Reserapport - KI-student
Lärosäte: Monash University
Utbildningsprogram: Sjuksköterska
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 18/19

Innan avresa

Hej! Jag har varit på utbyte på Monash University, i Australien, Melbourne. Jag sökte detta utbyte för att jag ville till Australien, och just detta utbyte pågick längst av det man kunde söka i Australien. Jag fick inte mycket information om möjligheten till att söka till utbyte från Ki, förutom några mail,  men jag hade vänner som också sökte och pratade detta vilket gjorde mig medveten om sista datum för att söka och så vidare. 


Men om du som läser bara är i fasen av att fundera på att åka på utbyte vill jag ge en snäll varning. Det är extremt mycket pappersarbete, mail fram och tillbaka, vaccinationer och man måste gå till läkaren och göra lungröntken samt undersökning och mycket mer. Det är extremt tidskrävande och stressigt, så se till att du är i rätt fas i livet när du bestämmer dig för att söka. För det kommer ta tid, det är stressigt, man måste hålla koll på alla datum, hålla koll på att alla svarar på mail, boka in läkartider, översätta vaccin etc. Det är som tre jobbiga processer, första processen att ens lyckas skicka iväg ansökan. Sen när du kommit in är det en process av vaccin, visum, vaccinöversättning, läkartid, vänta på att få visum, komma in på skolan etc. Sedan är nästa fas när man kommer fram till Australien och ska lära sig datasystemen, lyckas skriva in sig på skolan, på rätt kurser, förstå deras upplägg och sedan plugga. Men mer om det senare! Ville bara börja introduktionen med att säga att ja- det har varit värt att åka på utbyte och det har varit väldigt spännande och roligt. Men det är extremt stressigt och utmanande till en början, så om man känner att man inte riktigt har tid så rekommenderar jag att fundera ett varv till.

Great Ocean Road

Ankomst och registrering


Jag var på plats två veckor innan kursstart, vilket var väldigt bra. Jag hade tid för att ställa om jetlag, leta boende och njuta av sommarvärmen ett tag innan skolan drog igång. Första veckan på universitet hade vi en introduktionsvecka med endast utbytesstudenterna. Detta var väldigt fokuserat på en generell introduktion, medan jag och min klasskamrat jag åkte med, kände ett behov av introduktion för specifikt sjuksköterskor då vi inte visste hur upplägget var med deras motsvarighet till KTC, visste inget om vår praktik eller hur vi skulle göra med alla papper vi skulle fixa till praktiken väl i Australien (vilket är flera stycken). Men i alla fall, sedan började alla sjuksköterskor en vecka tidigare än resterande program. Detta visste vi inte heller om, utan en dag insåg vi bara att vi hade skola dagen efter utan att någon hade sagt detta till oss, och dessutom hade det vid denna tidpunkt varit väldigt krångligt för oss att ens lyckas skriva in oss på rätt kurser.

 

Om du ska åka på exakt samma utbyte som jag- på Monash University i Clayton- rekommenderar jag dig att ta kontakt med Giselle Kett vid ankomst. Hon arbetar på skolan med att hjälpa internationella studenter och höll även små lektioner för oss om hur vi skulle göra de första uppsaterna vi hade. Sedan när vi skrivit dem fick vi även varsitt privat möte med henne där hon hjälpte oss med grammatiken och engelskan i själva uppsatserna, som ofta kan bli fel när engelska inte är ens första språk. Giselle Ketts email är: giselle.kett@monash.edu

Hon är supertrevlig och den som hjälpte oss som mest på Monash under hela terminen faktiskt. 

Jag i St Kilda på St Kilda Festival

Ekonomi

Jag som person är ganska slarvig och inte så mycket för att skriva budgetar och så vidare. Detta på gott och ont. Men det jag gjorde var att jag sökte om utökat CSN, så jag fick 13000 kr i månaden istället för 10. Sedan så rekommenderar jag, precis som alla andra, att jobba och spara innan. Detta gjorde jag i för liten utsträckning. Det är väldigt dyrt att åka på utbyte även om själva universitetet är gratis. Vaccin, översätta gamla vaccin och allt som behövs göras för visumet och själva praktiken kostade sammanlagt kanske 10000 kr. Sedan väl i Australien är hyran hög och det är dyrare att åka kollektivtrafik, även om man får studentkort. Sedan är kaffe ute och sådär lite billigare (och godare hehe) skulle jag säga. Jag har handlat mycket second hand här, och det finns verkligen underbart mycket bra second hand. Jag rekommenderar att handla på Salvos och Vinnies, som finns i de flesta orter. Sedan kan jag rekommendera att äta mycket grönsaker som är snäppet billigare här!! Kläderna som man behöver till praktiken samt CLE (KTC) kan man köpa billigt second hand. Man behöver svarta läderskor och svarta byxor (ej jeans) som ej är för korta. Sedan kan man köpa Monash- polon second hand, eller vi fick till och med låna varsin polo av universitetet som vi lämnade tillbaka i slutet av terminen. 
Mitt hus i St Kilda

Boende

Boende är dyrt, och kan vara krångligt och svårt att hitta. Det finns facebook grupper (Fairly floss vanligast), samt flatmates och gumtree som vanligast hemsidor. Jag studerade i clayton, vilket är närmare stan än Peninsula, men fortfarande rätt långt från stan. På grund av att Clayton ligger söder om stan så valde vi att bo i St Kilda, vilket är söder om Melbourne. Detta var praktiskt då det tog ca 40-45 min (ja det är lite med Melbourne- mått) till skolan. Men däremot skulle jag trots allt avråda att bo i de södra förorterna då det är mest turister och inte så mycket av riktiga Melbourne. De bästa förorterna till Melbourne ligger norr om stan, Fitzroy, Collingwood samt Carlton, men dessa ligger tyvärr en bit från Clayton. Därav skulle jag säga att Richmond, Toorak, Prahran osv är bäst att bo i om man ska plugga i Clayton, särskilt Richmond då det ligger precis vid tågstationen. Men detta är endast min personliga åsikt och det finns nog många som tycker olika. Det beror också lite på vad man är ute efter och vill göra under sitt utbyte. 
En gata i närheten av mitt hus i St Kilda

Studier allmänt

Vi hade en kurs från gamla systemet och en kurs från nya systemet, vilket jag avråder starkt. Detta visste vi inte om innan, men det kommer nog inte vara ett problem i framtiden när de gamla kurserna fasas ut. Skillnaden mellan dessa är att de har olika upplägg, så när det var paus i ena var det mycket i den andra, men sen lyckades de ändå pricka in att ha inlämningar samtidigt. Detta innebar att vi hela terminen hade två tentor att skriva samtidigt när vi väl hade tenta, vilket var ganska överväldigande då man är van vid att ha bara en kurs i taget i Sverige. Men i Australien läser man flera Units under en termin, vissa till och med tre stycken. Vi läste två lite större units. 


På Monash behöver man 50% godkänt av lärandemålen för att klara tentan, vilket är en ganska stor skillnad då vi på Ki är vana vid 70% på tentor och 100% på hemtentor. Men deras system är mer byggt på att det är lättare att få godkänt- men om man inte får godkänt kan man inte göra omtenta. Jag skulle säga att jag under terminens gång har haft det väldigt hektiskt- och även om det är lättare att få godkänt så har det ändå varit mycket att göra. Det är mycket engelska att lära sig, förstå sig på uppgiften, hur man skriver akademiskt på engelska och sedan praktiken. Praktiken i sig var rolig och spännande, och mycket är likt som det fungerar i Sverige.


 Men däremot så behandlas man som student ganska mycket som luft, och hiarkierna är väldigt starka. Ex blev jag tillsagd att jag inte fick sitta på en specifik stol en gång för att det var en sjuksköterskas stol.. Generellt skulle jag säga att Australiensisk sjukvård är sämre än svensk ur hygienaspekt och så vidare, men det är underbart duktiga på patientkontakt och relationer till sina patienter. Men som student är det ganska likt som i Sverige, man får göra saker, och de flesta sjuksköterskor är väldigt trevliga förutom att man ibland blir behandlad lite som luft. 

Jag på campuset i Clayton

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 1 på KI



Jag läste NUR3022 och NUR4111. Jag kan inte rekommendera att läsa dessa två tillsammans då som sagt på grund av att ena är från nya systemet och den andra från gamla. NUR3022 kan jag rekommendera dock, det var akutvårdskursen. Den var väldigt spännande och lärorik och Nicole Kovach, the unit coordinator, var en underbar lärare! Lärde mig väldigt mycket om akutsjukvård, sjuksköterske- assessments (bedömingar), patofysiologi för vanliga akut-sjukdomar osv. Man examinerades i hemtenta och en slut tenta som var väldigt stor i slutet av terminen.


NUR4111 var en riktigt tråkig kurs helt ärligt. Den var uppbyggd på workshops varje vecka, som man inte lärde sig särskilt mycket på. Sedan var det en intressant tenta om våld i nära relationer hos äldre, men utöver detta var de andra tentorna ganska tråkiga. De lyckades dock fläta in omvårdad av personer med aboriginsk bakgrund, vilket är väldigt aktuellt i Australien, och intressant att lära sig om!. Jag rekommenderar att ta två kurser från nya systemet, och kontakta Giselle Kett direkt vid ankomst och gå på möte med henne. Hon kan lära dig allt praktiskt du behöver veta inför terminen!



Clayton Campus

Språk och kultur

Språket tar sin tid, särskilt alla medicinska engelska termer. Jag fick lätt panik första veckan i skolan och kände att ”detta kommer ju inte gå”. Men ta det lugnt! När man kommer in i det så går det bättre. Gör en ordlista med engelska medicinska termer och googla alla förkortningar (det finns MÅNGA) och allt direkt när du stöter på nått du inte förstår så kommer det med tiden gå lättare. Det är också fördelaktigt att spendera tid med personer man måste prata engelska med, även om det kan kännas tryggt med svenskar, så försök träffa personer att prata engelska med!

 

När det kommer till kulturkrockar och sådär skulle jag säga att första veckorna var jag heeeelt förvirrad. Jag förstod ingenting. Jag var så glömsk, tappade bort mig och så. Men sen släppte det och efter det kände jag inte av nån stor kulturkrock egentligen. Australiensare är väldigt artiga och trevliga, och kulturen är västerländsk som vår. Men däremot finns det många många olika kulturer i Melbourne, så det beror nog på vilka kretsar man hamnar i! 

Fritid och sociala aktivteter

På Clayton finns det väldigt många olika grupper att gå med i för specifika intressen, vilket jag rekommenderar att göra om man hittar en som passar en. Jag har under terminen umgåtts med personer jag av en slump känt hemifrån och sedan andra utbytesstudenter, och sedan genom vänner har jag träffat personer från Melbourne som jag nu bor hos under sommaren. Det kan vara lite svårt att få kontakt med personer från universitetet, då det är lite som kulturen är hemma skulle jag säga. Men om man går med i grupper är detta nog lättare. 


I Melbourne finns det alltid något som händer, matmarknader och gigs och så. Staden är väldigt härlig på det sättet. Men ja, häng på campus i grupper som man kan gå med i under Oriontation week om man inte känner någon från innan. Sedan kan man hitta vänner via facebook grupper som svenska i melbourne tex- eller facebook gruppen för utbytesstudenter!

Jag på stranden under sommaren

Sammanfattning

Såhär i efterhand måste jag säga att denna terminen har gått så snabbt, varit utmanande och spännande. Jag har tagit med mig erfarenheter som gör att jag har större förståelse för min roll som sjuksköterska, och hur denna roll fungerar i ett annat land. Det känns även väldigt häftigt att veta hur sjuksköterskejobbet fungerar i en engelsk- språkig kontext. Jag vill i framtiden absolut prova arbeta som sjuksköterska utomlands!

 

Hela terminen i sig har varit väldigt utmanande på det sättet att man är mer ensam och så långt hemifrån, och man får verkligen tid att arbeta på sig själv och känna av vad man tycker är viktigt i livet. Man växer så mycket av att göra ett utbyte utomlands, så långt bort från allt man är van vid.


Jag vid ett vattenfall