Reserapport - KI-student
Lärosäte: Tokyo Metropolitan University
Utbildningsprogram: Fysioterapeut
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 18/19

Innan avresa

Hej hej, Linda heter jag och åkte på utbyte till Tokyo i TERMIN 4! Jag ska försöka skriva årets längsta reseberättelse, med underrubriker, så att ni som funderar på att åka kan titta tillbaka på detta. Jag minns att innan jag åkte på utbytet till Tokyo så läste jag allas reseberättelser säkert 10 gånger om, och kände ändå att jag saknade information. Jag ska göra mitt bästa för att ni ska känna att ni lämnar min reseberättelse med 100% koll på Tokyo och redo för ert utbyte. 


Jag har sedan utbildningens start funderat på att åka på utbyte. Jag hade därför t.ex. sökt mig till att bli kolloledare och tutor för att öka mina chanser för att få utbyte, då dessa ger meriter. I termin 2 blev vi introducerade till vilka valmöjligheter vi hade för utbyte, och till min besvikelse så gick jag fel termin för Japan. Vad menar jag med fel termin? Jo, utbytet FÅR ske mellan termin 4/5, men utbytet är främst till de som går mellan termin 5/6. Vilket betyder att de som går termin 5/6 har starkare meriter i form av högskolepoäng, vilket gjorde mina meriter rätt små. Men jag sökte ändå, vilket jag är otroligt tacksam för nu i efterhand.  


Japan lockade mig något enormt, dels för att jag hade blivit rekommenderad det utbytet, men också för att jag såg fram emot en kulturchock. Asien och ett högteknologiskt land, traditioner och kultur som särskiljer sig från andra, det var det jag såg mest fram emot att uppleva. Utbytet skulle även innebära att man läste en kurs på universitetet, vilket jag såg som väldigt värdefullt för att interagera med studenterna. Det var också väldigt praktiskt att utbytet skedde över sommaren, vilket betydde att jag inte skulle missa någon praktik hemma i Sverige som jag ändå värderade rätt högt. 


Information 

Eftersom att jag avslutade termin 4 och inte termin 5 som resterande fysioterapeuter så fick jag ta mycket initiativ själv. Det var först inte säkert att jag skulle få åka. Men handläggarna lyckades tillslut lösa en reservplats till mig, så jag fick reda på att jag blivit nominerad i mitten av april. Vilket inte är helt optimalt. Jag fick inte samma möten med information likt resterande, men jag var lite inställd på det också. Jag fick en reservplats och jag var tacksam för att jag fick åka, så att informationen blev bortglömd gjorde mig inget just då. Jag hade 3 andra fantastiska fysioterapeutstudenter (från terminen över) med mig, som jag fick komma i kontakt med väldigt snabbt. Den informationen dom hade fått förmedlade dom vidare till mig. Så, för att få en faktiskt bild av informationen skulle jag läsa någon annans reseberättelse. Jag fick framförallt information på kickoffen, och sedan information via mail som hade med skolan att göra. 
Något jag inte var beredd på som ändå kan vara värt att tänka på innan man åker på utbyte, är att det medföljer en del pappersarbete, både innan, under och efter avresa. 

Ankomst och registrering

Flygresan och flygplatsen

De andra studenterna hade redan köpt flygbiljetter till Tokyo när jag hade fått bekräftat att även jag skulle få åka. Därför såg jag till att vara framme samma dag som resten. Jag som aldrig har rest själv tidigare kände mig väldigt malplacerad. Hur skulle jag klara flyget själv? Hur ska flygresan gå? Vad gör jag när jag kommer fram till flygplatsen? Jag minns att jag åkte på midsommar (fredag) från Sverige och landade i Tokyo på lördag morgon. På flygplanet minns jag att jag fick fylla i lite papper innan jag kom in i landet, där bland annat boendeadressen skulle stå, som tur var hade jag skrivit ut allt detta och hade det i handbagaget. Jag åkte till flygplatsen Narita, och jädrans vad stort det var, men det var enkelt att hitta ut. Innan jag skulle lämna security så frågade dom mig "oj, vad ska du göra här i så många dagar?", blev lite skraj eftersom att jag var ensam, men svarade glatt "jag ska plugga här" varpå dom frågade "vilken skola?", då blev jag minst sagt ställd, men hade tränat in "metropolitan university" så hade kunnat säga det även i sömnen. Allt gick hur som helst bra. Jag kom ut ur flygplatsen levande.  


Jag hade blivit rekommenderad av en vän hemma i Sverige att köpa "prepaid simcard" på flygplatsen i en "vending machine", så det var det första jag letade upp. Och nummer två som jag letade upp var bankomat, för att ta ut pengar. Båda väldigt enkla att hitta på flygplatsen. Jag köpte sedan biljett för snabbtåg till Nippori station (kostade typ 200kr fanns även bussar man kunde ta, men för att vara första dagen var det väldigt bekvämt att ta tåget), där jag skulle möta upp min nya rumskompis. När jag tänker tillbaka så var jag så lost när jag landade, hade två stora resväskor, det var svårt att kommunicera med folk, jag var i ett främmande land. Men jag tog mig till tåget, och jag kom fram till Nippori, hur enkelt som helst. 


Första skoldagen och introduktion

Jag landade som sagt på lördagen och första skoldagen var på måndan därpå. Jag och fysioterapeutstudenten som jag bodde med, bodde väldigt nära skolan, och väldigt nära en av de japanska studenterna vi hade varit kontakt med sedan tidigare. Den japanska studenten visade oss till skolan första dagen. Men det var väldigt enkelt att hitta till skolan, eftersom att vi fått karta över campus och tunnelbanestationen sedan tidigare. Första dagen möttes vi alla utbytesstudenter från KI i ett litet rum där vi fick träffa admin. Vi gick igenom schema, skolplattformen (mail och inloggning på wifi osv) och sedan en rundtur på skolan.


Lunchen åt vi sedan i skolrestaurangen tillsammans med andra studenter. Värt och veta är att maten i restaurangen är billig, värt pengarna dock helt omöjligt och förstå vad man beställer. Såhär går det till (förtjänar en egen rubrik): 

hur man beställer mat i skolrestaurangen 101: 

alternativ 1 -
1. Man hittar en japansk student som kan engelska.
2. Man går fram till vending machinen och stoppar in mynten som krävs för måltiden. 
3. den japanska studenten trycker på det alternativ som är rätt 
4. du får din lapp och ger den till den som står i köket
5. du väntar på din mat. 

alternativ 2 - 
1. du freestylar, stoppar in pengar i automaten, trycker på random knapp som lyser 
2. får en lapp och lämnar in den 
3. SURPRISE vad du får, men gott lär det vara. 
4. är du inte nöjd så kan du gå till kiosken och köpa något. Eller gå till matbutiken som ligger hyfsat nära skolan och köpa sushi.. 



Generellt med introduktion kan man säga att skolan har gått over the top! Ni kommer verkligen känna er välkomna av skolan och ni kommer SNABBT lära er hitta runt. 

Ekonomi

Stipendier

Kära vänner.. För att överleva Tokyo är detta en nödvändighet. Det sorgliga med detta utbyte är dock att man får beskedet försent för att kunna söka andra stipendier än INK-stipendiet. Eller så gör man som jag. Jag var så inställd på utbytet - innan jag hade fått ett ja, sen ett nej, sen tillslut ett ja - att jag redan hade sökt stipendier från andra håll. Och vet ni vad som hände? JAG FICK 9000kr EXTRA I FICKAN. Tack vare "Sweden Japan foundation". Det här beskedet fick jag innan jag tackade ja till utbytet till Japan, och dom pengarna användes väl!! För min flygbiljett kostade 9000kr (OBS, tyvärr dyrare än restens eftersom att jag fick beskedet senare än resten, så era biljetter kommer garanterat vara billigare än mina). Utan det stipendiet så vet jag faktiskt inte om jag hade åkt till Japan. Då flygbiljetterna och alla andra kostnader är så maxade. 

(tog också extra lån från CSN avsedd för utlandsstudier, asvärt!)

Flyg och boende 

Som jag nämnde tidigare så kostade flygbiljetten mig 9000kr tur och retur. Men så dyrt kommer det nog inte bli för er, men se till att köpa biljetten så fort ni fått reda på att ni ska på utbyte, för priserna går upp snabbt. Jag köpte min biljett 1 månad senare än resten, men det räckte för att priserna skulle ha gått upp. Självklart fanns det billigare flygresor än den jag valde, men jag kände mig inte super taggad på en restid á 35-40 hr, för att pressa ner priset. 

Boende delade jag tillsammans med en annan student. Vi valde att bo nära skolan för att på så sätt hålla tågkostnaderna nere, boendet gick på ca 6000kr per skalle. 

Matkostnader

Hehe.. Ska jag berätta en sak som fick min mamma och svimma när jag kom hem? Jag lagade inte mat där EN ENDA DAG. Eller.. gills snabbnudlar? Jag ångrar inget i efterhand. Jag tror nästan det var lika billigt att köpa färdig mat på 7eleven och andra matbutiker som det var att köpa råvaror och laga maten själv. Sen så fick jag mycket mer tid att uppleva staden, än att stå i köket och laga mat. Måste även tillägga att färdigmat på 7eleven är inte samma sak som hemma i sverige. Färdigmaten i Japan är som restaurang mat i Sverige, haha! Nä, men det är skillnad och japanerna är väldigt noga att skriva ut KCAL mängden med stora bokstäver på allt de säljer (vilket gjorde att man ibland valde någon annan maträtt, hehe). 

Prisexempel då? 
I skolan kostade lunchen kanske ca 30 kr
7eleven-mat eller annan matbutiks-mat kunde man hitta för 20-50kr. 
Billiga sushiställen - 2 bitarsushi för 10 kr 
Nudelrätter ca 40-50 kr? 
Det går absolut att hitta billiga hak och käka på, speciellt hos stora kedjor. Men ville man äta lite finare, t.ex. grilla kött på en fin restaurang - ja men då får man räkna med Sverigepriser. 

Lokaltrafiken 

Kollektivtrafiken är en dröm. I alla fall för mig som är arbetsskadad inom SL. Men priserna, WOW, det var jag inte beredd på. I efterhand är jag tacksam över att jag bodde nära skolan, men skulle man in till stan kostade det en del också. Ett HETT tips är att kolla google maps vad tåg kostnaderna är. På så sätt kan ni lättare avgöra vart det är värt att bo - bo billigare, men längre ifrån skolan - eller bo dyrare men närmre skolan? googlemaps visar exakt vad det kostar, och alla byten, och den visar ALLTID rätt. För oss att åka till stan kostade ca 200-250 JP¥ (dvs ca 20 kr). Skulle man på studiebesök med skolan (kostnaden fick man stå för själv) som låg en bit utanför fick man betala mer. 
Snabbkurs lokaltrafiken: 
1. skaffa passimo kort (kostar 200 kr att köpa ett, men du kan lämna tillbaks kortet sen och på så sätt få tillbaka pengarna)
2. ladda den med MASSA pengar, du gör lätt av med 10 000 JP¥, no problemas, ös på ba!
3. blippa kortet när du går in och blippa kortet när du går ut. 
4. se hur pengarna SNABBT försvinner från kortet 
5. ladda på med MASSA pengar igen. 

- värt och veta är att de inte har ett SL.. utan de har typ 4 SL. vilket gör att varje SL vill ha sin del av pengarna. så beroende på hur många byten mellan dessa SL du gör, desto mer kommer kostnaden bli. Ju längre du åker, desto högre kommer kostnaderna och bli. Du betalar per resa och kostnaderna skiljer sig åt - därför är googlemaps BÄST. 

Resa till andra städer? 

om ni planerar att resa till andra städer (ja ni kommer definitivt hitta tid för detta), som kanske Osaka, Kyoto, Hakone osv. Skaffa då railway pass för turister. Ni får köpa den löjligt billigt. hur ska vi jämföra kostnaderna? En resa till osaka tur och retur kostar lika mycket som du betalar för railway pass 7 dagar (resa obegränsat!). Så istället för att betala sinnes mycket för att bara åka till Osaka, så kan du passa på och åka till Kyoto också. Eller Hakone! 
Jag skaffade inte denna innan jag åkte, då jag ville spendera all min tid i tokyo (ångrar det inte), men de fanns andra studenter som passade på att åka runt till andra städer. 

Boende

Jag bodde tillsammans med en av de andra studenterna från KI. Hon läste terminen över mig, och vi hade aldrig träffats tidigare, men bo tillsammans är billigare! så vi gav det ett försök, och det gick superbra. 

I välkomsbrevet från skolan hade man fått lite tips om hur man kunde söka boende i japan, där bland annat information om sharehouse fanns. Dock blir jag än idag inte jätteklok på sharehouse, och kan inte ge så mycket tips om det. Det enda jag vet är att man inte kan boka sharehouse förrän typ någon/några veckor innan ankomst och ibland måste man bo i dessa en längre period. Så om du planerar att stanna kvar längre än kursen, så kanske det är värt att bo i sharehouse. 

Vi fixade iallafall boende via Airbnb tillslut, supernära skolan. Tog oss 8-10 minuter promenad från hemmet till skolan. I efterhand är jag galet tacksam för det, för jag är ingen morgonmänniska. och ibland kunde man ha skola på lördagar. Eller om man hade någon sen aktivitet i skolan, så var det skönt att slippa rusningstiderna på tåget (stå och klämmas med massa andra japaner är ingen höjdare när man är trött) och vara hemma på några minuter bara. 

Området vi bodde i var Arakawa, vilket också var där skolan låg. Vi såg till att boendet låg nära en tågstation så att vi enkelt kunde ta oss till stan, och helst inte allt för långt ifrån JR linjen (den cirkelformade tåglinjen - som åker till alla viktiga stationer). 

Boendet var rätt litet, kanske 25 kvm, men generellt är alla boenden små i Japan. Vi hade ett minikök vi ALDRIG använde (vi använde bara vattenkokaren), men vi hade en tvättmaskin!!!! och den användes ofta kan jag säga. för det är såååååå fuktigt i japan, så man tvättar konstant. 


Studier allmänt

Studierna.. Jag tror att vi alla (utbytesstudenter) upplevde studierna olika givande. Den största anledningen till hur man upplevde studierna hade nog med inställningen man hade. Vissa studenter kanske hade förväntat sig mer, jag själv hade förväntat mig mindre. Hur som, jag ska försöka förklara detta så gott det går, 


Kursen handlade om det japanska sjukvårdssystemet och interprofessionellt lärande. De interprofessionella lärandet innebar att vi tillexempel fick gå på lektioner tillsammans med sjuksköterskestudenter. Vi fick se hur en radiologstudenterna studerar och arbetar. Vi fick följa med arbetsterapeuter på hembesök. Och vi fick se hur fysioterapeuter arbetar i stora rehabkliniker. Studiebesöken, som nämnt ovan, var de som var allra roligast med utbildningen. Att få se hur sjukvården fungerar i verkligheten är en helt annan grej än att läsa om det. Och det är nog det jag tar med mig från utbytet. 


Vi hade många föreläsningar, bland annat om hur sjukvården fungerar i japan. Dessvärre var det många gånger svårt och förstå vad de japanska föreläsarna sa, man fick verkligen spetsa upp öronen. Men sen fanns de också lärare som pratade engelska flytande. Och om jag minns rätt så var de framförallt de engelsktalande lärarna som höll i föreläsningarna, men sen får man räkna med några föreläsningarna där man förstår 0. 


De stunder jag uppskattade mest var när vi fick vara med de andra japanska studenterna, men oftast så hölls föreläsningarna bara för oss utbytesstudenter. 


Kursen avslutades med att skriva ett arbete tillsammans med de andra studenterna på KI. Vi var två fysioterapeuter, en ssk student och en arbetsterapeut i gruppen. Arbetet gick ut på att göra upp en plan för en patient, jämföra den japanska sjukvården med den svenska. Det var ett arbete som blev många sidor, och som sedan presenterades för lärarna som avslutande moment. 


Jag som gick termin 4 istället för termin 5 tycker inte att jag någonsin låg "efter" i kunskap, utan kunde delta och genomföra uppgifterna precis som alla andra. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI

Kursen, som var under juni/juli, har tidigare motsvarat en hel kurs på utbildningen med den gamla kursplanen. Men pågrund av den nya kursplanen får vi istället tillgodoräkna oss delar av sista kursen i termin 6 "Fysioterapeuten i arbetslivet" som motsvarar moment 2 (3,5 hp totalt). 


Språk och kultur

Språket
Ahhh.. språket. När jag kommit hem så har jag fått frågan "men hur gick det att kommunicera då?" varpå jag alltid svarat "det gick.. med kroppsspråk". När jag kom hem från Japan var jag professionell kroppsspråkare. Nä, skämtosido. Jag hade rena lyxen på mitt utbyte måste jag säga. Det fanns en japanskstudent där som kunde väldigt bra engelska, och översatte för oss väldigt mycket, umgicks med oss och visade oss runt överallt. Vi hade vår alldeles egna tolk. Utöver det så hade jag lyxen att en av utbytesstudenterna jag åkte med tidigare bott i Japan och därför också kunde japanska. Det underlättade för oss något enormt! 

Men var vi utan dom, så var det kroppspråk som gällde. Eller att alltid ha mobilen framme. Jag minns dom dagarna jag gick runt i Tokyo ensam. Skulle jag fråga om hjälp på tågstationen för att hitta rätt, så hade jag mobilen framme, gick fram till första bästa, pekade på mobilen och frågade "where". Använd inte för många ord, det förvirrar bara, haha. Skulle jag äta mat, då valde jag restaurangerna där det var Vending machines, så att jag slapp prata med någon. Utöver det försökte jag lära mig de allra vanligaste orden, som tack, hej, hejdå osv. Det kan vara värt då det ändå visar respekt för deras kultur. 

Kultur

Denna rubrik alltså, skulle vilja skriva så mycket. Det finns så mycket att säga. Jag själv uppskattade kulturen väldigt mycket där, men vet att vissa andra av studenterna kanske hade lite svårare för det. Det är en väldigt artig kultur, med mycket regler och respekt. Det gör INGETING om vi som turister gör fel, dom har förståelse för det, men det kan vara värt att läsa på sig lite innan man far iväg dit. 

För att ge några exempel: 
1. dricksa inte, det anses vara oartigt 
2. När du är inne i en butik så kommer du bli chockad. Det är nästan fler anställda än vad det är kunder i butiken. Om då går fram och frågar "vart finns pennorna?" så kommer dom följa med dig till pennorna, stå brevid dig tills att du valt vilken penna du vill ha, sedan kommer de buga lite fint och tacka. Sen när du ska betala för detta så kommer du höra kassörskan säga massa grejer. I princip så säger hen "jag har tagit emot såhär mycket pengar" "jag gör såhär med pengarna nu" "jag ger tillbaka såhär mycket pengar", varje gång man handlar. Första gångerna blev jag rätt förvirrad, och någonstans i allt hens mumlande kommer hon fråga om du vill ha en plastpåse.. nicka bara och se glad ut. 
3. RESPEKT MOT ÄLDRE. Sen är det lite hierarki i landet överlag. 
4. när man talar med lärarna så säger man tillexempel inte "men du Anna-Karin! kan du hjälpa mig med det här" som vi gör hemma i sverige, utan man säger professor följt av efternamn. 
5. finns lite matkulturella grejer det kan vara värt att läsa om innan också 
6. dom står på fel sida om rulltrappan - kanske inte jättemycket kultur, men jag stod fel första dan.. Sumimasen! 

Fritid och sociala aktivteter

Vi fick både en välkomst"fest" och avskeds"fest" annordnat av skolan. Fest och fest.. det var tanken som räknades. Hur fint som helst var det iallafall och det märktes att de hade lagt tid och energi åt det. Vi var vi några tillfällen iväg och käkade middag med professorerna och vissa studenter, där vi bland annat drack alkohol med dom. Lite av en kulturchock där, men det var definitivt kul! 


Vi umgicks ju med ett par japanska studenter på fritiden som visade oss runt. Tog med oss på izakayas (deras barer typ). Tog med oss till massa olika restauranger. Visade runt oss till massa turistområden. Tog med oss på firework-festival (GÅ PÅ DETTA!! är i juli nångång). Alltså dessa studenter. Dom gjorde allt för oss. Dom frågade "vad vill ni göra" så ordnade dom det. Våga ta för er, våga be dom umgås med er. Det var så vi lyckades umgås med dom. Jag var ju ändå där för att lära känna studenterna i Japan, inte för att lära känna svenskar i japan. Så jag var nog väldigt på om att hitta på saker med de japanska studenterna. (Sen är det viktigt att uppskatta allt dom gjort tycker jag, så när de sen kom till Sverige såg jag till att göra samma sak för dom!). 


Vi var ute och festade och dansade tills kl var 10 på morgonen. Vi vandrande upp för ett litet berg.Vi var i spelhallar. Vi gick på sushikurs. Vi gick på karaoke och sjöng halsen av oss. Vi besökte varenda station i Tokyo. Vi shoppade orimligt mycket. Vi åt sjuka mängder mat. Vi badade i varmvatten källor. Vi blev intervjuade av japanskTV. Vi bodde i kapselhotell. Vi var på digitalt museum! Vi gjorde allt man kan tänka sig. Den här staden alltså.. Wow. Så många dagar som jag var där, ändå hann jag inte se hela Tokyo. 


Vad gäller idrott så höll jag mig borta från allt som hade med träning att göra. Sommaren för mig är enda tiden jag inte behöver träna, så så blev det även i Tokyo. Men jag vet att vissa av tjejerna gick och tränade i skolan. Min rumskompis sprang på mornarna när det var lite svalare. En av de japanska studenterna höll Taekwondo-lektion åt oss. Det fanns möjlighet att spela badminton, men ingen tog tillfället i akt tror jag. Men om man frågar studenterna på universitetet, så går det absolut att lösa. 

Sammanfattning

Detta utbyte är det bästa jag någonsin gjort. Allvarligt. I efterhand önskar jag att jag hade vågat boka hembiljetten lite senare. När mina 6 veckor var över där, önskade jag att jag hade fler veckor kvar till att resa och njuta av staden ännu mer. 
Jag kom hem med 46 kg packning och en erfarenhet rikare. När jag tänker tillbaka på Japantiden så kan jag fortfarande minnas allt i minsta detalj. 

Utbytesperioden kommer definitivt påverka vissa val jag gör i framtiden. Deras sjukvårdssystem fick mig att tänka till och även satt igång en forskningstanke i huvudet, vi får se om det blir något av det. Jag har även fått funderingar om att läsa "global health" efter utbytet. Jag menar, det har definitivt satt igång tankar i huvudet på mig. Men jag har definitivt kommit hem rikare i kunskap, och fattigare i pengar. 

Har du minsta fundering på att åka, ÅK! Pengar löser sig alltid. Men hörrni.. ni kommer aldrig kunna förbereda er mentalt för hur fuktigt det faktiskt är där. Det är bara att acceptera läget när man är där. Den största skillnaden där är att jag iaf hade AC när Sverige höll på att smälta bort när alla fläktar sålde slut. Så på så sätt är det iaf bättre!

Jag hoppas min LÅNGA reseberättelse hjälpte någorlunda. Jag försökte i alla fall.