Reserapport - KI-student
Välkommen till Alpernas huvudstad.
Lärosäte: Université Grenoble Alpes
Utbildningsprogram: Läkare
Utbytesprogram: Erasmus
Termin: Vårtermin 18/19

Innan avresa

Allmänt om utbytet 


Innan avresa visste jag inte att detta utbyte skulle bli en av de bästa upplevelser jag varit med om i mitt liv, en erfarenhet jag rekommenderar av många skäl. Innan avresa var jag belamrad med papper att fylla i från KI och värduniversitetet, vaccinationer att göra och ren och skär nervositet över hur jag skulle överleva med min gymnasiefranska under 4 månader på ett fransktalande sjukhus. Men allt det jag fick vara med om i Frankrike var värt mödan flera gånger om. 

Jag valde Grenoble eftersom jag ville åka till ett fransktalande land och förbättra min franska. Jag har sedan barnsben drömt om att jobba som läkare internationellt och franska är ett av de stora världsspråken. Jag valde Grenoble för att tidigare reseberättelser beskrev en bra balans mellan halvdagar på klinik och halvdagar till självstudier, med närhet till studentliv och fantastisk natur. Jag ångrade inte mitt val. Med denna reserapport ska jag försöka ge en sammanfattning av resan och tips för dig som ska åka näst, för jag tror detta är en av de bästa fransktalande städer du kan åka till. 

Praktisk info inför avresa


Försök ordna alla obligatoriska dokument i tid så du slipper stressa. Var inte rädd att fråga utbyteshandläggaren om hjälp. Trots det kan missuppfattningar ske. Det gjorde det för mig med det franska värduniversitetet där jag en dag fick ett stressande mail om saker jag "glömt" göra (eller de glömt informera om). Då är det bara att hålla huvudet kallt och försöka hålla god ton så löser sig det mesta. 

Angående vaccinationer så är det bra att börja med detta så tidigt du kan efter att du fått ett mail från värduniversitetet om vad som behöver göras. Jag gick till cityvaccin som KI har samarbete med. Där tog jag de vaccinationer/PPD-test jag inte gjort och fick som bevis stämplar i min gula bok. Sedan gick jag på drop-in röntgen mitt emot cityvaccin för lungrtg för att utesluta tuberkulos (700kr cirka). Jag beställde dessutom hem BVC och skolhälsovårdens dokument för att få bevis på vilka vaccinationer jag fått som barn, det är bra att göra detta om dina föräldrar inte har dessa sedan tidigare. Sedan frågade jag en underläkare jag kände om hen kunde fylla i mitt franska hälsointyg. När jag kom till Frankrike tittade en läkare hastigt igenom papperna och det var mycket mindre allvarlig stämning än vad som hade förmedlats i mail, så du behöver stressa om du missat något - då kan du säkert göra det på plats, Frankrike är ganska likt Sverige trots allt. 

Sammanfattningsvis tyckte jag att den svenska utbyteshandläggaren och hjälpen jag fick från KI var mycket god. 


Jag visste inte innan avresa hur vackra Alperna skulle vara.

Ankomst och registrering

Grenoble som stad


Jag landade i början på februari i ett grådaskigt Grenoble föga förväntande av allt som skulle ske. Alperna tornar upp sig kring den lilla pittoreska staden med kullerstensgator som påminner om Paris med butiker såsom franska Lafayette, bagerier med croissanter och macarons samt vin och ost specerier. Men utöver detta finns också sportbutiker med skid- och klätterutrustning för att bestiga de stora bergen omkring staden. Grenoble kallas trots att Alpernas huvudstad av ett skäl.

Praktisk info kring ankomst

Jag landade på söndagen och på måndag åkte jag till sjukhuset och fick mitt hälsointyg godkänt på det stora sjukhuset där alla mina placeringar ägde rum, Centre Hospitalier Universitaire de Grenoble (CHU Grenoble) vid spårvagshållplatsen La Tronche. På eftermiddagen mötte vi den franska, lite ostrukturerade men trevliga utbyteshandläggaren på läkarstudenternas universitetscampus. Byggnaden ligger på gångavstånd, mittemot sjukhuset över spårvägen. Vi mötte också några andra europeiska läkarstudenter som skulle göra utbyte denna vår. Allt gick bra och på onsdag åkte vi med stor nervositet till sjukhuset för vår första dag.

Några förbättringsområden inför nästa utbyte angående ankomst är att från värduniversitetets håll ordna de brickor man lovat till sina utbytesstudenter. Detta var något som hade lovats från början av utbytet eftersom man måste ha dem för att kunna gå in i sjukhusbyggnader, in i omklädningsrum och till operation. Vi fick inte brickorna under hela utbytet vilket kanske kan bero på att värduniversitetets utbyteshandläggare tyvärr verkade vara överbelamrad med arbete. Jag fick knacka mig in överallt istället och vänta på att någon öppnade. Detta är en bra sak att fråga om tidigt till nästa utbyte. Dessutom inlogg till sjukhusets journalsystem så att du lättare kommer åt information om patienterna och kan delta mer i klinikarbetet. 


Bild på Grenoble tagen från La Bastille, medan jag klättrade via ferrata.

Ekonomi

Pengarna räcker till mycket om man är sparsam


Jag finansierade mina 4 månader genom CSN merkostnadslån som då totalt blev ca 13000kr/mån, utöver de några tusen kronor som KI sponsrade oss med. Initialt tänkte jag spara en del av summan men eftersom jag åkte skidor nästan varje helg, köpte egen utrustning till och med, samt åkte på några kortare resor till Paris, Franska Rivieran och Annecy så blev det inte så mycket sparat. Jag lagade all mat själv och tycker att matkostnaderna i Frankrike ungefär går att likställa med Stockholm. Om man är sparsam och prioriterar sina utgifter så räcker pengarna till mycket helt enkelt. 

Tips till utresande

Ett ytterligare tips är att lista ut hur man får tillgång till 3-rätters lunchen på sjukhuscantinen, jag ordnade tyvärr aldrig det men förstod att det skulle kosta ca 30 kr/lunch! 
Studiebidrag räcker långt om man är sparsam, även till resor runtomkring i Frankrike.

Boende

Mitt boende och mina rekommendationer 


Jag rekommenderar starkt att hyra boende via CROUS (en fransk organisation som erbjuder studentlägenheter). Värduniversitetet kommer fråga dig om du vill hyra via dem vilket jag tackade ja till. Sedan kan man smidigt ansöka om boende via en internetlänk där man får ranka olika boendealternativ. Jag rekommenderar Résidence Maison des Etudiants B (MDE B) eller Résidence Filaos då jag besökte dem flera gånger och tyckte att båda hade väldigt bra läge samt fräscha lägenheter. 

Själv bodde jag i en delad lägenhet med 3 andra studenter, där vi hade varsitt rum men delade badrum, kök och vardagsrum. I mitt hus var dessa lägenheterna tyvärr spartanskt inredda med gammal interiör varför jag rekommenderar ovan två alternativ istället. Annars rekommenderar jag att man tidigt tar en tur till IKEA och tar ett ordentligt städtag i början av vistelsen. I mitt kollektiv talade vi franska hela tiden, jag delade lägenhet med bl a en engelska och en marockan. Jag kan rekommendera att dela lägenhet med andra studenter eftersom det ger en ett socialt umgänge och dessutom, om man har tur, chans att öva franska.  
Mitt rum städat och klart inför hemfärd.

Studier allmänt

Det var otroligt lärorikt att få se ett annat sjukvårdssystem och de mellanmänskliga interaktionerna. Under hela utbytet var jag orolig för att jag inte skulle lära mig tillräckligt eftersom språket gjorde inlärningen svårare. Om jag ska vara lite modig i mitt uttryckssätt nu efter utbytet - så har jag insett hur mycket mer jag lärt mig kring livet och det medicinska i allmänhet än om jag hade stannat i Sverige. 


Livet som fransk läkarstudent

I Frankrike ser utbildningen annorlunda ut. De franska läkarstudenterna kallas externe och är vanligtvis placerade på en avdelning under ca 2 månader. De följer med på ronder och gör sedan det ST-läkare (interne) och överläkare tycker bör göras, både vad gäller administrativt och enklare medicinskt arbete. Det förväntas mer utav en externe än vad det förväntas i Sverige av svenska läkarstudenter, men i utbyte får de lön. 

Livet som utbytesstudent

Som utbytesstudent introduceras man till avdelningen och får inte rollen som en externe om man inte vill, utan man är relativt fri att göra det man själv önskar. Under varje placering förväntas man dock som utbytesstudent delta på några obligatoriska moment. Man förväntas vara på sjukhuset under förmiddagar mellan ca kl 08-12, ibland kunde man välja eftermiddagar också. Dessutom skulle man göra på varje placering en observation pedagogique där man väljer ut en patient och presenterar för klinikchefen på franska. 

...Tips för att få ut mer av kliniken?

Vad man gjorde på kliniken fick man vara med och styra över mycket själv som utbytesstudent. Därför skulle jag våga säga att det hjälper om man är driven och engagerad själv för att man ska kunna få ut mer av klinikarbetet. Ett exempel är när jag var placerad 1 månad inom neurologi. De flesta andra utbytesstudenter var placerade 4 veckor på en och samma avdelning vilket gjorde att de inte fick se en så stor bredd av patienter, eftersom varje avdelning är specialiserad på en neurologisk sjukdomsgrupp. Jag berättade för klinikchefen att man föredragsvis rekommenderas av mitt hemuniversitet att få se en större bredd av neurologiska sjukdomar, varför jag istället fick vara en vecka på varje neurologisk avdelning som de hade. Av ett litet samtal blev min kliniktid därför mycket givande i förhållande till många andra utbytesstudenter som stundtals klagade över hur lite de fick se. Om det är en sak jag lärt mig av systemet i Frankrike är det därför att inte vara rädd för att konfronteras med problem och försöka hitta en lösning själv, det finns oftast en lösning till allt. 

...Den franska hierarkin och vad jag lärde mig av det?


En sak värd att nämna är skillnaden mellan Sverige och Frankrike vad gäller hierarki mellan läkare-patient och mellan kollegor. Det första jag möttes av var läkarens lite mer auktoritära ställning i förhållande till patienten där läkaren oftast fick det sista ordet. När det gällde relationen till sina kollegor så träffade jag överläkare som hängde ut läkarstudenter framför patienter med kunskapstest där man kunde få en liten utskällning om man inte kunde svaret. Visst var det inte alltid så, men det hände oftare än i Sverige. Snabbt lärde jag mig att även om samtalstonen kunde tolkas som allvarlig så var det viktigt att förstå helheten i situationen och att överläkaren inte menade något illa. Så från att ha varit en svensk läkarstudent som inte är van att få någon större feedback från mina handledare på kliniken så blev jag läkarstudenten som kunde ta en utskällning inför patienterna (på franska!) med ett leende, och se det som ett bra tillfälle för mig att lära. Den förmågan är jag mycket tacksam över att ha utvecklat nu. Jag tror det är bra att ha en viss distans till sig själv och sina kunskaper för att kunna klara av att jobba i tuffare arbetsklimat, bland annat i länder där människorna inte är konflikträdda. Dessutom tror jag det är bra att tidigt lära sig att alla gör misstag och att det enda man kan göra är att försöka göra bättre ifrån sig nästa gång. 
Sista dagen inom neurologi på CHU Grenoble.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 9 på KI

Jag skriver kurserna i den ordning jag hade dem. Jag hade klinik på förmiddag cirka kl 08-12. Under eftermiddagarna hade man som utbytesstudent egen tid för studier ur kurslitteraturen man hade med sig från Sverige. 

Öron-näsa-hals (ORL) 1 månad


I helhet mycket trevlig avdelning och trevliga kollegor, mycket kontakt med andra läkarstudenter. Utmärkt första placering.  
  • 1 vecka ÖNH-kirurgi där jag fick aktivt delta på alltifrån tracheotomi, fantastisk lambåkirurgi och öronoperationer
  • 1 vecka avdelningsarbete med daglig rondning av bl a kirurgiska patienter samt allvarliga ÖNH-infektioner
  • 1 vecka i akutrummet där jag fick se olika akuta ÖNH diagnoser, fibroskopi osv.
  • 1 vecka mottagningsbesök med patienter med yrselproblematik, barn med ärftliga ÖNH sjukdomar och mycket mer
Vi fick dessutom veckovisa föreläsningar av ÖNH-specialisterna vilka var bra. Jag presenterade där en patient med sömnapné.


Ögon (Ophtalmologie) 1 månad

I helhet fick jag se fler ögondiagnoser än vad man får se i Sverige, samtidigt som detta var den svåraste placeringen då det är en teknisk specialitet där det tar ett bra tag innan man förstår undersökningarna. Man får som läkarstudent dessutom inte undersöka patienterna i lika stor utsträckning som man får göra i Sverige, vilket gjorde att det tog längre tid att förstå undersökningarna. Men eftersom jag hade 1 månad ögon i förhållande till en student i Sverige som har ögon ca 2 veckor tror jag detta jämnar ut sig tillslut. 
  • 1 vecka ögonkirurgi där jag fick observera alltifrån glaukomkirurgi med byte av lins till genetiska korregeringar
  • 2 veckor i akutrummet där jag fick se flera ögoninfektioner och ögonbottensjukdomar
  • 1 vecka ögonmottagning där jag fick följa upp glaukom, diabetes retinopati, ögoninfektioner osv. 

Psykiatri (Psychiatrie) 1 månad


En mycket intressant placering där vi hade det mest uppstyrda schemat av alla placeringar. Jag trodde initialt att detta skulle bli den svåraste placeringen eftersom själva patientsamtalet är A och O inom psykiatri. Det visade sig att det skulle bli lättare än vad jag trott, då man får mycket tid att prata med patienterna vilket gör att eventuella språkbarriärer löser sig. Både psykiatrikerna och läkarstudenterna var dessutom mycket trevliga här vilket gjorde att jag tillslut faktiskt kunde prata med patienter och göra alltifrån skattningar av självmordsrisk till dagliga samtal om måendet. Tyvärr fick jag ej träffa patienter med schizofreni då dessa patienter är utlokaliserade till ett annat sjukhus. Dock förstår jag att man inte heller i Sverige har tid att träffa alla typer av psykiatriska sjukdomar under psykiatrikursen, varför detta alltså inte utgör någon skillnad från utbildningen i Sverige. 
  • 2 veckor på sluten avdelning för svårbehandlade psykiatriska sjukdomar med framförallt affektiva sjukdomar såsom "kroniska" depressioner, bipolära patienter som blivit antingen maniska eller djupt deprimerade, eller allvarliga fall av anorexia. 
  • 1 vecka där jag fick aktivt delta med att ge ECT-behandling samt besöka en ätstörningsklinik och höra mer om deras arbete
  • 1 vecka öppenvårdsmottagning för affektiva sjukdomar samt att följa med på psykiatriska konsultationer på inneliggande patienter på sjukhuset
  • Vid hemkomst gjorde jag 1 jour på BAS, 2 jourer på länsakuten.

Neurologi (Neurologie) 1 månad


Sjukhuset i Grenoble är känt för sin neurologiska avdelning då det var de som uppfann djup hjärnstimulering (DBS) vilket används vid behandling av bl a rörelsestörningar. Jag är i efterhand imponerad över nivån på klinisk kunskap hos läkarna på det franska sjukhuset och bredden av behandlingar de erbjöd. När jag har mött patienter i Sverige med exempelvis Parkinsons sjukdom har jag insett att många svenska patienter inte erbjuds i samma utsträckning den behandling som gavs till franska patienter. Jag är nyfiken på vad orsaken kan vara och har inte kommit underfund med svaret ännu. Hur som helst är jag tacksam över att ha fått det bredare perspektivet utanför Sveriges gränser vad gäller medicinsk behandling av bland annat denna sjukdom. 
  • 1 vecka på avdelningen för rörelsestörningar där jag fick följa upp många patienter med olika typer av Parkinson, vara med på insättning av elektroder i hjärnan på neurokirurgen och följa upp regleringen av den djupa hjärnstimuleringen postoperativt. Jag fick dessutom lära mig att differentiera olika rörelsestörningar, utvärdera graden av dessa samt därefter behandlingsoptimera patienterna med olika behandlingar. 
  • 1 vecka på avdelningen för epilepsi där jag fick träffa många patienter och bredda begreppet epilepsi. 
  • 1 vecka på avdelningen för vaskulära sjukdomar där jag fick träffa många olika strokepatienter, utvärdera NIHSS dagligen för att följa utvecklingen samt följa med och aktivt delta på ett strokelarm. 
  • 1 vecka på mottagningen för neurologiska sjukdomar där jag bl a fick träffa patienter med essentiell tremor, blepharospasm och cervikal dystoni. Jag fick vara med aktivt och ge botox injektioner som behandling och följa med på nybesök av neurologiska symtom av olika slag. 
Dessutom fick jag följa med till neurokirurgen en dag och observera borttaget av en benign förändring. Min nyfikenhet uppskattades av läkarna på neurologi vilket gav mig möjlighet att se mycket, samtidigt som det också finns en fördel i att vara längre på en avdelning och knyta starkare band till sina kollegor. 

För att avsluta denna del, jag tror det är värdefullt att lära sig hur läkare i andra länder möter medicinska problem. Vilka utredningar och behandlingar som görs. Detta för att kunna optimera den svenska sjukvården långsiktigt. Flera hjärnor är bättre än en som det så klokt heter. 


Språk och kultur

Min franskanivå och hur det gick? 


Jag hade i bagaget gymnasiefranska, som mest hade jag studerat Franska steg 4 på gymnasiet. Jag har aldrig varit ett språkgeni och jag har egentligen tyckt språk varit mitt sämsta ämne. Jag fick tillgång till Erasmus språkträningsverktyg vilket jag försökte plugga på så mycket jag kunde innan avfärd, men det blir ju aldrig lika mycket som man vill. 

Med is i magen åkte jag till Frankrike och de första 2 veckorna förstod jag inte så mycket, allt lät som en gröt av ord som jag inte förstod. Som tur var läkarna på praktiken snälla och visade stor förståelse. Efter ungefär 2 veckor började jag kunna urskilja orden ur meningarna och förvånansvärt snabbt hade jag en förståelse och ett ordförråd som gjorde att jag kunde klara mig mycket bra både i vardagsliv och på praktiken. Lättast var det att vara på operation då man också kan använda de latinska orden på kroppen vilket var en fantastisk känsla, latin är verkligen ett universellt språk. Svårast var det med vardagsfranskan på barer med unga fransmän som pratade med slang. 

Efter utbytet gjorde jag en språkutvärdering via Erasmus OSL och insåg att jag toppade deras språktest. Det hade inte jag trott som alltid haft det så svårt med språk och som inte lyckats plugga lika mycket som jag hade velat varken före, under eller efter utbytet. Jag hade inte ens gått franskakursen i Grenoble som erbjuds alla studenter som åker på utbyte (jag missade sista anmälan tyvärr). Man lär sig helt enkelt mer än vad man tror när man befinner sig i landet där språket talas! 

...Engelskakunskaper i landet? 


Angående engelskakunskaper hos fransmän i Grenoble är den väldigt dålig. Bara ett fåtal läkare kan engelska på samma nivå som i Sverige. Du kommer få många möjligheter att lära dig franska bra! 

... Kulturen och människorna?

I detta stycke vill jag skriva till alla de som undrar över hur det är att åka på utbyte utan att känna någon på plats. Jag fick turen att en annan student från min klass även åkte och som jag blev en mycket bra vän med på utbytet. Men utöver detta så är Grenoble en stor studentstad där det kryllar av unga människor som vill umgås. Detta utbyte var mycket mer än att lära sig om medicin och utvecklas inom olika fritidsaktiviteter, det var också en stor kulturell resa där jag fick många nya vänner. Nu känner jag människor från många delar av Europa och jag har lärt mig om hur det är att vara ung i många av dessa länder. Om man vill träffa nya vänner är Grenoble en enkel plats, även om det som alltid tar tid innan man får djupare vänskaper och därför hinner sakna de i Sverige ett bra tag också. Jag förstår nu varför många studenter kan tycka att utbyten är tuffa rent socialt, då det kan vara lätt att bli isolerad i ett nytt land där man inte känner någon. Där språket kan bli en ytterligare barriär.  Men då vill jag ge tipset om att försöka ge det tid, för ofta tar nya vänskaper tid att bygga. Av att utsätta mig för en social situation som detta gav mig en bättre förmåga att släppa in människor från andra kulturer i mitt liv, att acceptera flera olika sätt att vara och agera, hur pretentiöst det än låter! 


Nya vänner i nya miljöer.

Fritid och sociala aktivteter

Som student i Grenoble finns stora möjligheter att hänge sig till aktiviteter man vanligtvis inte skulle kunna ha råd eller möjlighet till som student i Stockholm, där man får möta många likasinnade. Jag ska försöka beskriva de aktiviteter jag gjort för att ge exempel.

Skidklubben U-GLISSE. 

För ca 40 € blir du medlem, därefter betalar du ca 180 kr per dag för alpin skidåkning istället för över 600 kr som är standardpris i alperna. Jag åkte alpina skidor nästan varje helg hela februari och mars, framförallt till Les Deux Alpes som var en vacker skidby och känd för sin off-pist åkning. Det gick en buss för studenter till alpbyn som man kunde åka med via U-glisse, annars tog jag lokala kollektivbussar eller BlaBlaCar (fransk sida för delning av bil). Jag åkte även till Alpe d'Huez. Helt enkelt var detta en av höjdpunkterna under utbytet, då jag fick ta del av en magisk alpmiljö och inse storheten i denna. Jag rekommenderar starkt att anmäla sig till U-glisse gratis skid/snowboars lektioner på olika nivåer som var mycket bra. 

Tennisklubben GUC Tennis. 

För ca 40€ fick jag veckovisa tennislektioner samt gratis tillgång till alla tennisbanor på universitetscampus. Jag deltog i en tennisturnering dessutom! Mycket prisvärt och att rekommendera då det blir mycket varmt och härligt kring april, maj på utomhusbanorna.


Klätterklubbarna GUCEM eller ESMUG. 

Jag blev medlem i ESMUG för ca 35€ vilket gav mig möjlighet att klättra repklättring (l'escalade) gratis i inomhushallen på campus, där de hade utrustning att låna ut gratis. Jag fick även följa med ESMUG på en resa under påsklovet till franska rivieran för utomhusklättring ledd av professionella guider (ca 200€ totalt för hela resan). Jag hade aldrig klättrat utomhus tidigare och blev mycket väl omhändertagen. Helt fantastiskt! Om man blir medlem i GUCEM för ca 90€ så får man även möjlighet att delta i isklättring, grottvandringar och mycket annat. Jag rekommenderar starkt för den intresserade att bli medlem. 

Övriga fritidsaktiviteter


Jag rekommenderar även längdskidåkning då det är magiska förhållanden i närheten av Grenoble, 30 min med buss så kan du uppleva varma vindar och perfekt snö. Randonnée skidåkning (topptursskidor) är dessutom ett annat nöje som jag rekommenderar, det är då man bestiger alpberg med skidor som har stighudar fastspända vilka man sedan tar av när man vill åka ner för berget. Till sist även via ferrata vilket är en lättare form av utomhusklättring vilket man exempelvis kan göra vid La Bastille, en vacker fästning på toppen av berget i kanten av Grenoble. Jag sprang även många dagar uppför La Bastille vilket var fantastiskt löpträning. 

Det bästa av alla dessa aktiviteter är de människor jag träffat och de sätt att leva som jag nu upplevt själv. Jag glömmer aldrig min klätterguide på franska rivieran som levde för att klättra, åka skidor och allmänt röra sig i bergsmiljö över hela världen. Eller läkarna som åkte skidor i Alperna med sina barn varje helg. Det finns många sätt att leva! 


En av dagarna med utomhusklättring vid Franska rivieran.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis har detta utbyte varit väldigt givande ur många synvinklar. Framförallt har det gjort mig mer förberedd att jobba internationellt som läkare vilket var mitt huvudsakliga mål för utbytet. Jag har förbättrat min franska, jag har fått öppnade ögon för andra sätt att utreda och behandla patienter och jag har en större förståelse och acceptans kring kulturella skillnader. Jag rekommenderar alla studenter som kan att åka på ett utbyte, där Grenoble är ett av många bra alternativ.