Reserapport - KI-student
Lärosäte: Universidad Nacional de Cuyo
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 18/19
Namn: Amanda Högdén
E-postadress: amanda.hogden@hotmail.com

Innan avresa

Jag ville gärna åka på ett sista utbyte för att avsluta läkarstudierna. Jag hade tidigare varit på utbyte i Danmark och tycker om att möta nya miljöer och lära känna nya kulturer och därför ville jag gärna komma lite längre bort den här gången. Jag har också alltid varit intresserade av att lära mig spanska och har pluggat ganska mycket spanska och tänkte därför att det var kul att få sätta dessa kunskaper på prov! Trots att jag tidigare hade rest mycket i Latinamerika hade jag aldrig besökt Mendoza, men jag hade hört att det var en fin stad och därför tänkte jag att jag ville söka dit. 

Innan utbytet var informationen knapphändig både från Karolinska och Universidad de Cuyo. Det var svårt att veta vad man skulle skicka in för att göra sin ansökan och eftersom all information på UnCuyos hemsida är på spanska var det lite svårt att förstå helt vad de ville ha. Dessutom hade i alla fall jag ett motstånd mot att skicka mail till deras internationella handläggare eftersom man då var tvungen att skriva på spanska, vilket jag inte kände mig helt 100 på. Men jag gjorde en så fullständig ansökan jag kunde och skickade in. Och blev accepterad! Jag lade mycket tid på att skriva det personliga brevet som jag också fick hjälp med att korrekturläsa av en kompis som har spanska som modersmål. Man måste också skicka med ett intyg på att man kan spanska på motsvarande B2 nivå. Jag anmälde mig till en sommarkurs på Komvux i Spanska steg 6. Denna kurs motsvarar enligt Skolverket nivå B2 vilket gjorde att jag bara kunde få ett intyg från min spanskalärare efter genomgången kurs. Detta var ju egentligen inte något officiellt dokument utan bara ett som hon skrev för att intyga att jag hade rätt nivå, men det räckte för universitetet här. 

Man får via universitetet en mentor som är en annan läkarstudent. Min mentor tog kontakt med mig via mail några månader innan jag skulle komma. Vi skrev på engelska vilket jag tyckte var väldigt skönt för då kunde jag fråga allt jag inte hade förstått. 

Jag använde mig också ganska mycket av de tidigare studenternas reseberättelser för att få en uppfattning om vad det innebar att åka till Mendoza på utbyte.

När jag väl hade fått antagningsbeskedet och kontakt med min mentor så bokade jag biljetter och åkte. Man behövde inte fixa varken visum eller vaccinationer. Det enda man behöver ha är hepatit B men det hade jag sedan innan. 

Innan jag åkte tog jag kontakt med kursansvarig för SVK och frågade om jag behövde ha något möte eller på annat sätt redovisa vad jag skulle göra i Argentina men svaret jag fick var att så länge jag åkte genom ett av KI arrangerat utbyte behövdes inget sådant. Så jag åkte mer eller mindre utan att förbereda något akademiskt. Jag läste dock kvällskursen i sexualmedicin för att få 3 extra högskolepoäng för att på det viset bara behöva läsa 8 veckor i Argentina och därmed hinna hem till examen. 

Ankomst och registrering

Jag åkte bara två dagar efter att vi skrivit IST tentan vilket innebar att jag var på plats på fredag lunch. Jag hade då helgen på mig att komma iordning och bekanta mig med staden och min familj som jag skulle bo i. Jag kom en bit in i terminen som börjar i början på mars så jag missade lite av introduktionen med alla de andra utbytesstudnenterna. Men jag kunde i alla fall vara med på den första välkomstfesten som ordnades av universitetet. 

Min mentor hjälpte mig mycket i början och förklarade allt om hur jag skulle göra för att komma igång. Det var väldigt värdefullt. Första måndagen fick jag åka till Universitetet och träffa han som är ansvarig för de internationella studenterna på medicinska fakulteten. Där hjälpte de mig och förklarade vart jag skulle åka och vem jag skulle fråga efter för att komma igång på sjukhusplaceringen. 

Ekonomi

Argentina är inte superbilligt men heller inte dyrt om man jämför med Sverige. Att gå ut och äta och transporter är billigt. Att åka buss i stan kostar 2,5 kr per resa för studenter. Att äta middag ute på ett fint ställe med vin och allt kostar ca 125 kr per person. Men då får man verkligen god och fin mat! Att shoppa är däremot ganska dyrt, i fina affärer kan ett klädesplagg kosta över 1000 kr, så det är ju ganska likt Sverige. 

Om man vill äta billig mat kan man äta i matsalen på Universitetet. Där finns både vanlig och vegetarisk meny och man får lunch för 7 kr/portion. 

Man behöver inte betala några särskilda avgifter som kåravgift eller vaccinationer för att åka till Mendoza. Eftersom jag var i Argentina mindre än 90 dagar behövde jag inte ansöka om studentvisum utan kunde vara i landet på turistvisum, vilket man får automatiskt och gratis på flygplatsen vid ankomst. Man behöver alltså inte ansöka om detta i förhand. 

Man får ju ett resebidrag av KI och jag vet att vissa studenter också fick pengar genom att söka bidragspengar från olika stiftelser men det gjorde aldrig jag. 

Boende

Jag hade en otrolig tur för min mentor erbjöd mig att hyra ett rum i hennes familjs hus. Så jag bodde med dem under hela min tid i Argentina. Det var väldigt lyckat för de var supersnälla och tog verkligen upp mig i sin familj och tog hand om mig. Så jag hade det väldigt bra! Jag betalade 350 euro/mån hos dem och då ingick all mat och tillgång till tvättmaskin samt städning av mitt rum en gång/vecka. Min mentor sa att det fanns andra rum att hyra från ca 100-150 euro i månaden men jag vet inte så mycket mer om det eftersom jag tänkte att det var smidigt att bo hos dem när de ändå erbjöd det och jag inte skulle vara där så länge. Jag har dock hört att kvaliteten på rummen varierar ganska mycket så jag skulle nog rekommendera att man, om man inte har något ställe att bo på, börjar med att bo på hostel en vecka och kollar runt lite innan man bestämmer sig. Jag bodde i stadsdelen Godoy Cruz, nära gränsen till Mendoza Ciudad (centrum) och det var verkligen bra! Det är en bra och trevlig stadsdel som är lugn och trygg. Jag kunde promenera till sjukhuset på 20 minuter varje dag. Det var lyxigt. Det var ca 50 min promenad från Universitetet men dit behöver man inte åka så ofta. Man kan också åka buss väldigt billigt överallt i stan. Jag hörde också om andra utbytesstudenter som bodde i boenden på campus men jag vet inte om jag skulle rekommendera det för man har aldrig något att göra på universitetet. Det skulle i så fall vara för att träffa andra studenter.

Studier allmänt

Jag läste med studenterna som går år 6 under deras kurs PFO (practica final obligatorica). Detta är en kurs som är främst sjukhusbaserad och består av praktik. På eftermiddagarna har de argentinska studenterna en del teoretiska kurser men de ingick inte i mitt schema. Detta innebar att jag var på sjukhuset mellan ca 8-13 varje dag. Doktorerna är ganska informella och det finns en hierarki men det är ingen större skillnad mot i Sverige där det ju också finns en hierarki och man som student mest pratar med AT- och ST-läkare och kanske inte lika mycket med överläkarna. Mellan studenter och personer på samma "nivå" är man väldigt informell alla är trevliga och pratar med en och kindpussas mycket. 

Jag hade skrivit ett brev som jag bifogat i ansökan där jag hade önskat placeringar, men jag är inte säker på att de hade läst det för jag blev placerad på helt andra placeringar än jag hade önskat och när jag kom fram var det för sent att ändra det, även om de gärna ville hjälpa mig. Så det kan vara bra att skicka ett mail till han som är ansvarig för internationella studenter på medicinska fakulteten när man fått sitt antagningsbevis och be om de placeringarna man vill ha. Det går att välja på internmedicin, kirurgi (och inom det även anestesi, plastikkirurgi och thoraxkirurgi), gyn-obs och pediatrik. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI

Kurser

Alla kurser jag läste var placerade på sjukhuset och bestod av praktik med inslag av teori i form av olika genomgångar och föreläsningar. Jag hade inga tentor eller examinationer. Man får betyg av sin handledare i slutet av praktikperioden så det gäller ändå att göra sitt bästa under praktiken. Ibland får man "läxor" att läsa på till nästa dag och redovisa för läkarna.

Medicina interna (Internmedicin)


Jag började med att vara placerad fyra veckor på internmedicinsk avdelning. Det var en mycket bra placering och jag fick se mycket spännande! Många patienter som kommer dit är mycket sjukare än patienterna man ser i Sverige, vilket gör att många av patientfallen är väldigt spännande. Avdelningen är också stor, 80 sängplatser och som student går man med på ronden och ser olika patienter varje dag vilket gör att det känns lite som att man får plocka russinen ur kakan. Avdelningen fungerar ofta lite som en buffertavdelning för de patienterna som inte får plats på intensivvårdsavdelningen vilket gör att vissa patienter kan vara väldigt sjuka. 

Varje tisdag var vi placerade på akuten. Där fick vi självständigt ta emot, prata med och undersöka patienterna innan vi presenterade fallet för en handledare och kom överens om handläggning gemensamt. Det var spännande för på akuten fick jag se många spännande fall och bland annat vara med och göra HLR på en man som kom in med en blödande tracheostoma. Det var också intressant att se hur team-arbetet fungerade på akutrummet i Argentina och jämföra det med de upplevelser jag har från Sverige.

Vi var mellan 4-6 studenter placerade på avdelningen samtidigt så man fick mycket uppmärksamhet och vi hade två lärare som var ansvariga för oss och de var mycket måna om att lära ut och förklara för oss. De letade också upp spännande statusfynd åt oss som de tyckte att vi skulle se. Så det var en mycket bra placering! Bra övergripande genomgång av all internmedicin också då de hade alla möjliga typer av patienter inlagda samtidigt och inte bara en typ, som det ofta är på avdelningar i Sverige. 

Det som slog mig mest var hur duktiga läkarna i Argentina är! De är superskarpa och pålästa och diskuterar mycket om hur man ska handlägga fall på bästa sätt. De har stenkoll på medicinska alternativ och fördelar och nackdelar med olika. Det var kul att se att de trots knappa resurser verkligen var inlästa på olika behandlingsalternativ och -regimer.

Kirurgi


Jag var placerad fyra veckor på kirurgi. Jag hade hört av andra studenter att allmänkirurgiplaceringen inte var superbra så därför frågade jag om det gick att ordna att få göra två veckor på allmänkir, en vecka på anestesin och en vecka på plastikkirurgen. Och det gick bra! Om man är intresserad av kirurgi tycker jag att detta var ett ganska perfekt upplägg. Man fick se allmänkirurgin men också göra andra placeringar som var lite mer givande och där man fick chans att göra mer själv. 

Språk och kultur

All undervisning och avdelningsarbete föregick på spanska. Det ska man vara beredd på. Men man behöver inte vara rädd. Man ska åka hit om man har ganska bra koll på spanskan men man behöver inte vara helt flytande. Jag hade det ganska tufft att förstå den första veckan men efter en vecka släppte det och helt plötsligt fattade jag nästan allt vad de sa på sjukhuset. Ibland var det svårt även i fortsättningen när de pratade med varandra i en stor grupp och om det var mycket störande ljud runtomkring men när man pratade en och en gick det alltid bra. 

På universitetet anordnades en spanskakurs för utbytesstudenter som var varje tisdag och torsdag eftermiddag. Jag anmälde mig till den men den var på nivå B1, vilket kanske var lite under min nivå. Men det var ändå kul att ha en kurs att gå till, där lärde man ju känna lite andra studenter och sådär. Dessutom fick man lite övning och repetition, så det var ju bra. 

Den största kulturkrocken på sjukhuset var väl att man som student inte gör så mycket. Man hänger mest med och lyssnar och försöker lära sig av det som sägs. Men det är ju gött, man slipper skiva daganteckningar och såna där lite mer halvroliga grejer som man kan råka ut för i Sverige. Istället går man med på en superstor rond varje morgon. Den är annorlunda än i Sverige, i Argentina är man riktigt många (ofta 10-15 läkare) som går runt till alla salar och pratar öppet om patienterna och deras tillstånd så att alla de andra patienterna hör. Så skulle man ju inte riktigt bete sig i Sverige. 

På kirurgen röker läkarna inomhus och det förekommer en del machoskämt. Det verkar inte riktigt som att #metoo och #utantystnadsplikt har kommit till Argentina direkt. Dock är klimatet mellan kollegorna väldigt öppet och kärleksfullt så det är inget man lider av, även om man som utbytesstudent såklart inte förstår alla maktstrukturer och härskartekniker. 

Fritid och sociala aktivteter

Det fanns en Whats app grupp för utbytesstudenter där de bjöd in till många olika aktiviteter som man kunde göra. Jag var dock inte med på så mycket eftersom jag liksom inte riktigt kom in i gänget från början. Jag anlände ju lite sent och åkte hem lite tidigt. Det var väl det enda som jag tänker att man ska veta innan man åker till Mendoza, det kan lätt bli så att man blir ganska ensam. Man kommer när terminen redan har börjat och åker hem innan den slutar. Och man har praktik med Argentinska studenter som redan har sitt sammanhang. Så man behöver vara ganska på själv för att träffa andra. Man kan ju lösa detta genom att bo ihop med andra så att man får ett naturligt sammanhang att träffa folk på. Jag bodde ju i en familj och via dem fick jag träffa många människor. Så jag hade inte något problem. Men jag tänkte ändå flera gånger att det kanske hade varit kul att åka två tillsammans från KI så att man i alla fall hade varandra. 

Jag fick några kompisar genom spanskakurser jag läste två eftermiddagar i veckan på universitetet. Det var ett härligt gäng på 10 personer från Brasilien och Österrike. 

Jag sprang mycket under tiden jag var i Argentina. Det finns nya jättefina cykel- och gångvägar över hela staden som man kunde springa på! Jag ställde också upp och sprang Mendoza halvmaraton.

Man kan åka på många härliga utflykter från Mendoza. Jag åkte en helg och bodde på lyxhotell i Potrerillos, som är en by uppe i bergen ca 1 timme från staden, med en stor sjö. Det är fantastiskt vackert där! Jag var också och besökte olika vingårdar och provade vin och gick rundtur. 

En helg mötte jag upp en kille från min klass på KI som var på utbyte i Buenos Aires i Iguazú. Vi spenderade en helg där och tittade på vattenfallen. Det var härligt!

En annan helg åkte jag över gränsen till Chile och besökte Santiago och Valparaiso.

Från Mendoza kan man också gå vandringar i bergen.

Sammanfattning

Jag var mycket tveksam till att åka till Argetina först. Jag kände mig trött och slut efter HSM och IST och var inte så taggad på att dra. Men när jag väl åkte så var det verkligen jättebra! Alla jag träffade var väldigt hjälpsamma och tillmötesgående. De förstår att man inte har spanska som modersmål och att det kan vara svårt ibland. Så de flesta hjälper en jättemycket så att man ska förstå och ha en bra tid där. Mendoza är en trevlig, lagom stor stad med mycket spännande i omgivningen. Vädret är fint och det regnar nästan aldrig. Jag åkte på vårterminen, vilket är deras höst och det skulle jag säga är helt optimalt! När jag kom i slutet på mars var det fortfarande ganska varmt och när jag åkte i slutet på maj hade det ännu inte hunnit bli särskilt kallt. Så det var superbra! 

Jag tycker att mina utbytesstudier har givit mig ett nytt perspektiv på hur sjukvård kan bedrivas med färre resurser än vad vi har i Sverige, och att det ofta leder till att läkarna är ännu skarpare än när alla hjälpmedel finns tillgängliga!