Reserapport - KI-student
Färgbomb i Anjos
Lärosäte: Universidade de Lisboa
Utbildningsprogram: Tandhygienist
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 18/19
Namn: Heaven Sevgili
E-postadress: Heavensevgili@hotmail.com

Innan avresa

När jag först sökte till Tandhygienistprogrammet visste jag inte att man kunde åka på utbyte. Det är något jag drömt om att göra i flera år. Jag visste direkt att jag ville utvecklas inom mitt kompetensområde under studietiden. Därför blev det viktigt för mig att få undersöka och behandla patienter med sämre munhälsa och svårare diagnoser. Tandvården är inte gratis i Portugal vilket är en av de bakomliggande orsakerna till detta. 


 Som tur är behöver man inga vaccinationer eller specifika intyg innan avresa. Jag fick bra med information från studenter som tidigare varit på utbyte i Lissabon och deras upplevelser fick mig att vilja åka. Jag hade också ständig kontakt med Anette Norman som är ansvarig för utbytesstudier. Ett tips är att kolla flyg och boende så tidigt som möjligt för att undvika stress men också för att hitta något som passar ens intresse. 


FLYG:

Flygbiljetter till Lissabon är dyrt. Kolla gärna 2-3 månader innan du flyger. Vi flög med TAP Airlines som är ett direktflyg från Arlanda till Lissabon. Det tar cirka 4h och 20 min och man får mat på flyget. 


Andra direktflyg:

  •  Norwegian 
  • SAS ungdom (upp till 25 år) 
  • TAP airlines


År 3, termin 1.

Ankomst och registrering

När vi kom fram gick vi direkt till informationsdisken och fick en karta över Lissabon. Man bör ta en taxi från flygplatsen till sin adress då det finns många andra ‘’svarttaxi’’ som kan luras med priset. Uber/Taxify funkar också väldigt bra och det är super billigt men boka endast via appen i sådana fall. 


VIKTIGT ATT HA MED SIG TILL LISSABON:

  • Klinikläder 
  • Visir 
  • Namnskylt
  • Stängda klinik skor (de accepterar ej tofflor) 
  • Anteckningsblock och penna 
  • En varm jacka/varma kläder (blir väldigt kallt om kvällarna) 
  • Matlåda (går att köpa där)

Det räcker att vara på plats 2 dagar innan kursstart så att man hinner se staden och hitta sig runt. Vi fick gå en introduktionskurs första veckan och det underlättade så mycket för oss. 

Utsikt över Lissabon

Ekonomi

PENGAR: 

Det finns bankomater överallt i staden och det är väldigt skönt att gå runt med kontanter för vissa ställen tar ej kort. Ta ut större summa pengar för att undvika extra kostnader.

God mat för billigt pris.

Boende

BOENDE:

Vi bodde i området Penha de Franca vilket är nära tågstationen Anjos och ca 30 minuter från Universitetet med buss. Tänk på att boka ett Airbnb med en tvättmaskin då man behöver tvätta sina egna klinikkläder ganska ofta. Ett tips är även att försöka boka ett boende med aircondition, under februari och mars månaden kan det bli väldigt kallt inomhus. 


Bra områden att bo i: 

  • Marques De Tombal 
  • Baixa-Chiado/ Bairro Alto 
  • Rossio 
  • Cais Do Sodre
  • Alameda 
Boendekostnad kan variera mellan 3000-5000 svenska kronor/månad. OBS! Viktigt att man sparar pengar inför resan. 


BUSS/METRO/JÄRNVÄGSTÅG

Köp ett månadskort student (23 år) eller vuxen/‘’normal’’ priserna skiljer sig inte så mycket och ligger runt 30 euro. Månadskorten går att fixa vid metrotationen Campo Grande eller Cais do Sodre (grön linje) tag med ett foto på dig annars finns det fotoautomat vid dessa stationer. 


 Carris: buss 

 Metro: tunnelbana 

 Comboios: tvärbana 


 Om man EJ vill åka kommunalt: 

  • Uber 
  • Taxify/BOLT

Flatmate. Naomi och jag bestämde för att bo tillsammans.

Studier allmänt

UNIVERSITETET/ KLINIKEN 

Skolan heter Universidade Medicina e Dentaria de Lisboa och ligger vid Cidade Universitaria (gul linje). Det är ett stort campus med flera universitet. Skolan är inte så modern men området är mysigt och både lärare och studenter är väldigt snälla och hjälpsamma. Skolan har tre våningar med olika avdelningar: 


Våning 0 = Patients with special needs (tandhygienister) 

Våning 1= Tandläkare och tandhygienister 

Våning 2= Specialister inom ortodoxi, pedontonti, parodontologi, protetik och endodonti + tandhygieniststudenter som går 3:e året. 


Patientpass: 

Våning 1: Här skriver man allting manuellt, kliniken har endast 8 datorer som alla studenter måste dela på i slutet på klinik passet. Då journalför man allting i datorn. 

Våning 2: Har datorer vid varje bås. 


MAT:

Skolan har ett cafe/ restaurang där de säljer husmanskost med vegetariskt alternativ och olika bakelser. Priserna varierar mellan 1-10 euro. De har även mikrovågsugnar om man vill ta med matlåda.


PATIENTBEHANDLING 

På kliniken prioriterar man behandling över undersökning då portugisiska patienter inte besöker tandvården lika regelbundet som man gör i Sverige. De flesta har sämre munhälsa och är därför i behov av snabba och effektiva åtgärder. 


Mitt schema:


Måndag: Ledig

Tisdag: Observation/assistera specialisterna fm

Onsdag: Observation/assistera tandläkarstudenter med barnpatienter fm och patient på em. 

Torsdag: Patient em

Fredag: Patient fm


Totalt 3 patienter/ vecka 


Vid patientundersökning registrerar man fickdjup som även är friska vilket jag tycker är onödigt men de anser att det är viktigt att se om det sker någon utveckling mellan friskt till icke friskt tandkött. De mäter och registrerar också retraherat tandkött som man kan se kliniskt. Var beredd på att de inte har samma resurser som på Karolinska Institutet. Här köper studenterna sina egna brickor och deras instrument är inte alltid de bästa. Man måste även spara på handskar och munskydd så man får försöka jobba smart. Det kan bli fysiskt ansträngande så tänk mycket på ergonomin och att ha fingerfärdighet. 


BARNPATIENTER:

Det är svårt för skolan att få in barnpatienter och därför är det viktigt att man själv trycker på att man måste behandla barn eftersom att det ingår i kurskraven. Det är väldigt svårt att få barnpatienter men våga fråga om ni får hjälpa undersöka när en tandläkarstudent behandlar ett barn. Allting räknas. 


OBS! ANTECKNA OCH SKRIV NED ALLA PATIENTER DU BEHANDLAR OCH DATUM SAMT ATT NÅGON LÄRARE SIGNERAR.

Naomi assisterar en portugisisk student som specialisar sig i parodontologi.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 2 på KI

ODONTOLOGISK PROFYLAKTIK: 

Man fick behandla väldigt mycket då många patienter aldrig varit hos tandläkaren/ tandhygienisten förut. De flesta har väldigt dålig munhälsa och besöker inte tandvården ofta, därför prioriterades behandlingar. Det var väldigt sällan man fick göra fullständiga undersökningar men ett krav var att ta fickstatus och undersöka munslemhinnan. Jag lärde mig mycket genom att depurera och jag anser att min arbetsteknik vad gäller användning av ultraljud och handinstrument har blivit så mycket bättre. Varannan fredag hade vi olika patientfall som vi fick arbeta med och redovisa. 


PEDODONTI: 

Mindre bra, här fick vi kämpa för att få behandla barnpatienter för att de var så få på kliniken. Det är något som både Karolinska Institutet och Universitetet i Lissabon behöver förbättra i kursplanen. 


EXAMENSARBETET (C-uppsats)

Gick väldigt bra. Jag och min arbetspartner jobbade mycket med google doc. och kommunicerade hela tiden. Vi redovisade ett fullständigt arbete när jag kom tillbaka till Sverige. 


Solnedgång i Cais Do Sodre

Språk och kultur

SPRÅKKUNSKAPER 

De flesta portugiser kan engelska men man kommer även träffa patienter som inte kan. Det är dock ingenting att oroa sig över då man får all hjälp av lärare och studenter med kommunikationen. Alla på skolan talar väldigt bra engelska. 


Bra fraser att kunna: 

Bom dia: Godmorgon 

Boa Tarde:  God eftermiddag 

Bon Noite: God kväll 

D’sculpa: Använder man t.ex. när man råkar gå in i någon (betyder sorry) 

Com licença: Använder man t.ex. när man vill att någon flyttar på sig (ursäkta mig)

Obrigado/ Obrigada: Tack 

Fala Ingles: Pratar du engelska? 

Nao fala Portuguese: Jag pratar inte portugisiska

Lissabons Hjärta

Fritid och sociala aktivteter

STUDENTLIVET 

Bli medlem i ESN Lisboa (Erasmus Student Network) när ni kommer dit! (kostar 10-20 euro). Man får chansen att träffa många andra utbytesstudenter. ESN arrangerar olika resor runt om i landet, surfinglektioner, roliga events och middagar. Vissa aktiviteter kostar men det är oftast till studentpriser. De gjorde verkligen min utbytestid minnesvärd. 


Länk till deras Facebook sida: https://www.facebook.com/ErasmusStudentNetworkLisboa/ 

Instagram: @esnlisboa 


SEVÄRDHETER, MAT OCH EGENTID

Portugal har massa sevärdheter, fina stränder, god mat och bra uteliv. Staden sover verkligen aldrig. Bairro Alto är känd för sina bargator, små klubbar och restauranger. Caiscais har vackra stränder och mysig shopping. Takterrassen ‘’Parkbar’’ har en underbar utsikt över staden. Alfama har mycket historia och motsvarar Stockholms Gamla Stan. Zenith Brunch and Cocktails har världens godaste Acai Bowl. Vill man äta god glass rekommenderar jag Nanarella.

Gota D'Agua, surfcamp

Sammanfattning

Jag rekommenderar alla studenter att åka på utbyte. Det är ok att känna sig nervös och tveksam inför det, det gjorde jag med. Men allting löser sig verkligen när man väl kommer fram, det gäller bara att våga ta det första steget. Att åka på utbyte var och är helt ärligt det bästa valet jag någonsin kunde göra. Det är en extremt häftig upplevelse och man utvecklas så himla mycket som person och som tandhygienist. Jag är oerhört tacksam för att Karolinska Institutet/ Erasmus gjorde det möjligt för mig att åka på utbyte. Människorna som jag fick chansen att träffa under utbytet blev min familj. Lissabon är och kommer alltid ligga nära mitt hjärta.

Costa Da Caparica, 30 min utanför Lissabon med buss.