Reserapport - KI-student
Stereotypa bilden av Australien - en känguru. Inne i Melbs kommer ni dock ha svårt att springa på dessa djur.
Lärosäte: Monash University
Utbildningsprogram: Psykolog
Utbytesprogram: INK
Termin: Hösttermin 18/19
Namn: Felicia Stålhand
E-postadress: f.stalhand@gmail.com

Innan avresa

Varför utbyte?

Ett utbyte har i min värld alltid varit något som känns givande såväl som utmanande. Detta då det dels får en att kliva ur sitt ekorrhjul och sin trygga bubbla för att anpassa sig och hitta sin plats på nytt men också då nya möten skapas, erfarenheter korsas och kulturer möts. Ett utbyte kändes som en erfarenhet som jag inte skulle vilja vara utan. Därför började jag tidigt, redan under första året på Karolinska, att kolla på alternativen för utbyten samt vad som krävdes av mig som student för att kunna få en plats. Då det inte finns hur många platser som helst ville jag försäkra mig om att kunna söka och få en plats högt upp bland mina val. 


Varför Australien?

Redan under första året då jag läste på om utbytesländerna blev jag som mest intresserad av Australien. Då jag ville kombinera mitt utbyte med att vara i en engelsktalande kontext och bli riktigt vass på engelska blev Australien snabbt ett toppval. Även att landet i sig lockade med sin kultur, värme och omtalade vänlighet gjorde att valet blev enkelt. Någon gång i mitt liv ville jag se Australien så jag tänkte att jag kunde passa på. Dessutom gav detta chansen till en längre vistelse i en världsdel så pass långt borta och som jag troligen inte kommer återkomma till på en lång tid. 


När resan närmade sig ska jag dock erkänna att nervositeten och oron gjorde att jag hade önskat att jag åtminstone åkte till ett land lite närmare Sverige. Australien kändes orimligt långt bort. Såhär i efterhand är jag dock superglad över mitt val - trots avståndet. Så ha i åtanke att tankarna kan spela ett spratt när något känns lite motigt. 


Information om utbytesstudier

På KIs hemsida finns det en hel del information om utbytet, såväl länkar till respektive universitet som information om själva utbytet i sig. Under tidigare terminer kommer även Magdalena, som är utbyteskoordinator, ut till klasserna och pratar om utbytet, vilket ger ett bra tillfälle för att ställa frågor och räta ut frågetecken. För även om information finns på hemsidan så kan det ibland, enligt mig, kännas svårt och mastigt att ta sig an. 


Information från Monash finns också gott om, vi fick tydlig (och långa!) dokument om såväl ansökningen till Monash som ankomsten till Monash och Rachel som tog hand om oss var snabb på att svara på mail. Dock var det en del strul under tidens gång för vår del och vi som studenter behövde hålla lite koll för att få dokumenten som vi inväntade. Först kom vår ansökan från KI till Monash i kläm då en ansvarig hade slutat och sen fick vi inte alla dokument i tid som vi skulle vid vår ansökan till Monash vilket gjorde processen mer stressig på slutet. Så ett tips är att hålla koll på processen och annars kontakta den ansvarige och ifrågasätta vart informationen tagit vägen. 


Processen från KI till Monash

Ett bra tips kring hela ansöknings och antagningsprocessen är att hjälpas åt med de du åker med. Det är en del fix och trix och stundtals tyckte jag det var ganska tungt och rörigt med allt som skulle lösas. VI startade ett Google Docs och gjorde ett dokument med information för de olika delarna vi skulle göra innan avresan. Med hjälp av reserapporter och information från såväl KIs hemsida som Monash hemsida kunde vi stolpa upp allt och lägga en rimlig plan för när de olika delarna skulle göras. Här nedan presenterar jag allt jag gjorde i ungefärlig tidsordning så som det passade oss. Men håll givetvis koll på eventuella deadlines och datum och gör det hela i ordningen som passar dig bäst. Ha också med i bakhuvudet att det kommer vara en hel del jobb och när det hopar sig med mycket i skolan så kan det kännas såväl tungt som tråkigt -- men det kommer vara värt det! Jag vågar nästan lova det <3 Och en till reminder - vi som har åkt finns och jag personligen svarar gärna på frågor och funderingar som kommer upp. För jag själv hade tusen snurrande frågor i huvudet. 


Läs även gärna på om det hela på sidan för Psykologprogrammet här https://utbildning.ki.se/utbytesstudier-psykologprogrammet och för KI generellt här https://ki.se/utbildning/om-utbytesstudier. 


Ansökan till KI om att bli nominerad till utbytet

När du har bestämt dig för att du vill åka på utbyte är det dags för att söka. Detta skulle för oss lämnas in på våren under termin fyra. Själva ansökningen, innehållande en ansökningsblankett, CV, studiemeritförteckning och personligt brev, är inte speciellt svår utan det gäller snarare att redan tidigare på programmet ha börjat samla meritpoäng för att få åka dit du vill. Dock vill jag poängtera att jag tycker att alla som vill åka - oavsett antal meritpoäng eller betyg - ska söka. Under mitt år var det relativt få sökande och alla fick (och har tidigare fått) en plats till ett utbyte. Vill du dock optimera dina chanser för att få ditt förstahandsval vill jag tipsa om att kika in de rådande reglerna för ranking inför utbytet. I mitt fall gällde att vara godkänd på alla kurser, antal VG, meritpoäng och om en varit deltagande som assistent eller liknande i forskning. Detta finns att läsa om under Urval och nominering här https://utbildning.ki.se/utbytesstudier-psykologprogrammet. 


Stipendium

Under sommaren, när jag hade fått beskedet om min plats genom KI men inte ännu kunnat ansöka till Monash, började jag kolla efter och söka stipendium. Jag letade igenom flera hundratals stipendium på hemsidor med alla stipendium samlade men landade på relativt få att söka. Detta då det ibland är mycket som ska klaffa. Tänk på att stipendium ofta har en viss period som en kan söka under och därför kan det vara bra att vara ute i god tid. Även om det kändes märkligt att söka sommaren innan själva utbytet så är jag glad att jag la ner extra tid på det då - och inte när skolan sen var igång. Jag gjorde ett dokument och samlade alla stipendium samt information om sista datum som jag tänkte söka för att få en överblick över vad som skulle göras. En del stipendium kräver en hel del jobb medan andra är lättare att söka. För samtliga som jag sökte behövdes ett intyg på att jag skulle åka, men för min del räckte det med ett intyg från KI och jag behövde därför inte vänta på antagningsbeskedet från Monash. Att inte vänta kan innebära att fler stipendium blir tillgängliga. De två som jag fick var från Carl-Erik Levin och AAA. Däremot fick jag en rad avslag från bland annat Medicinska Föreningen och Anna Whitlocks minnesfond. Utöver mina stipendium som jag sökte så får alla utresande ett stipendium från KI. Då jag inte reste inom Europa och kunde få Erasmus så fick jag ett INK-stipendium. Detta behöver du inte ansöka över utan fyller i papper med Magdalena för att få ut pengarna till detta. En sista summa får du efter inskickad reserapport. 


Ansökan om att få kurser godkända av KI

Håll koll på när ansökan ska in till Monash - för utifrån det måste du i god tid skicka in ansökan om kurserna (units) du vill läsa till ansvarig på KI. Detta är alltså eget ansvar att lösa och inget som direkt fångas upp av någon. Så se till att ganska tidigt läsa in dig på kurserna som ges, ofta får du kika i katalogen för kurserna för året innan (då den nya inte hunnits släppas innan ansökan måste in) - dock brukar de vad jag förstår vara relativt lika. Här kan du kolla i handboken där Monashs alla kurser och program finns samlade för 2018 http://www.monash.edu/pubs/2018handbooks/. Information om längd på kursen, vilket campus den går på och vilken nivå den ligger på finns här. Det du ska hålla koll på är att kursen går under den terminen (semester) du ska läsa, att den inte kräver förkunskaper (prerequisites) som du inte har, att den inte överlappar med kurser som du redan läst samt att den har utbildningsmål som stämmer med psykologprogrammet.


När du har hittat ett antal kurser som känns kul och som uppfyller utbildningsmålen för psykologprogrammet så lägg till den i din ansökan om kurser till KI. Här kan du hitta information om vad du behöver tänka på vid val av kurser från KIs sida, vilka kurser som tidigare blivit godkända samt blanketten att fylla i för dina val av kurser. Bläddra ner till Ansökan del 2 på följande sida https://utbildning.ki.se/utbytesstudier-psykologprogrammet


Ansökan till Monash

När du fått dina kurser godkända är det dags att söka till Monash. Observera att det finns ett senaste datum att skicka in detta - SÅ BÖRJA MED SÅVÄL SJÄLVA ANSÖKAN SOM KURSVALEN I TID. Redan i augusti fick vi ett mail med information och ansökningsformulär. Vi skickade dock inte in detta förrän senare men börja i tid som sagt. Till ansökan behövs olika dokument, säkerligen ser det lite olika ut varje gång men för oss behövdes följande:

  • Ansökningsdokumentet från Monash. Korrekt ifylld med personuppgifter, uppgifter om utbytet och kursval (de du fått godkända från KI). Ansökan ska skrivas under av KI:s handläggare (som för mig var Magdalena) såväl som av dig personligen. 
  • Intyg på att du kan engelska. Ett intyg om att du kan engelska ska också skickas med, detta skriver Magdalena.
  • Betyg från ditt gymnasium på engelska. Kontakta din gymnasieskola om du inte redan har de på engelska. 
  • Certifikat på registrering. Detta kan du skriva ut från Ladok. 
  • Passkopia. Scanna in ditt pass och bifoga även detta. 
  • Vi skickade även med en litteraturöversikt på vad vi hade haft för obligatorisk litteratur genom åren på psykologprogrammet. Vet dock inte om detta verkligen behövdes. 


Boka ett möte med handläggaren på KI för att sedan få ansökan ivägskickad. Även vid andra frågor kan ett möte vara behjälpligt. Efter att ansökan har fyllts i och skickats in dröjer det ett tag innan den blir godkänd. Vi fick vår ansökan godkänd i början av december och fick i mailet om antagningen också dokument att fylla i och skicka tillbaka inom två veckor - detta för att få CoE inför visumansökan. Även tips om Facebook grupper samt vilka kurser du fått godkända från Monash bifogades. Efter ett tag fick vi CoE så att vi kunde söka visum. 


Kammarkollegiet försäkring

Försäkring går genom skolan och allt arbete kring detta görs ihop med Magdalena så boka ett möte för att ordna med detta. Intyget på Kammarkollegiet behövs till visumansökan så gör det innan sökningen. Samtidigt som vi fick papper från Kammarkollegiet fyllde vi också i papper till INK-stipendiet. 


Boka flyg till Melbourne

När vi hade fått antagningen från Monash bokade vi flygbiljetter. Jag valde att boka min resa enkel väg då jag varken visste om jag ville resa vidare eller vilket datum jag kunde och ville lämna. Vi flög med Quatar Airways dit och med en mellanlandning i Doha blev det en resa på ungefär 25 timmar. Kostnaden landade på omkring 4500 kronor. För egen del gick det bra att ha is i magen och boka hemresan 6-8 veckor innan jag skulle lämna. Denna resa kostade runt 3500 kronor och jag flög då med China Airlines. Lite mer obekvämt och lite längre mellanlandning, men absolut okej. 


Visum till Australien

Så fort vi hade fått COE koden från Monash university kunde vi söka visum. I ett mail från Monash står det också vilken typ av visum du ska söka samt vissa saker att tänka på. Själva ifyllandet tog väldigt lång tid, räkna med 6-8 timmar då det är många steg och mycket att fylla i. Fyll i så gott du kan, även frågor som kan kännas väldigt stora och omöjliga att fylla i helt korrekt. Till visumet behövs också inskannat pass och körkort, papper från Kammarkollegiet och en försäkran om att du kommer stanna i Australien under en kort tid och inte stanna - vi skickade med registreringsintyg från Ladok för att visa på att vi skulle fortsätta läsa ett femårigt program. När väl allt var ifyllt och medskickat gick det snabbt att få visumet godkänt. 


Kolla upp vaccinationer

Jag behövde personligen inte ta några fler vaccinationer - men kolla upp vad som gäller för dig. Googla eller gå förbi en mottagning som ger vaccinationer. 


CSN

Ansökan till CSN var inte helt okomplicerad utan tog en rad vändor innan vi fick korrekt besked. I och med att en del av terminen (7,5 hp) är förlagd på KI och resterande poäng (22,5 hp) läses utomlands så behöver du söka såväl för Sverige som för Australien. Detta totalt är 20 veckors studier. Efter mycket om och men och många samtal till CSN lyckades jag få bidrag för fem veckor för min kurs i Sverige, men fjorton (och inte femton) veckors bidrag för tiden i Australien. Det som ställer till det är att terminerna inte ser likadana ut i Sverige och i Australien. Det ser således ut som att vi läser 22,5 h under en hel termin - vilket blir 75 % takt på studierna. För att inte bli av med veckor från CSN-bidrag är det egentligen smartare att få heltid för färre veckor än 75% för fler veckor. Som sagt var detta dock lättare sagt än gjort men slutligen fick jag heltid bidrag och lån för fjorton veckor. För egen del blev det egentligen totalt 15 veckor på Monash, varav två veckor var introduktionsveckor. Jag läste inte någon kurs med sluttenta i juni, utan slutade min termin 30 maj. Din tid i Australien kanske blir mer än 15 veckor, beroende på när du åker och om du gör sluttentor i juni. Ring CSN om det blir problem och ha lite is i magen på att det kommer ordna sig.


Internationellt körkort

Detta var något jag inte skaffade men som jag kan rekommendera om du känner dig trygg att köra i vänstertrafik samt vill kunna åka runt en del. Ryktet säger att en ska kunna köra på sitt svenska körkort, men vissa uthyrningsfirmor kräver åtminstone internationellt körkort. Detta ska gå att göra på plats men det är smidigare och billigare att göra i Sverige så vet du med dig att du ska köra så kan det vara värt att kolla upp.


Öppna bankkonto och överföra pengar

Inget du egentligen måste göra, men vill du slippa avgift för att använda ditt svenska kort kan du skaffa ett australiensiskt. Personligen skaffade jag ett konto på Commonwealth Bank innan jag lämnade Sverige och kunde på plats i Australien få hjälp med att få det skickat till adressen där jag bodde. Det finns ett kontor på Clayton Campus som kan hjälpa dig.


Länk till Common Wealth Bank: https://www.commbank.com.au/


När du överför pengar till ditt australiensiska konto är mitt tips att göra det genom Transferwise. Detta för att slippa den relativt höga kostnaden som din svenska bank tar ut för att skicka pengar till ett utländsk konto. De tar istället ut en procentuell kostnad som blir lägre vid högre skickade belopp.


Länk till Transferwise: https://transferwise.com/


Packa

Hur packar en för fyra månader på andra sidan jordklotet? När det dessutom är supervarmt vid ankomst och kyligt vid hemresa? Det är frågan det. Jag köpte en resväska som i sig var extremt lätt och väldigt rymlig, fö att kunn ta med så mycket som möjligt. Men ändå fick jag solla både en, två och tre gånger innan jag lyckades stänga resväskan. Det jag saknade var en varmare jacka, tjockare tröjor och regntäta byxor - vilket jag hade turen att kunna skicka med min mamma som kom på besök. Hade även kunnat ha nytta av en grenkontakt för att kunna använda adaptern till fler än en laddningsstation. Övrigt bra att tänka på är en adapter anpassade till uttagen, en sovsäck om du ska resa eller hikea en del och som nämnt ovan - kläder för alla sorters väder. 


Innan du packar - kolla också upp hur mycket bagage du får ta med på flyget. Själv fick jag ha en väska med 30 kg dit och två väskor med 23 kilo hem. Detta fungerade utmärkt för mig. 


Frys eller säg upp svenska abonnemang 

Innan jag åkte såg jag till att jag kunde frysa såväl gymkort och mobilabonnemang. Detta för att slippa dubbla kostnader. Mitt gym behövde bara ett intyg på att jag skulle åka och mitt mobilabonnemang kunde jag frysa kostnadsfritt en gång. 


Boka upphämtning på flygplatsen (gratis genom Monash)

I ett välkomstmail från Monash får du ett dokument med massor av information. En av punkterna i dokumentet är “boka upphämtning från flygplatsen” och det är ett väldigt bra råd att göra. Det var otroligt skönt att inte behöva tänka på att lösa resan till vårt första boende efter närmare 30 timmar på resande fot så ta chansen att boka.

Känslan innan utbytet var delvis som att stå inför ett fallskärmshopp - ett hopp som blev lika magiskt som det som jag genomförde över Melbourne <3

Ankomst och registrering

Innan kurserna börjar är det välkomstveckor, så kallade O-weeks. Det är först en vecka specifikt för utbytesstudenter följt av en vecka för alla studenter. Dessa veckor börjar innan ArbOrg är helt avslutad i Sverige och du kommer således behöva göra klart kursen lite snabbare än övriga kurskamrater på KI. Vi löste detta genom att alla tre som skulle till Australien jobbade ihop under ArbOrg och på så sätt redan från början jobbade ikapp tid för att hinna med. Vi avslutade med andra ord en kurs på KI precis innan avresan till Australien. Väl på plats började som tidigare nämnt två O-weeks. Jag ser det som att dessa veckor har en rad olika syften, som beskrivs nedan.


Lära känna andra studenter

Givetvis är ett otroligt viktigt syfte med första veckorna att knyta kontakter. Det händer enormt mycket första tiden med allt ifrån pannkaksfrukost, Womanjenca välkomstceremoni, grillkväll och prova på sporter. En del event anordnas av skolan, en del av de olika organisationerna och klubbarna - det finns oavsett en uppsjö av möjligheter att träffa andra studenter i liknande sits som du är i. Vissa event är obligatoriska och andra är frivilliga.


Gå med i klubbar och organisationer

Kanske en ännu bättre möjlighet att träffa trevliga människor är genom de många klubbarna som finns. En kan kort och gott säga att det finns i princip allt. Vill du gå med i en Harry Potter klubb, löparklubb, veganklubb eller kanske en klubb inom en religion? Det finns! Under några dagar under första veckorna kommer klubbarna ställa upp små tält där en kan gå runt och mingla, få gratisprylar men framför allt - hitta klubba en vill vara med i. Detta vill jag lyfta som en bra möjlighet men tycker också att det i vissa perioder var för mycket even och händelser att hålla koll på. Så välj vart du vill lägga din energi helt enkelt. Jag gick med i följande klubbar:


  • MSA. Monash Student Association. (10 dollar). MSA håller i olika event och bildar ett community för studenter. MSA driver musikevent, filmkvällar, resor och barhäng. Medlemskap till MSA ger även billigare kostnad till vissa fester och klubbar. 
  • MOVE. Monash Overseas Student. (5 dollar). Organisation specifikt för utbytesstudenter, anordnar bland annat resor, pubrundor, filmkvällar och har mingel och kaffe på Wholefoods en gång i veckan. De ordnar också så att du som student kan få en buddy och du kan alltid vända dig hit för att ställa frågor eller träffa andra som är i samma sits som du.
  • Caulfield running club (kostnadsfri). Liten, liten klubb för löpning som jag varmt rekommenderar då jag själv träffade vänner från såväl Australien som andra länder. Finns även en klubb för Clayton University som ska vara betydligt större. 
  • Vegan Society (5 dollar). Dessa anordnade event, såsom picknick, fika och pannkakshäng. Tyvärr krockade alla event men för mig var det ändå en fin organisation att stötta. 
  • Monash Outdoor Club (20 dollar). Denna klubb anordnade hike-helger, klätterkvällar och kajakresor. I slutändan blev det bara att jag hade möjlighet att vara med på en hike, som på grund av dåligt väder blev en endagars hike istället för en hel helg. Dock rolig klubb där jag träffade mycket fina människor. 


Vill du läsa på mer om klubbarna kolla här: https://www.monash.edu/study/student-life/clubs-and-societies


Registrera dig på kurser

All information om kursregistreringen får du på plats på universitetet, men det kan vara bra att redan innan kolla upp en del och framför allt själv veta vad du vill prioritera i ditt val av kurser. Som redan nämnt var vi tidigt tvungna att få kurser preliminärgodkända från KI och ansöka om vilka kurser vi ville läsa på Monash, men det var först på plats i Melbourne som jag helt och hållet valde vilka tre kurser jag ville läsa. Av de jag fick godkända av såväl KI som Monash valde jag en ordningsföljd på vilka jag tyckte lät mest spännande, men sen fick faktiskt schemat vara den avgörande rollen i beslutet för min del. En kan nämligen redan innan valet kolla hur de olika unitsen ligger rent schemamässigt. Det är ju inte säkert att du får just den tiden du vill, men som i mitt fall så var det en kurs som endast hade lektioner på fredagar och då kunde jag räkna med att behöva vara i skolan på fredagar – något jag helst inte ville för att kunna resa under helgerna. Därför valde jag bort den kursen och tog en annan, som hade lektioner även på andra dagar.


När det är dags att välja kurser fyller du i en blankett och lämnar in på skolan, det finns hjälp för att byta kurser om en vill det – detta kanske dock inte är att rekommendera då du i så fall inte har fått den preliminärgodkänd av KI. När du väl har lämnat in ditt val ska du vänta på att få kurserna upplagda på din egna Monash-sida och klicka dig vidare till Allocate+. Därefter kan du utifrån varje unit välja vilken dag och tid du vill ha din lektion, ditt seminarium, din workshop eller ditt tutorial. Vissa kurser har bara workshops, vissa har bara seminarium och vissa har både lektioner och tutorials. Innebörden av de olika skiljer sig lite åt. De tider du bokar in dig på rullar sedan på under samma tid och dag för resten av terminen så tänk till hur du vill göra ditt val. De mest populära tiderna är ofta redan tagna när du får tillgång till att välja, då det verkar som att valet för studenterna i Australien har varit öppet sedan tidigare, men det går att köa på tider och ändra på tider under första introveckorna och min erfarenhet är att det löser sig bra. 


Mina tre kurser hade lite olika förutsättningar och utifrån det blev det att jag fick en skoldag på Clayton och en på Caulfield. Min kurs i kommunikation gick nämligen endast på Caulfield och den hade jag redan innan jag anlände Australien bestämt mig för att läsa. Därför visste jag att jag skulle vara en dag på Caulfield University. Angående global konsumtion så gick den bara på Clayton och därför visste jag att jag skulle läsa en dag på Clayton university. Sociologin gick på båda campusen och jag fick då kolla om jag kunde kombinera den med någon av de andra kurserna. Som tur var knep jag en plats till sociologin som gick på torsdagar på Clayton – samma dag som jag läste Global Konsumtion på Clayton.


Lära känna skolan, biblioteket och resurser som erbjuds

Under den första tiden så kan det också vara bra att ta del av information kring såväl hur skolan ser ut som vilka resurser du har som student. Jag gick på rundvandring på såväl Clayton som Caulfield och gick på information på biblioteket för att få koll på allt ifrån hur en lånar böcker och skriver ut, till vad en kan få för hjälp med inlämningar och texter. En rad olika resurser finns på skolan och du kan få hjälp med såväl grammatik och ordval i inlämningar, att förstå en uppgift, att strukturera en uppsats och att skriv CV. 


Lösa praktiska saker 

Studentlegitimation, mobilabonnemang, concession card (studentleg- för rabatter på bland annat inträde och MyKi-card), MyKi-card (kollektivtrafik) och fix med bankkort är även det saker som är bra att lösa tidigt på vistelsen. För oss var det en del strul med att få concession card vilket i sin tur ledde till att det tog lång tid innan vi kunde skaffa det betydligt billigare student MyKi-card. Du måste nämligen vänta tills du är registrerad för att sedan kunna skriva ut ett intyg på kurswebben och sedan gå med detta till en bemannad tågstation. Klokt att ge sig på och försöka lösa så tidigt som möjligt i alla fall.

Campusområdet är som ett festivalområde under O-weeks, med mycket event, mat och information.

Ekonomi

Det är absolut en kostnad att åka på utbyte, men hur stor kostnaden blir beror på såväl hur en lever under utbytet, om en får stipendium och hur det ser ut med dubbla kostnader. En hel del kostnader är svåra att komma ifrån - såsom flygbiljett och visum. Kostnader som finns hemma, så som mat, boende, mobilabonnemang, eventuellt träningskort och liknande finns givetvis även under ditt utbyte. Dessa kostnader ser såklart olika ut beroende på vilket land du åker på utbyte till. I Australien skulle jag uppskatta att priserna är relativt lika de i Sverige, vilket ändå innebär att det är relativt dyrt jämförelsevis. Möjligen att mat i butik var snäppet billigare än i Sverige och träningskort och hyra snäppet dyrare. Kostnad för litteratur var för mig ingen kostnad alls, då biblioteket har de flesta böckerna som e-böcker. Detta skiljer sig dock åt beroende på vilka kurser du kommer läsa. 


Det finns också saker en kan göra för att hålla kostnaderna nere. 


Mat.

  • Det finns marknader där en kan köpa billigare frukter och grönsaker. Framför allt vid stängning då försäljarna ville bli av med varorna. Queen Victoria Market var den marknaden som jag besökte mest flitigt, även om absolut hade velat handla mer frukt och grönt där istället för i affären. 
  • I skolan anordnas även varje vecka en rad olika event där det lockas med gratis mat. Ofta är det de olika klubbarna och föreningarna som styr det hela och ibland krävs därför medlemskap. En hel del av medlemskapen är dock kostnadsfria eller till en låg kostnad. Vissa event är stående, såsom tisdagsfrukost med MONSU Caulfield eller torsdagsfrukost med MUISS och måndagsmiddag på Wholefoods. Andra uppkommer då och då och annonseras på Facebook i respektive grupp.
  • Gör matlådor till skolan. Jag och de flesta jag hängde med hade nästintill alltid med matlåda. Ett smidigt sätt att spara in pengar på och istället spara tillfällena som en går ut och äter till kvällar och helger. För att äta ute i Melbourne - såväl brunch som fika, lunch och middagar - är både mysigt och gott. 
  • Har en inte med matlåda och pluggar på Clayton kan jag dock varmt rekommendera Wholefoods. Här kan du jobba som volontär och få matkuponger, men du kan också betala och äta deras goda och vällagade mat. Varje dag serverar de ris och daal för tre ynka dollar. 
  • Ett annat starkt tips för en restaurang som inte ruinerar en är Lentils as Anything. Där serverar de supergod mat till ett självkostnadspris. Du betalar vad du kan och ger således lite mer om du kan det och lite mindre om det är vad som fungerar. Det finns förhållningsregler kring vad som är rimliga priser - vilket är en liten summa för den goda maten en får. I Abbotsford finns dessutom en fantastisk buffé. En kan även jobba som volontär på Lentils as Anything.


Transport.

  • Det är dyrt att åka kollektivt i Melbourne, men med concession card är det halva priset vilket innebär en kostnad på 500-600 kronor i månaden. Du kan också skaffa en cykel och ta dig runt på så sätt, något jag gjorde trots MyKi-card då jag tyckte det var betydligt smidigare och friare. 


Träning.

  • Det finns en hel del utegym och på så sätt möjlighet att träna gratis, många gym hade även någon eller några dagars prova på vilket möjliggör att en kan testa runt på olika ställen istället för att binda sig. 
  • Jag skulle även säga att det absolut finns möjligheter att hitta träning som är relativt billig, speciellt om en hittar någon kampanj som många dygnet runt gym tycktes ha i slutet av månaderna. Så kolla vilka deals som finns och förhandla dig till något som passar. 
  • Det finns en kostnadsfri löpargrupp på skolan, som både har träning på Caulfield och Clayton. Detta är dessutom ett ypperligt sätt att träffa nya människor, så den kan jag varmt rekommendera. 


Klubbar/organisationer. 

  • Som nämnt ovan kan en gå med i olika klubbar. Det finns de som kostar och de som inte kostar. Beroende på intresse och tycke kan en kolla upp vad som finns till en billigare peng. Det finns också Non-residential colleges som är en studentgrupp som gör kostnadsfria event och som också driver en del volontärprojekt på skolan.


Mobilabonnemang.

  • Kolla efter deals på de olika företagen. Jag skaffade Telstra Prepaid och fick första månaden för 10 dollar istället för 30 dollar samt att 20 extra GB med mobildata ingick. De flesta företag har dessa deals så kika runt och se vad som passar. Mobildata går åt en hel del av, speciellt om ni som vi inte har WIFI där ni bor.


Mina kostnader inför utbytet:

Flygbiljett dit och hem - 8 000

Visum - 3 810


Mina större fasta månadskostnader under utbytet:

Boende - 5500 per månad

Mobil - 250 per månad 

Crossfit och träning - 700 per månad


För att ha råd hade jag framför allt sparat pengar under tidigare terminer. Jag fick också en del stipendier samt att jag tog lån, bidrag och merkostnadslån från CSN. Därför behövde jag inte känna en oro inför att komma hem med minus på kontot.

Jag och City Cirkel, en kostnadsfri guidad tram som går runt stan.

Boende

Att hitta bostad kräver lite arbete måste jag säga – men det löser sig på ett eller annat sätt om en ligger i. En kan välja att bo på campus, nära campus eller i stan. Det ser såklart olika ut på olika universitet och i olika städer men just Monash ligger mellan en halvtimme (Caulfield) och en och en halv timme (Clayton) utanför stan så det spelar ändå roll om en väljer att bo på universitetet eller inte. Det finns såklart fördelar och nackdelar med båda delar men jag är väldigt nöjd med valet av att bo närmare stan. Dels då många som bor på campus precis har gått ut High school vilket kan innebära lite olika livsstilar, dels för att inte fastna på campus utan se mer av Melbourne, dels för att de flesta utbytesstudenterna inte bodde där och dels då det är relativt dyrt att bo på campus samt att kontraktet sträckte sig längre än jag var kvar i landet.


Jag och mina två kursare valde att söka boende ihop, vilket kändes såväl tryggt som roligt! Någon månad innan avfärd bokade vi boende på ett airbnb i Balaclava för första två veckorna. Vi hade absolut kunnat göra det tidigare men vi hittade ett ställe som kändes okej och som sen visade sig vara väldigt mysigt. Med en hyra på 6000 kronor per person och månad fick vi hela lägenheten. Visserligen delade vi sovrum och sov i en dubbelsäng och på en madrass – men hade utöver det ett kök, badrum, vardagsrum och en trädgård (DRÖM!). Då vi inte kunde stanna mer än två veckor började vi redan efter knappt en vecka att kolla efter en bostad mer permanent. Då insåg vi att det var snabba ryck, att det var få ställen som kom upp för tre personer och att många ställen var halvtaskig standard på. Vi bokade in visningar med lite olika personer, som vi kontaktade på Flatemates och airbnb. Detta med en prisklass från allt ifrån 1100-2100 kronor per vecka och person. Det var rätt motigt och alternativet att dela på oss kom upp, men tillslut hittade vi ett fräscht boende genom Airbnb i området Armadale som vi gillade - dock var den en bit över vår prisklass men efter förfrågan och ett ja kring att matcha vår budget så kunde vi flytta in. Då vi hade en säng över valde vi även att lägga ut en förfrågan på Fairyfloss real estate om någon ville flytta in med oss, och fick på så sätt såväl en lägre månadskostnad, en till familjemedlem i vårt hem och också en ny vänskap. Det slutade med att vi gav runt 5500 kronor i månaden men delade då sovrum (och säng för min och Sandras del).


Lite tips kring boenden är följande:

  • Håll koll på olika sidor på nätet. Dock heads up på att det definitivt finns såväl skitställen och skitstövlar. Ta inte något som är halvkasst, för du ska trivas där under en ganska lång tid.
https://www.airbnb.se
https://flatmates.com.au

https://urbanstay.com.au

  https://www.gumtree.com.au

https://www.monash.edu/accommodation (Monashs egna sida för att få hjälp med boende)

  https://www.facebook.com/groups/117412174975402/ (Fairy Floss Real Estate)

https://www.facebook.com/groups/svenskarimelbourne/ (Svenskar i Melbourne) 

  • När du väl ska sitta och leta – håll koll ordentligt. Det gäller att vara snabb och kontakta värden tidigt. På Flatemates kan en ha ett betalkonto och få tillgång till rum lite tidigare, vilket kanske kan vara värt. Vi gjorde dock inte det och fick ändå kontakt.
  • Det är olika standard. Så se till att kolla på stället först. Vi fick också tips om att såväl skriva kontrakt och ta id-handling på personen som hyr ut men också att bond (deposition) ska betalas till ett speciellt konto och inte hyresvärdens bankkonto. Så kika upp det så du inte blir lurad!
  • Det är utmattande. Verkligen. Blev själv helt slut i huvudet av dels att leta och skriva till folk men också av tanken på att inte veta var en ska bo.
  • Är ni fler som söker ihop - enas kring hur ni gör upp sökandet och vad ni söker efter. Värt att tänka på kan vara att det ibland kan vara klurigare att hitta något för tre personer, jämfört med ensam. Så det kan krävas lite extra tid. Värt kan också vara att tänka på att försöka synka er om ni är flera – hur tänker ni med budget, läge och standard? Tänk igenom och ha en grund som alla är eniga kring.
  • Helt beroende på vilket boende en hittar, men områden som var populära var Balaclava, vissa delar av St Kilda, Prahran, South Yarra. Fitzroy, Carlton och Brunswick var också väldigt populära områden men låg lite väl långt från skolan.
  • Många boenden är dåligt isolerade. Kolla om värme finns (även om det känns märkligt att göra det när det är 40-45 grader ute - men det kommer bli kallt!) eller förbered med bra kläder. 

Vår fina bostad...SKOJA! Detta är Flinder Street Station inne i Melbs. Vår lägenhet var dock nästan lika fin ;)

Studier allmänt

Det är stor skillnad på att studera på psykologprogrammet på KI jämfört med att läsa kurser på Monash. Från att ha läst med samma klass enligt en specifik plan under två och ett halvt år till att välja kurser från olika håll och kanter med olika människor. De tre kurser jag tillslut läste på Monash var helt fristående från varandra, lästes med olika människor från olika utbildningar och tillhörde två olika fakulteter, Arts och Business. Dessutom valde jag att studera både på Clayton och Caulfield, vilket gjorde att jag fick lite av båda världarna. Dels det gigantiska campuset på Clayton och dels det mindre på Caulfield. Trots den lite längre sträckan att ta sig till Clayton tyckte jag absolut det var värt att åka dit. Med cykel till Caulfield och shuttlebus till Clayton tog resan kanske 45 minuter. Vanligen spenderade jag två dagar i skolan på Clayton och två på Caulfield, dels för mina lektioner men också för att plugga och gå på olika event - såsom yoga med MSA och coffee hour med MOVE.


Hur schemat var upplagt var även det någots om skiljde sig från KI, det var betydligt mindre tid i skolan och betydligt mer tid för att läsa och skriva på inlämningar - något jag berättar mer om under respektive kurs jag läste. Det faktum att en läser tre kurser parallellt istället för en i taget var en stor skillnad för mig och något som till en början var svårt att strukturera. Ytterligare en viktig sak att strukturera upp var kursernas respektive innehåll. Kurserna har nämligen viktiga datum, krav, obligatoriska moment och inlämningar som ser olika ut och därför behöver överblickas.


Jag hade inga tentor i slutet utan valde kurser med “100 % within semester”. De ansvariga i Melbourne var noga med att påpeka att vi inte kunde räkna med att sluta innan tentaperioden trots valet av kurserna, detta troligen då en förändring av upplägget potentiellt skulle kunna ske. Dock verkade det på samtliga lokala studenter att det sällan skulle ändras utan att en kan lita på handboken. För min del innebar valet av “100 % semester” kurser att jag var klar första juni, istället för att ha en inläsningstid följt av en tentaperiod. Tentaperioden är annars en period på ett antal veckor och en vet först relativt nära inpå när respektive tenta ligger. En kan alltså få en tenta i början av perioden och en i slutet. 


Skulle säga att jag pluggade mer än jag gör i Sverige, speciellt med tanke på att jag läste tre kurser och alltså 75%. Tanken är att varje unit ska ta ungefär 10 timmar per vecka och de som läser 100% läser fyra units under en termin. Dock la jag i genomsnitt mer än 10 timmar per units och vecka. Så för egen del måste jag säga att jag verkligen kämpade och stundtals slet mitt hår. Hur mycket en måste och vill plugga är dock extremt individuellt. Såhär i efterhand kan jag se att jag hade kunnat plugga betydligt mindre och ändå få godkänt, men då jag ville utvecklas och lära mig är jag glad att jag la ner tid på studierna. Vi valde också att koncentrera plugget till fyra dagar för att kunna resa under helgerna. Detta gjorde att det kändes helt okej med långa pluggdagar mellan måndag och torsdag. 


I såväl Global Consumption och Managerial Communication var det lätt att ha kontakt med sina tutors och kursansvariga. De var hjälpsamma och stöttande och ville eleverna väl. Min tutor i Sociology var dock inte lika bra på att hjälpa en med frågor gällande exempelvis uppsats eller inlämningar. Utöver tutors och kursansvariga så var övrig personal på Monash också väldigt hjälpsamma, som ovan nämnt finns mycket resurser för att du som elev ska känna dig trygg.

Att ta bilen till stranden och sitta och plugga där - hur drömmigt?

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI

Utbytet ligger på 22,5 poäng vilket till innebar att jag skulle läsa tre kurser som vardera värderades till 6 units. Då utbytet ligger under Psykologprogrammets valbara period så är det relativt fritt med vad en kan välja. Läs mer om själva valet under Ansökan om att få kurser godkända av KI. Jag utgick från handboken från Monash och sollade fram kurser som verkade spännande men kollade också mycket på vad som tidigare blivit godkänt från KI. För att sedan få kurserna tillgodoräknade efter utbytet ska du efter att du fått dina betyg från Monash skicka in en ansökan om tillgodoräknande till KI. Kurserna jag läste var följande:


Introduction to sociology

Antal units: 6


Vad den handlar om

Kursen handlar om sociologi och varför vi gör som vi gör. Den rör områden som klass, gender, grupper, kultur, struktur, familj och annat som kan påverka oss.


Hur den är upplagd tidsmässigt

Varje vecka hade vi en lecture på en timme och ett tutorial på en timme. Lecturen kan en välja att ha genom nätet vilket jag valde. Jag behövde därför inte vara på plats under den timmen utan kunde kolla vart jag ville och när jag ville. Tutorialsen är obligatoriska och du måste gå på ett visst antal procent av dessa tillfällen, jag hade dessa varje torsdag klockan 13.00 på Clayton Campus. Lecturesen tyckte jag var bra medan jag tyvärr tyckte att tutorialsen var ganska oinspirerande och oengagerande. Utöver lectures och tutorials så var det en hel del läsning varje vecka, detta kan vara artiklar eller kapitel i böcker.


Hur den är upplagd med inlämningar

Kursen var en så kallad 100% within semester vilket betyder att den inte hade några tentor på slutet. Tentorna ligger annars under en treveckorsperiod i juni, men units med 100% within semester tar helt slut sista maj. Vi hade totalt fyra inlämningar under denna kursen. Den första var en reflektion om hur och varför en har hamnat där en har hamnat i samhället, detta för att väcka ett tankesätt kring vad som påverkar oss människor. Den andra inlämningen var dels en essayplan inför kommande essay, men också sökande, motiverande och refererande av källor som en tänker använda till essayn. Tredje inlämningen var en essay och fjärde inlämningen var att vi löpande under hela kursen hade sex quiz som skulle besvaras efter genomförandet av vissa moduler. Dessa kunde handla om exempelvis referat, plagiering och att skriva akademiskt.


Svårighetsgrad

Detta var inte en så klurig kurs, dels då jag hade en del förkunskap från psykologprogrammet men också då det är en kurs för undergraduates som inte kräver förkunskap. Därför var många i klassen nya på universitetet och det känns som att hastigheten och inlämningarna var extra snälla på grund av det. Det var dock en spännande kurs som jag gillade att jobba med!


Global Consumption

Antal units: 6


Vad den handlar om

Kursen handlar, som kanske hörs på namnet, om processen av global konsumtion. Detta med fokus på relationen etnicitet, kön, det västerländska samhället och hållbarhet. Ämnen som kläder, mat, teknologi, arbete och vård kommer att komma upp under kursen.


Hur den är upplagd tidsmässigt

Varje vecka hade vi ett tvåtimmars-block där vi hade en timme med lecture och en timme med seminarium, jag hade dessa klockan 9.00 på torsdagar på Clayton Campus. Under lektionen gick vi igenom veckans ämne och gjorde olika uppgifter kring det. Tydligen var detta tillfälle inte obligatoriskt men jag behövde verkligen vara där för att hänga med. Precis som i förra kursen så ingick det här en hel del läsning varje vecka. Läsningen i denna kursen var väldigt mycket mer tidskrävande och väldigt mycket svårare.


Hur den är upplagd med inlämningar

Även denna kursen var en så kallad 100% within semester. Under terminen hade vi tre större inlämningar som skulle betas av. Den första handlade om att se sig själv som en del av den globala konsument kapitalismen, den andra var en uppsats där en rad massa parametrar skulle få plats. Jag valde att fokusera på caring labour + etnicitet + kön och kollade på (o)hållbarhet och (o)jämställdhet kring det. En sista inlämning var att göra ett grupparbete om ett valfritt ämne som väckt intresse under kursen. Jag, Sofie och Blake valde att skriva om surrugatmödrarskap. 


Svårighetsgrad

Detta var, för mig, en väldigt svår kurs. Sociologi var ett nytt ämne och områden som kapitalism, globalisering, konsumtion och Marx – var alla nya för mig. Denna kursen hade varit bra att ha förkunskaper till, vilket faktiskt stod i beskrivningen av kursen – då tänkte jag dock mest som att jag skulle ha förkunskaper av studier på universitet. Oavsett om den var svår så var den faktiskt extremt givande och jag gillade både kursens innehåll och upplägg samt hur Tim, vår tutor och lärare arbetade.


Managerial communication

Antal units: 6


Vad den handlar om

Kursen handlar om att förbereda inför arbetslivet på så sätt som att förstå ens eget sätt att kommunicera och fungera, hur en ska kunna få ett specifikt jobb, att förmedla ett visst meddelande och att kommunicera för att handleda andra.


Hur den är upplagd tidsmässigt

I kommunikationskursen hade vi en tvåtimmars-workshop varje vecka, under dessa var vi väldigt aktiva och gjorde olika övningar, höll i presentationer och jobbade i grupper. Jag hade detta tillfälle varje onsdag klockan 12.00 på Caulfield Campus. Utöver de två timmarna på workshopen hade vi nätbaserade lektioner och läsning att göra varje vecka, detta följdes av ett quiz med frågor. Totalt tog läsningen, lektionen och quizet omkring två timmar.


Hur den är upplagd med inlämningar

Och yes, även denna kursen var en så kallad 100% within semester, vilket var ett väl medvetet val. En kan säga att kursen byggde på fem olika inlämningar, den första var längre reflektion om ens personlighet och hur den kan kopplas till arbetslivet, den andra en inlämning av CV och personligt brev och den tredje en gruppuppgift där vi jobbade med ett fiktivt företag. Den fjärde uppgiften var att varje vecka bocka av quizen som jag nämnde tidigare och en sista uppgift var att någon gång under terminen, i en grupp, hålla i en del av en lektion.


Svårighetsgrad

Denna kursen var likt sociologin, en kurs då noll förkunskap behövs. Det gjorde den lite enklare och lite mer förstående över vad vi studenter kan eller inte kan. Skulle därför inte säga att kursen är speciellt svår, utan lätt att genomföra.

Jag utanför Caulfield Campus

Språk och kultur

Innan jag åkte till Australien hade jag en tanke om att jag direkt skulle bli totalt flytande i engelska. Som att min förflyttning från Sverige till Australien skulle göra jobbet åt mig. Om det hade varit så hade det ju varit en väldigt bra tanke – men det är ju inte en så sann tanke.


Första veckorna av studier var väldigt frustrerande för mig. Jag är van vid att kunna och vilja prata med allt och alla och när jag insåg att mina språkkunskaper blev en barriär i mitt huvud så var det minst sagt motigt. Jag behövde tänka innan jag pratade, jag fick koncentrera mig i snabba konversationer och jag fick läsa om texter gång på gång. Jag märkte också att det tog sjukt mycket energi och att jag allt som ofta inte alls pratade så mycket som jag vanligen gör. Där och då insåg jag att jobbet med att bli flytande på riktigt låg hos mig och inte i förflyttningen till Australien.


Så jag bestämde mig för att verkligen ta alla chanser som finns för att utvecklas så mycket som möjligt. Här har jag ändå bra mycket mer möjligheter då alla pratar engelska och alla kurser är på engelska. Jag signade upp på en konversationskurs på universitetet, genom English Connect här på Monash. Jag signade också upp för olika moduler kring akademiskt skrivande och grammatik, också genom English Connect. Det finns alltså mycket resurser på Monash för studenter som inte har engelska som första språk och trots min känsla av utmaning var språket aldrig något som gjorde att jag tänkte att jag inte skulle klara av kursen - snarare hur bra jag skulle lyckas klara den. 


Rent kulturellt skulle jag säga att även om Australien är på andra sidan jorden är det inte helt olikt Sverige. Givetvis finns det saker som skiljer Stockholm och Melbourne åt, såsom trafiken, språket, årstiderna och tidsskillnaden - men några större kulturella skillnader eller krockar märkte jag inte av.

Engagemang i klubbar (här i running group Caulfield), aktiviteter och studier gjorde att engelskan förbättrades under utbytet.

Fritid och sociala aktivteter

Det finns inget stopp för hur mycket fritidsaktiviteter och sociala aktiviteter som Melbourne erbjuder. Först och främst har du enorma möjligheter genom organisationer och klubbar på skolan, som jag nämnt tidigare. Detta är ett betydligt enklare sätt att träffa folk genom jämfört med under lektionerna. Det faktum att andra studenter, framför allt utbytesstudenter men även lokala, sitter i en liknande sits som du gör att många är sugna på att hitta på saker och träffa folk. Detta gör att det inte är svårt att få ett brett kontaktnät och många nya vänner som är taggade på att se mer av Australien, käka middagar eller plugga ihop. 


Staden i sig erbjuder också ett rikt utbud av aktiviteter. Det finns bland annat marknad och nattmarknad på Queen Victoria Market, festivaler och marknader vid vattnet vid St. Kilda, Art walks inne i Melbourne, en rad olika museum och utställningar, Winter Festival på Federation Square, AFL på olika arenor, secondhand shopping, klätterkvällar på olika klättercentrum, barer med livespelningar, löplopp och mycket, mycket mer. Passa på att ta med dina nyfunna vänner från skolan och se och upplev mer av staden!


Utöver att se staden rekommenderar jag varmt att se saker utanför Melbourne också. Det är en lång resa till Australien och även om en inte kan räkna med att se allt så är det värt att hinna se en hel del. Vi gjorde en mängd helgresor och tältade oss igenom fantastiska Great Ocean Road (rekommenderar starkt!!), bussade till Sydney, åkte till Byron Bay och Guldkusten, och hikeade vid Mount Macedon, Wilsons Prom och The Grampians. Dessa resor kunde vi genomföra under våra helger och på så sätt lyckades vi se extremt mycket under terminen. Dessutom hoppade jag fallskärm, sprang Wings for Life och var med i ett spännande experiment i Melbourne. 


Då vi också hade ett Mid semester break i mitten av april hade jag möjlighet att se ännu mer av landet. Min mamma kom på besök och vi åkte till Cairns för att dyka i barriärrevet och se regnskogen, Sydney för Operahuset och Blue Mountain och utforskade ännu mer av Melbourne.

Dykning i det stora barriärrevet <3

Sammanfattning

Jag hade tuffa månader innan jag åkte och vacklade väldigt mycket på om det skulle passa in i mitt liv där och då. Jag var ärligt talat tveksam på om jag skulle tycka att det var värt att resa. Men såhär i efterhand är jag OTROLIGT tacksam att jag tog mitt pick och pack och bosatte mig i Melbourne i fyra månader. För jag fullkomligt älskade det! 


Visst var det utmanande men också så utvecklande och värdefullt. Tiden i Australien tror jag, likt andra saker jag gjort som inte bara är att följa strömmen, har utvecklat mig som person som kommer att gynna mig såväl i mitt framtida yrke som på ett personligt plan. Under ett utbyte ställs du inför utmaningar och behöver på många sätt börja på noll och hitta en ny vardag, rutin och ett sätt att vara. Du får även utvecklas genom att träffa människor från andra delar av världen och får se olika synsätt på saker och ting. Rent akademiskt får du också förmånen att se hur ett annat utbildningssystemet fungerar, vilket även det är lärorikt. Jag tog med mig bra och viktig kunskap från KI som hjälpte mig i mina studier och min vardag i Melbourne och nu har jag än mer kunskap med mig från Monash och Melbourne som jag kan ha nytta av såväl som fortsatt student men också i mitt framtida yrkesliv.

Vackra vyer från Great Ocean Road