Reserapport - KI-student
Lärosäte: Universiteit Leiden
Utbildningsprogram: Psykolog
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Hösttermin 18/19
Namn: Elvira Hedlund
E-postadress: elvira@hedlundarna.net

Innan avresa

Eftersom jag började på KI direkt efter gymnasiet har det alltid grämt mig lite att jag inte har hunnit med att resa och upptäcka nya kulturer, så som många av mina kompisar har gjort. Därför kändes ett utbyte som den perfekta chansen för mig, som vill få stimulansen som studier ger samtidigt som jag slängs in i en helt ny miljö. 

Mitt sikte var egentligen inställt på Spanien. Tänk att få lära sig tala spanska, dansa flamenco och frossa i tapas! Nederländerna kändes i jämförelse inte speciellt lockande, jag hade aldrig varit där och tänkte att deras kultur var såpass lik den svenska att det knappt skulle kännas som att jag var någon annanstans. När jag blev nominerad till att åka till Leiden kändes det ändå självklart att jag skulle åka. Det var bland de bästa beslut jag någonsin har fattat! Jag har nu fått förälska mig i ett land jag kanske annars aldrig hade besökt. Leiden University är dessutom ett väl ansett universitet med ett stort utbud av psykologikurser på engelska. 

Jag upplevde stundtals att ansökningsprocessen kändes överväldigande men det är bara att ta ett steg i taget och komma ihåg att det finns personer som arbetar för att hjälpa dig på traven. Alla jag har varit i kontakt med från universitetet i Leiden pratar jättebra engelska och hjälper gärna till. De är vana vid internationella studenter och man kan verkligen känna sig trygg som utbytesstudent. 

Mer information om utbytesstudier och själva ansökningsprocessen hittar du på KI:s hemsida, där stegen står i tur och ordning.

Ankomst och registrering

Jag anlände till Leiden den 27/1, helgen innan OWL-week började. OWL-week är en intro-vecka där man får göra allt från att besöka stadens museum till att få tips på var de billigaste butikerna ligger. Man placeras i en grupp med andra nya, internationella studenter från ens fakultet och tillsammans upptäcker man Leiden. Det kostar 45 euros och inkluderar lunch och middag de flesta dagar. Under veckan får man både göra praktiska saker som att besöka fakulteten, introduceras till de olika organisationerna som finns på universitetet, samt går på pubcrawls och spelkvällar. Veckan avslutas med en stor fest på en av stadens största nattklubbar. Det var en otroligt rolig vecka som direkt fick mig att känna mig som hemma i staden. Redan första dagen träffade jag vänner som jag sedan umgicks dagligen med under resten av terminen. 

Tyvärr överlappar terminen i Leiden med kursen Arbets- och organisationspsykologi 2 som är obligatorisk att läsa på KI. Lyckligtvis kunde jag, med hjälp av ett antal ersättningsuppgifter och Skype-möten, avsluta kursen på distans medan jag påbörjade terminen i Leiden. Jag rekommenderar verkligen att försöka vara med på OWL-week, även om det innebär fler ersättningsuppgifter. Utan den veckan hade min utbytestermin helt klart sett annorlunda ut.

Vid ankomsten är det bra att fixa sitt LU-card. Det används för att få åtkomst till biblioteket och skrivare. Utöver det behöver du även ett Registration card/Student card som beställs automatiskt så fort du är registrerad vid universitetet. Båda hämtas ut vid Plexus Student Centre. Se till att du har inloggningsuppgifter till Blackboard och uSis, för att få information om kurserna. Närmare information om hur plattformerna används ges under OWL-week.

Eftersom att du troligen kommer att befinna dig i Leiden i mer än 4 månader behöver du även registrera att du bor i staden. Det gör du vid Leiden Gemeente om du bor i Leiden. Detta är något som jag missade att göra vid ankomsten och när jag väl bokade in en tid var det försent, eftersom att jag då bara skulle vara kvar i 3 månader till. Det hade inga konsekvenser för mig, förutom att jag inte kunde öppna ett holländsk bankkonto. Tyvärr upplevde jag att jag blev dåligt informerad angående denna registrering, men det är alltså något som ska göras och det rekommenderas att boka in mötet i god tid eftersom att väntetiden kan vara lång.

Det kanske allra viktigaste du behöver för att smälta in i staden är givetvis en cykel. Detta var något som fick mig att fyllas med fasa, eftersom att jag inte hade cyklat på minst 10 år. Efter att ha åkt buss och promenerat omkring under min första helg i Leiden, tog jag mod till mig under första dagen på OWL-week. När jag direkt cyklade in i en parkerad bil, inför hela min grupp, kände jag att min cykelkarriär var över redan innan den hade börjat. Resten av veckan envisades jag med att gå trots att majoriteten av gruppen redan cyklade som riktiga urinvånare. Tillslut bestämde jag mig för att testa igen, och trots att jag under första månaden hela tiden cyklade vilse och behövde bära cykeln över otaligt många broar, samt fick cykeln bortfraktad av lokala myndigheter på grund av felparkering, växte min tillgivenhet för den neon-orangea faran mer och mer för varje dag. Jag blev frälst. Frälsningen hittade jag via uthyrningsfirman Swapfiets för 12 euros i månaden. Easyfiets är också ett alternativ men har generellt sett mycket skruttigare cyklar, trots att månadskostnaden är densamma. Jag tyckte att det var perfekt att hyra en cykel eftersom att det i det månatliga priset ingår stöldförsäkring och gratis service. För de längre resorna kan det vara bra att köpa ett OV-chipkaart, som du kan införskaffa vid närmsta tågstation. Det kostar runt €7 och kan sedan laddas på med så mycket pengar som man föredrar. Kom ihåg att du måste registrera kortet både när du går på och när du går av bussen. Om du inte "checkar ut" dras automatiskt 4 euros från kortet, när resan egentligen kostar cirka hälften så mycket (beroende på hur många stationer du har åkt).

Ekonomi

Kostnadsläget i Nederländerna är ungefär detsamma som i Sverige. Däremot upplevde jag att det fanns mycket fler gratisaktiviteter i Leiden än det gör i Stockholm. Man kan uppleva festivaler, standup-kvällar och uteliv utan att betala en cent, om man så skulle vilja. Priset på alkohol är givetvis billigare både i butiker och på barer. Jag tycker att det gick bra att klara sig på det utökade CSN-lånet.

Det finns en hel del olika matbutiker att välja mellan. Albert Heijn är den dyraste, medan Hoogvliet, Dirk, Aldi, Lidl och Jumbo är budgetalternativ. Jag bodde närmast en Albert Heijn, som tyvärr inte tog Mastercard. Eftersom att jag inte hade något holländskt bankkonto fick jag ta ut kontanter varje gång jag skulle handla mat, vilket inte var det smidigaste. Tyvärr blir ofta Visa och Mastercard nekade på diverse restauranger och butiker, i Nederländerna verkar det främst vara Maestro som gäller. 

Boende

Eftersom att jag anmälde mig lite väl sent till universitets Housing Office (endast tre dagar innan deadlinen den 15 november) hamnade jag på plats nummer 82 i kölistan och så blev det till att leta boende via diverse Facebook-grupper istället. Jag använde mig bland annat av Leiden Housing och Student Housing Leiden. Tyvärr råder det stor bostadsbrist i Leiden, framförallt för internationella studenter. Man får oftast vara beredd att betala för en eller ett par månader extra för att säkra ett kontrakt och givetvis känns det sällan speciellt säkert att föra över pengar från Sverige utan att ha sett objektet man betalar för. Tyvärr är det många som råkar ut för bedrägeri, även när de är på plats i Leiden. Jag hade tur som hittade ett boende relativt snabbt. Mitt boende låg i Voorschoten som är en förort på cirka 20 minuters cykelavstånd från Leidens centrum. De flesta av mina kompisar bodde mycket mer centralt, men med Stockholms pendlingstider i bagaget kändes en 20 minuters cykeltur som en skänk från ovan. Rummet, som jag började betala för nästan två månader innan inflyttningen, fanns faktiskt (hurra!) men lägenheten, som jag delade med två andra studenter, var i väldigt dåligt skick. Den var faktiskt så skruttig att hyresvärden bestämde sig för att börja riva den redan innan vi hade flyttat ut. För mig spelade lägenhetens skick inte så stor roll. Jag prioriterade att bo med trevliga personer och var i ärlighetens namn sällan hemma ändå. Jag vande mig till och med vid mögellukten efter ett tag. Det fungerade för några månader men hyran som låg på cirka 485 euro/månaden var på tok för hög för det lilla, bastuvarma rum med fönster mot tvätthängar-/terassrummet som jag fick. Hyresvärden var inte det minsta hjälpsam och gjorde inget åt vattenläckor och trasiga vitvaror, men tyvärr tror jag inte att mitt boende klassas som ett av de sämre i Leiden. Jag besökte flera boenden där ohyra och lösa kablar trängs i varje hörn. Det är med andra ord ganska svårt att hitta trevliga boenden på egen hand, om man ens hittar något överhuvudtaget. Flera av de utbytesstudenter som anlände samtidigt som mig var "hemlösa" i flera veckor och fick hyra in sig på diverse soffor. 

Hade jag fått göra om det hade jag sökt boende via universitetets egna Housing Office (i tid). Tyvärr är det den dyrare utvägen, då ett korridorsrum med delat kök och badrum kostar runt 500-600 euros, samt att det tillkommer en housing fee på 350 euros. Det kan debatteras om man verkligen får valuta för pengarna men tryggheten som det innebär att veta att boendet faktiskt finns, att man inte kan bli utkastad utan anledning och att man får bo på ett fräscht ställe i Leidens stadskärna kan i min mening vara mycket värt. Ett något billigare alternativ är boenden i Den Haag, en storstad som ligger ungefär 10 minuters tågresa från Leiden. Det går att söka boenden i Den Haag via universitetets Housing Office likväl som via Facebook-grupper så som Den Haag Housing. Om man har möjlighet skulle jag dock rekommendera att man håller sig närmre Leiden, även i förorterna på rimligt cykelavstånd, för att inte missa någon del av studentlivet. Dessutom blir det i längden troligtvis inte så mycket billigare att bo i Den Haag, eftersom att tågresorna kostar en slant.
Där jag önskar att jag hade bott.

Studier allmänt

Kurserna i Leiden är relativt standardiserade och löper över ett av de två blocken som terminen delas in i. Varje kurs jag läste bestod av en föreläsning i veckan, i sju eller åtta veckor. Föreläsningarna höll alltid samma format. I vissa kurser var det en och samma föreläsare alla gånger medan andra kurser hade gästföreläsare. Alla föreläsningar spelades dessutom in och las upp på lärplattformen Blackboard. 10-poängskursen som jag läste krävde också att man deltog i obligatoriska seminarier samt att man skrev en kort uppsats utifrån ett antal artiklar varje vecka. 5-poängskurserna krävde ingen obligatorisk närvaro förrän vid tentorna. 

Studierna i Leiden tillåter mycket mer fritid än studierna på KI gör. Enligt min erfarenhet går det utmärkt att resa bort från Leiden en vecka, eftersom att man har gott om tid att läsa igen det man har missat veckan efter. Givetvis ska man inte vaggas in i en falsk trygghet. Studierna i Leiden kräver mycket eget ansvar och disciplin eftersom att lektionstimmarna är få. Personligen tyckte jag dock att kurserna var relativt enkla att ta sig igenom. Däremot läses kurser parallellt i Leiden, något som jag upplevde som ganska jobbigt under tentaperioden då tentorna kunde ligga dagarna efter varandra. Därför är det givetvis bra att vara ute i god tid, så att man inte behöver plugga in tre olika ämnen på en vecka. Det läggs även stor vikt vid kurslitteraturen i Leiden. Man förväntas oftast läsa hela böckerna och det kan komma tentafrågor på ämnen som inte har tagits upp vid föreläsningar. Som den långsamma läsaren jag är, var detta något jag var orolig inför men med facit i hand kan jag säga att man inte behöver memorera en hel bok på 700 sidor, utan att man faktiskt lär sig det mest väsentliga på föreläsningarna. Kurserna var på det stora hela intressanta och innehöll mycket matnyttig information. För mig passade detta studieupplägg perfekt under en utbytestermin. De få obligatoriska momenten gör det möjligt att resa och kursernas längd möjliggör att man får tid att njuta av nuet.

De är väldigt strikta med att man deltar i alla obligatoriska moment. Det brukar stå i kursplanen hur många tillfällen det är tillåtet att missa. På min 10-poängskurs stod det klart och tydligt att man var tvungen att läsa om kursen ifall man missade fler än ett seminarietillfälle. Dock vet jag att just min seminarieledare tänjde på reglerna när det gällde sjukdom, så det beror nog på vem man får som lärare. 

Som utbytesstudent anmäls man automatiskt till tentorna men inte till omtentorna. Alla tentor jag skrev var belägna på universitetets sportcenter USC. Vid tentorna är man tilldelad en plats och behöver förutom legitimation ha med sig registreringskortet. Vid tentan ska man även fylla i en utvärdering av kursen, vilket kan vara skönt att ha gjort innan skrivningen börjar eftersom att tiden ibland kan kännas knapp. Betygssystemet utgörs av en skala från 1 till 10 där 6 är godkänt.

Eftersom att Leiden University erbjuder en International Bachelor in Psychology (IBP) är de flesta som läser de engelska kurserna internationella studenter. Att det fanns ett väldigt stort internationellt community upplevde jag som skönt. Jag tror att det är tuffare att komma som utbytesstudent till oss på KI, eftersom att vi går i en klass, där de flesta dessutom är svenskar. Att man väljer kurser fritt och går med olika personer i varje kurs tror jag är gynnsamt i utbytessammanhang.

Universitetet erbjuder många bra platser att plugga på. Bland annat har de ett jättefint universitetsbibliotek, med grupprum att boka samt ett flertal stora allmänna pluggrum. Plexus har tysta studierum medan den psykologiska fakulteten tillhandahåller många platser för dem som vill diskutera eller helt enkelt klarar av att plugga i en lite bullrigare miljö.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI

Sexology (5 ECTS)

Kursen Sexology genomsyras av ett biopsykosocialt perspektiv på människans sexualitet. Ett av kursens genomgående teman är skillnader mellan olika gruppers sexualitet samt hur sexuella dysfunktioner kan bero på olika faktorer trots att de tar sig uttryck på liknande sätt. En stor del av kursen behandlar vilka olika komponenter som bör utredas och åtgärdas vid upplevd sexuell dysfunktion. Utöver det, tillhandahåller denna kurs en fördjupad förståelse av människans reproduktionssystem, sexuella utveckling, parafilier, könsdysfori, sexuellt våld (både ur offer- och förövarperspektiv) samt aktuell forskning inom dessa områden. Kursen motsvarar 5 högskolepoäng och består av 8 stycken föreläsningar samt en tenta med 40 flervalsfrågor och 3 öppna frågor. Kurslitteraturen var en klassiskt "pratig" amerikansk lärobok, med mycket bilder och roliga exempel. Det var en kul och mycket populär kurs med varierad kvalitet på föreläsningarna. Jag upplevde kanske inte att kunskapen jag erhöll från denna kurs var världsomvälvande, eftersom att jag har haft både sexualkunskap i grundskolan samt berört en del av dessa ämnen under utbildningen på KI. Ändå anser jag att kursen skänkte mig ett flertal nya lärdomar samt fördjupad förståelse kring hur sexuella dysfunktioner ska utredas och behandlas. Trots att kursen berör många tunga områden, tror jag att många studenter upplever kursen som ett relativt lättsamt moment i jämförelse med andra kurser. 


Cross-cultural Psychology of Health and Illness (5 ECTS)

Kursens fokus ligger på kulturens påverkan inom olika psykologiska områden. Bland annat diskuteras det kring hur kultur påverkar kognition, kommunikation samt synen på sjukdom och hälsa. Utöver det bekanta individualistiska/västerländska- kontra kollektivistiska/österländska-tänket, gav denna kurs mycket matnyttig information om delar av Afrika och Mellanöstern. Kursen motsvarar, likt den ovannämnda kursen, 5 högskolepoäng och består av 8 stycken föreläsningar samt en tenta med 40 flervalsfrågor och 3 öppna frågor. Läroboken var lättläst och trevlig men jag anser att även den hade kunnat kortas ned enormt mycket och ändå fått med de väsentliga bitarna. Till kurslitteraturen hörde också ett antal artiklar som hittades på Blackboard. De flesta föreläsningar höll hög kvalitet och vissa är jag verkligen glad att jag fick ta del av. Kursen har givit mig en mer nyanserad bild av hur man kan se på sjukdom och hälsa, och framförallt hur man kan bemöta människor man möter i vården på ett kulturanpassat vis. 


Economic and Consumer Psychology (10 ECTS)

Kursen Economic and Consumer Psychology varvar socialpsykologisk teori med praktiska tillämpningar inom marknadsföring. En del av kursens socialpsykologiska innehåll var repetition för mig, men konsumentperspektivet var däremot något nytt. Seminarieupplägget var såväl roligt som ett väldigt bra sätt att befästa kunskap på. Under varje seminarium gjorde vi både teoretiska och praktiska gruppövningar. De teoretiska övningarna kunde exempelvis handla om att reflektera över vilka emotioner och tankar som väcks av vissa kampanjer eller att registrera vilka socialpsykologiska metoder som används. De praktiska övningarna innefattade ofta att konstruera en egen kampanj, antingen inriktad på att sälja en tjänst eller produkt, eller på att skydda mot den. En vecka fick vi även i uppgift att anordna ett eget seminarium tillsammans med en annan person. Denna kurs motsvarar 10 högskolepoäng och inkluderar, förutom 8 stycken föreläsningar, 8 stycken obligatoriska seminarier samt en tenta bestående av 40 flervalsfrågor och 5 öppna frågor. Detta var helt klart den kurs som jag la ned mest tid på. Inför varje seminarium ska 2-3 artiklar läsas och diskuteras i en kortare uppsats på 250 ord. Jag upplevde föreläsningarna som informationsspäckade och av hög kvalitet men kände igen mycket från KI:s Socialpsykologi-kurs. Trots att jag inte tidigare har haft något intresse för marknadsföring uppskattade jag verkligen denna kurs, mycket på grund av det interaktiva, kreativa upplägget på seminarierna.


The Adolescent Brain  (5 ECTS)

Kursen behandlar vad som händer biologiskt, psykologiskt och socialt under ungdomsåren. Under kursen talades det även mycket om att anpassa behandling utefter tonåringarnas behov och kapacitet. I början kan det kännas som att det mest namedroppas olika hjärnregioner men med tiden inser man att många av områdena återkommer och man börjar förstå hur allt hänger ihop. Oavsett om man vill arbeta med tonåringar och ungdomar i framtiden tycker jag att detta är en väldigt matnyttig kurs eftersom att den djupdyker i hjärnans funktion och utveckling. Efter denna kurs har jag fått en bättre uppfattning om hjärnan och hur olika regioner kan samverka i flera nätverk samtidigt. Denna kurs motsvarar 5 högskolepoäng, består av 7 föreläsningar och en tenta med 6 essäfrågor. Efter att ha vant mig vid tentor huvudsakligen bestående av flervalsfrågor kom jag på mig själv med att bli lite extra nervös inför denna tenta. I efterhand kan jag säga att det var en väldigt rättvis tenta, som man klarar om man pluggar till den. Kurslitteraturen bestod av artiklar som lades ut på Blackboard. 

Språk och kultur

Holländarnas engelskakunskaper går det inte att säga mycket ont om. Undervisningen var för det mesta enkel att hänga med i och i princip alla man stötte på i andra sammanhang talade engelska på hög nivå. 

Holländskan var det däremot lite svårare att hänga med på. Jag tog online-kursen Dutch & More som universitetet erbjuder gratis till studenter. Där lärde jag mig lite användbara fraser och insåg att språket ligger ganska nära både svenskan och engelskan. Ett godkänt resultat på online-kursen ger ett rabatterat pris på en uppföljningskurs. Tyvärr fick jag sällan användning för mina språkkunskaper mer än i mataffären, kanske delvis för att jag blev blyg av bara tanken på att gurgla fram ett holländskt "g" men också för att jag främst umgicks med andra utbytesstudenter. Jag tycker att det var kul att lära mig lite holländska och grammatiken är inte speciellt svår, även om uttalet nog alltid kommer att förbli ett mysterium för mig. 

Jag upplevde inga större kulturkrockar faktiskt. Leiden kändes som hemma på direkten. På det stora hela är holländare väldigt öppna och accepterande av olika kulturer. På ytan kan holländsk och svensk kultur tyckas vara väldigt lika varandra. Gräver man djupare hittar man ändå en del skillnader. Något jag verkligen uppskattade var folklivet på gator och torg. Det var alltid saker som hände, med marknader, festivaler och högtider som firades av stora som små. Traditionella rätter är Kibbeling och Lekkerbekk, friterad fisk som exempelvis går att köpa billigt på marknaderna. Även kakorna Stroopwafels bör upplevas när man besöker Nederländerna.

Fritid och sociala aktivteter

Leiden är en supermysig studentstad, som erbjuder det mesta. För internationella studenter rekommenderas det att gå med i ISN (International Student Network) som anordnar massa olika aktiviteter. De erbjuder bland annat weekend-resor både inom och utanför Nederländerna, temafester, onsdagspubar på Einstein och filmkvällar. Som medlem får man rabatterat pris på eventen, men man är alltid välkommen att delta även om man inte är medlem. En annan organisation för internationella studenter är Leiden United, där tanken är att en internationell student ska matchas ihop med en holländsk student, för att skapa ett riktigt kulturutbyte. Man blir också tilldelad en grupp och gör olika aktiviteter med dem under terminen. Jag upplevde verkligen inte att det var svårt att komma i kontakt med andra studenter, eftersom att jag i början gick på en del ISN-event. Alla utbytesstudenter är i samma situation och känner sig lika ensamma och förvirrade i början. 

Det finns många slitna pubar i staden, med ett stort utbud av billig öl. Förutom att dricka öl kan man på en del pubar köra pubquiz, titta på stand-up (t.ex. North End) samt spela sällskapspel (t.ex. Meneer Jansen). Föredrar man shots i olika smaker och färger är Roebels ett hett tips, där kan man köpa en shaker med valfri shot. Vill man sedan testa sina vingar på dansgolvet är det antingen De Kroeg eller Next som gäller. Värt att nämna är att nattklubbarna stänger sitt insläpp klockan 02.00 på natten, trots att festandet fortgår till runt klockan 04.30 (eller till när personalen känner att det är dags, typ). 

På onsdagseftermiddagar och lördagar är det marknad vid Botermarkt. Där går det att hitta billiga grönsaker, ostar och så vidare. Eftersom att jag bodde utanför stan åkte jag sällan dit och handlade men det är ett trevligt ställe att bara hänga på och man stöter alltid på något bekant ansikte i folkmassan. 

För den som gillar sport och idrott rekommenderar jag starkt att skaffa medlemskap på universitets sportcenter, USC. De erbjuder gym på flera ställen i staden samt ett stort utbud av gruppträning, till ett jättebra pris.

Exempel på sevärdheter i Leiden är De Burcht, Hortus Botanicus och Molenmuseum De Valk. Det finns också flera fina parker och museum att besöka. En av de mysigaste sightseeing-grejerna jag gjorde i just Leiden var att ta en guidad båttur på kanalerna. 

I övrigt rekommenderar jag att besöka olika platser i landet. Titta på tulpanerna i Keukenhof, besök den Santa Monica-liknande piren på stranden Scheveningen i Den Haag, gå på blomsterfestival i Haarlem. Nederländerna har så mycket att erbjuda och folklivet på gator och torg är slående även i de minsta städerna. Det anordnas ofta gratis festivaler av olika slag och holländarna är mycket måna om sina högtider. King's Day, den 27 april, får absolut inte missas. Klädkoden är orange och kanalerna är överfyllda av festbåtar. Människor i alla olika åldrar verkar ta dagen på största allvar och firar så mycket de kan. Liberation Day firas genom olika gratisfestivaler runtom i landet. 
På cykeltur i Sassenheim.

Sammanfattning

Jag är evigt tacksam att jag har fått uppleva denna termin. Med (100%) risk för att låta klyschig, har det verkligen överträffat alla mina förväntningar och jag har träffat vänner för livet. Det har varit en fantastisk andningspaus i mitten av det stundtals intensiva Psykologprogrammet. Jag har fått perspektiv på hur bra min utbildning på KI faktiskt är och har fått ny kraft att fortsätta studera hårt. Att få plugga på ett helt annat sätt har även gjort att jag har utvecklat min studieteknik. Jag hoppas och tror att denna erfarenhet har stärkt mig både som person och i min framtida yrkesroll.