Reserapport - KI-student
Ciudad de las artes
Lärosäte: Universidad Cardenal Herrera CEU
Utbildningsprogram: Tandläkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 18/19
Namn: Valeria Arroyo
E-postadress: valeria.arroyo.morales@stud.ki.se

Innan avresa

Jag fick höra om utbytesmöjligheten väldigt tidigt i utbildningen. Redan från början blev jag väldigt intresserad av att se tandvården i ett helt annat land. Att söka Erasmus kändes både spännande och utmanande. Jag var lite orolig kring hur jag skulle planera mina patienter i KI för att hinna göra klart så mycket jag kunde innan jag reste men det fick jag otroligt mycket stöt från ansvarig lärare för utbyte samt mina kursare. 

Längre fram i terminerna har vi haft olika föreläsningar om hur det är att vara på utbyte och hur man går tillväga för att ansöka. Vilket hjälpte mig väldigt mycket för att komma igång med min ansökan. Ett tips är att söka tillsammans med kursare som också planerar att åka på utbyte för att hjälpas åt att fylla ansökan och se till att man skickar in CV, motivation letter samt transcription of record. All information om det fanns tydligt på Karolinska Institutets hemsida om hur man ansöker och vad man ska förbereda innan, under och efter utbytet. Vi fick också mejl från KIs internationella handläggare gällande samma informationen.

I slutet av T6 ansökte jag om utbyte i Valencia, Spanien. Mitt modersmål är spanska och har tidigare bott i Madrid. Därmed skulle språket inte vara ett hinder. Dock har jag aldrig utvecklat mitt odontologiska språk på spanska så det kändes som en utmaning samt en stor möjlighet till att utveckla spanskan mycket mer. Dessutom älskar jag den spanska kulturen, det spanska vädret och de fina städerna som finns där. När det gäller Spanien var det inga vaccinationer som krävdes, däremot behövdes EU-försäkringskortet och försäkring som KI ger för utbytesstudenter. Det vi behövde göra var också att kvittera ut klinikkläder i god tid och ansöka om ev stipendier. 

Tyvärr var det ett handledarbyte i KI i samband med utbytet som gjorde att det inte var alltid självklart att veta vem man ska mejla om man hade frågor innan utbytet men det löstes under utbytet. Däremot hade vi tre möten med klinikansvarig lärare för utbyte och internationella handledare i KI innan utbytet och då kunde vi ställa alla möjliga frågor och få svar direkt gällande utbytet. Jag kontaktade även  utbytesstudenter som skulle komma till KI från Valencia och det var till stor hjälp för både mig och dem. Eftersom att vi kunde hjälpas åt kring vad man ska ta med sig, tips på boende eller vad man kan hitta på i Stockholm och Valencia. Jag fick även jättestor hjälp av studenten som åkte på utbyte året innan mig och det var skönt att ha någon som förstod helt alla ens frågor och som gav riktigt bra tips.
Första dagen i CEU

Ankomst och registrering

Jag rekommenderar att man är framme i Valencia minst två dagar innan första dagen på universitetet. Mycket för att hinna flytta in och planera inför första dagen. Jag åkte till Alicante med SAS ungdomsbiljett, då det var direktflyg och mycket billigare. Från Alicante kan man ta regionala tåg som på mindre än två timmar är framme i Valencia. 

Introduktionskursen i CEU var tidigare i februari, jag åkte i början av mars och därmed missade introduktionen. Däremot blev vi mottagna av ansvariga för kliniken i Spanien som förklarade för oss kring schemat och vilka dagar vi skulle ha klinik. Någon dag efter träffade vi internationella handläggaren, som är akademiska koordinatorn i CEU för odontologin. Han visade oss runt hela universitetet, vart man kunde äta, tågbiljetter, frågor gällande kliniktider, allt! Han var till enormt hjälp under hela utbytet. Förutom det fanns en organisation kallad Campus live som erbjöd alla möjliga event, de planerade utflykter, sportevent och lite allt möjligt. Det var tillgängligt på universitets hemsida.

Jag var framme i Alicante 2a mars, och blev välkomnat av en stor "Carnaval" på alla gator i staden. Det var otroligt roligt att se då alla var utklädda, barn som gamla som folk som arbetade i butiker eller restauranger. Samt musikkonserter på gatorna. Jag hade fördelen att ha min pojkvän som också befann sig på utbyte i Alicante ett helt år så då var det inte så svårt att hitta i staden. Dagen efter ankomsten tog vi regionala tåget till Valencia och det var en söndag. Något man ska komma ihåg om Valencia och Alicante, i för sig kanske hela Spanien är att nästan allt är stängt på söndagar. Jag lyckades hitta en market en bit från där jag bodde för att köpa vatten och lite av det man behöver när man flyttar in i ett nytt boende.

Under hela marsmånaden mars firar man den största tiden i Valencia: "Las fallas". Jag hade hört om festivalen innan utbytet men förväntade inte mig så fina firanden under hela månaden. Redan vid första ankomstdagen fick jag höra första "Mascletan" och tyckte att det var otroligt fint att så många människor samlas för att höra och se fyverkerierna. 


Apelsinträden finns över hela Valencia

Ekonomi

När det kommer till ekonomin var boendet det som var lite dyrare, utöver det är mat och dryck både i Supermarkets eller på restauranger billigare i Valencia jämfört med Sverige. Framför allt universitetets luncherbjudande som är trerätters och efterrätt för under 10 euros. En lunch på restaurang kan också ligga på lite över 12 euros beroende såklart på vart man äter. Valencia är ganska känd för shoppingen också och det fanns stort utbud på butiker med fina kläder till bra priser.

Jag sparade pengar genom att resa via Alicante och tyckte att det var skönt att kunna se andra städer samtidigt samt slippa mellanlanda. I universitet betalade vi endast 30 euro om jag minns helt rätt för skåpen, som vi tillbaka efter att ha lämnat tillbaka nycklarna. Tågresorna var mycket billigare i Valencia jämfört med Sverige, jag köpte endast 10-resebiljetter då jag bodde centralt och behövde ta tunnelbanan endast till och från skolan. En sådan biljett kostade 12 euros. Att ta sig runt i staden kostar ca 2 € med buss och tunnelbana, lite dyrare om man åker en längre bit som till stranden eller utanför staden. Tågresor till Alicante var ca 30€ tur och retur. 

Viktigt tycker jag att söka CSN för hela fjärde året i KI och inte vänta med att söka längre fram för utbyte, jag ansökte om endast halva året och det blev krångligare när jag skulle ansöka för T8. Utöver det kan man försöka hitta flera stipendier, vi fick om tips om två stipendier via KI men det finns många stipender man själv kan ansöka om och kanske lyckas få. Se till ändå att spara inför utbytet så att man inte behöver begränsa sig under utbytet. För mig räckte det bra med CSN och pengar som jag hade sparat sedan tidigare. 
Gatorna i Valencia

Boende

Att ordna bostad var inte det enklaste. Jag hade planerat att bo ensam eftersom att det var en stor del av min utmaning inför utbytet. Att bo själv i en ny stad. Jag sökte via beroomers, airbnb men mest via idealista. Det som var svårast var att hitta boende för endast tre månader. De flesta byråer ville inte hyra för mindre än sex månader och erbjöd stora lägenheter med flera rum. Dessutom är priset lite högre när man hyr så kort tid och om man önskar att bo centralt. Eftersom att jag började bli lite stressad då det inte var mycket kvar innan jag skulle åka, började jag ringa via Skype-appen till byråer i Valencia och frågade om boende för tre månader. 

När det gäller boendesökandet ska man också tänka på att CEU ligger utanför stan och långt ifrån ständerna. Min tanke från allra början var att bo vid stranden men när jag såg staden insåg jag att det inte skulle gå då CEU ligger så långt ifrån city och att city ligger en bit ifrån stränderna. Därför valde jag att bo centralt, och lyckades hitta en liten tvåa i Plaza Espanya och endast 20 min från CEU med tunnelbanan. Lägenheten jag hyrde var via en spansk bostadsbyrå som kändes väldigt pålitlig. De krävde dock insättning i samband med att man godkänner hyrning av lägenheten. Jag lyckades få min pojkvän att åka till Valencia för att bekräfta att allt såg bra ut i lägenheten och bekräftade därmed att allt var säkert. Jag hyrde lägenheten för 700 euro per månad plus ca 50 euro per månad för el, vatten och nät. 

Jag rekommenderar att bo centralt då man inte behöver tänka på tunnelbanan eller bussar i city. Där de flesta restaurangerna, klubbar, shoppingcenter  finns samt alla "Las Fallas" event och fyverkerier samt stora figurerna visas och bränns upp under "La Crema". Ett annat plus var att jag bodde vid tågstationen: Estacion del Norte, som kunde ta mig till Alicante och i princip alla städer från Valencia, som Barcelona, Madrid, Murcia  och många flera. 

Ett stort tips är att bo på samma tunnelbana-linjen som tar en till CEU, då man slipper tänka på byten och kommer faktiskt väldigt smidigt till och från universitetet. Det är linje M1 som jag tog från Placa Espanya, men man kan också bo närmare CEU om man önskar det, då priserna för lägenheter sjunker då också.


Karta över Valencia

Studier allmänt

CEU är en privatskola, studenterna bekostar hela utbildningen och behöver också köpa nästan all utrustning de använder kliniskt från injektionssprutor till extraktions alla tänger. Det kan handla om en väldigt stor summa. Studiernas upplägg i CEU var väldigt likt den i KI. Det är en femårig utbildning även i CEU där det är mycket fokus på det teoretiska, framför allt de första åren. 

De har också kliniken i universitet som erbjuder lite billigare priser på tandbehandlingarna jämfört med utanför CEU. Tyvärr berättade kursare att de har ökat priserna år 2019 för patienterna, därmed var skillnaden inte så stor för patienterna att söka till CEU jämfört med en vanlig klinik. Det uppfattades av kursare som upplevde brist på patienter, både vuxna som barn. Det finns inga riktiga kliniska kurskrav utan studenterna skickar en powerpoint med de behandlingarna de uppför till respektive lärare.

Vi tog med oss handskar och munskydd men det fanns tillgängligt på kliniken, det jag skulle rekommendera att man tog med sig eller köpte på plats är HANDSPRIT. Tyvärr brister universitetet väldigt mycket på kliniska hygienrutiner. Det fanns ingen tillgänglig handsprit eller effektiv ytdesinfektion på plats. Vi tog med oss två flaskor handsprit från KI och använde endast en hel så det räckte för hela utbytet. 

Det som jag tyckte var roligast med studierna i CEU var att jag lärde känna så många studenterna från alla möjliga länder. Ungefär hälften av klassen var spanjorer och andra halvan var från bland andra: England, Frankrike, Tyskland, Iran, Indien och en stor del från Taiwan också. Därmed var det mycket engelska emellan studenterna. Det var så roligt att lära känna så många människor från olika kulturer. Vilket gjorde utbytet otroligt spännande. 

Studenterna är uppdelade i grupper med ungefär 12 personer, där man jobbar parvist i 6 bås en spansktalande och en engelsktalande. Varje klinikgrupp har samma kliniklärare. Vilket skapar en bra relation mellan student och lärare. Eftersom att den följer upp samma studenter under hela terminen. Jag upplevde en jättebra relation med våra kliniklärare och byggde ett bra förtroende med dem under den korta tiden jag pluggade i CEU. Lärarna pratar både engelska och spanska, några var bättre på engelska än andra såklart. 

Patientkontakten var likt den i Ki, man får patienterna utdelade av receptionen. Därned behöver man inte ringa patienterna för att boka tid utan all kontakt sker personligt eller via administrationen. Väldigt få patienter pratade engelska vilket gjorde att mina spanska begrepp utvecklades otroligt mycket gällande tandbehandlingarna. 

Tyvärr var upplägget för oss Erasmus inte så klarlagt vid ankomst utan vårt schema gjordes om flera gånger under utbytet på grund av framför allt inga tillgängliga bås vid Pediatric clinic. Det var det som stressade oss en del eftersom att vi i början kom till kliniken och lärarna inte visste vilka vi var eller i vilka bås vi skulle jobba. Dessutom behövde de också boka patienter i förväg i administrationen, samt meddela sterilen om att vi behövde våra instrument. Det gjorde att vi ett antal gånger dök upp och hade inget bås eller patienter. En annan nackdel var att ingen gick igenom datorsystemet för kliniken. Utan våra kursare ställde upp då och då då vi frågade om hjälp. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 8 på KI


Pedriatic clinic II 

En gång i veckan: Tisdagar / Torsdagar 15-21

Den här kursen var inte fastställt i vårt schema och det blev en del brist på bås och patienter när vi väl började kliniken. En del var på grund av att fallas-ledigheten började precis när vi skulle börja med kursen som gjorde att vi inte hade barnpatienter första månaden. Innan man fick arbeta kliniskt hade man en teoretisk kurs. Det handlade om flera seminarier där de gick igenom olika patientfall, diagnoser, behandlingar och allt inom barnpatienter. Det finns ingen fri barntandvård Spanien, därmed var det brist på patienter då det kunde handla om stora summor för föräldrar som gjorde att de inte kom tillbaka för alla behandlingar som krävdes. 


Teorin skiljer sig en del från det vi lär oss i KI och vi Erasmus från KI upplevde att vi kunde redan det de tog upp och pratade med läraren för att hoppa över direkt till den kliniska biten. Vilket vi fick göra men då var de inte förberedda med bås för oss som gjorde att vi fick arbeta 3 och 3 i båset. Jag fick de flesta passen endast assistera och hjälpa barnen att känna sig tryggare inför och under behandlingen. Jag mig att se hur de arbetar med barnen. 


Föräldrarna får inte följa med i kliniken utan sitter i vänterummet. Jag upplevde ändå att studenterna försökte få barnen att känns sig trygga vid behandlingar och få dem att skratta eller leka med dem innan behandlingarna. Vi använde kofferdam vid alla lagningar på barnpatienter vilket jag tyckte inte var så lätt varje gång. Lärarna jag fick se arbeta var jätteduktiga och snabba när de exempelvis gjorde lagningarna. Jag känner ändå att jag lärde mig tips och olika metoder att arbeta på. 


Adult clinic II

Fredagar 15-21, senare också Måndagar 8-14

Schemalagt var adult clinic endast en gång i veckan. Där man jobbar parvist med en spansk talande student och turas om behandla patienter. Det var inte alltid man kunde förbereda sig inför passen eftersom att du inte visste vilken patient du skulle ha eller vilken behandling det är innan själva patienten anlände. Det gjorde att mina kunskaper utvecklades snabbt då man skulle vara förberedd på lagning, extraktion eller vad det kunde vara och komma ihåg alla instrument du kommer behöva. Vi hade lite strul med att få våra instrument från KI, då de aldrig gav oss det som ska ha lämnats från vårt universitet. Utan fick leta efter i en box med lite blandade Erasmus instrument och bygga upp våra egna brickor. 


Sterilen var oftast ett stressigt moment då vi inte kunde namnen på instrumenten från början men senare fick jag lära mig namnen och fick ställa krav på att få det jag behövde för att kunna behandla patienterna. Det var inga problem med us-kit eller lagningsmaterial, parodinstrument samt rtg. Utan då visste de direkt vad vi behövde och fick det direkt. Att få borrar var lite svårare och vi fick oftast arbeta med det vi fick som kanske inte alltid var så anpassat för behandlingar vi skulle utföra. Mest problem upplevde jag med extraktionsinstrument. Eftersom att det fanns väldigt litet vi kunde låna från CEU.


Samarbetet med just läraren vi hade i vår klinik var jättebra. De var hjälpsamma även om man arbetade väldigt självständigt för det mesta. Eftersom att vi arbetade två och två hade vi endast en eller två patienter i veckan. Vi pratade med studiehandläggaren för att kunna arbeta självständiga men det fanns tyvärr inga lediga bås då och man behövde vara spansktalande för att förstå patienterna vid behandlingarna. Det vi fick sista månaden var att få ett extrapass måndagar 8-14, som gjorde att vi fick göra flera behandlingar. Det vi fick göra mest var undersökningar, kariessanering, extraktioner och reparationer av part- och helproteser.


Orthodontics IV

Måndagar eller fredagar kl 11-14

Den här kursen bestod av seminarier då man gick igenom tre patientfall per pass. Det mesta av tiden var de på spanska men de översatte till engelska om man inte förstod. Läraren gick då igenom bilderna på patienten, extra- och intraoralt. Samt visade gipsmodeller, profilröntgen och panorama. Man skulle utföra samtidigt en hel ortodontisk undersökning, diagnoser, terapiplanering och prognos. Jag upplevde att lärarna var väldigt pedagogiska och fick med hela klassen genom att fråga alla i klassen. Det var det de kallade för kliniska delen av kursen. Vi hade dock under pediatrics vissa patienter som hade ortodontisk behov eller redan en apparatur som skulle kontrolleras. Då kunde vi tillsammans med ortodonti masters gå igenom fallet. Vilket jag tyckte kompletterade kursen väldigt bra. 


Legal dentistry and radiology

Måndagar 16-19

Den här kursen var en ren teoretisk kurs som tog upp olika ämnen varje måndag. Allt utifrån röntgenregler, till tandvårds lagar i Spanien, rättstandläkare, hur man gör en anmälan vid felaktig behandling och flera ämnen. Under vissa föreläsningar fick man utföra uppgifter under föreläsningen men de flesta av dem satt vi och lyssnade på läraren. Föreläsningarna var på engelska. Jag tyckte att det var intressant att få höra om hur lagar ser ut i tandvården i Spanien. 


Implantalogy

(Kommer inte tillgodoräkna om kursen)

Ett stort plus under utbytet var att vi kunde assistera de olika masters i skolan om vi önskade. Det fick vi med hjälp av akademiska handläggaren. Det fanns studenter som läste sin masters i: ortodonti, endodonti, pediatrik och implantat i CEU. Då fick vi möjligheten att kunna assistera och se hur de arbetar. Vi valde att assistera implantatmasters och kunde där se implantatbehandlingar från planering till själva kirurgiska operationen. Det var väldigt lärorikt att se hur de arbetar och de välkomnade oss att assistera dem när vi önskade.

Kliniken

Språk och kultur

Jag hade fördelen att ha spanska som mitt modersmål. Vilket gjorde att jag inte hade några problem i min vardag eller med patientkontakten. Det som jag känner att jag utvecklade mest var mitt ordförråd och att kunna odontologiska begreppen i spanska. Dessutom utvecklade jag också mina engelska kunskaper, framför allt i tal. Undervisningen gick därmed jättebra och lärarna samt studenterna i kliniken var glada att jag hade en bra grund i spanska och engelska. Det erbjöds språkkurser i CEU men det var inget jag upplevde att jag behövde. 

Jag trivdes väldigt bra i Valencia och gillade att se så många event under tiden jag var på utbyte. Fallas är en så stor och rolig festival med så många aktiviteter. Det kommer många turister i Mars för att se alla figurer de bygger upp över hela city. För att senare bränna upp dem och visa på det sättet ett nytt start i sitt konstnärliga år. Det finns då också fyverkerier, små konserter i city och olika föreställningar för alla åldrar. Det kan upplevas som högljutt för vissa men jag var otroligt glad att kunna se alla aktiviteter varje dag så nära mitt hem. Dock kan det blir stora folkmängder som gör att det blir lite trångt framför allt i samband med La Mascleta, som skedde varje dag kl 14:00 fram till den 19e Mars. I samband med La Cremada som är då de bränner upp alla konstnärliga figurer, är det som mest turister. Då passade jag på att resa till Alicante för att vila lite ifrån stora folkmängderna. Efter Fallas är det lite lugnare i staden och inte lika många människor.

Kulturskillnader jag upplevde var att alla kan prata med dig och tycka det är helt normalt. Jag lärde känna många människor som hjälpte mig att hitta i staden om de såg mig lite vilse eller allmänt bara ville prata. Samma sak i universitet då alla studenter ställde upp om de såg att jag var lite förvirrad och såg till att vi kände oss välkomna. Där jag bodde jobbade en vaktmästare som förutom att vakta ingången till porten, också hjälpte mig om jag hade några problem i lägenheten eller undrade vart man kan hitta bästa paellan. Jag upplevde därmed att folk är väldigt hjälpsamma. Den största kulturkrocken var Siesta och söndags-stängt samt att de flesta restaurangerna var stängda på eftermiddagen och öppnade ganska sent för middag eller lunch. Till slut van jag mig med att äta senare på kvällen eller laga något hemma innan man skulle ut och äta. Siesta var från kl 14-17 ungefär och då stänger alla butiker och markets då folk ska vila efter lunch. Det krockade ibland med tiden då jag kom hem men vissa ställen som Mercadona hade öppet hela dagen vilket räddade mig. 
Paella

Fritid och sociala aktivteter

Det finns flera grupper på Facebook som heter Valencia Erasmus 2019 och liknande. Dessa organiserar olika event och fester för utbytesstudenter i CEU. Dessutom finns Campus live som CEU organiserar där de har ett flertal aktiviteter för alla studenter. Sen finns det flera Erasmus fester man kan gå till över hela staden. 

Utöver det finns också flera aktiviteter på CEUs hemsida på facebook och hemsida. Det finns en stor variation av aktiveter. Genom studenterna i mina klinikgrupper eller i klassen allmänt, blev man tipsad om olika restauranger, bjuden till olika fester eller klubbar i staden. Annars kan man hitta de bästa restauranger eller ställen på TripAdvisor. Gällande klubbar finns det många i staden, en av de finaste finns i Ciudad de las Artes y las Ciencias. I Valencia går man ut mycket senare än i Stockholm, klubbarna är öppna tidigare men folk brukar börja gå ut vid 02-tiden.

Valencia är väldigt känd för att vara en glad och livlig stad vilket jag älskade och bekräftade under mitt utbyte. Under min fritid hängde jag med mina vänner och lärde känna alla fina ställen i Valencia samt tränade. Min favorit är Ciudad de las Artes och stranden Playa de Malvareosa. När det gäller restauranger var min favorit de vid Playa se Malvarrosa och de mindre turistaktiga restauranger i city som erbjöd äkta spansk mat som en riktigt god Paella. Min favorit är La Riúa och jag hann även testa Michelin restaurangen Sucede som erbjöd på 16 små rätter med viner och efterrätter så att man hann utforska helt nya smaker. Det finns många frukostställen överallt som erbjuder spanska bakelser men också hälsosammare val om man önskar så.

Las fallas är ett måste under tiden man är på utbyte. Se till att få se de dagliga aktiviter som jag nämnde ovan i min text. All information och schema med de olika dagars aktiviteter finns på både CEUs hemsida samt om man googlas Las Fallas Valencia.

Jag reste en del till Alicante också som är en mindre och lugnare stad jämfört med Valencia. Där hade jag chansen att bo en kort promenadsavstånd från stranden som var perfekt när jag var ledig en längre tid. Där finns också flera restauranger och nya ställen och festivaler att utforska. Jag rekommenderar stort att man passar på och åker till andra städer i närheten av Valencia. Det går väldigt smidigt med regionala tåg från Estacion del Norte i city. 



Fallas

Sammanfattning

Att åka på utbyte var en fantastisk upplevelse. Där jag hann lära känna en ny stad, Valencia som jag alltid velat åka till och bli kär i den spanska kulturen ännu en gång. Jag har hunnit utvecklas både som person och som framtida tandläkare. Genom att ett, bo själv i en annan stad och lära känna så många människor. Samt två att kunna utbyta kunskaper med kollegorna från andra länder och jobba mer självsäkert samt självständigt. Jag har även lärt mig uppskatta ENORMT de möjligheterna och tillgångar som KI och tandläkarutbildningen ger oss. Jag har även lärt mig sig hur mycket jag har lärt mig under utbildningen och hur mycket jag faktiskt kan. 

Jag rekommenderar alla att ta chansen att åka på utbyte och på det sättet kunna jobba i en annan stad eller ett annat land för att utvecklas och kunna se ens egen utveckling samt lära känna nya människor. Se till att öva på spanskan och planera dina patienter och kurskrav innan man åker på utbyte. Sist men inte minst, se till verkligen att njuta av varje dag under utbytet och ge dig chansen att byta miljö och utvecklas till bättre som person och för din yrkesroll.
CEU