Reserapport - KI-student
Lärosäte: Medizinische Universität Wien
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 18/19

Innan avresa

Jag valde att åka till just Wien eftersom jag har släkt från Österrike och alltid har undrat hur det skulle var att bo där. Jag åkte under T6 (kursen klinisk medicin och SVK) och tyvärr finns inga kurser som motsvarar T6 på KI att välja på universitetet i Wien. Som tur är kan man dock göra kliniska placeringar/ rotationer ("Famulatur" på tyska) som motsvarar ämnena som kursen på KI täcker. I mitt fall olika placeringar på internmedicinska avdelningar. Det tog väldigt lång tid att välja placeringar och få svar på om dessa godkänts eftersom jag hade en del frågor och det i snitt tog 8 dagar att få svar på varje mail jag skickade till internationella handläggaren. 3 veckor innan min första dag på kliniken fick jag slutgiltigt svar så att jag kunde börja leta boende och boka flyg.

Till de kliniska placeringarna skrev jag KIs tentor. En tenta kunde skickas till universitetet i Wien vilken fungerade toppen men de andra tentorna samt OSCE var jag tvungen att skriva hemma. 

Ankomst och registrering

Jag landade i Wien 1 dag innan min första dag på kliniken eftersom jag behövde göra obligatoriska moment på KI väldigt tätt inpå utbytet. Eftersom jag har varit i Wien innan och hade släktingar som kunde hämta mig och hjälpa mig flytta in så fungerade det väldigt bra men annars skulle jag rekommendera att man kommer lite tidigare så att man hinner åka till sjukhuset innan och ta reda på vart man ska vara eftersom man får mycket lite information om detta innan. Man ska också hämta en del information och sitt studentkort hos den internationella handläggaren innan sin första dag, något som också mina släktingar kunde ordna åt mig innan. 

Jag erbjöds ingen introduktion men jag fick höra av andra ERASMUS-studenter att det hade varit intro innan kursstart. Antingen så bjöds jag inte in till detta eftersom jag inte gick någon kurs eller för att de viste att jag inte hinner komma tidigare än till första dagen på kliniken.

Ekonomi

Att plugga i Wien är gratis förutom en administrationsavgift på ca 20€ som man betalar innan terminen startar. De kräver också ett vaccinationsintyg (blankett på tyska fås av universitetet) om att man är vaccinerad mot framför allt barnsjukdomarna så om man inte har fått alla dessa så behöver man själv bekosta vaccination i god tid innan man åker. 
Som student kan man få tillgång till personalmatsalen ("Mensa") där en varmrätt kostar ca 2,50€. Jag åt ofta där med de andra studenterna eftersom det var väldigt lättillgängligt, billigt och de erbjuder traditionell österrikisk mat.

Boende

Eftersom jag fick reda på att utbytet kommer gå att genomföra först 3 veckor innan jag skulle åka så ville jag hitta något så fort som möjligt. Genom universitetet kan man få en inbjudan för att söka boende hos OeAD som är en organisation med flera studentboenden både centralt och en bit utanför. Man kan välja på alla olika typer av boenden; i korridor, delad lägenhet med eller utan eget badrum, egen lägenhet med eller utan balkong. De olika boenden har lite olika utbud vad gäller tillgång till tvättstuga och sånt så ett tips är att noga titta på vad som finns i huset man söker till. Jag sökte ett rum i en delad lägenhet där vi var 4 som delade på köket men alla hade eget badrum. Fördelen med detta rum var också att det var fullt möblerat inkl. städning varje vecka vilket var skönt då vi delade kök. Rummet var fräscht och låg väldigt centralt bredvid tågstationen Westbahnhof. Jag betalade 5400€ inkl bredband, tv med många kanaler, el och vatten. Är väldigt nöjd, det fungerade väldigt smidigt och var kul att bo med andra. Om man har lite mer tid kan man också försöka hitta något i kollektiv som på tyska kallas WG (Wohngemeinschaft). Det är så de flesta studenterna bor i Wien och är generellt billigare än studentboenden. Bostadsbristen är inte alls som i Stockholm så det är inte alls omöjligt att hitta någonting den vägen. 

Studier allmänt

Eftersom jag inte gick någon kurs utan bara gjorde kliniska rotationer och skrev KIs tentor så vet jag inte så mycket om hur det är att plugga här. Jag kan däremot säga att det var ett bra upplägg att göra på det viset eftersom en dag på praktiken slutar redan kl 13. Därefter hade jag tid att plugga in teorin inför tentorna själv. 

Det är lite annorlunda att ha praktik i Wien jämfört med Stockholm 
- Österrike är mycket mer hierarkiskt och det är viktigt att använda rätt titlar; Herr/Frau Dr., Herr/Frau Professor. Många säger direkt att man kan kalla dem vid förnamn/ säga "du" men man ska ändå börja med att "Nia" nya människor.
- Man blir sällan hälsad på av högre kollegor men man förväntas ändå presentera sig med Namn, Förnamn, varför man är där och hur länge man ska stanna.
- Man har ingen specifik handledare utan förväntas själv hänga på någon varje dag. Det är lite av en nackdel eftersom ingen direkt känner sig ansvarig för att visa/ lära en saker. Om man dock presenterat sig enl. ovan är det relativt lätt att bli väl involverad i arbetet och få göra allting som man ber om. 
- I Österrike verkar det inte vara lika stort fokus på patientbemötande som i Sverige. Det hände ofta att patienter diskuterades framför andrapatienter, att man gav patienter skuldkänslor för att de hade blivit sjuka, att personal lämande dörrar öppna mellan två mottagningsrum där två undersökningar pågick osvosv… Med det sagt vill jag dock också påpeka att jag under min tid här har träffat på många personer som jag beundrat och varit förebilder för mig.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI

Kliniska placeringar i internmedicin: infektion, dermatologi, akutmedicin, kardiologi, nefrologi, endokrinologi.

Varje placering ("Famulatur" på tyska) var 2 veckor lång men man kan också välja att vara på ett och samma ställe i 4 veckor. Rekommenderar dock 2 veckor då man hinner se väldigt mycket på den tiden och på så vis hinner man se flera olika avdelningar. 


En dag börjar oftast kl 08.00 och slutar kl 13.00. Detta är utan lunch eftersom många läkare inte äter lunch. 


Oavsett om man är placerad på avdelning eller mottagning så kan man alltid fråga om man kan spendera en eller flera dagar på de andra delarna av just den kliniken för att få lite variation. 


På avdelningen:

Direkt på morgonen har man oftast ett kortare morgonmöte och efter det förbereder man sig inför ronden. Som famulant får man ingen inloggning till deras journalsystem men eftersom de fortfarande sköter det mesta via en pappersjournal så kan man titta i dessa för att läsa på om patienterna även om det inte alls är lika bra som att kunna titta i datorn. På vissa ställen förväntas man att hjälpa sjuksköterskorna att ta blodproverna på morgonen. Eftersom vi i Sverige inte får lära oss detta så var det ett jättebra tillfälle att få mängdträning att ta venösa blodprover, sätta venösa infarter och koppla på dropp. Sedan har man rond där oftast en överläkare leder ronden för hela avdelningen. Efter detta följer sysslor mycket lika de på en svensk vårdavdelning. Om man känner sig säker på språket och rutinen får man lov att göra inskrivningar helt själv. Om en patient på avdelningen ska på någon undersökning/ ingrepp kan man också alltid fråga om man får följa med och se på.


På mottagning:

Jag tyckte personligen att man lärde sig mer på mottagningarna än på avdelningarna eftersom läkarna där endast har en patient i taget och lättare kan ta sig tid att förklara saker. Mottagningarna fungerar lite som våra svenska vårdcentraler fast de är specialiserade i olika områden. Även här kan man fråga om att få göra saker/ta anamnes.Språk och kultur

Universitetet kräver att man talar tyska. Jag har tyska som modersmål och talar flytande men tyckte ändå det var väldigt svårt att läsa akademisk och medicinsk tyska, ännu svårare var det att skriva någonting själv. Det blev bättre mot slutet men jag skulle inte rekommendera att göra praktik i Wien om man inte känner sig hyfsat trygg med språket.  

Österrike är ett land som inte är allt för annorlunda från Sverige. Jag har varit på semester i Wien många gånger och tyckt att det inte är så stor skillnad till Sverige. Att befinna sig i en jobbsituation däremot gör att de kulturella skillnaderna blir mer tydliga.

Som jag skrivit tidigare redan:
- Österrike är mycket mer hierarkiskt och det är viktigt att använda rätt titlar; Herr/Frau Dr., Herr/Frau Professor. Många säger direkt att man kan kalla dem vid förnamn/ säga "du" men man ska ändå börja med att "Nia" nya människor.
- Man blir sällan hälsad på av kollegor högre upp i hierarkin, ofta inte ens tittad på, men man förväntas ändå presentera sig med Namn, Förnamn, varför man är där och hur länge man ska stanna.

Fritid och sociala aktivteter

Det finns gott om aktiviteter som arrangeras för utbytesstudenter. Man får mycket information och tips om detta men om man vill leta lite själv så är mitt tips att söka på evenemang på Facebook.

Tips på sökord: 
ESN (ERASMUS social network)
EBN (ERASMUS buddy system) 
ErasBus (Resor inom och utanför Österrike)

Att delta i evenemang är ett jättebra sätt att lära känna andra studenter på. 

Man blir via mail erbjuden att få en "buddy", alltså en fadder som är en annan läkarstudent. Detta mailet måste man svara på för att bekräfta att man är intresserad. 

Universitetet anordnar massor med idrottskurser för studenter, dessa kallas för USI-kurser.

Utöver detta är Wien en fantastisk stad där det ständigt är roliga saker på gång, här är några saker du inte får missa när du är i Wien: 
- För musikintresserade kan man köpa ståplatsbiljetter på statsoperan och andra operor/teatrar/koncerthus för 4€.
- Vinodligar och traditionella vingårdar ("Heurigen" på tyska) uppe på bergen ligger endast 30-60m med kollektivtrafiken från centrum.
- Donaukanal, området nära kanalen med många mysiga strandhängsliknande barer vid vattnet.
- Donauinsel, en 21km lång konstgjord ö i floden Donau med många gratis ställen att bada på, finna cykelvägar, gillplatser, idrottsplatser.

Sammanfattning

De 3 månaderna i Wien var roliga och lärorika. På samma gång som de gav mig inspiration till att jobba där i framtiden så fick det mig också att uppskatta styrkorna i svensk sjukvård. Jag rekommenderar alla som funderar på utbyte att göra det, om det så är för en månad så kommer det vara en oförglömlig upplevelse.