Reserapport - KI-student
Lärosäte: University of Illinois Urbana Champaign
Utbildningsprogram: Audionom
Utbytesprogram: INK
Termin: Hösttermin 18/19

Innan avresa

Jag har alltid varit intresserad av studier utomlands och är jag fick reda på att audionomprogrammet erbjöd en utbytestermin i USA bestämde jag mig direkt att jag skulle söka. Jag var intresserad av hur utbildningen såg ut i andra länger och även hur audionomer arbetar utomlands. Kurserna som erbjuds var väldigt annorlunda från dem som erbjöds på grundnivå i audionomprogrammet. Många av kurserna som erbjöds finns endast i Sverige på avancerad nivå och att ha möjlighet att läsa dessa kurser inom audionomprogrammet var en stor anledning till att jag ville åka iväg. Innan man åker iväg är det väldigt mycket pappersarbete att fylla i om bla visum och vaccination. Detta tar tid och därför är det viktigt att man är ute i god tid och har med sig rätt papper.

Ankomst och registrering

Jag åkte till Chicago ett par dagar innan intro veckan började. Detta gav mig lite tid att utforska Chicago, ordna med simkort och vänja mig vid tidsskillnaden. Sedan åkte jag skolan i Champaign vad visade sig vara 3 dagar innan intro dvs började för att jag hade misstagit intro för utbytesstudenter och intro för internationella studenter som visade sig vara olika. Jag fick senare reda på av vänner som gjort samma misstag som mig att man kunde gått på den också men att det var en massa extra information som man inte behöver som utbytesstudent. Detta gjorde att jag hade 3 dagar extra att utforska campus, ordna med vaccinationspaprena, köpa sängkläder osv. Men mitt tips är, kolla upp rätt intro dag så att du inte åker dit alldeles för tidigt helt i onödan.

Ekonomi

Kostnader beror lite på vart man bor, om man har en måltidsplan eller ej och hur mycket man reser. Skolan kräver att man har ca 75 000kr, vilket är mer än tillräckligt. Jag förbrukade nog mellan 50-60 000kr under min tid där, men det inkluderar flera resor till olika städer i USA och Kanada. Vill man hålla kostnaderna nere, rekommenderar jag att ha en av de mindre måltidsplanerna (om man ska ha det), för att man äter inte alltid där och det är något man betalar tillsammans med hyran vid terminstart. Kan man så är det såklart betydligt billigare att laga mat själv. På campus finns det även flera restauranger där man kan äta för en billigare peng.

Boende

Jag bodde halvaterminen i korridor i Sherman Hall som var en av två för äldrekursare dvs "upper-division undergraduates" och "graduate students". Detta boende var helt ok, inget att skryta om men med tanke på läget och vad man betalar så tycker jag att det var bra. Jag hade ett eget rum och delade badrum med två andra personer och varje vecka är det någon som kommer och städar badrummet. I mitt rum hade jag säng, byrå, garderob (som ej syns på bild), skrivbord, mikro, kyl och frys. Byggnaden har tvättmaskiner och torktumlare som är gratis att använda. Det finna även ett rum med datorer och skrivare för dem boende. Läget är väldigt centralt och man har de mesta man behöver inom 10 min promenad, t.ex. matsal, gym, lektioner, bokhandeln, bibliotek, illini union, green street (huvudgatan som har butiker och restauranger) osv. Man har väldigt nära (max 10 min) till bussstationerna som har bussar som tar en överallt i princip. Det som är bra med Sherman är att dem inte stänger under loven som Thanksgiving break, vilket de flesta undergraduate boenden gjorde. Största nackdelen med detta boende var att man ej hade ett kök. Det fanns ett kök som man kunde boka men det var ej till för dagligt bruk och det är 1 kök som är till för alla i huset dvs över 400 personer. Därför bör man ha en s.k. mealplan om man ska bo i Sherman Hall, vilket jag hade. Den närmaste kafeterian var Ikenberry, vilket också var den största på campus. Väldigt mycket att välja mellan, tror det fanns minst 5 restauranger med olika mat. Generellt var det mycket snabbmat, men en av restaurangerna hade lite hälsosammare vetetarisk mat. Det fanns även flera andra kafeterior som man kunde gå till, bla en av dem hade helt vetetarisk kost.

Andra halvan av terminen bodde jag i en lägenhet i Orchard Downs som också är universitetsboende, vilket gjorde att jag kunde överföra mitt kontrakt. Väljer man universitetsboende och skrivit på kontrakt kan man inte avbryta det, utan man kan endast byta till annat universitetsboende. Orchard Downs är främst till för familjer och graduate students. Det ligger tekniskt sett på campus men känns som en bit utanför. Det ligger ca 15 min med buss från Illini union och är omringad av lite grönska. Det finns även här datorer, tvättmaskin och torktumlare, dock beroende på vart man bor är det inte i samma byggnad. Jag hade ca 3 min promenad för att komma dit. Jag flyttade dit med en tjej som var en graduate student och därför kunde dem göra ett undantag. Levnadsstandarden är skulle jag nog säga var likt korridoren, dock fick jag senare höra att det fanns mer nyrenoverade lägenheter för samma pris i området. För priset tycker jag ändå att detta alternativ var helt ok, var betydligt mycket billigare, fick ca 18 000kr tillbaka när jag flyttade dit. Är man inte intresserad av att ha en mealplan tycker jag definitivt att detta alternativ var bättre, då det inte är hållbart att äta ute varje dag. Vill man bo här och ändå ha en meal plan var det ca 5 min med buss till närmaste kafeteria och 10 min till största gymmet på campus. Största nackdelen med detta boende var nog att det kändes så avlägset, speciellt eftersom att jag hade bott mitt i smeten så att säga. Men jämför man med hur man bor i Sverige, är 15 min med buss inte alls speciellt mycket.

Ett annat alternativ som finns är att hyra boende privat. Av vad jag fått höra kan priser och standarder på lägeheterna variera stort. Men det finns väldigt många nyrenoverade fräscha lägenheter på campus som man kan hyra privat, dock måste man ofta bo med väldigt många andra för att det inte ska vara alldeles för dyrt.

Mitt rum i Sherman Hall.

Studier allmänt

Utbildningssystemet ser lite annorlunda ut i USA än vad det gör i Sverige. Man åker dit som kandidatstudent men läser kurser på avancerad nivå. Trots detta tycker jag att vår bakgrund är tillräcklig för att klara sig bra med kurserna på avancerad nivå. Kurserna jag läste hade lektion 1-2 gånger i veckan, vilket innebar att man hade väldigt mycket tid för självstudier. Det var lite av en omställning att läsa 4 kurser samtidigt, men pga att man hade så mycket tid för självstudier gäller det bara att hitta ett system som funkar för en. Längden på lektionerna varierade lite beroende på hur ofta man träffades och hur många poäng kursen var värd. Vissa var 1,5 timme och andra 3 timmar. Dem är inte lika vana vid att ta pauser under lektioner som vi är på KI, t.ex. den som var 3 timmar hade endast paus halvvägs, vilket var lite av en omställning. Att man läser samma kurser hela terminen ut var vädligt skönt, för att det innebar att man fick schema i början på terminen som gällde för resten av året. När det gäller kursliteratur fick jag tipset att använda chegg.com där man kan "hyra" böcker, vilket var väldigt skönt då man slipper behöva bli av med böcker sedan när man ska åka hem. Detta finns även som alternativ i universitets bokhandel som jag också använde till vissa böcker.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 5 på KI
Jag valde att läsa kurserna: 
SHS 451 Aural Habilitation and Rehabilitation for Children and Adults
Denna kurs hölls på kandidatnivå och var tillsammans med logopedstudenterna. Det var väldigt mycket repetition från hörselutredning men även mycket nytt. Kursen var indelad i 3 delar och hade inga små uppgifter, utan hade endast en examination efter varje del. Kursansvarig var även koordinator på universitetskliniken, vilket gav mig möjlighet att få vara med och observera när andra studenter tog hand om patienter.

SHS 559 Hearing Conservation
Denna kurs var på avancerad nivå för dem som gick första året på audionomprogrammet. Kursen var väldigt intensiv, då den endast var 7 veckor och bestod av små uppgifter varje vecka och ett lite större sista project som var både skriftligt och muntligt. Det var en väldigt kul och lärorik kurs som jag varmt rekommenderar.

SHS 570 Quantative Reasoning
Denna kurs var på avancerad nivå för både audionom- och logopedstudenterna. Kursen bestod av ett stort projekt som man arbetar med i grupp under hela kursen och små uppgifter som är kopplade till det slutgiltiga projektet som man sedan skulle presentera i grupp. Det lite repetition från vetenskapskurserna, men trots detta var den otroligt lärorik. Väldigt mycket nytt som man har stor nytta av inför examensarbetet.

SHS 580 Cochlear Implants
Denna kurs var på avancerad nivå för dem som gick tredje året på audionomprogrammet. Kursansvarig var en forskare, vilket jag tycker gav innehållet ett intressant perspektiv. Av just denna anledning var det även många gästföreläsare när man pratade om mer kliniska aspekter. Kursen var indelad i tre delar och efter varje del var det en examination. Det var ett par artiklar som man skulle läsa inför vissa lektioner och skicka in en sammanfattning för. Slutet av kursen skulle man välja ett ämne som beror CI och skriva ett lite längre arbete om. Detta var en väldigt berikande kurs som jag varmt rekommenderar!

Språk och kultur

Jag upplevde inga som helst svårigeter att delta i undervisningen. Till min kännedom finns det inga språkkurser som erbjuds, däremot om man skulle uppleva lite svårigheter är det bästa man kan göra att öva, öva och öva. Lär känna nya människor och öva sin engelska. Det många utbytesstudenter som jag träffade gjorde var att dem nästan bara umgicks med andra från sit hemland, vilket jag inte rekommenderar om man vill utveckla sin engelska.

När det gäller kulture var det inte av en så stor chock eftersom att jag har varit i USA flera gånger tidigare. Något som skiljer sig väldigt mycket från Sverige är hur man tilltalar sina lärare och egentligen alla vuxna. Det är viktigt att man tilltalar dem med Ms/Mrs/Mr/Dr, då det är ett tecken på respekt. Jag tycker även att det var väldigt häftigt att se hur hela staden är engagerade och stödjer idrottslagen, speciellt amerikansk fotboll.
Parad vid halvtid under en Amerikansk fotbollsmatch

Fritid och sociala aktivteter

Det fanns alltid något pågång på campus, det gäller bara att vara uppmärksam. Är man intresserad av sporter kan man titta på t.ex. amerikansk fotboll, ishocket, basket, gymnastik, fotboll, volleyboll osv. I Illini Union ordnar dem flera olika aktiviteter varje vecka, t.ex. filmvisningar, standup, karaoke, pyssel osv. Det finna väldigt många olika föreningar man kan gå med i för i stort sett allt du kan tänka dig. Jag rekommenderar verkligen att man engagerar sig i något då det är ett väldigt bra sätt att lära känna folk.

Det finns flera gym på campus där man kan antingen träna själv, ta något pass, klättra eller ta ett gäng vänner och spela t.ex. fotboll, basket eller volleyboll. Det finns även simbassänger både inom och utomhus där man kan bada.

Tycker man om att resa rekommenderar jag verkligen att man tar vara på helger och lovet för att resa. Tre timmar norr med buss/bil ligger Chicago och tre timar syd-väst ligger St Louis. Några vänner till mig hyrde bil och körde ner till Nashville. Jag och några vänner flög till Seattle och Vancouver under Thanksgiving lovet. När terminen slutat finns det även tid att resa om man vill. I mitt fall slutade terminen 12 december, vilket gav mig tid att resa lite innan jag åkte hem. Det finns så många möjligheter och otroliga platser att besöka om man vill.
Gateway Arch i St Louis

Sammanfattning

Överlag är jag otroligt nöjd med min utbytes period. Jag har lärt känna folk från världens alla håll och har skaffat vänner jag kommer att ha livet ut. Det var otroligt kul och lärorikt period, och om du har det minsta tvivel om det är värt att åka iväg säger jag bara ÅK ÅK ÅK! Du kommer inte att ångra dig!