Reserapport - KI-student
Staden Burgau
Lärosäte: Universidade de Lisboa
Utbildningsprogram: Tandhygienist
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 18/19
Namn: Naomi Tsegai
E-postadress: naomisamuel82@yahoo.com

Innan avresa

Jag har vetat att jag sedan starten av Tandhygienistprogrammet på Karolinska institutet att jag ville göra ett Erasmus studentutbyte. Den största anledning till att jag sökte till utbytesstudier var för att kunna applicera mina kunskaper som jag har fått på KI i ett helt annat land. Jag var intresserad av att se hur mitt framtida yrke se ut i ett annat EU land. Jag har varit intresserad av att jobba utomlands i framtiden och detta skulle hjälpa mig att få en inblick i vad min framtida arbetsplats skulle kunna se ut. KI gjorde det svårt för mig att välja vart jag kunde åka. Alla länder var unika på deras egna sätt, men det mörka vintervädret här hemma i Sverige fick mig att välja något varmt land med skillnader  såväl socialt som inom odontologin.

Av dessa anledningar valde jag Lissabon i Portugal som mitt Erasmusutbyte. Jag har  tidigare hört bra rykten om universitet och tandhygienistprogrammet från en före detta utbytesstudent som var vid Karolinska Institutet. Studenten berättade om att det fanns bra möjligheter  att kunna utveckla sig kliniskt då det är  fokus på klinikarbetet med väldigt duktiga lärare på plats. Eftersom jag  under hela utbildningen längtat efter mer klinik och mer patientkontakt blev jag såld direkt.

 

Jag kände till att flera personer var intresserade av att söka till Lissabon och att det blev  konkurrens, men tack vare mitt engagemang som studentrepresentant och aktiv medlem vid odontologiska föreningen fick jag besked om att jag skulle få åka på utbyte till Portugal perioden februari till maj 2019. Beskedet kom ett halvår innan avresedatum och då fanns det god tid att förbereda sig och att skicka ansökan till den mottagande skolan i Lissabon. Under höstterminen förberedde jag mig inför resan under vårterminen. Allt var tydligt och jag tyckte det var enkelt att få hjälp med allt pappersarbete, både från lärare och vår internationella koordinator. Kommunikationen med Lissabon universitet gick bra vilket betyder att jag fick mitt besked från dem i god tid. Detta gav mig en chans att titta på boende och flygbiljetter redan i oktober. Jag, tillsammans med en skolkamrat från KI, bestämde att försöka finne en lägenhet som vi både skulle dela på och det gjorde vi via appen ”airbnb”, mer om detta kommer jag berätta senare under rubriken boende.  

 

En av många positiva saker med Lissabon Universitet är att man inte behöver några särskilda vaccinationer eller hälsointyg inför sin ankomst. Det man bör tänka på dock är att de portugisiska tandhygieniststudenterna köper sina egna klinikkläder, så glöm inte att låna klinikkläder från KI senast en vecka innan resan. Dessutom äger studenterna sina egna visir och patientens dukhållare, så se till att du tar med dig dem också. På skolans klinik bör man helst ha vita stängda skor och om dina klinikskor är öppna här i Sverige ska du se till att du inte tar med dig de. Studenter hade även sina egna handspeglar som de använde vid instruktion och övning med patienter, så om du har möjligheten skulle jag rekommendera dig att ta med dig din egen spegel.

 

När det kommer till staden Lissabon så kände mig trygg vart jag än gick, men var försiktig med ficktjuvar! Lärarna i skolan var mycket hjälpsamma och gav oss utbytesstudenter rekommendationer.Vilka platser man kunde besöka samt vilka delar av staden man skulle undvika. Om man har tid över innan resan skulle jag starkt rekommendera att göra en ”research” på staden Lissabon. Bestäm dig för vad du vill se, vilka stränder du vill besöka och vilka städer i närheten du vill upptäcka. När man väl är i Lissabon, så går allting fort och man är hemma igen. En viktig sak man måste tänka på är att ha med sig kontanter eftersom nästan alla restauranger, mini marknader, bussar och tramps kommer inte acceptera kortbetalning. Dessutom är det bra att ta med sig ett ID foto som ska användas senare för att ansöka om kollektivtrafikens månadskort. Det finn annars en Photo Booth nära stationen där man skaffar sig kortet och kostar 5 euro.

Ponte 25 de Abril

Ankomst och registrering

På Arlanda  flygplats i Stockholm växlade vi  svenska Kronor till euro för vi ville slippa leta efter en bankomat som accepterar våra kort i Lissabon. Men vi insåg senare att det finns många bankomater som tar emot Visa kort och Mastercard.

 

Min studiekamrat och jag anlände till huvudstaden Lissabon den 11 februari och vi skulle börja på skolan den 13: e. Vi hade  en dag på oss att komma i ordning, vilket blev för stressigt och därför skulle vi rekommendera att man åker till Portugal ytterligare några dagar tidigare. När vi först kom till skolan var det inte så lätt att hitta vår byggnad, vi gick runt flera minuter på campusområdet där flera fakulteter hade sina skolor. Jag rekommenderar därför att gå ut hemifrån tidigt så man hinner gå runt i campus och bekanta sig. Vi träffade vår kontaktperson tillsammans med vår kliniklärare första dagen i skolan. Vi gick igenom vårt schema, fick våra skåp samt skaffade oss skolkortet. Skolan har sina egna nycklar till skåpet som man får i byte mot 5 euro deposition, så man behöver inte ha med sig egna lås. Vår kliniklärare gav oss en rundvandring runt kliniken samt introducerade oss till all trevlig personal, tandsköterskor samt andra lärare.

 

Första veckan var det introduktion av kliniken och den databas som de använder sig av. Vi fick dessutom två dagars språkintroduktion med vår lärare som vi hade stor nytta av då alla patienter pratade portugisiska. Vi fick även auskultera hos äldre terminare för att kunna se hur deras rutiner såg ut på kliniken. Studenterna som vi fick auskultera hos var de som gick på termin 4  eftersom termin 6 var ute på praktik. Detta gjorde att vi hade lärarna för oss själva, vilket vi uppskattade mycket. Däremot var det  svårare att socialisera med studenterna eftersom de var mycket blyga och vågade inte prata engelska, men så småningom blev vi vänner, de visade oss runt i skolan samt bjöd in oss på skolaktiviteter som deras förening arrangerat. 

Skolans huvudentré

Ekonomi