Reserapport - KI-student
Lärosäte: Universidade de Lisboa
Utbildningsprogram: Tandläkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Hösttermin 18/19

Innan avresa

Att åka på utbyte var ett självklar beslut för mig eftersom jag redan sedan år 1 hade bestämt mig för att göra det. Eftersom jag älskar att resa och utforska nya platser och kulturer var denna utbytes program en möjlighet jag verkligen inte ville missa. Anledningen till att jag valde Lissabon var för att jag hade läste mycket gott om landet från tidigare resenärer. Jag hade även hört att det är en härlig stad med fantastisk väder och med en del kultur och natur samt härligt folk. Detta kände jag passade mig perfekt.Utöver det tyckte jag att upplägget som universitet i Lissabon hade passade mig eftersom de hade klinik varje dag. 

På KI har de 1 gång/år en föreläsning om utbyte där man får höra tidigare elevers erfarenhet. Detta är något som jag rekommenderar att man går på om man är intresserad av utbyte. Detta tyckte jag var ett toppen tillfälle att få en inblick på vad ett utbyte kan innebära och vad man kan lära sig utav det.

Att ansöka till utbyte är inte särskilt svårt utan man måste bara ha koll på en del blanketter som ska fyllas i och skickas in. Information om ansökan ges både av utbyteskoordinatorn samt finns på KI hemsida.  Vid minska osäkerhet kan man även kontakta utbytes koordinatorn på KI. Eftersom jag var reserv och fick min plats rätt sent (ca 2mån innan utbyte) så fick jag själv kontakta koordinatorn på KI för att få all information jag behövde veta inför utbytet. Jag fick även själv kontakta partneruniversitetet samt skicka in min ansöka till dem. Kontakten med partner universitet var dessvärre inte lika effektiv som med KI, och ibland fick jag skriva flera mejl innan jag fick ett svar. 


Om man är intresserad av att åka på utbyte så är det bra om man har koll på hur man ligger till på kliniken samt med studierna. Det är bra om man har hunnit gjort lite på kliniken och har fått en del kurskrav avklarat innan man åker, så att det inte samlar på sig när man är tillbaka. Är man osäker på hur man ligger till så kan man rådfråga med en ansvarig lärare. Har man andra frågor och funderar på hur man ska planera patientbehandlingarna innan utbytet, kan man prata om det med lärarna som kan ge tips och råd på hur man ska gå tillväga.


För utbytet till Portugal krävs ingen visum eller vaccinationer.


Ankomst och registrering

Vi anlände i Lissabon 3 daga innan skolstart vilket kändes lagom då vi hann göra oss hemstadd samt lära känna staden mer. Våra 2 första skoldagar hamnade på deras ledighet vilket innebar att ingen var i skolan förutom oss och personalen. Vi blev bemötta av internationella koordinatorn som hjälpte oss med registreringen. Den tredje dagen blev vi bemötta av professorn som var ansvarig över oss, han tog oss på en rundtur i skolan och vi fick träffa våran klass.

Det finns ingen introduktions program eller fadderorganisation i skolan. Utan hade man frågor eller funderingar kring kurserna eller kliniken så ställde man dem till sina klasskamrater.

Ekonomi

När det kommer till ekonomin, de man kan tänka på är att boka sin flyg resa tidigt därmed få den billigare. Utöver det är Portugal ett fattigare land jämfört med Sverige vilket innebär att prisnivån är lägre där. Men i turisttäta områden får man räkna med att det kan de vara lite dyrare.

Transporten är mycket billigare i Lissabon. En taxi resa i stan kan gå mellan 4-8 euro beroende på reselängd, och delar man taxiresa då blir de ännu billigare. Vi köpte månadskort som kostade 28 euro om man var under 24år vilket jag tycker är ett bra pris. Det man kan tänka på är att försöka fixa ett månadskort så fort så möjligt för att det kan ta ett par dagar innan man får det.Vill man resa till andra städer är det också relativt billigt jämfört med Sverige.

Jag rekommenderar att man sparar lite pengar innan man åker på utbyte till Lissabon eftersom de finns massor med roligt att göra där som kan kosta lite. 

Boende

Jag hittade mitt boende via en hemsida som heter Uniplaces som jag upplevde som en säker sida. Utöver denna hemsida kan man även hitta boenden på airbnb. Jag hyrde ett rum i en lägenhet som jag delade med tre andra tjejer. Lägenheten låg väldigt centralt mellan Avenida och Marques de pombal. Från lägenheten kunde man gå till centrala Lissabon på ca 10-15 min. Även matbutiker, gymmet samt shopping var på gångavstånd för mig. Till skolan tog jag tåget och vägen dit tog mig ca 20 min.

Eftersom jag fick min utbytes plats rätt sent och jag letade boenden två veckor innan avresan så fick jag inte ett jätte bra boende. Lägenheten hade en medel till låg standard och den kostade mig 360euro/ månad. Det man får räkna med är att standarden på boenden är lägre i Lissabon jämfört med Sverige.Studier allmänt

Upplägget på utbildningen skiljer sig en del med den vi har här på KI. I Lissabon är de tre första åren mestadels teori och de sista två åren klinik. Vi fick jobba med femteårseleverna då de tycker att vi på fjärde året ligger på samma nivå som deras femteårselever. Vårat schema bestod bara av klinikpass och var indelad i ämnen, varje vecka hade vi samma schema. Vi jobbade i par och ibland var man tre i samma grupp. Varannan vecka turades man om att vara assistera och behandla. Vi jobbade aldrig själva så som man gör på KI.

Jag upplevde studenterna som vi gick i klass med som väldigt kunniga och självständiga. Lärarrelationen ser annorlunda ut där jämfört med KI då eleverna sällan rådfrågar en lärare. Det väntas av eleverna att de självständigt ska kunna ställa diagnoser och utföra behandling. Om eleverna ställer många frågor så får de sämre betyg på det klinikpasset. Utöver det så betygsätts de efter varje pass. Men för oss utbytes studenter gäller detta inte, vi får inga betyg och vi kan ställa så många frågor som vi själva känner att vi behöver. En annan sak som skiljer sig är att lärarna har mer auktoritet samt kan upplevas som strängare och hårdare när de talar med studenterna. De bör även tilltalas som Dr eller Professor och inte vid namn.

Studentkliniken är mindre modern i Lissabon jämfört med KI. Man använder sig bland annat av analoga röntgen samt jobbar med färre material och instrument. På kliniken använder de sig inte av handsprit eller förkläden. Sköterskorna på kliniken är väldigt trevliga och hjälpsamma. De brukar ta hand om rengöringen av båsen.


Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 8 på KI


Kirurgi

Surgery


Väldigt intressant ämne eftersom vi hade inte bara extraktioner utan även utredning av orala slemhinneförändringar. Jag fick vara med och diagnostisera OLP på flertal patienter. Lärarna i detta ämne var väldigt trevliga och hjälpsamma.


Avtagbar protetik 

Removable prosthodontics 


I detta ämne jobbade jag med ett portugisisk par, vi var därför tre personer i samma grupp. Jag upplevde att i detta ämne hade mina kursare mer kunskap och erfarenhet. Eftersom ekonomin är sämre i Portugal och avtagbart är billigare än fast protetik så kom de till skolan många fler patienter som var intresserade av avtagbar protetik. På så viss hade mina klinikpartners redan hunnit göra  fyra stycken avtagbara proteser och jobbade på sitt femte med mig. Jag lärde mig väldigt mycket i detta ämne. 


Endodonti

Endodontic


Under dessa klinikpass jobbade jag med en klinikpartner som assisterade mig på alla pass eftersom jag alltid fick vara behandlare. Jag hann göra två revideringar och jag lärde mig rätt mycket. Behandlingarna gick långsammare än vanligt eftersom vi tog analoga bilder som behövde framkallas. Utöver det så hade de bara en apexlokalisator på sal som inte fungerade så jag fick bestämma rens djup genom att ta RTG bilder. Sedan fick jag utföra hela rensningen manuellt vilket var ineffektivt men ändå lärorikt


Orofacial smärta och käkfunktion

Occlusion


Under dessa klinikpass var det rätt svåra för oss att behandla patienter eftersom formuläret som vi hade som underlag var på portugisiska. Utöver det så kunde inte många av våra patienter engelska vilket gjorde det svårt för oss att kommunicera med dem. I detta ämne fick våra klinikpartners ha hand om mestadels av behandlingen.


Språk och kultur

I Portugal pratar man portugisiska som är ett språk som skriftlig liknar spanskan men muntlig skiljer den sig väldigt mycket eftersom de uttalar orden väldigt olika. Jag upplevde inga svårigheter när det gäller språket eftersom alla i skolan pratade väldigt bra engelska. Även alla portugiser som man stötte på ute kunde mer eller mindre engelska. Den enda gången som kommunikationen kunde vara lite knepig var väl främst när man hade barn eller äldre patienterna på kliniken eftersom de ofta inte kunde engelska. Men eftersom man alltid jobbade med minst en portugis så fanns det alltid någon som kunde översätta till än.

Jag lärde mig aldrig språket då jag tyckte att den var rätt svår. Men jag lärde mig en del ord och fraser som kom till användning. Är man intresserad av att lära sig språket så kan man göra det genom att delta i språkkurser som anordnas av organisationer utanför skolan så som ELL för ett reducerat pris.


Jag upplever portugiserna som varma, sociala och öppna människor. De var väldigt hjälpsamma och trevliga. Detta såg man både ute och i skolan. Jag upplevde inte stora kulturella skillnader förutom att de gav varandra kindpussar när de hälsar på varandra.

Fritid och sociala aktivteter

Lissabon är en stad som har allt från fina stränder, shopping, uteliv till natur och kultur. Det finns massor man kan upptäcka, uppleva, se och göra. Detta kan man göra på egen hand eller via en studentorganisation. Det finns flera olika student organisationer och jag själv blev medlem i Erasmus life lisboa (ELL). Denna organisation har sitt kontor rätt central i Lissabon i Baixa Chiado och att bli medlem kostar ca 20 euro. Som medlem så får man delta gratis eller för ett reducerat pris på olika aktiviteter. Exempelvis så får man gratis inträde till olika uteställen och ett reducerat pris för ett gymkort. Denna organisation anordnar aktiviteter och events som kan vara allt från kortare resor till andra städer, stadsvandringar, fester, surfing, picknick etc.  Genom att delta på dessa event får man möjligheten att lära känna andra utbytes studenter i staden. Själv gick jag inte på så många aktiviteter och använde inte mitt kort fullt ut.


Istället gjorde vi egna aktivitet och resor. Vi åkte till södra Portugal och spenderade våran påsklov i Albufeira där de hade otroligt vackra stränder samt uteliv. Utöver det så stannade vi kvar i Portugal efter våran utbytesperiod var slut och åkte till Madeira som är en portugisisk ö. Denna ö har otroligt vacker natur det finns allt från gröna berg, vattenfall till hav och fina stränder. Här kan man hika och koppla av då det mestadels är äldre människor som bor här. Vidare åkte vi till Porto santos som är en ö nära Maderia som är mest känd för sina stränder.


Det anordnades en del mindre skolfester i universitetet och en utav skolfesterna som oftast hela klassen går på är Dental award. Portugal är ett land som har något för alla. Jag anpassade aktiviteterna jag gjorde efter mina intressen men är man intresserad av annat så som konst, kultur och museum så finns det även sånt där med. Kort sagt man blir inte besviken om man åker dit eftersom det finns så mycket olika saker man kan göra. Även fast jag har gjort och sett mycket i landet så har jag fortfarande inte hunnit med allt jag hade velat göra. Därför är jag helt säker på att jag kommer återvända till Portugal.

Sammanfattning

Min utbytesperiod var väldigt rolig och lärorik. Jag lärde känna en del nya människor och fick uppleva hur det är att bo i ett annat land. Utöver det har jag fått mer kunskap om tandläkaryrket samt hur tandvården kan se ut i andra länder. Jag lärde mig att uppskatta våran utbildning och kursupplägg samt lärarkontakten som vi har på KI då den inte såg ut likadan i Lissabon. 

Jag rekommenderar alla att åka på utbyte eftersom det är en spännande och givande upplevelse som man inte bör missa. Utöver det är det skönt att få en paus från KI samt få möjligheten att ladda upp och få mer energi och motivation till det kommande studieåret.