Reserapport - KI-student
Lärosäte: Tokyo Metropolitan University
Utbildningsprogram: Arbetsterapeut
Utbytesprogram: INK
Termin: Vårtermin 18/19

Innan avresa

Anledningen till att jag sökte utbyte i Japan var för att jag delvis inte har rest i Asien tidigare men främst eftersom jag hört att det finns många kulturella skillnader mellan Japan och Sverige, så det var spännande att se hur dem som arbetsterapeuter studerar och arbetar. Det var en god chans att utveckla mina kunskaper kring arbetsterapi helt enkelt! Eftersom kursen också var placerad under sommaren så krockade det inte med någon annan kurs. 


Jag upplevde att det var relativt enkelt att söka till utbytet i Japan. Det mesta av informationen fanns på Ki:s hemsida och trots att jag skickade in min ansökan sista ansökningsdagen så upplevde jag det inte som stressigt att klicka runt bland hemsidor och länkar. Jag fick reda på att jag blev nominerad till Japan i början på mars 2018. Detta var alltså i god tid före avresa som skedde juni 2019. Vi hade ett gemensamt möte med dem studenter som blivit nominerade i mars för att gå igenom vad som behöver göras innan avresa och lite tips. Detta var även positivt eftersom jag åkte själv som arbetsterapeut och fick möjligheten att träffa och ta kontakt med de andra studenterna.


Jag bestämde mig för att ta Japansk Encefalit vaccinet innan avresa, vaccinet ska tas två gånger med en månads mellanrum. Så om du är intresserad av att ta det så gör det i god tid. Anledningen till att jag tog det var eftersom vi planerade att resa utanför Tokyo för att vandra, så ville gärna vara på den säkra sidan. Men det var även studenter som inte tog vaccinet och klarade sig fint. 


Fyra av oss studenter bestämde sig för att boka en lägenhet via Airbnb. Vi valde att boka en lägenhet som låg nära områdena Shibuya, Shinjuku och Harajuku. Dessa områden ligger i centrum och erbjuder många restauranger, shopping och barer.

Ankomst och registrering

Vi var på plats en dag innan kursstart, detta för att vårt flyg var försenat med ungefär ett dygn. Jag skulle rekommendera att resa tidigare än såhär för att ställa om dygnet och få en liten ide av hur Japan fungerar. Trots att jag kom tätt inpå kursstart så kom jag snabbt in i Tokyos rytm. Det är enkelt att lokalisera sig genom tunnelbanesystemet och att hitta till olika platser. Jag bokade ett Pocket Wifi på en resebyrå som låg nära lägenheten, detta är någonting som jag rekommenderar för att enkelt ha kontakt med andra studenter men även att lokalisera sig runtomkring i staden. Japaner är väldigt vänliga, så tveka inte att fråga efter vägen om det skulle behövas!


 Första skoldagen träffades alla studenter som var med på kursen och gick en rundtur på skolan, vi fick nycklar till omklädningsrum och inloggningsuppgifter till skolans datasal. Du behöver alltså inte ta med din dator eftersom det finns tillgång till detta på skolan. Vi besökte även biblioteket och ett eget klassrum där vi kunde vara under studietiden vid behov. Vi fick med andra ord ett varmt välkomnande till Japan! 

Ekonomi

Innan avresa
Vaccinet kostade ungefär 1200 kr per dos, håll utkik för studentrabatter.

Lägenheten kostade ca 9000kr för sex veckor. Detta kan upplevas som dyrt men när vi tittade på andra alternativ så var det liknande priser. Jag är glad att vi bokade en lägenhet som låg så pass centralt eftersom resekostnaderna i kollektivtrafiken är väldigt dyra. 


Kollektivtrafiken

Jag lade ned ungefär 2500kr på resekostnad i kollektivtrafiken under sex veckors tid. Med andra ord är det ganska dyrt att åka kollektivt i jämförelse med Sverige. Det var ingen studentrabatt att tillgå. Vi köpte ett kort som heter Suica (finns även andra) som man laddade på en reskassa. Sedan dras pengar efter varje resa. Du betalar varje gång du blippar ut från en station. Detta betyder att det kan kosta pengar även om du byter till en annan linje för att komma närmare din destination. När vi upptäckte detta så åkte vi enbart Yamanote line från harajuku station till Nishi Nippori, där vi sedan gick ungefär 25 minuter. Det var skönt att få sig en morgonpromenad, men det är givetvis individuellt, detta sparade vi dock pengar på istället för att byta till en annan linje för att komma närmare skolan. 


Restauranger och mat

För att hålla nere på kostnaderna så lagade vi ibland mat hemma som vi hade köpt på den lokala mataffären. Annars finns det många restauranger som erbjuder billig och god mat. Det finns en stor variation och valmöjlighet på restauranger vilket gör att du kan anpassa din budget efter det. Något att rekommendera är nudel-restauranger som ofta erbjuder en låg prisklass, det finns olika val av nudlar som sedan kan toppas med bland annat kött eller fisk. Annat att rekommendera att äta är ramen, sushi och wagyu beef. 


När vi gick på restaurang alla tillsammans brukade vi besöka så kallade isakaya, detta är restauranger som har ett flertal olika smårätter ungefär som en japansk tapas och brukar ha en varierad prisklass. Det finns också oftast mycket plats så att alla i sällskapet får plats. 


Shopping

Det finns stora möjligheter för shopping i alla olika prisklasser – från fleamarkets till dyra märkesbutiker. Det finns även många olika outlets med märkeskläder där du kan fynda billiga kläder. Dessa ligger en liten bit utanför Tokyo. 


Tips

Ett tips om du dricker kaffe är att ta med kaffepulver från Sverige eftersom det är någonting som är relativt dyrt i Japan. Även bröd eller knäckebröd är någonting som inte riktigt finns i mataffärerna. Dessa två sakerna var det jag saknade på morgonen och de svenska frukostarna. 


Under sena kvällar tog vi ibland taxi och Uber. Upplevdes som något billigare än i Sverige. 


Generellt upplevde jag det som billigare att konsumera mat än i Sverige. Det som jag fick lägga ned mest pengar på var kollektivtrafik och boende. 



Boende

Som jag tidigare nämnt bodde vi i en lägenhet via Airbnb som kostade ca 9000kr. Detta var det alternativ som var enklast att boka via och en hemsida som kändes trygg med tanke på att priserna oftast är höga vid hyrning av lägenhet. Vi var fem stycken som bodde i en lägenhet på två våningar. I den övre våningen fanns en dubbelsäng, kök, toalett samt ett loft. I den nedre våningen fanns det en dubbelsäng, toalett, dusch samt bäddsoffa. Det var trångt men eftersom vi bodde under ett period på sex veckor kunde vi alla anpassa oss väl efter varandra. Det hade troligen varit jobbigare under en längre period.

I övrigt var lägenheten fräsch och vi fick både lakan och handduk vilket var skönt att inte behöva ta med sig i bagaget. 


Jag skulle rekommendera att bo nära Yamanote line (en grön linje som ser ut som en cirkel på Tokyos metrokarta) och sedan att placera sig centralt i Tokyo. Via Yamanote line kan ni ta er enkelt till skolan samt att den går till många stora stationer runtom i Tokyo. Vi bodde närmast Harajuku station. Hade 25 minuters gångavstånd till Shibuya och Shinjuku som hade ett stort erbjudande av affärer, restauranger och olika aktiviteter. 

Studier allmänt

I japan så läser studenterna under fyra år istället för tre som vi i Sverige. Jag upplevde inte några markanta skillnader i utbildningarna. De skillnaderna jag kunde se var att studenterna inte hade lika många fördelade VFU praktiker som vi har i Sverige. I övrigt har dem tillgång till olika träningsrum under utbildningen där dem kan testa olika hjälpmedel och göra aktivitetsanalyser - något som jag inte har haft möjlighet att göra hemma i Sverige. Något jag upplevde som positivt under kursen i Japan var att studenterna hade många lektioner där äldre valfritt var med som testpersoner. Exempelvis utfördes ett muskelstyrketest samt en MR-röntgen med en äldre testperson där den japanska studenten fick leda och öva på att utföra testet. Sedan fick studenten direkt feedback från den äldre vad som kan förbättras. 


Några skillnader som jag upptäckte som student var hierarkin mellan student och lärare. Jag fick uppfattningen om att japanska studenter inte ställer lika mycket frågor eller ifrågasätter det en lärare berättar under lektionerna, vilket är en skillnad mot Sverige där jag upplever att vi har mer öppet klimat. Lärare vill gärna ha frågorna i slutet av lektionen. Men det sagt så var alla lärare väldigt trevliga och svarade gärna på frågor som vi hade. 


Jag upplevde att kursen generellt var upplagt på ett liknande sätt som i Sverige. Ett grupparbete med lektioner som relaterade till vår slutgiltiga inlämningsuppgift och presentation. Men även studiebesök för att få en helhetsbild över japans sjukhussystem.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 4 på KI

Jag kommer inte att tillgodoräkna någon kurs på programmet då jag gärna vill läsa min valfria kurs. Detta är dock individuellt och om du vill tillgodoräkna kursen behöver du skicka in specifika papper. Kontakta studievägledaren för ditt program för vidare information kring detta. 


Under vår första dag gick vi igenom våra fem veckor tillsammans med kursansvarig lärare. Vi fick även information kring ett grupparbete som inkluderade en inlämningsuppgift samt en presentation i slutet av våra fem veckor på universitetet. Utöver detta lämnade vi även in en individuell skrivuppgift i slutet av kursen. Detta var positivt så att vi elever kunde dela in oss i grupper och förbereda oss redan första veckan. Lektionerna specifierade sig på japansk sjukhussystem, statistiska skillnader inom sjukdomar och välfärdssystem mellan Japan och resten utav världen, sedan lektioner som specifierade sig för varje program - arbetsterapi, fysioterapi och sjuksköterskor. Något vi också fick lära oss kring var vikten av ett interprofessionellt arbete. Lektionerna pågick under ca 1-1,5 timmer utan en paus så förbered er med vatten under lektionen. På nästan alla lektioner fick vi ta del utav slides från lärarens power point vilket uppskattades vid behov av att anteckna. Den första dagen fick vi även tillgång till schemat under de kommande fem veckorna. Vi gick i skolan ungefär 4 dagar i veckan och lektionerna var fördelade på alla veckans dagar, alltså även ibland på helgen. Under helgen var det oftast ett studiebesök som var planerat. Lektionerna var främst satta på eftermiddagarna vilket var skönt då vi hade ungefär en timmes resväg från dörr till dörr. Det finns tillgång till en kafeteria i skolan som serverar varm och kall lunch till ett bra pris men även ett flertal restauranger och en mataffär i närheten av skolan.


Vi fick även göra ett flertal studiebesök på olika faciliteter i Japan. Bland annat på ett rehabiliteringssjukhus, en workshop för amputationshjälpmedel och rehabilitering kring detta, träning för äldre och dagverksamhet för äldre. Skolan visade även deras lokaler där dem exempelvis hade ett rum med många olika hjälpmedel och ett träningskök. Detta var för mig som arbetsterapeut väldigt intressant att se deras hjälpmedel och hur dessa är anpassade utefter den japanska kulturen. 


Efter att ha utfört kursen i Japan har jag lärt mig mycket. Främst kring Japan och den japanska kulturen vilket har hjälp mig att förstå hur skillnaden i kulturer kan komma att påverka mig som arbetsterapeut. Exempelvis hur badkulturen är stark etablerad i Japan och att jag då som arbetsterapeut skulle behöva tänka om kring miljö, träning och utförande i en dusch/badaktivitet. Något som också var intressant var hur vi fick träffa andra studenter från olika delar av världen som utförde sitt masterprogram, med dem diskuterade vi kring viken av interprofessionellt arbete och hur det ser ut. Vi märkte både skillnader och likheter, men främst hur ett interprofessionellt arbete kan gynna oss i vårt arbete. 

Språk och kultur

Under kursen så erbjöds det ingen språkkurs, men eftersom utbytet var ganska kort hade det troligtvis blivit för intensivt att även lära sig ett nytt språk. Däremot visade Japanerna en stor uppskattning när vi studenter försökte prata på lite japanska trots att det var ett par få ord. Hela kursen gavs på engelska. Japanernas engelska är överlag lägre än i Sverige. Detta kunde ibland skapa en språkbarriär mellan lärare, sjukhuspersonal och elever. Som tur var hade vi oftast en lärare eller andra elever att ta hjälp utav om det kom upp frågor eller funderingar under lektioner eller besök. Men ibland upplevdes det som att nivån på föreläsningarna och under besöken begränsades. 


Den japanska och svenska kulturen har flera skillnader. Dem jag som arbetsterapeutstudent upptäckte var, som jag tidigare nämnt, den japanska badkulturen och hur starkt etablerade den är i samhället. Många japaner sover även på futonmadrasser på marken vilket gör att japanerna ligger väldigt lågt ned på marken och behöver böja sig djupt för att komma ned till en liggande position. Med tanke på att dem är starkt etablerade är det jag som arbetsterapeut som främst behöver anpassa mitt sätt att tänka kring. Vi fick även chansen att se skolan ADL-rum som innefattade ett flertal olika hjälpmedel - något jag märkte där är att hjälpmedel är anpassade efter kultur och vilka som lever i den. Japaner överlag är korta och smala vilket gör att även hjälpmedel är anpassade efter deras längd och storlek. Jag som själv är ganska lång hade svårigheter att använda en del hjälpmedel på grund av detta. 


Överlag är japaner väldigt artiga och trevliga, de hjälper gärna till om du har svårt att hitta vägen eller om du har en fråga. Vi som besökare behöver inte följa japanska traditioner såsom japanerna förväntas göra. Men detta menar jag att vi ursäktas om vi inte följer klädkoder i skolan eller ett beteende. Däremot tror jag att det uppskattas av Japanerna att anpassa sig eftersom deras normer och regler. Några tips jag har är att undvika att gå runt och samtidigt äta någonting, vilket kan uppfattas som otrevligt. Det finns heller inte några papperskorgar runtomkring i staden, så det blir svårt att sedan kasta ditt skräp. Många japaner är även tysta på tunnelbanorna, många sitter och vilar under sin resa påväg till arbetet eller hemmet. Det finns oftast kösystem till det mesta i japan vilket oftast gör en situation smidig och enkel, så håll utkik. Många restauranger och liknande finns på andra, tredje eller kanske fjärde våningen i ett hus. Så höj huvudet och titta upp för ibland kan ett ställe gömma sig på de övre planen i ett hus.

Fritid och sociala aktivteter

Det arrangerades ett flertal sociala aktiviteter under vårt utbyte. Delvis ett välkomstparty, tyvärr skedde detta välkomstparty två veckor in på kursen eftersom skolan fick besök utav fem studenter från TMU i USA. Detta gjorde att vi inte fick chansen att träffa många studenter ifrån universitetet förrän efter två veckor. Det var trevligt och väldigt avslappnat välkomstparty som bjöd på mat, dryck och även ett band som spelade musik. I slutet av kursen hade vi ett hejdå party där vi åkte för att se på fyrverkerier och avslutade sedan kvällen med att sjunga karaoke med studenterna från USA och några japanska studenter. Generellt fick vi kontakt med ett fåtal japanska studenter under vår studietid vilket var lite synd, jag hade gärna träffat flera. 


På universitetet fanns det möjlighet att spela tennis men utöver det fanns det inga andra möjligheter till idrott. Detta var något som studenterna fick ta tag i själva. Det var några studenter som innan kursstart hade anmält sig på ett gym. Jag gick själv ut och sprang under tidiga mornar eller kvällar. 


På fritiden spenderades mycket tid att upptäcka Tokyo. Jag hade till en början tänkt utforska närliggande städer som Osaka och Kyoto men fick helt enkelt inte tid till detta så Tokyo har enormt mycket att erbjuda. Delvis finns det stora shoppingdistrikt i Harajuku, Shinjuku och Shibuya. Harajuku erbjuder även ett flertal second hand butiker och specifika butiker för kläder. I Shibuya finns det många stora klädkedjor med även LOFT som är en butik med flera våningar med roliga prylar. Shibuya erbjuder även ett stort klubbliv och barer. I ett område som heter Shimokitasawa finns det många second hand butiker och även en engelsk stand-up bar som vi besökte ett par gånger. Ett trevligt ställe att knyta kontakter och träffa andra internationella studenter och människor som bor i Tokyo. 


Vi reste även till Mount Takao som ligger ungefär 45 minuter från Tokyos stadskärna. Det är ett berg där man kan vandra upp till toppen, det var väldigt härligt att få upptäcka japans natur och skönt att komma ifrån en pulserande stadskärna. Vandringen hade olika leder och anpassade sig efter både ålder och fysisk kapacitet. Vi åkte även ut lite utanför Tokyo för att besöka ett Onsen, ett japanskt spa, vilket jag starkt rekommenderar att göra. Det är oftast ett bra pris och otroligt avslappnande!


Museum som jag tipsar om är: TeamBorderless, Yayoi Kusama och National art center. 


Överlag är det härligt att bara strosa runt på gatorna i olika områden av Tokyo. Det finns saker att se och skyltar att titta på i varje hörn. Tiden går oftast väldigt fort och tillslut är det dags att röra sig mot lägenheten igen. Se till att njuta av varje sekund av er tid för den kommer att gå otroligt snabbt! 

Sammanfattning

Eftersom det var regnperiod i Tokyo under den främsta perioden vi var där så var ett paraply din bästa vän under de första veckorna. Men låt dig inte luras av det regniga vädret, för det kommer trots det vara varmt ute. Ta med er luftiga kläder och möjligen ett par vattentäta sandaler att gå runt i. När solen sedan kom var det otroligt varmt i storstaden. Ett tips är att hyra en lägenhet som har Air Condition eftersom att det annars kan bli extremt varmt när ni sover. 


Överlag har detta troligtvis var en utav de mest lärorika och roliga resorna i mitt liv. Jag fick delvis chansen att träffa nya vänner som jag förhoppningsvis kommer att fortsätta hålla kontakten med. Men också att besöka Tokyo som har enormt mycket att erbjuda, det var en stad där pulsen är väldigt stark men trots det är väldigt bra på att organisera sig och har ett bra system. Som turist är det på så sätt enkelt att anpassa sig och känna sig hemma i staden. Jag rekommenderar VERKLIGEN att resa till Tokyo och att göra ett utbyte överlag under din studieperiod! Jag har även fått lära mig mycket inom arbetsterapi och hur det fungerar i ett annat land. Jag har sett både positiva och negativa aspekter som jag kommer att kunna föra vidare under min framtida karriär som arbetsterapeut.