Reserapport - KI-student
Lärosäte: The Chinese University of Hong Kong
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Hösttermin 18/19
Namn: Christian Papatziamos Hjelle
E-postadress: christian.papatziamos-hjelle@stud.ki.se

Innan avresa

Jag hade vänner som hade genomfört tidigare utbyte i Hongkong och var mycket nöjda både med vistelsen och placeringen på sjukhuset. Jag hade aldrig varit i Hongkong och tyckte det var ett utmärkt tillfälle att resa dit under sista tiden av läkarprogrammet.


Informationen jag fick från KI efter att ha blivit antagen var tydlig och enkel. Kommunikationen med kontaktpersonen på CUHK gick också mycket bra och de var väldigt hjälpsamma.

Själva ansökan till CUHK var enkel, inga intyg eller dokument som behövde skickas utöver det som KI ger en, ansökan, passkopia och foto i passtorlek. 

Även visumansökan var enkel då CUHK ordnar allting med detta så länge man skickar in bankutdrag, passkopia, ansökan, passfoto och antagningsbeskedet till dem. Jag skickade in visumansökan i god tid men det tog cirka 10 veckor att få det godkänt och då var det 3 veckor kvar tills jag skulle åka iväg. Visumet fick jag på posten cirka två veckor innan första placeringen skulle börja i Hong Kong. 


Jag fick mail veckan innan från min första placering med information om att jag skulle dyka upp klockan 09:00 för att få information och genomföra en datorbaserad hygienkurs. 

Packningen bestod av det vanliga man har med sig på en resa till ett lite varmare land med subtropiskt klimat men också en läkarrock (väl på boendet i Hongkong fanns det en kartong med oanvända läkarrockar men det är inte säkert att det alltid finns).


Det finns flertal stipendier man kan söka vilket jag gjorde men jag blev tyvärr inte beviljad något av dem.

Några exempel som kan vara värda att undersöka: 

Carl Levins resestipendium

Felix Neubergh Stiftelse

Anna Whitlocks minnesfond

Gålöstiftelsen


Jag fick 6000kr i resebidrag från KI vilket på ett ungefär täckte för flygresan tur och retur. Jag bokade mitt flyg i juli (och reste i november) för ca 5800kr. Jag flög via Köpenhamn och flygresan gick väldigt smidigt då jag kunde sova på flyget och vakna upp dagtid i Hongkong.

Ankomst och registrering

Det räcker gott och väl att vara på plats 1-2 dagar innan man börjar. Jag fick mail veckan innan från min första placering med information om att jag skulle dyka upp klockan 09:00 för att få information och genomföra en datorbaserad hygienkurs.

Någon introduktion i övrigt fanns inte och var inte nödvändig heller. 


Enligt tidigare reseberättelser verkar det ha gått att skaffa ett student-resekort (Octopus card) men detta lyckades jag inte med då jag var över 25 år gammal så jag undersökte det inte närmare.


Väl på flygplatsen köpte jag en enkelbiljett till buss A41 för 22,3 HKD som tog mig i princip hela vägen till sjukhuset och där jag skulle bo. När jag kom fram till boendet var det lite strul och oklarheter kring min bokning men det löstes relativt fort. Personalen i receptionen på boendet kan i princip ingen engelska men studenter kan hjälpa till.

Skyline

Ekonomi

Dyrast var helt klart flygresan dit på ca 5800kr t/r och i övrigt var det nöjen, mat och transport som kostade. 


I skrivande stund (augusti 2019) är 1 HKD cirka 1,2 SEK. 

Maten i Hongkong är väldigt varierande i typ och kostnad, på sjukhuset finns det mat för ca 20-40 HKD som var bra. Ute på stan steg kostnaden något men man kunde få riktigt bra mat från 40 HKD och uppåt. Transport sker med Octopus-card som man fyller på t.ex. i tunnelbanan eller på 7-Eleven. 

Funkar som våra SL-kort men går också att betala med i många affärer, otroligt smidigt.

Kam's Roast Goose

Boende

Jag bodde på Madam S Ho Hostel for Medical Students som är en stor byggnad där främst de lokala läkarstudenterna bor på under sista året. 

Jag kan starkt rekommendera att bo här på grund av läget, priset, miljön och möjligheten att träffa både lokala studenter och utbytesstudenter!


Det består av fyra våningar med långa korridorer av studentrum. Jag valde att bo i ett enkelrum (jag reste till Hongkong ensam) vilket kostade 1128 HKD/vecka medan delat (dubbel/trippelrum) skulle kostat 800 HKD/vecka. Incheckning till hostel kunde ske efter 16:30 på söndagen då jag anlände vilket passade bra. Man behöver en portkod för att komma in annars. På rummet fanns det bland annat minikyl, garderob, skrivbord, kudde, täcke, hård madrass samt sängkläder och en handduk. Det är möjligt att tvätta för 5 HKD/tvätt och torktumlare för 1 HKD/5 minuter som betalas med Octopus card. Man kan även få sin läkarrock tvättad och struken om man lämnar in den i receptionen vissa dagar i veckan.


Dusch och toa delades mellan rummen i samma korridor. Våningarna var uppdelade per kön.


Byggnaden och rummet var väl något slitna som förväntat men absolut inget problem för mig. Jag hade även några trevliga ödlor som gäster i rummet ibland. Air-condition finns på rummet som man betalar en billig slant för att fylla på med sitt Octopus-kort. 

Själva boendet ligger otroligt bra till då det bara ligger 1 minut från sjukhusbyggnaden, mycket trevligt för en som mig som gärna sover länge. Cirka 5-10 minuters promenad bort finns tunnelbanestationen City One samt en bussterminal vid sjukhusets huvudentré där man enkelt kan ta sig vidare.


Jag kan även starkt rekommendera att ta mittentrappan i huset upp till taket där man kan spendera många trevliga kvällar med de andra studenterna. 

Studier allmänt

Strukturen på läkarprogrammet i Hongkong är hyfsat likt det vi har i Sverige men är absolut mer hierarkiskt. Jag upplevde också att det ställs mycket högre krav på de teoretiska kunskaperna och vissa av studenterna var otroligt kunniga.


Hygienrutinerna på avdelningen var undermåliga jämfört med i Sverige. Tänk egna privata kläder och läkarrock på, sällan handsprit.


På operation var hygienrutinerna som i Sverige så inga konstigheter där. Skulle man tvätta sig och ta på sig opkläder och handskar gör man detta själv och utan hjälp från opssk som man är van vid här i Sverige. Det är bara att säga till så hjälper de till och visar hur man ska göra detta sterilt.


Det var väldigt vanligt för patienter att söka sig direkt till akutmottagningen och inte till motsvarande vårdcentral vilket skapade en del problem. Att besöka akutmottagningen var konstigt nog ett av de billigaste alternativen.

Vad som även var väldigt vanligt i Hongkong är privat radiologi, många patienter har genomgått undersökningar med både patologiska och oklara fynd som måste följas upp och då går de till den offentliga sjukvården för att få hjälp. Det är problematiskt av många anledningar och bland annat så går vissa "före" i cancerkön om de redan har en misstänkt diagnos då de haft råd med någon privat radiologisk undersökning innan.

På det offentliga sjukhuset hade de även en "Private Ward" som egentligen inte skiljde sig från resten av sjukhuset men där man fick lite mer privatliv/integritet.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI

Utbytet sker med CUHK och själva sjukhuset man vistas på heter Prince of Wales Hospital i Sha Tin. Själva universitetet ligger en bit ifrån i en närliggande ort.


Jag önskade initialt placering på ÖNH (då jag fick ett gott intryck från tidigare reseberättelser) samt på anestesin. Anestesin kunde tyvärr inte ta emot mig varför jag då valde radiologi och fick detta.

Det motsvarar ingen kurs på KI direkt utan tillgodoräknas som en SVK.


Flera av de andra utbytesstudenterna var placerade på internmedicin och som tidigare reseberättelser nämnt så var det hyfsat slappt och en del av de gick väldigt tidigt för att hitta på roligare saker på fritiden. Andra stannade längre om de var intresserade av undervisningen och föreläsningarna som skedde. 


ÖNH

Jag kan starkt rekommendera att välja ÖNH som placering då det var en väldigt trevlig klinik och jag fick möjlighet att vara med på otroligt mycket! Fantastiskt trevliga kollegor, både de seniora och juniora. Man kände sig snabbt välkommen och kom snabbt in i rutinerna. 

Jag uppskattade placeringen då vi inte har en särskilt lång tid på ÖNH under utbildningen i Sverige. Patientgruppen var även något annorlunda än i Sverige. God chans att sjukdomar som man inte skulle se i Sverige, främst då nasofarynxcancer som har en väldigt hög incidens i Hongkong och södra Kina. 

En av de seniora läkarna/professor var från Sydafrika och pratade endast engelska vilket var bra då engelska pratades i större utsträckning än vad det nog skulle ha gjorts annars.


Jag spenderade totalt 5 veckor på ÖNH-kliniken. Av en sekreterare på kliniken fick jag ett sorts vecko-schema och månadsschema att förhålla mig till. Här stod det tider som gällde och om det var operationer osv.


Varje dag var det storrond mellan cirka 08:00-09:00 på avdelningen alla läkare samt några ssk/usk gick runt till varje patient på avdelningen. Avdelningen hade 6 patienter i varje "sal" och avdelningen hade kapacitet för 40 patienter inklusive ögonpatienter men så många var det aldrig. Varje sal var uppdelad för manliga/kvinnliga patienter. 

De juniora läkarna kommer tidigare på morgonen och är väldigt pålästa för att kunna presentera patientfallet för alla under ronden framför patienterna. Själva ronden sker på engelska och de flesta av patienterna kunde inte någon engelska.


Efter ronden gick läkarna inklusive mig ned till ett café eller matsalen på sjukhuset för att äta frukost och dricka kaffe. Det var väldigt trevligt att hänga med och man kände sig välkommen och man kunde diskutera det mesta med läkarna. Jag kan rekommendera att prova cheung fen/rice noodle roll som var riktigt gott (tar slut snabbt dock).


Veckoschemat såg ut som följande efter ronden och frukost.

Måndag och torsdag: Diverse operationer i narkos samt ingrepp under lokalanestesi (fritt att välja var man ville gå). Operationerna i lokalanestesi var det många av och gick på löpande band och blev oftast klart någon gång under eftermiddagen men inte särskilt sent. Operationerna i narkos var schemalagda ibland ända in på kvällen till 20-tiden. Man var dock inte tvungen att stanna ändå tills alla operationer vara klara utan man kunde säga att man skulle gå senare. Om det inte var läge att avbryta och fråga det var det även möjligt att avvika.

Tisdag: Head & Neck meeting, tänk MDT-konferens & röntgenrond. Innan och efter lunch var det mottagningsbesök.

Onsdag: Journal club, här presenterade någon aktuell forskning eller något de har fördjupat sig inom. Trevlig omväxling. Innan lunch skedde det även ibland undervisning för de lokala läkarstudenterna där en läkare undersökte patienten och berättade samtidigt som läkarstudenterna i ett annat rum tittade på videolänk från patientmötet. Där läkarstudenterna satt var det även en annan läkare som frågade ut studenterna om patientfallet under tiden & efter.

Fredag: Mottagningsbesök


Samtliga delar utav arbetet på ÖNH-kliniken var givande att delta med undantag för mottagningsbesöken. De skedde i rask fart och på kantonesiska (om man inte var med professorn som endast talade engelska). De var helt enkelt inte så givande.

På operation i narkos fanns det goda möjligheter till att stå med i såret och assistera, om man inte blev tillsagd var det bara att fråga så gick det bra. Om det inte redan var fullt med läkare men det var det oftast inte.


Övriga aktiviteter på ÖNH:

Det skedde väldigt mycket aktiviteter utöver det vardagliga kliniska arbetet och jag fick möjlighet att delta i flera lokala konferenser och kurser som erbjöds till specialistläkare.

Bland annat deltog jag i en 2-dagars ultraljudskurs för diverse patologi inom tyreoidea/ÖNH.

Jag fick även delta i en 2-dagarskursen "Endoscopic Ear Surgery & Temporal Bone Dissection Workshop" där det var en hel del föreläsningar och jag fick utföra dissektionen.


Radiologi:

Professorn som är ansvarig över sektionen är från England och talar även bara engelska.

Jag spenderade totalt 3 veckor på radiologisektionen. Jämfört med ÖNH-kliniken var schemat mer rörigt och ospecificerat då specialiteten skiljer sig något från andra. 

Första veckan spenderade jag främst på sektionen för slätröntgen, DT och ultraljud. En indisk läkare som var inriktad på ultraljud var otroligt duktig och mån om att undervisa vilket uppskattades. Jag fick möjlighet att utföra en del själv under handledning och fick även tolka slätröntgen.

Andra veckan hade de lokala läkarstudenterna sin radiologiundervisning vilken jag fick delta i. Här kände man sig något malplacerad men det gick bra överlag. Lärarna var hyfsat hårda och ställde ganska höga krav jämfört med i Sverige och det kunde bli lite förhörskänsla. Deras tenta/slutförhör slapp jag men man kan säkert få vara med om man vill.

Tredje veckan spenderade jag främst på angio/MR.

Dagarna var som sagt mer fria och jag kunde gå fritt mellan olika lab/modaliteter där jag kände för och tyckte det verkade intressant. Med detta sagt så kunde man även gå ifrån sjukhuset tidigare om man planerade att göra något på fritiden vilket kunde vara trevligt.

Jag, en utbytesstudent från Tyskland och läkare på ÖNH-kliniken

Språk och kultur

Språket som används för journalföring och ofta mellan kollegor var på engelska i mer "officiella" sammanhang så som under rond, röntgenronder, journal clubs och så vidare. Vid samtal kollegor sinsemellan var det främst kantonesiska som gällde men de flesta pratade engelska då jag närvarade.
I det övriga samhället klarar man sig väldigt bra på bara engelska men man kan ändå stöta på många som endast pratar kantonesiska. I restaurangen på sjukhuset blir det lättast om någon av läkarkollegorna kan beställa eller om man pekar på menyn.

Jag har generellt ganska enkelt för att anpassa mig och upplevde egentligen inga större kulturkrockar vad jag märkte av.
Tabu att äta/dricka på tunnelbanan vilket jag inte riktigt var van vid men det var ju inget problem i sig.
De flesta av de lokala läkarstudenterna som vi (utbytesstudenterna) umgicks med pratade väldigt bra engelska och de flesta hade varit väldigt mycket utomlands och i engelsktalande länder. De var väldigt sociala och engagerade och tog med oss ut till många olika ställen i Hongkong för att äta och dricka!
Vi blev bland annat inbjudna till en julfest hemma hos en av de lokala studenterna och två av utbytesstudenterna blev inbjudna till att åka med på en privat yacht vilket inte verkade var så dumt.

Lokaltrafiken fungerar väldigt bra med förbehåll för att det i rusningstid kan vara fruktansvärt mycket folk i tunnelbanan.

Läget mellan Hongkong och Kina har ju blivit otroligt spänt senaste tiden och när jag var där i nov-dec 2018, redan innan protesterna och konflikterna sommaren 2019 var det väldigt mycket diskussion om relationen. Så gott som alla läkarna och läkarstudenter jag träffade identifierade sig som "Hongkongers" och hade en hyfsad dyster framtidsutsikt när det gällde vad som skulle hända med Hongkong framöver.
Det är ju ett ensidigt perspektiv men de påtalade om en del problem som ökat i omfattning sedan större antal kineser reser till Hongkong numera. En del problem tycktes faktiskt vara reella när det gäller trafikproblem och även sjukvårdssökande i ett redan belastat sjukvårdssystem där många av läkarna snabbt går över till privata kliniker när de blivit specialister.

Arbetskulturen och balansen mellan fritid och arbetsliv skiljer sig ganska mycket från Sverige. En läkare på ÖNH-kliniken berättade t.ex. att hon inte visste att hennes syster faktiskt var hennes syster förens hon var lite äldre då de uppfostrades av olika far/morföräldrar på grund av att föräldrarna i princip jobbade dygnet runt och inte hade tid att ta hand om barnen. 
Något annat som är vanligt bland mer välbärgade är hemhjälp och barnpassning, en annan läkare berättade obekymrat att hon betalar motsvarande nanny att fullständigt ta hand om sitt relativt nyfödda barn och att hon inte spenderade så mycket tid med barnet utan fokuserade på att spendera tid med det lite äldre syskonet.
Choi Hung Estate

Fritid och sociala aktivteter

Hongkong är ett fantastiskt ställe att vara på under fritiden och speciellt under november. 
Det fanns inga planerade sociala aktiviteter för utbytesstudenter men under min tid i Hongkong (2 månader) var vi alltid cirka 10 utbytesstudenter och under hela perioder kanske totalt 20 som kom och gick. Det var med andra ord inget problem att hitta på något att göra tillsammans.
Beroende på vilka som bor samtidigt som en så kan det vara så att man måste ta tag i en del själv och föreslå aktiviteter osv men det var aldrig ett problem för oss med brist på aktiviteter kan jag säga.

Det var hyfsat enkelt att komma i kontakt med de lokala studenterna på boendet då det gemensamma utrymmet på bottenplan bjöd in till kontakt med fussball, biljard, pingis och TV.
Det fanns även närliggande gym och utomhusgym man kunde gå till.

Hongkong är ett väldigt unikt ställe med otroliga skyskrapor och centrala stadsdelar men också avlägsna orter med fantastisk natur. I princip allt man kan tänkas vara intresserad av finns i Hongkong.
Det är inte helt olikt Stockholm som har mycket natur och vatten med skillnaden att Hongkong är mycket mer tätpackat och har ju en helt annan stadsbild med sina skyskrapor.

Nedan följer några exempel på vad man kan hitta på men är på inget sätt en uttömmande lista av vad jag hann med under min tid i Hongkong under 2 månader.

Restauranger/att äta/dricka
Chung kee dessert
Souffle pancake
Veg 6
Ichiran
Ten rens tea
One dim sum
Kams roast goose
open-air food stalls" (dai pai dong) Shan Mei Street Public Toilet i Fo Tan.
MR WONG'S - värt en omväg för ägaren

Hotpot
Finns många restauranger som erbjuder hotpot, en hel del för ett fast pris så ingår det hur mycket mat och dryck man vill

Stone Nullah Tavern
En bar/restaurang centralt på Hongkongön som varje vardag från 17:00 har en happy hour där en drink/öl/vin kostar 1 HKD (ja du läste rätt). Var 20:e minut dubblas priset fram till 19:00. Helt klart prisvärt.

Pineapple bun
Riktigt god bakelse som finns på många bagerier/caféer

Att göra/besöka
QB House frisör 60hkd
Hongkong Global Geopark
Stanley Market
Big buddha
Tai O village

Lamma Island
Mycket trevlig och lagom stor ö där man kan vandra på stigar och ta sig till ett par stränder där man kan bada!

Happy Valley Horse Racing
En rätt häftig upplevelse på en enorm bana i mitten av Hongkongön. Kostar 10HKD att komma in för att titta på som åskådare så man behöver inte satsa pengar om man inte vill. 

Body board/surfing
Finns möjlighet att hyra body boards eller surfbrädor på flera av stränderna.

Ten Thousand Buddhas Monastery
Ligger mycket nära sjukhuset och man kan antingen gå dit eller ta buss/tunnelbana.

Spårvagnen på Hongkongön
Rekommenderas att ta språvagnen från öst/väst och åka med hela vägen, billigt och blir som en sightseeing-tur genom centrum.

Shing Mun-floden
Floden som går precis i närheten av sjukhuset/boendet. Finns möjlighet att hyra cyklar med olika appar eller gå promenader.

Hyra cykel
Går att hyra cyklar från Tai Wai och man kan sedan cykla på plan mark upp till Tai Po eller ännu längre. Riktigt bra cykelvägar och trevlig omgivning. Man kan sedan lämna cykeln där och behöver inte cykla tillbaka samma väg.

Lan Kwai Fong
Centralt på Hongkongön där så gott som de flesta nattklubbar/barer med mera finns. Väldigt många turister.

Macau
Kan vara kul att besöka Macau under en dag, går snabbt att ta sig dit med buss eller färja.

Light show
Inget superspektakulärt men värt att se någon gång när man är i närheten av vattnet mellan Hongkongön och Kowloon. Kan med fördel ses när man är på färjan som går över.

Victoria Peak
"Toppen" av Hongkongön. Ska man ta spårvagnen kan man förvänta sig mycket lång kö. Enklare med buss, alternativt kan man gå en ganska brant väg uppför berget. Svettigt blir det.

Dragons back trail

TST pier


Strand i Sai Kung

Sammanfattning

Sammanfattningsvis rekommenderar jag starkt att resa till Hongkong för ett utbyte under termin 11! Det är en riktigt bra möjlighet att uppleva miljön, staden, naturen och sjukvården i en annan del av världen.

Jag skulle inte ändrat på någonting utan är väldigt nöjd och jag tänker fortfarande ofta tillbaka på min tid i Hongkong.
Nu vet vi inte hur läget när det gäller Hongkong och Kina utvecklas, om jag inte hade rest till Hongkong hade jag tänkt att jag definitivt vill passa på att åka dit innan läget förändras.

Många erfarenheter från Hongkong kommer jag ha med mig och kommer definitivt att påverka mina framtida val när det gäller mitt yrke och liv i övrigt. Tiden har fått mig att se många perspektiv på främst vad för typ av stad och miljö man vill bo och arbeta i samt balansen mellan arbete och fritid/familj.

Det finns mycket mer att berätta om så skicka gärna ett mail till mig om du har några fundering eller frågor!
Nås även på mail christianp_h@hotmail.com
Lamma Island