Reserapport - KI-student
Lärosäte: Universitat de Barcelona
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 18/19
Namn: Lovisa Hellberg
E-postadress: lovisakristinahellberg@gmail.com

Innan avresa

Jag sökte utbytesprogram för att få uppleva ett annat sjukvårdssystem och bo i en annan del av världen. Studietiden är en perfekt tid för att göra nya saker man kanske aldrig kommer få chansen att göra igen, och utbytesprogrammen är ofta så väl organiserade att man är garanterad ett bra utbyte utan allt för mycket egna efterforskningar. 

Spanien är ett land med mycket kontraster från Sverige, men med ett sjukvårdssystem jag som svensk känner igen mig i och som är relevant för min framtida läkarroll i Sverige. Jag tror att alla dessa faktorer lägger grunden för ett givande utbyte.

Barcelona är en av de städer som flest utbytesstudenter åker till. Även utanför universitetet är Barcelona en internationell stad. Människor kommer hit från alla delar av världen för att studera, arbeta, förlusta sig och insupa den multikulturella livliga atmosfär som råder i staden. Det är en perfekt plats att åka till för att få ett avbrott i vardagen, finslipa sin spanska (och katalanska!) och samla på sig massor av de erfarenheter som sammantaget bildar livet.

Det krävs en del egna efterforskningar för att göra drömmen om utbytet till verklighet, men informationen från KI var tydlig, och den internationella handläggaren vid Universitat de Barcelona (UB) var hjälpsam. Jag upplevde ansökan till Universitet de Barcelona som mer utmanande än ansökan för att få KI:s nominering. Mitt tips är att följa KI:s guide på PINGPONG och ringa den internationella handläggaren vid UB, så löser sig allt.

Ankomst och registrering

Jag skulle rekommendera att vara på plats i Barcelona en vecka till två dagar innan kursstart, framför allt för att ordna boende. Vid ankomsten bör man besöka medicinska fakulteten, enklaste sättet att ta reda på öppettiderna är genom att ringa den internationella handläggaren, då de kan variera. Registreringen är väldigt smidig, man får inloggning till universitetets internwebb campus virtual, och där finns all information man kan behöva.

I många av klasserna går det två-tre utbytesstudenter, och medicinska fakulteten anordnar en träff för alla utbytesstudenter första veckan på terminen för att svara på frågor och presentera universitetet. 

Det finns många organisationer för utbytesstudenter. Man kan följa och gå med i hur många man vill. Ett tips är att följa de olika ERASMUS Barcelona-organisationerna på facebook, så missar man inga evenemang.
Organisationerna har också hemsidor och instagramkonton. ESN Barcelona anordnar två introduktionsveckor med aktiviteter varje dag. Ett tips är att gå på några aktiviteterna i början för att orientera sig lite i vad de olika organisationerna erbjuder. 

Ekonomi

Kostnaderna i Barcelona är något lägre än i Stockholm. Boendekostnader är lägre, och restaurangbesök och nattklubbar kostar ungefär hälften av motsvarande i Stockholm. Kontaktar man nattklubbarna innan, går på speciella events eller går med en organisation är det nästan alltid gratis inträde.

Matvarukostnaderna varierar beroende på vilket område man handlar i.

Jag kan inte dra mig till minnes några obligatoriska kostnader i samband med utbytet. 

Man klarar sig bra på CSN bidrag och lån, dessutom får man ett ERASMUS-stipendium på 300 euro i månaden. Det kommer väl till pass då jag tycker att man ska passa på och leva ett mer aktivt liv under sin utbytestermin. Att gå på restauranger, barer, museer och festivaler kommer berika utbytet och ditt liv för alltid och kan gott motivera att spendera mer än du skulle göra hemma.

Boende

De flesta delar lägenhet och det finns gott om erbjudanden om rum att hyra, till exempel på hemsidan Idealista och på olika Facebook-sidor. 400 till 500 euro i månaden är ett rimligt pris att betala för ett rum i delad lägenhet i centrala Barcelona.

För en egen etta blir kostnaden ungefär 600-1000 euro i månaden. Jag hyrde en egen lägenhet som jag hittade på hemsidan Idealista. Jag kan rekommendera hemsidan men vill varna för alla bedragare som finns där. Så länge man aldrig betalar någonting innan man fått lägenheten borde man klara sig undan dem. 

Studier allmänt

Upplägget på läkarutbildningen vid UB påminner mycket om det vid KI. Generellt sett har man praktik mellan 8.30 och 14, och föreläsningar fram till 17.

Studenterna är mindre självständiga än vi är vana vid på KI. Som vanligt beror det mycket på handledare hur mycket man uppmuntras att göra självständigt, men vill man undersöka patienten själv och föreslå vidare utredning får man vara tydlig med den intentionen med sin handledare, då det inte är något som förväntas av studenterna. Jag rekommenderar att vara framåt och be om att få göra mycket själv för att få ut så mycket praktiskt som möjligt av dagarna på sjukhuset.

Den teoretiska nivån är hög och föreläsare och handledare är mycket hjälpsamma och engagerade.

Relationen mellan handledare och student är avslappnad. Jag blev alltid ombedd att du:a mina handledare när jag började med ett artigt usted. Både studenter och läkare var pratsamma och nyfikna, och många dagar började med att min läkarhandledare för dagen bjöd mig på kaffe och ville prata om politik, livet i Sverige, eller något genombrott inom deras specialistområde. 

Den medicinska fakulteten ligger centralt på Carrer de Casanova. Här hålls föreläsningar och det finns bibliotek och läsesalar. I anslutning till fakulteten ligger sjukhuset Hospital Clinic. För de kliniska placeringarna kan man bli placerad på Hospital Clinic eller tre-fyra andra sjukhus i utkanten av staden.

Läkarutbildningen vid UB sker vid offentliga vårdinrättningar. Studenterna vid UB betalar för sin utbildning men det finns dyrare, privara läkarutbildningar.
Finanserna hos sjukusen är sämre än i Sverige. Möjligheterna att erbjuda patienter hjälpmedel och rehab är inte lika goda som i är vana vid, men inneliggande vård och akutsjukvård bedrivs enligt samma principer som i Sverige. Tiden är dock mer begränsad. En läkare har i regel tio minuter per mottagningsbesök, inklusive dokumentation. Det leder till att det ibland är svårt att som student hinna undersöka patienten eller diskutera fallen med handledaren. Ibland dyker patienterna inte upp och då får man passa på och ställa frågor. Handledarna är i regel väldigt pedagogiska och trevliga och lyckas väga upp bristen på tid. 

Jag kan rekommendera att föra loggbok på engelska under praktiken (enligt KI:s instruktioner på PINGPONG) och få den signerad tillsammans med "assessment form" (se PINGPONG) sista dagen på praktiken, så går tillgodoräknandet smidigt vid hemkomst.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 9 på KI
ÖNH
2 veckors praktik och 2 veckors föreläsningar (föreläsningar enbart förmiddag eller eftermiddag).
Jag läste ÖNH på Hospital Cliníc, vilket var smidigt då det ligger centralt och det blir enkelt att hitta till de olika mottagningarna och avdelningarna. Dagen började 8.30 med ett seminarium i en grupp och cirka åtta studenter. Sedan delas studenterna upp i grupper om en eller två och går till operation, mottagning eller med ÖNH-jouren på akuten. Man kan styra lite själv vart man hamnar, så är man extra intresserad av någon enhet kan man spendera fler dagar där.
Hospital Clinic är ett stort sjukhus med många ST-läkare, vilket gör att studenterna får vara lite på nåder på operation. Hade man tur fick man assistera, men det var inte självklart.
Mottagningen var mycket bra då man gick själv med en specialist.
Under praktikveckorna skrev alla en personlig portafolio där man presenterade ett fall per dag med information om tillståndet samt dess kliniska handläggning.

Psykiatri
2 veckors praktik (5 veckor för mig) och 2 veckor med föreläsningar på eftermiddagarna.
Jag läste psykiatri på Hospital Clinic, vilket var bra då de har många olika typer av mottagningar och specialister.
Psykiatrikursen anses vara lättsam på UB. Nivån är lägre än i Sverige och studenterna tar inte patienter själv. Jag bad den ansvariga för momentet om att få gå tre veckor extra vilket de ordnade. Jag var två veckor på vuxenmottagningen och tre veckor på barn- och ungdomspsykiatrins slutenvårdsavdelning.
Under de två veckorna kursen gick hade vi två seminarier där vi övade på akut handläggning av psykos, samt två tillfällen med individuell handledning. Under den individuella handledningen presenterade man ett fall man tagit del av under praktiken, ställde frågor och presenterade till slut fallet i smågrupper. 

Ögon
2 veckors praktik och sex veckor med en timmes föreläsning varje eftermiddag.
Jag läste kursen på Hospital Clinic, notera att ögonsjukhuset ligger i en annan del av staden än resten av sjukhuset.
Första dagen övade vi oftalmologisk undersökningsteknik på varandra, och de andra dagarna roterade vi på operation, mottagning och ögonakuten. Vi gjorde ett arbete i grupp om ett fall ansvarige för momentet valde ut. Fallet presenterades för examinatorn i slutet av kursen.

Neurologi
5 veckors praktik och 9 veckor med 1 timmes eftermiddagsföreläsningar.
Jag läste kursen på Hospital de Sant Joan Despí Moisés Broggi, vilket ligger på en halvtimmes pendlingsastånd utanför stan. Det här var den absolut bästa kursen enligt mig. Den ansvariga på sjukhuset var otroligt engagerad, liksom de andra neurologerna. De två dagarna vi auskulterade på neurokirurgen var vi på ett annat sjukhus då Broggi inte bedriver neurokirurgi. De två dagarna var inget vidare, då kirurgerna var väldigt stressade och upptagna. Det kompenserade läkarna vid Broggi för med råge.
Studenterna fick ett individuellt schema och roterade på akuten, avdelningen, och olika mottagningar. Vi skrev även här en portafolio med fall varje dag. Ett tips är att följa med handledaren för dagen när den dokumenterar och skriva en anteckning om fallet till portafolion. Då kan handledaren gå igenom och återkoppla kring både medicinska och språkliga aspekter.
En till två gånger i veckan hade vi seminarier där vi övade neurologisk undersökningsteknik på varandra. 
Handledarna var myket pedagogiska och uppmuntrade till att man tog anamnes och utförde status självständigt.

Alla kurser tenterades skriftligt. Jag deltog bara på de examinationer som ägde rum innan jag åkte hem. Terminstentan skrev jag sedan vid KI. 

Språk och kultur

Undervisningen är på spanska och katalanska.

Det är värt att tänka på att Barcelona är del i den autonoma regionen Katalonien, och det finns en stark opinion som verkar för katalansk självständighet; independetismo catalán. Medborgarna är bilinguala och det var aldrig något problem att prata spanska. Katalanska är likt spanska och går att förstå litegrann det med.

Vissa av föreläsarna pratar katalanska. Mitt råd är att artigt och ödmjukt fråga föreläsaren om han eller hon har något emot att tala castellano. De allra flesta pratar då spanska för att man ska förstå.

Det finns patienter, särskilt i sjukhusen utanför centrum, som talar dålig spanska. I de fallen översätter handledaren till spanska.

Det är svårt att göra ett utbyte i Barcelona om spanskan är på lägre nivå än att man förstår och kan göra sig förstådd. Med det inte sagt att man behöver prata väl eller ens flytande. Förvänta dig inte att folk kan engelska, det är nog få som gör det. Och skäms inte över att prata, folk tycker det är roligt att hjälpa till och lära ut. Jag pratade spanska hela utbytet och språket utvecklades väldigt mycket på de dryga fyra månaderna jag var där. 

När man skriver inlämningsuppgifter får man välja mellan att skriva på spanska, katalanska eller engelska. Jag skrev på spanska och bjöd på många skratt när några klasskamrater erbjöd sig att korrekturläsa och rätta texterna innan de lämnades in. Man kommer undan med lite sämre språk som utbytesstudent. Det viktiga är att inte avskräckas av det utan fortsätta prata och skriva. Det är då man lär sig!

Fritid och sociala aktivteter

Barcelona erbjuder en vid räckvidd av sociala aktiviteter. Erasmus-föreningar har aktiviteter i stort sätt varje kväll i veckan, oftast gratis. Det är et bra sätt att lära känna andra utbytesstudenter. Jag gick på beerpong varje onsdag med ett italienskt gäng, sen går många ut på nattklubb. Jag hade kliniska placeringar varje vardag vid 8.30 så jag gick inte ut på vardagar.

Den kulturella scenen är rik- jag älskade att gå på konstmuseer och gallerier. De flesta museer har en tid och dag som är gratis. Missa inte museu nacional d´art de Catalunya, de har en otrolig samling med verk av bland andra Miró, Piacasso och Goya. Det finns roliga flamenco-klubbar, jag rekommenderar Robadors 23 för en autentisk, opretentiös upplevelse.

Sjätteårests läkarstudenter anordnar en fest varje månad, den brukar vara riktigt vild. Följ Medpary på Instagram för information och inbjudan.

Barcelona har en fantastisk yogakultur. Jag köpte månadskort på Shunia yoga där man får gå hur många gånger man vill för 60 euro i månaden.

När det gäller träning finns vackra parker att springa i, för att inte tala om stranden. Ta vara på det vackra vädret och spring ute! Det är som kallast i december, då temperaturerna ligger på runt 10-15 grader på dagen, så det går alltid att träna ute. En gång såg jag snö i Barcelona, sa en klasskamrat till mig med drömsk blick. Det var för tio år sedan, tillade han.

Stränderna är mer badvänliga utanför staden. Ta tåget till Montgat Nord för 3 euro (tar 30 minuter från Plaza d´Catalunya) för en nästan tom, vacker strand med rent vatten och utsikt över staden. Många badar i stan (Barceloneta) men då få man inte vara så finkänslig. Stranden är ren eftersom den städas hela tiden men vattnet är inte så klart.

Det finns något för alla i Barcelona. Oavsett om du vill festa, förkovra dig i kultur eller plugga tills ögonen blöder på fakultetens bibliotek är du i gott sällskap. Det är lätt att få kontakt med människor och jag kan lova att du kommer ha ditt livs bästa termin i den här glödande, galna och vackra staden som har medelhavet som utsikt och den mest legendariska kultur- och matscenen i Europa som gäst.

Sammanfattning

En utbytestermin är en chans att byta en av elva terminers läkarstudier mot ditt livs upplevelse.

Det är lätt att fastna i sina mål, plugga hårt, ta ett jobb och slå sig till ro. Det är farligt. Glöm inte att livet är konst, musik, dans, vänner och skönhet. Barcelona kan påminna dig.