Reserapport - KI-student
Lärosäte: Universidade de Lisboa
Utbildningsprogram: Tandläkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 18/19
Namn: Philip Gourie
E-postadress: phii-lip@hotmail.com

Innan avresa

Som många andra var jag tveksamt inställd till att åka på utbytesresa med tanke på att man hade så mycket att göra i skolan. För mig personligen berodde det egentligen på om jag låg i fas med skolans kurskrav eller inte. Eftersom jag låg relativt bra till var det en indikation på att söka. Tiden för ansökningsperioden smög sig in sakta men säkert och jag funderade hela tiden om jag skulle åka eller inte. Då jag redan hade pluggat i ett annat land tidigare (Riga), kändes det som att jag inte behövde åka på ett ytterligare äventyr. Men då gick jag fram till äldre-terminare och frågade vad de tyckte, hur de växte som personer, hur processen gick till och det kom inte som en överraskning när alla endast hade positiva erfarenheter från deras utbytesperioder. Med alla dessa faktorer kombinerat var det då bestämt att jag skulle ansöka till FMDUL (Faculdade de Medicina Dentaria da Universidade de Lisboa) i Portugal, Lissabon. 

Jag hade tidigare fått höra både från lärare och studenter att om man var involverad i studentkåren skulle chansen till att bli antagen till en utbytesperiod vara mycket högre. För er som inte är involverade i kåren vill jag bara säga att jag inte heller var det. I slutändan tror jag att det bottnar i hur ansvarsfull man är som student, hur man kommunicerar med lärare, tandsköterskor, studenter, patienter osv. Så om Du inte är involverad i studentkåren vill jag uppmana Dig att inte bli avskräckt, utan sök ändå! 

 Karolinska Institutet uppgav väldigt klar och tydlig information gällande blanketter och krav för att kunna söka, det var inte alls komplicerat. Ansökningsprocessen till universitet i Lissabon gick väldigt smidigt till. Alla universitet har sina respektive internationella handläggare som gärna hjälper till om något är oklart. En blankett fylldes i och sedan väntade man på svaret. Vi fick svar lite senare än våra andra kollegor, men det ordnade sig till slut. Några vaccinationer eller intyg behövdes inte.

Ankomst och registrering

Jag och mina tre kollegor tog flyget från Arlanda fredagen den 1:a mars och skolan började måndagen den 4:e mars. Jag skulle rekommendera att åka några dagar innan skolan börjar för att bosätta sig, packa upp, skriva lista på vad man behöver handla in till lägenheten, ta reda på hur man kan ta sig fram kommunalt osv. Dessa 3 dagar innan skolan började gav oss möjligheten att utforska staden och veta vart matbutiker, gallerior osv befann sig. Att ta sig fram i Lissabon är inte dyrt om man använder sig av UBER eller Bolt applikationen. Eftersom vi var 4 som delade på kostnaderna blev det inte alls dyrt. Men till slut behövde vi införskaffa ett busskort för att kunna åka kommunalt, och det tog cirka 6 timmar av väntetid då byråkratin i Portugal är lite mindre utvecklad. 


När det var dags att åka in till skolan träffade vi vår internationella koordinator som delade ut nycklar och passerkort till omklädningsrummen. Hon informerade oss att portugiserna hade en högtid vilket var deras karneval som pågår under en veckas tid, och att skolan inte skulle börja förrän på onsdag. Under samma dag fick vi även träffa 3 tandsköterskor som var mycket trevliga och positivt inställda till att få ta emot oss. 


 När skolan väl började fick vi ingen direkt introduktion. Vi började med våra klinikpartners direkt. För mig och min kollega var det lite struligt i början då några av deras ansökande hade hoppat av vilket innebar att vi inte riktigt hade en och samma klinikpartner genom hela tiden. Detta löste sig dock genom att de var så snälla och bröt upp visa dubbletter så att vi kunde ha en och samma klinikpartner genom hela erasmusperioden.

Ekonomi

Jag hade sparat pengar på förhand innan utbytet, men jag valde ändå att ta merkostnadslånet av CSN. Kombinerar man CSN:s merkostnadslån, vanliga lån, bidrag och erasmusbidrag skulle jag säga att man mycket väl bör känna sig bekväm rent ekonomiskt. Om man jämför kostnader i Lissabon med Stockholm är det stora skillnader. I Stockholm är det mycket dyrare med busskort, matvaror, nöjen, taxi osv. Nedan kan Du se en lista på ungefärliga kostnader: 


  •  - Lyxigare middag (15-25 euro)
  •  - Mindre lyxig middag (5-10 euro)
  •  - Gymkort (28 euro/månad)
  •  - Busskort (35 euro/månad) 
  •  - Taxi i innerstaden (6-8 euro)
  •  - Veckohandling (50 euro) 


Jag och mina kollegor valde att bli medlemmar i en organisation som heter Erasmus Life Lisboa. De anordnar aktiviteter så som fester, utflykter till andra städer, båtturer osv vilket alla kostar olika. Som mest kunde en aktivitet kosta ca 20-25 euro. Rekommenderar starkt! 


Självklart kan man välja att vara mer/mindre ekonomisk om man så vill. Till en början är allting så spännande och nytt och man vill testa så mycket som möjligt. Det resulterade i att vi åt ute ganska så mycket, men till slut insåg vi att det inte var en hållbar situation och vi började laga alltmer mat hemma. Sammanfattningsvis kan jag säga att Du har makten att antingen hålla kostnaderna nere (möjligt i Lissabon då det generellt är billigt) eller välja att spendera ganska så mycket pengar men ändå komma ut ganska oskadd ekonomiskt efter 3 månader.

Boende

Jag och 2 av mina kollegor gick ihop och bodde tillsammans i en lägenhet som vi låg i centrala Lissabon (Marques de Pombal) via hemsidan AirBnB. Boendet fixade vi ganska så tidigt, cirka 4-5 mån innan avresa. Viktigt att veta är att standarden i Portugal är mycket lägre än vad man kanske är van med här i Stockholm. Jag skulle rekommendera att titta på lägenheter så snarast som möjligt för att se utbud. Sedan måste man självklart planera sin ekonomi och veta vad man är beredd på att betala per månad. Jag och mina 2 kollegor var överens om att vi ville bo så centralt som möjligt och ha en ganska hög standard på lägenheten. Vi valde en lägenhet som hade 3 stora sovrum, 1 stort vardagsrum, kök och 2 badrum. Det ingick städ och byte av lakan varannan vecka. Kostnaden gick på cirka 2100 euro per månad, vilket blev 750 euro per månad per person. 


Man kan definitivt välja att betala mindre, men då får man vara beredd på att lägenheten kommer att ha en lägre standard och då kommer man inte bo så centralt. Andra områden som är fina och kan kosta mindre: 

  • Alfama 
  • Bairro Alto 
  • Saldanha
  • Baixa Chiado

Studier allmänt

Utbildningen på universitet i Lissabon skiljer sig en del från utbildningen på Karolinska Institutet. På KI börjar man med patienter redan på 4:e termin. På FMDUL har de teori/preklinik i 3 år, och på 4:e året börjar de med patientbehandlingar. De jobbar i par från 4:e året tills de tar examen det 5:e året. Den största skillnaden mellan vår skola och deras skola är att vi tilldelas en patient som vi ska ha hand om genom hela utbildningen (behandlingar och eventuellt revisionsundersökningar) medan de får patienter tilldelade beroende på vad det är för kurs den dagen. Om de tex har kariologi, så får de den patienten för att enbart laga kariesangreppen utan att ha träffat patienten innan för en undersökning. Det tyckte vi var lite konstigt eftersom när man har en patient genom hela utbildningen (som på KI) så kan man faktiskt se hur ens restaurationer håller och ifall de frakturerar och på så vis kan man utvärdera ens egna insatser. På FMDUL träffar de patienten engång, behandlas enbart för tex karies och sedan träffar de aldrig patienten igen. 


Studenterna betalar för sin utbildning terminsvis. De betalar även för sina lågvarv och högvarv som kostar cirka 750 euro styck. Kliniken hade inte alls lika noggranna hygienrutiner som vi har i Sverige. De hade inte handsprit, utan enbart tvål och vatten (vi smög och spritade rent våra händer med sprit från Sverige). Generellt hade kliniken lägre standard än kliniken på KI. Deras dokumentation skrevs för hand och bevarades i mappar. De hade även analoga röntgenbilder. Deras klinikkläder får de köpa själva och tvätta hemma. Jag rekommenderar att ta med egen handsprit, egna klinikkläder och visir. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 8 på KI

  • Avtagbar protetik

Då fast protetik är mindre vanligt på skolan så väljer patienter oftast avtagbar protetik som behandling. Just pga den här anledningen så var studenterna mycket duktiga på avtagbar protetik. De gör alltså fler avtagbara proteser än vad vi gör på KI. Jag gjorde en HÖK och PUK tillsammans med min kollega och klinikpartner. Passet var indelat i 2 delar, där första delen behandlas patienten vare sig det är inslipning, preparation av ocklusala stöd, avtryck osv, medan andra halvan av passet så hade man en hygienfas. Denna patient valdes ut slumpmässigt. 


  • OSK/bettfys

På deras skola hade de liknande formulär som vi har på KI, och med det sagt gick mycket ut på att prata. Då patienterna inte kan så bra engelska togs detta då på portugisiska vilket var mycket svårt att hänga med. Man försökte göra så gott möjligt, ta avtryck och slipa osv, men det var mycket svårt att hänga med generellt och förstå diagnoserna. 


  •  Kariologi

Denna kurs var otroligt rolig att få vara en del av eftersom patienterna på skolan där hade otroligt mycket kariesangrepp. De jobbar på ett annorlunda sätt där med tanke på att de hade mindre material och instrument att arbeta med, vilket vi inte är vana med. Detta ledde till att man fick vara mer kreativ och använda instrumenten på sätt de normalt inte ska användas på. De applicerar dessutom alltid kofferdam på lagningar de gör. Inga undantag. De avverkar lite mer tandsubstans än vad vi gör i Sverige. Efter kariesexkaveringar så finns det ibland missfärgningar som är hårda, men lärarna på plats ville att vi skulle ta bort de. De gör dessutom inte stegvis exkaveringar, utan de exkaverar totalt även om det är pulpanära och exkaveringen leder till pulpablottning. De jobbar mer restorativt än profylaktiskt. Jag fick göra en amalgamfyllning (MOB). Detta var helt nytt för mig då man självklart inte får arbeta med amalgam i Sverige. 


  • Kirurgi

Studenterna var mycket duktiga på extraktioner och diagnostik av slemhinneförändringar (som är mycket mer vanliga i Portugal). Där fick både extrahera sedervanligt och utföra op-ex. Jag fick tyvärr inte utföra någon op-ex pga brist på patienter, men jag fick extrahera 3 molarer. Jag fick även suturera och skriva ut antibiotika samt informera post-op med tolk för patienterna. Lärarna på plats var mycket duktiga och förklarade olika diagnoser och varför tänderna ska extraheras vilket gav en bakgrund och anledning till varför man gjorde det man gjorde på sal. De jobbar inte lika sterilt som vi gör här i Sverige. 


  • Pedodonti/ortodonti 

Denna kurs var intressant då man fick se hur de handskades med barnpatienter. Det skiljer sig otroligt mycket på barntandvården mellan länderna. I Portugal tvingas barnen trots gråt och skrik till att ta bedövning. De håller fast barnen vilket var mycket alarmerande för oss att bevittna. Vi hade PED/ORT varannan vecka, och tyvärr fick just jag inte utföra så många behandlingar eftersom patienterna oftast avbokade. Däremot fick jag utföra en pulpotomi och fylla igen med ZOE och därefter preparera för en metallkrona. Och syftet för denna behandling var att behålla tanden (65) så länge som möjligt i bettet för att motverka mesialvandringar. Det som var intressant att se var att de applicerade kofferdam på alla barn vilket visar att det är helt möjligt att göra det. Det var lite oroväckande att se hur barntandvården på skolan utfördes eftersom det säger emot alla principer som vi har fått lära oss på KI. De jobbar mer restaurativt än profylaktiskt här med. Det var inte helt omöjligt att 18-åringar hade proteser och saknade majoriteten av sina tänder. Detta visar att det rätta sättet att jobba med barn faktiskt kanske tar längre tid (i Sverige), men i slutändan visar barnet god tillit för tandläkaren och kan komma till behandlingen utan ångest eller rädsla.

  

  •  Endodonti

Under endodonti kursen fick man mest assistera sin klinikpartner beroende på hur mycket de hade gjort innan. Eftersom de gick sista året prioriterades deras studenter. Jag fick tyvärr inte utföra en endodontisk behandling men det var mycket intressant att se hur de jobbar. De hade inte tillgång till maskinell rens och därför tog det längre tid för behandlingarna, samt att de analoga röntgenbilderna tog längre tid att framkalla (ca 5 min för varje bild). Steriliteten var mycket bristfällig jämfört med hur vi jobbar i Sverige. 


  • Fast protetik 

Vi fick gå igenom preklin för att lärarna skulle se hur pass bra vi preparerar. Vi fick preparera 3 plasttänder varav 2 ingick i en bro. Här såg man också skillnader mellan preparationsprinciperna för portugiserna och svenskarna. De tar bort betydligt mer tandsubstans än vad vi gör för exempelvis en MK-bro. Lärarna ville att vi skulle ta en djup chamfer cirkumferent för att materialet ska få plats medan i Sverige har vi lärt oss att ta djup chamfer endast buckal och halva approximala rummet för metallen och porslinet

Språk och kultur

Den första kulturkrocken jag stötte på i Portugal var att alla hälsar med en puss på vardera kind. I Sverige skakar man oftast hand för att hälsa på en okänd människa. Däremot gick resten av kommunikationen bra eftersom studenterna var bra på engelska. Den äldre generationen var dock inte lika bra på engelska och anledningen till detta var att de för några år sen införde obligatorisk engelska i grundskolan. Därför var det svårt att kommunicera med patienterna, men enkelt att kommunicera med studenterna. Man lärde sig några enkla fraser som tex ’’öppna munnen’’, ’’stäng munnen’’, ’’gör det ont’’ osv. 

 

Skolan erbjöd ingen språkkurs, men de informerade oss om att man skulle kunna ta en sådan kurs utanför skolan. Däremot tyckte jag och mina 3 kollegor att detta inte var nödvändigt då man klarade sig bra med engelskan. Portugiserna är mycket sociala och trevliga, och detta märkte man tex i den kommunala trafiken. Människorna pratade med varandra och satt inte med sina telefoner på morgonen som många i Sverige gör.

Fritid och sociala aktivteter

Lissabon är mycket levande stad minst sagt. Barer och klubbar är öppna i princip varje dag och kaféer stänger vid klockan 02.00. Med ett utbyte till Lissabon kommer Du att ha ganska mycket fritid, och det finns otroligt mycket att göra. Man har med andra ord aldrig tråkigt. Med det sagt rekommenderar jag att bli en medlem hos Erasmus Life Lisboa (ELL) som tidigare nämnts då de anordnar aktiviteter varje dag. 


Under påsklovet åkte vi tillsammans till det populära resmålet längre söderut som heter Algarve som är känt för dess klippor och vackra stränder. Rekommenderar starkt! Det finns dock inga brister på stränder i Lissabon. Den vi oftast gick till heter Costa da Caparica vilket ligger cirka 20 minuter med taxi från centrala Lissabon. Det finns även stränder i områdena Carcavelos och Cascais. Om Du vill uppleva stränder med kristallklart blått vatten så långt ögat når är Serra de Arrabida och Praia de Galapinhos utmärkta stränder värda ett besök. 


Vi bodde nämligen 30 meter ifrån en av deras största gymkedjor som heter FitnessHut som låg i Marques de Pombal. Gymmet är fräscht och har mycket utrustning för all sorts träning. 


Studentkåren var rätt så flitig. De anordnade en del skolfester som var mycket roliga där det erbjöds dricka för en liten slant och grillad mat. De anordnade även en gala i slutet av utbytesperioden med temat ’’Dental in Wonderland’’. Denna galan anordnas årligen så var inte rädd med att spara lite plats i resväskan för finkläder!

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan jag säga att det var helt värt att åka till Lissabon, det var faktiskt ett av mina bästa val som jag gjort i hela mitt liv. Tveksamheten och osäkerheten som jag kände i början försvann samma dag som jag satte min fot i Portugal. Vänskapsbanden som jag skapade med mina vänner i Sverige och i Portugal är något jag värdesätter extremt mycket och detta skulle inte ha hänt om det inte vore för att jag valde att åka till Portugal. Utbytesresan gav mig ett kurskrav, nämligen en hel och en delprotes. Om Du ska åka på utbyte ska du inte ha några förväntningar på att avklara några kurskrav för det vet man aldrig, utan Du ska åka till Portugal med syfte att lära Dig. Genom att du lär Dig får du en helt annan insikt för det kliniska arbetet som Du ska utföra i framtiden. Kurskraven löser sig och Du ska absolut inte känna någon ångest över att åka. Se det som en möjlighet att bli världsvan och växa som individ, för det kan jag säga att jag har gjort!