Reserapport - utresande lärare
Lärosäte: Aalborg Universitet
Utbildningsprogram: Folkhälsovetenskap
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 11/12
Antal dagar: 8

Boende

Vårt värduniversitet Aalborg universitet tog mycket väl hand om oss.

Universitetet hade bokat vårt hotell som låg ca 1 km från stranden på den danska Jylländska kusten. Det var ett litet pensionat med ok standard, om än lite dyrt, men det är det i Danmark. Hotellet låg ca 6 km från undervisningslokalerna och de hade arrangerat så att vi hade hyrcyklar och på det viset kunde ta oss till och från föreläsningssalarna och runt i staden. Det var härligt att få börja dagen med en lagom lång cykeltur och vi hade sol hela veckan så det bidrog också till fina minnen.

Språk och kultur

All undervisning skedde på engelska. 

Fritid

Vår värd Aalborg universitet (AAU) ordnade med välkomstmingel för lärare och studenter och en eftermiddagsutflykt till det lokala Jylländska mejeriet Åbybro som samarbetar med AAU om bl a protein och energität sjukhusmat. Studenter och lärare fick prova på både sjukhusprodukter och olika glassar som tillverkas av mejeriet.

Övrigt

Om man har chansen att åka på utbyte så är det absolut värt att göra det.

Annan verksamhet

Vi diskuterade möjliga lärarutbyten inom andra kurser.

Förberedelser

Att få ta del i ett lärarutbyte är mycket värdefullt. Jag fick träffa andra lärare och se hur de jobbar med samma ämne som vi och vilket stöd de har för sitt ämne från universitetet.

Vi hade förberett det material vi skulle använda i undervisningen den vecka bl a genom att skicka material mellan föreläsarna från de olika länderna som skulle vara med.

Då det var Danmark vi var i så behövdes inte visum, vaccinationer etc...

Undervisningen var på engelska, men då vi för det mesta undervisar på engelska så krävdes ingen förberedelse.

Reflektioner

Positivt är att möta andra lärare runt om i Europa och se hur de arbetar. Man får chans att också diskutera eventuella gemensamma framtidsprojekt. Negativt är att man förlorar tid hemma och måste jobba igen den tid man var borta.

Undervisning

Detta var en sommarkurs inom folkhälsonutrition som går ut på att studenterna i grupp skall få gå igenom alla stegen med att fylla i och utvärdera en ansökan om medel från EAHC (Executive Agency for Health and Consumers) inom Europeiska kommissionen.

Projektet fokus skall ligger på bättre matvanor och ökade fysisk aktivitetsvanor. Grupparbetet varvas med intressanta föreläsare från bl a WHO, EU och andra europeiska universitet som berättar om hur deras organisationer jobbar med folkhälsonutritionsfrågor.

 

Lärare/studentrelationen är den samma i Danmark som i Sverige.

 

Min roll var att handleda studenterna i grupparbetet med att fylla i en EU-ansökan, lyssna på presentationer och skapa en hemtenta med bedömningskriterier.

Undervisningstimmar

 Jag undervisade ca 45 timmar under 8 dagar, 100% handledning. Sedan umgicks vi med lärare från Aalborg universitet under kvällarna.