Reserapport - KI-student
17 mai-paraden i Oslo
Lärosäte: Universitetet i Oslo
Utbildningsprogram: Tandläkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 18/19
Namn: Mira Florin
E-postadress: mail@miraflorin.com

Innan avresa

Oslo och Norge var mitt förstahandsval för utbytet, framförallt för att jag hade hört väldigt mycket gott om den kliniska erfarenheten man kan få vid ett utbyte där. 

När man blev antagen till utbyte får man möjlighet att gå på flera informationsmöten där allt förberedande pappersarbete gås igenom så det behöver man inte tänka på att klura ut själv och utbyteskoordinatorn finns alltid till hjälp vid frågor. Innan avresa för samtliga utbyten är det viktigt att tänka på att planera upp alla patientbehandlingar så att du blir klar med det som behövs för att du ska kunna vara borta till kommande höst, eventuellt ge bort vissa behandlingar vid behov. Samla även ihop de blanketter som behövs för exempelvis kliniska prov (går bra på Svenska) om du vill prova att göra dem på utbytet i Oslo. Man kan söka studentboende via studentkåren SiO på https://www.sio.no/bolig. Se till att göra detta så snabbt som möjligt när du vet att du är antagen till utbytet. I Oslo och Norge generellt får man planera att lägga ut lite extra pengar vid utbytet så att börja spara lite extra i månaden är att rekommendera inför utbytet så behöver det inte märkas av så mycket på plats! 

Vi som inkommande från Sverige behövde inga vaccinationer eller genomgå MRSA screening som de andra utbytesstudenterna behövde.

Ankomst och registrering

Innan ankomst fick vi via mail ett introduktionsschema för den första veckan på plats och den första dagen startade med en välkomstlunch där vi fick träffa olika anställda på fakulteten som bland annat hade olika ansvarsområden inom prekliniken, kliniken och administrationen. Vi fick även åka till huvudcampus för Universitetet i Oslo (UiO) för att plocka upp våra studentkort som man behöver för att få tillgång till bland annat kliniken. 

På UiO är det uppdelat precis som hos oss att den Odontologiska fakulteten ligger separat från den övriga verksamheten. Under introveckan fick vi en rundvandring och intro till rutiner i kliniken, på operationssal samt en kurs i journalprogrammet som används, SALUD. 

Vi hade även några dagar på preklin där man egentligen visar att man kan karies och protetik enligt deras riktlinjer. Då de i princip arbetar som vi lärt oss på preklin underlättade det mycket. 

Under introduktionen fick vi också träffa våra faddrar, eller buddies, norska studenter från samma kurs som man paras ihop med. Till sin fadder kan man sedan vända sig om man har några frågor, inte hittar till föreläsningssalen eller behöver hjälp med journalsystemet – ja, you name it.

På preklin hade varje fredag ett antal studenter ansvaret att ta med fika - en bra tradition tycker jag! :)

Ekonomi

Som sagt kostar allt lite mer i Norge och NOK är nu lite starkare än den SEK vilket gör att det kanske försvinner lite mer pengar än man tänker på. Det är därför bra att lägga undan lite pengar innan avresan så det inte tar så mycket på ekonomin. Jag uppfattade det som att allt i snitt kostade ca 1/3 mer – vissa saker var dock ungefär samma pris som i Stockholm och andra betydligt dyrare men räknar man med detta så landar man ganska rätt. Man kan ladda ner appen Studentbevis så fort man blivit registrerad som student vid UiO för att kunna använda sig av studentrabatter. Framförallt är det bra för lokaltrafiken då man får en bra rabatt. Det går bra att köpa biljett via appen RuterBillett så har man alltid resebeviset i mobilen - supersmidigt.

Boende

Boende kan man söka via studentkåren SiO som jag nämnde tidigare. Det är bra att söka så snabbt som möjligt efter du är antagen till utbytet. Själv delade jag ett AirBnB med den andra utresande från Stockholm vilket också var smidigt men såklart dyrare om man inte kan dela på hyran. En svårighet/nackdel som fanns i år i alla fall med studentboendet var att det inte fanns möjlighet att förlänga vistelsen utöver de dagar som man faktiskt gick i skolan. De som bodde på dessa boenden var tvungna att lämna ifrån sig nycklarna under den sista skoldagen men flyget hem gick dagen efter vilket var lite problematiskt. Så det kan vara bra att ha det i bakhuvudet beroende på när man åker hem, att kolla upp något hotell eller AirBnB för sista natten om man inte åker hem samma dag som skolan slutar. Ett tips är att gå med i FB gruppen ”Odontologistudenter ved UiO”, där kan man höra om någon som ska på utbyte från Oslo vill hyra ut sin lägenhet.

Studier allmänt

Vi följde schemat för termin 8 på tandläkarprogrammet. Under denna termin har de mycket klinik på schemat, vi hade fem klinikpass med egna patienter per vecka. Man får utföra vilka behandlingar, terapiplaneringar och undersökningar som helst på varje pass, dock om man har ett väldigt avancerat fall med exempelvis omfattande protetiskt behov får man boka in den patienten när det står Protetik i schemat eftersom då finns det en specialist på plats som kan titta på fallet. Utöver det behöver man inte tänka på vilken ”typ” av klinikpass det är. För varje klinikpass har varje grupp av studenter sin egen instruktör vilket innebär att du har samma instruktörer varje vecka som kan följa upp patienten vid behov. På samma sätt som på kliniken här har man ansvar för att planera för och boka in sina egna patienter. Förutom egna patienter på kliniken fick man även som utbytesstudent vara med och assistera vid op vid ett tillfälle som var inplanerat i schemat. 

För oss var inte föreläsningar och seminarier obligatoriska men det finns en del intressanta saker att gå på ändå så det kan vara värt att kolla in schemat! Ofta hade de en kort föreläsning innan morgonpasset på kliniken som började klockan 9. Undervisningsspråket är norska vilket funkar utmärkt efter man har hunnit anpassa sig lite till språket, men under utbytesperioden har det de allra flesta föreläsningar på engelska så att alla som kommer med Erasmus/på utbyte ska kunna vara med. Något som är väldigt annorlunda rent tekniskt från utbildningen här är att de i Oslo använde fosforplattor, en annan typ av digital röntgen men med separata plattor som måste scannas in var för sig. Man får hämta ut egna fosforplattor vid introduktionen som man sedan får hålla hårt i under utbytet.

Utsikt från skolan

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 8 på KI

Den kursen som vi följde var OD4200 – 8th semester Dentistry vilken går över alla områden som Car, Par, Endo och Protetik. Dessutom Gerodonti på en separat klinik. Samtliga ämnen har man möjlighet att utveckla sina färdigheter kliniskt samt teoretiskt via föreläsningar och seminarier. I denna kurs ingår även viss teoretisk farmakologi samt föreläsningar inom käkkirurgi samt seminarier och olika typer av klinikpass inom samma område. 

Något som saknas i denna kurs jämfört med vad vi läser under T8 på KI är PED och ORT utan detta får man själv höra med utbytessamordnaren i Oslo om hur man kan lägga upp schemat om man även vill ha med detta. Vi fick möjligheten att gå med termin 10 på deras pass, men vi fick själva hitta plats i schemat och se till att det fungerade med tiderna. Väl på plats fick vi först gå vid sidan om när de hade sina egna PED patienter och ganska snabbt fick vi även boka in egna patienter. Då vi inte visste detta förrän på plats fick vi lösa detta även på plats men det är mycket möjligt att man kan förbereda detta tidigare bara man är ute i tid i kommunikationen med universitetet så blir det inte så omständligt väl på plats. 

Det är viktigt att inte glömma bort examensarbetet under utbytesstudierna och under tiden för utbytet ligger deadline för halvtidsrapporten så tänk på att planera upp tiden för att hinna med detta. Vi fick även tentorna som skulle skrivas under utbytesperioden skickade till oss vilket är väldigt smidigt, men igen – glöm inte bort att lägga undan tid för att plugga. Studenterna i Oslo har inga tentor under denna tid och inte utbytesstudenterna heller så schemat är inte anpassat för självstudier på samma sätt som jag i alla fall kände att jag behövde under den tiden så därför kan det vara bra att prioritera lite bland föreläsningar etc för att ge sig själv lite tid att komma ikapp med plugget som rullar på på hemmaplan. Med det sagt så tyckte jag i alla fall att det gick bra att hänga med i både tentaplugg och examensarbete så det är inget man ska vara rädd för tycker jag när man söker utbyte. 


På kliniken arbetar man till en början två och två men man får snart ta in egna patienter så fort man känner sig redo och fått OK av klinikansvarig. Det fanns mycket karies att börja gräva i vilket var bra för mig som tidigare haft väldigt ont om kariespatienter. Endo är också fullt möjligt att få, däremot var det väldigt olika bland utbytesstudenterna om man hann med någon protetik eller inte. Det berodde mycket på vilken patient man fick. 

Det finns även möjlighet att vara med och assistera på parodop om man så önskar. Inom kirurgin får man möjlighet att assistera vid ett operationspass också som består av 2-3 operationer av allt från visdomständer till implantat eller friläggning av och fastsättning av drag på retinerade 3or m.m. Gällande teori och material är mycket likt det vi använder oss av hemma, med några skillnader som man snabbt snappar upp.

En gammal klinikstol på en utställning som vi fick se under introduktionsveckan

Språk och kultur

Kulturkrocken är inte slående när man kommer till Oslo och Norge men det är klart att det är mycket nytt ändå. Norrmän förstår generellt mycket svenska och en del lärare och patienter är själva svenskar så det funkar bra till en början att fortsätta som vanligt. Däremot hade jag vissa patienter som hade norska som andraspråk sa att de hade svårt när man pratade svenska och ville istället att man snackade norsk, så av den anledningen kan det vara bra att försöka snappa upp de vanliga orden och sättet att uttala dem på norska, men det kommer ganska snabbt på plats. 


Exempelord: 

Vanskelig = Svårt 

Midlertidig = Temporär 

Lommedebymålare = Ficksond 

Akkurat = Exakt 

Skranken = Receptionen 

Ett spørsmål = En fråga / Att spørre = Att fråga 

Trenger = Behöver 


Bunad, folkdräkten, används flitigt i Norge vid tillställningar, framförallt vid nationaldagen – 17e mai. Det bjuder till stora festligheter kring den dagen som inte bör missas!

Allmän omröstning med fimpar om Trumps frisyr

Fritid och sociala aktivteter

OF anordnar inte sittningar på UiO på samma sätt som på KI vilket var lite synd. Den första helgen på plats anordnas dock en vandring till tannlegehytte som är tandläkarstudenternas stuga, där åker sångboken fram till middagen! Tänk på kläder efter väder dock – och en bra sovsäck. Puben var öppen på fredagar till Fredagspils men tillströmningen dit var inte jättestor. Till 17e mai däremot anordnas champagnefrukost med buffebord som jag rekommenderar som en start på dagen tillsammans med de andra studenterna – man kommer verkligen in i dagens stämning. 


Det är som sagt en lite högre prisklass i Oslo och det gäller verkligen när det gäller uteliv, och det blir inte mycket dyrare än området kring Akerbrygge men det är så värt att strosa omkring där ibland eller ta en middag. Det är verkligen ett fint område, särskilt när solen tittar fram. Ett tips är att det går en hel del färjor från just Akerbrygge till olika öar precis utanför Oslo, dessa ingår i kollektivtrafiken så det är bara att hoppa på och ta med lite picknick! 


Om man vill hänga med på olika event för utbytesstudenter finns det olika grupper på facebook framförallt för erasmusstudenter i Oslo som kan vara värda att kolla in. Detta år var det även en hel del andra utbytesstudenter som kom samtidigt som vi och eftersom man har introveckan tillsammans hinner man bli en ganska tight grupp och vi hittade på en del aktiviteter och tacokvällar tillsammans. '


Förutom Akerbrygge rekommenderar jag en tripp via spårvagn till Ekebergparken skulpturpark som även har en restaurang med underbar utsikt över staden. Ett besök till Vigelandsparken är också att rekommendera. Över huvud taget är modern konst en självklar del i stadsbilden i Oslo vilket jag tyckte jättemycket om.

Oslos Operahus

Sammanfattning

Även på ett utbyte till ett ställe så nära Sverige och Stockholm som Oslo så kände jag verkligen att utbytet gav mig så många nya upplevelser och erfarenheter. Att byta miljö, träffa människor från olika delar av världen och ta del av deras erfarenheter, att arbeta med nya patienter, med nya rutiner, nytt journalsystem och röntgensystem etc. gav mig personligen väldigt mycket. Vad jag också upplevde på kliniken i Oslo var att mer ansvar låg på studenterna för undersökning, behandling och planering. Det antogs att man kunde mycket vilket gjorde att ens kunskaper verkligen sattes på prov och det var väldigt utvecklande kliniskt. 


Något som också är positivt med att så mycket ändå är sig likt är att tillgodoräknandet (trots att det i skrivande stund ej är helt färdigställt) av kliniska kurskrav och prov vad jag förstått underlättas vilket känns skönt. Det går även att begära ut journalanteckningar och liknande på originalspråk vilket gör att man undviker mycket administration i dokumentationen. Med GDPR i full effekt var det dock inte helt enkelt att få ut all dokumentation som krävs så det kan vara bra att förbereda för detta i god tid tillsammans med utbytesansvarig vid UiO. Generellt är det bra att vara medveten om att administrationen kring utbytet kan ta en del av din tid, dock tycker jag i efterhand att det var klart värt det, men ändå något som är bra att tänka på inför utbytet. 


Slutligen vill jag säga att utbyteskoordinator, instruktörer (kliniska lärare), studenter och framförallt de som var ”extra” ansvariga för vår erasmusgrupp gav ett varmt mottagande och man kände sig snabbt hemma i byggnaden. Hade man frågor visste man vem man kunde vända sig till och fick snabbt hjälp. Det var generellt en väldigt familjär stämning på skolan vilket verkligen uppskattades!

En av många skulpturer i Vigelandsparken