Reserapport - KI-student
Lärosäte: Shanghai Jiao Tong University
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 18/19
Namn: Linnea Nordling Eriksson
E-postadress: linnea.ne@live.se

Innan avresa

Anledningen till att jag ville åka på ett utbyte är för att jag tycker det är kul att träffa människor och nya kulturer. Att det just blev Shanghai och SJTUSM var för att jag sedan länge har velat åka till Kina och att det kändes som ett bra tillfälle att lära känna landet på ett sätt som man inte får på en semester. Dock kände jag inte till Shanghai mer än till namnet och universitet hade jag aldrig hört talas om innan.

Ansökningstiden till SJTUSM var i förhållandevis lång och jag gjorde min ansökan under sommaren en termin innan jag åkte. Själva ansökan var lätt, det krävde inga intyg på ex. vaccinationer utan man fyllde i vilka kliniska rotationer man ville göra utifrån ett stort val av alternativ och om man ville ha hjälp med att hitta boende. Det tog ganska lång tid innan man fick något typ av svar eller konfirmation på att papperna hade kommit fram men efter ca 1,5-2 mån fick jag mitt antagningsbesked inscannat på mailen. Dock fick jag inte reda på min kliniska rotationer förens ca 2-3 v innan jag anlände till Shanghai, men fick då precis det som jag hade önskat och så även min kursare som också skulle dit.
All information jag fick om SJTUSM, mitt boende och sjukhusen fick jag via min kontaktperson på universitetet, dock kan det vara bra att veta att ingen information alls skickas ut så man behöver efterfråga all information så som tid för start första dagen, var sjukhuset ligger, vem man ska träffa där etc.

Jag ansökte om ett X2-visum (studentvisum, 180 dagar, 1 entry) så som det stod i mitt antagningsbrev att jag rekommenderades att göra. Visumprocessen kan ta ganska långt tid om man har otur och därför är mitt tips att påbörja ansökan i god tid men inte för långt i förväg så att det slutar gälla (man har 90 dagar på sig att resa in från att man får sitt visum).

Tips inför avresa:
- Ta reda på vilka appar och vilka sidor på internet som man har tillgång till i Kina innan avresa ex. kan man ej använda något associerat till google så som gmail, youtube, google drive, Facebook, Instagram, google maps etc.
- Ladda ner appar som gör ditt liv lättare i Shanghai så som WeChat, Baidu-sökmotor, en översättningsapp som inte är google translate, en kartapp (jag använde maps.me som fungerade utmärkt hela tiden), Pleco, Didi, Smart Shanghai och Shanghai metro

Ankomst och registrering

Jag anlände till Shanghai på lördagen och började min placering på måndagen. För mig var det lagom lång tid att anlända innan men om man vill hinna se mer av staden innan man börjar ska man komma tidigare.
Infon i tunnelbanan och alla gatunamn står ofta på pinyin, med tecken och ibland engelska så att ta sig runt är inte svårt men nästintill ingen kan/vill prata engelska vilket kan vara bra att veta. Ingen från universitet mötte upp mig eller min kursare när vi anlände utan min första dag åkte jag till mitt sjukhus och leta mig fram till dit jag skulle precis som man skulle göra på en placering på sjukhus i Sverige.
På SJTUSM fanns ingen fadderorganisation eller någon typ av organiserad träff för utbytesstudenter. Dock träffar man ibland utbytesstudenter på kliniken och ibland även kinesiska studenter.

Innan ankomst hade min kontaktperson på SJTUSM gett mig hennes WeChat ID och all kommunikation som jag hade med kontaktpersoner, handledare, vänner i Kina, familj och vänner i Sverige skedde under min tid i Kina via WeChat som är som den kinesiska versionen av alla sociala medier en och samma app.

Tips inför/vid ankomst:
- Skaffa ett SIM-kort i Kina så att man får internet, många caféer har wifi men man får bara tillgång till detta om man har ett kinesiskt SIM-kort.
- Skaffa tunnelbanekort. Jag hade ett sådant som man fyller på allt eftersom och detta går att göra i princip alla tunnelbanestationer. Med tunnelbanekortet kan man även åka taxi vilket är billigt och något som man gör en del då tunnelbanan slutar gå tidigt.

Ekonomi

För att finansiera mitt utbyte hade jag merkostnadslån från CSN, jag beviljades även ett stipendium från Anna Whitlocks Minnesfond samt sparade pengar.
Min dyraste utgift under min tid i Shanghai var boendet medens i övrigt går det att leva billigt om man vill. Jag bodde min första månad på Motel 168, Sinan Road, vilket betalades av SJTUSM. Om man ville bo kvar andra månaden fick man betala själv och det skulle då kosta ca 14000-15000 SEK/mån. Jag valde därför att bo på hostel med enkel rum för ca 7500 SEK/mån.
Jag reste i princip alla resor med tunnelbana där den dyraste resan jag tror det går att komma upp i är ca 18 SEK men vanligtvis kostade mig en resa ca 4 RMB, dvs ca 6 SEK. Även taxi är billigt, men jag skulle säga att tunnelbana är billigast.

Maten i Shanghai kan bli väldigt billig om man vill och tycker om streetfood. Frukost på gatan kostar ca 2-8 RMB, ca 3-16 SEK, lunchen i kantinen på sjukhuset 12-40 RMB, dvs 18-60 SEK, och en streetfoodmiddag går att få för 10-50 RBM. Jag och min kursare som också var där på utbyte åt middag tillsammans i princip varje dag och ett tips för att få ner kostnaden är därför att beställa in X antal rätter som ni delar på för mer smak för pengarna.
Under hela mitt utbytet hade jag ingen möjlighet att laga mat och åt därför alla mål ute.

Mitt flyg till Shanghai kostade ca 3500 SEK och sedan efter utbytet flög jag vidare till Sydkorea för semester innan examen och flög hem därifrån för ca 4500 SEK.
Mitt visum kostade ca 1500 SEK och min vaccinationskostnade ca 1300 SEK. Jag valde att vaccinera mig mot menigokocker genom att jag skulle vara på infektion och tog även influensa och dukoral, förutom det jag hade sedan innan ex. HAV och HBV. 
Då jag inte kunde hyra ut min bostad i Sverige under mitt utbyte ökade mina utgifter men annars skulle jag säga att det för mig var billigare att leva där.

Boende

Jag bad om att få hjälp från SJTUSM för att hitta boende och fick då bo på hotellet Motel 168, Sinan Road, första månaden gratis. Därifrån var det ca 5 mins promenad till Ruijin Hospital och till mitt första sjukhus People's Hospital No. 6 ca 10 min med tunnelbana plus 20 mins promenad. På det här boendet pratade de inte mycket engelska men skulle säga att alla problem gick att lösa med en translateapp.

Inför andra månaden försökte jag och min kursare att få till så att vi kunde på bo på SJTUSM campus nära Ruijin Hospital men det fanns tyvärr ingen möjlighet för oss att bo där pga att det var fullt. Annars tror jag att det är en bra plats att träffa utbytesstudenter och studenter plus att det verkade vara väldigt billigt och att man kan äta i kantinen på kvällen om man vill.
Istället bodde jag andra månaden på Blue Mountain Hostel vid Luban road. Därifrån tog det ca 30 min att ta sig till People's No. 6 Hospital via tunnelbanan samt gång och till Ruijin Hospital gick jag på 20-25 min. Jag vet att min kursare under andra perioden bodde längre ut i förorten på ett hotell för ca 100 RMB/natt som han fick hjälp att hitta via en handledare.

Jag hade initialt tänkt att bo via AirBnB men då jag fick reda på att det var i en gråzon om det var lagligt samt att det lät krångligt med kontrakt och anmälan hos polisen och så valde jag att inte göra det. Om man väljer att göra det skulle jag inför ankomst läsa på om Kinas lagar kring tidsramen för när man måste anmäla var man bor hos polisen och vad som är lagligt när du ska dit. När jag var där det inom 24 h från ankomst till landet om man bodde i eget boende eller hemma hos någon men om man bor på hotel eller hostel så sköter personalen den registreringen åt en.

Studier allmänt

Utbildningssytem
I Kina är studerar studenterna i 5 år på läkarutbildningen och har efter det en bachelor inom ett visst ämne inom medicin ex psykiatri. Vissa väljer sedan efter detta att göra en master på 3 år och efter det gör vissa en PhD på 2 år till. Dessa vidare utbildningar kunde så som jag förstod det vara antingen praktiska eller så kunde man forska, och om man valde det sist nämnda bestämde studentens handledare kraven till stor del för vad som var godkänt. Exempelvis så berättade en masterstudent som forskade att för att bli godkänd var de tvungna att publicera sin artikel/uppsats i en tidning utanför Kina med en impact factor på minst 5. Det var lite oklart för mig exakt när man under sin utbildning som man började med sin inturnship men den var iallafall 2 år och sedan var man resident under 5 år och efter detta blev man attending doctor. Efter det vidareutbildade sig vissa och var då fellows under den perioden.
Deras PhD-utbildning föreföll att vara ganska annorlunda jämfört med den i Sverige och det är allmänt ganska svårt att jämföra utbildningssystemen genom att de var så olika.
Studenterna fick generellt sett inte göra kliniskt arbete utan skrev journalen medens läkaren pratade och undersökte patienten. Deras studier verkade betydligt hårdare än våra men på de placeringar där jag var träffade jag nästintill inga studenter och kan därför inte säga så mycket om deras uppfattning av utbildningen. Något som skiljer deras utbildningen från den som är i Sverige är att alla läkare i Kina studerar Traditional Chinese Medicine (TCM) i 6 månader, även om de inte ska bli TCM-läkare.

Lärarrelationer
Jag skulle säga att handledarna som jag hade i Shanghai såg det som ett ansvarsfullt uppgrad att handleda mig och att det var väldigt viktigt för dem att jag alltid skulle vara nöjd med mina placeringar. Generellt sätt skulle jag säga att man inte fick gå tidigare utan att det förväntades att jag skulle vara där även om det inte fanns något som jag kunde lära mig eller vara delaktig i. Ex. så förväntades det att jag skulle vara med på föreläsningar på mandarin från läkemedelsföretag på kvällstid.
Jag skulle säga att det var en väldigt god relation mellan studenter och handledare men att det fanns en tydlig respekt för överordnade och en hierarkisk struktur precis som på sjukhus i Sverige. 

Patientrelation
I Kina så är anhörigas önskan av stor betydelse i vården. Jag fick en tydlig uppfattning om att anhöriga bestämmer mer än patienten kring behandling vilket märktes mest då personalen behövde familjens godkännande skriftligt för allt som ska göras. Detta betydde i praktiken att man innan ex. en PCI var tvungen att prata med familjen för att få ett ok att göra det även om patienten hade en akut hjärtinfarkt och patienten sagt ja till behandling. Anledningarna till varför det var så sade man var pga att sjukvårdsförsäkringen täckte inte all vård, att läkarna kunde bli fysiskt skadade av anhöriga om läkarna gjorde något som ej godkänts av familjen och patienten sedan blev dålig, för att inte bli stämda och pga tradition.
Generellt sätt skulle jag säga att läkar-patientrelationen är mer paternalistisk än i Sverige. Läkartiden på akuten är max 5-10 min och lika så för de flesta mottagningsbesök.
Patienterna förväntas vara mer ansvariga i sina egna utredningar och exempelvis går patienterna själva med sina biopsier till patologen för PAD, får sedan tillbaka det samma dag, ska sedan själva boka tid hos en läkare som kan tolka resultatet och bestämma behandling.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI
Jag åkte under SVK-perioden på T11 och kunde därför välja fritt vad jag ville göra kliniska placeringar inom.

På sjukhusen har man sina egna kläder, det är inte speciellt formellt utan man kan ha jeans, t-shirt och sneakers med läkarrock ovan på. Jag fick låna min white coat där. På operation fick jag låna opkläder och sandaler.
Genomgående för alla placering var att få kunde/vill prata engelska och att en translate app är väldigt bra att ha. En del av läkarna hade forskat eller studerat utomlands och därför var det inte ovanligt att jag exempelvis pratade franska istället då det var det gemensamma språket. I huvudsak pratade alla mina handledare bra engelska och jag fick generellt sett ett bra mottagande. Inga av mina placeringar hade några examinationer.
Om man som jag är koffeinberoende kan det vara bra att veta att det inte finns kaffe på sjukhusen.

Narkos, 3 veckor - People's Hospital No. 6
Varje vecka fick jag en av överläkarna som huvudhandledare och var mest med någon av dennes underläkare.
Första veckan var jag i "preparation room" inför op. på förmiddagarna och observerade när man la nervblockader m.h.a ultraljud. Det här sjukhuset är känt i Kina för deras teknik för detta och många kom dit från hela landet och från andra delar av världen för att lära sig. På eftermiddagarna var jag på op. och hjälpte till att observera patienter.
Efter några dagar av enbart observerande sa jag till att jag måste får göra saker praktiskt för att bli godkänd från mitt universitet i Sverige och fick efter det intubera och maskventilera alla min handledares patienter. Det fanns inga narkos-ssk på op.sal och ibland hade narkosläkarna flera operationer samtidigt så då fick jag var ensam "narkospersonal" på sal och förväntades hämta hjälp om något avvek eller hände. 
Mina handledare var väldigt måna om att jag skulle trivas, jag lärde mig jättemycket och man märkte tydligt att genom att jag kom från KI att jag var en högt prioriterad student. Standarden på op var mycket lik den i Sverige även om det var mindre hårda hygienregler.
Läkarna arbetade från 7.30 till 16.30, eller när operationerna var klara vilket ofta var kl 23. Jag var där mellan 7.30 till 15.30. Lunchen var ca 10, max 15 min och det fanns inga raster. Jag lärde mycket om narkos, intubering, hur man lägger nervblockader och vad man ska göra när en patients vitalparametrar under operation avviker.

Infektion, 1 dag - People's Hospital No.6
Jag skulle egentligen varit där i 2 veckor men valde att byta efter en förmiddag. Standarden för hygienen var mycket lägre än i Sverige. Isoleringsrum fanns ej, inget skyddsmaterial mot luftburensmitta och endast en flaska handsprit på hela avdelningen på ca 40-50 patienter. Min handledare pratade väldigt lite engelska och en student som inte kunde engelska skulle tolka åt mig så det var svårt att förstå vad som sades på ronden. Då infektionspanoramat i Kina är väldigt annorlunda jämfört med Sverige upplevde jag att jag inte säkert kunde vara där under en längre tids placering utan att riskera att bli smittad och valde därför att byta placering. Utbyteshandläggaren från SJTUSM var väldigt hjälpsam och förstående med detta. 

Kardiologen, ca 2 veckor - People's Hospital No. 6
Jag bytte efter infektion till kardiologen pga deras goda rykte om att vara bra på engelska vilket stämde. Det fanns även handsprit i korridorerna och i patientsalarna där. Jag hade en av överläkarna som huvudhandledare som var mycket engagerad. Dagarna började kl 8 prick med morgonmöte med alla läkare och sedan var det rond och efter det avdelningsarbete med underläkarna eller op. med PCI, cardiac angiogarphy eller ablation med överläkarna. Jag kände mig otroligt välmottagen, alla försökte prata med mig och man var verkligen en i teamet. Ofta beställde man mat till avdelningen och alla åt tillsammans.
Tiderna var 8-17 men ibland kunde man gå tidigare, lunchen var ca 2 h. Jag lärde mig mycket om villkoren för vård i Kina, om anhörigas roll i vården och hur mycket sjukförsäkringen spelar roll för om man får någon behandling. Jag lärde mig även mer om EKG, behandlingar, CAG och PCI. Jag träffade inga utbytesstudenter eller kinesiska studenter men hängde mycket med underläkarna.

Ultraljudskliniken, 3 veckor - Ruijin Hospital
Jag och min kursare var på den här placeringen på samma klinik. Vi hade en gemensam handledare som var specialist. Ultraljud är i Kina en egen specialitet och skilt från röntgen. Vi var mest på mottagningen och träffade ca 20 pat per förmiddag och 20 per eftermiddag. Vi fick träna på ultraljud på patienterna om det fanns tid och gjorde då UL av thyroidea, lymfkörtlar, buk, kärl och bröst. Vi fick även markera bröstcancer patienterna ultraljudslett inför op. Vår handledare var väldigt engagerad och lärde oss mycket om ultraljud och om sjukvården i Kina. 
Vi var även på ultraljud på akuten och träffade patienter med akutbuk frågeställningar men även vid ett tillfälle en fånge som skulle göra en checka-up innan han skulle till fängelset. Hjärt-EKO och gynultraljud tillhörde inte ultraljudskliniken men vår handledare fixade så vi fick vara där med när vi bad om det. Genom att det är otroligt många patienter är det ganska stökigt och patienter går ofta in i undersökningsrummet när någon annan patient undersöks. Hastigheten på hur fort en undersökning ska gå är betydligt högre än i Sverige och exempelvis går ett fullt hjärt-EKO på max 10 min. Vi var även med på abladeringar av thyroideatumörer.
Vi var där mellan 8  till ca 17 men fick ibland sluta tidigare. Lunchen var från att man var klar med förmiddagens patienter till kl 13. Vi träffade inga andra utbytesstudenter men några kinesiska studenter. 
Jag lärde mig mycket om ultraljud, blev bättre på det praktiskt och lärde mig mycket om sjukvårdsystemet.   

Språk och kultur

Jag kunde ingen mandarin när jag åkte till Kina förutom att säga hej men jag skulle säga att det gick bra ändå men att det definitivt är en fördel om man kan språket genom att all journal skrevs med tecken och att folk på sjukhuset generellt sätt inte kunde engelska. På mina placeringar fick jag alltid den handledare som pratade bäst engelska. Ingen språkkurs erbjöds från universitetet.
Jag skulle rekommendera att välja praktiska placeringar så som kirurgi, ortopedi, narkos och ultraljud genom att man kan vara mer delaktig även om man inte kan språket. 

Självklart var många saker annorlunda och att det blev en del kulturkrockar. För mig var det som var mest annorlunda och ganska chockerande att patientens önskan inte spelade någon roll och att man fattade medicinska beslut baserat på vad familjen ville. Det var såklart även en skillnad att alltid vara filmad via CCTV, att innan man kunde komma ner i tunnelbanan att man alltid röntga sin väska och internet är begränsat. Det var även annorlunda att personal på sjukhuset, patienter och folk på stan tog kort på en utan att fråga om lov. 



Fritid och sociala aktivteter

På SJTUSM:s campus vid Ruijin hospital fanns ett gym som jag och min kursare gratis kunde gymma på som hade öppet mellan 18-22 på vardagar. 
Det fanns ingen info om studentverksamheter och jag träffade väldigt få studenter under mitt utbyte på SJTUSM och var därför väldigt glad att jag och min kursare får KI var där tillsammans.

På fritidens så tränade jag, gick på museum och utforskade Shanghai. Maten var fantastisk och jag skulle kunna åka tillbaka bara för att äta xiaolongbao och hotpot enbart.
Om man funderar på att sy upp något så är det billigt att göra det i Shanghai och finns flera tygmarknader där man för en relativt billig peng kan sy upp vad som helst mått beställt.
Med snabbtåg kan man ta sig snabbt och billigt runt om i Kina och jag och min kursare åkte till Hangzhou över en helg och det är något som jag verkligen rekommenderar. Dock bör man undvika att resa någonstans under nationella helger då många i landet passar på att resa då vilket gör att det blir mycket trångt på populära resmål. Ett tips är även att boka biljett i god tid då biljetterna ofta tar slut och att man som icke-kines inte kan att köpa biljetter via internet och måste ha med pass både på resan och vid biljettköpet.

På många museum finns det studentpriser så ett tips är att alltid ha med pass och mecentkortet.

Då det var EU-val under tiden jag var i Shanghai gick jag även och röstade på svenska generalkonsulatet.

Sammanfattning

Sammanfattande skulle jag säga att jag lärde mig mycket medicinsk kunskap under mitt utbyte men att jag framförallt lärde mig om skillnaderna mellan sjukvårdssystem och hur det påverkar patienten. Mitt utbyte är bland det bästa jag gjort på hela utbildningen och jag rekommenderar alla att göra ett sådant! Jag har fått perspektiv på vad som är "många patienter", på arbetsvilkor och på hur det är när traditionell medicin och västerländsk medicin samverkar i ett och samma land med lika högt anseende. 
Att göra ett utbyte till Shanghai var en större utmaning än vad jag hade trott innan jag åkte då jag inte kunde språket men jag skulle inte velat åka någon annanstans med facit i hand då jag lärde mig väldigt mycket om kulturen, hade inspirerande handledare och kunde få se Shanghai på ett sätt som man inte kan göra som turist. Självklart kommer detta påverka mig i min yrkesroll som läkare då bredare perspektiv ger ökad förståelse som förhoppningsvis leder till bättre vård.