Reserapport - KI-student
Shark-fontänen utanför huvudentrén på Nova Southeastern University.
Lärosäte: Nova Southeastern University
Utbildningsprogram: Fysioterapeut
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 18/19
Namn: Elin Frisell
E-postadress: elin.frisell@stud.ki.se

Innan avresa

Att få chansen att åka på utbyte kändes som en dröm för mig! Att KI erbjöd utbytesstudier tyckte jag var en fantastisk möjlighet som jag verkligen ville satsa på att få göra. Jag beslutade mig ganska snabbt att jag ville åka till USA. Jag valde USA eftersom jag dels aldrig hade varit där, men även för att jag hade hört lite om hur fysioterapi-yrket fungerade och ville själv uppleva det, samtidigt som jag skulle få chansen att förbättra min engelska. Dock det som lockade mest var att få göra praktik i 6 veckor, samt att få åka till sol och värme under den kalla vintern hemma i Sverige! 

Förberedelser:
Processen blev ganska utdragen, då vi från första början skulle skicka in ansökan om att få åka på utbyte. Detta gjordes i termin 4 (mitten på februari 2018), och jag fick bekräftat i slutet på mars att jag hade blivit vald att åka dit jag hade som 1a val - Florida, USA! Utbytet skulle ske i T6, alltså på våren -19, jag mejlade internationella koordinatorn som svarade att processen inte skulle starta förrän efter sommaren. Jag kunde därmed andas ut lite och kolla saker i lugn o ro. Det som kunde ordnas på egen hand oberoende av något annat var:
  1. Bankintyg för att kunna bevisa att man kunde försörja sig själv på resan. Detta fick jag gå till ett bankkontor för att utföra(utförd på engelska). Intyget skulle omfatta 1500 $ / månad.
  2. Vaccination behövdes inte till USA, vilket betydde mer pengar att lägga på annat :D 
  3. Nytt pass, då mitt gamla inte var giltigt 6 månader efter hemkomst. 
  4. Jag och min klasskompis ordnade båda internationella körkort, dock behövde vi aldrig visa dessa i USA, detta är nog valfritt om man känner att det behövs eller ej.
  5. Examensarbetet - jag skrev med en som skulle vara hemma, och ordande därför att hon och jag fick samma VFU och KUA-period under T6. Detta underlättade stort då vi kunde ha snarlikt schema. Möten med handledare fick också planeras in, jag hade endast 1 möte över skype under tiden jag var där.
  6. Amerikanska SIM-kort fick vi av KI, med tillhörande app (Mint Mobile) som jag aktiverade i samband med avresan.
Det var mycket vi själva fick ta ansvar för och driva på då mycket var oklart från KI:s och NSU:s sida med långa väntetider. Ett tips är alltså att mejla, fråga och kontakta de man behöver - vänta inte på att någon annan ska göra det åt dig! 
  • Ett möte med vår lärare/akademiska koordinator bokades in i september för att fylla i ett "learning agreement", samt bestämma när vi kunde åka, detta hjälpte läraren till med. Ett antal dokument skulle skickas till NSU: Passkopia, CV på engelska, bankintyget och personuppgifter(fanns checklista). Vi fick dock vänta på antagn. besked från NSU. Till slut bekräftades att vi fick komma dit mellan den 21/1-1/3 (6v).
  • NSU skickade hem papper vi behövde för att ansöka om visum (J-1). Detta tog längst tid. Man skulle betala en SEVIS-avgift(student/universitetsavgift) på 180 $, innan man kunde starta ansökan som gjordes elektroniskt på amerikanska ambassadens hemsida. Detta behövdes mycket tid för (se till att du sitter i lugn o ro och har tillgång till skrivare). Man behövde även ett passfoto på 5x5 cm för att den skulle bli godkänd. 
  • Därefter bokade man en tid hos ambassaden. Viktigt att man tog med sig rätt dokument, läs deras checklista noggrant! För besöket betalade man ytterligare en summa på 160 $. Det var viktigt att komma i tid, vi gick ca 2 veckor innan avresa, precis efter jul och nyår, så tajt blev det! Där fick vi vänta i cirka 3 timmar och till slut lämna in pass och lämna fingeravtryck osv. Visumet kom tillsammans med passet efter ca 1v!
  • Resebidraget fylldes i, i samband med resterande möten under hösten.
  • Flyg bokades med SAS, till Miami, ca 4000 kr t/r. (norwegian flyger till Ft. Lauderdale som låg lite närmre)
  • Boendet bokades via AirBnB, men hittades först via en sida på facebook; Svenskar i Florida, där ett svenskt par svarade. Detta visade sig vara en lyckoträff! Boendet kostade ca 19 000 kr för 7 veckor (9500 kr/var) OBS! Boendet (adress för 1a natten) behövdes för att söka visum!
  • Hyrbilen bokades via Avis under hela perioden, vi var båda över 25 år och hade körkort. Totalt ca 12 000 kr för 7 v. (6000 kr var). 

Ankomst och registrering

Vi landade den 17/1 i Miami, och praktiken skulle börja den 21/1. Detta var lagom tid innan för att göra sig hemmastadd i boendet och med alla praktikaliteter. På flygplatsen fick vi vänta lite vid passkontrollen, tog cirka 1 timme innan vi kom ut för att hämta bagaget. Vi gick till uthämtningsplatsen för hyrbilen, alla hyrbilsbolag låg på samma ställe. När vi skulle betala för bilen (vi hade inte betalat i förväg) så fungerade inte något av våra bankkort! Vi fick smått panik och försökte lösa det med tjejen som hjälpte oss. Efter många om och men lyckades hon godkänna ett av våra debit-kort mot att vi kunde bevisa hemresedatum. Anledningen var alltså att de inte mottog debit-kort, ENDAST Kreditkort! Detta hade vi inte alls en tanke på/fått info om innan resan, vilket kändes väldigt pinsamt. Vi klarade oss med ett stort undantag, tack vare hon som jobbade där. Våra kort strulade sedan mest på bensinstationer när vi skulle tanka men det löstes genom att betala inne i kassan. Gör alltså inte om vårat misstag att inte ta med kreditkort! 

Vi kunde därefter hämta ut bilen som gick smidigt, vi hamnade lite i rusning på motorvägen så det tog ca 1 timme att köra från flygplatsen till Plantation, Ft Lauderdale, där vårt boende låg. Vi hade även bestämt några dagar innan avresan att träffa vår kontaktperson på Nova den 18e. Då fick vi träffa henne, några fysiostudenter som vi käkade lunch med, vi fick en rundvandring på campus (som var enormt stort), vara med på en lektion med case-studies där studenterna fick diskutera fysioterapiprocessen - väldigt intressant! Vi fick våra NSU-ID med tillhörande kort och skulle även skicka lite uppgifter till internationella kontoret som vi fick göra i efterhand, blev lite kommunikationsstrul, men löste sig till slut. Till sist fick vi skjuts till kliniken för att hälsa på vår handledare och de andra som jobbade där. Alla var väldigt välkomnande och trevliga. 

Ekonomi

Kostnaden för alla fasta utgifter blev totalt ca 24 000 kr (flyg, boende, hyrbil, pass/visum/studentavgift). Utöver det behövdes pengar till mat(mycket matlådor på vardagar, ibland middag ute på kvällar/helger), bensin (billigt - full tank ca 200 kr), shopping och andra utgifter på ex. aktiviteter vi valde att göra på helger. Vi bestämde oss för att åka till Orlando och Key West när vi hade en vecka efter praktiken för "semester", då blev det ytterligare kostnad för hotell osv. 

Något som var väldigt bra var hur vi hade planerat vår resa, nämligen att ha vår lediga vecka sist av allt. När vi började på kliniken gav vår handledare oss en bunt med broschyrer med sevärdigheter att göra i Florida, under tiden fick vi också en massa tips på restauranger och saker att göra på helgerna(patienterna var väldigt generösa med tips), samt hur vi skulle lägga upp vår sista vecka så den skulle bli så maxad som möjligt! Vår handledare kunde också tipsa om hemsidor som var bra för att köpa billiga biljetter till ex. hockeymatcher osv. Då behövde vi inte hamna i de klassiska turistfällorna utan leva mer som riktiga amerikanare! Priserna var annars nästan lika som hemma i Sverige, vi kunde handla i flera stora mataffärer nära boendet/kliniken, ex. Walmart, Target, Whole Foods(lite dyrare) och Publix(typ som Ica - där handlade vi mest)
Vår hyrbil parkerad utanför kliniken

Boende

Boendet hittade vi som sagt genom en sida på Facebook: Svenskar i Florida, där vi fick flera svar. Det var svårt innan att veta var man skulle bo, hur långa avstånd det var osv. Jag fick massa bra tips om avstånd, vad som fanns i närheten och andra tips som kunde vara bra att veta. Värt att veta var att man verkligen var beroende av bil - åka och handla, åka till stranden, kliniken osv! Kollektivtrafiken var nästintill obefintlig, om man gick kom man oftast inte längre än bostadsområdet. Uber fanns och var prisvärt om man skulle ut på helgen. Att köra bil i Florida var dock väldigt händelserikt. Nästan varje dag såg man rena rama galningar och personer som bodde där sa att Florida var den värsta staten att köra bil i. Tack och lov hände inget för vår del, vi körde fel många gånger, men lärde oss att hitta runt till slut. Det viktigaste att ta med sig: Håll avstånd!

Vi bokade via AirBnb då det skulle ge oss som gäster en extra trygghet om något skulle hända. Vi bodde i Plantation, lugnt familje-/villaområde, strax norr om Davie, "grannkommunen" där kliniken låg. Paret vi bodde hos var otroligt gästvänliga, och vi kände oss verkligen som hemma! Vi hyrde halva delen av huset men fick använda allt; köket, trädgården och poolen. Det var även så pass stort att min bror och pappa kunde hälsa på och bo i egna rum. Bonus var 4 hundar och en katt, som hälsade oss välkomna hem efter långa dagar på praktiken. Kommer definitivt hälsa på igen om jag nånsin åker tillbaka till USA. 
Vårt boende i Plantation

Studier allmänt

Nova Southeastern University

Kontakten med Nova var ganska bra under tiden vi var där, och vår kontaktperson svarade på mejl/sms när vi behövde hjälp. Utbildningssystemet ser annorlunda ut än i Sverige, där vi tar en kandidat, medan studenterna i USA tar en doktorsexamen. Konkurrensen är tuff och de som kommer in på utbildningen läser även 3 terminer/år. Studenterna har även skoluniformer på sig i skolan. Jag fick en väldigt bra bild av NSU och de studenter vi träffade var väldigt trevliga och hjälpsamma, samtidigt nyfikna på hur vi har det hemma i Sverige. Relationen till lärare var nära men ändå professionell. På skolan fanns boendeområde, stora träningsanläggningar för olika sporter samt ett stort studentgym med klasser man kunde deltaga i. Jag själv testade Zumba 2 ggr, rekommenderar verkligen att testa skolgymmet om det passar med allt annat man vill göra (behövde bara visa NSU-ID). 

Clewiston Health Fair

Som svenska studenter bjöd vår kontaktperson in oss att medverka på en hälsoscreening som gjordes i en liten stad ca 2 h nordväst om Fort Lauderdale, detta gjordes tillsammans med andra studenter från Nova, från olika professioner. Det hölls på en lördag, mellan 10-14, där allmänheten erbjöds en hälsoscreening beroende på vad de hade för besvär. Vi fick rotera kring fysio-stationerna som var balansscreening och muskuloskeletal undersökning, och fokus var även på att se hur andra studenter jobbar(interprofessionellt samarbete). Det var väldigt uppskattat och bra evenemang som hålls årligen genom NSU och Clewiston vårdcentral. 
Metodiksalen på NSU

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI
Utbytet motsvarade kursen Tema hälso- och sjukvård - Fysioterapifördjupning (7,5 hp), där vi fick göra 6 veckors praktik på en privatklinik med inriktning ortopedi. Vi fick redan första dagen introduceras i olika delar av besöken som vår handledare hade. Det blev väldigt mycket på en gång då vi fick göra saker som vanligtvis inte görs hemma i Sverige. 
  • Arbetskläderna var valfria byxor(jeans på fredagar) och pikétröja. Vår handledare hade sparat pikétröjor som de tidigare studenterna hade köpt, jag använde dom, medan min klasskompis fick köpa för en billig peng. 
  • Arbetstider: Vi började alltid kl 8 på morgonen, två dagar i veckan var till kl. 19, två dagar till cirka 16-17 och en dag till ca 15. Vi hade 1h lunch tre dagar/v, och 2h lunch (skriva journaler osv) två dagar/v. 
  • Nybesök: Vi följde i början med vår handledare på nybesöken och fick efter hand ta över mer och mer, till slut tog vi nybesök självständigt. Nybesöken gjordes aldrig med helt stängd dörr, eftersom vi kunde hjälpas åt om någon patient mot förmodan skulle anklaga oss för att ha gjort något osv. (Dock hände det inte) Patienterna undersöktes även oftast med kläderna på, de kunde lyfta på tröjan eller dra upp byxorna om vi frågade, detta var alltså en stor skillnad från hur det går till hemma. Vi fick ta över patienter som tränade i gymmet nästan direkt, och fördelade så det skulle bli hyfsat jämnt. Eftersom vi var fler kunde de dubbelboka patienter, ibland blev det fullt hus och ibland var det tomt! 
  • Försäkringar var A och O i USA. Om man skadade sig på sin arbetsplats, s.k. Workers Compensation stod arbetets försäkringsbolag för rehab. Annars kunde man ha sin privata försäkring, men ibland behövde en patient mer besök än vad försäkringsbolaget tillät. För att bevilja mer, använde vi goniometer väldigt frekvent, samt manuella muskeltester för att utvärdera förbättring, ibland beviljades mer, ibland inte. 
  • Modaliteter: Patienterna fick många olika behandlingar beroende på deras besvär. Värme- och kylbehandlingar, Interferential Current(som TENS), laser, ultraljud och soft/deep tissue (massage) användes. Min uppfattning var att behandlingarna var mer passiva i USA än hemma, men målet var ändå att få patienterna självständiga och utföra träningen på egen hand. Patienterna hade ofta 1 h tid inbokat, men de flesta var kvar längre då de skulle få modaliteter av olika slag.
  • Examinationen bestod av en presentation på cirka 15 minuter inom ett valfritt ämne inom fysioterapi, detta gjordes sista veckan. Gamla presentationer fanns som inspiration i köket. 
  • Övrigt: Hygienrutiner var lite olikt från hemma. Vi kunde ha smycken/klockor, utsläppt hår om vi ville. Dock så spritade man av bänkarna efter varje patient. Samtidigt som oss gjorde även två andra amerikanska studenter praktik där, det var trevligt att lära känna dom och vi diskuterade ofta skillnader mellan Sverige och USA. Skriva journal var i början svårt för de hade ett system som i början såg svårare ut än vad det var. Vi hade med oss våra laptops och kunde skriva på dom, då journalskrivningen gjordes via en webbsida. Till sist var stämningen var alltid på topp och väldigt familjär. Man fick nära relation till patienterna och personalen och alla var väldigt trevliga och nyfikna på oss svenskar! Vi fick ett bedömningsformulär sista dagen som vi i efterhand behövde för att tillgodoräkna oss poängen! 

En del av gymmet på Ortho Sport, Davie

Språk och kultur

Språket var lite knackigt i början, framförallt på praktiken med korrekta anatomiska termer. Vi fick mycket hjälp av vår handledare som sade i början att det inte gjorde något om vi inte visste vad ett ord hette osv. Vi kunde försöka beskriva ordet så skulle dom tillslut förstå ändå. Jag märkte efterhand att jag skrev journal och pratade med patienter med ett mycket bättre flyt, och jag tänkte på engelska. Något som var förvirrande i början var hur kilo, längd och km/h osv skulle översättas till pounds, inch/foot och mph. Även det släppte och alla var förstående med att vi inte kunde allt. Dock sa nästan alla att vi hade jättebra engelska och att dom var jätteimponerade, vilket var jättekul att höra! Vi skämtade till det ibland när de fick lära sig svenska ord, skrattade tills jag grät så roligt var det!

Något som kan vara bra att veta var att det alltid lades på en skatt på totala summan - ex om man åt på restaurang, köpte kläder eller övrigt. Det skulle alltså alltid bli lite mer än det totala beloppet. Det var alltid rekommenderad dricks på restauranger osv med minst 10-15 %. 

Fritid och sociala aktivteter

Vi valde som sagt att ha en vecka "semester" efter praktiken då det fanns utrymme i schemat, detta blev ett späckat schema men ändå lagom! Under tiden på praktiken hade vi nästan ingen kontakt med andra studenter, vi bytte nummer första dagen men det blev inget med det. Vi fick dock en nära kontakt med vår handledare och hans familj, och vi umgicks när tiden fanns. Några av mina familjemedlemmar hälsade på i omgångar, de hälsade även på alla på kliniken vilket var kul. Paret vi bodde hos hjälpte oss med tips på vad vi kunde hitta på också. 

Vi gjorde massor: gick på hockeymatch, shoppade i Sawgrass Mills, åkte Rivertaxi i Fort Lauderdale, gick på Rodeo-show i Davie, gick på bio i North Miami(där vi satt i lyxiga fåtöljer med kudde, filt och bordsbeställning), åkte till olika stränder (Fort Laudedale/las olas men även Hollywood beach, paddlade kajak, åt på olika restauranger - mycket fisk och skaldjur (portionerna var oftast gigantiska), åkte till Everglades och såg alligatorer osv. Downtown i Fort Lauderdale/Las olas hade bra barer/klubbar men vi åkte även ner till south beach en kväll. Rusningen var dock inte att leka med till/från Miami så det rekommenderades inte att åka dit i onödan. Det var egentligen bara energin och ekonomin som satte gränser, man var väldigt trött efter långa dagar på praktiken. Som jag nämnde innan testade jag att träna på NSU, men vi hade också ett hemmagym i garaget som vi försökte peppa varann till att träna i ibland. Men vi hade fullt upp varje helg, och sista veckan begav vi oss upp till Orlando (ca 4 h med bil) och gick på Universal (Disney fanns också), därefter ner till Key West, körde ö till ö på långa broar med Atlanten på ena sidan och mexikanska golfen på andra! Kvällen avslutades med Key lime pie på Mallory Square tillsammans med mängder av andra turister som flockades för att se solnedgången. En riktig upplevelse för livet.
Kayak-tur i Anne Kolb Nature Center

Sammanfattning

Jag ångrar inte en sekund att jag sökte utbytesstudier. Upplevelserna, erfarenheterna, människorna, maten, vädret och mycket mer kommer jag alltid minnas och bära med mig, vidare i livet och under min karriär som framtida fysioterapeut. Jag lärde mig mycket nya saker men fick även lära min handledare saker som han inte kände till, som vi använder oss mer av i Sverige. Jag har lärt mig massor om USA som land och vill åka tillbaka i framtiden, både till Florida men även andra ställen. Jag hoppas att min reseberättelse ger inspiration till andra studenter att vilja söka till utlandsstudier, oavsett var man vill åka! Jag svarar gärna (min studentmail) om någon annan student har frågor och som kanske funderar på, eller som redan vet att den ska åka men undrar något!
Solnedgången vid Mallory Square, Key West