Reserapport - KI-student
Lärosäte: Monash University
Utbildningsprogram: Sjuksköterska
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 18/19
Namn: Mathilda Hedbeck
E-postadress: mathilda.hedbeck@stud.ki.se

Innan avresa

Att åka på ett utbyte under min utbildning var något jag visste jag ville göra redan innan jag påbörjade mina studier på KI. Anledningen till detta var att jag ville se hur vården fungerar på andra platser än i Sverige, få erfarenhet inom sjukvården internationellt och sen tyckte jag även det lät som ett stort äventyr - vilket det var. Jag valde att åka till Monash i Melbourne dels för att det var ett av de längre utbyten man kunde göra, samt att jag tycker väldigt mycket om Australien. 


ANSÖKAN:

Processen för ansökan både när det gäller att bli vald av KI, samt att söka till själva värduniversitetet är ganska krånglig och jag upplevde en hel del stress i samband med detta. Kommunikationen mellan KI och värduniversitetet har i min upplevelse inte varit den bästa, och man får vara beredd på att dubbelkolla så att saker och ting sker, då det ibland glömdes bort. Läser man noga och är ute i god tid med att förbereda sig så går det bra, det är egentligen inte så svårt, men tidskrävande. Räkna även med en del stress i samband med detta. Man har ofta väldigt lite tid på sig att genomföra saker och det är mycket stress kopplat till sånt man inte kan styra över, som att få tillbaka dokument och dylikt i tid så man kan gå vidare till nästa steg. Så se till att ligga på. 

VISUM:
Visumansökan till Australien är inte så svår men kan vara skrämmande då den både är lång och dyr. Då detta utbyte innefattade praktik på sjukhus krävdes det även att man genomförde en hälsoundersökning hos Sibyllekliniken. Denna undersökning är kostsam, men något man måste göra. Jag ansökte om visum SUB500.   

VACCINATIONER:
Var ute i god tid med att samla information till vilka vaccinationer du redan har och vilka du behöver ta. För mig så var jag tvungen att ligga på väldigt länge för att få information vilka vaccin som behövdes, men det är ganska lika varje år. Vaccinationer samt intyg (på engelska) och dessa är tidskrävande och kostsamt så var ute i god tid med detta. Jag hade hep A och B vaccinet sedan innan men behövde lägga till stelkramp och vattkoppsvaccin. Årets influensavaccin är något som också behövdes vilket jag tog på plats i Australien i samband med praktiken. På Monash är det lätt att boka tid för vaccin om det skulle vara så att man missat något, och det rör sig om ungefär samma priser som här i Sverige. 


Ankomst och registrering

Jag valde att åka ner i god tid innan kursstart för att ha tid på mig att hitta boende samt bekanta mig med stället. Detta är något jag är mycket tacksam över då det var mycket som var stressigt innan utbytet och det är mycket som är nytt när man ska plugga på andra sidan jorden, så det var skönt att jag gav mig den tiden att landa. Dessutom så visade det sig att för oss sjuksköterskor började vi en vecka innan resten, vilket vi inte hade fått någon information om av Monash, så med tanke på det så var det tur att vi var där i god tid. 

Ankomsten var ganska rörig på Monash. Det erbjöds en introdag för att internationella studenter där man fick lite information om hur det fungerade på Monash. Denna information var tyvärr inte så hjälpsam samt det var mycket som ändå inte gällde för oss sjuksköterskor (men man fick gratis kaffe och pannkakor).

Jag hade tyvärr oturen att få vara med om en hel del strul inför kursstart då de av någon anledning registrerade mig på fel kurser. De gav mig scheman som krockade och otillräcklig information vilket gjorde de två första veckorna ganska frustrerande, men det löste sig till slut. Då jag och min kursare som jag åkte tillsammans med hade två kurser från två olika läroplaner blev det tyvärr lite att vi föll mellan stolarna och det var inte alltid så snyggt hanterat. Tror dock vi hade otur med detta samt att det var mycket personalbyte och nya som säkert försvårade en hel del och gjorde att mycket glömdes bort. Med andra ord kan jag rekommendera att dubbelkolla så den information ni får stämmer, då den inte alltid gjorde det för oss. 

Ekonomi

Att det är dyrt att åka på ett utbyte som detta är inget att sticka under stolen med. Däremot är det en investering för livet och det är en väldigt unik upplevelse man får vara med om. Jag sökte lite olika stipendier och fick två av dem, vårdförbundets och resebidraget från KI. Rekommenderar starkt att söka dessa stipendier, och det är inte alls svårt att söka dessa. Jag valde även att ta utökat bidrag från CSN för underlätta ekonomin under utbytet, vilket kom väl till hands. 

INNAN:
Visumet till Australien kostade mig 620 AUD. Hälsointyget som behövs för visumet (plus röntgen) kostade 5236 SEK (jag vet, det svider). Flyg till Australien behöver inte vara så fasligt dyrt. 5050 SEK kostade min biljett ner till Australien med bara en mellanlandning i Doha. Kolla gärna olika flygbolag och jämför sajter för bästa pris. 

PÅ PLATS:
Som student kan man ansöka om ett Myki concession card, vilket är som deras studentrabatt på kollektivtrafiken, så man slipper betala fullpris. Rekommenderar starkt att göra detta då det drar ner kostnaden mycket. 

Priserna på boende i Melbourne varierar mycket. Jag betalade ca 6000 SEK i månaden för ett rum i en trea som jag delade med en till person. Det är många som reser och bor kort tid i Melbourne och är stressade över boendesituationen, vilket vissa drar nytta av och sätter skyhöga priser, men det går att hitta bra boende för rimlig peng, man får bara ha lite is i magen och leta aktivt. 

När man har undervisning i Clinical Learning Environment (CLE) så måste man ha på sig sin uniform, som om man skulle vara på praktik. Detta inkluderar en Monashtröja (går att köpa second hand på t.ex. marketplace på facebook), svarta kostymbyxor, namnbricka och svarta skor. Tänk på att mycket går att köpa second hand både på nätet och i second hand butiker vilket kan få ner priser mycket OCH är självklart bättre för miljön. 

Jag köpte inga kursböcker under mitt utbyte utan använde mig av biblioteket när jag behövde böcker samt hittade många böcker online. 

På campus i Clayton finns ett vegetariskt/veganskt fik och restaurang som heter Wholefoods. Wholefoods drivs av volontärer och är non profit. Där kan man köpa billig lunch och fika och det är dessutom väldigt gott. 

Boende

Jag valde att inte bo på campus då det är väldigt långt från allt annat och minst lika dyrt som att hitta boende på egen hand. De första veckorna bodde jag och min kursare i ett delat rum som vi hittade via flatmates.co.au, vilket är en bra sida för att hitta boende på. Dock var detta inte optimalt att dela rum, så mitt andra boende hittade jag via fairyfloss vilket är en sida på Facebook där man kan hitta boende. Boende i Melbourne är dyrt, men det är relativt lätt att hitta om man ligger i. Det kan ta lite tid, men det är många som hyr ut rum och många kollektivboenden. Jag valde att bo i Elsternwick vilket jag verkligen tyckte om. Det tog mig ca 50 minuter att ta mig till campus med kollektivtrafiken och en halvtimme in till stan. Många suburbs i Melbourne är som egna småstäder, så även om man inte bor i stan så har man ofta tillgång till det mesta i suburbsen. 

Studier allmänt

Det visade sig för mig att Australien och Sverige hade fler olikheter än jag trodde. På sjukhuset där jag hade min praktik hade de nyligen börjat använda datorer för journalföring (tidigare hade de använt papper, vilket vissa sjukhus fortfarande gör).  Något som även förvånade mig är hur "lätt" de använder sig av antibiotika, och överbliven antibiotika kastas direkt i vanliga anfallet eller i vasken. Handskar var inte heller något som användes vid hantering av antibiotika, men jag valde att använda detta ändå. 

Det interprofessionella arbetet mellan de olika yrkeskategorierna i Australien var inte något man såg så mycket av. Det var väldigt uppdelat och med tydliga hierarkier. Som student är det tydligt att man är längst ner i näringskedjan, vilket kan vara lite skrämmande, men det beror även på vem man får som handledare och hur avdelningen ser ut. Många sjuksköterskor var intresserade av att man var utbytesstudent. Se dock till att fråga mycket då det är mycket som görs annorlunda. 

På Monash krävs det att man får minst 50 % på en kurs för att få godkänt, vilket är annorlunda från hur vi har det. Går man på allt och har en bra studieteknik så tycker jag inte det är svårt att få godkänt och inget man behöver oroa sig för. Däremot så gäller det att man pluggar. Det svåra för oss var lite att vi hade två kurser från två olika läroplaner vilket gjorde att en hel del krockade och vissa veckor hamnade allt samtidigt, så om möjligt skulle jag rekommendera att välja kurser från samma läroplan för att undvika detta. 

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 5 på KI
NUR3022 - Integrated Nursing Practice 4

Denna kurs var från den äldre kursplanen och hade väldigt bra upplägg och bra lärare. Kursen handlade mycket om akutsjukvård och innehöll många CLE's med scenarion vilket var lite läskigt men lärorikt. Under dessa scenarios jobbade man i team med en patient med ett visst sjukdomstillstånd. Patienten var en väldigt high tech mannequin som kunde prata, man kunde ta puls, blodtryck och lyssna på lungorna på bland annat. Kursen bestod av en större inlämningsuppgift, en online-tenta, praktik på tre veckor samt en stor tenta på hela kursen i slutet av terminen. Denna kurs tyckte jag gav mig mest och det var väldigt intressant att se hur sjukvården fungerade i Australien. 



NUR4111 - Translation of Nursing Knowledge for Primary Care Practice 

Denna kurs var från den nya kursplanen och innehöll ingen praktik. Denna kurs tyckte jag var lite krångligare då jag inte hade så stor koll på hur Australiens sjukvårdssystem var uppbyggt, men det var något jag lärde mig mycket om i kursen. I kursen ingick mycket om hur man jobbar med att förbättra sjukvården och hälsan hos Aboriginals och Torres Strait Islanders i Australien vilket jag tyckte var väldigt intressant och viktigt. Kursen tog även upp hur man som sjuksköterska även jobbar som lärare (både till patienter och studenter) och hur man gör detta på bästa sätt, vilket jag tyckte var lärorikt. Generellt tycker jag dock kursen var ganska rörig och lite osammanhängande. Den innehöll flera olika typer av inlämningsuppgifter, samt ett lärotillfälle då man skulle lära first years att utföra HLR. 

Språk och kultur

Undervisningen på engelska gick bra tycker jag och var inget problem, men jag känner mig väldigt bekväm med engelska överlag. De använder sig flitigt av akronymer både på sjukhusen samt i klassrummen vilket är något man bör vara beredd på, men när man väl lärt sig dem så är det hur lätt som helst. 

Fritid och sociala aktivteter

MONASH:
Monash har flera föreningar som man kan söka sig till och man vill vara med i aktiviteter och dylikt som anordnas. Under O-week kan man gå runt och gå med i och se om det är någon förening man vill gå med i. Jag valde att gå med i Monash Vegan Society som höll i en del event och bjöd på massa goda vegan treats. Kan även rekommendera att man man är över 23 kan man ansöka om att vara med i "Monash Undergraduate Mature Age and Part Time Students Association". Då får man tillgång till ett study room endast för medlemmar, de bjuder på fika en gång i veckan och billigt kaffe och tea. 

MELBOURNE:
Melbourne är en väldigt ung stad med otaliga caféer och vintage shops. Här hör det till det normala att äta ute flera gånger i veckan och det känns som att hela staden andas kaffe. Det finns mycket att göra i Melbourne och det är relativt lätt att ta sig ut till härliga stränder och vacker natur.

RESOR:
Om ekonomin tillåter vill jag definitivt rekommendera att passa på att se andra delar av Australien. Jag har tidigare bott i Australien under ett år, så jag hoppade en del stopp som många vill se längst östkusten. Jag valde att åka till Tasmanien, vilket jag inte kan rekommendera nog om man är naturfan som jag. Jag åkte även Great Ocean Road och hade en weekend i Sydney. Jag valde även att besöka Bali och Sri Lanka på vägen hem från Australien. 

Sammanfattning

Jag är väldigt tacksam för det jag lärt mig under mitt utbyte och tror att det är något jag kommer bära med mig hela livet. Att få tagit del av hur både sjukvård och studier fungerar på en annan plats i världen är verkligen guld värt och något som jag tror kommer göra mig till en bättre sjuksköterska och jag känner mig även modigare efter denna upplevelse. Jag känner även att jag uppskattar svensk sjukvård mer efter detta utbyte än vad jag gjorde innan. Däremot involverade detta utbyte väldigt mycket mer stress än jag räknat med, vilket man måste vara förberedd på och det kostade mer än jag räknat med.