Reserapport - KI-student
Lärosäte: Universidade de Lisboa
Utbildningsprogram: Tandläkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 18/19
Namn: Aylin Deyhim
E-postadress: aylin.deyhim@stud.ki.se

Innan avresa

Redan under mitt första år på tandläkarprogrammet bestämde jag mig för att jag ville åka på utbyte där Portugal var ett givet val då jag hade besökt Lissabon tidigare och var helt förälskad i staden. Efter min resa till Uganda under Global Hälsa kursen termin 5 så blev jag bara mer driven till att få åka iväg en termin. Ansökningsprocessen gick förvånansvärt väldigt smidigt, alla papper som skulle skickas in till partneruniversitet fylldes i med hjälp av vår internationella handläggare på KI och om det skulle vara några frågor (vilket det ofta var) så fick man svar och hjälp snabbt.Vi hade även en hel del lunchmöten tillsammans med resterande kursare som skulle iväg på Erasmus. Det var först när vi bokade boende och flyg som det började kännas verkligt, att jag och tre andra kursare skulle få spendera 3 månader i ett annat land tillsammans. Allt som allt så gick allting väldigt smidigt och innan vi visste om det så satt vi på ett flygplan mot Portugal. Likt många andra val i livet så fanns det stunder där jag tvekade ifall jag skulle åka, framför allt när hetsen kring kurskrav började kännas vid. Men jag kan utan tvekan säga att det var mitt livs bästa val hittills och jag ångrar mig inte en enda sekund. 

Ankomst och registrering

Väl framme i Lissabon tog det inte lång tid fören vi kände oss hemma. Vi landade precis intill en högtid så vi hade ledigt i några dagar vilket gav oss möjligheten att ”landa” lite och utforska staden. Samt att fixa med nödvändigheter så som busskort, Erasmus kort, gymkort etc. Vi hade valt en lägenhet som var centralt belägen, nära Marques de Pombal. Ett underbart och centralt område samtidigt som det var lite mindre liv och turistigt till skillnad från Bairro alto/Alfama området. Därifrån gick även tunnelbanan direkt till skolan, det är värt att kolla upp kommunikationen till skolan i förväg innan man bestämmer sig för ett boende då man sparar mycket tid på morgonen. Sedan kom dagen då vi skulle få börja skolan, FMDUL (Faculdade de Medicina Dentaria da Universidade de Lisboa), det är viktigt att ha i åtanke att allt inte fungerar så som vi är vana vid i Sverige och att man får anpassa sig till deras seder och kultur. Det är sällan lika organiserat och vi fick sköta mycket själva, vi kontaktade vår koordinator så ca en vecka innan ankomst om tid och plats där vi skulle mötas. Vi möttes upp av vår Erasmus koordinator Helena första skoldagen och fick en rundtur i skolan, skrev in oss, blev tilldelade skåp och fick vårt schema. Schemat i kliniken är samma för varje vecka där man har klinik varje dag och jobbar i par under hela perioden.

Ekonomi

Generella kostnaderna i Portugal skiljer sig inte så mycket från Sverige, Livsmedel är lite billigare och utbudet är rätt så likt Sveriges. Ett tips är att gå till större supermarkets om man ska handla då de ofta har mycket kampanjer och dylikt. Jag klarade mig bra på CSN, Erasmus bidraget och merkostnadslånet. Däremot var mina sparpengar från tidigare ett bra komplement vilket gjorde att jag inte behövde tänka så mycket på att hålla tillbaka när det kom till att äta ute, hitta på aktiviteter etc. Det är lite upp till var och en hur mycket man vill spendera där. Studentlivet är definitivt billigare än i Sverige och om man är återhållsam så klarar man sig gott på CSN och Erasmus bidraget. 

Exempel på priser: 

Mat/dryck:
- lunch kan gå på ca 4-10 eur
- Middag : ca 12-20 eur 
- Dryck: vin är billigt i Portugal och man kan köpa en flaska billigt men ändå bra vin för 2-5 eur. Drinkar ute låg på ca 5-9 eur. 

Taxi: Bolt och Uber var superbilligt och man kunde ta sig runt i staden för en billig peng. Annars är även ”vanlig” taxi rätt billigt om man hellre vill ta sig runt på sådant sätt.

Tunnelbana/buss: kollektivtrafiken i Lissabon fungerar väldigt bra. Tunnelbanorna kommer ofta och har gott om plats för alla. Bussarna följer inte alltid tidtabellen men det funkar ändå bra. Att skaffa busskort är dock bland det jobbigaste man behöver göra i Lissabon. Det kräver i princip en heldag men därefter så gäller kortet i flera år ifall man skulle åka tillbaka i ett senare skede. Det finns lite olika formulär som ska fyllas i (på portugisiska dessutom) men man kan få kortet på samma dag, viktigt att ta med ett ID-foto som ska sättas fast på kortet. Det finns lite fotoautomater överallt i tunnelbanestationerna. Kortet fyller man sedan på månadsvis på automaterna som ligger i tunnelbanestationerna runt om i staden. Det kostar ca 25-30 eur/månad att fylla på kortet beroende på ålder och att fixa kortet är en engångskostnad på ca 5-10 eur. Tunnelbanestationen vid skolan heter Cidade Universitária. Därifrån är det en kort promenad till fakulteten.

Gym: vi betalade runt 28 eur/mån och hade då tillgång till ett fullt utrustat gym med klasser. 

Boende

Vi bodde i ett område som låg intill Marqués De Pombal, det var väldigt centralt och därmed så var priserna lite högre. vi bokade via Air-bnb, vilket jag kan rekommendera. Se dock till att maila så många som möjligt och nämn att ni ska vara där en längre period. De brukar erbjuda ett mer rimligt pris då. Finns även lokala tidningar/mäklarbyråer där man kan hyra lägenhet väl på plats. Bra att tänka på är att standarden på lägenheter är lite lägre än vad vi är vana vid. Priserna är även rätt höga inne i innerstaden pga den växande turismen. Se till att förhandla fram ett bra pris! Vi betalade ca 7500 kr/person för en stor 4:a mitt i stan med balkong och då ingick även städ/byte av sängkläder varannan vecka. Vi älskade vår lägenhet samt vår location. Allt fanns i närheten och kommunikationen var perfekt, vi hade även promenadavstånd till alla fina turist attraktioner vilket var kul speciellt när man fick besök! 

Man kan även bo nära Campus eller i studentkorridor om man vill det, ett tips är då att höra av sig till skolan i förväg och se ifall det finns några studenter som ska iväg på utbyte och i så fall kan man be om att få hyra deras bostad under tiden. 

Populära området att bo på : 

- Baixa/ Bairro Alto 

- Saldanha 

- Alfama 



Studier allmänt

Vi började i kursen med sista års eleverna då vi anses vara på ”samma” nivå och alla var supersnälla och väldigt välkomnande. Det fanns alltid ett förmiddags pass och ett eftermiddags pass. Man har skola varje dag till ca 16:00 med halvdagar på onsdagar och fredagar. Schemat såg ut på följande sett:


Måndag – Avtagbar protetik (fm) och OSK (em)
Tisdag – Dentistry, främst lagningar (fm) och Kirurgi (em)
Onsdag – Ort/ Pedodonti (fm)
Torsdag – Endodonti (fm) och Parodontologi (em)
Fredag – Fast protetik (fm)



Hur mycket man får göra kliniskt skiljer sig från person till person, det beror helt enkelt på vem du hamnar med och hur mycket de har kvar av sina kurskrav. Viktigt att ha i åtanke att det är deras sista termin och att de måste klara sina kurskrav för året. Vi hamnade i ett jobbigt läge då det var en färre som åkte till Sverige och två av dem som åkte jobbade som par i kliniken. Detta ledde till att 2 av oss ständigt fick vara den 3:e personen vilket det var påfrestande till en början men vi lyckades lösa det tillslut. Man får ta lite plats och säga ifrån om det är saker och ting som inte fungerar som det ska. Lärar/student dynamiken skiljer sig även något från vad vi är vana vid, där tilltalas alla lärare som antigen ”doctor/doctora” eller ”proffesor/proffessora”. Alla studenter betygsätts även efter varje pass utifrån hur de jobbar kliniskt under passet och man kan bli underkänd ifall man skulle råka blotta pulpan vid en karies excavering till exempel. De betygsätter dock inte oss, men precis som i Sverige så ska dem godkänna de alla momenten vi gör på sal. Stressen bland eleverna kan ibland bli väldigt påtaglig och då kan det vara bra att agera emotionellt stöd. Lärarna var dock alltid extremt trevliga mot oss och vi fick alltid den hjälp vi behövde. Majoriteten av lärarna pratar engelska det gör dock inte alla patienter, då får man ta hjälp av studenterna. Språket är inte så svårt och man kommer in i det rätt enkelt efter några veckor. Alla journaler är handskrivna och röntgenbilderna är analoga. Det var kul att lära sig ta och framkalla analoga röntgen bilder. Har man tur får man även göra en amalgamfyllning!


Hela kliniken är uppdelad i bås, precis som studentkliniken hemma i Sverige.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 8 på KI



Avtagbar Protetik : En av de mest givande kurserna då fick vi se mycket och samtidigt göra mycket mer än vad vi får i Sverige då många av patienterna inte har råd med fast protetik. Jag och min partner fick göra en hel del tillsammans i denna kursen vilket var extremt lärorikt. Har man tur får man även följa en patient från behandlingsstart till slut och kan d tillgodoräkna en/två proteser när man kommer hem. En stor fördel var att Tandtekniker programmet var på samma våning och studenterna därifrån ofta var med under besöken och allt gjordes på plats. Vilket var väldigt smidigt.  

Kirurgi : Kirurgipassen var också väldigt givande, där fick man ta del av många extraktioner samt slemhinneförändringar. De op-exar även på sal vilket var väldigt nytt för oss.

Dentistry : Här fick man ta del av en hel del excaveringar, även här skiljer det sig en hel del. De avverkar mycket mer än vad vi är vana vid. De gör inte heller några stegvis excaveringar, vilket ofta leder till väldigt pulpanära lagningar. De använder även alltid kofferdam redan vid excaveringen så utmed hela behandlingsprocessen efter att man administrerat anestesi så ska man ha en tät kofferdam anslutning, det var något som de var väldigt noggranna med. Jag passade på att göra mitt excaveringsprov och ett av fyllningsproven här. Intressanta fall då vi sällan stöter på extrema karies fall i Sverige.  

Pedodonti/ORT : Förmodligen den kursen som skiljer sig som mest,  även det vi alla tyckte var jobbigast att ta del av, de har inte inskolning på samma sätt som vi har i Sverige och barnen hålls i både ben och armar vid administrering av bedövning. Det var jobbigt att se samtidigt som det fick en att uppskatta barntandvården hemma i Sverige.

Endodonti : välfungerande kurs, aseptiken skiljer sig en del men förutom det då var de väldigt duktiga på rotfyllningar. Sista året gör de endast rotfyllningar på molarer och hur mycket man får göra beror på hur mycket ens partner gjort och ifall de är klara med sina kurskrav. 

OSK (Occlusion): förmodligen den minst givande kursen då det krävs en hel del kommunikation och majoriteten av patienterna talar ej engelska. Förutom det så hade dem ett liknande arbetssätt som oss och utgick från DC/TMD formuläret.  

Fast protetik : Här får man börja kursen med att jobba prekliniskt, vi fick göra kron- och bro preparationer på en plast käke samt temporära ersättningar precis som på preklinik kursen hemma i Sverige. De avverkar även mycket mer här än vad vi är vana vid och lärarna tyckte att våra preppar var väldigt fina men att vi var "för sparsamma" vilket är motsatsen av hur vi jobbar hemma i Sverige. De har väldigt få patienter i denna kursen och vissa tar examen utan att preparerat en enda tand på patient. Därför var denna kursen inte så givande för oss kliniskt då det inte fanns tillräckligt med patienter. 



Viktigt att tänka på är att kliniken i skolan inte har samma standard som vi är vana vid, handsprit finns inte. Utan de tvättar enbart med vatten och tvål. Handskar byts inte alls lika frekvent och återanvänds ofta efter att de tagits av, nagellack ses även hos både studenter och lärare. Det är viktigt att tänka på aseptiken för sin egen men även för patienternas skull. Ta med handsprit från skolan om möjligheten finns eller köp på plats. Unitarna är även lite äldre och kan krångla ibland, men fungerar mestadels bra. Journalerna är hand skriva och på portugisiska dessutom, men det fyller ens partner i så det behöver man sällan tänka på. Tveka inte om att be om hjälp, tandsköterskorna är väldigt hjälpsamma och tycker alltid att det är kul med en ny Erasmus kull. 

Vår sista skoldag tillsammans med en av sköterskorna som fanns där för oss sen dag ett och var extremt hjälpsam med allt från klinik relaterade frågor till sevärdheter!

Språk och kultur

I Portugal talar majoritet av den unga befolkningen engelska, däremot så brister engelska kunskaperna hos de äldre. Majoriteten av oss kunde lite spanska sedan gymnasiestudierna och klarade oss helt okej på det då språken har en hel del gemensamt. FMDUL har inget språkkrav och erbjuder inte heller några språkkurser, är man intresserad av att lära sig portugisiska så erbjöds det på dem fristående Erasmus organisationerna. Vi lärde oss en hel del på sal med hjälp av våra snälla kursare som ständigt fanns där och hjälpte oss med kommunikationen vid behov. Man lärde sig även enklare fraser bara genom att höra språket varje dag och kunde klara sig rätt bra på det. 

Kulturellt är folket extremt sociala och glada människor. Under de tre månaderna vi var där så träffade vi nästan inte alls på någon som var otrevlig eller nedlåtande. De är även väldigt hjälpsamma om man så skulle behöva fråga om något. En stor kulturell skillnad som vi märkte av redan första dagen var att alla hälsar med två pussar (en på vardera kind) vilket skilde sig lite från det klassiska svenska handslaget. Portugiser är som sagt ett väldigt socialt folk, caféer och barer har öppet varje dag till sent och man kan stöta på grupper som dansar Salsa/Bachata på gatorna och torgen. Super härlig kontrast från vad vi är vana vid från Sverige! 
Några av våra fantastiska kursare som fanns där som hjälp när vi behövde dem! (Samt Heaven och Naomi som var på utbyte samtidigt som oss från tandhygienist programmet )

Fritid och sociala aktivteter

Portugal har mycket att erbjuda när det kommer till underhållning och sevärdheter och vi hann med långt ifrån allt vi ville göra men fick ändå se en hel del! Lissabon är ren magi och superfin stad där klassiskt beblandar sig sig med modernt. Skolan har även en Studentkår som ständigt har en massa aktiviteter och event planerade. De brukar även ha stora fester på skolgården. Man kan även ta del av et stort utbud av aktiviteter som Erasmus student i Lissabon då nästan 8000 Erasmus studenter vistas årligen i Lissabon. Det finns två stora företag ELL (Erasmus life Lisboa) och ESN (Erasmus Student Network) bägge har liknande aktiviteter så som spring break i Algarve, häftiga fester och event, guidade turer i staden samt små resor runt om i Portugal till ett rimligt pris. Rekommenderar er starkt att bli medlemmar. De hjälper även till med vardags sysslor och att ”komma in i samhället” i början, med sådant som busskort/telefonkort och lite allmän information om staden och vad man kan förvänta sig. 


Det finns även en del ledigheter där man kan passa på att resa iväg och utforska Portugal om man känner för det. Vi hade ett längre påsklov på ca 10 dagar samt två långhelger. Under vår tid i Portugal åkte vi till Algarvekusten 1 vecka och vi avslutade även vår resa med 8 dagar på ön Madeira precis innan vi skulle tillbaka till Sverige. Vi gjorde även små utflykter till städer i närheten, bl.a. Cascias och Sintra. Portugal har många fina städer och sevärdheter, passa på att resa runt om möjligheten finns. Europas största studentfestival hålls även årligen i en stad som heter Coimbra under terminen, jag kunde tyvärr inte närvara men mina rumskamrater åkte iväg och de sa att det är ett definitivt måste och ett väldigt häftigt event att ta del av. 



Restauranger/Mat: Lissabon är en kulinarisk stad med många bra restauranger. Priserna är något billigare än i Sverige och det kan vara bra att boka bord i förväg om man vet att man vill äta på ett visst ställe. Dock har en del restauranger ingen tidsbokning utan man får helt enkelt gå dit och vänta tills det blir ens tur. Se till att smaka på deras lokala maträtter och bakelser. En klassisk bakelse som finns lite överallt är heter ”Pastel de Nata”. Supergott och en väldigt lokal delikatess, ett definitivt måste. Tycker man om skaldjur skulle jag rekommendera Ramiros restaurang, en av Lissabons äldsta restauranger med magiskt skaldjurs utbud. 


Shopping: Lissabon har många shoppingplatser med bra utbud av butiker. Väl inne i staden runt Baixa/alfama området finns det butiker lite överallt. Några shoppingcentrum/ställen: Colombo mall: deras största mall ligger centralt och har en tunnelbanestation precis intill – superbra shopping och mycket underhållning så som bio, bowling etc. Amoreiras Shopping mall : Lissabon äldsta och mest kända shopping center. Samt det mest centrala. Freeport Lisbon Outlet : Ligger en bit utanför stan men här finns massa olika outlet butiker med bra priser.


Uteliv: Lissabon är en väldigt livlig stad med turism året runt. Nattlivet är varierande och det finns något för alla. Bairro Alto området är känd för sina bargator. Bar kulturen är stor i Lissabon och det är vanligt att alla hänger mer på ”gatorna” än inne i själva baren, alla drinkar ges även i plastglas så man kan hoppa från ställe till ställe. Pink Street är deras kändaste bargata, lite stökig men det är en upplevelse och något som borde upplevas en gång iaf. Lissabon är även fullspäckat med takbarer, där kan man njuta av stadssiluetten till härlig musik och glatt folk. Vår favorit takbar hette Park Bar och låg ovanför ett parkeringshus mitt i stan. Väldigt bra musik och goda drinkar. Utmed Tagus River i innerstan finns majoriteten av alla nattklubbar. Där börjar festerna sent och håller igång till 05-06 på morgonen. Det finns som sagt något för alla.


Stränder: Lissabon har nära till många fina stränder. De finns en del på andra sidan bron, där ligger bl.a. Costa da Caparica, vilket var den stranden som vi tyckte att man kom till lättast och även där vi hängde mest! Med taxi kunde det gå på ca 100-120 SEK dit. Har man tillgång till bil eller kan följa med på ett Erasmus event så är Arrabida i området Sesimbra ett måste. Klarblått vatten och fina stränder. En annan populär strand heter Cascais, dit kommer man enklast med pendeltåg och det tar ca 35-40 min. Smidigt men det ligger en bit ifrån, på vägen till Cascais finns det däremot massa andra fina stränder om man vill hoppa av tåget tidigare.

Påsklovet spenderade vi tillsammans på Algarvekusten. Fina stränder och underbart blått vatten.

Sammanfattning

Jag kan inte göra annat än att le när jag tänker tillbaka på min tid i Lissabon med mina kursare. Det var utan tvekan den bästa tiden av mitt liv hittills. Det finns inte en dag jag ångrar mitt beslut att åka ner en termin och jag rekommenderar det starkt. Trots att man kanske hamnar efter lite i kurskraven och missar en del föreläsningar/seminarier så får man med sig så mycket mer i form av livserfarenhet och upplevelser när man bor utomlands en period. Samt att få göra detta tillsammans med sina nära vänner var helt perfekt. Portugal är ett magiskt land och folket är supertrevliga, ta chansen och åk om möjligheten finns. Det är med nyfunna krafter och motivation som jag nu ska påbörja mitt sista år på Tandläkarprogrammet och jag kommer nog alltid kunna leva på mina underbara minnen från min utbytesperiod.