Reserapport - KI-student
Cliffs of Moher
Lärosäte: Dublin Institute of Technology (Technological University Dublin)
Utbildningsprogram: Biomedicinsk analytiker
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 18/19

Innan avresa

Jag ville alltid åka på utbyte. Det var mitt mål redan innan jag ens sökt till programmet. Inte nog med att jag ville resa, jag ville dessutom vara borta längre än ett par veckor och uppleva landet lite mer som en av dess invånare snarare än en turist. Att åka på utbyte var ett utmärkt sätt för att göra just detta och jag började tidigt med att kika på vilka möjligheter jag hade. När det var dags att söka utbyte fanns det slutligen två länder att välja på: praktik i Belgien eller examensarbete på Irland. Jag hade redan varit i Irland några år tidigare, och tyckte att Irland återigen var landet för mig. Både naturen och kulturen tilltalar mig och även om jag gärna skulle besöka Belgien så kände jag att jag hellre spenderar 3 månader på Irland.

Vi informerades tidigt om våra möjligheter att åka på utbytesstudier och även om det stundvis har känts rörigt så har det alltid funnits någon att vända sig till för guidning. Ansökningsprocessen var inte alltför komplicerad och som sagt så fanns det alltid någon att fråga. Även universitetet i Dublin var bra på att informera tidigt om bra saker att känna till inför utbytet och det fanns alltid någon att höra av sig till med frågor.

Till Irland krävs inga särskilda vaccinationer, men det är bra att komma ihåg att skaffa ett European Health Card och ha sin reseförsäkringsinfo i plånboken eller någon annanstans nära tillhands ifall det skulle hända något.

Ankomst och registrering

Jag anlände i Dublin en fredag och gjorde min första dag på universitetet under följande måndag, vilket var lagom med tid för att landa och lära sig hitta runt i området nära bostaden och så. Första dagen på universitetet möttes jag upp av min handledare och deltog i en gemensam säkerhetsgenomgång för alla oss studenter som gjorde projekt på labbet, både irländska och utbytesstudenter. Jag fick en guidad tur på universitetet och fick hjälp att hitta till bibliotek med mer. Första veckan/veckorna träffade jag min handledare ett par gånger och fick information och material att läsa och skriva om för att få en större teoretisk förståelse för projektet innan jag började med det praktiska labbandet, vilket jag upplevde som mycket fördelaktigt. Någon vecka in i utbytet deltog vi utbytesstudenter i en informations-lunch där vi fick info om saker som hur studenthälsan fungerar och kommande evenemang som kan vara intressanta för just utbytesstudenter.

Jag läste inte någon språkkurs eller annat utöver mina studier från KI. Jag upplevde inte att jag behövde någon språkkurs, utan klarade mig bra både muntligt och skriftligt.

Ekonomi

Som de flesta förstår när man börjar kika på budget till Dublin så är det definitivt hyran som är dyrare än hemma i Sverige. Det råder, liksom i de flesta storstäder, brist på bostäder och hyran kan bli väldigt dyr, särskilt om man inte planerar i förväg. Läs mer under boende.

Mataffärer att hålla utkik efter är Lidl och Aldi, vilka både brukar ha bra utbud och billiga priser. SuperValu är också okej prismässigt, men har enligt min erfarenhet inte lika stort utbud. Tesco och Spar är dyra, men finns ofta nära tillhands, själv brukade jag undvika dom så gott det gick, med undantag för någon enstaka "lunch deal" från Tesco (macka, snack och dricka för ca. 4.50 euro).

Att resa kollektivt kostar ungefär som i Stockholm, enklaste är att skaffa ett student leap card på studentkåren på campus och ladda kortet med pengar. Kortet i sig kostade 10 euro. En bra grej med kortet är att det har "caps", vilket är som ett tak för hur mycket man kan betala för att resa kollektivt under en vecka. Det finns en maxsumma för varje enskilt transportmedel och även en maxsumma för alla medel ihop. Exempelvis kan en enkelresa med buss kosta 2 euro, men taket för buss ligger på 20 euro och efter du rest för 20 euro under en vecka reser du gratis med buss.

Jag har tyvärr inga mirakeltips för hur man håller nere kostnaderna, samtidigt spenderade jag inte alls lika mycket pengar under utbytet som jag trodde jag skulle göra. Mina tips är: planera boende noga, gärna långt i förväg, det är den enskilt största kostnaden under utbytet. Även om maten är billig i skolans "canteen" så är det billigare att ta med egen matlåda. Kolla på flygbiljetter i god tid!

Boende

Jag och de andra utbytesstudenterna valde lite olika typer av boende, vilket har gett en bra inblick i de olika för- och nackdelarna.

Rum i studentkorridor

Fördelar: Fina bostäder, de bostäderna jag såg var väldigt moderna och nyrenoverade. Vissa har även en reception som är bemannad dygnet runt. Kan finnas allrum, studiemiljöer, gym etc. som hör till boendet. Man bor ofta med andra studenter från andra delar av världen.

Nackdelar: Dyrt, de studentrummen jag såg kostade 245 euro/vecka. Vissa bostäder hyrs endast ut terminsvis och hela summan kan i vissa fall krävas i förväg.

Hyra rum i ett delat hus

Fördelar: Bostaden kan upplevas som mer "egen". Man bor ofta med människor från andra delar av världen.

Nackdelar: Dyrt, bostaden jag såg kostade 245 euro/vecka.


Inneboende hos en värdfamilj

Fördelar: Billigaste alternativet, jag betalade 170 euro/vecka och fick alla måltider inkluderade. Ger en bättre inblick i den irländska kulturen.

Nackdelar: Bor troligtvis inte med andra studenter.

Alla dessa priseruppgifter kan förstås variera beroende på alla möjliga faktorer och ska ej tolkas som definitiva.

Studier allmänt

Då jag utfört mitt examensarbete på utbyte och inte en kurs så är det svårt för mig att jämföra kvalitet på utbildningen med den på KI, men jag är väldigt nöjd med mitt projekt och den handledning jag fick. Det är förstås till stor förtjänst av min handledare, men jag upplevde det som att de flesta studenterna var väldigt nöjda med den handledning de fick.

Min handledare hjälpte mig starta upp projektet och lärde mig utföra de metoder jag behövde, vi träffades även någon gång i veckan för att gå igenom vad jag åstadkommit hittills och vad nästa steg var. I övrigt jobbade jag självständigt i den utsträckning jag kunde, men det fanns alltid en "supervisor" på labbet ifall man behövde fråga något. Jag fick mycket utrymme för att planera projektet själv, vilket fungerade bra.

Alla vi som utförde våra examensarbeten (både irländska och utbytesstudenter) arbetade i samma labb med våra egna projekt, även några PhD-studenter arbetade i våra lokaler och var mycket hjälpsamma, det var också kul att prata med PhD-studenterna för att få en insikt i hur det kan se ut om man vill ta den vägen efter sin bachelor-examen.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI
Jag utförde mitt examensarbete på utbyte, men examinerades i Sverige. Tekniskt sett kan man se det som att jag utförde den svenska kursen som vanligt, bara det att datainsamling och bearbetning skedde utomlands. Jag utförde även en preklinisk kurs eller "förlängt examensarbete" som det kallas istället för att endast tillgodose 7,5hp.

Examensarbetet är totalt 15hp, utbytet är dock på en period motsvarande 22,5 hp och därför behöver ytterligare 7,5 hp tillgodoses eller utföras i en annan kurs, vilket då för mig blev den prekliniska kursen.

Jag tycker examensarbetet fugerade bra på utbyte, jag kände både att jag hade stor möjlighet att planera mitt eget arbete samtidigt som jag alltid hade någon att fråga när jag körde fast. Att planera arbetet själv gjorde mig mycket mer medveten om materialåtgång och om hur lång tid olika uppgifter tar att utföra på lab.

Språk och kultur

Språket var inget problem, kan inte minnas att jag blev erbjuden en språkkurs, men jag kände inte att jag behövde det heller. På Irland talar de förutom engelska även gaeliska och språket finns överallt. Alla vägskyltar och information till allmänheten står alltid på både engelska och gaeliska. På bussar och tåg så läses hållplatser och information upp på båda språken. Själv upplever jag gaeliskan som ett väldigt fint språk och tycker om hur det påminner om irländarnas dialekt när de pratar engelska.

Irlands nationaldag St. Patrick's Day ("Paddy's Day") sammanföll med mitt utbyte, vilket jag både var medveten om och såg fram emot långt före min resa till Dublin. I många städer på Irland hålls en parad under St. Patrick's Day och den största paraden är den i Dublin, det här året uppskattades antalet besökare som tagit sig till Dublins centrum för att se paraden vara över 200 000, däribland jag och mina nyfunna kompisar. Den genuina, trevliga stämningen är på topp hos gammal som ung och den klara, gröna färgen finns överallt. Efter paraden går många till puben och tar en öl eller två och umgås med familj och vänner. Det är en av de trevligare och festligare nationaldagar jag har firat och jag åker gärna tillbaks till Irland för fler St. Patrick's Day-firanden.

Fritid och sociala aktivteter

Det anordnades ett antal aktiviteter av olika studentorganisationer under tiden för mitt utbyte, bland annat en multikulturell "speed-friending"-kväll speciellt riktad till oss utbytesstudenter på skolan. Generellt var aktiviteterna välorganiserade och studenterna mycket trevliga, jag och mina kompisar gick dock inte på så många av dom, utan spenderade våra lediga stunder med att själva utforska Dublin. En fördel med Dublin är att stadens centrum inte är så stort, utan det är lätt att promenera till många sevärdheter och det finns trevliga parker och muséer att se överallt.

Ett bra tips är också att börja planera in dagsutflykter rätt tidigt under utbytet, det är lätt att glömma hur snabbt och smidigt det är att ta sig från ena änden av landet till andra, många bussföretag erbjuder relativt billiga turer över dagen till Cliffs of Moher, Belfast, Connemara med mer. Man kan också planera in en längre roadtrip, hyra en bil och välja själv vart och när man ska stanna, detta kräver dock mycket mer planering och inte minst att man känner sig säker på att köra vänstertrafik.
Underbara Connemara, lika vackert trots gråmulet väder.

Sammanfattning

Jag är otroligt glad att jag åkte till Irland, för mig var motgångarna inte alls så överväldigande som jag trodde de skulle bli och jag är så glad och tacksam för alla fina människor jag lärt känna och för de erfarenheter jag skaffat mig. Jag tror en av de absolut största fördelarna med att åka är att man växer som person och lär sig hantera oväntade situationer. Något jag tror är till en lika stor fördel för både mig och framtida arbetsgivare är att jag fått lära mig planera mitt arbete och ta mig fram i ett främmande land på egen hand, detta har jag redan fått höra flera arbetsgivare tala gott om.

Jag är supernöjd med mitt utbyte och tycker utbytet levde upp till mina förväntningar väldigt väl samtidigt som de svårare delarna (typ jobba självständigt i ett främmande labb i ett främmande land med främmande människor omkring sig) inte alls kändes så jobbiga som jag trodde de skulle göra. På hela taget så rekommenderar jag alla att åka på utbyte till Dublin, oavsett vem man är och vilka intressen man har så finns det något för alla. Irland är helt underbart.