Reserapport - KI-student
Med transplantationsteamet påväg hem från Chicago
Lärosäte: University of Minnesota
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 18/19
Namn: Helena Östlund
E-postadress: helena.ostlund@stud.ki.se

Innan avresa

När jag under utbildningen i Sverige har mött engelsktalande patienter har det ofta känts ganska stapplande. Jag ville åka till USA på utbyte för att bli mer bekväm i engelskan inför min framtida karriär och samtidigt få en utmaning och ta mig själv utanför min comfort zone. Det är ju (tyvärr) så vi utvecklas som mest. Jag hade besökt Minneapolis tidigare eftersom jag har två amerikanska kompisar därifrån, och tyckte då verkligen om staden. Den kändes som en av de mer vettiga delarna av USA, och staden är otroligt med gång- och cykelvänlig jämför med andra amerikanska städer. Minneapolis var alltså mitt förstahandsval och det är jag glad för! 


KIs internationella handläggare ger bra och omfattande information om vad som behövs göras innan utbytet. Det tar dock ändå mycket tid att sätta sig in i detta. Jag prokastinerade arbetet alldeles för mycket - gör inte det. Mitt tips är verkligen att ta tag i vaccinationerna så fort du fått besked från KI, det var det mest svettiga och utdragna. Det tar också lite tid att sätta sig in i vilka kurser vi kan välja och pussla ihop det tidsschemat. För ansökan till University of Minnesota behövde jag följande:


 - Medical scholar application. Ett formulär per kurs jag sökte. Behöver signeras med stämpel av personal på KI.

 - AAMC Standardized Immunization Form. Intyg att jag fått MPR och hepatit B sedan tidigare. Fick lägga till tetanusbooster och hudtest för tuberkulos samt provtagning för att påvisa antikroppar mot varicella.

 - Ladokutdrag på engelska.

 - CV på engelska.

 - "Letter of good standing" från KI's internationella handläggare. 


Som många studenter erfarit tidigare är kontakten på UMN inte snabb på att svara på mail. Jag fick mitt "Letter of Invitation" först i februari (och skulle åka i början av april). Det verkar dock som att det aldrig har hänt att någon blivit nominerad från KI men sedan inte blivit antagen till UMN. 


Visum

I antagningsbeskedet från UMN rekommenderades vi att söka "visitor visa B1". När jag fick detta var det ju då knappt två månader kvar till utbytets start och därför tajt med tid att dra igång en process för visumansökan. Eftersom jag hade läst att tidigare studenter hade rest med ESTA skrev jag tillbaka till UMN och frågade om detta fortfarande var möjligt. Fick dock aldrig något svar på den frågan, men det var inga problem att åka med ESTA för varken mig eller min kursare (eftersom vi formellt inte blir inskrivna i universitetet här och utbytet är kortare än 3 månader). I tullen var jag för säkerhets skull noga med att säga att jag skulle göra ett "short-term observership as a visiting student".

Ankomst och registrering

Jag landade i Minneapolis torsdagkvällen innan kursens start måndagen därpå. Det var helt lagom. Det kan vara skönt att ha en vardag innan kursstart för allmänt fix (t.ex. hämta ut passerkortet) men egentligen inte helt nödvändigt. Jetlagen är dessutom nästan bara användbar eftersom det blir lättare att gå upp på morgonen - speciellt bra om första kursen är kirurgisk. 


Från flygplatsen går spårvagnens (Metro light rail) blå linje in till stan - ladda ner appen Metro Transit och köp biljett för 2 usd istället för dyr taxi/uber! Från stationen i centrum går det sedan bussar. Använd Google maps app för att se hur du ska åka kollektivt. 


På skolan var det ingen formell introduktion och inget möte med internationella handläggaren, vi fick all information per mail om lösenord till journalsystemet Epic, och om hur vi skulle gå tillväga för att få passerkortet. På kirurgiska placeringar behövs kortet hela tiden för att komma in i omklädningsrum och in på operationsavdelningen, på medicinska placeringar är det eventuellt inte lika viktigt att ha det från första dagen. 


Angående övriga praktikaliteter så öppnade jag inget konto utan klarade mig bra på mitt svenska bankkort. Använde endast kontanter till att betala hyran. Jag skaffade inte heller något SIM-kort eftersom jag hade tjänsten TRE Världen som gjorde att jag hade samma surf som hemma och dessutom kunde ringa och SMSa. Min kursare verkade dock klara sig på svensk telefon eftersom Wifi finns praktiskt taget överallt (på sjukhus och i kollektivtrafiken). Jag köpte inte heller månadskort för kollektivtrafik eftersom vi hade gångavstånd till sjukhus och centrum, och eftersom det var så pass enkelt att köpa engångsbiljetter.

Ekonomi

Det var ju dessvärre dyrare än någonsin i USA under vår period eftersom dollarn kostade ca 9,50 kr. Det märktes av mest i mataffärer och framför allt på färska varor som frukt och grönt, vi råkade till exempel blåögt köpa en påse med äpplen för 150 svenska kronor på Whole Foods. Det är ju en väldigt trevlig affär men jag rekommenderar ändå att handla på exempelvis Target. Men förutom maten skulle jag säga att levnadskostnaderna är jämförbara med Stockholm. Normalt sett är det billigare att äta ute på restaurang i USA men nu blev det alltså ungefär i nivå med Stockholm.


Extra utgifter inför/under utbytet blir vaccinationer och flygresa (jag betalade 6000 kr för flyg). Eftersom vi får 6000 kr i resebidrag från KI behöver det alltså inte bli så dyrt att åka till Minneapolis.

Boende

Universitetet ordnar inte med boende och detta var lite svettigt. Air Bnb var väldigt dyrt när jag tittade och jag var nära på att hyra in mig på ett rum hos en familj för ganska dyr månadskostnad som universitetet tipsat om. Fall inte för dessa fällor - det går att bo bra för rimligt pris i Minneapolis! Jag hittade till slut en lägenhet på Craigslist (typ amerikanska blocket) som var helt toppen. Delade den med min kursare för 1750 usd per månad totalt (alltså drygt 8000/person/månad). I detta ingick balkong med utsikt över hela Minneapolis och tvättmaskin i lägenheten. I byggnaden fanns även superfräscht gym med yogarum, pool, bubbelpool, kontor med datorer och skrivare och festrum med biljardbord. Otroligt va! Läget var också helt fantastiskt i ett mysigt område vid floden med restauranger, bra mataffär och bio. Det tog 30-40 min att promenera till sjukhuset vilket jag tyckte var perfekt vardagsmotion. 


Jag hade tur som kunde be min amerikanska kompis titta på boendet och träffa hyresvärden innan jag kom dit för att se om han verkade vettig. Craigslist är dock känt för att kunna vara lite shady, så betala aldrig några pengar innan ankomst. Andra tips är att skriva inlägg i facebookgruppen UMN Housing, Rooms, Apartments, Sublets där studenter hyr ut boende eller söka på Rotatingroom.se där läkarstudenter som är iväg på rotations hyr ut boenden under kortare perioder. 


Jag kan som sagt rekommendera vårt område Saint Anthony Main/Saint Anthony West för närheten till sjukhuset, men om du inte har några problem med lite längre transport är Uptown ett supertrevligt område med lite mer hipsterkänsla där många yngre vuxna bor. Där finns även Lake of the Isles (se bild), ett gäng sammankopplade sjöar med jättefina promenad-/cykel-/löpningsstråk där det också går att hyra kajaker, paddle boards mm. Ett tips om du hittar boende här kan vara att köpa en cykel på craigslist (och sälja igen innan du åker hem), tar lite drygt 30 min att cykla mellan Uptown och sjukhuset på campus. 


Transport

Om det regnade gick det att ta en buss på 10 min (biljett köps som sagt enkelt med appen Metro Transit för 2 usd eller 2.5 under rush hours). Något jag utnyttjade mycket var hyrcyklar (www.niceridemn.com), de finns överallt och hyrs väldigt lätt genom att betala 2 usd med kort direkt på stationen. Uber är ju också väldigt vanligt här och något som var användbart när jag behövde ta mig till sjukhuset mitt i natten eller skulle ta mig hem efter ett 24-timmars pass på sjukhuset och knappt kunde stå upp. 


Hör av er till mig så kan jag höra om lägenheten vi hyrde är ledig!

Studier allmänt

Den amerikanska vägen till att bli läkare börjar med att läsa "pre-med" 4 år på college. Där väljer de kurser som är förberedande för medical school, som biologi, biokemi, fysik osv. Ungefär som att vi läser naturvetenskapligt program på gymnasiet, bara att de läser fyra år till och fokuserar än mer på medicinrelaterade ämnen, om jag tolkat det rätt. 


Medical school: Efter college väntar medical school som också är fyra år. Här börjar de precis som vi med två teoretiska prekliniska år - som avslutas med USMLE step 1 (motsvarande vår preklintenta). Min uppfattning är dock att deras prekliniska år är snäppet mer kliniska och förberedande för kliniken - eftersom de redan läst 4 år på college. Sedan har de endast 2 kliniska år - men utan sommaruppehåll varför det kanske inte blir så mycket kortare är vår tid på kliniken. Redan under första delen på fjärde året söker de residency (specialistutbildning), och ska då alltså redan ha bestämt sig för vad de vill jobba med. Därför består sista året nästan bara av valbara kurser - electives - som ska förbereda dem för sin residency och kanske också ge tillfälle att göra ett bra intryck för att öka chanserna att få residency på den kliniken. 


Residency: Efter medical school börjar de alltså specialisera sig direkt. Hur många år det tar skiljer sig mellan specialiteter och mellan sjukhus. På University of Minnesota Medical Center är den kirurgiska residencyn hela 7 år för att de har ett forskningsår inlagt. Det är en tydlig hierarki kopplat till vilket år på sin residency man är. Kommer en tredjeårs resident (PGY-3 - post graduate year 3) in på operation får förstaårs resident (PGY-1) kliva åt sidan. Och stackars studenten är ju såklart längst ner i hierarkin. 


Kläder på klinik

På kirurgiska placeringar går det bra att ha scrubs hela tiden - förutom under vissa Grand rounds och M&M's när man förväntas vara något uppklädd. På medicinska placeringar är det dock vanliga kläder som gäller. Jag tolkade det som att det var ganska avslappnat ändå och gick bra att ha på sig lite vad som helst förutom jeans och t-shirt. Kvinnliga läkare hade ofta små sandaler/finskor, jag använde rena sneakers vilket verkade vara okej.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI

Jag spenderade 4 veckor på transplantationskirurgen och 4 veckor på kardiologen under mitt utbyte, båda placeringarna var på sjukhuset Fairview som låg på campus. Transplantationskirurgi var mitt förstahandsval för första perioden och kardiologi var mitt tredjehandsval för andra perioden, vi får nämligen de platser som blir över när de amerikanska studenterna har valt. 


SURG - Solid Organ Transplant Surgery

Okej. Var ska jag börja. Det här var det absolut roligaste jag gjort under läkarprogrammet. Jag var så nervös innan ankomst eftersom jag hört och läst om att kirurgi i USA skulle innebära orimligt tidiga mornar, extremt långa dagar och hårt klimat. Men det var obefogad oro och jag trivdes verkligen jättebra. 


Min första dag mötte jag upp en av the attendings vid lunch och vi satt ned och pratade om upplägget och veckoschemat i stora drag. Han berättade att jag var välkommen att följa med på "organ procurements" när de åker och hämtar organ, men att de tenderar att infalla mitt i natten och poängterade därför att det var helt frivilligt för mig. Det slutade dock med att jag följde med på alla 6 st jag fick möjlighet till, som inföll lite när som på dygnet. Mer om det senare. Vi gick sedan vidare till "the clinic", deras öppenvårdsmottagning som de har varje måndag eftermiddag där jag fick träffa resten av kirurgerna som alla var supertrevliga, gav mig deras nummer och sa att det bara var att höra av sig när som med frågor. Teamet bestod av tre fellows, två residents och överläkarna - attendings. The fellows är färdiga kirurger som subspecialiserar sig inom transplantationskirurgi under 2 år och jobbar i princip dygnet runt. De två residents som var där samtidigt som jag var på första respektive tredje året på deras sjuåriga residency inom general surgery. I stora drag var schemat tänkt att se ut som nedan, men transplantationsvärlden är oförutsägbar och det slutade oftast med att det bara blev operationer hela dagen.


Måndag: Rond ca 7.30. Avdelningsarbete fram till lunch. Clinic kl 13-16.

Tisdag: 7.00 Grand rounds + M & M (morbidity & mortality) med hela kirurgkliniken. Kaffe, fika och oftast spännande föreläsningar. Efter det hade interns och läkarstudenter ofta mer utbildning under dagen. Jag stannade en gång kvar på en föreläsning för interns som var väldigt pedagogisk och bra. Prioriterade senare att gå ner till operationssalen istället för att få vara första assistent när residentsen var upptagna.

Onsdag: Grand rounds och M & M för samtliga transplantationsavdelningar. 

Torsdag och fredag: Inget särskilt utöver rond och operation.


Jag upplevde att kraven på mig var väldigt avslappnade. Det kunde ibland kännas lite ostrukturerat och oklart vad som förväntades av mig, men överlag tyckte jag att det var skönt att jag kunde komma och gå lite som jag ville och vara med på de operationer jag ville. Det slutade ändå med att jag var där 3 av 4 helger och kvällar för att det var så kul. Här är man alltså placerad med buktransplantations-teamet. De gör framförallt njurtransplantationer (från levande och avlidna donatorer) men även levertransplantationer och pankreas (som oftast gjordes som simultan njur- och pankreasoperation, mycket spännande men tog otroligt lång tid!). Utöver transplantationer gör de arterovenösa fistlar för hemodialys, placerar katetrar för peritonealdialys, opererar bråck som uppstått efter donator/transplantations-operationer osv. Och sist men inte minst har the fellows i uppdrag att åka och hämta organ när de blir tillgängliga. Jag följde med på 6 st sådana operationer. 4 av dem blev vi körda till med bil eftersom de var i Minnesota (en av dem på Mayo clinic i Rochester, kul!). Två var i Chicago och Wisconsin, och dit fick vi ta privatplanet. De här operationerna var dessutom de roligaste eftersom snitten är så stora att man ser bokstavligen all anatomi, och med tiden fick jag göra desto mer. I slutet lät de mig själv sy ihop de enorma snitten från jugular notch till symfys och flank till flank. Fick även göra en sternotomi (!). Jag satt på youtube en kväll hemma och repeterade att knyta knutar och kunde efter det även hjälpa till att ligera kärl osv. Skulle kunna skriva hur mycket som helst om denna placering. 


Men sammanfattningsvis: Om du vill operera mycket och inte behöva vara på sjukhuset kl 05 varje dag, välj denna placering. Som sagt var det lite ostrukturerat, men se bara till att presentera dig ordentligt och vara trevlig så kommer detta bli en oförglömlig upplevelse!


Några konkreta tips:

- Presentera dig! Skriv ditt namn på tavlan när du går in i en operationssal. 

- Var beredd på att man som student förväntas stanna kvar efter op och hjälpa till med att flytta patienten över till säng och följa med in till uppvaket. 

- Repetera anatomin. Inför levertransplantation är det bra att läsa på om cirkulationen och de olika varianterna som finns.

- På kib's hemsida finns en transplantationsatlas att ladda ner gratis - "Atlas of Organ Transplantation". Rekommenderar verkligen denna!

- Repetera kirurgknutar med hjälp av tutorials på youtube. 


MED - Cardiovascular medicine

Efter transplantationsveckorna var det skönt att ha lite mer sovmorgon, inte vara lika slutkörd på kvällarna och ha lediga helger under denna placering. Detta var inte mitt förstahandsval, men jag tänkte att kardiologi kommer vara matnyttigt vad jag än jobbar med senare och hade dessutom läst om de dagliga ekg-lektionerna med Dr Wang. Teamet bestod av en PA (physician assistant, en egen yrkeskategori med en treårig utbildning efter college som ger förskrivningsrätt), en internal medicine resident, en fellow som ansvarar över teamet under en månad och till sist en attending som byts ut varje vecka. Jag var ensam läkarstudent men det var en tjej från Indien som gjorde en "observship" under samma period som jag, hon hade tagit examen men var där eftersom hon skulle söka residency i USA och det då krävs klinisk erfarenhet från USA. 


Vi rondade varje dag med överläkaren kring 9. Fellow, PA och resident kom in ca 06-07 varje morgon för att läsa på och träffa patienterna innan ronden. Jag fick en patient i taget att följa och kom därför in ca 7.45-8.00 för att läsa på och undersöka patienten som jag sedan fick presentera för överläkaren under sittronden. De presenterar enligt en helt annan struktur än vi men jag upplevde att jag kom in i det snabbt och alla var väldigt hjälpsamma och överseende. Efter sittronden gick vi runt till alla patienter tillsammans och kunde vara klara med det allt mellan 11.30 och 15.00.  När vi hade tid över satte vi oss ofta i undervisningsrummet och min fellow eller veckans attending gick igenom ett ämne som hade kommit upp i och med någon av patienterna. Fantastiskt bra! En av dagarna var jag med på operation när en av våra patienter skulle genomgå öppen hjärtkirurgi, min fellow kollade med kirurgen och det var inga problem. 


Kl 15 varje dag kom Dr Wang in för en timmes ekg-undervisning. Detta var absolut höjdpunkten med hela placeringen och något jag kommer ha otrolig nytta av i framtiden. Det var då alltså bara jag och min indiska kompis som undervisades och under några dagar var hon borta och jag fick privatundervisning. Medicinkliniken på sjukhuset har dessutom lunchföreläsningar varje dag och grand rounds och M & M varje vecka där det alltid bjuds på lunch. Spännande ämnen presenterade på pedagogiskt vis, och gratis lunch! 


Sammanfattningsvis fick jag betydligt mer teoretisk undervisning under denna placering än förra. Ekg-undervisningen är ovärderlig. Jag kände dock efter de 4 veckorna av att vara high on life på transplantation att det kunde bli lite segt med avdelningsarbete, speciellt eftersom jag själv inte tänkt bli kardiolog. Men jag vill ändå rekommendera den, och om du är intresserad av kardiologi är det nog en toppenkurs.

UMN

Språk och kultur

Språket är ju såklart uteslutande engelska. Jag hade läst i tidigare reseberättelser att studenter tidigare inte upplevt språket som något problem alls. Jag tyckte faktiskt dock att det var lite utmanande i början. Även om jag kände mig ganska trygg i engelska innan är ju sjukhusmiljön en helt ny miljö jag aldrig använt engelska i, och som bekant är det galet hur mycket förkortningar de använder. Att jag framför allt spenderade första tiden i operationssalen där alla har munskydd på sig gjorde kanske inte det hela lättare. De flesta är måna om att undervisa och frågar mycket frågor, vilket jag verkligen uppskattade. Men kunde också känna mig dum ibland när min hjärna tog tid på sig att först översätta vad de sa, förstå vad de frågade om, svara på frågan och sedan försöka formulera det svaret på engelska. Mitt tips är verkligen att släppa på all press, acceptera att du låter annorlunda än dem när du pratar och att du kommer verka snäppet mindre smart än hemma i Sverige! Jag tröstade mig själv med "ju mer skam desto bättre inlärning". I utbyte får du utvecklas och lära dig väldigt mycket! Förkortningstugget kommer man dessutom in i snabbt. Googla och fråga. 


Kulturmässigt 

Attendings tilltalas "Dr. Efternamn" vilket jag hade hört talas om innan men det kändes så främmande för mig att jag råkade tilltala en av dem med förnamn min första dag. Han verkade inte reagera på det, men efter några dagar av att ha känt in stämningen förstod jag att det var viktigt att tilltala med efternamn. Alla andra fellows och residents tilltalas dock med förnamn.

Fritid och sociala aktivteter

Minneapolis är verkligen en trevlig stad att ha en vardag i. Det finns många trevliga caféer, restauranger och bryggerier med billig och GOD öl. På tisdagar är det "date night" och då kan du t.ex. köpa öl för 1 usd på New Bohemia - Northeast och sedan promenera ner till biosalongen St. Anthony Main Theatre vid Mississippifloden och köpa biobiljett + popcorn för 5 usd. Staden är också känd för att ha mycket livemusik. Under mina två månader var det säkert 6-7 band som jag gillar som hade spelningar, men pga krävande transplantationskurs gick jag bara på en konsert. Det kan jag verkligen rekommendera att kolla upp dock, bättre pris än i Sverige dessutom! 


Jag är inte så sportintresserad men det verkar som att det finns mycket att se. Vi var på en baseballmatch vilket var en kul upplevelse även om de matcherna är 100 år långa. 


Om du spenderar våren där finns även mycket fin natur att uppleva. En ca 40 min cykeltur eller 20 min med light rail bort finns Minnehaha park där det finns ett vattenfall och det är väldigt fint att promenera omkring. Efter promenaden kan du sätta dig på Sea Salt och äta skaldjur och dricka lokal öl. En annan somrig dag kan du spendera i Uptown och hyra kajak eller paddle board och sen äta middag på någon av alla trevliga restauranger i området.

Sammanfattning

Under mitt utbyte har jag alltså fått en månads Grey's anatomy-liv som var något av det roligaste jag gjort, och en månad med lärorik och matnyttig kardiologi med fokus på ekg. I framtiden kommer jag dessutom vara betydligt mer bekväm i möten med patienter som pratar engelska. Sammanfattningsvis toppenerfarenhet.