Reserapport - KI-student
Melbourne från Elwood Beach.
Lärosäte: Monash University
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 18/19
Namn: Victor Dahlström
E-postadress: victor.dahlstrom@hotmail.com

Innan avresa

Kul att du som läser detta troligtvis funderar på att göra ett utbyte i Melbourne! Go for it, du kommer inte ångra det. Jag hade förälskat mig i Australien innan jag började läkarlinjen då jag utforskade östkusten från Sydney och uppåt. Den gången hann jag inte med att besöka Melbourne och nu när jag sitter på Tullamarine airport i väntan på den långa resan hem till Stockholm så kan jag klart säga att det är min favoritstad i Australien och kanske hela världen. (Enda lilla nedsida är vädret, kyligare och mer opålitligt jfr med ”up north” i Australien.) Gillar du som jag surfing, tennis, golf, F1, eller bara oslagbart vackra stränder och natur, kaffe, god mat och roliga människor så är Melbourne ett bra val.

 

Det finns inte så mycket att tillägga till tidigare reseberättelser om förarbetet som krävs för detta utbyte. Mitt bästa tips är att börja så tidigt som det bara är möjligt med allt mailande samt ordna dokument, vaccinationer, blodprover etc som krävs. Informationen från KI och Monash är god och rak så se till att ordna upp allt som ligger på dig som utbytesstudent i god tid för att undvika onödig stress.

 

Också, detta är tyvärr ett riktigt dyrt utbyte. Tidigare nämnt förarbete kostar ca 10 000kr och då har inte ens flygbiljetter och den höga levnadskostnaden i Melbourne kommit in i bilden. Jag skulle inte rekommendera att åka på en tight budget då det finns så otroligt mycket kul att göra i staden med omnejd – allt detta kostar helt enkelt så spara ihop en stadig reskassa och utbytet kommer bli oförglömligt!

Ankomst och registrering

Jag och min vän Isabella, den andra utbytesstudenten från KI flög i princip direkt efter T9-tentan för att få så mkt fritid som möjligt innan terminen drog igång vilket jag starkt rekommenderar. Att byta januarikyla i Sverige mot den magiska sommaren i Melbourne är en no-brainer och det är härligt att få njuta av staden och komma över jetlagen innan terminen drar igång. 

 

Jodie, utbyteshandläggaren på Monash var supertrevlig och enkel att ha att göra med. Vi tog en sväng förbi Monash Medical Center någon av de första dagarna för att träffa de kursansvariga för Women’s Health (O&G) som var vår första kurs i Melbourne. Passa på att svänga förbi Monash - Clayton campuset när du ändå är där för att ordna studentkort, rabatt till Myki (Melbournes motsvarighet till SL-kort) etc. Det finns till och med bankkontor på campus så kan vara ett bra läge att öppna ett australiensiskt bankkonto när du ändå är där.

Ekonomi

Som tidigare nämnt – Melbourne är dyrt. Förberedelsekostnaderna var ca 10k, flyg t o r 12k, vad gäller boende är det svårt att hitta för mindre än ca 7k i månaden även om man delar hus med flera andra. 

 

Att äta ute skulle jag säga är billigare än i Stockholm. Handla på supermarkets aningen dyrare. Att dricka ute är billigare och det finns mängder av härligt australiensiskt vin att köpa i bottleshops, billigare än i Sverige naturligtvis.

 

Dricker du som jag mycket kaffe så är det värt att få en heads up – det finns inga kaffeautomater på sjukhuset, däremot flera kaféer. Det är helt enkelt lyxkaffe jämnt som gäller. Har du tur kommer du ofta att bli bjuden av seniora läkare men att betala ca 30 spänn för varje kaffe blir ju en del slantar i längden så budgetera för detta.

Boende

Jag och Isabella bodde runt på lite olika Airbnbs första veckorna under tiden vi båda letade permanent boende. Det var perfekt att testa på lite olika platser att bo (Windsor, East Melbourne, St Kilda och Carnegie) för att få en känsla för staden samt hur långt det var att pendla till Monash Medical Centre. Mitt bästa tips är facebook-gruppen ”fairyfloss Melbourne” där rum i s k ”sharehouses” läggs upp jämt och ständigt. Jag lyckades till slut hitta ett hus i Murrumbeena, precis vid tågstation på rätt linje för att åka till sjukhuset, som jag delade med en jämnårig Aussie. Jag tycker definitivt att detta är rätt sätt att uppleva Melbourne på. Att bo i ett hus med trädgård är grymt på sommaren och dessutom kommer du lära känna massor av nya människor när du bor i ett delat hus.

 

Jag har för mig att det går att ordna boende i Clayton, förorten där sjukhuset ligger via Monash. Jag blev avrådd från detta både av tidigare utbytesstudenter och till och med kursledningen (haha). Det kan säkert vara ok men jag skriver under på att det känns klart roligare att bo närmare stan i en trevligare förort.

Studier allmänt

Monash är ett grymt bra universitet för medicin, Uni Melbourne är allmänt högre rankat men jag fick känslan av alla jag pratade med att för medicin har Monash minst lika högt anseende, åtminstone i Australien.

 

Överlag är Australiensiska läkarlinjen lik Sverige. När du läser Ob/Gyn och Barn på T10 kommer du gå med 4:e års studenter från Monash. Tips är att lyfta fram detta – att du är en ”final year” tex om du är på väg att assistera kejsnarsnitt så kommer du få göra mer! Läkarna är generellt superhärliga och tycker det är kul med utbytesstudenter från andra sidan jorden. Se till att kunna din ABBA och svenska idrottsstjärnor så kommer du få pluspoäng på evalueringarna. (Utöver dina klockrena medicinska kunskaper förstås). 

Pluggpaus mellan gynoperationer på Moorabbin Hospital.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 10 på KI

Jag läste hela T10 på Monash. Det blir så att man går 2 ”clinical rotations” på 9 veckor vardera: Women’s Health (O&G) samt Children’s Health (pediatrik eller ”paeds” som aussies säger).

 

Då dessa kurser är längre än i Sverige så får du räkna in dem även som SVK:n dina klasskamrater hemma i Sverige läser. Eventuellt kommer jag och även du behöva komplettera med sexualmedicin eller dylik 3hp kurs termin 11 då terminen i Aus är 2 veckor kortare än i Sverige. Detta är i skrivande stund fortfarande oklart. 

 

Jag är supernöjd med studierna på Monash. Särskilt Ob/Gyn var en fantastiskt bra kurs – du kommer att få en enorm loggbok med diverse antal operationer, undersökningar etc du måste assistera/genomföra vilket skrämmer upp många av studenterna. Ta det kallt, är du på plats och aktiv så kommer den vara fylld när de 9 veckorna är över. Du kommer också antagligen känna dig lite stolt över att ha på papper allt du gjort under kursen. Pediatrik hade också en loggbok men mycket ”snällare”. Samma där dock introducera dig till all sjukvårdspersonal på kliniken/avdelningen och ta för dig så kommer du få göra och lära dig massor!

Språk och kultur

Allting är på engelska. Lär dig lite härlig Australiensisk slang /förkortningar så kommer din tid down under bli roligare. Här är ett axplock:

 

”Too easy” eller bara ”easy” – avslappnat sätt att säga inga problem / varsågod ungefär

”Arvo” – Afternoon

”Barbie” – Barbecue

”Snags” – Korv, ”Sauce” i sammanhanget är ofta synonymt med ketchup

”Dosh” – Pengar 

”Bevs” – alkoholhaltiga drycker

”Goon” – Sunkigt boxvin, akta dig 

”Ute” – Utility vehicle, bra kärra för att få plats med surfbrädor etc

”VB” – Victoria Bitter – legendarisk halvdan lager 

”Chuck” - att slänga något. Ofta även vara synonymt med ”put” typ ”chuck it over there”

”Bogans” – Detta fenomen får du lära dig om på egen hand

”The Espy” – The Esplanade Hotel i St Kilda. Gå dit och festa på en fredag/ lördagkväll företrädesvis på sommaren. Magiskt.

Fritid och sociala aktivteter

Du kommer att spendera mycket tid på sjukhuset men helger och om du skulle få en halvdag ledig här och där så finns det så oändligt mycket roligt att göra i Melbourne med omnejd. Melbourne är en riktig bilstad så gör antingen som jag och skaffa vänner med bilar annars köp/hyr en!

 

Vad gäller surfing kan jag starkt rekommendera Phillip Island samt havssidan av Mornington Peninsula (Gunnamatta, Point Leo) öst om Melbourne. Torquay och vidare längs med Great Ocean Road västerut. Mina personliga favoriter på den sidan är Jan Juc, Urqharts bluff, Bells Beach (Om inte vågorna är för brutala) samt Fairhaven. Alla nämda platser är för övrigt otroligt vackra stränder att besöka även om man inte surfar.

 

Vårterminen är perfekt för att besöka årets första Grand Slam: Australian Open. Australiens Grand Prix går i mars av stapeln på Albert Park. Att gå och se AFL är också en upplevelse!

 

Nattlivet är fantastiskt, rekommenderar tidigare nämnda The Espy i St Kilda. Gå annars ut och testa barer/klubbar längs Chapel Street i Windsor/Prahran eller längs Brunswick street i Fitzroy så kommer du hitta mängder av roliga ställen. Passa även på att ät! Melbourne är en riktig matstad och jag minns knappt en enda medioker måltid. Gillar du vin som jag så njut av utbudet på din lokala bottleshop och besök vingårdar runtom Yarra Valley.

Australian Open 2019, i väntan på Djokovic match.

Sammanfattning

Jag hoppas jag gjort dig sugen på detta utbyte! Tillsammans med Global Hälsa i Tanzania är det solklart höjdpunkten på min tid på läkarlinjen. Att få en inblick i Australiens sjukvårdssystem är grymt lärorikt då de tex har en mycket större privat sjukvårdssektor än i Sverige. Medicinskt så är vi bättre på vissa saker i Sverige och de är bättre på annat i Australien så det är helt klart berikande att plocka upp små skillnader som kan göra dig till en bättre framtida läkare oavsett var i världen du vill arbeta. Nya vänner för livet, solsken och oförglömliga upplevelser väntar så tveka inte, åk!

Tidig morgon på YCW beach, Phillip Island. Vind från land och vågorna kom igång upp mot 6 feet under dagen.