Reserapport - KI-student
New York Presbyterian Hospital på Manhattan
Lärosäte: Cornell University, Weill Cornell Medical College
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 18/19
Namn: André Hermansson
E-postadress: andre.hermansson@stud.ki.se

Innan avresa

Jag valde att åka på utbyte till Weill Cornell Medical College (WCMC) i New York för att jag ville besöka och lära känna New York. WCMC och de sjukhus som är kopplade till universitetet har gott anseende, och jag tyckte att det skulle vara spännande att se hur den amerikanska hälso- och sjukvården fungerar i USA och världsmetropolen New York. 

Utöver informationen som fanns tillgänglig från KI:s webbsida om utbytesstudier fanns det även en portal som innehöll mer detaljerad information, bland annat om ansökningsprocessen och vilka placeringar/electives som fanns att välja bland. Informationen på KI:s och WCMC:s webbsidor täckte det mesta som man behövde veta. 

Den administrativa processen upplevde jag ganska omständlig och omfattande i och med att det fanns en lång lista av dokument, webbkurser, ansökningsformulär och annat som förväntades från både KI och WCMC. Kommunikationen med handläggaren från WCMC var vid flera tillfällen lite av en utmaning, men personen ifråga svarade snabbt på mejl och avsatte även tid för Skypesamtal, vilket var mycket uppskattat. 

Som exempel på saker som behöver förberedas så förväntar sig WCMC bl.a. att man ska genomgå flera onlinekurser kring t.ex. hygienrutiner och patientsäkerhetsrutiner/-föreskrifter. För att göra praktik i New York behöver man även genomgå en kurs om smittskydd och vårdrelaterade infektioner, och skicka en ansökan till stadskontoret. För denna ansökan behöver man utfärda en check på 30 USD, vilket kan vara svårt att lösa på distans om man inte känner någon som är bosatt i USA. Precis som för många andra utbyten krävdes även dokumentation på att man hade förhållandevis heltäckande vaccinering, vilket kan ta tid och pengar för att få iordning. 




Ankomst och registrering

Vid ankomsten fanns en obligatorisk uppstartsträff. Denna skedde för mig på en torsdag, och efterföljande måndag började första dagen på praktiken. Denna innehöll sparsamt med innehåll som hade koppling till själva praktiken på sjukhusen, utan bestod framförallt av en genomgång, ledd av utbyteskoordinatorn, där hon berättade om olika tips på aktiviteter man kan göra i staden, och olika saker där det går att få reducerat pris som student. Det som jag uppskattade med introduktionsdagen var att även andra utbytesstudenter var samlade. Ca 20-25 stycken studenter och som representerade ca ett dussin nationaliteter från världens alla hörn. Utbyteskoordinatorn utsedde en "Whatsapp"-ansvarig bland oss studenter som fick i uppgift att skapa en gemensam chatt för alla utbytesstudenterna. Detta gjorde det enkelt för oss att nätverka och hitta på aktiviteter tillsammans under utbytet, vilket var kul och berikade hela utbytet. 

På måndagen när jag skulle börja min första elective var det svårt att hitta rätt på sjukhuset, och personen som hade ansvar för att välkomna mig till Presbyterian på Manhattan hade fastnat i trafiken, så jag fick vänta på honom nästan hela förmiddagen. Det var en person anställd på sjukhuset med ansvar för att koordinera både inkommande utbytesstudenter och de amerikanska studenterna som läser läkarutbildningen vid WCMC. Personen i fråga var ny på jobbet, och när han kom fram visade det sig att jag skulle vara placerad på en annan klinik än den jag hade fått besked om att jag var accepterad till. På eftermiddagen ansluter jag till en kirurgisk mottagning där den studentansvariga överläkaren inte visste om att jag skulle komma. Introduktionen till den andra placeringen blev betydligt bättre, och skedde på ett mycket mer strukturerat sätt, men för att undvika liknande händelser vill jag tipsa om att det kan vara en god idé att leta fram namnet på den ansvariga överläkaren på den klinik du ska vara på för att upprätta mejlkontakt i god tid innan praktiken sätter igång.

Ekonomi

Boendet för mig kostade 1500 USD i månaden för ett litet rum på Upper West side intill Central Park, i en delad lägenhet med tre andra "young professionals". Det finns billigare alternativ, men vill man ha en egen mindre lägenhet får man nog räkna med att betala kring 2100 USD i månaden. Ett tips för att hitta boende kan vara att använda Roomi (www.roomiapp.com), där det går att hitta boende genom företag såväl som privatpersoner, ofta som inneboende i en lägenhet. 

Tunnelbanekortet kostar ungefär som i Stockholm. Jag valde att köpa en cykel på Craigslist för 60 USD och cyklade sedan nästan varje dag över Central park och vidare till sjukhuset. När jag var i Queens på andra delen av praktiken använde jag shuttlebussen som avgår på helt OK tider mellan sjukhuset på Manhattan resp Queens.

Maten i livsmedelsbutiker kostar ca 1,5-2 ggr så mycket att köpa i matbutikerna jämfört med Stockholm, särskilt om man handlar på Manhattan. Vill man hålla utgifterna för mat nere går det att äta mycket bagels med cream cheese och pizza slices. Bra för plånboken men sämre för blodkärlen. 



Boende

Se ovan.

Studier allmänt

Den amerikanska läkarutbildningen (med school) är bara fyra år lång, men kräver att man har en kandidatutbildning klar innan man börjar med school. Sammantaget tar det ungefär lika lång tid att bli färdig doktor som i Sverige. 

En skillnad mellan den amerikanska och den svenska utbildningen är att amerikanska studenter på ett mer uttalat sätt förväntas prestera och visa deras kapacitet för att komma vidare i karriären, särskilt i slutet av utbildningen.  Alla amerikanska studenter behöver göra en eller flera s.k. sub-internships ("Sub-I:s"), som sista steg i utbildningen, för att få referensbrev och en fot in på den klinik där de vill söka residency/specialisttjänstgöring. Det kan betraktas som en provanställning i fyra veckor, där man förväntas göra arbete motsvarande en underläkare/AT-läkare, och även många utländska studenter som är intresserade av att göra residency i USA genomför dessa. När jag kom till min första placering på plastikkirurgen blev jag presenterad som en sub-intern på kliniken, och hade inte riktigt fattat vad det innebar. För att tydliggöra vilka förväntningar du har på utbytet, och vad handledarna kan förvänta sig av dig, kan det vara en god idé att innan eller i början av praktikerna kommunicera med dina handledare hur du ser på utbytet och ifall du är intresserad av att söka residency i USA eller inte. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI
4 veckor plastikkirurgi på Manhattan
Den första delen av utbytet gjorde jag fyra veckor plastikkirurgi på Presbyterian på Manhattan, som är ett stort universitetssjukhus. Dagarna började ca halv 6 på morgonen, och de flesta stannade till 18-19 eller senare. Praktiken på den plastikkirurgiska kliniken var ett bra sätt att få vara med och assistera i op-salen många timmar, många dagar i veckan. På plastikkirurgen var det en stor bredd och variation i typen av operationer som genomfördes, även om en stor del av fallen handlade om bröstrekonstruktioner av olika slag. 

4 veckor på akutemottagningen i Flushing, Queens
Den andra delen av utbytet var jag på akutmottagning i Flushing, som också kallas för "riktiga chinatown". Det var en akutmottagning med hög aktivitet, och där många av patienterna bara pratade kinesiska eller spanska. Jag roterade mellan trauma/critical care-pass, vanliga pass på vuxenakuten, nattpass samt pass på barnakuten. De flesta av passen var 12-timmarspass, men jag var bara schemalagd tre dagar i veckan. Under dessa pass träffade jag löpande patienter och var ansvarig för att ta anamnes, göra status och sedan rapportera till ansvarig handledare. Vi fick inte tillåtelse att dokumentera av juridiska skäl, och handledaren skötte även beställning av undersökningar och prover m.m. Sjukdomspanoramat var brett och det fanns gott om både vanliga och akuta/allvarliga fall, vilket var väldigt bra för lärandet. Det fanns även gott om möjligheter att utifrån intresse öva färdigheter såsom att sätta PVK, suturera, sätta KAD m.m. Utöver dagarna på akuten var det varje vecka en heldagskonferens på onsdagar, som ägnades åt simuleringar i procedurer/tekniska färdigheter, OSCE-liknande patientsimulationer, föreläsningar och liknande. 

Språk och kultur

Jag upplevde att det fungerade bra att kommunicera med kollegorna och patienterna, eftersom språket var engelska. Ibland kunde det vara svårt att hänga med och vara delaktig i jargong, snabba meningar och det engelska medicinska fackspråket. Ett tips kan vara att i förväg t.ex. lyssna lite på amerikanska medicinska podcasts, t.ex. EM Clerkship om du är intresserad av akutmedicin. Och att försöka hitta glosor och lära några av de vanligaste medicinska förkortningarna som det kryllar av i journalanteckningarna. 

När jag var på akutmottagningen i Queens talade ca hälften av patienterna ingen engelska, utan ofta bara spanska eller kinesiska. Eftersom jag inte talar något av språken påverkade det förstås hur samtalen flöt på. Tolkstöd fanns tillgängligt på videolänk i iPads som man kunde rulla runt på akutmottagningen, vilket var smidigt och till stor hjälp i samband med anamnestagning och andra samtal med patienterna. 

Fritid och sociala aktivteter

Vi hittade på aktiviteter inom utbytesstudentsgruppen, vilket var väldigt kul. Bland annat gick vi och åt på matmarknaden Smorgasburg, och tittade på utställningar på MoMa-museet. Utöver detta umgicks jag även mycket med de två andra studenterna från KI som var på plats på Albert Einstein-utbyte, och en svensk vän som bor i New York. Vi KI-studenter åkte bland annat på helgutflykt till Washington DC, och till New Hampshire över påsk, där vi passerade Boston och New Haven på vägen upp och ned. Jag sprang Brooklyn halvmaraton, och hängde vid två tillfällen på Rockaway Beach där de bl.a. har en trevlig surfklubb. Det var kul att upptäcka de olika stadsdelarna, som har väldigt olika karaktär - från Flushing i Queens till Harlem, Upper West Side och de olika delarna nere down town. 

Sammanfattning

Utbytet till New York har varit en spännande och lärorik avslutning på läkarprogrammet! Förutom nya medicinska kunskaper och färdigheter har erfarenheterna från utbytet gett mig nya perspektiv på hur hälso- och sjukvården kan fungera, och hur man kan utöva sitt arbete som läkare, som jag tror kommer att påverka mig i min fortsatta yrkesroll på ett positivt sätt.

Om du är intresserad av att göra utbyte i New York kan jag varmt rekommendera dig att söka till WCMC, och särskilt för akutkursen i Queens.