Reserapport - KI-student
Lärosäte: Northwestern University Feinberg School of Medicine
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 18/19
Namn: Christine Nylander
E-postadress: christine.nylander@stud.ki.se

Innan avresa

Jag valde USA mycket för att man efter examen inte kommer att ha möjlighet att åka dit och arbeta. Utbytesstudier utgjorde alltså för mig en sista unik möjlighet till inblick i det amerikanska sjukvårdssystemet. För mig var det dessutom viktigt att veta att jag behärskade språket för att få ut så mycket kliniskt som möjligt. Just Chicago valde jag för att det verkade vara en så cool stad med mycket att uppleva, samt mycket trauma vid en eventuell akutenplacering.


Ansökan upplevde jag krånglig, och det lönade sig att vara ute i god tid - i synnerlighet gällande vaccinationer! Tror dessutom det är först till kvarn gällande rotationer, så in med den så fort som möjligt skulle vara mitt råd.  

Ankomst och registrering

Innan man får ha patientkontakt krävs det ett negativt quantiferon-blodprov på plats för att frias från tuberkuloskarantän. Vill man börja dag 1 kan det alltså vara en ide att anlända veckan innan. Kontakta internationella koordinatorn på plats angående detta. Jag visste ej detta innan jag bokade flyget, varför det dröjde nästan en vecka innan jag fick delta i patientarbete. Det var inget större problem då man fick delta i möten och dylikt, men likväl lite segt.  

Ekonomi

Jag sökte bara resestipendium via KI. I efterhand har jag förstått att jag borde sökt ytterligare stipendier då dessa är tämligen lätta att få. Levnadskostnaderna i Chicago var snarlikt Stockholm.  

Boende

Jag hittade boende via siten beds4meds.com , som rekommenderades på Northwesterns infosida för inkommande utbytesstudenter. Jag hyrde att rum i en lägenhet med en doktorandstudent i Little Italy för 800$/mån. Det var 4 km från sjukhuset, vilket gick fint att cykla varje morgon. Mycket skönt att inte bo mitt i centrum! Men likväl fanns det barer och liv och rörelse i min stadsdel som var populärt bland studenter då University of Chicago hade ett campus just i närheten. Min hyrsevärd var dessutom trevlig och social och hjälpte till med mycket praktiskt, samt tog med mig ut på saker.  

Studier allmänt

De amerikanska studenterna verkade väldigt kunniga, samt visste hur man skulle ta för sig. I USA blir man betygsatt på placerigarna så det gäller att prestera. Detta skapar naturligtvis en viss stämning och en viss stress, och jag kände mig enormt lyckligt lottad som kunde fokusera på lärandet snarare än på att visa framfötterna. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI

Jag gjorde 2 rotationer: transplantationskirurgi och barnakuten. Transplantation var fruktansvärt häftigt. Jag fick dels assistera vid operationer, dels åka med ut och assistera vid organprokurering. Och bättre lektion i bukanatomi får man minsann leta efter! Unik erfarenhet, verkligen. Man roterade 1 vecka på avdelning, 1 vecka på mottagning, en vecka skuggade man en ST-läkare, och en vecka valfritt. Man förväntades vara där dagtid, samt följa med på organprokurering åtminstone 1 gång. Mot slutet hade man ett utvecklingssamtal.I övrigt ingen examinering.

Barnakutplaceringen var över förväntan även den. Jag tog egna patienter och rapporterade sedan till min ansvariga ”resident” som sedan gick in även den och tittade på patienten, följt av en gemensam rapport till ansvarig ”attending”. Mycket lång kedja kan tyckas, men löpte på ganska smidigt och ledde till lärorik diskussion. Visade man sig dessutom ivrig och hyfsat insatt kunde man tillåtas göra en del praktiskt. Jag sydde ihop ett antal sår, gipsade odislocerade frakturer, och reponerade en pigluxation. På akuten gick jag 7-5 varje vardag utom onsdag som var 10-14.


Språk och kultur

På sjukhuset var det faktiskt inte helt uppenbart med språket. Många förkortningar och mycket mumlande.. Men det föll successivt på plats. Kulturen har jag svårt att uttala mig om. Amerikanskt är nog den enda rättvisa beskrivningen. Och den självsäkra amerikanska framtoningen absolut var berikande både att erfara och att själv försöka sig på att imitera. I USA är det viktigt att följa reglerna och att begära avsteg från rutinerna är oftast ett dött lopp. Däremot är de flesta enormt hjälpsamma. Sjukvårdssystemet och bristen på tillgång till vård var det många som var villiga att diskutera.


Fritid och sociala aktivteter

Jag kom inte i kontakt med några andra utbytesstudenter. Min första rotation gick jag tillsammans med 2 amerikanska fjärdeårsstudenter. Via dessa två fick jag kontakt med inhemska läkarstudenter och hängde med på en fest eller två. Mesta umgänget hittade jag via min rumskompis och via den lokala klätterhallen. Meetup och couchsurfing.com var också behjälpligt för att hitta folk och aktiviteter.


Måste slå ett slag för sjön också. Turkost vatten och fantastiskt bad mitt i en storstad! Kan inte bli mycket lyxigare.  

Sammanfattning

Jag skulle absolut kunna tänka mig att bo i Chicago i framtiden! Däremot skulle jag inte kunna tänka mig att arbeta på ett amerikanskt sjukhus. För mig var det väldigt frustrerande med alla försäkringar hit och dit. Trippeldokumentation krävdes för att debitera rätt och riktigt. Och och med den ständigt överhängande risken för stämning var överläkare involverade i de minsta av ingrepp. Inte kostnadseffektivt! Mitt utbyte har definitivt fått mig att reflektera mer kring socialpolitik, samt effektivitet inom vården. 


2 enormt roliga och utvecklande månader tillbringade jag i Chicago och jag skulle inte byta dem mot varken hemmavistelse eller annat utbyte. Inte heller skulle jag gjort något annorlunda på plats. Ett tips är att skaffa cykel direkt! Kommunaltrafiken är bra (och häftig!), men cykel är absolut det mest effektiva och roligaste transportmedlet om man vill utforska.