Reserapport - KI-student
Lärosäte: The Chinese University of Hong Kong
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 18/19

Innan avresa

Jag har under tidigare del av utbildningen fått möjligheten att åka på utlandskurser och få se sjukvårde i andra länder, vilket har varit mycket givande. SVK perioden under termin 11 är ett ypperligt tillfälle att få åka på utbyte, då det inte krävs lika mycket förberedelse och administrativ ansträngning för att få till en adekvat kursplan, tillgodoräknande mm. Att få nya erfarenheter utöver medicinsk utbildning kände jag var ett passande sätt att avsluta min tid på KI.

Jag valde att åka till Chinese University of Hong Kong (CUHK) då jag själv besökte HK för ett par år sedan och fick ett väldigt gott intryck av staden. Jag visste även att läkarutbildningen och kommunikationen mellan läkarna skedde på engelska, vilket underlättar för någon som inte pratar kantonesiska.

Ansökningsprocessen från KI och värduniversitets sida var bra. Utöver de dokument som ska skickas in till KI för nomineringsprocessen krävdes ytterst få dokument till CUHK jämfört med andra universitet (exempelvis krävdes inga vaccinationsintyg eller sådant). Jag hade god kontakt med handläggaren i HK som svarade relativt snabbt på mail. Ett stort plus med att åka till CUHK är att de erbjuder att ordna med studentrum på deras studenthostel som ligger på sjukhusområdet för ca 1300kr i veckan för ett singelrum (dubbelrum är något billigare).

Ankomst och registrering

Jag anlände till Hong Kong en dag innan jag började mina kliniska placeringar. Om man är känslig för jetlag eller bara vill turista runt i staden liten innan kursstart kan man med fördel anlända lite tidigare. CUHK tillhandahåller ett "survival kit" med lite allmännyttig information såsom hur man tar sig från flygplatsen till hostelet som var mycket bra och enkel. Det som är värt att tänka på är att fixa några saker direkt när man kommer till flygplatsen: Octopuskort som motsvarar SL-kortet som kan köpas på flygplatsen. Kortet i sig kostar 50 HKD och sedan kan man fylla på pengar som kan användas som resekasse, men även i många butiker såsom 7-eleven, kafeér och även restauranger. Kortet kan fyllas på på 7-eleven och i automater vid varje tunnelbanestation. Universitetet hade ingen fadderorganisation men det finns flera utbytesgrupper som man kan gå med i på facebook för att hitta lite socialt umgänge. Perioden då jag anlände var det många studenter som höll på att flytta ut då de hade tentaperiod och sommarlov därefter.

Första skoldagen började med att träffa administratören som delade ut en vit rock och en namnbricka. Det var även en internetbaserad hygienkurs som tog ca. 1 timme att genomföra. Efter kursen fick man visa hur man tvättar sina händer inför en läkaren som stod och tittade på. Efter det fick man ett schema och en kort rundvandring som slutade att man blev visad till sin handledare.


Ekonomi

Boendet som värduniversitet anordnade kostade ca 1100HKD per vecka för ett enkelrum med tvättstuga och gemensamt kök. Det finns även möjlighet att bo i ett dubbelrum som kostar mindre. Maten varierade mycket i pris beroende på var man åt. Men jag upplever att de flesta restauranger i stan kostar ungefär lika mycket som att äta ute i Sverige. Dock så finns det en väldigt bra matsal på sjukhuset men extremt många alternativ, blandad västerländsk och asiatisk mat som kostade runt 30HKD (motsvarar ca 36 kronor). Transport i HK är väldigt smidigt och det billigaste alternativet. En resa från sjukhuset till centrum kostar cirka 10 HKD enkel resväg. Taxi är också ett alternativ då det är billigare än i Sverige men fortfarande mycket dyrare än tunnelbanan, en resa på 20 min från staden till sjukhuset kostar ca 150HKD.

Boende

Det var oerhört tacksamt att CUHK erbjöd bostand i deras hostel då HK är en av världens dyraste bostadsmarknader. Rummet på hostelet var enkelt men rent, med delade duschar och toaletter på varje våning. Varje dag städades de gemensamma utrymmena och soporna togs hand om. Kök med matlagningsmöjligheter och tvättstuga fanns också på varje våning. Det finns även ett gemensamt utrymme med en stor TV, sällskapsspel, soffor, biljardbord och pingisbord. Fördelarna med studentboendet var priset, närhet till sjukhuset och tunnebanestationen. Nackdelen var att det tog ca 30-40min att komma till de mest centrala delarna av HK. Området var å andra sidan lugnt med flera stora köpcentrum nära.

Studier allmänt

Studenterna i Hong Kong generellt väldigt pålästa teoretiskt jämfört med Sverige, men saknar möjligheter att utföra praktiska moment i samma utsträckning. Räkna med att mest få stå i bakgrunden och auskultera med möjlighet att få utföra delar av somatiskt status. Jag gick in med den inställningen och var ganska passiv, så möjligtvis finns det möjlighet att få göra mer om man är mer på. Under större delen av mitt utbyte hade de lokala studenterna sommarlov, så det var endast några enstaka studenter och några utbytesstudenter som jag stötte på under mina veckor. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI
Lever-galla-pankreaskirurgi
Kliniken-teamet bestod av en ansvarig överläkare, två mindre erfarna överläkare, tre specialister och tre ST-läkare.
Dagen började alltid klockan 08.00 med morgonrond (de mindre erfarna läkarna börjar 07.00 med en förrond som jag inte behövde delta i). Måndagar och fredagar var mottagningsdagar. Resterande dagar var operationsdagar. Någon gång varannan vecka var det MDT-konferens som var mycket givande att gå på. På alla operationer var det alltid 4 läkare sterila, vilket inte gav mig någon möjlighet att få vara steril eller assistera, dock så kunde jag alltid hitta en plats för att se operationssåret bra. Läkarna på kliniken var oerhört varma och trevliga. De gick alltid igenom operationerna steg för steg för mig och pekade ut viktiga strukturer. Jag upplevde stämningen bland läkarna, på avdelningen interproffessionellt och i operationssalen som mycket öppen och trevlig, och jag kände att jag alltid kunde ställa frågor om det var något som jag undrade över. På mottagningsdagarna gick jag alltid med en och samma läkare, Dr. Cheung som var väldigt trevlig och undervisningsinriktad. Han tog alltid tiden att förklara mellan patienterna och tillät mig även att göra somatiskt status. Mottagningsdagarna upplevde jag var mest givande då man får se otroligt många patienter. Det fanns även möjlighet att få vara med på endoskopicentrat där de gjorde ERCP en dag i veckan. Jag slutade oftast 17 på dagen, men halva kursen sa min handledare till mig att jag kunde få möjligheten gå tidigare för att upptäcka Hong Kong då jag redan hade sett de flesta av operationerna som de genomförde.

Thorax och hjärt-kirurgi
På thoraxkirurgen var den en del som endast höll på med thoraxkirurgi och en annan del som endast höll på med hjärtoperationer. Patienterna var inneliggande på samma avledning. Likt min förra placering började dagen alltid klockan 08:00 och jag hade då valet att antingen hänga på thorax-teamet eller hjärt-teamet. Hjärt-teamet opererade alla dagar i veckan, medan thorax-teamet endast opererade två dagar i veckan. Jag upplevde att stämningen här var hårdare jämfört med lever-galla-pankreaskirurgen, men alla var ändå artiga och svarade på frågor som man ställde. Under min utbildning i Sverige har jag inte haft möjligheten att få se några thorax eller hjärt-operationer, så det var väldigt intressant att få se. Det fanns även möjlighet att få se bronkoskopier. Under mitt utbyte fanns det även en konferens i minimalinvasiv kirurgi som jag gick på gratis, på initiativ från min handledare. Under ronderna, som alltid bestod av 5-10 läkare, förekom det att överläkaren systematiskt ställde frågor i leden från studenterna upp till ST-läkarna. Det kändes lite läskigt i början, och de lokala studenterna som jag stötte på var naturligtvis mycket nervösa. Dock upplevde jag att stämningen var ganska snäll och undervisningsinriktad. På thorax-sidan var schemat mycket luftigare. Under vissa dagar då de inte hade operationer fanns det oftaste inget för mig att se eller göra efter lunch.


Språk och kultur

All patientkontakt skedde på kantonesiska, Alla läkarna pratade mycket god engelska och jag upplevde inga som helst språkbarriärer. Inga språkkurser erbjöds. Utanför sjukhuset kan det uppstå vissa problem med kommunikationen med bara engelska. Jag upplevde inga kulturkrockar då jag har vistats mycket i Kina förut.

Fritid och sociala aktivteter

Från universitets sida anordnades inga sociala aktiviteter för oss utbytesstudenter. Dock gick jag med i diverse facebookgrupper för utbytesstudenter i Hong Kong och kunde hitta personer att göra saker med. Jag stötte även på några lokala studenter som var mycket trevliga som var taggade på att hitta på saker.
Det finns mycket att hitta på i Hong Kong. Dels har Hong Kong väldigt mycket natur och friluftsliv, då ca 70% av Hong Kongs yta är natur. Mat och uteliv är andra stora delar som erbjuds.

Natur:
-Det finns väldigt många vandringsleder med väldigt vackra vyer, antingen över HKs skyline, eller över natur. Några populära och inte alls för svåra tips är: Dragons Back, Victoria Peak, Lion's Rock. Det finns även svårare leder, exempelvis Wilson's trail.
-Stränder. Det finns väldigt många stränder i Hong Kong för sol och bad. Den mest tillgängliga är Repulse Bay, men förvänta dig mängder av turister. Andra mer avskilda och finare stränder finns på någon av öarna utanför HK.
-Öar. Utanför HK finns det ett antal öar som är perfekt för en dagsutflykt. De är väldigt mysig och känns nästan som en ö någonstans i Thailand. Mina främsta tips är Chung Chao Island och Lamma Island, som tar 1-2 timmar med båt från Central Fier Pier i centrala HK.


Mat och restauranger:
En stor del av min tid i Hong Kong gick ut på att hitta restauranger och mat i HK. Matutbuden är fantastiskt, från genuint asiatiskt, västerländskt och fusion. För att systematiskt hitta bra restauranger rekommenderar jag Guide Michelin där det finns oändligt många bra och prisvärda restauranger (Tips! Sortera på Michelin Bib Gourmand, eller Plate-michelin för mer budgetvänliga alternativ).

Barer och uteliv:
Huvuddelen av HKs uteliv finns i ett område på Hong Kong Island som heter Lan Kwai Fong (LKF), där finns väldigt många klubbar och barer. Några fantastiska barer som jag vill tipsa om är:
-The Old Man (utnämd till Asiens bästa bar!)
-Dear Lilly
-The Iron Fairies

Sammanfattning

Sammanfattningsvis har jag haft en fantastisk tid i HK. Utbildningsmässigt så var det annorlunda i och med att utbildningen är mycket mer teoretisk i Hong Kong med få praktiska möjligheter. Detta var någon som jag förväntade mig sedan tidigare så jag tyckte ändå att den tid jag spenderade på sjukhuset var givande. Sjukvården i Hong Kong har hög kvalitet, men tillgängligheten är mycket sämre än i Sverige pga. av resursbrist, vilket gör att viktiga undersökningar och behandlingar kan dröja mycket längre än vad som är acceptabelt. Det har varit intressant att reflektera över hur läkarna påverkas av detta i sitt dagliga arbete men även patienten och närstående. Utanför skolan är HK en fantastisk stad att få vara i, oavsett vad man gillar. Jag skulle verkligen rekommendera alla att få åka till Hong Kong på utbyte!