Reserapport - KI-student
Lärosäte: Tokyo Metropolitan University
Utbildningsprogram: Sjuksköterska
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 18/19
Namn: Jessica Linderholm
E-postadress: jessica.linderholm@stud.ki.se

Innan avresa

Jag heter Jessica och valde att åka i termin 5 min näst sista termin till Tokyo på utbyte som valbar kurs. Jag studerar till sjuksköterska på Karolinska. Jag har alltid haft ett stort intresse för Japan, där jag sedan en längre tid tillbaka velat lära mig mer om kulturen, seder, traditioner men även hur sjukvården och tekniken som används i sjukvården fungerar. När jag såg att det fanns möjlighet att åka via Karolinska på en fem veckors intensiv kurs under sommaren tvekade jag inte att ansöka. I början av mina studier på sjuksköterskeprogrammet ville jag redan från början åka utomlands för att få en breddare insikt på hur sjukvården fungerar i länder utanför Europa. Anledningen jag även valde att ansöka till Japan var för att det är väldigt olikt från Sverige. Efter jag fått reda på att jag blivit nominerad, försökte jag styra ihop studierna så man klarar av tillräckligt poäng och har allt avklarat innan resan. Vi var sammanlagt 7 personer från Karolinska som åkte med utbytet. Vi startade en grupp tillsammans där vi även välkomnade japanska studenter från TMU. Jag fick snabbt reda på att det var två andra i min klass som även skulle åka på utbytet. Så vi tog snabbt i kontakt med alla som ska åka från Karolinska för att lära känna varandra.


Innan avresan tog jag reda på eventuella kostnader, vi fixade och bokade boende samt såg till att ta eventuella vaccinationer som behövdes. Jag valde att vaccinera mig mot Japansk encefalit som ska göras i två omgångar innan avresa. Jag valde att göra detta trots att detta endast behövs om man ska vistas under längre tid på landsbygden. Men eftersom kursen hålls under sommaren då det är regnperiod så är risken högre. Detta är dok en individuell fråga om man vill det eller inte. Är man osäker på frågor kring vaccination eller hälsofrågor ska man alltid innan vända sig till specialist.

Innan avresa kan du ansöka om stipendier, samt bidrag från csn. Jag kunde ej ta csn då jag inte har detta och fick därav bekosta allt själv. 


Du kan om du är medlem i vårdförbundet även söka resebidrag där. Samt så får man innan avresa resebidrag via Karolinska som ligger runt 3000 kr efter man lämnat in alla dokument som måste skrivas och fyllas i. Om du har några mediciner eller hälsotillstånd kan det vara bra att ta i kontakt med läkare för att få intyg kring mediciner på engelska. Ansökan till TMU sköts av Karolinska så detta behöver man inte oroa sig för. Innan avresa kan det vara bra att kontrollera angående försäkringar. Du är automatisk försäkrad via Karolinska. Prata med ansvarig så kan du få ett försäkrings kort och dokument hemskickat via Karolinska.


Jag åkte nämligen ut för tandproblem som tur behövdes inte alltför mycket åtgärder utan räckte med rådfrågning av läkare i Japan etc. Det kan vara bra att kolla upp vad din egen eller den via Karolinska täcker. Den försäkring som karolinska har täcker nämligen detta. Innan avresa ta med anständiga och mer formella kläder, det är vanligt att man klär sig mer professionellt på universitetet. Ni kommer få information kring dress code på informationsmötet. Ett tips inför resa är att ta med en stor resväska så att man får plats med nödvändiga saker och man kommer att vilja ta med hem saker som man köper där. 

Ankomst och registrering

Det kan vara bra att komma till Japan lite innan kursstart. Jag kom till Tokyo några dagar innan kursstarten men på grund av försening i London så låg vi efter en dag i tidschemat. Vilket gjorde att man anlände väldigt sent på kvällen. Det går att komma till Tokyo dagen innan men är inget att rekommendera. Då det kan vara trevligt att se och uppleva staden lite innan. Man kan köpa Suica kort eller passmo kort som kan kan fylla på med resekassa. Detta kan användas som åkkort på tunnelbanorna och bussarna. Man kan köpa dessa direkt på tågen via automater eller i kiosk. Vid ankomst skulle jag rekommendera att skaffa wifi som finns antingen via SIM-kort eller bärbar dosa. Viktigt att se till att man inte har en låst telefon bara för att kunna använda sim-kortet på telefonen. Bärbart wifi gå och köpa på turist kiosker och online. 

Ekonomi

Rent ekonomiskt är det bra att spara innan till boende och lägga ut utgifter till flygbiljetten. Jag räknade på en inkomst med 500 kr per dag samt ut övriga inkomster. Jag hade en inkomst på 23,000 kr att röra mig med efter jag betalt boende och flyget som gick på 15,000 kr totalt. Jag tror att jag betalade ca 9000 kr för boende och ca 6000 kr för flygbiljetten tur och retur. Vi tog en billig flyggbiljet med många bytten och åkte på problem. Så har man mer tid och pengar kan det vara bra att ta ett flyg som är lite dyrare med mindre byten. 

Mat är ganska billligt i tokyo om man vet var man ska gå så rent ekonomiskt kan man klara sig på en billig budget för att äta ute. 


 

Boende

Vi tittade på boende via Airbrn och valde att bo centralt nära Harujuku, shinjuku  och shibuya. Då det går att åka centralt med tunnelbannan där det tar ungefär 30-40 minuter därifrån till campus. Det kan vara bra att tillsamman med studenterna som ska åka att man hyr ett boende detta för att det blir ofta mycket smidigare och billigare då. Det finns även studentkorrioderer och billiga capslar som man kan bo under kortare perioder i japan. 
Jag boende tillsammans med tre andra från Karolinska där vi hyrde. Det flesta boende är väldigt trånga och små vilket är vanligt i Japan. 

Studier allmänt

Kursen på TMU är en Interproffesionell kurs vilket innebär att man läser med olika proffesioner. I kursen så har man schemalagda föreläsningar, självstudie dagar och man får även gå på fältstudie där man besöker Japanska rehabiliterings center och sjukhus. Man har ungefär 4 dagars schemalagt och 1 självstudiedag i veckan. 
Fokus i kursen är mer på föreläsningarna och teori. Det är viktigt under föreläsningar att man repsekterar lärarna och använder rätt titlar. Studietakten under kursens gång är rätt lungt så man kan få tid till att hinna med lite turist grejer under sin ledighet. Kursen kommer bestå utav grupparbeten och en individuell inlämning. Där fokus är på att lära sig om den Japanska sjukvården men även hur det i jämförelse fungerar i sverige och andra länder.


 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 5 på KI
Ni kommer få en kursintroduktion och rundvandring av skolan. Där lärare går igenom hur läroplattformena fungerar, samt viktigt information och där ni även kommer få se klassrummen. Kursen som nämnt innan består av föreläsningar på campus och studiebesök. Examinationen kommer att bestå i form av ett patientfall och ett grupparbete där man får möjlighet att arbeta med interproffesionellt lärande och utbildning. Sedan kommer man även få göra en liten individuell inlämning. Grupparbetet kommer i slutet av kursen presenteras i form av en presentation. Vi fick gå på studiebesöken gå till olika sjukhus och rehabiliterings centrum. Vi fick även tiltta på radiologi och hur röntgen fungerar. Där vi fick se hur studenterna på TMU  hade prov i detta. 
TMU kommer även annorda olika roliga aktiviteter för KI och Tempel studenterna, dessa är ibland frivilliga men rekommenderar att man går på det då man lär känna lärarna och studenterna väl. Denna kurs är perfekt om man vill lära sig om den Japanska kulturen och sjukvården, samtidigt som man får möjlighet att uppleva och lära känna den Japanska kulturen. 

Språk och kultur

De flesta i Japan pratar inte Engelska så det är svårt att bo i Japan utan att kunna Japanska. 
Lärarna och kursen kommer att hållas på Japanska. Jag rekomenderar att man lär sig några fraser på Japanska då detta underlättar och det blir mycket roligare. Jag kunnde inte så mycket Japanska innan jag åkte till Japan kunnde enbart några menningar. Folket i Japan är väldigt hjälpsama och kommer att hjälpa en om dem ser att man är förvirrad eller behöver hjälp. Det finns ofta menyer och instruktioner på engelska så man lyckas alltid hitta eller förstå saker. Det kan dok vara lite förvirrande i  början. Det kan vara svårt att förstå somliga lärare men det finns ofta alltid powerpoints på engelska som hjälper till. Den Japanska kutluren är otrolikt vacker och det är en stor skillnad emot den svenska kulturen på många olika sätt. 
Badkutluren är viktigt i Japan och i de flesta hem i japan finns ett badkar. Det är även vanligt att man sover på en futon som är som en madrass på golvet. Något otroligt vackert är Onsen i Japan som innebär att man går till badhus med källor och badar. Detta gjorde jag och några i klassen lite utanför Tokyo och det var väldigt fint att även få se landsbygden.  Det är viktigt att man är artig och formel mot främmlingar i skolan och på tunnelbannor. Något jag lärde mig är att det är viktigt att man är lagom tyst på tunnelbannor och man får inte prata i telefon där, vilket är något man inte tänker på i  Sverige. Hierakin är störe styrande i samhället i Japan, det är viktigt att man använder rätt titlar och repsekterar sina äldre. I japan är det rökförbud på allmäna platser men det är ofta okej att man röker inne på resturanger och barer.Jag har alltid haft ett intresse för den Japanska kulturen, om man åker dit på utbytestudier är det viktigt att man lär sig så mycket man kan om kulturen och är öppen. Det finns otroligt mycket att se och göra i Japan så ni kommer definitivt inte ha tråkigt. 

Fritid och sociala aktivteter

På fritiden finns det mycket att se och göra. Jag skulle rekomendera att gå till vackra tempel och parker, samt titta in olika museum. Vi gick även på teamlab som är ett modern museum med digital konst detta känndes som man kom in i en fantasivärld. Om man gillar mat är Japan det perfekta stället, det finns väldigt mycket god mat. Jag rekomenderar att man provar traditionella rätter och äter sushi, udon och soba. Om man är vegetarian kan det bli lite svårt att hitta ställen att äta i Japan då det flesta rätterna innehåller kött eller fisk. Men det finns olika ställen om man kollar upp som kan servera vegetariskt. 

Om man får tid till att åka utanför tokyo ska man definitivt åka och vandra i Mt. Fuji. 
Vi åkte även och vandrade i Mt. Takao som var väldigt vackert att se där det på toppen av berget fanns massa tempel och matställen. Andra saker som man definitivt ska göra är att åka till Akihabara, gå över ikoniska shobuyra Crossing. Se Tokyo sky tree och Tokyo Tower. Vill man ha en fin vy över staden ska man åka upp i Tokyo metropolitan building. Vill man uppleva Japanska fashion ska man abslolut åka till Shibuya och Harujuku (takeshita street) där finns massa roliga butiker. 
Det finns otroligt mycket att göra i Tokyo så en tråkig stund kommer man definitivt inte att få. 

Sammanfattning

För att sammanfatta så har mitt utbyte i japan varit en fantastisk upplevelse. Att åka till Japan och studera har alltid varit en dröm för mig och jag kommer definitivt åka tillbaka till Japan för att resa och uppleva kulturen igen.