Reserapport - KI-student
Lärosäte: Makerere University
Utbildningsprogram: Sjuksköterska
Utbytesprogram: Science without Borders
Termin: Hösttermin 18/19
Namn: Fernando Rodrigues de Moura
E-postadress: fernandordem1@yahoo.com.br

Innan avresa

Jag har varit i olika länder och träffat nya folk samt lärt mig om deras kultur.  När jag började plugga till sjuksköterska ville jag kunna komma i kontakt med annat land som inte har tillräckligt med resurs för att klara sig i vården. 

Jag ville också se  hur de löste problem med brist på resurs och konsekvens av det. Jag tyckte att Afrika skulle vara en bra plats för att uppleva det. 

Så när dagen kom att söka utbytesstudier visste jag redan var ville jag åka till . 

Jag sökte. Jag kom in! Sen när jag skulle träffa KIs handläggare träffade jag den andra studenten som jag skulle åka till Uganda, Angelika som pluggade med mig. Jag kände mig tryggare att ha någon som man känner där. 

Innan du åker är det flera vaccinationer som behöver fixas. Vissa är obligatoriska för att få komma in i landet, andra är viktiga för din skull. Jag fixade alla som var obligatoriska och några som jag tyckte att det var viktiga.  Min rekommendation är att du kollar vad du har för vaccinationer sen tidigare, och sen kontaktar en vaccinationsklinik som hjälper dig med alla förberedelser inför resan. Det tar tid för att beställa mediciner etc och då är det bra att man börjar med det åtminstone 1 månad innan resa.

KI's handläggare är  hjälpsamma och kunde svara på mina frågor.


Handläggare, Lydia på Makerere University Universitetet kan hjälpa dig med att  fixa boende, transport från flygplatsen etc men man kan inte lita på henne 100% eftersom jag märkte att hon var lite förvirrad ibland och glömde om vad vi hade kommit i överens . Jag fixade allt själv eftersom jag var rädd att komma fram och inte har det som vi hade kommit i överens.  När jag satte mig på planet en kväll i November visste jag i princip ingenting om vad nånstans skulle jag praktisera hur det funkar o.s.v.


Ankomst och registrering

Det var svårt för mig att hitta ett flyg som anlände en rimlig tid och jag ankom därför till Entebbe flygplats kl 04.00 på natten. Alla bagage kom! Blev insläppta i landet! Jag hade bokat boende på AirBnb som var nära  Makerere Campus och Mulago hospital. Transport fick jag tips från KI international handledare ( K. G. ) . Bigmoses heter han och vi hade kontakt på whatsapp och han har också en travel Agency i Uganda med bra pris. Han var väldigt hjälpsam, han kom i tid kl :04:30 som vi hade kommit i överens. Han pratade hela vägen vad jag kunde göra i Uganda etc. Även utbyteskoordinatorer kan hjälpa till med transport, men hon har för vana att inte svara förrän några dagar innan ankomst.  

Utbyteskoordinatorn mötte vi kl 8.00 på hennes kontor på Mulago Hospital måndagen då våra kliniska placeringar skulle påbörjas. Där pratade vi vilken placering man ville gå först. Jag och en till KI student som pluggade med mig hade valt förlossning . Det ligger inte i Mulago hospital men i Kawempe hospital vilken den var inte så nära. Vi gick, kollade runt och blev introducerad sen åkte vi hem efter 1 timme. De sade att det var bra om hon börjar nästa dag.


Ekonomi

I Uganda är allting väldigt billigt jämfört med hemma i Sverige. Man kan åka uber för cirka 20-60 kr dit man vill i Uganda var det billigt att leva. Det finns många sätt att ta sig fram på, jag gick till och från sjukhuset varje morgon, och åt Rolex ( det gjort av ägg)  på vägen som var jätte gott och det kostade inte ens 1 kronor. Det går att köpa bra lunch på sjukhuset (lokalmat) för en billig peng. Det går också att åka matatu som är en typ av buss/taxi som stannar på specifika platser. Det är mycket billigt, du betalar kanske 5 kr för en resa på 3-6 km. 

Man kan söka bidrag från vårdförbundet om man vill eller  sökte även en typ av pålägg på CSN innan avresa. 

Jag har aldrig kokat nånting på mitt plats. jag åt ute varje dag. det var skönt att göra detta i 5 veckor. Du kan också köpa mat per kilo på Acacia MAll och det var god mat.


Boende

Man kan boka Kamel house, Edge house  and Mulago house. Jag ville från börja ha min egen plats och inte behöva dela med någon.

Jag har valt att hitta en på Airbnb och jag hittade en studio 34kvm som jag betalade 4500 SEK för den 5 vecka som jag var med el och internet ink och jag var nöjd med boende eftersom jag hade fina grannar, affären väldigt nära och jag kände mig trygg på väg hem i mitt natten eftersom det var en familj områden. 

Jag har hälsat för några människor som jag träffade i Kampala och från Kamel house, Edge house  and Mulago house. Mulago house var bäst , fint och väldig nära sjukhuset. Jag skulle rekommendera den eller en studio på Airbnb med  "good ratings " från annan människor som har bott där förr.


Studier allmänt

Sjuksköterskor som läser på Makarere läser ett år extra än vad vi gör i Sverige och de blir då direkt utbildade till barnmorskor men jag var också på förlossningsavdelning . Jag hjälpte till med det som jag kunde  och kunde lära sig massor där också även om man inte pluggar till barnmorskor.

För oss var detta utbyte bestående av endast praktik på ett sjukhus och ingen teori. Jag roterade till fem olika avdelningar under fem veckor i Kampala och jag gjorde några studier besök i andra avdelningar och olika sjukhuset. Detta gjorde att jag lärde mig mycket om flera olika områden inom den sjukvård de bedriver där. Jag fick också vara akuten och sickle cell sjukdomen (SCD) mottagning uganda som är en mottagning som vi inte har i Sverige eftersom I Sverige finns uppskattningsvis knappt 100 invånare med SCD. Den stora skillnaden mellan KI och Makarere skulle nog vara att man är lite mer strukturerad på KI och jobbar utefter mer strikta linjer. På Mulago var det mycket saker som vi fick ansvara över själva och anta hur det skulle göras. 

Det går inte att jämföra praktiken här med hur den ser ut i Sverige. Jag blev inte tilldelad någon handledare och jag förväntades att bara jobba från dag 1 på plats. Man  var tvungen att säga ifrån och sätta mina egna gränser om det var någonting jag inte kände mig bekväm med. Men det fanns verkligen utrymme för att lära sig massor. Det kändes ofta som om vi bara skulle veta vad som skulle göras så det gäller att fråga och försöka ta för sig på egen hand med det du känner dig bekväm med att göra!


Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 5 på KI

Jag ansökte om att få göra utbytet under min valbara kurs i T5. Jag kunde ha valt global hälsa men jag tyckte att det var bättre men en riktigt studentutbyten som man var utomlands  hela kursperioden. Förutom global hälsa fanns också för att välja akutsjukvård, pediatrik eller patofysiologi som var kurs på campus eller distans, med VFU eller inte. Utbytet motsvarande 7,5 hp. Man hade inte någon tenta eller någon bredvid dig hela tiden som en handledare. Man visade intresse själv och gjorde det som man kunde göra eftersom du är väldig “free” under utbytte och då om man vill lära sig ska man fråga, be att göra, göra , titta o.s.v annars du ska bara gå runt hela sin VFU där. Det finns dem som kommer tänka att du är överläkare eftersom du kommer från Sverige och man behöver inte vara blyg och säga som det är “ jag kan inte den där, tyvärr” . Man lär sig massor under dessa 5 veckor men man måste vill göra detta också och inte vara “passiv “ i bakgrunden medan andra studenter prova sig fram och du kollar bara.  


Språk och kultur

De flesta i Kampala pratar luganda och engelska men det finns 38 olika språk i Uganda. I Kawempe och Mulago hospital kan man hitta många som inte kan engelska och man får hjälp av andra med översättning. 

Den första veckan ordnades det en språkkurs åt oss utbytesstudenter. Det var bra för att träffa andra studentutbyten samt lära sig lite praktiska ord på luganda. Vi slutade vara två veckor lektionerna med kakor. Lärare var väldig trevlig och ödmjuk. 

De flesta människor var väldigt trevliga, hjälpsamma och varma. Det som man inte ska glömma är att det är ett väldigt korrupt land. Jag lärde mig det när jag kom in i landet och de kollade igenom min resväska men det sade att jag kunde slippa detta om jag betalade en “kaffe” till dem. 

Alla olika yrken har olika färger på sina kläder så att man ska se vilken profession de tillhör och alla läkarna har en vit rock.









Fritid och sociala aktivteter

VI hade en kväll som Makarere univerty  arrangerades för utbytesstudenter var en kväll då vi åkte och tittade på en dansshow och åt middag men det var inte så billigt. Vi kunde träffa andra studenter på denna kväll. 

Det finns massor som man kan göra i Uganda i denna 5 veckor utbyte som till exempel: 

- Baren Big Mike’s på torsdagar i kampala, acacia road! På torsdagar spelar ett lokalt Jazzband musik med afrikanska influenser och det var mycket folk men jag tyckte att det var lite för trångt 

- Cayenne i kampala var bra på söndagarna. 

- Day-pass till gym och poolområdet på ett hotell! Sharaton Hotel, Jag var inte där men jag blev bjuden många gånger för att följa ditt på en lördag eller söndag.

- Ät mat och drick kaffe i området kring Acaccia Mall, här finns internationella restauranger i olika prisklasser. 

- Gå på bio eller teater. Accacia mall eller Hams tolwer. 

- Jinja, staden vid Nilens källa. 

- Rafting, kajakpaddling, ridturer mm. 

- Sipi falls 

- Safari 

-National park  

- Gorillatrekking är Ugandas flaggskepp. 

 Det finns mycket att göra i Kampala och utanför det men det är inte så billigt att resa till tourist områden som national park,  Gorillatrekking etc


Sammanfattning

Sammanfattningsvis hade jag en väldigt bra tid i Uganda och jag skulle kunna komma tillbaka så fort möjligheten knacka på mitt dörr again. Människor var vänliga, hjälpsamma och jag kände mig trygg med områden som jag borde eftersom jag kände som jag var en av dem. Varje morgon hörde jag från några granne “oli otya muzungu” eller “musawo oli otya? Det var lätt att resa inom landet och jag kände mig säker hela tiden. Jag fick uppleva en ny kultur och träffa nya trevliga människor.

När det gäller min placering på Mulago, Kawempe o.s.v  tyckte jag att det utbytet i Uganda har gett mig ett bredare perspektiv på både vården och samhället vi lever i. Vi ska vara tacksam på den vården som vi får  och ha.