Reserapport - KI-student
Lärosäte: Monash University
Utbildningsprogram: Psykolog
Utbytesprogram: INK
Termin: Hösttermin 18/19
Namn: Sofie Sjöberg
E-postadress: sofie.sjoberg@hotmail.com

Innan avresa

Möjligheten att åka till Australien under termin 6 har känt lockande sedan jag började på KI. Monash University i Melbourne har ett bra rykte, att få ta ett break från Stockholm i mitten av utbildningen kändes lägligt för att få variation i den fem år långa utbildningen. För mig var det trots det mycket osäkerhet kring ifall det verkligen var rätt att åka iväg en termin, till största del med tanke på omständigheter här hemma och av ekonomiska skäl. 

   Det är ju omöjligt att leva utan att lära sig saker och få livserfarenhet, att åka som utbytesstudent gör det ännu mer omöjligt. Inte för att allt går på räls och är lätt bara för att man är på på andra sidan jorden, utan kanske just för att det inte är så. Stunder med fix och trix, plugg och deadlines, varvas med fantastiska stränder, resor, caféer och nya människor. Sammanfattning av min utbytestermin i ett ord, den var MYCKET. 

Ankomst och registrering

Den pågående kursen Arborg 2 fick vi avsluta en vecka tidigare för att hinna till introduktionsveckorna på Monash University. Väldigt smidigt var att Monash University erbjöd gratis taxi från flygplatsen till det boende som vi hade hittat. Monash University mailar också ut mycket information om vad som erbjuds under introduktionsveckorna, så tips är att kika mailen och allt kommer ordna sig. 

   Första introduktionsveckan är endast för utbytesstudenter, andra veckan kommer samtliga studenter. Under dessa veckor finns oändligt med montrar och event att undersöka. Det finns studentklubbar att gå med och engagera sig i, den jag under terminen engagerade mig mest i var en kristen skolgrupp. 

   Kursregistrering sker också under denna tid, där ett personligt schema läggs. Vanligast är att en kurs har en turorial (seminarium) och en lecture (föreläsning) per vecka. Lecture kunde jag välja om jag ville registrera mig att ha online eller eller på campus. Jag lyckades lägga samtliga av mina obligatoriska lectures/ tutorials på torsdagar, vilket jag i efterhand är väldigt glad för då det gav mycket frihet att kunna planera hur jag ville lägga upp min tid. Här fick jag också välja om jag ville läsa på campuset Clayton eller Caufield. Clayton är otroligt mycket större, och Caufield är mindre och närmare stan. Båda campusen är roliga att uppleva och även fast all min undervisning var på Clayton hängde jag endel på Caufield då det är ett riktigt mysigt campus. 

   Vi skaffade mobilabonnemang, alla verkar rätt likvärdiga, jag själv hade Optus och var nöjd med det. 

   Angående att öppna ett australienskt bankkonto så var det något jag gjorde men i efterhand inser inte hade behövts för min del, då vi betalade hyran via Airbnb och övriga kortköp gjorde jag utan extra avgift med ICA- banken kort. 

   Första veckorna var otroligt intensiva men mycket fix och trix med att registrera sig och få koll på diverse. Vi letade samtidigt boende vilket var krävande, det var sommar och steksol och jag ville helst hänga på stranden och spela beachvolley hela dagarna, men det var bara att hänga på och gilla läget.

Ekonomi

Det kostar att leva i Melbourne precis som att det kostar att leva i Stockholm, jag tyckte inte att det var någon större skillnad, hyrorna är dock oftast högre. I och med en utbytestermin sticker pengarna dock snabbt iväg. Flygbiljetter på cirka 9000 kronor och visum på cirka 3000 kronor går inte att undkomma. Gällande kollektivtrafik går det att få ner kostnaderna genom att skaffa concession card, vilket dock egentligen krävde studier i ett halvår för att få, men vi lyckades få det ändå. Vi ville passa på att resa omkring och se mig omkring och då drar det såklart iväg på kostnaderna. Jag reste till Sydney, Gold Coast, Great Ocean Road och Nya Zealand. 

   Merkostnadslån från CSN valde jag att ta ut, stort tips är även att söka stipendium, även fast det är en del meck med alla dessa ansökningar. Jag tipsar om Carl- Erik Levins Stiftelse, Doktor Felix Neughbergs Stiftelse, Stiftelsen AAA, stipendium från KI, Adolf Fredriks Lindgrens Stiftelse (dock måste du vara från Örebro för att söka detta sista). Även fast jag inte fick från alla dessa så fick jag vissa och har hört andra fått vissa andra.

Boende

De första två veckorna hade vi bokat ett Airbnb. Det vi hade förstått från tidigare utbytesstudenter var “det löser sig på plats”, och det gjorde det ju tillslut men det kom verkligen inte av sig själv. Vi fick leta runt riktigt mycket den första tiden, då det även var mycket annat som hände på universitetet och så vidare. Boende under 6000 kronor/ månad är svårt att hitta. Vi ville hitta något för tre personer vilket till stor del bidrog till att det var klurigare att hitta någon som kunde passa. Tror dock inte att det är allt för svårt som ensam hitta ett boende på www.flatmates.com.au, eller gruppen ”Fairy Floss Real Estate” på Facebook, eller gruppen ”Svenskar i Melbourne” på Facebook. Tillslut hittade vi ett långtids Airbnb i ett område som hette Armadale, ett lite finare område med till största delen villor. Vi delade boende med ett franskt par. Det är personligt vilket område som passar att bo i, Melbourne är väldigt stort. Är glad att jag inte bodde på campus Clayton då det ligger väldigt off. De områden som personligen skulle passat mig är St Kilda som är vid stranden, CBD (city) och South Melbourne (som ligger mellan stranden och CBD). Fitztroy/ Brunnswick är populära områden för att få “söder känsla” i jämförelse med Stockholm.

Studier allmänt

Att åka som utbytesstudent till Monash University innebar att läsa tre stycken separata kurser parallellt, vilket var en skillnad från KI där vi läser ett färdigt ihopsatt program, en kurs i taget. Jag hade fått intrycket från tidigare utbytesstudenter att det på det stora hela är lättare kurser på Monash än på KI, kanske var det denna inställning som gjorde att jag förvånades över hur svårt jag tyckte plugget var. En stor del för mig var att klara av allt på engelska. Något som avgör svårighetsgraden på kursen är ifall den kräver förkunskaper (prerequisit). Ifall inga sådana finns är kursen generellt sätt lättare, vilket är värt att tänka på vid val av kurser. 

   Vanligast är att varje kurs har en lecutre (föreläsning) och en tutorial (seminatrium) per vecka. För mig var dessa en timme långa. På lectures var det flera hundra elever, tutorials var antalet cirka 20 personer då vi diskuterade innehållet från lecture. 75% närvaro krävdes på turorials för att bli godkänd i kursen. Det stora antalet på lecture bidrog till att det inte fanns någon vidare sammanhållning där. På tutorials däremot fanns möjlighet att prata mer med kursare, vilket dock var något jag tyvärr inte riktigt hann med att investera i, samt att en timme i veckan ändå känns lite för att hinna lära känna dem. Samma sak gällde lärarna, det var lättare att lära känna läraren för den tutorial jag var med i än den som höll i lecture.

Kurser under utbytet

Kurser motsvarande termin 6 på KI

Kurser motsvarande termin 6 på psykologprogrammet KI


Encountering cultures: Introduction to anthropology 


Denna kurs utgick från en kursbok som gick igenom grunderna i Antropologi. Ämnet kändes under hela kursen otroligt brett och jag har fortfarande svårt att skilja antropologi från andra vetenskaper. Föreläsaren var väldigt rolig och inspirerande vilket bidrog mycket till att jag uppskattade när det var lecture. Varje vecka var det ett quiz som inte var allt för krävande. Jag lämnade in två skrivarbeten under kursen, sen avslutningsvis lämnade jag in en “annotated bibliography” som var värd 40% av kursens betyg. Den var för mig väldigt krävande då jag inte har så mycket erfarenhet av att på egen hand behöva söka så mycket information, för en person som är bättre på detta är det säker inte lika krävande. Jag lärde mig dock otroligt mycket av detta och jag är övertygad om att jag kommer få mycke nytta av det i framtiden som student, även fast det under tiden var stor utmaning för mig. Ämnet i sig var det som personligen intresserade mig minst, men även detta är såklart individuellt. 


The complexity of crime 


I denna kurs gick vi varje vecka genom en kriminologisk teori till varför människor begår brott. Varje vecka fanns också ett “case study” där veckans teori kopplades ihop med ett aktuellt fall av brottslighet. Under terminen var det fem quiz. Det var ganska hög men ändå rimlig arbetsbelastning. I slutet av terminen fick jag välja en typ av brottslighet i Melbourne och försöka förklara varför detta sker genom att använda de olika teoretiska modellerna. Kursen var min favorit, mest troligt för att kriminologi är något som intresserar mig mycket personligen. Upplägget med teori kopplat till verkligt fall tycker jag var jättebra. Jag önskar att jag hade kunnat investera ännu mer tid i att lära mig mer om de teorierna jag fick lära mig grunderna i. 


Global consumption


I denna kurs gick vi igenom hur den globala konsumtionen av till exempel kläder, mat och teknologi påverkas av etnicitet och kön. Föreläsaren var otroligt bra och inspirerande. Det var intressant att fokus inte bara var att konstatera hur dålig den överdrivna konsumtionen i världen är, utan mer försöka förstå hur det har blivit som det är och hur och varför det upprätthålls. I denna kurs var förkunskaper i sociologi en förutsättning, vilket jag innan inte hade reflekterat över hur stor utmaning det skulle bli eftersom jag inte hade det. Kursen var för mig otroligt svår, men också väldigt intressant, och jag är i efterhand glad för allt jag lärt mig tack vare det hårda jobbet jag la ner för att lyckas klara av den.

Språk och kultur

Det engelska språket var en stor anledning att jag ville studera i just Australien. Det var lite klurigt men fungerade ändå bra med undervisning på engelska. Det svåraste var att skriva uppsatser på akademisk engelska. Universitetet är vana med utbytesstudenter som har knackig engelska och det finns mycket resurser på campus för att få hjälp med detta. Att bo med engelsktalande personer hade också gett ännu mer möjlighet till att utvecklas i språket. Rent kulturellt så tycker jag det inte var några större skillnader eller kulturkrockar. Melbourne är en storstad likt andra i världen. Den kända avslappnade australiska viben var inget jag direkt kände av förutom när vi var på Gold Coast. Såklart beror det till största del på att jag hängde mer i akademiska kretsar än på en surfbräda.

Fritid och sociala aktivteter

Monash university erbjuder otaligt med event och veckoaktiviteter, så du kommer inte vara sysslolös. Exempel är Monash Boardriderss- som anordnar surf-event, Monash Outdoors- som anordnar hikes. Monash Sport erbjuder veckoevent med volleyboll, löpning och så vidare, som jag tyvärr inte hann engagera mig så mycket i. Jag engagerade mig i en kristen skolgrupp där cirka 100 pers var med och varje tisdag samlades, delades in i olika grupper och hade undervisning. Den var otroligt givande för mig och en av de bästa sakerna med min utbytestermin. 

   Min övriga fritid gick till att vara med i Melbournes beachvolleyboll klubb (VIC beach) som ordnade träningar, event och turneringar flera gånger i veckan för alla olika nivåer, otroligt socialt och roligt. 

   Melbourne erbjuder oändligt med barer, caféer, museum och liknande. Att bara åka in och strosa runt en dag/ kväll är hur mysigt som helst. Att sen passa på att resa till andra ställen i Australien är att rekommendera på helger/ lov, vi hyrde bil och åkte “Great Ocean Road”, åkte till Sydney, Gold Coast och jag åkte även till Nya Zealand under påsklovet.

Sammanfattning

Tre månader efter hemkomst håller jag på ett sätt fortfarande på att smälta min utbytestermin. Det hade varit så mycket förberedelser så länge, (och väl där var det hela tiden olika saker att fixa med), och tiden där gick så fort (jag hade ett bröllop i Sverige jag ville åka hem till vilket gjorde att jag fick avsluta terminen online hemifrån). Jag önskar på ett sätt att jag kunde få en chans till för denna upplevelse. Det var så mycket som hände, på så kort tid, allt var verkligen otroligt roligt, men det var bara så mycket. Det var så mycket jag ville ta vara på, att investera i kurserna, möjligheten att få prata och lära mig engelska mycket bättre, vara på stranden, resa runt i Australien, Nya Zealand, spela i beachvolley klubben, vara med på eventen i den kristna skolgruppen, ni hör. Väl tillbaka i Sverige var jag helt slut. Jag har utvecklats mycket i att hantera val och säga nej till saker, alltid fanns det massor att välja på. Jag har utvecklats i att klara av administrativa saker och att under tidspress behöva klara av att prioritera hur jag ska lägga upp skolarbeten och liknande. 

   Jag själv stör mig ofta på klyschor. Jag har kommit fram till att jag anledningen att jag gör det är troligtvist för att de på något sätt är så jobbigt sanna. Wellwell, nu kommer ett gäng, så håll i dig. I efterhand är jag nöjd och glad med mitt val att åka, jag har fått med mig fler erfarenheter och minnen än jag kan räkna. Jag kan verkligen rekommendera att åka, var inställd på mycket fix och trix, men njut av möjligheten att få chans att studera utomlands, jag känner mig otroligt privilegierad att ha fått göra det.