Reserapport - KI-student
Lärosäte: Monash University
Utbildningsprogram: Psykolog
Utbytesprogram: INK
Termin: Hösttermin 18/19
Namn: Sandra Swartling
E-postadress: sandra.swartling@outlook.com

Innan avresa

Innan avresa

 

Varför valde jag att åka på utbyte? Det är ju rätt meckigt, både att söka inom KI, sedan att söka till utbytesuniversitetet och sen följer massvis av fix och trix inför avresa och uppstart. Jag hade bestämt mig för länge sedan, så när jag väl fick den platsen jag hoppats på var det bara att åka. Innan jag började på KI hade jag planerat att studera hela min utbildning utomlands. Sen insåg jag att vi får förstklassig utbildning i princip gratis i Sverige. Men jag ville fortfarande åt erfarenheten av att studera utomlands. Framförallt ville jag passa på att bredda min utbildning och få chans att studera sådant KI inte erbjuder. Samt spana in framtida forskningsmöjligheter och internationella samarbeten. Låter larvigt ambitiöst så här i text. Men helt ärligt var mitt mål varken att öva engelska eller att resa utan att få plugga i en internationell miljö, i ett annat land och få erfarenhet av andra ämnen.

 

Jag minns att direkt när vi fått besked om att vi fått våra platser till Australien så dök det upp massvis med frågor. Vad är nästa steg, vad måste vi göra för att säkra platsen, när söker vi boende, när ska det bokas biljetter, när hur var söker vi kurser och borde vi söka stipendier!? Det mesta visade sig med tiden, framförallt i samband med att höstterminen drog igång. Boende kunde vi vänta med att titta på tills betydligt mycket senare (läs under Boende) och flyg bokade vi efter jul. Det vi gjorde direkt efter besked var att tacka ja till platsen, så att även Monash University blev varse om att vi ska komma. De ska sedan ha ytterligare ansökan, ihop med att KI rekommenderar oss som utbytesstudenter. Men det, samt val av kurser och annat fix, kom till hösten. Det var rätt knepigt att förstå var vi kunde söka info om kurser. Det ska finnas en kurskatalog för nästa läsår men den fanns inte tillgänglig när vi gjorde våra önskningar om 6 kurser. Men ta hjälp av den Unit-guide du kommer åt på Monash hemsida!

 

Jag rekommenderar verkligen att sitta mycket ihop med de andra du ska resa med. Gör så mycket som möjligt tillsammans, det underlättar. Framförallt när det känns som att instruktionerna är missvisande och otillräckliga. 

 

Visum är det sista som faller på plats. Det tog lång tid. Var redo med en lista över alla platser du besökt senaste 10 åren utanför Sverige samt ungefärliga datum!!!! Japp, lika tradigt som det låter. Jag fick lov att höfta lite.

 

Mer detaljer kring ankomst till universitetet, ekonomi, boende, studier, kurserna, boende och Melbournelivet kommer här nedan. Skrolla till det du behöver info om, om du nu inte läser allt detta enbart för nöjes skull… Allt fix kan kännas lite frustrerande men det är väl en del av utmaningen med att göra ett utbyte. Men först, en lista över viktiga grejer. Det mesta dyker upp även i texten.


Viktigt!

 

·     Pass-  ska vara giltigt 6 mån efter hemkomst till Sverige

·     Flygbiljetter- ju tidigare desto billigare

·     Visum-  tidskrävande men själva godkännandet har kommit fort för de flesta

·     CSN-  sök för färre veckor än du är borta (tidigare år har vi landat på mellan 14 och 18 veckor i vår CSN ansökan för att få rätt summa pengar). Annars tror CSN att din studietakt är 75 procent. Du är berättigad studiemedel för 100 procent!

·     Stipendier- sök t.ex. Carl Erik Levins stiftelse och Dr Neuberghs stiftelse

·     Vaccination- kolla upp om du behöver vaccinera dig

·     Upphämtning flygplats- erbjuds gratis av Monash. Info kommer på mejlen.

·     Internationellt körkort- beställ från t.ex. motormännen

I väntan på boarding

Ankomst och registrering

Ankomst

 

Vi kom fram lite senare än andra internationella studenter, då vi var tvungna att avklara kursen Arborg. moment 2. Men vi kom i tid till den första av två introduktionsveckor.

 

Så fint välkomnade vi blev! Vi hade vår alldeles egna välkomstvecka fullspäckad med aktiviteter och info. Och veckan därpå var det ungefär samma fast för alla studenter, med fokus på de som börjar första året. Under den andra intro veckan kan du gå med i olika studentgrupper. Jag gick med i betydligt fler än jag hann med. I slutändan gick jag endast på två av Outdoor-gruppens event, på ett få tal av MOVE- gruppens (för utbytesstudenter) och de andra grupperna jag gått med i fick helt enkelt bara lite extra sponsring i form av min medlemsavgift. Vi var väldigt bra på att hitta på andra aktiviteter så det blev inte så mycket utflykter med universitetet. Du kan besöka alla grupper under andra veckan och se vad de har at erbjuda. Ta med cash!  Använd för övrigt intro- veckorna till att styra upp kurser, så tidigt som möjligt, samt kolla boende, fixa mobiloperatör och bankkort. Jag använde Common Wealth Bank för kort och Optus som mobiloperatör då båda fanns på campus. Du lär vara förvirrad över vilken operatör du ska välja, det är alla, så hoppa på något bra erbjudande en månad eller så för att se hur det känns.

 

Vi studerade under Arts- fakulteten och gjorde våra introveckor på Clayton Campus. Men vi tog även en kurs under Business- fakulteten så vi passade på att besöka Caufield campus också. Olika fakulteter har olika ”hemma” campus.

 

Uppstarten på Monash var med andra ord fylld av ny info, planläggande av kurser, event på campus samt ordnande av boende, bank och mobil. Det var också mycket luft i schemat och tid att bekanta sig med ett sensommarvarmt Melbourne. 

Introvecka/O-week

Ekonomi

Ekonomi

 

Det här med budget…två månader in mejlade jag min lilla mamma och frågade i princip hur en gör en budget, egentligen? På vilket jag fick en fin mall med kommentaren att den säkert är helt oanvändbar för en sån som jag som är lite osäker på exakt inkomst varje månad samt exakta utgifter.

 

Merkostnadslån från CSN behövdes. Först sökte vi om bidrag samt lån för studier utomlands. Om vi sökte för februari till juli fick vi åttio procent utbetalat över hela tiden. Vi ville hellre ha hundra procent över färre antal veckor. Vi provade oss fram men i slutändan sökte vi för ca 14 veckor och fick hundra procent utbetalat över den tiden.  CSN krånglade några vändor. Trots att studenterna innan oss varit igenom exakt samma process. Så ligg i och ring dem när det blivit fel andra gången. 

 

Något som också hjälpte var stipendier! Vi sökte flera stycken. Jag fick två (utöver KI:s egna på ca 7500 kr). Det ena var från Carl Erik Levins stiftelse och det andra var från Dr Neubergs stiftelse. För att söka stipendier måste du ta merkostnadslån från CSN. Samt rapportera tillbaka till stiftelsen enligt deras instruktioner.

 

De största posterna i min icke existerande budget var hyra och resor/utflykter. Även transport i Melbourne. Vi ansökte om en student Myki-kort först på universitetet, sedan fick vi ta med de papperna till en tågstation och där fick vi hämta ut kortet. Halva priset på resor med kommunaltrafik! Värt! Vi hade ju dock redan behövt skaffa vanliga myki-kort dessförinnan, så det blev liksom över sen, men så fick det bli.

 

Boendepriser är jämförbara med Stockholm. Maten är lite billigare skulle jag säga. Sjukvård är dyrt, men som svensk har du rätt till medi-care vilket gör att du kan få mycket gratis. Då måste du dock söka ett sådant kort på ett kontor. Jag gjorde det då jag behövde röntga knät. Tenderar att skada mig på resor. Försäkringen via Kammarkollegiet täcker ju det mesta men jag hade ingen lust att ligga ute med 10 000 kr för röntgen. Det slapp jag med medi-care. Fick betala i timmar på kontoret där jag ansökte om medi-care kortet istället.

 

Vi lade våra helger på att hyra bil eller åka buss till så många nya delar av Australien som möjligt. Här gick mycket pengar åt! Men det funderade vi inte så mycket på, de var så väl spenderade. Ska du dock resa efter studieperioden så kanske du får spara in på helgresandet. Jag var den sista av oss tre men åkte ändå hem tidigare än de flesta utbytesstudenter och var hemma till mitten av juni.

 

Överlag fick jag nog mest tänka mig för så jag inte la alla pengar på Melbournes fantastiska kaffe. Blev lätt en, två, tre eller fler koppar om dagen.

Boende

Boende

 

Vi löste boende för de första två veckorna ca tre veckor innan avfärd. Resten löste vi på plats. 

 

Det vi lärde oss var att det inte är enklare att hitta boende för tre, men softare att vara tre om processen…Så, att hitta ett rum går rätt bra om du åker själv. De läggs upp rum på fairyfloss på facebook dagligen. Att hitta något för tre personer var knepigt men det löste sig tillslut perfekt. Vi fick långtidshyra på airbnb till ett nedsatt pris efter att Felicia förhandlat med värden. Då vi hade mycket plats tog vi in en till och fick på så vis en nära fransk vän. Sarah bodde med oss i dryga tre månader och första tiden bodde även hennes pojkvän, som var där på semester, med oss. Rekomederar att bo med inte enbart svenskar om du vill slippa prata bara svenska hemma. 

 

De flesta av våra vänner hyrde ett rum i en lägenhet som delades med andra. Några valde att betal mer och flytta ihop till ett eget ställe.

 

Var i Melbourne är det trevligt att bo? Hade jag inte studerat hade jag absolut valt norrut, Northcote till exempel. I de trakterna känns det lite som på Södermalm i Stockholm fast låga hus. Proppfullt med billiga caféer, restauranger och barer. Trendigt och fullt av hipsters. Vi bodde i stället mer sydväst, mellan stan och skolan. Det var perfekt! Vi bodde i ett fint område som heter Armadale. Det tog oss ca tjugo minuter till Caufield, tjugo minuter till stan. Ca 50 minuter till Clayton. De första två veckorna var vi på ett annat airbnb i Prahran. Vi gillade verkligen Prahran. Det ligger nära St Kilda som är populärt bland backpackers. Vet att många bor i St Kilda, jag är glad att jag slapp. Det hade känts mer som att vara på genomresa än på utbyte med viben som skapas där av festande turister. 

 

Det kan också tilläggas att vi skaffade cyklar för att snabbt kunna ta oss till Caufield. Jag använde annars min cykel främst för att cykla till platser i området där vi bodde. Trafiken i Melbourne är varken cyklist- eller fotgängarvänligt. Dock är kommunaltrafiken långsamt, värst är spårvagnarna.

Studier allmänt

Studier

På Monash läser en ”units”. Vi läste tre units samtidigt, de flesta andra läser ca fyra. En unit brukar bestå av en föreläsning, en mer interaktiv lektion med färre elever samt material att beta igenom varje vecka online. Och olika sorters examinationer! Den största skillnaden mot KI är just att läsa tre kurser samtidigt. Det är även annorlunda med så mycket material och uppgifter online. För mig som brukar gå på alla föreläsningar hemma var det även betydligt färre föreläsningar att gå på.


Det är alltså färre lärarledda timmar än på KI men ungefär lika många timmar studier i slutändan. På utbyte är det många som prioriterar annat före studier. Jag och de jag reste med studerade ändå heltid. Alla områden var mer eller mindre nya och en av kurserna krävde mer läsning för att sätta sig in i fältet.


Om kursen är 100 procent inom terminen, så är du klar med kursen i slutet på maj. Inga prov under provperioden som dar igång i juni och juli. Är det inte 100 procent inom terminen får du höra dig för ifall du behöver göra slutprov eller inte. De flesta av våra internationella vänner stannade för slutprov och hade då en eller två eller fler veckor av inläsning från slutet av maj. Vi var klara till slutet av maj då vi hade 100 procent inom terminen, mer eller mindre, men vi fick hålla ett högt kontinuerligt studietempo hela terminen.


Det betygssystem vi hade på Monash kunde ge fail, pass, credit, distinction eller high distrinction. De olika betygen gav olika poäng. Vid översättning av betygen till KI blir det enbart godkänt eller underkänt.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 1 på KI

Kurser

Jag läste Managerial Communication, Introduction to Sociology samt Global Consumption. De första två kurserna passar alla nivåer. Den sista var tänkt för år tre så den var mer utmanade eftersom jag inte hade läst någon sociologi innan. Det var dock definitivt den mest givande kursen!


Managerial Communication handlar om kommunikation på ledningsnivå. Framförallt gick vi igenom grunder för kommunikation, la fokus på CV och personliga brev samt jobbade med ett case. Det var en kul kurs på så vis att det fanns många olika interaktiva inslag. Det fanns en del att ifrågasätta ur psykologiforskningsperspektiv och evidens, men det är nyttigt att se hur andra branscher använder t.ex. personlighetstest.


Introduction to Sociology gav bra grunder i sociologi. Min föreläsare var superbra! Kursen var en bra övning i att anamma andra perspektiv än det psykologiska för att se mönster och orsaker till fenomen både på samhällsnivå och individnivå.


Global Consumption är en fortsättningskurs inom sociologi och fokuserar på människan som konsument av allt från kläder och mat till vård och kärlek. Kursen såg både till orsaker bakom vårt konsumerande samt effekterna av det och hur allt vävs ihop i komplicerade kedjor på olika nivåer över hela klotet. Detta var en av de vettigaste kurserna jag läst, någonsin! 


Överlag fick vi skriva mycket inom alla kurserna, både mindre uppgifter och något större uppsatser och inlämningar. Det gav många chanser att vässa sitt vokabulär inte bara på engelska utan även inom andra studieområden.

Språk och kultur

Språk och kultur

Kommunikationen flöt på lätt bland oss och andra studenter då alla höll sig till engelska. Det fanns vissa grupper av studenter som alla kom från samma land i vilka de gärna höll sig till sina hemspråk. De lärde vi inte känna i samma utsträckning. Under lektionerna samarbetade jag oftast med australienska studenter. Utanför universitetet umgicks jag desto mer med utbytesstudenter.


För mig kändes Melbourne väldigt europeiskt, jämfört med t.ex. Sydney. Massa olika kulturella influenser, fantastisk mat från hela världen och mycket musik och konst. Och såklart- kaffekultur! Och barkultur. Och brunchkultur! Det blev mycket brunchande och kaffedrickande på caféer. Att gå på spelningar på olika barer i Brunswick rekommenderar jag också. Sätt er vid ett större bord så lär du lära känna bordsgrannarna innan kvällen är slut. 


Även om jag stormtrivdes i Melbourne, är jag glad att jag gjorde en resa in i mitten av landet, till Uluru, för att ta del av Australiens historia som finns hos urinvånarna. Det blev många timmar på buss men vi fick se ”the outback” som är så speciellt för Australien. Urinvånarnas historia och kultur är inte lika närvarande i storstäderna. Där blir den ofta något av ett jippo. De har en väldigt ödmjuk samt hemlighetsfull tradition kring hur de delar med sig av sin historia och tro. Det jag uppskattade extra mycket var att förstå hur de levt i samspel med naturen och influerats av samt hedrat den. Likt andra ursprungsbefolkningar världen över men samtidigt unikt och anpassat efter förutsättningarna omkring. Australiens ursprungsbefolkning kommer från tusentals olika stammar med massa olika språk. Dessvärre har de behandlats under all kritik och är numera en minoritet. Åker du till Uluru, klättra INTE upp på deras heliga sten. 

Fritid och sociala aktivteter

Fritid och sociala aktiviteter 

Det finns oändligt att göra. Se till att du lägger upp det på ett vis så att du orkar med. För min del blev det studier morgon till kväll på veckodagar. Sedan någon aktivitet i stan på vardagskvällarna, eller middag hemma med vänner. Jag åkte i regel till Caufield på onsdagarna och till Clayton på torsdagarna. De andra dagarna pluggade jag delvis hemifrån delvis från café. På helgerna passade vi på att se något nytt och gjorde gärna en hike! I efterhand hade jag nästan dragit ned lite på tempot. Men jag är samtidigt glad att vi var välplanerade och såg så mycket som möjligt eftersom jag åkte vidare från Australien ganska direkt efter terminsslut.


Är du med i olika klubbar kan du haka på deras event snarare än att planera eget. Vi var dock fyra i hushållet som alla hade olika idéer så för mig blev det tvärt om. 

Sammanfattning

Sammanfattning

Jag insåg under resas gång att det mest lärorika och utmanande faktiskt var själva processen. Alla frustrerande måsten för att få utbytet att fungera. Att plugga och resa i sig är inte särskilt svårt, men att kastas in i ett nytt sammanhang, på en ny plats och med många krav för en kort tid som ska gå ihop med andra prioriteringar var utvecklande. Jag är oerhört tacksam över mina fina vänner som jag delade detta med. Jag har rest mycket själv tidigare och uppskattar den här erfarenheten av att få dela resans alla höjdpunkter men också jobbiga delar med två andra.

 

Det är en unik upplevelse att komma som just utbytesstudent till en ny stad i världen. Visst medför det som nämnt många krav, men det är sällan en kan räkna med att bli så fint omhändertagen samt bli erbjuden så många vägar in i ett samhälle och dess kultur. Jag är glad att jag lyckades ta så väl vara på både det bästa av studier och av Australiens natur och Melbournes stadsliv. Jag rekommenderar dig att göra detsamma! Se till att få ut just det som du sökte av utbytet.