Reserapport - KI-student
Lärosäte: University of Malawi
Utbildningsprogram: Barnmorska
Utbytesprogram: Linnaeus-Palme
Termin: Vårtermin 18/19
Namn: Karin Grahn
E-postadress: Karin.grahn@stud.ki.se

Innan avresa

Jag älskar Afrika och nyfikenheten om hur förlossning och eftervård såg ut i Malawi var en stor drivkraft för att åka dit. Det var också det annorlunda sättet att få resa och uppleva ett land och kulturen som lockade. Tidigt blev vi informerade om att det var möjligt att åka till Kumuzu Collge of Nursing vilket gav mig tid att fundera och kolla upp universitetet och landet innan jag beslöt mig för att ansöka. Det var svårt att hitta information om hur det var att åka som student då ingen tidigare reseberättelse skrivits och Kumuzu Collage hemsida var svår att navigera på. Men dyrbar information fanns att hämta från lärare som tidigare varit i Malawi och genom personlig kontakt med andra studenter. 

Viktigt att tänka på: 
Påbörja vaccination i tid då flera olika vaccinationer behövs. Information finns på vaccinationsmottagning. Glöm inte att studentrabatt finns på vissa vaccinationsmottagningar! 

Vid bad i Malawisjön rekommenderar den lokala kliniken i Cape maclear att tabletter mot Bilharzia bör tas 3 veckor efter sista badet i Malawisjön, vattnet från sjön används även i duscharna och poolerna i området Cape maclear.  

Ankomst och registrering

På flygplatsen kom studentansvariga studenter och hämtade oss. De installerade oss på rummet och presenterade oss för våra kontaktpersoner som var andra studenter boendes på collaget. Dessa studenter visade oss runt och hjälpte till med simkort, navigera på skolan,  i lokaltrafiken, hitta affärer/ matställen. Samt visade oss till Masterrummet där WIFI, kylskåp, mikro och vattenkokare fanns. Räkna med att det kommer bli en kulturchock men värt att komma ihåg när du är ute på gatan och inte litar på någon är att Malawi är "the warm heart of africa". Människorna är snälla och hjälpsamma, visar gärna vägen eller ger dig skjuts hem från affären om solen hunnit gå ned. På marknaden får du räkna med lite muzungo (viting) pris men du kommer känna att de är värt det när du inser att en avokado kostar 3 kronor. 
(läggs ut med tillåtelse av alla deltagare på bilden)

Ekonomi

Flyg: 7,000-10,000

Transport

Se till att få gratis transport av skolan till och från flygplats (detta måste du specifikt be om). 

Transport till och från sjukhus/ campus är gratis om du bor på skola. Bussen gick 06.45 lokal tid på morgonen och 16.30 på eftermiddagen.

Annars är transport billigt, 3 km för ca 1400 Kwatchas (19 kr) med tucktuck. Minibuss Lilongwe- Zomba: ca 7000 Kwatchas. Lilongwe- Cape maclear: ca 6000 Kwatchas (gick en direktbuss från Cape maclear- Lilongwe 06.00 på morgonen).  


Boende

Boende på kumuzu college of nursing kostade ca 30 kr/ natt. 

I övrigt kan du bo runt om i landet på hostell för Boende: 150-500 kr per natt.


Mat

På collaget serverades lunch/ middag som kostade ca 10 kr/ mål. Det är folk från utsidan som kommer med färdiglagad mat. Om du har en tålig mage kan denna maten ätas. Själv gav jag upp efter 2 veckor.  

En middag kostar i genomsnitt ca 70 kr på restaurang. 


Vaccinationer/ läkarbesök inför resan: 

Totalkostnaden blev ca 4000 kr för vaccin och malariaprofylax. 


Skolböcker som kom till nytta 

Vetenskaplig teori och metod- från idé till examination inom omvårdnad: 513 kr 

Reproduktiv hälsa- barnmorskans kompetensområde: 942 kr


Stående kostnader

Hyra: xxx

Mobilkostnader: xx 

Bredband: xx 

Tips, hyr ut bostaden, pausa abonnemang. 


Övrigt: myggmedel, myggnät, solskyddsfaktor, första hjälpen, handsprit (finns ej i Malawi): 1500 kr


Boende

Boendet på Kumuzu College var väldigt enkelt. 
Har du de minsta problem med kackerlackor, toalett utan möjlighet till att sitta ned eller gemensam dusch utan draperi är detta inget ställe för dig.   

Rummen var inredda med 2 sängar och 2 skrivbord. 
Första dagen köpte vi städarticklar: sopborste, 3 hinkar (2 att tvätta kläder i och en städhink), diskmedel, skurmedel, tvättsvampar och trasor. Detta då rummet var ganska smutsigt.


Sängen: Inte utrustad med något förutom madrass. Vi gick till KTC och fick låna 2 lakan var. Rekommenderar därför att ha med sig följande: Sovsäck eller reselakan, kudde, varmare filt. Saknade kudde nå fruktansvärt då jag sov på min flygplanskudde med en tröja som täckte hålet i mitten. 

Dusch/ toalett: Fanns ett fåtal duschar med varmvatten, så vill du hitta de bästa duscharna är det bara att fråga någon student. Toaletten var ett STORT problem, men det tog ett tag att hitta de bästa. De fanns några fräscha toaletter på baksidan av Kumuzu College där det även fanns en föreläsningssal där gudstjänst hölls varje söndag kl 07.00. 
  
Frukosten: Ibland serverades donuts men säkrast är att ha sin egen frukost. Vi åt pulvermjölk med vatten + muesli samt det vi hade hittat på fruktmarknaden (nära GAME shoppingcenter). 

Vatten: Köp själv och drick inte ur kranen. 

Lunch/ middag: Du måste ha med dig egna bestick, tallrik och glas om du äter på skolan, så detta måste också köpas eller tas med. Köp en stor tallrik för du får massor med ris. 

Annars finns det nylagad mat på Kumuzu sjukhusområde och på Wildlife center som är på gångavstånd. Det tar ca 5 minuter med tucktuck till Game shoppingkomplex som har olika restauranger. Även Sanas som är på ca 15 minuters gångavstånd har mat och affärer. 

Det är ett utmärkt sätt att bo på för att uppleva kulturen, få vänner och hjälp av studenterna. Alla värnar om varandra och om du är öppen slutar det med att ni är ett gäng studenter som sitter och snackar på ert rum eller att du blir inbjuden till dom. 


Vårt rum

Studier allmänt

I Malawi lär studenterna av varandra. Det är hög hierarki mellan studenter och redan utbildad personal vilket gör det svårt för studenterna att använda sin nya teoretiska kunskap på det kliniska. Detta stötte även vi på men om vi kunde motivera det vi gjorde så upplevde vi att kunskapen togs emot väl. Det var 2 lärare/ akor som jobbade på sjukhuset och som såg till att studenterna gjorde det som skulle och fanns som stöd vid behov. Dessa har en marinblå uniform med vita muddar. Mellan lärare och studenter är även där hierarkin tydlig. De ska tilltalas med MR/ MRS/ titel och efternamnet. 

Kombinationen av teori och praktik var bra. jag hade haft examination i säte på lördagen med svenska lärare och på måndagen fick jag min första sätesförlossning. Det var även en lagom längd på förlossningspraktiken (3 veckor) men 2 veckor på eftervården var lite för lång enligt mig. 

Assisterar förlossning på pall.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 3 på KI
Jag kommer söka tillgodoräknande för mödrahälsovårdsdelen av kursen förlossning och eftervård
 
Vi började med 5 veckors uppsatsskrivande vilket jag tror var bra för att komma in i kulturen och sättet att leva och tänka. Uppsatsen gick utmärkt att skriva i masterrummet. Vi gick upp med uppsatsen via skype vilket också gick bra. Ett tips är dock att ladda Airtel simkortet med tillräckligt med data för att kunna koppla upp på det då internet i master rummet kan vara opålitligt. Under utbytet så hade vi även praktisk examination i komplicerad obstetrik vilket gjorde att vi låg i fas med kursen i Sverige. 

Så till praktiken, vilken process! Börja redan första veckan i landet med att försöka komma iväg till council of nursing. Ansvaret ligger på studenten att påminna ledningen om detta. Väl på concil of nursing hölls ett "förhör" om hur vi skulle handlägga en normal förlossning och hur vi skulle handlägga en blödning. Glöm för guds skull inte att säga OXYTOCIN vid blödning men framförallt tänk på klädseln! Klä er anständigt. Vi fick nämligen en uppläxning då knäna skymtade nedom shortsen.. 

Väl på sjukhuset finns det inget jag kan skriva som kommer kunna förbereda någon för upplevelserna där. Det var en så fantastisk upplevelse och samtidigt väldigt utmanande och jobbig på alla sätt och vis. Hjärnan gick på högvarv hela tiden då studenter lär av studenter och barnmorskorna finns till som en konsult mer än en handledare. Och därför rekommenderar jag att lärarna som kommer från Sverige ska finnas med under den första tiden på förlossningspraktiken. Men OJ vad jag lärde mig mycket!! Jag har assisterat kvinnor under deras förlossning på en rostig metall säng, nästan under en metall säng, på golvet, ute i korridoren (påväg in på förlossningsavdelningen) och på pall. Jag har haft sån tur att få assistera dessa starka kvinnor under förlossning och eftervård! Helt otrolig upplevelse som inte gör sig rättvis genom en kort beskrivning i ord. Uppsatsskrivande

Språk och kultur

Alla studenter och lärare pratade engelska så svårigheten var att kommunicera med patienterna. Här kommer därför några användbara ord:

Bra jobbat- mukuchita bwino
Bara andras- pumani 
Har du kissat- mwakodza?
Vill du ha vatten- mukufuna madzi?
Har du ätit?- mwadya?
Lyssna på barnet (med pinards)- kuvesela
Bebis- mioana
Mamma- mai
Pappa- bambo
Förlåt- pepani (mycket användbart!)
Smärta- kuwawa
Allt bra?- alibwino
Stå upp- imani 
Vi ses-  tionana 

Kulturkrockar skedde främst när jag såg att personalen gjorde fel (enligt mig). Det var svårt, men ibland var det bäst att ta ett steg tillbaka/ lämna rummet och samla på mig fakta för att i efterhand presentera mina åsikter. Det gällde att lita på deras kunskap. Och tro mig, vilken kunskap de hade! Så kompetenta och uppfinningsrika. De var proffs på att göra de bästa de kunde med den utrustning/kunskap de hade. Jag lärde mig massor av studenterna och barnmorskorna på sjukhuset. Så stort tack till dom! 
 
Köpt lampa för suturering på förlossningen.

Fritid och sociala aktivteter

Det var lätt att få kontakt med studenterna, det arrangerades lite aktiviteter på campus men som främst var kopplade till religion i from av gudstjänst etc. I övrigt var sociala aktiviteter eget ansvar men utbytesstudenterna på plats var lätta att få kontakt. 

Lilongwe är en härlig stad men ganska utspridd och upplevs som liten. Men här finns allt man behöver; gym, flera köpcentrum, marknader, restauranger och nattliv. 

Studentlivet var lite påfrestande så om tid finns är cape maclear (vid Malawisjön) ett bra ställe för återhämtning och träffa andra som arbetar, studerar eller volontärarbetar i landet.


Hästridning i Zomba

Sammanfattning

Malawi är Afrika för nybörjare och ett underbart land att resa och vistas i. Det har vart en fantastik upplevelse och jag har fått nya perspektiv på min blivande roll som barnmorska. Det var tydligt i Malawi att förlossningen och tiden efter är ett teamarbete mellan kvinnan, de andra födande och anhöriga och vårdpersonalen. Exempelvis hade en kvinna ingen anhörig/ "guardian" så Guardian till den andra födande kvinnan i rummet tog på sig det ansvaret även för den ensamma kvinnan. Ett annat exempel är att en kejsarsnittad mammas barn hamnade på neonatalavdelningen och kvinnans guardian handmjölkade mamman för att föra med sig mjölken till barnet. De kallar jag teamwork! Det tycker jag reflekterar hur viktigt det faktiskt är med det sociala stödet innan, under och efter en förlossning och att det finns flera sätt att göra saker på. Men det viktigaste är att hitta ett sätt som passar mamman, barnet och hela den blivande familjen. En annan sak jag tar med mig är, att föda barn och amma är naturligt och friskt (tills komplikationer uppstår).

Slutligen vill jag tackar Karolinska Institutet och barnmorskeprogrammet som gett mig denna möjlighet och erfarenhet att ta med mig ut i mitt yrkesliv som barnmorska. Tusen tack! 
Solnedgång i Cape maclear