en längre tid (fick dock rabatten först när jag bad om det - så fråga).

  • Mat/restauranger: Jag åt för det mesta lunch på "Maama Box" på sjukhusområdet (dit går de flesta utbytesstudenter och även ugandier på sjukhuset) där en lunch kostar 3000-6000 schilling och en dricka till ca 2000 schilling - dvs det blir max 20 SEK/måltid! Det finns även en mindre "canteen" på sjukhusområdet (den ligger precis bredvid huvudingången till biblioteket) där kan du köpa kaffe/te, samosas, rolex (ugandisk crêpe med omelett i) mm för en billig peng. En lokal/ugandisk måltid ute ligger i samma prisklass som på Maama Box. Måltider på icke-ugandiska restauranger (finns alltifrån indiskt till grekiskt till italienskt) ligger på priser mer lika de svenska, från ca 50 kr och uppåt. 

  • Mat/supermarket: Det finns stor matmarknad t.ex. i Wandegeya precis i närheten av Makerere University-området och där kan du köpa frukt & grönt till ett mycket billigt pris. Mataffärer finns av varierande kvalitet och priserna varierar därefter. I Acacia Mall finns t.ex. en mycket välsorterad matbutik med västerländsk standard. Priser är generellt billigare än i Sverige, men det beror även på vad du köper. Matvaror som odlas/produceras lokalt är givetvis billigare medan t.ex. en liten burk grön pesto kostar närmare 50 SEK. 
  • Vatten: Jag köpte ofta med mig en stor 5L-dunk med vatten från en närliggande supermarket, från vilken jag fyllde på mindre flaskor att ha med mig under dagarna. En 5L-dunk med vatten kostade ca 5000 shilling och en 0,5L flaska ca 2000 shilling.

  • Transport: Jag åkte alltid über, vilket anses vara tryggt i Kampala. En über-resa inom Kampala kostade normalt ca 5000-10000 shilling. Min första kvinnliga über-chaufför valde jag att anlita som min egen privatchaufför (kontakta mig för kontaktuppgifter till henne). Jag betalade henne 5000 shilling för att skjutsa mig till sjukhuset varje dag - hon kom och hämtade mig kl 8.30 varje morgon. (Jag berättar mer om transportalternativ under "språk och kultur".) 

  • Sim-kort & internet: Jag rekommenderar dig att köpa ett lokalt simkort med internet - det är användbart både på kliniken och för kartor och über. Under rubriken "ankomst" berättar jag hur jag gick till väga när jag köpte mitt. Sim-kortet kostade 3000 schilling och när jag köpte det laddade jag på det med 70 000 schilling som jag köpte ca 15 gb data för (giltigt i 1 mån). Jag köpte även några samtalsminuter för ca 5000 shilling att ringa lokalt för. För att kunna använda sociala medier behöver du också betala en skatt (sk OTT) som kostar ca 6000 shilling/månad. OTT kan du betala för när du köper sim-kortet alternativt fyller på data. 

  • Nöjen: Hur mycket som går åt till nöjen är ju väldigt mycket beroende på vad du väljer att göra på din fritid. Jag hade inte råd att åka på några utflykter på helgerna, men det är ju det absolut vanligaste att utbytesstudenterna på sjukhuset gör. Om du åker på utbyte ensam kommer du träffa många andra utbytesstudenter att göra helgutflykter med. Safari kostar ca 4000:- och gorillatrekking från ca 10 000:-.
Lokal ugandisk mat på Maama Box innehållandes brunt ris, chapati (crêpe-liknande bröd), matoke (mos på matbanan) och gröna ärtor:

Boende

Mitt boende 

Jag bodde på ”Camel House” (http://www.camelhousemakerere.com/) under hela min vistelse i Uganda. Camel House ligger på andra sidan gatan från Makerere University (huvudcampuset), och består egentligen av två lägenheter i lägenhetskomplexet Wandegeya Condominium Flats. Camel house är alltså inte en egen byggnad utan två lägenheter av många i detta komplex (vissa kallar komplexet även för Makerere Flats - kan vara bra att veta om du skulle behöva guida någon über-chaufför). Lägenheterna ligger ca 20 min gångavstånd från Mulago Hospital, och jag promenerade dit varje morgon de första veckorna. Acacia Mall ligger ungefär ytterligare 20 min från sjukhuset om du fortsätter att gå på samma gata. 

Wandegeya Condominium Flats är ett s.k. "gated community" med stängsel runt om och vakt dygnet runt, så jag kände mig alltid säker inne på området (även om det kanske inte var högsta kvalitén på själva vaktandet alltid). Inne på området finns en mindre butik och en liten bar, vilka båda är öppna till sent. Själva lägenheterna har tre sovrum vardera med två sängar i varje somrum. En säng kostar 11 USD/natt. Eftersom jag åkte själv valde jag dock att betala för ett helt rum och priset blev då 20 USD/natt (jag fick även lite rabatt pga lång vistelse - se ekonomiavsnittet). Jag betalade för hela vistelsen i början. Under hela tiden jag bodde där var vi dock aldrig fler än fyra personer som bodde i lägenheten samtidigt, och majoriteten var även de utbytesstudenter. Man delar på ett vardagsrum, kök, två toaletter och en dusch. Det finns även en balkong med en soffa på där man kan ligga och slappa, men solen når tyvärr inte dit så det går inte att sola där (jag kände mig heller aldrig helt bekväm att sitta på gräset utanför lägenhetshuset och sola då det inte är så många vita som bor inne på området). Lägenheterna har tvättmaskin och wifi vilka båda funkade bra! Det var strömavbrott i lägenheten kanske 2-3 ggr under de 10 veckor jag bodde där, vilket ordnade upp sig efter max någon dag - i övrigt funkade allt utmärkt! Francis och Daisy som har hand om boendet var otroligt hjälpsamma oavsett vilka frågor jag hade och svarade snabbt på mejl och meddelanden både innan och under min vistelse där. Jag är i överlag mycket nöjd med detta boende!

Förslag på andra boenden

Andra utbytesstudenter jag träffade bodde några på Edge House som ligger på universitetsområdet (dvs över gatan från Camel House) där de trivdes bra, några bodde på Airbnb som de hade fixat själva och några bodde på Mulago Guest House som ligger precis vid Mulago Hospital. Jag hade innan avfärd läst mig till att boende på Mulago Guest House gick på ca 25 USD/natt vilket var en av anledningarna till att jag valde bort det. Jag fick dock höra av några svenska sjuksköterskestudenter som bodde där att de betalade 20 USD/natt per person i ett dubbelrum inkl frukost och att det utan frukost hade kostat 15 USD/natt. Om jag skulle åka tillbaka skulle jag helt klart överväga att bo där istället eftersom det ligger närmre sjukhuset och känns som ett tryggare område generellt. Det är även rätt mysigt precis runt omkring Mulago Guest House med en liten bar och restaurang utanför och en gräsmatta där man kan kan sitta i solen.

Huset som min lägenhet (Camel House) låg i:

Studier allmänt

Läkarutbildningen i Uganda

Läkarutbildningen i Uganda är 5-årig där de två sista åren är kliniska. De kliniska åren ser väldigt lika ut då man roterar på samma kliniker båda åren, så jag träffade studenter från både fjärde och femte året under alla mina placeringar. De bekostar sin utbildning själva om det inte haft turen att få ett statligt stipendium. All undervisning sker på engelska. Undervisningen trycker särskilt på vikten av bra anamnes- och statustagande, men studenterna lär sig också liksom vi vilka undersökningar/prover som "ska" beställa i olika fall även om dessa i praktiken inte finns att tillgå på offentliga sjukhus i Uganda. Många har inte råd med egna kursböcker och studerar därför mestadels på sjukhuset eller universitetsbiblioteket.  Det ligger generellt mycket eget ansvar på studenterna att lära sig under utbildningen. 

Efter grundutbildningen gör man internship i 1 år (typ som AT) där man roterar inom internmedicin, kirurgi, gyn&obs och pediatrik. Efter internship väljer man mellan att göra specialistutbildning/residency i 3 år eller att arbeta vidare som allmänläkare/general practitioner (GP). I praktiken behöver de flesta dock jobba efter sin internship för att få ihop pengar till sin residency. De jobbar mycket och får generellt lite betalt. Då det är svårt för sjukhuset att betala ut löner är det dessutom de som står lägst i "rang" (dvs interns) som blir utan lön först. Detta påverkar såklart arbetsmoralen. Många har dessutom andra jobb vid sidan av för att få ihop det ekonomiskt. 

En dag som läkarstudent i Uganda 

Två till tre dagar i veckan började dagen kl 8.00 med s.k. "teachings", då klassen träffades i mindre grupper under tillsyn av en lärare och där en eller två av studenterna i varje grupp presenterade ett ämne som de på förhand blivit tilldelade. I princip höll studenterna själva alltså i en föreläsning och roterade med varandra från gång till gång. Många studenter var väldigt nervösa inför dessa tillfällen - vilket man ju kan förstå - och förberedde sig noga. Om du skulle vilja delta i någon av dessa teachings är det bara att fråga någon student om när nästa tillfälle är - de blir ofta väldigt glada och hedrade om en utbytesstudent vill delta när de ska presentera. 


Efter sina teachings (eller de dagar när de inte hade har teachings), ca kl 9.30, kom studenterna till sina respektive avdelningar för att ha praktik. På avdelningarna började ronden (bedside) ca kl 9.30-10, och där förväntades studenterna delta. Det var ofta en överläkare/senior doctor som höll i ronden och en grupp om ca 10 studenter, interns och residents som gick med. Studenterna får alltså ingen enskild handledare tilldelade sig utan går alla med den överläkare som är där just den dagen. Ronden kunde hålla på i allt från 30 min till 4 timmar - vanligast var att det blev åt det senare hållet. Det var dock inte alltid någon överläkare/senior doctor som kom överhuvudtaget, och de förmiddagarna satt studenterna mest och väntade alternativt gick runt till patienter själva och tog anamnes och undersökte (för att lära sig). På många avdelningar förväntades studenterna också att (tillsammans med interns/AT-läkarna) gå runt till patienterna på egen hand innan ronden för att sedan kunna presentera någon patient var under stor-ronden med överläkaren (i dessa fall delade studenterna upp patienterna mellan sig). Att ta anamnes, undersöka och skriva journal för en patient kallas här för "to clerk a patient". Efter att studenterna & interns hade gått runt till patienterna gick residents/ST-läkarna och dubbelkollade samma patienter innan allt alltså till sist presenterades för överläkaren på stor-ronden. 

Efter ronden togs det blodprover etc på patienterna, dvs det som bestämts under ronden gjordes. Detta var det intern-läkarna och/eller resident-läkarna som gjorde. Det är alltså läkarna själva som tar alla prover och det görs direkt på plats. De behöver själva sedan gå med proverna till labbet en bit bort på sjukhusområdet, alt. att de skickar anhöriga till patienterna att lämna respektive prov till labbet. Läkarstudenterna var med på detta också i mån av tid och eget intresse. På eftermiddagarna kl 14.00 var det nämligen ofta föreläsningar/"lectures" eller PBL-seminarier och många studenter gick direkt dit från praktiken/ utan att ha hunnit äta lunch. Till seminarierna förväntade studenterna komma förberedda vilket de också gjorde. 

Skillnader mellan läkarutbildningen i Uganda och Sverige/KI 

  • Ronderna: Man lägger generellt betydligt mycket mer tid på varje patient inför och under ronden i Uganda än man gör i Sverige. Dels tar själva förberedelsearbetet inför ronden längre tid i och med att först studenterna/interns ofta ska gå igenom patienterna, sedan ST-läkarna/residents och till sist överläkarna under stor-ronden. Anamnestagandet är väldigt brett och innehåller frågor som kan tyckas helt irrelevanta när man kommer från Sverige, men det är inte studenternas/interns/residents uppgift att nischa in frågorna för de specifika patienterna utan att fråga i princip allt om alla patienter och anteckna detta i journalen. Det är sedan överläkarens uppgift att under stor-ronden sålla bland all information. Stor-ronden tar också generellt längre tid än i Sverige pga att överläkaren ofta börjar undervisa om något och fråga ut studenterna om allmänna medicinska saker under tiden de står vid patienterna. Det är egentligen detta som är den enda personliga handledning studenterna där får, och dess kvalité beror således mycket på överläkarens engagemang. Många överläkare är toppen och måna om att studenterna ska lära sig och förstå, medan andra mest står och pratar som att de pratar med sig själva. Jag upplevde ofta ronderna som frustrerande långsamma och ineffektiva jämfört med i Sverige, särskilt i början innan jag hade vant mig. Patienterna på avdelningen kunde ju vara ganska sjuka, och långa ronder (där man dessutom mest pratade om saker om inte hade med den specifika patienten att göra) fördröjde ju tiden tills vi kom till resten av patienterna. Men det ligger ju i kulturen generellt att vara mindre stressad, så det är bara att försöka go with the flow. 

  • Hierarkin: Det finns även en kultur av att överläkarna/de seniora läkarna grillar studenterna inför de andra på ett sätt som inte alls är vanligt i Sverige (ibland på gränsen till personangrepp enligt mig). Studenterna kunde få en smärre utskällning om de svarade fel och det var generellt inte så högt i tak gällande frågor. Det var heller inte sällan som jag var med om att en överläkare helt ratade en students svar på en fråga bara för att studenten hade använt ett lite annat ordval än vad överläkaren ville ha - trots att studenten var inne på helt rätt spår. De blir sedan oftast tillsagda att gå hem och läsa på istället för att överläkaren förklarar. Studenterna är dock vana vid detta och vid att ta kritik inför andra. Det skulle aldrig falla dem in att säga emot eller ifrågasätta en senior kollega/överläkare, även då dessa har uppenbart fel. Det är helt enkelt väldigt mycket mer hierarkiskt i Uganda jämfört med i Sverige. På tal om hierarki: Titlar är viktigare i Uganda än i Sverige, så ett tips är att tilltala alla med "Doctor" innan du med säkerhet vet deras titel. Obs också att det inte alls ställdes samma höga krav på mig som utbytesstudent som på de ugandiska studenterna - svarade jag fel på en fråga försökte överläkarna oftast snarare få mitt svar att inte låta så fel som det var. Du kan också alltid ursäkta dig med att sjukdomspanoramat i Sverige ser annorlunda ut. 

  • Klinisk kompetens: De ugandiska läkarstudenterna får se väldigt många patienter/diagnoser under sin utbildning - långt fler än vi får i Sverige - då det finns så många patienter på sjukhusen pga att behoven helt enkelt är så stora. Många av patienterna i Uganda har gått med sina symtom och sin sjukdom länge innan de söker vård, vilket innebär att man som ugandisk läkarstudent även får se många fler symtompresentationer och komplikationer under sin utbildning än vad vi får i Sverige. Detta i kombination med resursbristen leder till att de ofta blir mycket bättre än oss på på att diagnosticera kliniskt och att förlita sig på sina statusfynd. 

  • Journalerna: I Uganda skrivs journalerna för hand. De ugandiska studenterna och läkarna behöver därför kunna t.ex. doser på läkemedel, olika dosjusteringar efter vikt osv utantill. De kunde rabbla mycket sådan utantill-kunskap! De använder sig även av många för mig tidigare okända förkortningar i journalerna (se nedan). En del verkade tycka att det var väldigt konstigt att jag inte kunde alla förkortningar, doser och liknande utantill, men då fick jag möjlighet att förklara lite kring hur sjukvårdsarbetet funkar i Sverige. Många av de ugandiska studenterna var generellt väldigt nyfikna på hur det var att studera till och arbeta som läkare i Sverige. 
Journalförkortningar som är bra att känna till:
  • H/o alt. Hx - history of
  • ROS alt. R/s - respiratory system
  • CVS - cardiovascular system
  • P/a - pelvis and abdomen
  • O/e - on examination (motsvarar typ "allmäntillstånd")
  • R/o - ruling out
  • JACCOLD - Jaundice, anemia, clubbing, cyanosis, oedema, lymphadenopathy, dehydration (skrivs i journalen med bokstaven följt av en liten nolla eller ett till tre plustecken uppe i högra hörnet efter bokstaven för att beskriva patientens tillstånd) 
  • AVPU - Alert, responsive to Voice, responsive to Pain, Unresponsive (används ofta istället för GSC på barn)
  • PBF - peripheral blood film 
  • CBC - blodstatus
  • RFT - renal function test (innefattar dock inte krea)
  • LFT - liver function test
  • B/s for mps (alt. bara b/s) - blodutstryk (blood smear) för att kolla efter malariaparasiter
  • CXR - chest x-ray
  • N/S - normal saline
  • F/A - Folic acid 
  • NIL - ingen (oftast gällande behandling)
  • HDU - high-dependency unit
  • D/C - discharge
  • TCA - to come again (återbesök)
  • LOC - loss of consciousness
  • D/B - dysfunctional/difficult breathing 
  • GBW - general body weakness
  • SVD - spontaneous vaginal delivery
  • EBF - exclusive breast feeding
  • ANC - antenatal care
  • FGC - female genital cutting/circumcision
  • SCD/A - sickle cell disease/anemia
  • VOC - vaso-occlusive crisis (vid SCD)
  • ACS - acute chest syndrome (vid SCD)
  • GBS - guillain barre syndrome
Mappar med patientjournaler vid Mulago hospital:

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI
Jag åkte på utbyte under båda SVK-momenten under T11 och hade praktik i totalt 10 veckor. Första dagen på varje ny placering ska du infinna dig på utbyteskoordinatorns kontor ca kl 8-8.30 för att få ett papper att lämna till respektive avdelningsansvarig samt någon som guidar dig dit och introducerar dig. 

Jag valde att ha praktik på följande avdelningar:

1. AVDELNING FÖR UNDERNÄRDA BARN - Malnutrition Unit (1,5 veckor) 
Detta är en pediatrisk avdelning för barn under 5 år med "severe acute malnutrition"/SAM. Jag tyckte detta var en bra plats att börja på pga lugnt tempo - jag fick sätta mig in i arbetet på en avdelning på Mulago och se många olika sjukdomar då undernäring oftast inte är den enda diagnosen barnen har. Många barn hade HIV och TB (båda dessa sjukdomar ger ju försämrad aptit) och flera hade även någon neurologisk åkomma såsom t.ex. CP (sämre sväljförmåga hos dessa patienter leder ofta till minskat matintag). Veckan då jag var där var det en amerikansk läkare på plats som var mycket hjälpsam i att förklara och lära mig - jag vet andra utbytesstudenter som var där efter mig (dvs då amerikanen inte var på plats längre) som däremot inte tyckte att det var en lika bra placering. Jag skulle ändå säga att avdelningen är värd att lägga 1 v på eftersom undernäring är något vi sällan ser i Sverige. Ett tips är att tillsammans med en ugandisk läkarstudent skriva in åtminstone en patient under din praktik där, så får du i praktiken lära dig hur man tar anamnes och undersöker ett undernärt barn (som utbytesstudenter får vi dock inte anteckna i journalen utan det får bara ugandiska läkarstudenter göra). Du kan även gå runt själv och läsa i journaler och undersöka barn som redan blivit inlagda för att få en bild av vilka patienter som blir inlagda och hur de handläggs. 

Bra länkar/material inför placeringen:
  • http://www.health.go.ug/docs/IMAM.pdf - Här är länk till en pdf med riktlinjerna de följer på avdelningen - kan vara intressant att läsa kolla igenom innan du börjar din placering för att få lite koll på "severe acute malnutrition". 
2. BARNAKUTEN - Paediatric Acute Care Unit (2 veckor)
Detta är alltså barnakuten på sjukhuset. Här hamnar alla medicinska patienter under 18 år (de kirurgiska patienterna hamnar på kirurg-/trauma-akuten som är gemensam för barn och vuxna). Efter att patienterna kommit in genom entrén till barnakuten (och väntat ut den eventuella kön) blev de triagerade antingen till att akutrummet eller till att träffa en läkare i något av de "vanliga" undersökningsrummen. 

Jag spenderade det mesta av tiden i akutrummet, eller "rescucitation room" som det kallades, där de mest kritiska patienterna hamnade. Min uppfattning var att patienter hamnade i akutrummet på ganska bred indikation. I akutrummet fanns tre britsar och en säng för spädbarn och det var alltid minst två interns på plats som arbetade i princip självständigt med att handlägga akut sjuka patienter. Efter att patienterna där undersökts och stabiliserats blev de antingen hemskickade direkt eller inlagda på akuten för observation under max 24h innan eventuell inläggning på avdelning eller utskrivning till hemmet. På morgonen var det nattpersonalens sista uppgift att skriva in eller skriva ut alla patienter som legat för observation över natten, så att observationsplatserna kunde fyllas upp igen allt eftersom under dagen. 

Jag tyckte mycket om den här placeringen dels eftersom jag fick möjlighet att handlägga egna patienter (alltid med en ugandisk student eller intern vid min sida) och dels eftersom jag fick se en sådan variation av åkommor och symtompresentationer. Jag fick se alltifrån sickle cell-kriser (där vissa ledde till att barnen dog), nefrotiskt syndrom, cerebral malaria, bakteriell meningit, gulsot, svår lunginflammation, svår malnutrition, HIV, neonatal sepsis, hjärtsvikt, jaa... you name it. Det var en otroligt bra plats att lära sig akut handläggning av svårt sjuka barn. Ett tips är att tidigt para ihop sig med en ugandisk läkarstudent eller intern för att se hur de går till väga när de tar nya patienter. Därefter kan du allt eftersom våga dig på att vara den av er som leder anamnestagandet och undersökningen (obs att du som utbytesstudent inte får anteckna i journalen utan du får anteckna i ditt eget block). Jag fick möjlighet att ta blodprov, göra LP, sätta urinkateter och sätta v-sond på patienter. Om du ser att något av detta ska göras på en patient - var snabb med att fråga läkaren/sjuksköterskan om du kan få göra det (under vägledning förstås)! Jag lät dock alltid de ugandiska läkarstudenterna gå före i dessa lägen ifall de också ville göra det. 
Det var såklart även en mentalt tuff placering på så sätt att det var många svårt sjuka barn och de bristande resurserna ofta var frustrerande påtagliga. Det var även första gången jag såg barn avlida (och det fanns inte resurser för eller någon praxis kring att ta hand om chockade och ledsna föräldrar). Allt detta är bra att vara förberedd på! 

Bra länkar/material inför placeringen:
  • https://www.who.int/maternal_child_adolescent/documents/child_hospital_care/en/ - Denna bok använder sig i princip alla ugandiska läkarstudenter och interns av när de har placering inom pediatrik. Rekommenderas verkligen! Finns också som app att ladda ner gratis till mobilen - sök på "who e-book" så borde den dyka upp.
  • https://www.amazon.com/dp/1790731658 - En mycket bra bok när du arbetar inom pediatrik i resursfattiga settings. Går dock bara att beställa från USA.
  • https://sugarprep.org/ - Bra hemsida som en amerikansk läkare jag träffade på Mulago varit med och skapat. Här finns t.ex. videos där du kan lära dig hur du gör en "bubble cpap" och andra varianter på utrustning som ofta används i resursfattiga settings.

3. BARNINFEKTIONS-AVDELNING - Paediatric Infectious Ward (1 vecka) 

På denna avdelning, som även kallas "Stanfield 1c" får du se mycket malaria, UVI:er, pneumonier och bebisar med sepsis. Den vecka jag var där var det inga ugandiska läkarstudenter där, utan endast interns/AT-läkare och residents/ST-läkare. Det var stor-rond med en överläkare några dagar i veckan, och då gick alla läkare som i en klunga efter överläkaren och det ofta var svårt att höra vad som sades. Jag frågade då ofta någon av AT-/ST-läkarna lite diskret efteråt eller gick tillbaka till journalen för att läsa om det var något jag inte hade uppfattat eller hängt med på. De dagar ingen överläkare var på plats gick AT-/ST-läkarna rond själva och delade då upp patienterna mellan sig. Vid dessa tillfällen var det väldigt lärorikt att gå med någon av dessa läkare! De var alla supersnälla - jag fick möjlighet att ställa många frågor, undersöka själv och lära mig mycket. Efter att ronden var klar (ca kl 12-13) tog läkarna prover från barnen och då fick även jag möjlighet att lära mig att ta blodprov från ljumsken på små barn - bara att fråga om du vill prova att göra detta under handledning! Barninfektion ligger även i samma byggnad som barnnefrologen, så det finns möjlighet att titta in även där under din placering. 

4. KIRURGAKUTEN - Trauma/Causality Emergency Unit (2 veckor)

Till kirurgakuten kommer alla traumapatienter, oavsett ålder. Min uppskattning var att ungefär 80-90% av dem hade varit med om trafikolyckor, resten hade antingen varit med om assault/"mob justice" (googla "mob justice" - ett rätt vanligt fenomen i afrikanska länder) eller sökte för buksmärta. Jag fick se väldigt många traumatiska hjärnskador, frakturer och trauman mot bröstkorgen, men även någon skottskada och flertalet epileptiker som skadats under anfall. Det kunde vara alltifrån enkla skärsår till stora skallfrakturer efter att ha blivit slagen med hammare i huvudet. 

Kirurgakuten består i huvudsak av två angränsande rum med flertalet britsar i. När jag var där räckte britsarna allt som oftast inte till utan patienter låg utspridda på golvet i väntan på bedömning. Det fanns inget riktigt triage-system på plats och ofta kändes det slumpmässigt vem som fick hjälp först. I Sverige har ju en akutläkare ansvar för en patient från det att patienten kommer in tills den blir ut- eller inskriven (eller tills läkaren lämnar över ansvaret till någon annan), men här fick jag känslan av att personalen generellt går runt och gör lite här och lite där utan att någon annan med säkerhet får veta vad som gjorts eller inte på patienterna. Det gicks rond varje förmiddag - trots att det är en akutmottagning - ledd av en överläkare (någon överläkare var på plats åtminstone en del av dagen varje dag jag var där) och då stod i princip alla doktorer vid samma patient även om det fanns flera mycket mer kritiska patienter runt omkring. Ibland visste man rent ut sagt inte vilka av patienterna som låg där som var döda eller levande. Det jag insåg efter några dagar var att det inte fanns mycket att göra åt de mest kritiska patienterna ändå - det fanns inte ens möjlighet att intubera patienterna på akuten. Det fanns tre övervakningsplatser, dock alla utan fungerande övervakning utan endast med tillgång till syrgas och sug. För att t.ex. få en IVA-plats (vilket det också var brist på) behövdes en CT-skalle - även om patienten helt uppenbart var i akut behov av IVA-vård för att överleva och kanske inte ens var i skick att ta sig till CT:n - vilken det kunde ta tid komma iväg till pga transport etc. Många av skadorna var just skallskador i behov av neurokirurgi, men bristen på neurokirurger i Uganda gjorde att det ofta inte var möjligt att få till operation i tid ändå. Vidare behövde patienterna (anhöriga) betala för CT:n och pga resursbrist oftast även köpa in nödvändigt operationsmaterial (alltifrån suturer till smärtlindring och sövningsmedel) själva, och att skramla ihop pengar till detta tog även det ofta tid. Det fanns helt enkelt en stor organisations- och resursmässig utmaning på akuten där. Många lokala läkare uttryckte själva stor frustration över situationen som rådde. 

När jag kom till kirurgakuten första dagen fick jag inget direkt introduktion, och initialt kände jag mig mest i vägen och förvirrad över vad jag skulle göra. Efter en stund såg jag dock en annan utbytesstudent som redan hade varit där i en vecka, så jag hängde på henne. Mitt tips till dig är att göra just så - häng på någon västerländsk läkare eller utbytesstudent om det är någon på plats när du är där! Utbytesstudenten jag gick med hade på eget initiativ börjat gå runt och ta vitalparametrar på alla patienter när hon kom till akuten på morgonen, eftersom det inte var något som gjordes på rutin där och var något som uppskattades av personalen. Jag hängde helt enkelt på henne, så detta blev vår "uppgift" varje dag från det att vi kom dit på morgonen. På detta sätt kände vi att vi bidrog med något som förhoppningsvis var till nytta för personalen där utan att vi själva tog på oss för mycket ansvar. Vi hade med oss egna saturrationsmätare, blodtrycksmanschetter, stetoskop och termometrar och skrev små lappar med patientens namn, vitalparametrar, datum och tidpunkt och vi klistrade fast på respektive brits. Vi började med de patienter som såg mest livlösa ut. Om någon vitalparameter avvek från det normala meddelade vi det till någon av läkarna på plats som i sin tur fick fatta beslut kring handläggning. Fanns ingen läkare på plats (vilket var fallet vissa dagar) meddelade vi någon av sjuksköterskorna istället. I praktiken hann vi aldrig gå klart till alla patienter innan vi fastnade hos någon akut dålig patient. Jag fick sätta många pvk:er och suturera sårskador - om du vill få bra rutin på att suturera sårskador är detta platsen för dig! Ett tips är att köpa med sig några suturer och lidokain från sjukhusets apotek eftersom detta ofta är slut på akuten. Obs att vara noga med hygienen och försiktig med nålar (det kan ligga rakblad och nålar löst på patientbritsar, så håll koll) - en stor del av befolkningen är HIV- och/eller Hepatit B-positiv. Det är inte heller alltid som patienter benämner HIV vid dess namn pga stigmatiseringen kring sjukdomen (finns diverse alternativa namn - hör med personalen kring detta). Jag råkade sticka mig på en pvk som suttit i en patient - och tro mig, det dramat vill du gärna slippa.

Jag rekommenderar dig verkligen att spendera åtminstone en vecka på kirurgakuten på Mulago hospital. Det var helt klart min mest omtumlande placering där resursbristen och livets orättvisor blev som absolut mest påtaglig för mig. Jag fick se många patienter avlida av anledningar som troligtvis hade kunnat åtgärdas utan problem i Sverige, och mötet med förkrossade anhöriga har etsat sig fast hos mig. Tiden där gav mig helt klart många nya perspektiv på livet! Mängden trauman jag fick se tar det dessutom nog lång tid att komma upp i i Sverige. Det är viktigt dock att inte ta på sig för mycket, vilket kan vara frestande med tanke på de stora behoven. Säg ifrån om någon ber dig att göra något du inte känner dig helt bekväm med (om det inte är under handledning/observation av en erfaren läkare såklart). 

Bra länkar/material inför placeringen:
  • https://akutboken.se/ - Jag hade med mig denna bok som jag hade användning av av och till! Jag rekommenderar dig att ha med åtminstone någon akutmedicinsk bok i fickformat när du är på kirurgakuten, eftersom du troligtvis inte vill ta upp mobilen för att googla saker mer än nödvändigt. 
  • Läs på lite om triagering och ha med dig en lathund för när en patient klassas som röd, grön etc om du inte kan det i huvudet. 

5. MOTTAGNING FÖR BARN MED SICKELCELLSJUKDOM - Sickle Cell Clinic (1 vecka)

Detta är en öppen mottagning för barn med sickelcellsjukdom. Sickelcellsjukdom (SCD) är en ärftlig blodsjukdom som är relativt vanlig i Uganda (med en prevalens som motsvarar den för HIV). De felkonstruerade blodkropparna fastnar lätt och täpper till små blodkärl så att blodflödet till olika organ stoppas --> s.k. sickelcell-kriser. Kriserna karaktäriseras av obeskrivlig smärta i den kroppsdel det rör sig om. Till mottagningen (SCC) kom vart och vartannat barn in haltandes och med tårar rinnandes nedför sina kinder pga smärta. Tanken var att barn med SCD skulle komma direkt till SCC vid problem gällande sin sjukdom och inte behöva gå genom barnakuten - så till vida de inte var riktigt dåliga såklart. Vid SCC kunde de sedan antingen få dagvård och skickas hem samma dag eller vid behov läggas in på barnhematologen. Tanken var också att barn med SCD skulle komma på kontroll på mottagningen någon gång per år oavsett om de hade besvär eller inte, men eftersom många inte hade råd med behandling fick de ofta besvär tidigare än så och kom in pga det. Vid SCC fick de behandling gratis så länge det fanns mediciner inne, men för att förebygga smärtsamma kriser behövde patienterna stå på profylax-behandling nästan dagligen och till skillnad från t.ex. HIV-behandling var denna behandling inte gratis. 

Ingen tilldelades en specifik tid för sitt mottagningsbesök utan det var drop-in som gällde. Väntplatsen utomhus fylldes på successivt från tidig morgon fram till ca lunchtid. Några sjuksköterskor tog vitalparametrar på patienterna och skickade sedan in dem till läkarrummet. Vanligtvis var det mellan 3 och 5 läkare som jobbade varje dag. De satt alla i ett och samma rum och tog emot patienter och anhöriga, ett rum nästan lika stort som ett vanligt primärvårds-läkarrum i Sverige. De började oftast arbeta kl 9:30-10 men ibland kom de redan kl 8, så ett tips är att fråga vilken tid som gäller för nästa dag innan du går hem för dagen. Läkarna arbetar tills de hjälpt alla patienter, vilket innebär att de kan sluta kl 14 en dag och kl 17 en annan dag. Jag såg aldrig någon ta lunchrast (det tog jag dock själv). Under min placering där satt jag helt enkelt med någon av läkarna och auskulterade. Jag brukade välja den som jag märkte oftast pratade engelska med sina patienter. Det blev mest auskultation, men jag fick även undersöka, skriva några remisser och fylla i vissa journaluppgifter - fråga om du kan hjälpa till med sådant, du lär dig snabbt och då underlättar du i deras arbete dessutom. Jag fick också möjlighet att ställa många frågor och jag lärde mig mycket om SCD. Att jag ställde frågor och kom med förslag uppskattades mycket - så våga göra det även om det kanske är många patienter i kö och det kanske känns som att du slösar på deras tid. 

Bra länkar/material inför placeringen:

6. BARNHEMATOLOGISK AVDELNING - Paediatric Haematology Ward (2,5 veckor)

Efter att ha varit en vecka på sickelcellsjukdom-mottagningen ville jag gärna gå vidare till avdelningen där de allra sjukaste barnen med SCD hamnade. På denna avdelning låg barn med SCD-orsakade tillstånd såsom svår vaso-occlusive crisis (VOC), acute chest syndrome (ACS) och stroke, men även hemofili, oklara fall av hemolytisk anemi och andra sjukdomar hos patienter med SCD såsom malaria och TB. Jag var på plats ca kl 8.30-9 varje dag för att gå runt till patienter tillsammans med ugandiska studenter och interns innan ronden började ca kl 9.30-10. På denna avdelning var det en blandning av totalt 10-15 studenter, interns och residents som gick med på ronden varje dag. Det gjorde dock inte så mycket tack vare väldigt engagerade och pedagogiska överläkare. Jag upplevde klimatet som högre i tak för frågor än på andra avdelningar jag var på och lärde mig oerhört mycket! Efter någon vecka här kände jag mig ganska varm i kläderna gällande SCD och tog möjligheten att själv "clerka" en patient (dvs ta anamnes och göra status) på morgonen för att sedan presentera patienten för överläkaren på ronden. Ta tillfället att göra detta om möjlighet finns - man lär sig mycket på det! Efter att ronden är slut tas som vanligt prover på barnen. På denna avdelning tas ibland benmärgsprov, så var observant på om det beslutas om benmärgsprov under ronden så kan du se till att vara med på när det tas. Jag var på plats till ca kl 14 dagligen då jag gick på lunch och sedan hem för dagen. Barnhematologen ligger i samma byggnad som både barnonkologen och hjärt- och lungavdelningen för barn så du har möjlighet att titta in även där under din placering. 

Bra länkar/material inför placeringen:
  • Samma som för sickelcellsjukdom-mottagningen

Loggbok & assessment form (för ditt tillgodoräknande)

För varje placering ska en loggbok och en utvärdering/assessment form fyllas i - utvärderingen fylls i av handledaren och loggboken ska signeras av handledaren efter att du skrivit den. Jag skrev loggboken för hand för att slippa skriva ut från datorn varje gång. I och med att man inte (allra oftast inte i alla fall) blir tilldelad en specifik handledare under de respektive placeringarna på Mulago sjukhus tyckte jag ofta det var lite knepigt att veta vem jag skulle be att fylla i mina formulär från KI. Det kan vara olika överläkare på plats olika dagar samma vecka (och vissa dagar är ingen överläkare på plats alls), och min upplevelse var att den generella uppfattningen bland personalen var att endast chefen/överläkaren kunde skriva under universitetspapper - även om chefen i fråga inte ens har sett dig in action på avdelningen. Jag började ofta med att fråga den läkare (även om det var en AT-läkare/intern) som jag arbetat mest med under placeringen om de kunde fylla i pappren åt mig, och så fick de helt enkelt hänvisa mig vidare till någon överläkare ifall de inte ville skriva under själva.

Jag utanför malnutrition unit:

Språk och kultur

Språket 

Det officiella språket i Uganda är engelska, och det är det språket som talas läkarna emellan på sjukhuset. All undervisning på läkarutbildningen är även den på engelska. Uganda är dock ett mångkulturellt land med många olika språk utöver engelska. I området som Kampala ligger i talar man språket "luganda", men eftersom Mulago hospital är ett nationellt sjukhus så kommer det patienter också från andra regioner i Uganda som inte talar luganda och ibland inte engelska heller. Det är alltså inte alltid ens personalen själva kan kommunicera med patienterna, i de fall då patienterna inte talar varken luganda eller engelska. I dessa fall är det ofta någon av de anhöriga som kan lite engelska - eller så får personalen försöka leta fram någon i personalstyrkan som kommer från samma region som patienten och kan språket som talas där. 

Eftersom det är engelska som är det huvudsakliga arbetsspråket hade jag inga större språkproblem under min praktik. Det är en del studenter på den ugandiska läkarutbildningen som inte kommer från Uganda ursprungligen och således inte kan luganda själva, så alla är generellt vana vid att översätta till engelska så att alla förstår i de fall patienten talar ett annat språk. Universitetet erbjöd en språkkurs i luganda för oss utbytesstudenter (se under avsnittet "ankomst och registrering"), och den rekommenderar jag! Det är roligt både för dig och patienterna om du kan kommunicera med några fraser på luganda. 

Exempel på kulturskillnader/kulturkrockar 
  • "How are you?": I Uganda frågar man alltid "how are you?" innan man börjar prata med någon - även om du t.ex. bara ska fråga någon av personalen i en butik vart något ligger. Och man svarar alltid "fine", oavsett hur man mår (det gör alltså även patienterna på sjukhuset trots att uppenbart inte mår bra). Jag skulle t.ex. i början av min vistelse i Uganda fråga en vakt som satt utanför en ATM om han visste ifall det fanns någon annan ATM i närheten då denna inte fungerade. Jag frågade artigt: "Excuse me, do you know if there is any other ATM around here? This one seems to be out of order." Vakten bara tittade på mig, och frågade: "How are you?" Jag fattade ingenting och trodde först att han drev med mig. Men jag svarade på hans fråga och frågade samma sak tillbaka. Därefter var han tyst, så jag fick ställa min ursprungliga fråga igen och först fick jag ett svar. Jag förstod senare att vakten måste ha tyckt att jag vara väldigt oförskämd som inte började med att fråga "how are you" - så det är ett hett tips att alltid göra det!

  • Varma & vänliga: Ugandier är generellt otroligt varma och vänliga människor. Det är väldigt lätt att få kontakt med folk, särskilt om man sticker ut genom att ha ljusare hudfärg, och det är väldigt roligt! De älskar att skratta och ha roligt. Jag blev dock mer restriktiv med att ge ut mitt nummer till manliga läkarstudenter på sjukhuset efter ett tag, då en del av dem till slut började ringa och sms:a oavbrutet. Ett tips om du åker som ensam tjej och till slut tröttnar på alla raggningsförsök: sätt på en ring på fingret. 

  • Tempot: Tempot är generellt mycket lugnare i Uganda. Jag märkte snabbt hur jag störde mig på att folk som gick framför mig på gatan gick så långsamt, och att de liksom inte hade känsla för att släppa fram en som gick bakom och tryckte på (antagligen för att de själva inte hade en tanke på att någon skulle kunna ha så pass bråttom att det skulle vara värt att gå om).Jag insåg snart att jag ofta stressade helt i onödan och började uppskatta det ugandiska lugnet. På t.ex. trauma-akuten kunde det lugna tempot hos personalen däremot vara väldigt frustrerande att se. Värt att minnas i dessa situationer är dock att den ugandiska sjukhuspersonalen är vana vid att arbeta i resursbrist och vet mer om vad som är möjligt och inte möjligt att göra för patienterna i den setting de befinner sig i. När jag - som kommer utifrån - ser något som gör mig frustrerad och tänker: "Men hallå - gör något! Patienten håller ju på att dö!", så tänker jag så utifrån vad vi hade kunnat göra för patienten hemma i Sverige och inte utifrån vad som faktiskt är möjligt att göra i Uganda.
     
  • Personligt space: I Uganda är området som anses vara ens "personligt space" generellt mindre än i Sverige. Jag märkte detta framför allt i köer; även då det fanns gott om plats för de som stod bakom mig kunde de stå så nära att de snuddade vid mig. Det hände ett antal gånger att jag trodde att någon som stod bakom mig i kön knackade mig på ryggen för att de ville säga något när de i själva verket bara hade stått väldigt nära mig.

  • Tala tyst: I Uganda anses det generellt oartigt att tala högt, vilket gör att ugandier ofta talar väldigt tyst. Detta tyckte jag var frustrerande ibland under ronderna, eftersom vi ofta var ganska många och det då kunde vara svårt att komma tillräckligt nära för att höra vad som sas.

  • Be om att få saker: Såsom i många andra afrikanska länder har man i Uganda mer av en gruppmentalitet än vad vi svenskar har. I vänskapsrelationer kan detta bl.a. yttra sig i inställningen att "allt mitt är ditt" och tvärtom. T.ex. anses det av många helt normalt att om en vän har något man själv vill ha fråga om man kan få det. Jag var t.ex. med om att en av mina närmsta ugandiska vänner under slutet av min vistelse i Uganda frågade mig om jag kunde ge henne min bärbara högtalare. Det är lätt som svensk att känna sig utnyttjad i en sådan situation, men jag tänker att det är viktigt att förstå att det också handlar mycket om kultur (och inte bara om att man är vit och ses som rik i deras ögon). Jag och min vän pratade lite om denna kulturskillnad efter denna händelse, och hon bekräftade att hon och hennes vänner ofta frågar om de kan få saker av varandra.

Säkerhet generellt 

Innan jag åkte iväg hade jag fått tips från andra att inte vara ute själv när det blivit mörkt. Det tipset vill jag verkligen ge vidare! En annan utbytesstudent som också bodde på Camel house blev rånad (inkl slagen i huvudet) när hon gick hem en kväll, trots att det bara var en kvarts promenad och hon var i sällskap med en manlig ugandisk vän. Jag blev även jag rånad ungefär tre veckor in i utbytet. Det var en lördag förmiddag (dvs inte ens mörkt) och jag var på väg till ett café med min dator. Efter bara max 10 minuters promenad längs en stor väg med mycket folk som vittnen, kom ett gäng på ca 4 unga män och knuffade ner mig bakifrån. Allt gick väldigt snabbt, och de tog både min tygpåse med datorn i och min magväska med mobil, nycklar mm i. Jag var inte beredd på att bli rånad mitt på ljusan dan och trodde inte heller att de skulle ta även min magväska. Efter denna händelse var jag mer noggrann med säkerheten, och här är några tips till dig gällande detta:

  • Om du skulle råka ut för ett rån - ge dom vad dom vill ha utan motstånd! Vapenrån är inte vanligt i Uganda men det är desto vanligare att man blir nedslagen. Min vän som också blev rånad blev slagen i huvudet just eftersom hon först inte ville lämna ifrån sig sina grejer. 
  • Ha alltid mobil, nycklar och pengar i en platt magväska innanför kläderna, i underkläderna, i skorna eller någon annan stans där det inte syns. Efter rånet räknade jag alltid med att jag kunde bli rånad igen - varje gång jag gick ut - så att jag visste att jag hade allt jag skulle behöva för att klara dig om det skulle hända. 
  • Ha en mindre slant typ i fickan eller så att ge till dom om det händer.
  • Efter rånet fick jag också höra av ugandier att många av dem har två mobiltelefoner - en knapptelefon och en smartphone. Knapptelefonen tar de med sig när de ska till risky områden eller så och smartphonen när de ska till safe områden - ibland har de med sig båda men tar bara fram smartphonen när de känner sig riktigt safe. Även ugandianer är alltså förberedda på att bli rånade och då bör ju vi utlänningar vara det kanske ännu mer!
  • Gatu-tiggare kan vara ganska framfusiga. Det hände ofta att tiggare kom fram och gick bredvid (väldigt nära) mig längre sträckor samtidigt som de bad om pengar. Det var vanligt också att de rörde vid mig eller tog tag i mig och/eller min väska. Ugandier berättade om att tiggare även spottar efter folk ibland. Min rekommendation är att inte ge dem ögonkontakt - inte ens de gulliga barnen - så är sannolikheten mindre att de hänger efter dig. 
  • Kolla upp innan du åker vart närmaste polisstation ligger (närmast t.ex. ditt boende), så att du kan gå dit så snabbt som möjligt efter en eventuell incident. Jag gick t.ex. till Wandegeya police post direkt efter rånet för att anmäla. (Du behöver en polisanmälan för att kunna få ersättning från försäkringen hos Kammarkollegiet.) 
 Säkerhet i trafiken 
  • Promenera: Innan jag blev rånad promenerade jag fram och tillbaka till sjukhuset varje dag - en ca 20 min promenad. Jag tyckte att det kändes relativt tryggt eftersom det var dagtid och inte så lång promenad. Eftersom det ofta är traffic jam på morgonen och eftermiddagen gick det snabbare att gå. Det gäller att vara försiktig när man korsar gator eftersom övergångsställen och trafikljus är sällsynt (och motorcyklar stannar generellt inte för rött ändå). Ibland kunde jag stå och vänta i en kvart innan jag hittade någon liten lucka för att gå över gatan. Mitt tips är att vara försiktig och att försöka haka på när någon local korsar vägen! Man vänjer sig snabbt vid att folk ropar "muzungu" ("viting") efter en på gatan, såsom "muzungu how are you?", "muzungu where are you going?", "can I come with you?" etc - det är bara att hälsa vänligt tillbaka alternativt ignorera. Efter rånet kändes det jobbigare för mig att promenera, särskilt eftersom jag oftast gjorde det själv, så då tog jag über (tills jag hittade min privatchaufför som jag anlitade - se "ekonomi"-avsnittet) även till sjukhuset. Om ni är två som går tillsammans skulle jag säga att det är säkert att promenera dagtid, men rekommenderar ändå att alltid vara förberedd på det värsta som jag skrev tidigare. 

  • Über: Jag åkte som sagt inget annat än über, men det finns såklart även andra transportmedel - minibuss/matatu och motorcykel/bodaboda är de vanligaste (se nedan). Über räknas som ett säkert transportmedel i Kampala - majoriteten av alla utbytesstudenter jag träffade åkte alltid über. Bra att veta ang über: Über-chaufförerna använde ofta inte sin gps, dvs de skrev meddelande i appen och frågade exakt vart jag var i princip varje gång. Lite störigt, men det var så det var. Kunde ofta ta väldigt lång tid innan de kom fram, dvs även om det står att de är 2 min bort så kan det ta 30 min (ibland pga trafiken, men ibland verkar dom bara invänta att man ska avboka resan så att de får betalt utan att köra något). Om man vill ge dricks så uppskattas kontanter mycket, då de får betalt från über först någon månad senare. 

  • Matatu: Matatu är en delad taxi i en minibuss och är ett betydligt billigare färdsätt än med über (att åka matatu kostar ca 1000-3000 shilling inom Kampala). Där sitter man dock 15 pers inlämnda i bussen och de åker ofta inte iväg förrän de är helt fulla, dvs man kan behöva vänta en stund innan avfärd. Minibussarna är alla vita med en blå streckad linje på. De åker efter bestämda rutter men det står inte skyltat på dem vilken rutt respektive buss följer så du behöver fråga om de kör dit du ska när du antingen vinkar ner dem längs vägen eller går till en "matatu-hållplats" (en hållplats där många matatus parkerar och väntar in folk så att de blir fullsatta innan de kör vidare). Sådana hållplatser finns på lite olika ställen runt om i stan - t.ex. finns en i wandegeya nära universitetsområdet och en annan precis utanför sjukhusområdet). Jag åkte själv aldrig matatu då jag inte kände mig säker nog att åka en sådan själv (fick höra historier om västerlänningar som blivit  rånade i matatus, särskilt kvällstid), men jag vet många andra utbytesstudenter som åkte med dessa ofta där det gått bra. Kan vara roligt att testa någon gång i alla fall för att få känna sig som en local! 

  • Bodaboda: Bodaboda är en motorcykeltaxi och det är standard-transportmedlet för lokalbefolkningen pga billigt och man kommer fram snabbt. Privatpersoner står med sina motorcyklar längs gatorna och väntar på att någon ska betala dem för skjuts någonstans - du kan med andra ord hamna bakom vilken skum typ som helst om du tar en bodaboda. Efter att ha spenderat någon dag på trauma-akuten på sjukhuset blir man dessutom än mindre sugen på att åka bodaboda då majoriteten av alla som kommer in där har råkat ut för groteska olyckor med just dessa transportmedel. Jag rekommenderar dig att inte åka bodaboda helt enkelt! Men om du ändå vill göra det finns det s.k. "Safe Bodas" - de har oranga västar med loggan på sig och ska alltid ha en extra hjälm till passageraren och följa trafikregler (vanliga bodabodas stannar vanligtvis inte för rött osv). Safe Bodas bokas via en app med samma namn. Man kan även boka bodaboda via über-appen och även dessa anses vara lite säkrare. 

Om något händer:

  1. Kontakta Falck Global Assistance så snart som möjligt - de är otroligt hjälpsamma och kan hjälpa dig att hitta polisstation, sjukhus eller vad du nu kan tänkas behöva. De var till stor hjälp efter mitt rån, och när jag senare var med om en stickolycka på trauma-akuten hjälpte Falck hjälpte mig att hitta lämpligt sjukhus att besöka etc. De kan även hjälpa till med psykolog-kontakt via Skype eller liknande vid behov (gratis). 
  2. Spärra bankkort, körkort o.dyl.
  3. Polisanmäl lokalt. 
  4. Kontakta svenska ambassaden om du blivit av med ditt pass. 
  5. Gör en anmälan till Kammarkollegiet om du blivit bestulen på något - jag fick tillbaka pengar redan efter någon vecka efter att jag skickat in anmälan. Efter att du skrivit klart din anmälan till Kammarkollegiet behöver du mejla den till utbyteshandläggaren på KI för en underskrift därifrån innan den skickas in till Kammarkollegiet. 
Matatus och bodabodas i traffic jam på vägen från mitt boende till sjukhuset:

Fritid och sociala aktivteter

Tips på fritidsaktiviteter i Kampala 

  • Guidad tur med https://www.guruwalk.com/kampala - Rekommenderar denna! Bra guide och dessutom gratis (man förväntas dock att ge dricks om man tycker turen är bra!). Turen är bl.a. genom ett slumområde, vilket kan vara intressant då man inte riktigt beger sig in sådana områden på egen hand. 

  • Craft market (på Buganda Rd) - En (lite turistig) marknad där du kan köpa mycket fina t.ex. presenter hem till Sverige, såsom tyger, kläder, smycken, vykort, köksredskap i trä osv. 

  • Ugandan museum - Inträde ca 15000 shillings och det tyckte jag det definitivt var värt även om det inte var toppstandard på muséet. Finns även en trevlig liten craft-butik i anslutning till muséet.

  • Art galleries - Här finns det flera att välja bland! Jag var inte på något själv, men googla eller fråga folk på plats så kan du nog få bra tips.

  • Gospel i Watoto church - Om du vill höra afrikansk gospel rekommenderas denna kyrka och då i deras lokal i "downtown" (gudstjänster varje lördagkväll samt flera olika tider på söndagar).

  • Gaddafi-moskén - Fin utsikt över stan från minareten! Inträde. 

  • Acacia mall - Här finns västerländsk standard på restauranger och caféer, shopping, en välsorterad matbutik, bio för en billig peng etc. Många vita hänger här (dvs det kan kännas lite turistigt) men kan vara skönt att ibland få vara i en bubbla där man inte sticker ut så mycket. 

  • Café "1000 cups" - Ett välkänt café (ett av Kampalas första fick jag höra) där du även kan köpa med dig gott kaffe/bönor hem.

  • Restaurang "Holy crêpe" - Supergott crêpe-ställe på Kololo Hill Ln med finfin utsikt över stan (rekommenderas framför allt kvällstid för utsikten!)

  • Livemusik - Big Mike's har livemusik på torsdagar ca kl 20. National theatre har open mic på tisdagkvällar.

  • Nattklubb - Finns många! Jag var bara på Big Mike's och Waves, men fråga runt bland andra utbytesstudenter så får du bra tips.

  • Poolhäng - Fairway hotel & spa är billigast (15000 shilling/gång inkl handduk) - jag gick bara hit och tyckte det var helt okej fräscht! Andra utbytesstudenter var även på de lite dyrare men snäppet finare Kabira country club och Sheraton hotel (på Sheraton får man även låna deras gym).

  • Frisör, manikyr, pedikyr etc på "The Cutting Station" - Bra frisör, manikyr (även akryl), pedikyr osv runt hörnet från Acacia mall. Frisörerna där är vana vid "västerländskt" hår (jag klippte mig och slingade håret där och blev jättenöjd). 

  • Träning på "Club 5" - Club 5 är ett kombinerat gym och indisk restaurang (god!) inne på Makerere universitetsområde. De har aerobicsklasser månd, onsd och fred ca kl 18.30 för 5000 shilling/gång. En tjej jag träffade där blev sedan en av mina närmsta ugandiska vänner! Du hittar dit genom att ta första vänster efter att du gått in genom huvudentrén/main gate till Makerere university, och följa den vägen en liten bit.

  • Jogga på Makerere Universitety-området - Jag gjorde aldrig detta själv men vet flera andra utbytesstudenter som joggade där och kände sig säkra (inga bodabodas får t.ex. köra där).

Övriga tips

  • Registrera dig på svensklistan innan du åker - jag fick tack vare det bl.a. en inbjudan till ett stort nationaldagsfirande på Sheraton hotel ordnat av de nordiska ambassaderna i Uganda. https://www.swedenabroad.se/en/svensklistan/

Poolområdet hos Fairway hotel & spa:

Sammanfattning

Jag är så tacksam för möjligheten att ha praktik på ett sjukhus i Uganda - ett låginkomstland där sjukvårdens resurser och möjligheter skiljer sig så dramatiskt från de i Sverige. Det är en erfarenhet jag kommer bära med mig i mitt framtida yrkesliv oavsett vart jag hamnar framöver. Är du intresserad av att arbeta med organisationer som Läkare utan gränser framöver? Då vill jag verkligen slå ett slag för att åka på utbyte till Uganda! Jag har fått se och lära mig så mycket som jag är övertygad om är en bra förberedelse för arbete inom global hälsa. Och även om du önskar en framtida läkarkarriär i Sverige ger en sådan här upplevelse så många värdefulla insikter och perspektiv på livet som är svåra att få på annat sätt. 

Åk bara! Detta är en möjlighet som kanske inte dyker upp igen. Och man ångrar
aldrig att man gjort sånt här i efterhand.

Önskar dig ett underbart och lärorikt utbyte!

Utsikt över Kampala från taket av Acacia mall: