Reserapport - KI-student
Lärosäte: The University of Sydney
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 18/19
Namn: Sara Rindborg
E-postadress: sara.rindborg@stud.ki.se

Innan avresa

Jag hade sedan de första terminerna tänkt att jag ville åka på utbyte under sista terminen, och gärna någonstans långt bort. Jag funderade på USA, Nya Zeeland och Australien, men bestämde mig tillslut för att jag trodde att livsstilen i Australien skulle passa mig bäst. Alla jag känner som varit i Australien ett längre tag har kommit hem och varit helt frälsta, och jag var väldigt nyfiken på att se om hypen om landet var sann. Jag hade tidigare gjort ett utbyte till Paris under termin 9, vilket var helt underbart, och jag var så sugen på att åka iväg igen! För vissa utbyten till ställen som är populära att göra utbyten till behövs ofta en viss merit från KI, men även internationell prägel räknas som ett plus, så kolla upp och se till att skaffa allt detta i god tid under din tid på KI om du vill göra ett utbyte till ex USA eller Australien då dessa brukar vara populära. Ansökan till utbyte görs nästan ett år i förväg, håll ögonen öppna efter ett mail från KI med all info om vilka papper som behöver skickas in och när sista datum för det är. Gör inte ansökan i sista stund då ett av dokumentet som ska skickas med är ett personligt brev/motivationsbrev, och det är bra att lägga lite tid på. När man har blivit antagen från KI börjar ansökningsprocessen till The Univeristy of Sydney, Northern Clinical School. Man får ett mail från deras internationella handläggare med information om vad som ska göras. Infon innefattar: 

  • Kurser under utbytet - Man får en kurskatalog bifogad, och för att få förtur innan de australiensiska studenterna får välja ska man skicka in sitt önskemål om vilka kurser man vill läsa innan ett visst datum. 
  • Vaccinationer – dina vaccinationer måste vara uppdaterade med skydd mot bland annat Hep B, difteri, stelkramp, kikhosta. 
  • Visum – man behöver absolut INTE skaffa studentvisum som kostar ca 5000kr, det används om man ska plugga flera år i Australien och innebär massor av jobb med prover, lungröntgen etc. Ett vanligt turistvisum fungerar alldeles utmärkt, man får plugga 3 månader på det, och det är helt gratis. Vi kollade upp detta väldigt noggrant då de flesta tidigare studenterna som åkt till Australien skaffade det dyra visumet, och vi fick intygat från ambassaden och från utbyteshandläggaren i Australien att det INTE behövs. Så kör på turistvisum!
  • Utdrag ur svenska polisregistret på engelska – skickas till internationella handläggaren i Sydney. 
  • Utdrag ur australiensiska polisregistret – National Police Check (NPC). Måste skaffas även om man aldrig varit i Australien. Tar ett par dagar att få, så beställ i god tid. Ta med originalet till Sydney, det ska visas upp för utbyteshandläggaren under första dagen.

Ankomst och registrering

Det är rätt så skönt att anlända till Australien några dagar innan skolan börjar så att man hinner komma över sin jetlag lite, skaffa sim-kort, busskort etc. Vi anlände på lördagen och började på måndagen. På måndagsmorgonen mötte den internationella handläggaren oss, visade oss runt, hjälpte oss att skaffa passerkort etc. Han vill se originalversionen av NPC, så se till att ha med det. Kan även vara bra att ha med utdraget ur det svenska registret och sina vaccinationspapper vb. Den internationella handläggaren finns sedan till förfogande under hela utbytestiden och skickar ut infomail varje vecka, och om man behöver hjälp från honom är det bara att gå till hans kontor som ligger i samma byggnad som studenternas lunchrum. 

Inför alla placeringar där man ska vara med på op måste man gå på en ”scrubbing and gowning session” där man visar att man kan steriltvätta sig och klä sig själv på ett bra sätt, det får man info om första dagen när man kommer dit. 

Ekonomi

Boende i Sydney är extremt dyrt, det går inte att komma ifrån oavsett hur man löser sitt boende. Mat i affären och att gå ut och äta kostar ungefär som hemma, men vi gick ut och åt mycket mer där än vad vi brukar göra hemma, så då rinner ju pengarna iväg rätt så snabbt. Tips är att ta med lunchlåda till sjukhuset (lunchrum med micro finns) samt om man ska ut på olika dagsturer på helgerna, på så sätt kan man spara ganska mycket pengar. 

Passa på att göra längre resor på söndagar – alla resor med kommunaltrafik är mycket billigare då!

Boende

Boende i Sydney är som sagt väldigt dyrt, det går inte att komma ifrån. Vi hyrde 2 olika lägenheter via Airbnb i 1månad styck, båda i närheten av Darlinghurst/Potts Point. Det hade absolut funnits billigare alternativ, men vi tyckte det var rätt skönt att ha boendet ordnat när vi anlände så att vi slapp börja leta lägenhet då (speciellt med tanke på att man gör IST precis innan man åker, så man är rätt slut när man kommer hit). Om man har lite is i magen kan man bo på hostel första nätterna och gå på olika visningar för shared flats när man kommer dit (dessa fungerar i princip som en intervju där man går och kollar på lägenheten och ser om man klickar med de som bor där, sen avgör de om du får bo där eller ej). Ett tips är att hålla ögonen öppna på ”Svenskar i Sydney” på facebook, där postas ganska mycket om olika shared flats. 

Området runt sjukhuset är inte speciellt kul, så jag hade absolut rekommenderat att man bor söder om Harbour Bridge i något av alla härliga områden (alternativt ute i Manly) och tar tåget till sjukhuset, det går supersmidigt!

Om jag hade åkt hit igen hade jag gärna bott i Manly, men då ska man gilla att leva strand-livet och att ha lite längre in till stan, annars är det bättre att bo i stan och ta färjan ut till Manly. Från Manly går en buss direkt till sjukhuset, så det är smidigt att åka däremellan.

Studier allmänt

Jag upplevde att upplägget på studierna med en kombination av teori och praktik var rätt så likt i Sydney som i Stockholm, men som sistaårsstudent i Sverige gör vi väldigt mycket mer i praktiken än vad läkarstudenterna som går sitt sista år i Australien gör - jag upplevde att de befann sig mer i bakgrunden. Som sistaårsstudent i Sverige har vi ju ofta haft våra egna patienter på avdelning och mottagning med uppbackning av handledare, här var det överläkaren som undersökte alla patienter medan underläkaren fick skriva alla anteckningar och studenterna stod och lyssnade i bakgrunden. Underläkarna och studenterna förväntades däremot utföra vissa uppgifter som sjuksköterskor gör i Sverige, ex ta blodprov (allt görs i vanliga kläder och ibland utan handskar...). Däremot kunde man bli mer utfrågad gällande teori än vad vi ofta blir i Sverige. 


Som student i Sydney hade man inte ett inlogg till journalsystemet, så det gick inte att själv läsa på patienterna inför ronden, utan det var bara att lyssna på vad överläkaren sa och försöka hänga med, för rätt som det var så kom det en fråga. Journalanteckningarna är upplagda på ett helt annat sätt, så kolla på tidigare anteckningar för att se hur de är upplagda om man ska skriva nya anteckningar. 


Varje vecka (tisdag lunch för vår del) var det grand rounds för alla studenter och läkare som ville; då hölls det en presentation om ett specifikt ämne och bjöds på lättare lunch. Jag skulle rekommendera att gå på det, det är kul att träffa alla andra studenterna och läkarna som är där!

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 11 på KI

Under tiden på Royal North Shore Hospital gör man 2 olika clinical rotations om 4 veckor vardera. Jag började med 4 veckor kardiologi följt av 4 veckor gyn/obstetrik. 


Kardiologi

Under min tid på kardiologen hade jag CCU (cardiac care unit) som min bas, och det var där jag spenderade merparten av min tid. Där på hjärtavdelningen gick arbetet framförallt ut på att ronda patienter och ha hand om deras behandling, precis som på en svensk vårdavdelning. Under min tid där var det alltid en annan australiensisk student på avdelningen samtidigt som jag. Det team jag var med i bestod av en överläkare, en ST och oss två studenter. Det var ingen rond tillsammans med sjuksköterskorna, utan ST-läkaren tog med sig en bärbar dator, och sen gick vi 4 (de 2 läkarna, den andra studenten och jag) runt till patienterna. Ronden bestod av att överläkaren pratade med patienterna och undersökte dem, och sen sa överläkaren åt oss att lyssna/undersöka om han tyckte att han hittade några intressanta fynd. Under tiden stod ST-läkaren och frenetiskt skrev daganteckningar, remisser etc för att dessa skulle vara klara innan vi gick vidare till nästa patient. Deras anteckningar är mycket mer kortfattade, och hälften av dem skrivs på dator och hälften på olika lösa papper som sätts in i en pärm. Kommunikationen med syrrorna var i princip icke-existerande, syrrorna fick gå och läsa de papper eller de anteckningar som läkarna hade skrivit i datorn. Jag tyckte detta var helt sjukt, men de sa att det är bara så systemet fungerade här för dem. Under ronden kunde överläkaren förutom att säga åt oss att lyssna på intressanta fynd quizza oss på EKG samt EKO och angio-sekvenser. När ronden är klar (den kan vara klar allt mellan 11 och 15) kan man gå ner och kolla på EKO, stress-EKO, angiografi etc. Varje vecka har de journal-club och föreläsning inom ett nytt ämne, vid båda dessa tillfällen serveras gratis frukost eller lunch. 


Gyn/obstetrik

Första dagen på gyn/obs fick jag ett schema över vad som pågick på kliniken under veckorna och vilka tider. Där fanns mottagning, privat mottagning, operation, planerade kejsarsnitt, förlossning, möten och sammankomster etc. Min handledare och framförallt en annan supertrevlig överläkare var otroligt måna om att jag skulle få se allt och att jag skulle ha en bra tid på gyn/obs, och jag fick välja fritt var jag ville vara under dagarna. Detta var otroligt bra, jag fick möjlighet att känna efter vad jag hade sett minst av och vad jag ville lära mig mer av, och på så sätt kunde jag verkligen optimera tiden och lära mig så mycket som möjligt. Min handledare och den andre överläkaren (som egentligen fungerade mer som min handledare) var båda inriktade på gyn-onko, men det fanns även generell gyn-mottagning. Flera av överläkarna jobbade delvis på Royal North Shore som är ett kommunalt sjukhus, men sen hade de även en privat klinik vid sidan av dit vi studenter som var på gyn samtidigt turades om att gå. Det var intressant att få se både den kommunala och privata vården i Sydney. På operation och snitt fick man (precis som i Sverige) vara med och assistera, men jag upplever att man får göra mer som student i Sverige. Efter en operation var det exempelvis ST-läkaren med kortast erfarenhet som fick sy igen op-såret, innan dess hade hon knappt fått göra någonting under operationen, och då hamnar man som läkarstudent ännu längre ner i prioritetsordningen för att få göra något. Alla som jobbade på gyn var otroligt trevliga och välkomnande, det var en mycket bättre stämning mellan personalen och alla olika yrkeskategorier än på kardiologen, och de var väldigt måna om att jag och de andra studenterna skulle trivas och lära oss mycket. 

Språk och kultur

Inför utbytet tänkte jag att ”det är inga problem, det är bara engelska”, men faktum var att det var svårare än vad jag hade förväntat mig med den australiensiska accenten. Det tog lång tid innan jag helt hängde med på vad de sa när de pratade ”medicinsk engelska” på sjukhuset (det blir ju en helt annan grej än social engelska när man träffar folk ute på stan). Ofta pratade alla väldigt fort, använde mycket förkortningar, och sen blev det ju inte lättare i op-salen när alla hade munskydd. Återigen gör lärandemiljön väldigt mycket här, på gyn där alla var supertrevliga kunde jag fråga om allt jag inte förstod, och då gick det hur bra som helst, medan på kardiologen kunde jag säga till min ÖL att jag hade svårt att förstå när det gick så fort och med så mycket förkortningar och upprepade gånger be honom prata lite långsammare när han frågade mig något, men det struntade han fullständigt i. 


En kulturkrock var att till skillnad från i Sverige så hade vi våra privata kläder på oss hela tiden (förutom på operation, det var enda tillfället då man hade scrubs). Detta kändes otroligt märkligt, ffa på gyn vid olika undersökningar, men för dem var det helt naturligt. Stilen var kostymbyxor, svarta jeans eller kjol med skjorta/blus alternativt tröja eller lite längre klänning. Det var väldigt blandat vad folk på sjukhuset hade på sig, både gällande kläder och skor. Man står upp väldigt mycket, så jag körde gympaskor hela tiden vilket fungerade superbra.

Fritid och sociala aktivteter

Det fanns en facebookgrupp och en whatsappgrupp för alla utbytesstudenter som var där samtidigt, och sen var det samling på en bar för alla som ville 1 gång/vecka. Utbyteskoordinatorn skickade ut mail till alla varje vecka om vilken bar som gällde den veckan. Det erbjöds inte någon idrott via skolan, men det finns hur mycket gym, yoga- och pilatesstudios som helst i Sydney, sen är det otroligt fint att springa i botaniska trädgården och de andra parkerna. Vi hade ett litet utgym och tennisbanor nere vid vattnet i parken där vi bodde (Rushcutters Bay park), så vi körde mest där. Ute i Manly finns det massor av beach volley-planer som är fritt fram att använda. Ute i Manly kan man hyra våtdräkt och bräda på massor av olika ställen om man vill surfa (även i Bondi och Coogee). En otroligt rolig sak som vi körde ett par gånger är ”no lights no lycra” vilket är ett koncept där man kör 1 timme dans i en helt mörk lokal med superhög musik. Alla har på sig träningskläder och dansar järnet och kör sina fulaste moves i och med att ingen kan se en, det är sjukt kul! De kör det på 3 olika locations i Sydney varje vecka, så kolla var och när det är.

Passa på att upptäcka staden medan ni är där, det finns så mycket att se! Mina handledare på gyn skickade ofta ut mig för att se staden om det var lite att göra, så jag fick ganska mycket fritid och möjlighet att upptäcka staden. 

Några tips på saker att göra är:

  • Bondi to Coogee walk – promenad längs stranden och klipporna, ca 6km. Superhärlig, vi gick den massor av gånger!
  • McIvers Baths – bara för tjejer. Det enda ”kvinnobadet” som finns kvar i Sydney, man betalade 2 dollar och fick tillgång till ett superfint klippbad med havspool.
  • Bondi poolen – åk dit suupertidigt och se soluppgången där, simma några längder och gå in i bastun. Sen kan man äta frukost på Cali Press, de har sjukt goda smoothies och acai bowls. 
  • Manly beach – en av mina favoritstränder, en helt annan stämning än Bondi och Coogee, kul att prova alla av dem och se vilken man tycker bäst om! 
  • Blue Mountains – så härligt och vackert! Tåget går hela vägen upp dit, så ta en tidig morgon och gör en dagsutflykt eller sov en natt där. Vi hyrde cyklar och cyklade runt, det var superhärligt för att hinna se lite mer. 
  • Royal National Park – det finns olika trails inne i parken, vi gick ett mer inne i parken och en trail längs med kuststräckan. Den längs med kuststräckan är MAGISK, jag skulle verkligen rekommendera den, det är av de bästa sakerna vi gjorde i Sydney. Det är långt, tror vi gick något i stil med 45000steg och över 200 våningar, men det är galet fint! Ta tåget riktigt tidigt till Otford och gå sen norrut längs kusten till Bundeena wharf där man tar färjan över till Cronulla, sen kan man ta tåget hem därifrån. OBS om man ska göra den vandringen är att ge sig ut tidigt så att det inte hinner bli mörkt, kolla tåg och färjor i förväg då de inte går så ofta, ha med cash till färjan (de tar ej kort), ladda ner kartorna i förväg (finns ofta inte täckning inne i parken) och ha med mycket vatten (det finns inga vattenpåfyllningsstationer – de finns annars nästan överallt i Sydney). 
  • Operahuset – ett must see
  • Botaniska trädgården – jättestor och superfin! Perfekt att promenera eller jogga i.
  • Rose Bay to South Head – man går delvis i ett litet naturreservat och delvis inne bland husen. Superfint! Camp Cove stranden är supermysig, och kiosken i hörnet av stranden har en hemgjord lemonad som är ett måste att prova på. · 
  • The Butler – superhärlig restaurang, be om ett bord ute på terassen där man har utsikt över hela Sydney.
  • Palmer&Co - jättenajs bar
  • The Lookout café – supermysigt frukost/lunchställe i Beare Park där man sitter precis vid vattnet
  • Glebe market och Paddington market på lördagarna är supermysiga och man kan göra många fynd 
  • Taronga zoo – värt ett besök

Royal National Park

Sammanfattning

Utbytet i Sydney var helt fantastiskt, staden är helt underbar och människorna är SÅ trevliga, jag rekommenderar verkligen alla att åka dit! Utbytet hade en perfekt kombination av tid på sjukhuset och möjligheten att lära sig massor där och fritid med möjlighet att upptäcka staden, människorna och kulturen. En viktig del när man åker iväg på utbyte är ju att få ta del av allt som landet och staden har att erbjuda, och då är ju tiden utanför sjukhuset lika viktig som tiden på sjukhuset. Det var helt underbart att få avsluta 5,5 år på KI med den här upplevelsen!