Reserapport - KI-student
UCLA
Lärosäte: University of California Los Angeles UCLA School of Medicine
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 18/19
Namn: Oscar Kjellberg
E-postadress: kjellberg.oscar@gmail.com

Innan avresa

LA - Drömmarnas stad

Innan jag började studera medicin hade jag en uppfattning om hur det var att jobba som läkare i USA. Att få chansen att åka till Los Angeles och att vara läkarstudent framstod under preklin som en dröm men jag insåg senare att det var möjligt. Jag hade varit i LA ett par gånger tidigare, men då bara under kortare vistelser och hade egentligen ingen känsla för staden mer än att jag visste att den var stor. Mina främsta motiv till att söka UCLA var:

  •  En topputbildning vid ett respekterad universitet

Jag visste att UCLA var ett av de bättre universitet i USA och ett av mest sökta utbytena på termin 11. Jag hade tidigare bott och pluggat  i USA och hade därför viss känsla för hur det skulle vara. Jag var motiverad att få en insikt i det amerikanska sjukvårdssystemet och hade en känsla av att UCLA var en bra plats att vara på. 


  • Ligger i Kalifornien

Att UCLA ligger i Kalifornien är inte en oviktig aspekt. Kalifornien är en fantastiskt region med stora möjligheter att besöka världskända städer så som San Fransisco, San Diego och Palm Springs. I Kalifornien ligger också flertalet stora och vidunderliga nationalparker, t ex Yosemite, Joshua Tree , Kings Canyon och Redwood bara för att nämna några. Landskapet är grönt och bördigt och bara i Los Angeles finns flertalet härliga, gröna och stora parker med möjlighet till hiking och rekreation. Kalifornien som delstat är en av de mest progressiva delstaterna i USA och som i regel alltid röstar demokratiskt.

  • Ligger i världsmetropolen Los Angeles

Med nära 300 soldagar per år är Los Angeles i topp vad gäller solligan i världen. Här är klimatet bra, ljuset vackert och hela staden inspirerar dig att ta över världen. Med närvaro av Hollywood, stora stjärnor och kändisar är du i händelsernas centrum hela tiden. Los Angeles är på sätt och vis i framkant inom vissa hänseende vad gäller träning, hälsa och kost. Här föds och initieras ofta stora världstrender inom ovannämnda områden. Jag såg fram emot att testa nya träningsformer och nya hälsokoncept som bara finns i Los Angeles eller kommer härifrån. 

Förberedelser

Du behöver förbereda dig innan du åker iväg. Dessa saker bör vara klart innan du åker, och helst några månader innan avresa:

  • Dina rotationer - I samband med att du får informationen från UCLA att du blivit antagen kan du höra av dig till kurskoordinatorer för att planera dina rotationer. Det finns en risk att det blir stressigt och du behöver själv ligga på för att få ditt schema att fungera. Se till att UCLAs terminsstider passar mot KIs terminsschema och att rotationerna inte krockar med varandra. 
  • Vaccinationer - Börja med dina vaccinationsintyg i tid. Jag tog hjälp av CityAkuten vid Hötorget för mätning av titrar samt intygskrivande. Det krävdes fyra fysiska besök och kostade ungefär 2500kr totalt. Vaccinationsbyrån bör hjälpa dig gå igenom immuniseringsformuläret som UCLA efterfrågar. Jag var bland annat tvungen att ta en booster-dos med stelkramp. 
  • Boende - Det finns många olika boendelösningar du kan välja mellan inför ditt utbyte. Ditt boende bör vara nära sjukhuset där du väljer att ha dina rotationer av flera anledningar. Jag valde att ha alla mina rotationer vid Ronald Reagan i Westwood och bokade ett Airbnb-boende för hela perioden i Brentwood. Westwood och Brentwood är områden som ligger nära varandra och det tar ca 10 minuter med bil mellan de två områdena. Jag hade hört mig för med vänner och bekanta vilka områden som var säkra och trygga och generellt kan man säga att hela västra Los Angeles är säkert. 
  • Bil eller inte bil - LA är en bilburen stad och hela infrastrukturen bygger på att du har tillgång till en bil. Du kommer därför ställas inför beslutet att skaffa bil eller inte. Du kan också välja att använda olika transport-appar så som Lyft eller Uber, men det är så klart begränsande på andra sätt. Jag valde att långhyra en bil under hela tiden. Jag tog alltid bilen till och från sjukhuset och hade en relativt prisvärd månadsparkering på campusområdet i ett anvisat parkeringsgarage.
  • Flygbiljett och ESTA - Att boka dina flygbiljett i god tid innan avresa kan spara dig många tusenlappar. Så fort du har ett boende och ett inresedatum kan du anmäla din ESTA. Du behöver alltså i regel inget visum för ditt utbyte eftersom din vistelse är under 90 dagar. ESTA är nödvändigt för att komma in i USA.  


Santa Monica Blvd

Ankomst och registrering

Welcome to LA

Jag kom till LA fredagen innan första veckan på sjukhuset. Under veckoslutet hann jag komma i ordning med hyrbil, boende och fixa parkeringstillstånd. Dessutom hade jag tid att lösa gymmedlemskap, handla mat och orientera mig i bostadskvarteret, på sjukhuset och campus. 

Själva rotationsstarten gick väldigt smidigt. Jag hade fått instruktioner om var och vem jag skulle möta på motsvarande centraloperation på sjukhuset. Personen gav en allmän introduktion till rutiner på operation och omklädningsrum. Därefter kontaktade jag en intern (motsvarande AT-läkare) som jag mötte upp efter deras rond. Jag blev introducerad till teamet med överläkare, ST-läkare, AT-läkare och en annan läkarstudent som jag skulle jobba med under de kommande tre veckorna. 

Det var relativt enkelt att anpassa sig till nya arbetsrutiner och arbetssätt. Både AT-läkaren och den andra läkarstudenten var vänliga och behjälpliga med alla möjliga frågor. Jag upplevde att all personal på sjukhuset var hjälpsamma och hade förståelse för min bristande kännedom kring rondrutiner, journalsystem eller sjukvårdssystem. Samtidigt var det en stor chock att jobba så pass mycket mer än man som svensk är van vid. Timmarna på sjukhuset är längre på alla sätt. Jag visste att amerikaner jobbade mer men jag förstod nog inte riktigt innebörden. Jag hade önskat att någon hade varnat mig innan jag åkte iväg så jag mentalt kunde förbereda mig bättre.

En bra idé är att gå med i Facebook-gruppen Svenskar i LAhttps://www.facebook.com/groups/237758476283653/. Det är många svenskar och skandinaver som bor i Los Angeles.
UCLA Westwood

Ekonomi

Svenska kronan är svag

Prisläget i Los Angeles är ungefär som i Stockholm, eller till och med lite dyrare på grund av att svenska kronan är svag. Kronan stod i 9-10 kronor / dollar och det kan jämföras med 6 kronor / dollar för tio år sedan. Det är dessutom ganska dyrt att bo och leva i Los Angeles i jämförelse med andra städer och områden i USA. Några saker är billigare i USA generellt och så även i Los Angeles så som bensin, alla typer av nötter, alkohol, snabbmat, vissa råvaror så som frukt, grönt, kött, tofu och godis. 

Det tillkom vissa betydande kostnader utöver flygresan under tiden i LA. Själva flygresan gick att hitta relativt billigt genom SAS och den kostade mellan 2500-3000 kronor tur och retur. De områden som bidrog till att det blev dyrare än att stanna i Stockholm var: 

  • Boende - Min man var också med under utbytet och vi valde att hyra en studio (ett rum och kök) i Brentwood. Månadshyran var 20.000 kr och det är betydligt mer än vad vi betalar hemma i Stockholm. Samtidigt ingick allting i hyran och det var skönt att inte behöva flytta under tiden. Vi bodde dessutom i ett trevligt grannskap i västra Los Angeles som är ett av de dyrare områdena. 
  • Hyrbil, bensin, försäkring och parkering - Vi långhyrde en bil genom Sixt -gör inte det! Till en början såg det ut att vara billigt och vi skulle bara betala 14000 kr för hela perioden. Vi bedömde att vi behövde bil av flera anledningar: vi hade båda ett pendlingsbehov, LA är en stad som förutsätter bilburen transport och vi ville göra utflykter och resor till andra städer (Palm Springs, Long Beach, nationalparker, San Diego et c). Bensinen var billigare än i Sverige men fortfarande en ny kostnad som vi annars inte betalar för hemma. Parkeringen var relativt billig och vi hade fri parkering där vi bodde och jag betalade 800 kronor i månaden för parkeringsgaraget på campus vid sjukhuset. Däremot tillkom försäkringskostander för bilen. Försäkringen för bilen kostade lika mycket som själva bilhyran och sammantaget med bensinen blev bilen en dyr historia. Samtidigt vet jag inte vad vi skulle gjort annorlunda. En kan tycka att det går att åka mycket Uber för 30000+ kronor men det kommer också med inskränkningar i bekvämligheter. 
  • Aktiviteter - Vi såg till att göra mycket när vi väl var i Los Angeles. T ex var vi på ett par konserter, besökte Six Flags, deltog i überhippa träningsklasser, testade flertalet supertrendiga matkoncept och shoppade en del. Detta är aktiviteter som vi normalt sett skulle avstått om vi var kvar i Stockholm. 
  • Resor - Vid två tillfällen åkte vi till Palm Springs och vid ett tillfälle åkte vi till San Diego och Long Beach. Vi passade även på att åka till Camarillo ett par gånger som ligger ungefär en och en halv timme utanför LA som har ett enormt stort outlet (mall). Vi gjorde alla resor med bilen eftersom det var enklast. 
  • Matkostnader - Den lägenhet vi bodde i erbjöd begränsade möjligheter att laga mat. Det gjorde också att vi köpte mycket av våra måltider ute. Köket var egentligen fullt utrustat men det var inte så vidare inspirerande att laga mat när det samtidigt fanns många nya spännande matkoncept som vi ville testa (läs bowls, raw food, street food och shakes).  
Sammantaget kan man säga att det blev dyrare att åka till Los Angeles på utbyte än att läsa sedvanliga kurser hemma i Stockholm. 
Pacific bowl i West Hollywood

Boende

Boendet kan bli dyrt 

Beroende på var och hur du väljer att bo kan det bli dyrt eller kosta ungefär som det gör i Stockholm. Först bör du bestämma eller tänka på följande: 
  • Hur mycket kan jag betala? 
  • I vilken del av Los Angeles vill du bo? 
  • Vill du bo ensam eller tillsammans med andra? 
  • Kan du tänka dig att byta boende under tiden?
  • Är det viktigt för dig att bo nära sjukhuset?
  • Kommer du ha tillgång till bil eller inte? 
Min främsta rekommendation är att bo nära det sjukhus där du har dina placeringar. Att bo i Los Angeles kräver i regel bilburen transport och genom att bo nära sjukhuset minimerar du tiden i bilen. Eftersom du kommer att spendera mycket tid på sjukhuset kan det vara en poäng att ha nära hem. Generellt kan man säga att:
  • Västra Los Angeles är dyrare (för det är nice där)
  • Dela lägenhet eller rum är inget ovanligt
  • Det är enklare att bo nära sjukhuset
Länkar till olika förmedlingar:

Facebook-gruppen Svenskar i LA: https://www.facebook.com/groups/237758476283653/
I den här gruppen förmedlas boenden, men framför allt del i större lägenhet eller del i rum. Vanligen är det svenskar eller skandinaver som hyr ut till varandra.

Airbnb: https://www.airbnb.com
Enkelt och smidigt sätt att få tag i ett boende som passar dig. Genom att hyra genom Airbnb undviker konstiga avgifter (heating, internet, utility, maintance, water et c) eller knepiga betalningsproceduerer eller betalningssätt (checkar, växlar et c).
Photoville LA

Studier allmänt

Den amerikanska läkarutbildningen - på ett annat sätt än den svenska 

Den amerikanska läkarutbildningen delas upp i premed (kandidatnivå som är 4 år) och medical school (graduate-/masternivå som också är 4 år.) Efter medical school matchas studenterna och påbörjar sina internships (AT) för att sen direkt fortsätta på sin residency (ST). Premed är en generell kandidat med inriktning mot medicin, biologi och andra naturvetenskapliga ämnen. Karaktären är ungefär som vår motsvarighet till preklin och undervisningen är framför allt teoretisk. Dessutom läser studenterna mer allmängiltiga ämnen så som amerikansk historia och språk eftersom det ingår för alla som läser på universitet. Beroende på betyg och andra prestationer söker amerikanska studenter in till med school, och i regel är det svårt att komma in.

Med school har ett uteslutande kliniskt fokus. Första två åren innehåller kliniska föreläsningar och seminarium för att sen mot de sista två åren övergå till kliniska placeringar. Jag kände mig varken mer eller mindre förberedd än de amerikanska studenterna. Däremot fick jag känslan att vi i Sverige lämnas till mer patientkontakt. Det kan ha att göra med olikheterna i sjukvårdssystemet mellan länderna.

Här nedan är en sammanställning av skillnader mellan svensk och amerikansk sjukvård:

  1. Antal arbetstimmar på sjukhuset. Som jag signalerat tidigare arbetar läkare, och egentligen all personal (men speciellt läkare), många timmar. Jag frågade min AT-läkare (intern) hur han jobbade. Han berättade att han jobbar alla, ALLA dagar i månaden förutom 4 stycken. På de fyra dagarna är han ledig. Alla andra dagar, det vill säga 26 dagar i månaden arbetar han, vardag som helg. Dessutom börjar en vanlig dag kl 5 på morgonen och han får inte gå hem före kl 17 och ibland senare om operationerna inte är klara. Dessutom gick han jour var fjärde natt och har dessförinnan arbetat hela dagen. Han jobbade minst 90-110 timmar i veckan. Jag har svårt att se att någon läkare i Sverige jobbar så mycket.
  2. Perfektion och patienten i centrum. Sjukhuset jag var placerad på var rankat till det bästa i LA och top 10 i hela USA. Det betyder att Ronald Reagan är ett av världens bästa sjukhus. Märks det? Ja, mycket! Hur? Läkarna och all personal är väldigt måna om göra sitt yttersta och bästa för patienten. Det är fantastiskt och på många sätt skulle jag vilja att vården var så här i Sverige. Däremot kan det ibland bli för många labprover, onödiga undersökningar och för många timmar i operationsrummet för att göra snygga operationssår eller ge behandling när indikationen är tveksam. Jag har blivit inspirerad och hoppas ta med mig nya saker (nya undersökningstekniker, nya sätt att resonera och vissa tankesätt) hem till Sverige.
  3. Hygienrutiner. Efter att ha varit i Köpenhamn, Indien och nu USA framstår Sverige som rätt nitiska när det kommer till hygien. Självklart bör det finnas generella och robusta hygienrutiner (tvätta händerna, sterila kläder, verktyg och dukar vid operation, sprita händer och ytor, använda handskar et c) i vården men ibland kan jag tycka att Sverige tagit det lite väl långt. Läkarna här bär ringar, har nagellack, har rock och privata kläder i möte med patienter. Jag tycker egentligen inte det är olämpligt men jag förstår varför Sverige valt en annan väg. Hur är utfallet? Jag vet inte ärligt talat, men något säger mig att Sverige är extrema i jämförelse med t ex Danmark och USA (som också har fullgoda sjukvårdssystem.) 
  4. VIP-patient. Yes, ni hörde rätt! Det finns VIP-patienter, eller bara Very Important Patients. Det betyder just det, att de är viktigare än andra patienter. Existerar det i Sverige? Ja, kanske för kungen eller prinsessan men inte för alla oss andra. En VIP får företräde till vård, behandling och intervention. Anledning? Jag vet inte, kanske pengar eller status spelar in. Det spelar ingen roll om en VIP-patient har cancer eller en besvärande hemorrojd, patienten ges företräde. Det skulle aldrig förekomma i Sverige.
  5. Maktrelationen mellan patient och läkareÄven hemma i Sverige bestämmer patienten. Men här bestämmer patienten ännu mer (känns det som). Patienten bestämmer i princip sin egen vårdtid, det vill säga hur länge han eller hon vill stanna på sjukhuset. Patienten gör gärna en second opinion hos en annan läkare för att säkerställa att båda läkarna rekommenderar samma behandling och ställer samma diagnos. Om inte? Då bestämmer patienten vad som gäller. (Det gäller i och för sig i Sverige också, det vill säga att patienter har rätt till en second opinion.) Patienten bär också ansvaret på ett helt annat sätt. Inför varje operation eller ingrepp måste patienten signera ett dokument (consent). Det är ett sorts medgivande som gör att läkaren och sjukhuset går fria om någon komplikation skulle inträffa. Jag upplever att patienten har mycket större rättigheter här än hemma i Sverige. På det sjukhus jag var placerad fanns bara enkelrum, och patientsalar förekommer inte. Vården och omsorgen är dessutom mycket mer på patientens villkor.
  6. Sjukvårdsförsäkring. Okej, det här är ett jätteproblem med amerikansk sjukvård. Alla människor har inte en sjukvårdsförsäkring. Jag ska börja med att säga att jag inte är insatt till 100% men jag ska försöka att ge en bild. Ca 10% av USAs befolkning saknar en sjukvårdsförsäkring. Innan Obamacare (Medicare, eller Affordable Care Act) var den siffran 20%, så det har blivit bättre. Det betyder att om en försäkringslös person söker vård måste den personen stå för alla sjukvårdskostnader själv. I vissa fall kan det röra sig om flera hundratusen dollar. Efter att ha jobbat på sjukhuset verkar inte det här vara ett problem. Läkarna förskriver de medicinerna patienterna behöver och patienterna kan hämta ut dom, precis som i Sverige. I några enstaka fall kan försäkringsbolaget säga nej. De säger alltså nej till visa läkemedel eller vissa utredningar på grund av att det inte täcks av försäkringen. Det är så klart dåligt för patienterna och irriterande för läkarna som måste försöka att gå runt försäkringsbolagets policy och regler. Ibland genom att sätta en annan diagnos än vad patienten faktiskt hade för att få rätt behandling. I Sverige är alla försäkrade genom sitt medborgarskap.

David Geffen School of Medicine

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI

Kliniska placeringar under SVK-perioden på termin 11 vid KI

Jag hade två stycken 3-veckorsplaceringar och en 2-veckorsplacering under mitt utbyte. Alla placeringar var vid Ronald Reagan UCLA Medical Center (RRMC) i Westwood (https://www.uclahealth.org/reagan/). Det var ett medvetet val att välja alla placeringar i Westwood för att jag visste att vi skulle bo i västra Los Angeles. Dessutom var det skönt att inte behöva byta sjukhus eller flytta under tiden. Man kan säga att Ronald Reagan är ett av världens bästa sjukhus och det finns absolut likheter med Karolinska universitetssjukhuset (då menar jag gamla Karolinska sjukhuset). Här finns en stor tradition av undervisning och akademi vilket jag uppskattar. Dessutom var det coolt att få vara med de absolut bästa läkarna i världen. 

General Surgery - Gastrointestinal 

Mina tre första veckor var jag placerad på kolorektalkirurgen. Jag kommer inte bli kolorektalkirurg men däremot var det en fantastisk placering och jag ångrar den inte. Jag var på sjukhuset 80 timmar i veckan och hade uteslutande patientkontakt antingen genom ronder, operation eller mottagning. Överläkarna var skickliga, vänliga och briljerade. Miljön var tillåtande men ställde också krav. Placeringen var ett subinternship vilket betydde att jag fungerade som en AT-läkare. 

Jag fick god inblick i vanliga ingrepp som en kolorektalkirurg gör. Dessutom var hemorrojder, fissurer, fistlar och prolapser vardagsmat för kåren. En vanlig dag började kl 05 med att vi förrondade (pre-rounds) innan specialisten kom kl 06. Vi (två läkarstudenter och en AT-läkare) gick igenom alla patienters lab, vitalparametrar, rådande behandlingar et c och sammanställde det. Kl 06 började ronden och i regel hade vi ansvar för 3-4 patienter var som man presenterade för specialisten. Därefter kunde man få någon fråga om det var någon som saknades. Sen gick vi in till patienten precis som en vanlig rond. Man kan väl säga att vi var lika trötta som patienten. Efter kl 07 fanns det lite tid att skriva anteckningar och eventuellt äta frukost. Kl 07.30 började operationerna. Beroende på vilken kirurg man gick med kunde man ha allt från 1 - 4 operationer / dag. Operationerna var mellan 2-4 timmar. Om man var klar vid lunch eller under eftermiddagen fanns det alltid mottagning som man förväntades hjälpa till på. Oftast var jag klar vid 17-18-tiden på dagen och kunde då åka hem.

Star attendings: Prof. Kazanjian, Dr. Lin och Dr. Kwaan

Pediatric Allergy/Immunodeficency

Det här var en lugnare placering och liknande mer en vanlig placering som jag var van. I snitt var jag på sjukhuset ca 40 timmar i veckan och mycket av verksamheten var mottagning. Det fanns lite av inpatient consults (alltså inneliggande patienter som behövde konsulthjälp inom allergologi). Två till tre dagar i veckan fanns det dessutom bra och innehållsrik undervisning att gå på, t ex över en lunch eller ett par timmar på eftermiddagen. 

En vanlig dag började kl 08 på mottagningen och första patienterna kom vid 08.30. Besvären som barnen sökte för var allergier som var luftburna, födoämnesrelaterade, säsongsbunda eller kontaktrelaterade. Jag fick god insikt i utredningsgången, terapierna och olika födoämnesprovokationer/-immuniseringar. Dessutom var det mycket av barnastma/-bronkit och en hel del hudmanifestationer hos barnen. Eftersom en del allergier är livshotande (t ex jordnötsallergi) fick jag nöta handläggningen vid anafylaxi många gånger. Efter den här placeringen kan jag absolut tänka mig att bli barnallergolog. Lärarna var snälla, kunniga och roliga. De hade en god hand med både barnen och föräldrarna och skapade en tillåtande miljö för mig som student. 

Star attendings/professors: Dr. Garcia-Llorett, Dr. Lin och Prof. Butte

Ophthalmology - Stein

Sista två veckorna spenderade jag vid ögonsjukhushet Stein vid UCLA Westwood. Det visade sig att jag hade en placering inom ögonplastik och det betydde ytterligare två veckor av kirurgi. Samtidigt var ingreppen och operationerna av helt annan karaktär än kolorektal. Operationerna var kortare och mer fokus på plastik. Hälften av alla patienter var där på kosmetisk indikation vilket vi som svenska läkarstudenter aldrig exponeras för. En del av verksamheten var dessutom injektionsbehandlingar med fillers och Botox i estetiskt syfte. 

Placeringen gav stor insikt kring vanliga tillstånd så som rinnande ögon, svullnade ögon, röda ögon, dubbelseende och trauma/deformiteter (t ex Mb Graves eller Blow-out frakturer). Teamet och personalen var fantastiska och väldigt enkla att arbeta med. Jag gjorde flera ögonundersökningar per dag, rapportera fynd och slutförde undersökningen med en specialist. Jag kunde stå med och assistera på operationerna, om än ganska begränsat eftersom kraven på resultaten var skyhöga eftersom hälften av ingreppen var kosmetiska. Det hade jag inte förstått först, men det visade sig att Professor Goldberg var en riktig stjärna. Han hade flera kändisar (alltså LA-kändisar) på sin mottagning varje vecka och han är ett stort namn inom just ögonplastik. Det var häftigt att få lära känna honom. Han använde sig dessutom av en unik metod mot sina patienter och han älskade att berömma och smickra sina patienter. Det var därför inte konstigt varför alla patienter ville komma tillbaka.  

Star attendings/professors: Prof. Goldberg och Dr. Rootman

Sammanfattningsvis kan man säga att jag fick kunskap om: 
  • Utredningsgången vid tjocktarmscancer, vanliga kolorektala kirurgiska ingrepp, diagnostik och handlingen vid hemorrojder, fissurer och fistlar. 
  • Vanliga och allmängiltiga allergier, utredning och terapier
  • Rinnande och besvärande ögonproblem och dess utredningar och behandlingar 
Och så här i efterhand är det väldigt bra saker att kunna om man t ex är på en vårdcentral för vem har inte en hemorrojd, allergi eller ett irriterande öga. 
Scrubs. 04:57AM

Språk och kultur


Engelskan -inget problem!


Förra året var jag även på utbyte till Köpenhamn, Dammark. Man kan väl säga att språket då var mer av en utmaning än den här gången. Däremot upplevde jag problem med alla förkortningar som användes på sjukhuset. Det gjorde mig tokig och det var svårt att få ett sammanhang när jag läste patientens journal. En del förkortningar var så klart samma som vi har och speciellt de förkortningar som rör sjukdomar (så som IBS, UC, ADHD, HIV, CABG, DVT, DM et c). Men förkortningar som rör själva vården, som är av mer teknisk karaktär, tog några veckor att plocka upp. Ofta är det viktiga detaljer och det är avgörande att veta vad som gäller för patienten.

Vissa förkortningar önskar jag att jag kunde innan jag påbörjade mina placeringar. För att nämna några:

  • BID – Två gånger om dagen (”bis in die”,  twice daily)
  • D/C – Avsluta, skriva ut (discharge eller discontinue)
  • H/O – historia av (history of)
  • C/O – klagar över (complain of)
  • CBC – blodstatus (complete blood count)
  • H&P – Inskrivningsanteckning (History & Physical)
  • N/V – Illamående och kräkning (Nausea & Vomiting)
  • npo – Fasta (nil per os)
  • prn –  Vid behov (”pro re nata”, as needed)
  • s/p – Efter ett specifikt ingrepp t ex en operation (”status post”)

Här är också en bra hemsida med några av de vanligaste förkortningarna: Medicinenet.com.


Melrose Ave

Fritid och sociala aktivteter

LA - Möjligheternas stad

LA är en av världens största städer. Det som inte finns i LA är därför svårt att hitta någon annanstans i världen. Ta till vara på att du är i denna världsmetropol men glöm inte bort att njuta av campuslivet på UCLA och uppleva Kalifornien. Det fanns inget mentorsprogram för utbytesstudenter men och andra sidan var det väldigt enkelt att få kontakt med andra amerikanska läkarstudenter eftersom man har placeringar tillsammans. UCLA erbjuder fantastiska möjligheter till rekreationer så som gym, pool, tennisbanor, springbanor, meditation, konserter och andra event. 

På helgerna hade och jag min man fullt schema. Man kan säga att vi var långtidsturister på ett och samma ställe. Vi upptäckte nya stadsdelar med bilen och tog del av Los Angeles mat-, kultur-, tränings- och nöjesliv allt eftersom. Tips på saker att göra: 
  • Hike i Runyon Canyon kan varmt rekommenderas. Kan göras på några timmar eller under en halvdag. Utsikten från toppen är lika spektakulär som klientelet. Enjoy! 
  • Upplev stadsdelarna Santa Monica, Venice, West Hollywood, Westwood village, Brentwood, Studio city, Silverlake, Echo Park, Downtown, Hollywood, Beverly Hills and the list goes on...
  • Bra vintage hittar du på bland annat på Crossroads (https://crossroadstrading.com) och Wasteland (http://www.shopwasteland.com).
  • Ät glass på Milk Bar (https://milkbarstore.com) och Salt and Straw (https://saltandstraw.com)
  • Besök Six Flags (https://www.sixflags.com) för att åka världens största berg- och dalbanor. Hur kul som helst! 
  • the Broad hittar du i Downtown och är ett modernt konstmuseum. Inträdet är gratis men måste bokas i förväg för att vara på den säkra sidan (https://www.thebroad.org). Här är konstverken stora och färgglada. Parkering finns längst ner i huset. 
  • Grand Central Market är ett perfekt lunchställe när du är i Downtown. Ett hav av extremt bra streetfood. Affordable och genuint. 
  • Ät veganskt på Crossroads (ja, samma namn som vintagestället). http://www.crossroadskitchen.com


Hike i Runyon Canyon

Sammanfattning

Åk till USA  

Om du får möjlighet att åka till USA bör du ta chansen! Det kommer du inte ångra dig. På slutet av utbytet saknade jag svensk arbetskultur och -klimat. Efter att ha varit i USA två månader insåg jag att de 40-timmarsveckor vi har i Sverige är rena lyxen i jämförelse. Att få insikt i ett helt annat sjukvårdssystem, som dessutom är helt privat är värdefullt. 


Relaterade blogginlägg: 
https://blog.ki.se/kistudentenoscar/los-angeles/
https://blog.ki.se/kistudentenoscar/update-fran-la/
https://blog.ki.se/kistudentenoscar/forra-veckan-pa-sjukhuset/
https://blog.ki.se/kistudentenoscar/amerikanska-forkortningar/
https://blog.ki.se/kistudentenoscar/skillnader-mellan-svensk-och-amerikansk-sjukvard-del-1/
https://blog.ki.se/kistudentenoscar/skillnader-mellan-svensk-och-amerikansk-sjukvard-del-2/




Ronald Reagan Medical Center (RRMC), UCLA Westwood